Siyasi İdeoloji ve Gündem Tartışma

Cumhurbaşkanı Adayım

  • Recep Tayyip Erdoğan

    Votes: 0 0.0%
  • Muharrem İnce

    Votes: 1 7.1%
  • Kemal Kılıçdaroğlu

    Votes: 9 64.3%
  • Sinan Oğan

    Votes: 4 28.6%

  • Total voters
    14
  • Poll closed .

Users who are viewing this thread

Ayasofya' nın Lozan' dan önemli olduğunu gördük bugün. Anıtkabir pandemi gerekçesiyle kapalı tutulurken, tekbir getirerek yürümek serbestti. Yüzlerce kişinin Ayasofya' da toplanması pandemi kurallarına uygundu. Kadına şiddete karşı yürümek yasak iken, Atatürk' e lanet okuyarak yürüyenlere bir yasak yoktu. Ülkemden daha ne kadar soğuyabilirim derken, her gün daha kötü oluyor. Bıktım artık forum. İçimi dökmek istedim. Boğazımda taş var sanki. Yutkunuyorum ama gitmiyor.
Çok öncesinde, Atatürk'ün yürüttüğü tek parti sisteminden çıkmayacaktık, ne pahasına olursa olsun. Şu anki din veya milliyetçilik yoluyla uyuşturulmuş millet, ABD'den ithal demokrasiye geçişin ve 80 darbesiyle zaten karnesi iyi olmayan demokrasinin iyice moronlaşmasının bir sonucu. Demokrasi çoğu millet için iyi değilken biz 'Söz milletindir!' deyip şimdiki milli irade muhabbetinin toplumda köklenmesine ve yükselen devletin demokrasi aracılığıyla uluslararası hükme bağlanmasına sebep olduk. Uyuşmamız gerekiyordu, hassas noktamız dindi, Amerika da bizi böyle kandırdı.
 
Last edited:
dolar 2 gün önce 6,85 idi bugün 7 olmuş. bir 5-6 ay daha döviz krizi çıkmadan pc alma hayallerim var her gün acaba bir şey oldu da 8'e fırladı mı diye kontrol edeceğim artık, bu nasıl ülke anlamadım gitti
 
Bitcoin de 2 gün önce 65k idi şimdi 80k'ya fırlamış. Mal gibi abi bu grafikte bir bokluk var fırlayacak yatırım yapalım diyen arkadaşımı dinlemedim... 2 aydır fırlayacak fırlayacak diye 90-100 lira kar etmek sıktığı için.
 
Muharrem İnce parti kuracak diyorlar. Bence kurmamali ama kurarsa Ali babacan yerine Muharrem inceye oy vereceğim. Ha birde şunu ekleyeyim CHP seçmeni imamoglu-kilicdaroglu fetişistligi yapan CHP seçmeni kadar yüzsüz bir seçmen grubu yok. The akpliler bile daha iyi. Bunlar hiçbir zaman başarılı olamazlar. Zaten CHP'nin içine öyle insanlar dolmuski Parti'nin solu da kalmamış c'side. Eksiye bir giriyorum diyorumki amann yarab nereye düştük la. Sadece ekside değil bazı arkadaşlarımda öyle düşünüyor.

-Ekrem İmamoğlu nun rteyi 2.turda yendiği ve kurtarıcı olarak görüldüğü.
-Muharrem İnce oyları bölecek kaypak hain vatan haini, daha kotulerini hakaret batı bir şekilde söyleyenler
-Deva partisi kurunca iyi, ince kurunca abooow
-Aynı yesilcam filmlerindeki üçkağıtçı esnaf gibi sagin oyları bolunsunde biz başa gelek birde Tayyip gibi bir adam yaratak tayyipte zayiflasin oyları alıp iktidar olak zihniyeti akıllara ziyan. Birde bunu düşünerek orgazm olanlar var... Ziyaaa. N.
akp=chp akp=vatan hainliği, yiyicilik

"kursun ve %1 i alsin artik biz de kurtulalim yeter iyi ki cb adayi oldu surekli meydana cikmaya calisiyor. yavas veya imamoglu varken senden baskan olmaz ergen" adam inceye böyle bir şey diyor lan. Millet delirmiş. Karşısına geçemeyeceği adama ergen diyor.

cb seçiminde tek başına (chp genel merkezinin destek vermemesine rağmen) yüzde 31 gibi bı oy aldı. chp örgütünün arkasında olmamasına hatta bu adama kumpas kurmasına rağmen... Diye devam eder. Benim diyecek bir şeyim yok Türkiye'deki seçmen ve siyasetçilerin buyuk bir miktari yüzsüz ve ahmaktir. Sol sağdan dahada beter bence. Çünkü hem ortalaması akpnin ortalamasıyla ayni. tek farkı yüzsüz olması. Ve keyiftar olması. Bı halt olmaz bu ozelliklere sahipbolan insanlarda. Başımıza gelen her şeyi de hakediyoruz. Ölüp gidek kepenkleri kapatıp gidelim yok olalım diyecemde o yönde de gidiyoz zaten.

Beni Türkiye solundan sogutanda budur.
deli gibi linç yiyor m.ince ya.

bu adamın atatürkçülüğünden şüphe eden kendisine bı baksin.

parti kurmasına karşıyım yeri chp'nin başı ancak 2023'de (ya da olası bir erken seçimde) cb adayı olma isteği anasının ak sütü gibi helaldir, hakkıdır. imamoğlu ve yavaş başarılı olabilir ancak unutulmamalıdır ki onların kökeni de chp değil sağ tandanslıdır. Biri anapli biri ülkücü. Ve bizim solunda umudu bu adamlar. İkiside fena adamlar değiller. Ama yuzsuzlugunde bı manasi yok. Kilisdar ve CHP içindeki bilmum kişiler gitsin ince ve İmamoğlu gelsin onada razıyım. Hani birbirlerini dengelerler. Yoksa bunlardan hiiic bişi olmaz. Ama buda mümkün görünmüyor.
 
Last edited:
İktidarın oy kaybettiğini gören parti kuruyo. Üstüne konuşmaya gerek yok bence. Bu dönemlerde yeni partiler seri türer şaşmamak lazım. 2 sene içinde daha çok şey değişir. Tr hareketli ülke.
 
2.tura zaten 2 tane aday çıkacak ne olursa olsun. bundan 1 1.5 sene önceki bı demecinde ince diyordu zaten kararsızlar çok artiyor artacakta buda yeni siyasi gelişmelere gebedir gibisinden. Sonuçlarını yerel seçimlerde gördük meclis çoğunluğu olmasa da büyük belediyeleri kaybettiler. Hemde İstanbul gibi sembolik bı şehri. Daha önce de olmuştu AKP'nin ilk seciminde. böyle durumlarda en iddialı, sağlam kadrolu, herkesi kapsayan vizyonlu parti diğer partileri baraj altında tutturarak iktidara geliyor meclis çoğunluğu ile. Ve artık siyasi arenada bu daha çok biliniyor ona göre oynuyor herkes.
 
İnce'nin parti kurmasının CHP'yi çok parçalayabilecek olduğunu sanmıyorum; çünkü kendisi yıllar önceki o tanınmış çizgisinden neredeyse Tayyip çizgisine doğru kayıyor. Yeni parti kurması o kadar bölmez sanırım, ama başarılı olacağına da pek ihtimal vermem
 
Saçma bir düşünce parçalanacağını düşünmek. CHP ortadan ikiye ayrılsa bir yarısı cumhur ittifakına mı katılacak sanki? Ben şahsen mümkünse İnce'nin CHP'deki ulusalcı kesimi ayırmasının faydalı olacağını düşünüyorum. CHP'nin kemalist ve seküler antipatisi var toplumda, bu kitle sözümona bir "Ulusal Parti"ye geçiş sağlarsa sosyal demokrat CHP daha çok kitleyi kendine çekebilir ve bir bahanesi de olamaz.

Öte yandan CHP'den oy bölecek tabi ki, o yüzden Kılıçdaroğlu fanatiği olanlar bu hamleyi pek hoş bulmayacaktır. CHP'nin şu an %26 gibi bir oy potansiyeli var diyelim ki ulusalcı-kemalist kesim %6, sosyal demokrat Y-CHP ise %20 aldı bunun iktidara ne faydası var ki? Parti içi muhalefet yapıp ayrılanlar cumhura katılmayacak aksine İYİ Parti'den daha yakın Millet İttifakı üyesi olurlar. Üzerine yukarıda bahsettiğim gibi CHP'ye Menderes döneminden yapışan "bunlar gelirse camileri kapatırlar" algısını da bu kemalist partiye yıkabilir CHP. Ekrem İmamoğlu'yla ulaştığı gibi daha çok seçmene ulaşabilir olasılığı artabilir. Böyle bir ayrımda ben de Muharrem İnce'nin partisine oy verirdim.

Ama tabi ki bu kadar kolay değil. O kadar il ve ilçede örgütlenme işi var, kimlerin CHP'yi bırakıp geçeceği gibi sorunlar var. Deniz Baykal etkisi yapıp yapmayacağı var.
 
Olaya sadece chp odaklı bakıldığı için bu düşünce ortaya çıkıyor. Muhalefet partilerinde sadece chp mi var? Muhalefette ne kadar hizipleşme olursa seçim zamanı o kadar seçimden hisse isteyen ortaya çıkacaktır. İşin hdp kanadını hiç konuşmuyorum bile. Benim için mühim değil alayı birbirini yesin. Zaten kim gelirse biz burada yine hükümetleri ve muhalefetleri önümüzdeki yıllarda da eleştirmeye devam edeceğiz. Muhalefetin içinde bölünme olması iktidara yarar. İnce yeni bir hareketle ortaya çıktığında oy alamayacağı tek kanat Cumhur kanatı. En çok bölünecek parti chp ve bir partinin seçim arefesinde bölünmesi demek koordinasyonun ve motivasyonun dağılması demektir. Öyle yüzde 6 oraya kaysın, yüzde 20 geride kalsınlık bir durum yok. Muhalefetin çok olmasının yanında gerekli koordinasyonu sağlayacak bir partiye ihtiyaç var. Bunu 31 mart'ta gerçekleştiren chp'ydi. Bu görevi üstlenecek başka bir parti yok. Çok mu ihtiyaç var yeni partiye? Kursun bakalım ben burayı alıntılayacağım seçim zamanında.
 
Muhalefetin içinde bölünme olması iktidara yarar.
Neden ve nasıl?

2002 seçimleri sonrasında tek başınaydı CHP, neye yaradı? Çok ezbere konuşuyorsun. Millet ittifakı tarafına İyi Parti geçti milliyetçiler oy verdi, Saadet geçti dindarlar oy verdi, HDP geçti kürtler ve CHP'den uzak duran solcular oy verdi. Amacı AKP otokrasisini yıkmak, demokratik parlamenter sisteme geçmek olan herkes bu tarafa geçiyor. Tek başına CHP bunu temsil etseydi %25 oy potansiyeliyle hiçbir şey kazanamazdı. Fazla sığ ve AKP kafasıyla düşünüyorsunuz. AKP bunun tersine olabildiğinde tek adamcı, sert hiyerarşik ve otokrat bir parti.

Her şeyin ötesinde bir seçmen olarak CHP ve İyi Parti arasında seçim yapmak zorunda hissediyorum. Dinci ülkücü gericiliğe karşı millet ittifakına her türlü oy veririm ama verebileceğim sadece bu partiler var. Eğer CHP'nin içinden kemalist, ulusalcı ve modernist bir parti çıkarsa onlara veririm. Muharrem İnce AKP seçmeninden oy alamaz o yüzden parti kurmasın demek saçma, sebebini zaten açıkladım. Ters etki yaratıp CHP'nin kötü imajını tazelemesine fayda sağlayabilir.

O zaman tekrar sorayım, ortaya daha çok muhalefet alternatifi çıkması iktidara hangi anlamda yarar?
 
Adam yüzde 10 barajını geçemezse ve chp'den oy çalarsa (alırsa) ne olur? Bu sorunun cevabı sığ düşüncemi değil aksine seçim sonrası öngörümü ortaya çıkarıyor.
 
Millet İttifakına katılsa bile ben yeni parti kurmasına karşıyım. Gerçek bir ideolojik ayrımı temsil etmiyor, Muharrem İnce’nin 2018 vaatlerinin aynısını şu an CHP savunuyor. Tamamen kendisinin daha ehil olduğu iddiasına dayanıyor, öyleyse partinin başına geçmeyi içten başarsın, Kılıçdaroğlu’nu deviremeyen Erdoğan’ı mı devirecek?
Kendisini çok ehil de görmüyorum, karizmatik bir adam ama 24 Haziran 2018 gecesi muhalefeti mahvetti. Çok fazla insanın CHP’yle bağı koptu ve tümden umudu kaybetti. 24 Haziran 2018 olmasaydı yerel seçimlerde katılım daha yüksek olurdu çok daha fazla belediye kazanılırdı.
Muhalefette zaten tüm ideolojik yönelimleri kapsayacak parti çeşitliliği var, temsil için böyle bir partiye gerek yok. Ama kendisinin çıkışı hem CHP’ye karşı olacağı için CHP’yi yıpratacak, hem de muhalefetin finansal ve örgütsel kaynaklarının dağılarak daha verimsiz yönetilmesine neden olacak. Örn. aynı sebeple hem Deva’nın hem Gelecek Partisinin de 800 ilçede bina kiralayıp ayrı partiler kurması hataydı.

İmamoğlunun da gençliğinde 1 sene Anapta olması onu Anaplı falan yapmaz. Gezi protestosuna katılmış ilçe örgütünü Gezi’ye götürmüş anaplı mı olur. Akp’nin en güçlü olduğu zamanda CHP’ye girmiş 10 senedir CHP’de siyaset yapan adam CHP’lidir
 
İmamogluna herkes bel bağlıyor ama herkes. Baykal bile o cumhuriyet projesidir dedi. ben güvenmiyorum ona. Kılım dürüst olmak gerekirse. Dengelenmesi gereken birisi.

Anapli yapar veya yapmaz orası tartışılır ama anap tandasli biri olduğu kesin.
 
Yazmayım yazmayım diyorum ama tutamadım kendimi.. Öncelikle belirteyim türkiyedeki ve dünyadaki siyaset kurumu miğde bulandırıcı, yalanlar ve çıkarlar üzerine kurulu.. Çoğu için değerler sadece enstrüman.. Dolayısıyla siyaseti sevmem, siyasetçilerin çoğunu da. Fakat seyislik sanatı maalesef yönetiminde önemli bir parça ve partilerde işletilmekte. Bu işleyişi en insani haliyle şekillendirmek adına rey verip oy kullanmak, mümkün ve uygun her ortamda da fikirleri çarpıştırmak gerek ki etraf aydınlanabilsin diye düşünüyorum.. Şimdi yazmaya karar verdim..

İşbu halde söyleyim.. Ben inceyi büyük oranda başarılı buldum ve buluyorum. Bence popülist süsleyiş ve enstrümanlarla değil değerlerin bizzat kendiyle hareket ediyor, chpnin parti içindeki suni tıkanıklığı ve tek adamlığı karşısında atatürkün işaret ettiği ve uğruna çabaladığı değerleri savunuyor, bu halde hareket ediyor. (Burada püf nokta atatürkün partisini tutmak değil, uygar ve insani değerleri tutmak. Chp değil türkiye, türkiye değil tüm dünya değerlerden uzaklaşmış duruma düşebilir zamanla, önemli olan tekrar değerleri yüceltmek, bunu savunanı desteklemek ve böylece herkes için etrafı iyileştirmek) Dolayısıyla gerçek ve değerlere/duygulara sahip bir lider olarak gördüğüm incenin chpde yönetimi ele alması, yahut yeni bir partiye bir süre geçip ülkeyi yönetmesi ve her tarafı olumlu etkilemesi benim için iyi bir tercih. Onu an itibariyle taktir ediyorum.

İlla hükümet seçimde kaybetsin diye demokrat, bağımsız ve değerli chpyi modifiye/tıkanık/süslemeli görmeyi tercih etmem. Bunun yerine ince gibi bir liderin gelip herkesle konuşarak fikir alarak ama evrensel değerler ve gelişmiş batılı ülkelerdeki gibi eylem standartları ile hareket etmesini, bu şekilde türkiyede gerçek demokrasiyi herkese yaşatmasını isterim. Bu seçenek iktidarı sevindirmez ama fazla da üzmez bence, çünkü iyinin kötüsü. Sonuçta olumlu veya olumsuz kim ne ekerse hukuken onu biçer, biçmeli. Evrensel değerleri önceleyen hukuk herkese lazım ve herkese hesap sorar, sormalı. Bundan kaçış olamaz. Yapılacak basit, herkes hukuken fikrini savunacak, hukuken hakkını arayacak, evrensel değerler ölçüsünde ne sağa ne sola ne batıya ne doğuya sapmadan hukuk işleyecek ve böylece ülke/dünya ilerleyecek, gerilemeyecek..

Özetle, türkiyeyi ve dünyayı daha iyi/ferah/uygar/özgür bir yere getirebileceği düşüncemden hareketle şu an için gayet başarılı bulduğum incenin olası parti kurma fikrini destekliyorum. Parti kursun, chp bir sirkelensin, diğer tüm partiler de sirkelensin. Akp ve hdp dahil tüm partiler birlikte hayırlı işlere imza atsın hepbirlikte böylece diye umuyorum(akp-hdp chp-hdp akp-chp mhp-hdp vs birlikte olur mu demesin kimse istendiğinde bal gibi oluyor da herkesin iyiliğine evrensel değerler ve ülke huzuru söz konusu olunca neden olmasın).


Yukarıdaki yoruma ek bilgi notu: Az bilen çok bilmişler, her kesimden yobazlar ve menfaat sahipleri genellikle sorgulamadan eleştirir ve sevmez/gereğini yapmaz savunduğum bu tarz fikirlerle karşılaşınca.. Takip edebildiğim kadar bu ince konusunda bu thread ı takip edeceğim bir süre.
 
Ne ANAPlısı Allah aşkına İmamoğlu Baykal’dan da Kılıçdar’dan da Ecevit’ten de daha sağda değil. Anaakım siyasette cinsiyetçi dil diye bir şeyin varlığından haberdar olup cinsiyetçi dil kullanmamaya gayret eden ilk siyasetçilerden muhtemelen. Sosyal yardımların arttırılması, kadınların çalışması lehine müdahaleler(kreş, kadın istihdamı vs.) bunların hepsi sol politika. AKP gece hayatı alerjisinden 24 saat toplu ulaşım vermiyordu bu ilk İmamoğlu’ndan geldi. Çalıştığı ekip düz CHP’li bir ekip, bir tanesi Gezi Parkındaki Taksim Platformunun başkanı. Sağcı olduğunu iddia eden somut politikalarının neden sağda olduğunu söylesin.
20 senedir Recep Tayyip Erdoğan’a karşı ezici bir şekilde seçim kazanan tek adamı muhaliflerin böyle kolay silmesini benim aklım almıyor. Ki bu adam sağcılık yapacak olsaydı AKP'nin en makbul ve en güçlü olduğu 2010'da AKP'ye girer siyaseti orada yapardı. 2010'da CHP'ye giren adamın muhaliflik kredisi güçlüdür.
 
Last edited:
Back
Top Bottom