Bu konuda temel siyasi ideolojiler ve siyasi gündem hakkında tartışma olucak forumda tam olarak böyle bir konu yok o yüzden ben açayım dedim. Bir kaç ideolojiyi ansiklopedik olarak listeleyeceğim. Gündem konularınıda kendi aranızda başlatıp konuşabilirsiniz
Milliyetçilik, ulusçuluk ya da nasyonalizm, kendilerini birleştiren dil, tarih veya kültür bağlarından bir üstyapı oluşturabilmiş sosyal birikimlerin adı olan millet veya ulus olarak tanımlanan bir topluluğun yaşama ve ilerleme ülküsünün toplumların ve insanlığın gelişmesini sağladığına inanan görüştür.
Komünizm, üretim araçlarının ortak mülkiyeti üzerine kurulu sınıfsız, parasız ve devletsiz bir toplumsal düzen ve bu düzenin kurulmasını amaçlayan toplumsal, siyasi ve ekonomik bir ideoloji ve harekettir.
Faşizm, ilk olarak I. Dünya Savaşı'nın ardından İtalya'da Benito Mussolini'nin önderliğinde ortaya çıkan, otoriter devlet üzerine kurulu bir radikal milliyetçi siyasi ideolojidir.
Nasyonal sosyalizm, (Milliyetçi sosyalizm, ulusal sosyalizm, milliyetçi toplumculuk ya da ulusal toplumculuk, Almanca: Nationalsozialismus), etnik milliyetçilik ile sosyalizmi birleştiren, ırkçı, anti-kapitalist, antisemitik ve anti-Marksist bir dünya görüşüdür.
Sosyalizm, sosyal ve ekonomik alanda toplumsal refahı devlet kararlarının getireceğini ve üretim araçlarının hakimiyetinin toplumlara ait olduğunu savunan, işçilerin yönetime katılmalarına ağırlık veren, özgür girişimi devletin ve sendikaların baskısı altında tutmaya çalışan, telkin ve propagandalarını eğitim, tarım ve vergi reformları üzerinde yoğunlaştıran ekonomik ve siyasi teori.
Liberalizm, bireysel özgürlük üzerine kurulan bir siyasal felsefe ya da dünya görüşüdür.
Monarşizm, bir hükümdarın üstün yetkilerle devlet başkanı olduğu yönetim biçimi olan monarşiyi savunan siyasal öğretidir. Bu siyasi öğretiyi savunan bireylere de monarşist denir.
İslamcılık ya da Siyasi İslam, İslam'ın kişisel hayat dışında sosyal ve politik alanlarda da yol gösterici kılınmasını hedefleyen "politik-ideolojik hareketler" olarak tanımlanmaktadır.
Anarşizm, (Antik Yunanca'da an "-sız, olumsuzluk eki" ve archos "yönetici" sözcüklerinden türetilmiştir, yöneticisiz anlamına gelir) toplumsal otoritenin, tahakkümün, erkin ve hiyerarşinin tüm biçimlerini bertaraf etmeyi savunan çeşitli politik felsefeleri ve toplumsal hareketleri tanımlayan sosyal bir terimdir.
Darwinizm, İngiliz doğa tarihçisi Charles Darwin`in doğal seçilim yoluyla evrim kuramı. Darwinizm tartışması genellikle doğal seleksiyonun sağladığı evrim konusunda yoğunlaşmıştır. Darwinizm sözcüğü yaradılışçılar tarafından bilimsel bir yaklaşımdan ziyade bir ideolojiymişcesine kullanılır.
Komünizm, üretim araçlarının ortak mülkiyeti üzerine kurulu sınıfsız, parasız ve devletsiz bir toplumsal düzen ve bu düzenin kurulmasını amaçlayan toplumsal, siyasi ve ekonomik bir ideoloji ve harekettir.
Faşizm, ilk olarak I. Dünya Savaşı'nın ardından İtalya'da Benito Mussolini'nin önderliğinde ortaya çıkan, otoriter devlet üzerine kurulu bir radikal milliyetçi siyasi ideolojidir.
Nasyonal sosyalizm, (Milliyetçi sosyalizm, ulusal sosyalizm, milliyetçi toplumculuk ya da ulusal toplumculuk, Almanca: Nationalsozialismus), etnik milliyetçilik ile sosyalizmi birleştiren, ırkçı, anti-kapitalist, antisemitik ve anti-Marksist bir dünya görüşüdür.
Sosyalizm, sosyal ve ekonomik alanda toplumsal refahı devlet kararlarının getireceğini ve üretim araçlarının hakimiyetinin toplumlara ait olduğunu savunan, işçilerin yönetime katılmalarına ağırlık veren, özgür girişimi devletin ve sendikaların baskısı altında tutmaya çalışan, telkin ve propagandalarını eğitim, tarım ve vergi reformları üzerinde yoğunlaştıran ekonomik ve siyasi teori.
Liberalizm, bireysel özgürlük üzerine kurulan bir siyasal felsefe ya da dünya görüşüdür.
Monarşizm, bir hükümdarın üstün yetkilerle devlet başkanı olduğu yönetim biçimi olan monarşiyi savunan siyasal öğretidir. Bu siyasi öğretiyi savunan bireylere de monarşist denir.
İslamcılık ya da Siyasi İslam, İslam'ın kişisel hayat dışında sosyal ve politik alanlarda da yol gösterici kılınmasını hedefleyen "politik-ideolojik hareketler" olarak tanımlanmaktadır.
Anarşizm, (Antik Yunanca'da an "-sız, olumsuzluk eki" ve archos "yönetici" sözcüklerinden türetilmiştir, yöneticisiz anlamına gelir) toplumsal otoritenin, tahakkümün, erkin ve hiyerarşinin tüm biçimlerini bertaraf etmeyi savunan çeşitli politik felsefeleri ve toplumsal hareketleri tanımlayan sosyal bir terimdir.
Darwinizm, İngiliz doğa tarihçisi Charles Darwin`in doğal seçilim yoluyla evrim kuramı. Darwinizm tartışması genellikle doğal seleksiyonun sağladığı evrim konusunda yoğunlaşmıştır. Darwinizm sözcüğü yaradılışçılar tarafından bilimsel bir yaklaşımdan ziyade bir ideolojiymişcesine kullanılır.
Atatürkçülük ya da Kemalizm, kelime anlamı olarak Mustafa Kemal Atatürk'ün düşüncelerinin ve görüşlerinin takipçisi olma anlamını içeren, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, belirli bir sınıf ve din desteğine ve kurallarına dayanmayan; akla ve bilime dayanan kurumları getirmeyi amaç edinen, anti-emperyalist ideoloji.
Yeni Osmanlıcılık veya Neo-Osmanlıcılık, Türkiye'nin Osmanlı İmparatorluğu'nun dini, kültürel ve politik mirasını sahiplenmesini gerektiğini belirtir.
PKK tam adı ile Kürdistan İşçi Partisi, Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Irak'ın kuzeyi, Suriye'nin kuzeydoğusu ve İran'ın kuzeybatısını kapsayan bölgede devlet kurmayı amaçlayan ve bu amaçla söz konusu toprakların Türkiye sınırları dahilinde kalan kısmına sahip olabilmek için askeri hedeflere, köy korucularına ve sivillere karşı stratejik ve sansasyonel eylem yapan yasa dışı bölücü silahlı örgüt. (Komünist yada Sosyalist olduğu asla savunulamaz bariz bir şekilde sadece Kürt Milliyetçiliği öndedir.)
Turancılık, tüm Ural-Altay kavimlerinin birliğini savunan siyasi görüş. İlk olarak Macarlar, Finler, Estonlar ve Rusya içindeki Fin-Ugor kavimleri ile beraber Tunguzlar, Moğollar ve Türklerin bir araya getirilmesi olarak ortaya çıkmıştır. Türkçü ve Turancı simalardan Ziya Gökalp, Türkçülüğün Esasları isimli eserinde Turancılığın Macarları, Moğolları, Tunguzları, Finuvaları içine alan bir kavimler karması olmadığı görüşünü belirtmiştir.
Yeni Osmanlıcılık veya Neo-Osmanlıcılık, Türkiye'nin Osmanlı İmparatorluğu'nun dini, kültürel ve politik mirasını sahiplenmesini gerektiğini belirtir.
PKK tam adı ile Kürdistan İşçi Partisi, Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Irak'ın kuzeyi, Suriye'nin kuzeydoğusu ve İran'ın kuzeybatısını kapsayan bölgede devlet kurmayı amaçlayan ve bu amaçla söz konusu toprakların Türkiye sınırları dahilinde kalan kısmına sahip olabilmek için askeri hedeflere, köy korucularına ve sivillere karşı stratejik ve sansasyonel eylem yapan yasa dışı bölücü silahlı örgüt. (Komünist yada Sosyalist olduğu asla savunulamaz bariz bir şekilde sadece Kürt Milliyetçiliği öndedir.)
Turancılık, tüm Ural-Altay kavimlerinin birliğini savunan siyasi görüş. İlk olarak Macarlar, Finler, Estonlar ve Rusya içindeki Fin-Ugor kavimleri ile beraber Tunguzlar, Moğollar ve Türklerin bir araya getirilmesi olarak ortaya çıkmıştır. Türkçü ve Turancı simalardan Ziya Gökalp, Türkçülüğün Esasları isimli eserinde Turancılığın Macarları, Moğolları, Tunguzları, Finuvaları içine alan bir kavimler karması olmadığı görüşünü belirtmiştir.
https://8values.github.io
Bu linkten giriş yapın soruları altta türkçe çeviri olarak vereceğim.
Bu linkten giriş yapın soruları altta türkçe çeviri olarak vereceğim.
Başlangıçta istatistiklerinizin bir tabloda yer alacağını ve kendi fikrinize uygun olan butonu işaretlemenizi isteyecek.
Cevaplar: Kesinlikle Katılıyorum, Katılıyorum, Kararsızım, Katılmıyorum, Kesinlikle Katılmıyorum
(?) işareti o sorunun çevirisinde emin olmadığımı gösterir
1- Şirketler tarafından yapılan baskı, hükümetler tarafından yapılan baskıdan daha endişe vericidir.
2- Hükümet tüketicileri korumak için ekonomiye müdahale etmelidir.
3- Serbest piyasalar, serbest insanlar
4- Bütçeyi dengede tutmak, tüm vatandaşların refahını sağlamaktan daha iyidir.
5- Kamu tarafından finanse edilen araştırma, insanları pazara terk etmekten daha faydalıdır.
6- Uluslararası ticaret faydalıdır.
7- Herkesten yeteneğine göre, herkese ihtiyacına göre.
8- Sosyal programlar özel sadaka lehine kaldırılırsa daha iyi olurdu. (?)
9- Fakirler için zenginlerin vergilerinin arttırılması sağlanmalıdır.
10-Miras meşru zenginlik şeklidir.
11-Yollar ve elektrik gibi kamu hizmetleri, kamuya ait olmalıdır.
12-Aşırı devlet müdahalesi ekonomi için tehditdir.
13-Ödemek için daha iyi durumu olanlar daha iyi sağlık hizmeti almadılır.
14-Kaliteli eğitim her insanın hakkıdır.
15-Üretim araçları, bunları kullanan işçilere ait olmalıdır
16-Birleşmiş Milletler kaldırılmalı.
17-Askeri eylem milletimizi korumak için sık sık gereklidir.
18-Bölgesel birlikleri destekliyorum. Örnek olarak Avrupa Birliği gibi.
19-Ulusal egemenliğimizi korumak önemlidir.
20-Birleşik dünya hükümeti insanlık için yararlı olacaktır.
21-Barışçıl ilişkileri korumak gücümüzü korumaktan daha önemlidir.
22-Savaşlar diğer ülkeler için haklı olmayı gerektirmez.
23-Askeri harcamalar para kaybıdır.
24-Uluslararası yardım para kaybıdır.
25-Ulusum harika.
26-Araştırma, uluslararası ölçekte yapılmalıdır.
27-Hükümetler, uluslararası topluma karşı sorumlu olmalıdır.
28-Otoriter bir hükümet protesto edildiğinde şiddet kabul edilebilir değildir.
29-Dini değerlerim mümkün olduğu kadar yayılmalıdır.
30-Milletimizin değerleri mümkün olduğunca yayılmalıdır.
31-Hukuk ve düzeni korumak için çok önemlidir.
32-Halkın geneli kötü kararlar verir.
33-Kurbansız suçlar (İlaç kullanımı gibi) hiç suç olmamalı.
34-Bazı sivil özgürlükler bizi terör eylemlerinden korumak için kısıtlanmalıdır.
35-Devlet gözetimi modern dünyada gereklidir.
36-Devletin varlığı özgürlüğümüz için tehdittir.
37-Siyasi görüşleri ne olursa olsun, ülkenizin yanında olmaları önemlidir.
38-Hiçbir otorite sorgusuz bırakılmamalıdır. (?)
39-Hiyerarşik bir devlet en iyisidir.
40-Hükümetin çoğunluğun görüşünü desteklemesi yanlış olsa bile önemlidir.
41-Güçlü liderlik, daha iyidir.
42-Demokrasi daha çok bir karar verme sürecidir.
43-Çevresel düzenlemeler gereklidir.
44-Daha iyi bir dünya otomasyon, bilim ve teknolojiden gelecektir.
45-Çocuklar dini veya geleneksel değerlere göre eğitilmeli.
46-Geleneklerin kendi başlarına hiçbir değeri yoktur.
47-Din hükümette bir rol oynamalı.
48-Kiliseler diğer kurumlar gibi vergilendirilmelidir.
49-İklim değişikliği şu anda hayatımız için en büyük tehditlerden biridir.
50-Birleşmiş bir dünya olarak iklim değişikliğiyle mücadele için çalışmamız önemlidir.
51-Toplum yıllar önce şimdiye göre daha iyiydi.
52-Geçmişimizin geleneklerini korumak önemlidir.
53-Ömrümüzün de ötesinde, uzun vadeli düşünmek önemlidir.
54-Nedeni kültürümüzü korumaktan daha önemlidir. (?)
55-Uyuşturucu kullanımı yasal veya suçsuz olmalıdır.
56-Eşcinsel evlilik yasal olmalı.
57-Kültürsüzlük diğerlerinden daha üstündür.
58-Evlilik dışı seks ahlaksızlıktır.
59-Eğer göçmen kabul edersek kültürümüzü asimile etmeleri önemlidir.
60-Kürtaj her durumda yasaklanmalıdır.
61-Silah sahibi olmak geçerli bir nedeni olmayanlar için yasaklanmalıdır.
62-Tek mükellefli evrensel sağlığı destekliyorum. (?)
63-Fahişeliğin yasadışı olması gerekir.
64-Aile değerlerini korumak önemlidir.
65-Her ne pahasına olursa olsun ilerlemeyi takip etmek tehlikelidir.
66-Genetik modifikasyon insanlar üzerinde iyi bir güçtür.
67-Göçmenler için sınırlarımızı açmalıyız.
68-Hükümetler kendi sınırları içerisindeki yabancı ülke vatandaşları ile ilgili olmalıdır.
69-Tüm insanlara kültür veya cinsiyet gibi etmenler ne olursa olsun, eşit muamele edilmelidir.
70-Benim grubumun hedefleri diğerlerininkinden daha önemlidir.
Cevaplar: Kesinlikle Katılıyorum, Katılıyorum, Kararsızım, Katılmıyorum, Kesinlikle Katılmıyorum
(?) işareti o sorunun çevirisinde emin olmadığımı gösterir
SORULAR
1- Şirketler tarafından yapılan baskı, hükümetler tarafından yapılan baskıdan daha endişe vericidir.
2- Hükümet tüketicileri korumak için ekonomiye müdahale etmelidir.
3- Serbest piyasalar, serbest insanlar
4- Bütçeyi dengede tutmak, tüm vatandaşların refahını sağlamaktan daha iyidir.
5- Kamu tarafından finanse edilen araştırma, insanları pazara terk etmekten daha faydalıdır.
6- Uluslararası ticaret faydalıdır.
7- Herkesten yeteneğine göre, herkese ihtiyacına göre.
8- Sosyal programlar özel sadaka lehine kaldırılırsa daha iyi olurdu. (?)
9- Fakirler için zenginlerin vergilerinin arttırılması sağlanmalıdır.
10-Miras meşru zenginlik şeklidir.
11-Yollar ve elektrik gibi kamu hizmetleri, kamuya ait olmalıdır.
12-Aşırı devlet müdahalesi ekonomi için tehditdir.
13-Ödemek için daha iyi durumu olanlar daha iyi sağlık hizmeti almadılır.
14-Kaliteli eğitim her insanın hakkıdır.
15-Üretim araçları, bunları kullanan işçilere ait olmalıdır
16-Birleşmiş Milletler kaldırılmalı.
17-Askeri eylem milletimizi korumak için sık sık gereklidir.
18-Bölgesel birlikleri destekliyorum. Örnek olarak Avrupa Birliği gibi.
19-Ulusal egemenliğimizi korumak önemlidir.
20-Birleşik dünya hükümeti insanlık için yararlı olacaktır.
21-Barışçıl ilişkileri korumak gücümüzü korumaktan daha önemlidir.
22-Savaşlar diğer ülkeler için haklı olmayı gerektirmez.
23-Askeri harcamalar para kaybıdır.
24-Uluslararası yardım para kaybıdır.
25-Ulusum harika.
26-Araştırma, uluslararası ölçekte yapılmalıdır.
27-Hükümetler, uluslararası topluma karşı sorumlu olmalıdır.
28-Otoriter bir hükümet protesto edildiğinde şiddet kabul edilebilir değildir.
29-Dini değerlerim mümkün olduğu kadar yayılmalıdır.
30-Milletimizin değerleri mümkün olduğunca yayılmalıdır.
31-Hukuk ve düzeni korumak için çok önemlidir.
32-Halkın geneli kötü kararlar verir.
33-Kurbansız suçlar (İlaç kullanımı gibi) hiç suç olmamalı.
34-Bazı sivil özgürlükler bizi terör eylemlerinden korumak için kısıtlanmalıdır.
35-Devlet gözetimi modern dünyada gereklidir.
36-Devletin varlığı özgürlüğümüz için tehdittir.
37-Siyasi görüşleri ne olursa olsun, ülkenizin yanında olmaları önemlidir.
38-Hiçbir otorite sorgusuz bırakılmamalıdır. (?)
39-Hiyerarşik bir devlet en iyisidir.
40-Hükümetin çoğunluğun görüşünü desteklemesi yanlış olsa bile önemlidir.
41-Güçlü liderlik, daha iyidir.
42-Demokrasi daha çok bir karar verme sürecidir.
43-Çevresel düzenlemeler gereklidir.
44-Daha iyi bir dünya otomasyon, bilim ve teknolojiden gelecektir.
45-Çocuklar dini veya geleneksel değerlere göre eğitilmeli.
46-Geleneklerin kendi başlarına hiçbir değeri yoktur.
47-Din hükümette bir rol oynamalı.
48-Kiliseler diğer kurumlar gibi vergilendirilmelidir.
49-İklim değişikliği şu anda hayatımız için en büyük tehditlerden biridir.
50-Birleşmiş bir dünya olarak iklim değişikliğiyle mücadele için çalışmamız önemlidir.
51-Toplum yıllar önce şimdiye göre daha iyiydi.
52-Geçmişimizin geleneklerini korumak önemlidir.
53-Ömrümüzün de ötesinde, uzun vadeli düşünmek önemlidir.
54-Nedeni kültürümüzü korumaktan daha önemlidir. (?)
55-Uyuşturucu kullanımı yasal veya suçsuz olmalıdır.
56-Eşcinsel evlilik yasal olmalı.
57-Kültürsüzlük diğerlerinden daha üstündür.
58-Evlilik dışı seks ahlaksızlıktır.
59-Eğer göçmen kabul edersek kültürümüzü asimile etmeleri önemlidir.
60-Kürtaj her durumda yasaklanmalıdır.
61-Silah sahibi olmak geçerli bir nedeni olmayanlar için yasaklanmalıdır.
62-Tek mükellefli evrensel sağlığı destekliyorum. (?)
63-Fahişeliğin yasadışı olması gerekir.
64-Aile değerlerini korumak önemlidir.
65-Her ne pahasına olursa olsun ilerlemeyi takip etmek tehlikelidir.
66-Genetik modifikasyon insanlar üzerinde iyi bir güçtür.
67-Göçmenler için sınırlarımızı açmalıyız.
68-Hükümetler kendi sınırları içerisindeki yabancı ülke vatandaşları ile ilgili olmalıdır.
69-Tüm insanlara kültür veya cinsiyet gibi etmenler ne olursa olsun, eşit muamele edilmelidir.
70-Benim grubumun hedefleri diğerlerininkinden daha önemlidir.