Dînî Tartışma

Users who are viewing this thread

Furusiyya~ said:
Var oluş nasıl oluşmuştur ilk temel parçacıklar nasıl meydana geldi?
hobeto13 said:
Tanrı nasıl oluşmuştur? İlk tanrı nasıl meydana geldi?  :roll:
ilk temel parçacıklar enerjiden doğuyor galiba. enerji de zaman ve mekan kavramlarından ayrı olabilir. bir diğer ihtimal de ilk temel parçacık oluşmamıştır. o zaten hep vardır.
onun için teoriler de burada: https://en.wikipedia.org/wiki/Conservation_of_energy
tanrıyı savunanlar da aynısını söylüyor, tanrı zamandan ve mekandan münezzehtir, sonradan ilk parçacığı yarattı ve her şeyi kendi fiziksel yasalarıyla işliyor.
 
Mad Max said:
11401313_503815283102819_6427408199337862609_o.jpg
Bunun böyle olmamasının bi sebebi var. Herşeyin bir düzeni se sebebi var.Ve siz hala düzen yok diye konuşuyosunuz. Önünüzü göremeden Allah'ı görmenizi zaten bekleyemeyiz. Lütfen ayık olalım.  :wink:

Bunun böyle olmamasının sebebi şudur, zaten olsaydı şuan yaşamıyor ve bunları tartışmıyor olurduk. Gayet basit. Ama belkide başka şansı yaver giden gezegenlerde aynı bu konu konuşuluyor olurdu. Sizin düştüğünüz yanılgı şu; sanıyorsunuz ki bizim bu dünyada varolmamız müthiş bir mucize. Tanrı olmasaydı Jupiterde doğardık. Asla böyle bir şey yok, bir bitki, bir canlı tamamen kendi yaşayabileceği yerlerde varoluyor, popülasyonunu arttırıyor. Eğer yaşayamıyorsa orada olamaz. Küresel ısınma var, hala yaz tam olarak gelmedi. Buna bağlı olarak bitki örtüsü değişmeye başlayınca daha iyi anlayacaksınız canlılığın her zaman kendine uygun yerlerde başladığını. Bunun için tanrının eli olması gerekmez.

Furusiyya~ said:
Var oluş nasıl oluşmuştur ilk temel parçacıklar nasıl meydana geldi?

Bunun için ortaya atılmış onlarca teori var, hiçbiri de tam olarak bilemiyor. Çünkü ilk temel parçacıklar falan dediğin dönemde belki de fizik kuralları farklı şekildeydi. Yani şimdilik bu konu bizi aşar :grin: Ama 2-3 yıl önce bir professör, evrenin ilk zamanlarındaki radyasyon seviyesine bağlı olarak bir ses sistemiyle bir simulasyon hazırlamıştı.
https://www.youtube.com/watch?v=fWZCJVwG3M4 (ses çok ürkütücü geliyo bana)

Bu da daha detaylı anlatan bir haber sitesi.
http://www.ntv.com.tr/arsiv/id/25434500/

Yani bu gösteriyor ki eğer bunlar fasa fiso değilse, evren genişliyor, zamanı geriye doğru sayarsak bir noktada toplandığını düşünebiliriz. Stephen Hawking'in teorisine göre de karadelik içinde herşeyi tutuyor ve tam ortasına topluyor, fakat bir süre sonra küçük noktada toplanan kütle uzay/zamanda bir yarık oluşturuyor ve bu, bildiğimiz evreni başlatıyor. Tabi bu kadar alelade bir teori değil, istersen küçük bir araştırma yapabilirsin.
 
Dediğin teoriye göre belkide bizim şu anki evrenimiz bütün maddelerin sayısız kez bir kara delik tarafından yutulup big bang dediğimiz olayın tekrar tekrar oluşmasını sağlamıştır.
 
Furusiyya~ said:
Dediğin teoriye göre belkide bizim şu anki evrenimiz bütün maddelerin sayısız kez bir kara delik tarafından yutulup big bang dediğimiz olayın tekrar tekrar oluşmasını sağlamıştır.
Olmaması için bir sebep göremiyorum. Sonuçta milyarlarca yıl bile sadece biri için öne sürülen bir süreç. İnsan ömrü bir asrı görmeye bile yetmeyebiliyor.
 
Ya ne bos muhabbet yapmissiniz. Yıldızın,  gezegenin hizasi illaki vardir ama bir sure sonra biter bunlar dogaldir. Tek kusursuzluk islama gore tanridir. Hersey kusursuz olsa tanriya ne gerek var?
 
Tam tersi her şeyi Tanrı yaratsaydı kusursuz şeyler yaratacağı için her şeyin kusursuz olması gerekirdi. Ha, bu kusursuz şeyler yaratmayacağı anlamına mı gelir, hayır. Ancak yarattığı şeyler kusursuz olmalı ki mükemmel yaratıcı olabilirsin.  :iamamoron:
 
Bir ateistin karekökünü alıp pi sayısı ile çarpsak sonuç ne olur acep.

Millet ateizmi bıraktı kendilerine din kurup takılmaya başladı ama halen bizimkinler öyle takılıyor. Ateizm geri kalmışlıktır yapmayın, etmeyin.

Parferyan fln olun bari hiç.
 
Ya bakin bu konuya herkes girmesin, ozellikle dindaslarim siz girmeyin, bu nedir yav?
Ateist adam bilgisiz olsa bile kendini az cok savunuyor, bizimkilerin bilgisi muslumani ateist eder, herkes ayri kafada, az cenval olun yav.
 
Sorun şu, insanlığın bugüne kadar bulamadığı bir soruyu; evrenin varoluşunu tartışıyorsunuz. Kimse cevabı bilemeyeceğinden, durum berabere mi?

Sorun şurda. İnsanlık olarak cevabı bilmiyoruz. Ateizm de ortaya bir cevap atmak derdinde değil. Bütün yaratılış hikayelerinde ortada bir hikaye var. Bu hikayeler mantıksız geliyor diye, yerine bir tanesi koymak gereği diye bir şey yok. Örneğin Ymir adlı bir devin terlemesinden ilk devlerin ve tanrıların oluşmadığını biliyoruz (İskandinav Yaratılış Mitolojisi). Biri bu hikayenin doğru olmadığını kanıtlamak için doğru olan şeyi söylemesi gerekmiyor. Doğru cevabı bilemediğimiz durumlarda, yanlış cevapları eleyebiliriz.


Bu, şu demek değil: Evreni Tanrı yaratmamıştır. Hiç bir ateist bu kadar kesin konuşmamalı. Ateizm:
Atheism is, in a broad sense, the rejection of belief in the existence of deities.[1][2] In a narrower sense, atheism is specifically the position that there are no deities.[3][4][5] Most inclusively, atheism is the absence of belief that any deities exist.[4][5][6][7] Atheism is contrasted with theism,[8][9] which, in its most general form, is the belief that at least one deity exists.[9][10][11]
"Ateizm, genel tanımıyla, bir tanrı veya ilaha olan inancı reddetmektir. Daha detaylı olarak incelersek, ateizm özel olarak herhangi bir ilah olmadığını düşünmektir. Herhangi bir ilaha olan inancın olmamasıdır. Teizm (minimum bir tanrının olması gerektiği inancı) ile çelişir." Ayrıca inanç kavramını kanıt olarak kabul etmeyi de reddeder.

Yani mantık şu şekilde: "Ateistler hiç bir tanrının olmadığına inanıyor" değil, "En az bir tanrının var olduğu düşüncesine ikna olmamış" diyebiliriz. Anti-theist. Bu yüzden de ateizm için pasif bir düşünce diyebiliriz. Bir cevap sunma derdinde veya sunmak zorunda da değil.
Bir çok ateistin Tanrının var olmadığı yolundaki kesin konuşmaları, anlam kargaşasından kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Ya da sarkaç etkisi gibi, din olgusunun baskıcı olmasından dolayı o tarz kişilere karşı "din de yok tanrı da yok işte taaam mı" tarzı bir karşı çıkış olduğunu düşünüyorum, bu kadar karikatüre edilmiş biçimde olmasa da.

Evrim teorisi çıkmadan önce de, teknoloji çok ilerlemeden önce de semavi dinler de çıkmadan önce ateizm vardı zaten. Bir dinin mantıklı olmadığını düşünmek için her şeyi bilmek gerekmiyor çünkü. Bir kişi Kur'an'ı okuyup mantıksız bulduğu yerler olursa, "hmm burası mantıklı gelmedi. Ama doğru cevabı da bilmiyorum" diye müslüman kalmak zorunda değil. En mantıklısı bilenlere danışır, o cevabı da mantıklı bulmazsa ---> müslümanlığı mantıklı bulmaz yani dinden çıkarsa otomatikman ateist oluyor zaten. Herhangi biri onu bir dine kazandırana kadar ateist oluyor. "Aha doğru cevabı buldum! Biz meğersem big bangten çıkmışız." demesine gerek yok.

Peki o nasıl olmuş o zaman? Peki bu nasıl böyle o halde, diye sorduğunuz çoğu sorular cevaplanmaya çalışılmış. Ama bu sadece bilimin bize yardım edemediği konularda tahmin yürütmek oluyor. Yani Big Bag mantıksız, o halde sen bilgisizsin, o halde dediklerin yanlış, o halde benim dediğim doğru şeklinde bir mantık saçma. Bu biraz şuna benziyor aslında:
Ahmet: Şu dağın arkasında bir şey gördüm galiba. Kanatları olan bir şeydi sanki.
Mehmet: Bu şüphesiz ki bir Griffin olmalı.
Veli: Hayır o bir Zümrüdüanka kuşuydu, görmedin mi alev gibi kanatları vardı.
Mehmet ve Veli hangi kuşun doğru kuş olduğu üzerinde kavgaya tutuşurlar.
Ahmet: Bence Zümrüdüanka kuşu diye bir şey yok. Bir kuşun yanıp küllerinden doğması çok saçma. Bence Griffin de değil. Aslan vücudunda kartal kafası ve kanatları olması anatomik olarak saçma. Üstelik bu hayvanları daha önce hiç görmedim de, bir tek dedem hikayelerde anlatırdı.
Mehmet ve Veli hep bir ağızdan: Madem çok biliyosun sen söyle ne vardı!
Ahmet: Hmmm... Buralarda bu zamanlarda hüthüt kuşları geçer. Belki kırmızı kanatlı bir hüthüt kuşuydu. Ağaçkakan da olabilir. (Tamamen sallıyor)
Mehmet: Hüthüt kuşlarıın kırmızı kanatları olmaz. Sallama.
Veli: Bu bölgede ağaçkakan kuşları da olmaz. Sen de hiç bir şey bilmiyorsun be adam. Oturaklı salla bari.
Mehmet: Evet senin dediklerin yanlış, o halde otomatikman benim dediklerim doğru. Yani Griffin.
Veli: Hayır Zümrüdüanka.
Gene kavgaya tutuşurlar.

Şimdi burada durum berabere mi sizce?


Bir de şu sorun var. Evrenin nasıl oluştuğunu bilmiyoruz, ama nasıl başlangıçtan bugünkü hale geldiğini biliyoruz. Buna da Evrim Teorisi deniyor. (Not: Evrim Teorisi =/= Ateizm) "Teori" denmesinin sebebi, bilimsel camiada teori kelimesinin anlamından kaynaklanıyor. Bilimsel camiada teori demek, tezlikten çıkmış defalarca denenmiş ve kanıtlanmış savlara deniyor. Günlük kullanımdaki "teori" kelimesinden çok farklı. Evrim Teorisi de, Yerçekimi Teorisi gibi kanıtlanmış bir bilimsel savdır. Papalık (yoksa bazı Hristiyanlar mıydı emin olamadım) bile Evrim Teorisini kabul etmiştir, hatta bunun Tanrı'nın "Akıllı Tasarımı" olduğu düşüncesi yerleşmektedir. Sizinle kafa bulmuyorum. Evrim Teorisi nedir ne değildir biraz araştırmanızı öneririm. Özetle sadece "Maymunlardan geldik" diye duymuşsanız, çok yanlış duymuşsunuz onu söyleyeyim.

Evrenin nasıl "mükemmel bir düzen içinde" olduğunu da bilmiyoruz. Mükemmel olup olmadığını da bilmiyoruz denebilir diye düşünüyorum. Karşıklaştırabilecek başka bir gerçekliğimiz yok çünkü. Ama mesele şurada, nasıl Tanrı gibi "mükemmel" bir varlığın hep var olabileceğini kabul edebiliyorsak Evren gibi "mükemmel" bir oluşumun da hep var olabileceğini kabul edebilmemiz gerekir. Yani:
[Evren mükemmel = Evren yaratıldı] diyemeyiz. Bunu dersek [Tanrı mükemmel = Tanrı yaratıldı] da dememiz gerekmiyor mu? Ek olarak, Tanrı'nın varlığını kanıtlamakla İslamiyet'i kanıtlamış da olmuyoruz. Bu mantık da şuna benziyor:
[Evren mükemmel = Evreni Tanrı yarattı = İslamiyet doğru din = Eşşedüenla...]


Gene çok uzun yazdım Allah kahretsin. Başka ilginç şeyler daha keşfettim, onları da sonra yazarım.
 
@Ronin, Evrim kısmına katılıyorum. Ondan öncesinde ateizm hakkında yazdıklarında ise agnostik-ateizm oluyor o. Ateizm'in temel prensiplerinden birisi materyalist olması. Herhangi bir metafizik durumunu, varlığını kabul etmiyor. Buradan çıkışla da insan üstü, ruhani-ilahi bir gücün varlığına inanılmıyor ve sonuç tanrı yoktur'a geliyor. Tanrının varlığı ya da yokluğu konusunda kesin kanıt olmaması durumunda agnostik bir görüş kurtarıcı rolünü alıyor böylecek.
 
Geçen gün yaptığım bir yolculuk sırasında ilahi bir işaret bana bunu ilham etti. Ne bir melek gördüm ne de başka bir şey ama tanrı bana bunu ilham etti.

Tanrının evrenin var olup olmamasından önce var olup olmadığının bir önemi yok; çünkü varlığını kendisinden başka bilecek kimse yoktu tanrının. Tanrı, evreni ve kendisini keşfedecek varlıklar ve de gözlemleyebileceği bir evren yarattı. Tanrı evreni yarattığında, zaman da var oldu; ancak bu da kendi varlığı için tehlikeliydi. Nitekim tanrı, zamandan ve mekandan bağımsız bir varlık iken, varlığının özü yaratılan evrene görece olarak değişti. Tamamen kusursuz ve her şeye gücü yeten tanrı, zamanla kusurlu bir varlığa dönüşmeye başladı. Zamandan ve mekandan bağımsız olan tanrı, evrene aktif müdahaleleri ve evreni gözlemlemeyi sürdürmesi nedeniyle evrenle bütünleşmeye başladı. Kendi yarattığı evrenle bütünleşip gücünü kaybetmeden önce, evrene müdahalesini ve onu sürekli gözlemlemeyi bıraktı, önceden belirlediği fizik kurallarından doğacağını öngördüğü insanlara zamanı gelince yol göstermesi ve evreni, içinde yaşayanları gözlemlemesi için semavi varlıkları yarattı. Bu semavi varlıklar, insanlara ve evrendeki diğer varlıklara zamanı gelince yol göstermek için zaman zaman aralarından bir kişiyi seçip onlara açıklamalarda bulunuyordu; ancak tanrının kusurlu olduğu dönemde yaratılmış olan bu safi ışıktan yaratılmış olan semavi varlıklar, kendilerini tamamen doğru aktarmaktan acizdiler. Yüzyıllarca birçok insanla irtibat kurdular, kimine keramet verdiler, kimilerine bildirimde bulundular. Bu insanlardan bazıları kendilerini peygamber olarak tanıttı, bazıları evliya olarak görüldü, kimisi de yalnızca kerameti olan üstün kişiler... Tanrının değişmeyen tek vaadi, evrenin kendisini özümsemesine izin vermek yerine evreni özümseyip içindeki tüm bilinçli varlıklar için mükemmel bir evren yaratacak olmasıydı.
 
hobeto13 said:
Tanrı nasıl oluşmuştur? İlk tanrı nasıl meydana geldi?  :roll:

Ooo tümdengelim? Alırım bir dal.

Ateismin sıkıntısı sahtekarlık olmasından kaynaklanıyor. Reddettikleri inancın farklı bir şeklini uyguluyorlar ve tam terine inanıyorlar. İslam da Tanrı'ya inanmayı reddeder ve ona sadece akıl ve mantık yoluyla ulaşılacağını açıklar zaten. Tanrı'yı kabul edenlere müslüman, Tanrı'ya inananlara müşrik der. İslam ile bu yönüyle benzer ateizm.
 
ancalimon said:
Ateismin sıkıntısı sahtekarlık olmasından kaynaklanıyor.
:meh:
ancalimon said:
Reddettikleri inancın farklı bir şeklini uyguluyorlar ve tam terine inanıyorlar.
:facepalm:
ancalimon said:
İslam da Tanrı'ya inanmayı reddeder ve ona sadece akıl ve mantık yoluyla ulaşılacağını açıklar zaten.
:neutral:
ancalimon said:
Tanrı'yı kabul edenlere müslüman, Tanrı'ya inananlara müşrik der.
:roll:
ancalimon said:
İslam ile bu yönüyle benzer ateizm.
:razz:
 
Back
Top Bottom