Bilim

Users who are viewing this thread

Bisturi said:
Bugün felsefe kitabında bir soru gördüm. Soru şu; arabasının camına 10 dakika sonra geleceğini yazan bir insanın ne zaman gittiğini nasıl anlarsınız?

Anlayamazsın. Eğer 10 dk sonra döneceği kesinse sen o 10 dk nin herhangi bir yerindesindir o yüzden ne zaman gittiğini anlayamazsın. Boş bi soru.

Sanırım felsefe konuları için ayrı bir başlık açılması gerekiyor, felsefe önceki konu yapısı ve başlığına uygundu ama şu anki durumuyla uygun değil bana kalırsa.
 
Finde said:
Bisturi said:
Bugün felsefe kitabında bir soru gördüm. Soru şu; arabasının camına 10 dakika sonra geleceğini yazan bir insanın ne zaman gittiğini nasıl anlarsınız?

Anlayamazsın. Eğer 10 dk sonra döneceği kesinse sen o 10 dk nin herhangi bir yerindesindir o yüzden ne zaman gittiğini anlayamazsın.
t' verdiğim aralıkta herhangi bir yerde olabileceğini için saliseye kadar indirdim. Ama daha sonra baktım daha küçük zaman birimleri de var, payda büyüyecek sadece. Çözüm bulunamıyor anladığım kadarıyla.
 


Videonun özeti, insanlarda hala aynı kuşlardaki gibi manyetik alanı yön bulabilmek için kullanan beyinde bir yer var mı yok mu? Çalışmaya göre var ama bu bilinçaltı seviyesinde çalışıyor. Eskiden bilinçli kullanıyor muyduk? Videoda bazı yerel dillerde ön, arka, sağ ve sol yerine sadece bildiğimiz kuzey, güney, doğu ve batı yön kelimelerinin var olduğunu söylüyor belki bu yön duygusuyla alakalı bir ilişkisi olabilir.

Yön hissim kuvvetli lafı da buradan geliyor olabilir, belki?
 
Videoda dediği atalarımızdan kalma ama artık pek kullanamadığımız (ya da mevcut modern dünyanın yarattığı tonla yapay manyetik alan yüzünden kullanamadığımız) bir özellik olabilir. Bana aşırı mantıklı geldi.

Belki yapay manyetik alandan tamamen uzaklaşırsak beynimiz tekrar adapte olabilir.
 
Şu karadelik fotoğrafına bu kadar masraf ve emek harcanmasının sebebi bir "Karadelik" fotoğrafı çekilmesimi , yoksa "55milyn ışık yılı " uzaklıktaki bir cismin fotoğraflanmasımı ?
 
her seyden once, yayimlanan fotograf tam anlami ile bir karadelik fotografi degil. ‘olay ufku’ kavramina bir bakmani oneriyorum.
bu kadar cok harcama olmasinin sebebi, tek bir teleskop kullanilmamasindan dolayidir. 55 milyon isik yili uzakliktaki bir seyden, cozunurlugu batirmadan data alabilmek icin, capi oldukca buyuk bir teleskop kullanmak gerekir(di). hâl boyle olunca da, tek bir teleskop yerine birden fazla kucuk teleskop kullanilmasi en mantikli hareket olarak dusunuldu ve ara ara mesafeler ile teleskoplar yerlestirilerek datalar alindi (neredeyse 12 km capinda bir teleskop elde edilmis olundu). bir de datalarin koca koca harddisk’ler ile tasinmasi isi var.
“masraf ve emek harcanmasinin sebebi” tamamiyle teoride olan bir seyin, artik gozlemlenebilir olusudur. fizik-matematik perspektifinde einstein ve entelektuel cevresinin, varsayimlar ve denklemler ile ortaya yaklasik 90-100 yil once attigi seyler, artik bilinir oldu.​
 
Dracheon said:
Tabii Sauron Mordor'dan yenilince galaksiye kaçmış.
Yalnız ben bu fotoğrafdan ve olaydan pek bir şey anlamadım.
Karadelik bu mu lan? dı tepkim
Çünkü çekilen fotoğrafın yüzlerce kat büyütülmüş halini gördün. Asıl fotoğrafta o kısım nokta kadar bir bölge.
 
Şimdi baylar şöyle ki hepimiz kara deliklerin var olduklarını "inanıyorduk". çünkü var olduklarına dair kesin bir kanıtımız yoktu. Teori idi. Belki de yoktular, sadece saydam ve aşırı kütleli bir şey vardı. Hani oraya bok koy o ile olabilirdi.
Ama artık elimizde somut bir kanıt var. Bir kara deliğin matematik ile kanıtlanması çok ayrı, şu fotoğraf ile kanıtlanması çok ayrı:
m87_kazu.jpg
Gördüğünüz üzere saat yönünde dönen bir kara delik. Yine de buna fotoğraf demek içimden pek doğru gelmiyor çünkü bu "olay ufku" dediğimiz olay bizim teleskoplarımıza düşebilen görüntü. Gerçek kara deliğin çapı bu düşen ışıktan daha büyük ancak kara delik dediğimiz nokta ise çok ufak tüm bu olay ufkunun merkezinde ki bir nokta gibi bir yer.


Ek: 50-55 milyon yıl öncesine ait birikim görüntü olduğu için çekilmiş en eski görüntü olabilir(miş).
Daha çok kaynak: https://blackholecam.org/research/bhshadow/vlbi/

Yani şu görüntüden sonra olay ufkunun 2 boyutlu görüntülenmesi ancak kara deliğin bir küre olması çok tuhaf geliyor bana. Bir küre. Ancak her şeyi içine çekiyor. Sırf bu kara delikleri kullanarak evrenin oluşumuna dair yüzlerce teori üretilebilir. Bunlar en sevdiğim 4 boyutlu bir süpernova teorisi. Yani 4 boyutu düşünemediğimiz için 4 boyutlu bir süpernova gerçekleşe ve biz bunun 3 boyutlu yüzeyinde yaşıyor olsak, her şey mantıklı bir hal almaya başlıyor.
 
Klasik teleskoplarla çekilmemiş bu görüntü. Radyo dalgalarını ışığa otomatik çeviren özel bir teleskopla çekilmiş
 
A Haber'de "BİLİM DÜNYASI GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRDİ" başlığıyla heyecanlı heyecanlı anlattıklarını gördükten sonra ben soğudum size kolay gelsin kara deliklerle.
 
Normalde gözükmemesi gerekiyor ama içine ışığı çekerken denk gelmiş. Şans baya. Acaba bizim galaksiye de yakın var mı?

oSeKLv.gif
 
Back
Top Bottom