İlk İzlenimler, Öneriler ve Şikayetler

Users who are viewing this thread

Herhalde 7-8 yıl sonra ilk kez yazıyorum buraya. Bannerlord'da MP'ye hiç girmedim zaten başka oyunlarda da online ile pek işim olmaz. Şu ana kadar Bannerlord'daki ilk görüşlerime gelirsek:

Eksikler, Kızdığım Noktalar
  • Stratejik AI veya Krallık AI'sı: Aynı tas, aynı hamam. Zerre gelişme yok. Adam bir ordu topluyor, katılıyorsun, tek yaptığı ve yaptırdığı şey köy yağmalamak veya yüzlerce askeri köpek gibi gezintiye çıkarmak. Bitti mi? Hayır. Bir yerleşimi ele geçiriyor. İyi güzel. Peki neye göre, hangi strateji doğrultusunda ele geçiriyor belirsiz. Nasıl anlatabilirim bunu. Fatih, İstanbul'u kuşatmak için ordu topluyor, gidip Paris'i ele geçiriyor. Ne kadar dahiyane değil mi? Warband'da da böyleydi işler. En kötüsü ise katıldığınız ordu dönüyor dolaşıyor, düşman topraklarının orta yerinde dağılmaya karar veriyor. Bildiğin intihar! Bu başlığı açmadan yarım saat kadar önce geldi başıma.

  • Performans ve FPS Sorunları: Oyun şu an erken erişimde, biz de bunu bilerek aldık şu an ama takdir edersiniz ki geliştirme sürecinde ekibe bilgi aktarabilmek için oyunu oynayabilmemiz gerekiyor önce ve bu fps sorunu buna izin vermiyor. Bunun deneyimleyebildiğim kadarıyla iki ayağı var; grafikler ve figür sayısı. Bu sorunlara şu an öncelik verilmeli. Not: 1050Ti + i8750H + en düşük ayar. Beta güncellemesinden sonra bir nebze olsun rahatladığını eklemeliyim.

  • İmkansız Hale Gelen Görevler: Bunu da şöyle anlatabilirim: Köylü bir NPC kızımı başka bilmem neredeki köye kaçırdılar diye görev veriyor ama söylediği köy yağmalanmış, erişilemiyor. Görevin öyle bir konumda geçmesi sorun değil aksine gerçeklik katıyor ama tıkanmaya veya hiç yoktan görevin başarılamamasına neden oluyor. Görevin seyri de bunlara göre değişebilmeli. Mesela: kalan bir kaç köylü bilmem ne yönüne gittiklerini söyler veya iz bulma yeteneği sayesinde bu tespit edilir.

  • Bitmeyen Kovalamacalar: Bir düşman grubu bize tur bindirecek kadar hızlı gidebilir, gayet normal. Ama yorulma diye bir şey olmaz mı arkadaşım?! Bir tarafı kırık bir çapulcu grubu nasıl olur da yılların komandosu gibi günlerce son hız gidebilir? Hiçbir yerde durup dinlenmediğine göre takviye yapmadığı erzağı hiç mi bitmez? Zaman içinde yorulup yavaşlamaları gerekmez mi?

  • Açlık ve Ölüm: Açlıktan ötürü moralsizlik ve yeni eklenen ölümleri anlarım. İyiki de eklemişler. Ama son lokmasını yutar yutmaz mı ölür açlıktan bir insan? Biraz gecikme olması gerek.

  • NPC Nitelikleri: Birçoğunun hangi işten anladığını birliğe almadan anlamak mümkün değil. Bazılarının katılım için +10k istediği bile oldu. Sonuç: Benim işime yaramayan biri çıktı. NPC katılım ücretlerinin normal bir aralığa çekilmesi ve niteliklerinin katılımdan önce anlaşılabilmesi gerek. Hayat hikayeleri veya lakapları bu konuda daha çok fikir verecek şekilde düzenlenebilirse harika olur. Ayrıca Marnid gibi tüccar veya Lezalit gibi eğitmen bir NPC göremedim hiç.

  • Çatışma Sorunları:
    • Düzenlendiği söylenmişti sanki ama özellikle zırh varken atılan taştan zarar görmek bana çok saçma geliyor. En azından (sağlam bir) zırhın istisna olması gerektiğini düşünüyorum.
    • Diziliş noktasında belirgin eksikler var. Örneğin, dağınık dur komutuna askerler hiç tepki vermiyor. Sanırım şu ana kadar listenin sonlarında kalan bir maddeydi bu. Ayrıca düzen konusunda umduğumu bulamadım; askerleri bölük bölük, takım takım öbeklere ayırıp, savaşta buna sadık bir şekilde hareket etmeleri gibi. Bu da eskiden beri hiç çözülmemiş bir sorun ne yazık ki.
    • Yenilmekte olan tarafın dağılıp kaçması çok doğal ama liderlik gücüne göre kaçmakta olan askerleri geri döndürmek mümkün olmalı. Karakterimin liderlik gücü yüksek olmadığı için böyle bir özellik varsa da görmemiş olabilirim.

  • Dil Sorunları: Bazı yerleri Türkçe, bazı yerleri İngilizce. Çok ayrıntı vermeme gerek yok, eski bir sorunumuz zaten. Ayrıca satırlı yazılmak istenen bazı metinlerde "\n" yanlış yere konmuş sanırım.

  • Arayüz: Savaş sırasında akan mesajlar ekranın büyük bölümünü kaplıyor. Kendi oyun tercihimden ötürü açık kalmasını istiyorum ama kapatmak zorunda kaldım. Kapladıkları alan bakımından sadeleştirilmeleri şart. Ayrıca harita ekranından mesaj/haber arşivine ulaşamadım. Bu özellik kaldırıldıysa yanlış olmuş.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Beğendiğim yanları elbetteki var ve yazamayacağım kadar çok. Örneğin, oyunun genel atmosferi epey güçlenmiş gerek ekonomi, gerekse diğer bir çok yeni mekanik sayesinde. Müziklere, özellikle de Khuzait müziklerine bayıldım. Morin khuur'u keşfedip de oyunun repertuarına ekleten kimse tebrik ediyorum. Çok daha sürükleyici hale gelmiş oyun. Ancak bu saydıklarım gibi nedenlerden ötürü deneyimin sekteye uğraması bir filmin en heyecanlı yerinde giren düşük IQ'lu reklamlar kadar sinir bozucu oluyor.
 
Last edited:
Back
Top Bottom