Psikolojik Danışma Hattı

Users who are viewing this thread

2 gün önce odamda uzanırken havadan üzerime doğru kuru ota benzer bir şey süzüldü, elimi uzattım, elime konunca bir anda açıldı, meğerse kuru ot sandığım şey yumak halinde örümcek yavrularıymış.

Yani kıssadan hisse, gökten düşen şeylere elini uzatma : p
 
SixRibbons said:
2 gün önce odamda uzanırken havadan üzerime doğru kuru ota benzer bir şey süzüldü, elimi uzattım, elime konunca bir anda açıldı, meğerse kuru ot sandığım şey yumak halinde örümcek yavrularıymış.

Yani kıssadan hisse, gökten düşen şeylere elini uzatma : p
Yak o evi.
 
Kuru kuru özür istmyrm, gönlmü alr msn?

Hebb teorisi ve klasik şartlanma birbiriyle bağlantılı mı? Klasik şartlanmada, koşulsuz(et) uyaranı algılayan ve tepki veren(salya salgılama) nöronların ve nötr(zil) uyaranı algılayan nöronların aynı anda ateşlenmesi söz konusu(sanırım). O zaman hebb teorisine göre(aynı anda ateşlenen nöronlar birbirine bağlanır) açıklanabilir mi bu durum? Zil uyaranını algılayan nöronlar, et uyaranını algılayan ve salya salgılama olarak tepki veren nöronlarla aynı anda ateşlendiği için mi koşullanma ortaya çıkmakta? Köpeğin, zil uyaranını algıladığında salya tepkisi vermesinin altında yatan sebep bu hebb teorisinin mekanizması mı?
 
- o benden ustun
- calismak hak etmektir
- calissam da sahip olamam
- bu dunyada bazi seyler luks, bu dunyada
- onun yapabildiklerini ben yapamiyorum
- yapmaya cabala
- engeller var
- orumcek korkusu gibi gecici ve anlamsiz engeller
- tum bunlara nicin katlanayim? insan oyledir ki sonsuz mutluluk vaadi karsisinda yok olmayi diler. bana bir neden soyle
- yapmak istemedigin muddetce seni harekete gecirecek bir neden bulamazsin
- nasil isteyecegim?
- ironik bir sekilde, yaptiktan sonra istiyor insan. en azindan yapmak istemeyen icin ilelebet isteksizlik var degil.

--
neden bir sey yapmadin?
hata yapmaktan korktum
hicbir sey yapmaman hata degil miydi?
oyle
iyi niyet kabahati giderir, ama cesaretsizligin kabahatini hicbir sey gideremez

--
anlam dedigimiz sey neden arzularla bu kadar paralel?
 
Ya bir şey soracağım.Her an bir şey düşünüp takıyorum.Sürekli o konu üzerinde dört dönüyorum.Durduk yere fakir insanlara bakıp onlar gibi kendimi düşünüp üzülüyorum.Her an kafamda bir düşünce bir takıntı var.Ben bunu bütün insanlarda oluyor sanıyordum ama bugün arkadaşım sen bir şeyi neden çok takıp, düşünüyorsun dedi.Hayatımı düzene koyamamamın nedeni ve sürekli streste olmamım sebebi bu mu?Birisiyle konuşunca resmen hafifliyorum bir şey düşünmediğim için
 
Dracheon said:
Ya bir şey soracağım.Her an bir şey düşünüp takıyorum.Sürekli o konu üzerinde dört dönüyorum.Durduk yere fakir insanlara bakıp onlar gibi kendimi düşünüp üzülüyorum.Her an kafamda bir düşünce bir takıntı var.Ben bunu bütün insanlarda oluyor sanıyordum ama bugün arkadaşım sen bir şeyi neden çok takıp, düşünüyorsun dedi.Hayatımı düzene koyamamamın nedeni ve sürekli streste olmamım sebebi bu mu?Birisiyle konuşunca resmen hafifliyorum bir şey düşünmediğim için
Düşüncene takıntılı kalıyorsan bunun çok sebebi vardır.İlk sebep ve genelde en yüzeysel olanı başka olaylardan kaçmak için bir düşünceye saplanıp kaldım adlı savunmayı oluşturmaktır.Düzenli çalışmaz,işlerini erteler ve tembellik yaparsın ,hayatında yapman gereken şeyleri erteledeğin için dertlerin artar.Bu sorununa kılıf olarak da takıldığım düşünceler var adlı savunmayı geliştirirsin.
Başka bir sebepse gerçekten bu konu üzerinde düşünme isteğindir.Bu derin kaynaklara dayanır.Ailesel çevresel baskılar,etrafındaki insanların huzursuzluk miktarlarındaki artış ve buna dair gelişen bir sorgulama isteğidir.
Her iki ihtimalde de veya başka şeylerden kaynaklansa da bu tarz düşünceler birer döngüdür.Çünkü somut verilere dayansa da ele alındığı ortam soyut olan insan beynidir.Verileri yüzlerce defa simüle eder ve her seferinde farklı bir sonuca varabilir.Bu farklı sonuca varma durumuna da bir sonuca varamamak olarak adlandırır.
Tavsiyem bu olay veya herhangi bir olay üzerinde saplanıp kalacak kadar düşünmek yerine kafanı başka şeyler ile meşgul etmen.Çünkü muhtemelen üzerinde çok düşündüğün olaylar çoğu zaman seninle bile alakası olamayan şeyler.Bunun üzerine düşünmen boşa vakit kaybı olacaktır.

Bedensel aktiviteleri tavsiye ederim.Koş,dolaş.Eğer yalnızken bu obsesifliğin artıyorsa yalnız kalma.İnsanlar ile vakit geçir.

fakir olmak ne kadar üzücü bir şeydir bu sorgulanabilir.Kendini bir şey yerine koyma,ben merkezli simüle etme çoğu zaman senin için zararlıdır.
 
butuncul davranis, amac belirleme

bir hayal kurun
hayalinizi icindeki sarkilarla senaryolastirdiginiz bir muzik listesi olusturun
hayalinizi dusunurken bir anda listede olmayan bir sarkiyi calmak istemeyeceksiniz. akliniza gelen o sarki cok sevdiginiz bir sarki olsa bile

- bu durum, neden amacimiza uygun eylemleri ardi ardina yerine getirirken motivasyon sorunu yasamadigimiza, buna karsin amacimiza uygun isler yapmadigimizda neden amacimizdan ve ona uygun islerden cabucak ve butunlukle soguyabildigimize isik tutabilir. -

simdi o akliniza gelen sarkiyi istememenize ragmen actiniz diyelim. simdi de bu sarki uzerine bir hayal kurguladigimizi dusunelim. artik sarki bittikten sonra tekrar calmak icin bir nedenimiz var. muzik listesine olan ilgimizse azaldi, icindeki her bir sarkiya da. yalnizca bir dakika once, saatler boyu o sarkilari keyifle dinliyorduk ama simdi hic ilgimizi cekmiyor. ilgimizi ceken tek sarkiyla gunu sonlandiriyoruz...

buradan yola cikarak motivasyonun dinamiklerinde amac belirlemenin yatiyor oldugunu soyleyebiliriz. muzik listesini amacimiz ve icindeki sarkilari amacimiz yolunda uygulamamiz gereken her bir oge olarak dusunebiliriz. bu ogeleri birlikte tutan, bizim icin anlamli kilan sey amacimizdir. eger amacimiz/hayalimiz olmasaydi bu sarkilar bize bir sey ifade etmeyecekti. hayaller olmasa sarkilar dinlenmezdi yani.

edit: bir sey bir seyin dinamiklerinde yatmaz, temellerinde yatar. bir sey bir seyin dinamiklerinde bulunur. bir seyin yolunda oge uygulanmaz, adim uygulanir. turkcemize daha ozen gosterelim. ama dusununce.. ya da her neyse
 
Yaklaşık 3 yıldır kendimi hiçbir zaman tam anlamıyla iyi hissetmedim ruhsal olarak.Haziran gibi üniversitem tatile girdiğinde ailem yanına döndüğümde her şeyi anlatmıştım onlara.Okulda başarısız olduğumu,başarısızlıklarımı vb. Pek başarılı biri olmamıştım genel olarak hayatta ama geçtiğim 3 yıla baktığımda genel olarak tam bir distopya.Aileme intihar etmeyi düşündüğümü de söyledim.İntihar etmememin tek sebebi inançlarımda bunun çok büyük bir cezası olması. Aslında mantelitem ödül ve cezalardan bağımsız insanın içinden nasıl geliyorsa, ya da nasıl olması gerekiyorsa o şekilde davranması gerekiyor şeklindeydi ama burada fikirlerim ve davranışlarım tutarsızlık sergiliyor. 5 seans psikolojik yardım aldım ve en azından bazı şeyleri çözdüğümü düşünüyordum. Ailem herhangi bir konuda bana kızmadı aksine olabildiğince yapıcı oldular.Konuştuk,tartıştık ve bir dönem daha en azından denemeye karar verdik.Sorunlar devam ederse başka seçeneklerimin de olduğunu söylediler. Açıkçası sorunlarım tam olarak ne bilmiyorum, sorunlarımı bilsem çözüm üretmek için bir şeyler yapabilirdim sanırım. Kendimi mutsuz hissetmem işte beni kimse sevmiyor ya tarzında bir şey değil, sevgililerim oldu, arkadaşlıklarım oldu ama benim için hiçbir zaman olmadı gibi, kendimi iyi hissetmedim. Sahip olmadığım ve olursa evet mutlu olurum dediğim tarzda şeyler oldu ama ben yine mutlu olmadım. Yaşam şartlarım kötü değil, bir rahatsızlığım ya da engelim yok. Kafam çalışmıyor değil az çok düşünebilen, sorgulayabilen biriyim ama hayata adapte olamıyorum gibi hissediyorum. Herşey bir yerlere giderken, bir hareket halindeyken ben hiçbir şeye tutunamıyorum, yerimden kıpırdayamıyorum gibi geliyor. Herşeye yeniden başlasam ya da okulumu, hayatımı vb değiştirsem ki ailem elinden geldiğince yardımcı olur ben yine bir şeylerin değişmeyeceğine inanıyorum. Bu olumsuz hava o kadar baskınki bir şey için çabalamak yerine olmayacağına emin bir şekilde durup izliyorum. Ne yapacağım bilmiyorum, yaşamak acı veriyor gibi. Cehenneme 1-2 basamak kaldı ve ben uzun zamandır aşağı doğru hızla ilerliyorum...
 
psikolojik yardım alıyorsan eğer senin için burada yapabileceğimiz maalesef fazla bir şey yok abicim.
en fazla ilişkilerini derinleştirmen gerektiğini söyleyebilirim ve bir şekilde seratonin düzeyini arttırmanı.
 
motivasyon basit bir sekilde uyarim-tepki sistemine bagli calisiyor. fiziksel uyarim, zihinsel(dusunsel veya imgesel) uyarimdan cok daha gucludur. ve elbette herhangi bir hedefle ilgili fiziksel uyarimlari oturdugun yerden alamazsin. hedefe yonelik aksiyonun icindeyken hedefle ilgili uyaranlar hat safhadadir ve dogal olarak organizmanin verdigi hedefe yonelimi pekistiren tepkisellik, yani motivasyon da oyle.

ornegin markete girmek icin motivasyonun, evde telefonunun basinda olmana kiyasla, market kapisinin onundeyken cok daha fazladir. cunku cevrenden hedefinle ilgili cok fazla uyarim alirsin.

yani bazi insanlar durmadan her ise kosturabilecek enerjiyi nasil bulabiliyor; cunku hareket halindeler.

ve neden bazi insanlar en kucuk bir is icin bile caba harcamak istemiyor; cunku dusunmekle mesguller. ozellikle neyin onlari motive edecegini.

marketlik bir işim yok.
 
Velhasıl depresyon davranışa yönelik yanlış kurulmuş bir stratejinin sonucu olabilir. Çözümüyse dışarıdan çözümlemeyi bırakıp içeri dalmak.
 
Back
Top Bottom