4G , 4.5 G nedir? Yapılan ihale ne işe yaradı?

Users who are viewing this thread

Kısaca 4.5G nedir, ne işimize yarayacak

Geçen günlerde bir ihale yapıldı sonucunda Nisan 2016'da 4.5G denen şeye geçiyoruz.

Nedir?
3G'nin daha hızlısı. Yani daha hızlı internet.

Neden 4.5 denmiş peki?
4G dediğimiz olay LTE(Long term evulation-Uzun süreçli gelişme) denen sistem. Bir üst versiyonu Advanced (ileri) LTE. Buna da 4.5G dediler bizim operatörler anlaşarak. Aslında 4G diye de bir şey yok LTE yani o da halk kolay anlasın diye. Buna bakara 3G de yok, o teknolojinin adı HSDPA(High Speed Data Packet Acces - Yüksek hızlı veri paketi ulaşımı.) Sonra HSDPA+ çıktı biraz daha hızlısı. Buna da 3.5G dendi, Çift(3-4) taşıyıcılı dendi, dendi de dendi. Hepsi kolay anlayabilmemiz için. 4G'nin biraz daha hızlısı.

3G ne kadar hızlıydı, 4G ne kadar hızlı, 4.5G ne kadar hızlı olacak?
Üstte yazdığımız son HSDPA+ en son 28mbit'e ulaşabiliyordu teoride. 4G için bu teorik oran 100 mbit. 4.5G için ise ülkemizde bu teorik oran 375mbit üst limit.

Bu hızları alabilecek miyiz?
Muhtemelen hayır. Bunlara teoride ulaşabilirsiniz ama pratikte gerçekleşmesi için dıdısının dıdısı kadar etkenin optimal seviyede olması lazım.

Ne kadar alırız?
Epey fazla, 100-300 mbit arasında değişir sanıyorum.

3G tam olmamışken bu olacak mı?
Yine muhtemelen hayır. Nisanda geçiyoruz ama her bölgede hemen olmayacak muhtemelen yine 3G'deki gibi. Zira Uluslararası telekomünasyon birliği Türkiye'nin 4.5G'ye(A-LTE) hazır olmadığını söyleyen bir açıklama yaptı. Gerekçe olarak da 3G'nin bile daha tam verilemediğini, baz istasyonu ve fiber alt yapı yetersizliğini gösterdi. 4.5 G'nin alt yapı olarak mevcut olandan 5 kat daha fazla sayıda baz istasyonuna ve hepsinin de fiber alt yapıya sahip olmasına ihtiyacı var. Sıkıntı da burda işte. Büyük şehir merkezlerindeyseniz belirtilen tarihlerde kullanmaya başlayabilirsiniz.

3G kotalar yetmiyor, 4.5G'de artılacak mı?
Mantıken artırılması gerekir. Ama net bir şey söyleyemem. Alt yapı gelişecek internet hızlanacak. Kota artırılabilmesi için ortam elverişli olacak. Artmazsa 3g kulllanmaya devam eder herkes.

3G fazla şarj yiyiyor, 4.5G'de bu oran artacak mı?
Teknik olarak çok bir fark olmaması gerek. Ama muhtemelen kotaların artacağı için yüksek hızınızla telefonu daha çok kullanacaksınız ve daha hızlı şarjını bitirecekseniz telefonun. Ben aynı süre boyunca kullanırım diyorsanız pek fark görmezsiniz.

Telefonum 4.5 G destekliyor mu nereden bileceğim?
Telefon kutusu üzerinde yazmıyorsa işlemcinizin sitesine girip bakacaksınız, işlemci çipsetinize göre özellikler kısmında bulabilirsiniz.

Daha teknik ve ihale kısmı

İhalede milyar eurolar verildi. Herkes kendine frekans ve bant genişliği kullanım hakkı aldı.
Aşağı yukarı 3 firmanın verdiği paralar
Turkcell 1.4 milyar euro, Avea 900 milyon euro, Vodafone 700 milyon euro verdi.

Bu paraların çoğu 800 ve 900 mhz bant genişliği kullanım hakkına gitti. Bunlar 4.5G'nin aşağı hızlarını veren ama daha kolay yayılan kısmı. Herkes burada iyi paralar ödedi ki en düşük de olsa daha geniş kitlelere kolayca yayılsın.

Peki Turkcell daha çok parayı boşa mı verdi?
Pek sayılmaz. Daha yüksek frekansların kullanım hakkını aldı. Bunun sonucunda Turkcell 375, Avea 300, Vodafone 263 mbit seviyesinde hıza teorikte çıkabilecek.

HSDPA'nın anlamını anladık da LTE teknolijiyle alakasız duruyor?
Long term evulation yani uzun zamnlı(süreçli) gelişim(evrimleşme) biraz alakasız evet. Ama anlam olarak karşılıyor da denilebilir. 375 mbit'i verdik bitti değil 4.5G. Daha da arttırılabilir. 3000 mbit'lere ulaşılan denemeler de var sanıyorum. Ama geniş çaplı kullanıma uygun değil. Zamanla gittikçe değişebilir.

Teknik kısma biraz daha ekleme yapacağım ama şimdilik bu kadar.

Kendindim edinip öğrendiğim bilgilerden derledim, alıntı kısmı yok.

Soruları alabilirim.
 
Ben en çok 4g nin ttnet gibi firmaları düzeltmeye iteceğini umuyorum. Adamlar telefondan bile 300 mbit giriyor deyip belki bir utanırlar. Zaten böyle devam ederse, biraz daha para verip 4g modem almalar başlar. Orda 100 mbit internete 150 lira vereceğine operatörüne 200 lira verebilirsin en azından internetini de yanında taşırsın. Sınırsız bağlantı gibi paketler çıkarsa operatörlerde, internet sağlayıcılarının dibine kibrit suyu dökülmüş olur.
 
Kota arttırımı olursa anında geçerim. Köydeyim. 300-400 nüfuslu. Baz istasyonu Truva'ya yakın ve kesin geliştirilecektir. 28mbit alıyorum. TTNet bana 1 mbit zor veriyor.

Peki mobil operatörler adil kullanım kotasını kaçta başlatıyor ve kaça kadar düşürüyor hızı ?
 
Bir dönem sınırsız 3g diye sattıklarında, 5, 6, 8, 10 gibi değerlere kota koyuyorlardı. Düştüğü değer ise 128 kilobit filan oluyor.
 
Back
Top Bottom