Motosiklet

Users who are viewing this thread

UNDE4D

Sergeant at Arms
Yıllardan beri gelen motor sevgimide buraya vurarak bu platformu açıyorum. Çok iyi süremem ama yılların geçirmişliğiyle anlarım motosikletlerden. Motosikletler hakkında buradan bilgi edinebilirsiniz.

Bu güne kadar 3 motosiklet geçirdim. Ben küçükken(10-14) abim tam bir motosiklet hayranıydı ve 3 tane motosiklet değiştirdi, haliyle bende biniyordum ara sıra. Çok iyi süremezdim hatta birkaç kez kaza yapmıştım sağlam dayak yemiştim abimden üstüne lan nası vurursun diye babamdanda iyi bi sopa yemiştim. Dediğim gibi bir tür hayranlık işte.



Motosiklet Çeşitleri

Motosikletleri tür olarak 5 başlık halinde inceliyebiliriz,


Scooter

artci_clip_image001.jpg
artci_clip_image003.jpg

Pizzacı motoru olarakta adlandırabilirsiniz. Genel amaçları şehir içi ulaşım çözümünde pratik ve ekonomik olmakla birlikte tekerleklerinin küçük olması sebebi ile yoldaki çukur , kasis ve yoldaki çizgi yüksekliklerini sürücüye büyük oranda yansıtmakta ve etkilenmektedir. Artısı ise Scooterlar da vites bulunmayışı , kullanımda kolaylık sağlar. Bacaklar motosikletin gövdesi içinde kaldığı için her kıyafetle çok rahat kullanılabilmektedir. Son yıllarda büyük tekerlekli , büyük hacimli maxi-scooter denilen kapsamlı scooterlar üretilmektedir. Bu araçlar uzun mesafeli yolculukları daha keyifli kılar.




Cruiser

artci_clip_image004.jpg
artci_clip_image005.jpg

Cruiser motosikletler, genel olarak chooper diye de anılırlar. Oysaki Chooper tamamen el yapımı ve benzeri olmayan motosikletlere denmektedir. Cruiser motorlar ise seri üretimi olan ve sıklıkla gördüğümüz motosikletlerdir. Fakat bu standart Cruiser motorlarda kişisel yapılan ilaveler olursa öncam , sisibar , ön yan arka çanta vb. gibi ozaman Custom Cruiser oluyor. Cruiser motosikletler yüksek torklu , bol nikelaj görünümlü klasik araçlardır. Bu motosikletlerin iki tekerlek arası açıklığı ve ön çatalın açısının fazla oluşu trafikte kullanımını diğer motosikletlere göre biraz daha zorlaştırır. Fazla nikelaj ve metal aksam bulunduğundan ağırlıkları aynı hacimdeki diğer motosikletlere göre yaklaşık %30-40 oranında daha fazladır. Sesi ve görünüşü ve yere yakınlığı bakımından çokça tercih edilen motor tipidir. Fakat temiz tutmak oldukça zahmetlidir.




Enduro

artci_clip_image007.jpg
artci_clip_image009.jpg


Endurolar her türlü kullanım koşulunda sürücüsünü ve yolcusunu rahat ettirmek için tasarlanmış motosikletlerdir. Enduro motosiklet özellikle düşük hacimli olanları ile şehir içinde kıvraklık ve kullanıcısına teknik kazandırmak için tercih edilebilecek bir araçtır. Şehir dışı ve engebeli yollarda , yolculu ve yüklü olarak sorunsuz keyifli seyahatler yapmak mümkündür.

Türkiye için en uygun motosiklet tipidir. Enduro motorların bakımları kolay, bakım maliyetleri düşük, ilk alım maliyetleri de düşüktür. Enduro motosikletlerin 125 cc den 1200 cc ye kadar değişik model , güç, ve ağırlıkta çeşidi bulunmaktadır. En tercih edilenleri ise 400 ila 650cc hacminde olanlardır.




Touring

artci_clip_image010.jpg
artci_clip_image011.jpg

Touring motosikletler genel olarak basit yapılı, çıplak gövdeli motosikletlerdir. Grenajları yoktur, yolcu ve bagaj taşıma konusunda oldukça esnek imkanlar sunmaktadır.

Touring motosikletler ile uzun mesafeli yolculuklarda hiç bir yorgunluk problemi yaşanmaz. Grenaj olmadığı için ve basit yapılı oldukları için bakım maliyetleri de oldukça düşüktür. Bu motosikletlerin 250 cc. den 1400 cc. ye kadar değişik motor hacminde ve gücünde modelleri mevcuttur.




Racing

artci_clip_image013.jpg
artci_clip_image015.jpg

Yarış amaçlı üretilmiş motosikletlerin motorlarının fabrikasyon yumuşatarak, far, sinyal, korna gibi ekipmanlar ekleyerek trafiğine çıkabilecek hale getirilmiş versiyonlarıdır.

Racing motosikletler yolcu ve bagaj taşıma konusunda çokta uygun bir motor değildir. Ayrıca yeni motosiklet kullanıcısı olan kişilere de tavsiye edilmezler. (125 – 250cc olanlar haric) Alt tarafı alçak olduğundan ülkemizdeki yol koşulları göz önüne alınırsa kullanımı özellikle şehir içi kullanımı hamallığa dönüşebilir.Tabi ki zevk ve tercih meselesi. Racing motosiklet kullanmak isteyenlerin , güvenli ve sorunsuz bir şekilde kullanabilmeleri için hem iyi bir eğitim hem de başka tür motosikletler ile toplam 10.000 – 15.000 km. yol yapmış olmaları tavsiye edilir. Çünkü bu araçlar hata affetmezler.




Yeni Başlayanlara Tavsiyeler

Başlamadan önce cc kavramını açıklayayım,

Motorlarda piston denilen kısımlar bulunur. Bazı motorlarda 1 tane vardır, bazılarında 1 den fazla vardır. Bunlara Tek silindir, çift silindir, üç silindir zart zurt derler. Bu pistonlar silindir şeklindedir. Motor çalışırken belli oranda benzin ile hava karışımı pistonlara dolar, daha sonra sıkıştırılıp ateşlenir ve motor hareket eder. Örneğin 330cc lik bir motorun pistonu bir kutu kola büyüklüğündedir (330 mililitre). CC ne kadar büyük olursa motor o kadar güçlü olur  Benzin sarfiyatı da fazla olur. Mesela bir minibüs 2500CC dir. Ama 100CC lik bir motosiklet ile bir minibüsü geçebilirsiniz. Yani anlayacağınız üzere düşük cc'li motorların kullanımı daha basit ve uygundur.

Peki bir motoru nasıl düşük veya yüksek ccli olarak adlandırabiliriz? Şöyle örnek vereyim, pizzacı motoru 70 cc, yarış motoru 1000 ccdir. Bu yarış motorunun daha hızlı olduğu için değil, daha güçlü olduğu içindir. Yeni başlayanlara en uygun olan scooter tarzı motorlar genellikle 50-120 cc arası olur, kullanımı basit ve kişiye uygundur. Size tavsiyem scooter tarz motor sahibi bir arkadaşınız varsa biraz ondan faydalanın. Sadece 8-10 kez alışmak için bineceksiniz zaten. Tabiki kısa sürede bu scooter tarzı motora alışacaksınız ve size sıkıcı gelmeye başlayacaktır. Zaten gerçekten motor sürmek istiyorsanız scooterla yetinemezsiniz. O sadece alışma evresiydi. Bir süre enduro yada touring tarzı motorlar kullanmanızı öneririm. Örnek vericek olursak Honda CBR125 var en çok kullanılanı sanırsam. Oda basit. Ama motor gibi motor pizzacı motoru değil. Uzun bir süre kullandıktan sonra kafanıza göre takılın derim. Eğer zenginseniz ve Harley, Chooper tarzı motorlara binmek istiyorsanız Cruiser tip motorlara alışmanız gerekecek. 2. elleri 5-7 milyar arası değişiyor. 2008-10'dan eskiyse sakın almayın. Km'si çok olmasın. Ben yarış motoru istiyorum diyorsanız Hondanın CBR serisinde takılın, 125-250-300-400-600 eğer gerçekten kafayı taktıysanız 1000likler resmen bir canavar. Yamaha R seriside oldukça etkileyici. Fiyatları hakkında size pek tavsiye veremiyeceğim çünkü pek bilgim yok. Yani izleyeceğiniz yol kısaca,

-Alışmak için ufak bir scooter.
-Gerçekten alıştığınızı düşündüğünüz zaman kesinlikle önerdiğim Honda CBR-125
-Eğer Harley Davidson, Chooper tarzı motorlara binecekseniz cruiser tarzında uzun süre kullanacağınız, modeliyle fiyatıyla her yönden uygun bir motor.
-Dahada ilerletirseniz sağlam bir Chooper veya yarış motoru derseniz Honda CBR serisinin +600'ü ya da Yamaha R serisi en iyi olarak gösteriliyor. Kawasaki Ninjalar var bir de. Onlarda bir havalı ve bi o kadarda etkileyici



Resim-Videolar

harley-davidson-sportster-c.jpg
Harley Davidson İron 883

2012%5C01%5C09%5Cbikepics-2329055-full.jpg
Honda CBR 1000RR

Tri-chopper1-RF.jpg
Chooper olarak adlandırılan el yapımı bir motor

Buda burda dursun  :mrgreen:





Bu konunun altına, sevdiğiniz motor çeşitlerini, motor resimlerini veya videolarını atabilirsiniz. Motordan biraz olsun anlıyorsanız dikkat edilmesi gereken şeyler, uygun fiyata ideal motorlar vb. şeyleride yazabilirsiniz.
 
İlk yorumu atayım madem  :mrgreen:
Benim sevdiğim modeller cruiser genelde. Honda Shadow mesela , tam benlik bir model  :lol:
 
Cruiser tipi motorlar benim de ilgimi çekiyor. özellikle daha klasik görüntüsü olanlar :smile: Yakın zamanda ehliyet için başvuru yapacağım, gerçi motor almak şimdilik hayal sadece :grin:
 
Bende ktm duke 125 var. Daha önce Honda cbr 250 Sahibiydim Repsol'dü fakat Ktm duke'nin vites sistemi ve gaz tepkisi hoşuma gitti ve beni Ktm dukeye aşık eden adam www.altinelbiseliadam.com/ Barkın bayoğlu bütün videoları izleyebilirsiniz tam bir motosiklet uzmanı

Zincir bakım ve yağlama en çok motorcu kardeşlerimizin yaşadığı sıkıntılar.
http://www.altinelbiseliadam.com/zincir-bakimi-ve-zincir-yaglama/

Ktm nedir? bir bakın sonra yorum yazın.
http://www.altinelbiseliadam.com/ktm-lc4-triathlon/

Ktm fabrika ziyareti.
http://www.altinelbiseliadam.com/ktm-fabrika-ziyareti/
 
Shoot said:
demekki yanlıs bilgi öğrenmişsin kavasaki dalının en iyilerinde ninha 250 den bahsedecek olursak çok paslanmasa fena makina

Kawasaki Ninja250 paslanmasından öte daha birçok problemi var.
 
Back
Top Bottom