Search results for query: *

  1. Bilgisayar Kasası Toplama ve Laptop Seçme Merkezi


    şurda ne yapıyor bu herif

    Ekran kartının kendi soğutma sistemini çıkartıyor. Yanlış görmediysem(biraz uykuluyum), kendi hazırladığı sıvı soğutma sistemine bağlıyor ekran kartını, bunun için önce zaten var olan ekran kartı soğutma sistemini kaldırması gerekiyor.
  2. Bilgisayar Kasası Toplama ve Laptop Seçme Merkezi

    şu fiyata aldığım kart aynı linkte 27k yazıyor, anlık bi şok geçirdim. nasıl yükseldi bu kadar?
    Dünya çapında mikroçip üretimindeki sıkıntılar, stokların yeterli olmaması, insanların eve kapalı olduğu için hem oyun oynayanların hem de mining yapanların bu ürünlere yığılması...
  3. Evrime inanmama sebepleri

    Tartışma yaparken karşıdakinin egosuna saldırmaya gerek yok. Hani karşıdakini agresif bir tartışma ortamına çekmen hoş değil. Kaldı ki buna düşecek bir ergen değilim. Şahsen fikrimi belirttim Homeros'un da belirttiği gibi tartışmalara dahil olacak kadar uzun kalamıyoruz. Moderatörlüğün laneti bu. Tek bildiğim şey teori başlığı altında sunulan bir şeyin teori adı altında sunulmasının tek sebebi henüz %100 kanıtlanabilir olmadığıdır. Kültürüm burada bitiyor. Tartışmaya uzaktan izleyici kalacağım artık :smile:
    İşte bu Türk eğitim sisteminde bilimsel metodun tam olarak anlatılamamasının eksiğidir. Düpedüz yanlıştır. Teoriler teoridir, çünkü hiçbir zaman kanıtlanamayacaklardır. Bunun sebebi teorilerin yanlış olması değildir, o dönemki bilgilere göre kurulmuş olması ve sonraki yıllarda yeni bilgilerin ortaya çıkabilme ihtimalidir. Bununla beraber teori, var olan bir doğa kanununu açıklamak amacıyla sunulur. İkisi arasında fark yok gibi gözüküyor ama aslında çok büyük farklar var.

    Mesela, uçaklar uçuyor, bunun aksini iddia edemezsiniz. Uçaklar kaldırma kuvveti sayesinde uçuyor, bunu deneylerle kanıtlayabiliyoruz veya uçaklarda kaldırma kuvveti kaybının oluştuğu durumları biliyoruz. Ancak hala daha bu kaldırma kuvvetinin tam temelleri, nasıl oluştuğu, tartışma konusudur, yani kaldırma kuvveti teorileri vardır. Bu teoriler var diye kaldırma kuvvetinin kesin olmadığını iddia etmek saçma bir hareket olur.



    Evrimin de mekanizmalarına inanmamak anlamsız. Zira bu mekanizmalar doğada görüldüğü için, bunları açıklamak amacıyla bu teori açıklanmış. Daha sonra her teori gibi, yeni bilgiler ışığında eksikleri görüldükçe üzerine eklenmiş, tamamen hatalı tahmin ettiği noktalar varsa da terk edilmiş. Terk edilmediğine göre, demek ki hala tamamen yanlış tahmin ettiği bir nokta bulunamadı.

    Bilim, zannettiğiniz gibi yeni bir teoriyi çok sevip "Aaa, hadi bu bizim teorimiz olsun, kabul etmeyenleri de bastıralım" mantığıyla çalışmaz. Bilim, tam tersine, yeni teoriyi mümkün olan her açıdan eleştirme, deneylerle doğruluğunu veya yanlışlığını inceleme, bütün bu eleştiri ve deneylere karşı doğruluğunu tekrar tekrar gösterirse de kabul etme mantığıyla çalışır.

    Zira, Einstein'ın Görelilik Teorisi de benzer bir süreçten geçmiştir. Yüzlerce fizikçi bunun yanlış bir teori olduğunu iddia etti ama kanıtlar teoriyi desteklediği ve desteklemeye devam ettiği için kabul edildi. Einstein da bu mantıkla çalışmıştır, Kuantum Teorisi'ne çok karşı çıkmıştır, yanlışlamaya çalışmıştır ancak eninde sonunda deneyler Kuantum Teorisi'ni desteklemeye devam ettiği için bu teori de kabul edilmiştir. Evrim teorisi ile bu teoriler arasındaki tek fark, bu teorilerin inanç liderleri tarafından bir tehdit olarak hissedilmemesi galiba.



    Bir de bilimden bahsedildiğinde Occam'ın Usturası felsefesi bilimin temeli olarak düşünüldüğü için bu hata yapılıyor. Bilimin temeli tam tersine yanlışlanabilirlik prensibinden çıkar. Bu da üstteki paragrafımı destekliyor. İnanç ekollerinin de bu tartışmaya katılamayacak olması sebebi budur. İnanç ekolleri yanlışlanabilirlik prensibiyle çalışmaz, bu yüzden inanç penceresinden evrime bakmak mantıksızdır.

    Evrim teorisini kabul etmeyenlerin sürekli sunduğu nokta insan evrimi noktası ancak nedense bu evrim mekanizmalarını ve bu evrim teorisinin sunduğu argümanlar kullanılarak yapılan aşılar, ilaçlar gibi noktalar bu tartışmanın çoğunlukla dışında kalıyor.
  4. Üniversitede İlk GÜN!

    Üniversiteyi toplumdan ayrı bir ortam zannetmeyin, değil çünkü. "Toplumun çoğunluğu günü kurtarmanın peşinde, kendine bir şey katmakla uğraşmıyor, boş gelip boş gidiyorlar" diyorsanız üniversitede de aynı şeyi göreceksiniz. Türkiye'nin en iyi üniversiteleri diyebileceğiniz üniversitelerde bile toplumun her kesiminden insan vardır(kendine bir şey katmayıp sadece diploma almanın peşinde koşan da var, araştırmayı - öğrenmeyi öğrenmek isteyen kişiler de var). Mesela Boğaziçi Üniversitesi'ni herkes över ve çok yukarıda görür, ancak 130 bin sıralamayla da Boğaziçi Üniversitesi'ne girenler var(https://tanitim.boun.edu.tr/2020-taban-puanlari). Sonuç olarak, öğrenci betimlemesinde her tip insan var, hepsine tabii ki güvenilemez. Kimisi çıkar peşinde koşar, kimisi sosyal çevresini genişletmenin peşindedir, kimisi de 3-5 kişi tanıyayım ama düzgün olsunlar der.

    Üniversitenin farklılığı, yarı bağımsızlığından geliyor. Lise, ilkokul gibi okullardakinin aksine üniversitede akademisyenler "biraz daha" bağımsızdırlar. Bazı akademisyenler ders anlatmayı daha çok sever, bazıları ise ders anlatmaktan pek haz etmez araştırma yapmayı sever. Akademik kariyer veya en azından yüksek lisans düşünenlerin araştırma yapmayı seven hocalarla daha çok iletişimde olması, bir proje önerisi hazırlayıp götürmesi(lisans dönemindeyken) çok büyük bir artı oluşturur, hatta lisans öğrencisi olarak bilimsel toplantılara bile gidebilirsiniz. Hele lisansta bir makale de yazabilirseniz(özellikle mühendislik ve fen bilimleri okuyanlar), Türkiye'de ve dünyada en dolgun maaş veren yerler önce sizin CV'nizi inceler. Kesin işe girersiniz diyemiyorum, hayat bu malum, ancak CV'niz en üstlerde durur böyle bir durumda.

    Benim naçizane birkaç tavsiyem var sadece:
    * Siyasi meselelere karışmayın, gerek yok, hem gençliğinizi hem de geleceğinizi yakmaya gerek yok. Siyasi amaçlı "öğrenci kulüpleri" olabiliyor ne yazık ki, siz onlarla vakit geçirmeyin yeter.
    * Düzgün öğrenci kulüplerine girin. Kesinlikle girin. Mesela, bölümünüzün kulübü vardır(atıyorum, Endüstri Mühendisliği Kulübü) veya Erasmus kulübü, müzik kulübü, tiyatro kulübü vb. vardır okulun. Üye olun, yönetici olursanız üstüne ekstra olur ama zamanınızı çok çalabilir bu.
    * Erasmus'a başvurun. Tutarsa kesinlikle gidin. Ciddi firmalara veya akademik kariyer yapmak için kaliteli okullara başvururken, yurtdışında eğitim, gönüllülük/sosyal sorumluluk projelerinde yer alma, öğrenci kulübü üyeliği/yöneticiliği gibi tecrübeler sizi öne taşıyacaktır.
    * Hocalarınızın bir kısmı ve bölüm arkadaşlarınız "ortalama önemli değil" diyecektir. Pek yanlış değil ama yine de önemli. Ben, okulu 3,2 ortalama ile bitirdim. 3,5+ ortalamayla bitirebilseymişim keşke diye düşünüyorum şimdi. Çünkü, ortalama kendi başına bir şey ifade etmiyor ama birçok kaliteli firma veya okul ortalamanıza en azından bir kere bakıyor. O yüzden, ne kadar yüksek, o kadar iyi. 2,60'ın üstü iyidir. 3,15'in üstü çok iyidir. 3,5 üstü ise zaten akademik kariyer düşünmeniz için size tavsiyeler gelebilir.
    * İngilizceyi bilin. İngilizce makale okuyabilin. İngilizce makale okuyamazsanız, literatürdeki yeteneğiniz ciddi derecede kısıtlanacaktır.

    Benim söyleyebileceklerim şimdilik bu kadar. Üniversite büyük bir fırsat, nasıl değerlendireceğiniz de size bağlı.
  5. Bilgisayar Kasası Toplama ve Laptop Seçme Merkezi

    Selamlar herkese,

    Hayatımda ilk kez kasa toplayacağım. Şu an bütçem kısıtlı olduğu için ekran kartına pek bütçem yok. En azından iyi bir tanesine yok. İleride RTX3000 serisi takabileceğim, APU veya dandik ekran kartlı bir sistem toplamak istiyorum. AMD'nin APU'ları GTX1050 seviyesindeymiş. En güçlü APU işlemci Ryzen 7 Pro 4750G. Benchmarkı iyi duruyor.Ama daha iyi gpusuz bir amd işlemci alıp dandik bir ekran kartı takmak daha mı mantıklı? APU işlemciye upgrade değer mi? Kararsız kaldım.

    Bir de bu ay sadece monitör alacağım. Burda da orta seviye başlayıp ekran kartı alınca yükseltmeyi planlıyorum. 144hz FHD fazla mı gelir ekran kartsız bir sisteme?
    APU'lar beklenen verimi gösteremedi bu sefer de ne yazık ki. O yüzden Ryzen APU'ları pek önermem.
    Açıkçası 4750G bahsettiğin kullanım için uygun bir işlemci değil bence. Fiyatı 3 bin lira. Ve ana amacı oyun olan bir sistem toplayacaksan, i5 10400f'ler 1400-1500 lira civarında 6 çekirdekli işlemci. Yanına bi b460 anakart (700-800 TL), 2x8 2666 ya da 3000 mhz ramler daha ucuz bulunabiliyor 2x8 ram ile sistemi kurarsın. Sadece 4750g fiyatına neredeyse. Yanına da bir tane ikinci elden uygun ya da ucuz bi ekran kartı ekle. Sonra yenisiyle değiştireceğinde satarsın. Ekran kartında ikinci el piyasası oldukça aktif. Satacağında çok zarar etmezsin.

    Örnek bir tane atayım. Farklı sitelerden uygun fiyat kovalayarak ve muadil parçalarla fiyatı 6000 liranın altına çekebilirsin. 1080p'de bu sistem çok iyi performans verecektir.
    aaaa.jpgB

    Monitör konusunda da alabildiğin kadar iyisini almanı öneririm. Kolay kolay değiştirilmiyor monitör alınınca.
    Aynı fiyata ryzen 5 3500x satılıyor, yine aynı fiyata gigabyte b550m s2h anakart satılıyor. Upgrade etme ihtimali varsa ryzen'e yönelmek çok daha mantıklı olacaktır bu durumda, çünkü b550m Zen3(Ryzen 5xxx serisi) işlemcilerin de anakartı olduğu için hem soket aynı(intel'in aksine amd keyfe keder soket değiştirmiyor) hem de güncellemesi çok daha kolay bir seçim olur.
  6. Bilgisayar Kasası Toplama ve Laptop Seçme Merkezi

    cache-v2

    Altta 3 tane soğutucu yanda 3 tane egzoz fanı var. dizilimi değiştirip deneyeyim bi.
    Düzgün soğutma kurman lazım. Fanların sayısı önemli değil, konumu ve havanın akışı önemli. CFM değerleri yüksek bazı fanlar var, RGB olmayabiliyor ama çok kaliteli hava girişi sağlar kasaya. En düzgün çıkışı da sağlaman lazım.

    Hava düzgün dönemezse çok büyük sıkıntı yaşarsın.
  7. Bilgisayar Kasası Toplama ve Laptop Seçme Merkezi

    Tekrar montajlayıp termal macununu yeniledim yine oyunda 87 dereceyi gördü.
    Oyundan çıktıktan sonra, rahat bir şekilde normal sıcaklıklara düşüyorsa soğutma konusunda bir sorun olduğunu düşünmüyorum.
  8. Siyasi İdeoloji ve Gündem Tartışma

    Yazdım ya MAK Araştırma 15-25 Ekim arası diye. Ben Gezi direnişinden sonra AKP gider %30'dan yukarı alamaz falan sanıyordum. Her seferinde dumur oldum. Türkiye'ye hoş geldiniz.

    Gerçekçi geldi bana sonuçlar. Şu an zaten yerel seçimdeki muhalefet dalgası ve AKP'den kopan partilerin tüm önemi Cumhur'un %50 altında düşmesi. Yoksa yine en çok oy alan parti AKP.
    O kadar uykuluydum ki mesajın yazı kısmını görmemişim bile. Avrasya anket(adını doğru hatırlıyorsam) İstanbul seçimlerini tam bilmişti, acaba onların genel seçim için bir tahmini var mıdır?
  9. Siyasi İdeoloji ve Gündem Tartışma

    Deva'nın ateşi çabuk söndü baya. Gelecek onu geçti. Hatta şöyle bir bakayım dedim MAK Araştırma anket yapmış. 15-25 Ekim arası yapılmış.

    mak-danismanlik-son-secim-anketinin-sonuclarini-13696199_7003_m.jpg
    Bunu hangi anket firması yaptı? Gerçekten tarafsız bir firmaysa çünkü bu kadar olayın hiçbir şey değiştirmemesi harbiden ilginç. AKP, CHP, HDP, Kararsız oyları çok benzer bundan 1-2 dönem öncesine göre hatırladığım kadarıyla.
  10. Bilgisayar Kasası Toplama ve Laptop Seçme Merkezi

    @finde anladım hacım eywww.
    hacılar bir de üstteki yazdığımı donanımhaberde de yazmıştım, elemanın teki şöyle bir şey yazdı:

    4K niye alıyorsun? 1 lod kazandırıyor 2K'nın üzerine. 2x ogssaa+2x(4x) msaa+2af-1lod açmakla aynı şey.

    Ray tracing gibi ölçeklenmiyor. Ray tracingde piksel sayısı aynı örneklem sayısı farklı. 500 ışık 500x ogssaa, 500x af gibi çalışıyor. 2K, 4K yapmakla sadece piksel çıktısına yükleniyorsun. Git dsr %200 +4xmsaa yap. Daha bile üste çıkarsın, 5K olur görüntün.

    Ne anlatıyor bilen var mı?
    Native 4k yerine 2k alıp dsr ile 4k'da renderlayıp 2k'ya versin daha güzel görüntü alırsın diyor. Pixel yoğunluğu artar tabii ki ama illa da gidip 4k istiyorum diyorsan boşuna 2k monitör alıp dsr açmaya gerek yok. Bütçenin ne kadar olduğuyla ilgili bunlar daha çok.
  11. Dizüstü Bilgisayara Ram Takviyesi

    Omaygat.. Şimdi ben elimdeki modeli Monster Notebook'un elinde bulundurduğunu ve çok bir fiyat farkı olmadan montajını yaptıklarını öğrendim. Elimdeki aynı model iki 2933mhz RAM'i dual channele devşirsem bir kaybım olur mu?
    Bir dakika... Şimdi baktım ben dual channeli özel üretim ram çiftleri sanıyordum.. Bizim RAM'i montaj ettiğimiz yere göre aktif oluyormuş.. Genelde 4 slotlu sistemlerde uygulamışlar bunu bende 2 ram slotu var. Şimdi ben bu ramin aynısını alıp boş olan ikinci slota taksam otomatik dual mi olacak?
    Anakartta sadece iki slot varsa öyle olacaktır. 4 slotlu anakartlarda genelde 1.-3. şeklinde olur bu sıralama da.
  12. Donanım, Yazılım ve Teknoloji Dünyası Hakkında Sorular&Öneriler&Haberler

    Sorma yav adamlar yeterince stok ve ürün bile vermemişler Zen için. Genel olarak şu an piyasadaki çoğu B550 zaten niyeyse premium B450 kafasındaki kartlar. Zaten aralarında aşırı farklar yok. Bende MSI B450 Tomahawk var mesela, videoda da Steve bu anakartı olanın bir eksiği yok kalite konusunda diyor örneğin.

    Ben çoğu yerde dile getiriyorum forumda da kasa toplama konusunda bir kaç kez geçmişti. B550 anakartlara bu kadar para akıtmaya gerek yok. O kadar anakart bütçesi olan bari X570 alsın. B450'ler hem daha uygun fiyatlı, hem daha çok nesli destekliyor (Zen 3 desteği üreticiye bağlı), hem de build quality olarak denk. PCI Gen4 bence güzel bir fark olacak ama şu an fark yarattığı yerler çok sınırlı. Gen4 NVMe SSD alabilen birisi zaten bütçe düşünmüyordur, uygun fiyatlı anakart araması anlamsız olur gider iyi bir X570 alır. B550'ler de biraz garip oldu. B350, B450 geçişi gibi değil. Daha çok B450 ile X570 arasını doldurmak gibi. Resmen premium B450 gibi çoğu B550 ve bunlara gerek yok diyorum ben. Şu anki nesilde anakarta verilecek para daha iyi bir işlemci bütçesine kaydırılabilir eğer sistemin her şeyi tam ise. Para sorunu yoksa zaten niye pahalı B550 alasın demin dediğim gibi. :grin:

    Bir de şurada DDR5 donanımlara çok az kaldı. Muhtemelen bu donanımlar eskimeden DDR5 nesline geçiş yapıcaz.
    Zen'i de Bulldozer gibi hype train ama başarısız olacak diye bekliyorlardı çünkü :grin:
    AMD, bu zen nesili ile inteli ciddi ezdiği için işlemci ve çipset fiyatlarına ekleme yaptı, zaten dikkatini kesin çekmiştir. Nvidia - AMD rekabetindeki gibi intel'in kaliteli bir ürün gamı çıkarması bu çipsetlerin ve işlemcilerin fiyatının dengeye oturması için önemli.

    Bütçe içerikli bir toplama için benim önerim Gigabyte B450m - S2H olacaktır. Kendi skalasındaki en kaliteli ve fiyat olarak mantıklı ürünlerden.
  13. Bilgisayar Kasası Toplama ve Laptop Seçme Merkezi

    Yok ki öyle bir şey. Şu an Türkiye pazarında hiçbir şey belli değil. 1 ay sonra döviz kuru ne olur, yeni vergi girer mi, stoklara ürün gelir mi hiçbiri belli değil. Genel olarak ben en yeni çıkan donanımı almayı tavsiye etmem zaten çok zengin değilseniz. Monitörüne, sistemin geri kalanına göre bir kart bütçesi belirlersin ona göre hareket edersin. Nixen'ın da dediği gibi şu an 1080p'de 1660S çok iyi bir kart. 2000 liraya çok ucuz modeller satılıyor ama geçenlerde İtopya'da 2050 liraya Gigabyte OC modeli vardı oldukça başarılı. Bir önceki nesilden GTX 1070'e denk bir kart. Bir kaç sene grafik kısmadan 1080p60fps garantisi var hatta daha yukarısını da çok rahat hallediyor. 1650 Super ve 1660 da uygun fiyatlı bulunursa yine 1080p'de bütçe bir sistemde her türlü iş görecektir. Şu saatten sonra biraz zor ama dandik olmayan RTX 2060'lar uygun fiyatlara bulunursa yine alınır. Daha sonraki kartlar için sıfır almanın mantığı kalmadı pek ama ikinci el daha mantıklı olabilir.

    1650-1650S civarına AMD alternatifleri var. RX580 eğer uygun fiyata bulunursa hala daha çok iyi bir kart. AMD Navilerle bunu 5500XT ile yeniledi ama onlar fiyat olarak daha uygun değiller o yüzden daha ucuza bulunursa 580 alınması daha mantıklı olur.

    Bu arada 1440p için 2K yanlış isimlendirme biraz. 2560x1440p için 2.5k desek daha doğru olur. 1920x1080p 2K oluyor. Bunlar marketing saçmalamaları tamamen. 4K satmak için ortaya atılan bir şey. Neyse 1440p oyunculukta işler artık bütçe olmaktan çıkıyor. Üstte dediğim gibi 2060S dahil Turing kartları aşırı büyük bir indirim yoksa sıfır almanın hiçbir anlamı yok şu an. Çok acil ihtiyacınız varsa daha ucuz bir kart alıp idare edersiniz daha iyi alternatifler piyasaya düşünce değiştirirsiniz. Yoksa 2070S falan 1440p için en optimum ekran kartı ama buna şu an sıfır para verilmez yazık olur. 4K çözünürlüğe önerecek çok ekran kartı yok. Ona uygun monitör bulduysan RTX 3070, 3080 veya muadili RDNA2 bakacaksın.


    Typo olmuş galiba 3070 idi gösterilen. 3080 için de 2080'in 2 katı daha iyi dediler ama çok dar bazı koşullarda, Blender'da falan çıktı. Zaten firmanın kendi iddiasına doğrudan inanmamak lazım ama 500 dolarlık bir kartın 2080 Ti'a yakın bir performans vermesi bile çok güzel olacak. Teşekkürler AMD.
    Typo değil, ben yanlış hatırlıyormuşum. Doğru, gösterilen 3070 idi.
    RT ve Tensor core ile analiz-simülasyon programlarında yüksek performans almaları gayet normal, zaten benim de rtx 3000 serisi ile bir workstation kurma hayalim de ondan ötürü var(tabii para olmayınca hayal olarak kalmaya devam edecek). AMD Big Navy serisinin de sunulmasını beklemek şu anda en mantıklı hareket. Çünkü Big Navy tarafından da hoş duyumlar geliyor.
    Yeni nesil konsollara ray tracing olayını koymaya çalışıldığını biliyoruz ve iki yeni nesil konsolun da donanım üreticisi AMD. Bu sene AMD tarafından çok iyi ürünler gelirse rekabetten ötürü parası olan müşteri kazanacak, gelmezse Nvidia bu kötü çıkışa rağmen at koşturacak.
  14. Bilgisayar Kasası Toplama ve Laptop Seçme Merkezi

    Bu faydali bilgilerin üzerine şöyle 3er tane ekran kartı önerisi sunsan güzel olurdu. 1K 2-6 bin TL. 2K 4-8bin Tl. 4k 6-10 bin TL aralıklarında 3er tane sağlam, önereceğim, ekran kartı. Liste halinde, fiyat sıralı ve güvenilir alım bağlantı adresleri ile. Fayda maksimizasyonu ve okuyucu yararına.
    1080p istiyorsan, ray tracing olmadan, gtx 1660 super seni haydi haydi götürür. 1440p için(yani 2k) rtx 2060(2060 super olursa çok daha iyi) veya 3060 mantıklı, 4k için ise artık 80'ler kısmına çıkman lazım ki onun için de fiyatlar belli.

    Edit: Stok sıkıntısı ve kapasitör olayları yüzünden 3070, 3080 şimdilik biraz problemli olacaktır. Hem de nvidia'nın sunumunda da dlss2.0 ve ray tracing sayesinde 3060'ın 2080ti'ı bile geçtiğini gördük. Bu yüzden rtx 3000 serisiyle ilgili biraz daha inceleme beklemenin faydalı olduğunu düşünüyorum.
  15. Donanım, Yazılım ve Teknoloji Dünyası Hakkında Sorular&Öneriler&Haberler



    Zen 3 çıkışı yaklaşırken önemli video yapmışlar.

    Bence, daha videoyu izlemeden, b550 daha iyi ama çipsetten ötürü değil. Zen serisinin ilk çıkışında AMD'nin İntel tahtını sallamasını beklemeyen üreticiler düşük kalite parçalardan yapıyorlardı anakartları, piyasadaki değişimi görüp 400 serisi çipsetlerde iyi komponentleri koymaya başladılar ve şu anda amd'nin pazar payının hala daha artması bekleniyor. O yüzden 500 çipset anakartlarda amd tarafına en iyi parçaların konulduğuna inanıyorum.
  16. Bilgisayar Kasası Toplama ve Laptop Seçme Merkezi

    Peki hiç MLCClere takılmadan 7-8e yakın güçte sağlam bir kart yok mu piyasada. Bütçe ve zevke bakar ama sağlam bi kasa fiyatına pürüzlü bir kart ertelenebilir diye düşünüyorum.
    Bizim pazarda MLCC'nin ne olduğunu bile bilmeyecekleri için hepsi aynı fiyatta girebilir. Yurtdışındaki piyasada kapasitörler değişince fiyatlar değişti mi bilmiyorum ama değişmediyse bizde de pek bir şey değişmez.
  17. Bilgisayar Kasası Toplama ve Laptop Seçme Merkezi

    Hani bu 3080lerin bir yerinde sorun var deniyordu? Sorunlu ürün kapış kapış gidiyor mu?
    Ucuz kapasitörler sıkıntılıydı. Nvidia'nın founders edition kartında 6 kapasitörden 2 tanesi MLCC denen pahalı ve elle lehimlenen tiptendi ancak üreticiler seri üretim yapabilmek için ucuz kapasitörlerle bastılar yolladılar. Genelde üreticiler de ekran kartlarına az da olsa oc atar, bundan ötürü yük altına giren kartlar yüksek saat hızını kaldıramayıp çöküyordu. Kapasitörler düzeltilirse problem halloluyor.
  18. Bilgisayar Kasası Toplama ve Laptop Seçme Merkezi

    MLCC kapasitör yoksa kesinlikle verilmez. MLCC kapasitör varsa verilebilir.
  19. Dizüstü Bilgisayara Ram Takviyesi

    Teknik olarak farkı ne dualin? Beraber çalışması, biliyorum. Ama sonuçta dual set olmayanları taksan da beraber çalışıyor. Bunu ayrıca "beraber" diye tabir etmemize sebep olan şey ne?
    Dual Channel bağlarsan teorik hız iki katına çıkar. Yani 2933mhz frekansta çalışan iki 8 gb ram dual channel bağlanırsa teorik olarak 5866mhz frekansta çalışan bir 16 gb ram gibi olur. Teorik diyoruz çünkü tamamen iki katına çıkılamayabiliyor ancak yine de single channel'dan daha hızlı olacağı kesin.
  20. İlkbahar Lakırtısı

    Vergi kaçırmayı nasıl beceriyorlar ya? Mesela ben süt, ekmek, çikolata falan alırken vergi ödemek istemiyorum; ama her türlü fiyata yansıtıyorlar?

    Merak ettiğim için sordum; yanlış anlaşılma olmasın
    Senin bir şirketin var, adı da A olsun. Bu şirketin Amerika'da kurulu yani Amerikan vergi kanununa bağlı. Ancak sen başka bir B şirketi açıyorsun, bu B şirketi de vergi cenneti olan ülkelerden birinde. A şirketini B şirketine bağlıyorsun. A şirketi çılgınlar gibi kar ediyor ancak B şirketi A şirketinin sahibi olduğu için karlar B şirketine akıtılıyor. Bu sebepten ötürü senin A şirketin, kar etmemiş gibi oluyor ve B şirketin de vergi cenneti bir ülkenin vergi kanunlarına bağlı olduğu için vergi ödemiyorsun veya çok çok az ödüyorsun. Yargılanmamak için de bazı politikacılarla iyi ilişkiler kuruyorsun.
Back
Top Bottom