Agent Rehberi

Users who are viewing this thread

Migrantah

Öncelikle herkese merhabalar, ben Migrantah. Bu "agent" rehberinde size "Agent" dediğimiz şeyleri öğreteceğim. Lakin ilk önce modlama ile ilgili bilgiler vereyim.

Modlama nedir?
Modlama oyunu değiştirmek demektir(bir diyalogun 1 harfini dahi değiştirseniz modlama yapmış sayılırsınız.). Eğer modlamaya daha yeni başladıysanız, "Module system"den bir seviyeye kadar uzak durun. Şayet sizin başlayacağınız yer zaten orası değil(eğer yeniyseniz).
İlk önce oyundaki ince detaylara bakın. Örneğin ilk olarak birimlere bakabilirsiniz. Hile ile belirli bir seviye asker toplayıp lordlara saldırabilirsiniz. Örneğin Rodoklar Nordlara karşı ne kadar güçlü, ya da birim dengesi nasıl, oyunda dengesizlikler var mı diye elit asker olmamak kaydıyla askerler alıp taktik geliştirin.
Lakin burada dediğimiz dengesizlik "vay şu şunu öldüremedi" ya da "şu şundan daha güçlü" şeyler değil. Açık ara, her ne olursa olsun bir ordu bir orduyu taktiksiz yenebiliyorsa orada bir dengesizlik vardır. O anda yapacağınız şey şu:
-İlk önce tüm ülkelerin güç dengelerini adınız gibi bilin. Hangi birimler dengeyi bozuyor, onu öğrenin. Nerede "abartı" varsa "tespit" edin.
-Daha sonra "Tüm" ülkelerin askeri dengelerini "tek tek" ayarlayın. Çünkü savaşlar sadece iki ülke ve o askerler arasında olmuyor, çeşit çeşit ülke ve askerlerle oluyor. Bir askeri dengeleyeyim diye değiştirip daha sonra öbür ülkelerin dengesini bozmayın. İşte bu yüzden oyunu kavramak lazım. Endişelenmeyin, ben 4 ayda öğrendim, hemen öğrenmek iyi bir hafıza ister.Ki o da 1 aydan aşağı olmaz. Yani 1 ay ne yapacağınızı bulduysanız, 1 ay da o yaptıklarınızı test edeceksiniz. Muhtemelen sürekli bir yanlışı düzelteceksiniz. Eğer zaman çok geçti ve siz hala bir yanlış bulamıyorsanız tebrikler! İşte şimdi kodlamaya geçebilirsiniz!

Kodlama Kısmı:
Aylarınızı harcadınız. Ya sonra? Tüm yapılabilen değişiklikler bundan mı ibaret? Hayır, zaten dedim ya, o zamanlar hazırlık aşamasıydı, 0 bilgiden acemi düzeyine geldiniz. Şimdi En aşağıda paylaşacağım linkten Mod Dersleri Haritası'na gideceksiniz(gitmiş de olabilirsiniz, sonuçta yapılacaklar aynı). Orada çeşitli rehberler var, benim bu rehberde anlatmayacaklarım. Oralardan bilgiler bakın. Oradan kendiniz için "özel alan" seçin. Yani, herkes her türlü kod işini yapmayabilir(Ben presentations'ları "hiç" bilmiyorum. Ayrıca kaplama yapmaya çalışmak bana çok zor geliyor, henüz hiç yapmış bulunmuyorum). Şimdi size "kodlama" alanları:

Diyaloglar

"Şu eşkâle sahip bir haydut grubunu arıyorum. Onları gördünüz mü?" diyaloğunu hatırladınız mı? Haydutları takip etme görevinden bir diyalog. Burada ne yaptık? "Konuştuk". işte, diyaloglar da bunlardır. Bilmesi sıkıntı değil, hatta en kolay öğrenilebilecek şeylerden.


Module Factions

Burada taraflar yazıyor. "Vaegir Krallığı" ya da "Haydutlar" gibi. Bildiğiniz tarafların tanımları. taraf eklemeyi "ülke eklemek" ile karıştırmayın, şayet ülke eklemek için mutlaka fazladan çalışma yapmanız gerekir ve bilgi ister. Örneğin bir tane "şehir devleti" kurmak dahi canınızı çıkarır(eğer ilk defa yapıyorsanız canınızı, ne yapacağınızı biliyor ve bilgili iseniz de zamanınızı çalar). Eğer sıradan bir taraf ekleyecekseniz onunla ilgili hiçbir kod yazmasanız, hatta onu kullanmasanız dahi oyun hata vermez. Basit işlerde kullanabilirsiniz. Ya da tarafların(Haydutlar, Kelle Avcıları, Vaegir Krallığı gibi) birbirleriyle olan ilişkilerini de ayarlayabilirsiniz.(Haydutları birbirleriyle düşman yapıp Kalradya'da 1. Dünya Savaşı çıkarabilirsiniz).


Module Game_Menus


Evet, oyunun temellerinden birisi de bu. İsminden anladığınız üzere "menü"lerle alakalı. Kale kuşatmasında, şehre girdiğimizde çıkan şeyler "menü"dür. Bu konuyu öğrenmek zaman ister, acemi iken de öğrenip kendi menülerinizi yapabilirsiniz. Ama daha kaliteli ve ustaca menüler zaman, sabır,"tecrübe(denemek ve araştırmak= MB:W kodculuk temelleri)" ve ustalık ister. Bir süreliğine bu konuya bulaşmayın derim, en azından diyalogları ve o diyaloglardaki çeşitlilikleri öğrenmeden(ya da onları es geçip bu konuya da bakabilirsiniz, lakin diyaloglar daha kolaydır ve oyunun kodlarını size biraz daha çok alıştırır. Hem de "koşul" ve "sonuç" kısımlarını(conditions and consuquences(doğru yazmamış olabilirim. Siz module_dialogs'a girdiğinizde o "kırmızı" renkli yerlerden hemen önünüze çıkan ingilizce şeyleri okuyup anlayabilirsiniz)) daha rahat kavrarsınız. Çünkü bu "koşul" ve "sonuç" kısımları trigger'larda(tetikleyici/ateşleyici) da var. Ayrıca "scripts" konusunda da "yapılacaklar" bloğu/kısmı var.


Module info_pages


"Politika"
"Kur Yapma"
"Ekonomi"
Sanki bunlar oyunda vardı, hatta yazıyordu.. Neredeydi? "Oyun Kavramları"nda. Bahsi geçen "info_pages"ta bu oyun kavramlarını yazıyoruz.


Module items


Bu konu, eşyalar üzerinedir. Bütün eşyaların bilgileri buradadır. İstediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz(kurallar dışına çıkmadan, yazım kurallarından bahsediyorum) veya internetten ve rehberlerden baka baka yeni eşyalar ekleyebilirsiniz.


Module Map icons

Şahsen tek bir kez bu konuya bakmışlığım yok. Ne kuralların olduğunu ve nasıl düzenlendiğini bilmiyorum ama sanırım harita ikonları(işaretleri) ile alakalı.


Module Meshes


Buranın işlevini bilmiyorum.


Module Mission Templates


Ve yine oyunun temelleri arasındaki(ve benim anlatacağım şeyler arasındaki) konu. "Mission Templates". Lütfen "Agent"ları anlattığım yere bakınız. Şayet orada daha iyi anlarsınız.


Module Music


Oyunun müzikleri ile ilgili olan konu. Burada isterseniz(ben bilmediğim için anlatamayacağım) kendi has müziklerinizi eklersiniz, isterseniz müziklerde değişiklik yapar, isterseniz de buradaki "id"lerine bakıp işlem yaparsınız.



Module particle_systems


Oyunun parçacık sistemleri olabilir belki. Hiç araştırmadım ama içeriklerden bu anlaşılıyor.



Module Parties


Bir diğer temel ise bu "partiler" konusudur. Haritaya bakın. Suno Şehrine bakın. Bir şehir değil mi? Praven de, Sargoth da öyle. Bunu aklınızdan silmeyin, şimdi kendi grubunuza bakın. Gördünüz mü kendinizi? Bir simgeniz dahi var. Eğer atlıysanız atınız, yayaysanız ayaklarınız(kafiyeyi tutturamadım) var. Peki, bunu da aklınıza kazıyın. Hileler açık ise CTRL+T yapın. Eğer hile açık değil ise modunuzu geliştirme sürecince onu açık bırakmanızı tavsiye ederim. İşlerinizi daha kolay yaparsınız. Şimdi de etrafta dolaşan lordların gruplarına bakın. Onların da birer simgesi var. Bunu da aklınıza kazıyın. Şimdi tüm haritada etkileşime geçilebilir(üstüne tıkladığımızda ve gittiğimizde menü açılıyorsa, veya diyalog gibi şeyler açılıyorsa. Şehir, yolda karşılaştığımız cesaretinden ödün vermyen çapulcular gibi) şeylere bakın. Şimdi tüm bunların bir adı olmalı değil mi? İşte tüm bunlar "parti" adı verilen şeylerdir. Bu parti dosyasında kendi partilerinizi oluşturabilir, yerlerini, temsili şekillerini(ikonları) istediğiniz gibi ekler-ayarlarsınız. Oyunda çoğu yerde kullanabileceğiniz, hatta yeri geldi mi de gerek duyacağınız bir şeydir.


Module Party_Templates


Tüm bu partilerin çoğu(lordlar,şehir-kale-köyler, haydutlar gibi), içinde troop(module_troop açıklamasına bakın. Altta.) bulundurur. Peki neye göre? Nereden ayarlanıyor bunlar? Party_Templates'ten. Burada (size party_templates'teki düzeni ve hangi kodların(template'lerin) ne işe yaradığını başka bir rehberimde anlatacağım) çeşitli "template'ler" hazırlayabilirsiniz. Yalnız, bunları sadece oluşturmakla kalmayacaksınız. Bunu oyuna tanıtacaksınız, yani kodlar kullanacaksınız. Ben size "...sonra şöyle oluyor" dediğimde ne anlarsınız? İşte oyun da böyle anlıyor ve hareket ediyor. Yaptığınız şey çalışmıyorsa:
-
-
-
diye maddeler koyup tıpkı emir vermiş gibi yaparsanız, eksik yerleri daha kolay bulabilirsiniz.)
Yani oluşturduğunuz bir partinin içindeki troopları belirlemek için ya kod kullanacaksınız, ya da kod destekli burada "template" hazırlayacaksınız. Kod destekli template'ler her zaman daha iyidir, ama halihazırda var olan template'leri veya sonradan eklenecek şeyleri kodlarla eklemek hem akıl-ruh sağlığınız açısından, hem de istediğiniz sonuca varma açısından daha iyidir. Ki sonradan eklenecek trooplar genellikle kodlarla eklenir(ki ben bu yöntemi seiyorum).


Module postfx

..Bilmiyorum.


Module presentations


Bu konuyu "neredeyse" hiç bilmiyorum. Mod Yapımı Dersleri Haritası'nda detaylı açıklamalar var.


Module Quests


Bir görev eklemek için mutlaka bu konuyu kullanmanız gerekir. Burada kodlardan çok(tabii ki de bu da bir kod ama ben "call_script, "script_bilmemne" gibi işlemlerden(ya da operasyonlardan) bahsediyorum.) "işlem" kodlarından bahsediyorum. Yalnızca "(aşağıya bakın) strings"lerle ilgili biraz bilginiz olmalı. Görevleri buradan ayarlayabilir, istediğiniz gibi görev ekleyip sonra da onu kodlarla şekillendirebilirsiniz.


Module scene_props


Sahne eşyaları ile ilgili. Fazla bir bilgim yok.


Module Scenes


Buradan sahneler ekleyebilir, veya belirtilen sahneye girip, edit mode ile orayı istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Peki bu "sahne" nedir? Bir kuşatma "sahnesi" düşünün. Orada merdiven, kuleler, surlar var. Bir başka örne olarak şehir merkezleri, köy merkezleri, hanların içi, arenalar, bunlar hep sahnedir. Buralarda o çok sıfırlı yerler "arazi kodu"dur. Bu koda ulaşmak için edit mode açık ise haritada herhangi bir yerde durup "arazi" seçecenğine tıklayıp, ayarlamaları yapıp, daha sonra da oradaki "copy" işaretine basmaktır. Tabii ilk önce o yeri kullanmayı öğrenin. Buradan yazılı olarak açıklamak yazarlık ister, en azından o kadar yetenekli değilim. Lakin o "copy"e basmadan önce "generate terrain" deyin, ki araziyi oluşturun. Şimdi module_system'a geri dönün. Module scenes'i açın. istediğiniz bir sahneyi seçin(kendi sahneniz de olur), daha sonra o sıfırlı yere çift tıklayın. CTRL+V yapın. Pekala, şimdi o sahnenin arazisini düzenlemiş oldunuz. Şimdi de iklimine geldi sıra. Örneğin"outer_terrain_plain" gibi bu tür kodların konumuna dikkat edin. Daha sonra hangi kodun iklimlere ait olduğunu anlayın. Yapacağınız tek şey iklimi seçtikten sonra çift tıklayıp CTRL+C ve sonrasında istediğiniz iklim koduna ait yere CTRL+V yapmak.


Module Scripts


Bu konu, oyundaki kodların "ağır abisi"dir. Burada "istediğiniz" gibi "özgürce" kodlar yazabilirsiniz. Lakin bu kodları mutlaka "triggers" veya "(bu konu eskidir, lakin oyunun ana kurallarını barındırıyor. Lordların asker sayıları, vergiler gibi. Buraya kodlar yazmaktan kaçının, "triggers" konusu daha iyidir.Oyunun bu eski temellerini değiştirmeyecekseniz buraya uğramayın.) simple_triggers" konularında "aktif hale" getirmelisiniz. Aksi taktirde kodu yazmış emri vermemiş olursunuz. Bu şuna benzer :" Sınavda soruların cevabını bulmak, ama yazmak yerine sadece zihinde tutmak". Zaten "triggers"ın anlamı "tetikleyici/ateşleyici"dir. Scripts ile dilediğiniz her şeyi yapabilirsiniz. Yapay zekayı istediğiniz gibi ayarlayabilir, oyunun "temellerini" bir nebze de olsa değiştirebilirsiniz. Bu konu için kendi kodlarınızı yazacak kadar bilgiye sahip olmanız gerekir. Aksi taktirde sonuç alamazsınız.


Module Simple Triggers


Yukarıda açıklaması var.



Module Skills


Burada "yetenek"ler vardır. Bir yeteneği buraya yazdıktan sonra(bu konuyu anlatmayacağım, Mod Yapımı Dersleri Haritası'nda bilgiler var) "id"leri ile scripts'te veya herhangi bir yerde kullanabilirsiniz(not: bu yetenekleri işlevsel hale getirmek için mutlaka kodlar yazmanız gerekir).



Module Skins


Bu konu "ciltler" ile alakalı. Sadece bunu biliyorum.


Module Sounds


Burada oyunda modlanmamış haliyle hiç önemli olmayan sesler vardır(siz değiştirebilirsiniz, ancak Native'de sesler berbat). Sesleri buraya tanıttıktan sonra *yine* kod bilgilerinizi kullanarak yeni ses türleri oluşturabilirsiniz.



Module Strings


Bu konu, benim anlatacağım dilden çok uzun. Başka bir rehber olarak bunu açıklayacağım.



Module Tableau Materials


"Cüppeli Hanedan Zırhı" veya kalkanların üzerlerindeki.. Neydi ki o?..Simge.. Hah, bayrak. İşte o tür şeylerin olduğu konu(bilgim yok).


Module Triggers


Burası "tetikleyiciler/ateşleyiciler"in olduğu konudur. Bir kodu burada hareket geçiriyorsunuz. Yani şu oluyor: "Sınavda cevabı düşündüm ve buldum(scripts), daha sonra kağıda yazdım(triggers).". Burada zaman kavramı vardır. Açıkçası bu "zaman kavramı"nın ve "neye göre" ateşlendiğini bilmiyorum, daha doğrusu nerelerle ilgili olduğunu biliyorum ama hangisinin hangi işlevi olduğunu bilmiyorum(ilk başlardaki(örnek); x,x,ti_on_agent_hit ya da ti_once,x,x gibi). Bu bölümden sonra bir köşeli parantez açılır ve "eğer", "böyle ise" anlamlarını taşıyan, yani "koşul" bölümü başlatılır. Buraya o trigger'ın faaliyete geçmesi için "koşul"lar yazarsınız. Lakin dikkat edin, bu koşulları ayarlarken tek bir hesaplanmadık ihtimal bırakmamaya çalışın, aksi taktirde errorlar ve buglar doğar. Daha sonra bu köşeli parantezi kapatıyoruz. Devamında ise "sonuç" kısmı için parantez açıyoruz. Burada "sonuç"lar, yani bu trigger gerçekleştiğinde, harekete geçtiğinde ne/neler olacağı. Bu sonuçlardan sonra köşeli parantezi kapatıp kodu bitiriyoruz.


Module Troops


Bu konuda "troop"lar, yani "birimler" vardır. Bu birimleri asker olarak düşünmeyin, çünkü oyunda gördüğünüz tüm canlılar(agents hariç) birer "troop/birim"dir. Siz de "trp_player" olarak geçiyorsunuz. Tüm bu insanlar kodlarda "birim" ya da daha çok kullanılan haliyle "troop" olarak belirtilir. Bu konudan yeni askerler ekleyebilir ya da var olan *dengesiz* askerleri ve NPC'leri ayarlayabilirsiniz.


Module Variables


Bunu forumda araştırın ya da birisine sorun, ben hariç.(Cevabı almışsınızdır umarım)


Agentlar



Geldik rehberin ana konusuna.

-Troop ile Agent'ın arasındaki fark nedir?
-Agent Nedir?

Troop'u açıklamıştım. Agent ise sahnelerdeki canlılardır. Anlamı "aktör"dür. Agent'lar sadece sahnelerde bulunurlar. Bu durumda trooplar hiçbir zaman oyuncuya gözükmez. Niye mi? Çünkü Troop'lar sahnelerde asla bulunmazlar. Peki ne işe yararlar? Agent'lar kimdir? Trooplar, aslında bir "TC kimlik numarası"ndan başka bir şey değildir. Yani görevi sadece "bilgi"dir. Agent'lar ise o troop'ların bilgilerine göre sahnede gözükürler. Yani Agent'ları ayarlayan şey Troop'lardır. Sahneden başka yerde neden troop'lar gözükmez? Sahneye ne demiştik? "girilip hareket edilebilen, oyuncunun her şeyi üç boyutlu olarak birinci/üçüncü şahıs olarak oynayabildiği yerlerdir". Yani biz savaştayken de aslında sahnedeyiz. Şunu da bilin: Siz de bir "agent"sınız. Kısacası buradan anlayacağımız: "TROOP'LAR İLE AGENT'LAR KESİNLİKLE AYNI ŞEYLER DEĞİLDİR". Kesinlikle yanlıştır. Bu şuna benzer: "TC kimlik numarasındaki rakamlardan o kişinin suratını kişiliğini, her şeyini tahmin ettim". Ne kadar saçma değil mi? İşte Agent'lar ile Troop'lar bu yüzden aynı şeyler değildir.

-O zaman yapay zeka direk olarak Agent'lar mıdır? Yapay zeka ile oynayarak aslında Agent'larımı ayarlamış oluruz?

Hayır, yerine göre. Oyunda yapay zeka kavramı konusuna göre farklı tartışılır. Haritada partilerin, sahnelerde agent'ların yapay zekası ile oynanabilir. Agent'lar (sahnelerde) yapay zeka olduğuna göre, yapay zeka da sahnelerde agent olduğuna göre, sahnede agent ve yapay zeka kavramı aynıdır.Tek fark; biz yapay zeka yerine "agent" diyoruz. Lakin haritada "Parti-Yapay zeka" kavramları birbirinden farklıdır. Çünkü neye göre hitap ettiğini partiler belirler. Örneğin "yürüyen şehir" yapılabilir bu sayede.

-Bu Agent'ları nasıl yönlendirebileceğiz?

Bu soruya bu rehberden sonra ilk olarak başka bir "rehber" olarak cevap yazacağım. Çünkü işin içine artık kodlar giriyor.(Rehberde onları yönlendirmek kadar kodların birbirleriyle kombine edilişini de anlatacağım için büyük bir ihtimalle kitap yazacağım. Bu da zaman alacak. Ayrıca "Mission Templates'i de unutmadım. O rehberde anlatırım.)
 
Uğraşmışsın yazmışsın, tebrik ederim.Mesaj yeri lazımsa silerim.
 
Back
Top Bottom