Rönesans'ın Sebepleri ve Sonuçları

Users who are viewing this thread

Merhaba arkadaşlar, burada Rönesans'ın sebeplerini ve sonuçlarını tartışabiliriz. Ben Rönesans Osmanlı'nın İstanbul'u fethiyle İstanbul'dan Roma'ya kaçan bilim adamlarının klasikleri çevirmeleri ile başladı diye biliyorum, siz bu konuda ne düşünüyorsunuz. Ayrıca Avrupa'nın doğunun bu kadar gerisindeyken açık bir şekilde fark atmasının sebepleri başka neler olabilir ve sizce  Çağın gerisinde kalmamak için Osmanlı veya Doğu ne yapmalıydı?
 
Bence osmanlının suçu bu bilin adamlarına gelin bizde hürce yaşayarrak biliminzi yapın demeleri gerekti böylece 2 tarafta kazanacaktı sende gazanacan bende gazanacam bacı gardaaş
 
~Ghost said:
La tamam konu dışı falan ama, önüne gelen tarih ödevini bize kakalıyor. Ne hazır bilgicisiniz arkadaş.
Tarih ödevi falan yok fark ettiysen şuan yaz tatilindeyiz. Ayrıca tartışmak için açtım yoksa googleı açıp süreki copy paste bilgileri okuyarak da öğrenebilirim. Burada hem benim düşüncemin tamamen zıttını düşünen insanlar da var. Onların da fikirlerini görmüş olurum.
 
Osmanlı sayesinde olmuştur, osmanlı istanbul'u alarak aydınları batıya kaçırmak istemiştir. Böylece rönesans başlayacaktı ve olduda.


Lise tarih kitapları neden böyle ya.....dostun her şeyden önce bu ezberci eğitimin yalanlarını kafandan atarak başlaman lazım. Sonra internette bir sürü akademik ayarda makale yazı falan bulabilirsin kolayca. Rönesans bir olaydan ziyade uzun bir dönem ve süreç olduğu için net sınırlar koymak mümkün değil.
 
Sanki tüm bilim insanları İstanbul'dan gelmiş gibi.  :lol:

uyarı şeysi.

Dr.Nyber said:
Peki sence Osmanlı İtalya'yı da alsa Rönesans'a engel olabilir miydi?

Maalesef, o günün koşullarında İtalya'ya yapılan ilk seferdeki başarısızlık zaten Osmanlı için Avrupa'da fetih yapmanın imkansızlığını gösterdi o dönemde. İstanbul'un fethi için yapılan onca şeyden sonra yakın tarih için Osmanlı böyle bir şeye hazır değildi. Balkanlar biraz farklı bir mesele tabi.  :smile:
 
Dr.Nyber said:
Peki sence Osmanlı İtalya'yı da alsa Rönesans'a engel olabilir miydi?

Osmanlı İtalya'yı alsaydı çok büyük bir değişken. Bunun alternatif sonuçları sonsuz olabilir, olay yaratıcılığımıza kalmış.
Ama siyasi dönüşüm adına reform hareketi rönesanstan çok daha önemlidir.
 
Ya Fatih'ten öte içeride Cem Sultan olayı ve İstanbul'un fethi için harcanan onca şeyden sonra yakın dönemde Avrupa'ya fetih yapmak imkansızdı. En olası dönem 16. yüzyıldı. Ancak vakit harcandı o dönemde de. Biraz Osmanlı'nın oturaklı olmayan saltanatından kaynaklı sorunlar. Ki sonradan diğer taht hakkına sahip şehzadelerin saraya kapatılması gibi önlemler alınmış. Saltanat hükümdarlığı çok geniş ailelerde olunca aile içi taht kavgaları kaçınılmazdır.  :smile:

Ek olarak Rönesans toplumun ortaya koyduğu zaten başından beri oluşum geçiren bir akım. Avrupa'nın gelişiminde direkt etken olan faktör Reform'dur. Yöneticilerin de ciddi anlamda destek sağladığı ve Avrupa'yı iç karışıklığa sürükleyen bir değişimdir. Ancak ardından ortaya çıkan stabile devletler elbette kendi içinde sorunları olan Osmanlı gibi devletlere ileride kolayca kafa tutacak seviyeye geleceklerdir.  :smile:
 
Dr.Nyber said:
Reform'un da Rönesans kadar etkisi oldu mu?
hobeto13 said:
Aynen Otranto seferini biliyorum da herhalde Fatih Sultan Mehmet'i zehirlemişlerdi İtalya'yı alamasınlar diye

Rönesans'ın etkisi dinin etkisinin kırılmasını başlatan şey oldu. Görece daha sakin bir devir. Eski textlere dönüş, felsefenin canlanması ve yeni fikir üretimine, sanata, açık fikirlilik kültürünün oluşmasına öncül oldu.
Bu ortamda ciddi reform hareketlerinin öncülü oldu.

Reformlar, gözle görülebilir etkiler itibariyle çok daha katı ve fiziksel bir dönüşüm. Rönesans ise daha ziyade zihinsel altyapı hazırlığı.
Reform hem fikirsel hem fiziksel dönüşüm. Çok ciddi savaşlar, devletlerin birbirlerine girmesi, devasa toplumsal dönüşümler ve yine yeni fikir hareketlerinin oluşması, yeni bir kültürel sentez oluşması falan reform hareketlerinin sonucudr.
30 yıl savaşları, bazı ülkelerde neredeyse iç savaş ortamı olması ve hatta olması, ciddi yasal değişiklikler falan oldu reformation döneminde.

Avrupa'nın bugün ki halinin temellerindendir. Haliyle de dünyanın. Batı'nın dünyanın şekillenmesinde etkisini göz önüne alırsak.
 
Osmanlı herhalde o dönemde uyuyordu. Aslında o yoğun savaş döneminde bazı devletleri destekleyerek ve o devletlerin Avrupa'nın yükselen gücü olmasını sağlayarak kendine çıkar sağlayabilirdi.
 
İslam devletinden bunu beklemek güç. Vaktinde bazı padişahların Protestanlarla iyi ilişkilerde oldukları doğrudur. Ancak bu o dönemden sonra gelişen "Hedefe ulaşmak için her yol mubahtır." politikasını (ismi aklıma gelmiyor) değiştirmiyor. Doğal olarak Hristiyan devletlerin zaten din olarak düşman baktıkları Osmanlı devleti, Protestanların gözünde de sadece bir çıkar aracı olmaktan öteye geçemiyor. Osmanlı İstanbul'un Fethi ile Avrupa'yı tehdit ettiği gün zaten böyle bir şeyle karşılaşacağı belliydi.  :smile:

Edit: Buradan Osmanlı İstanbul'u fethetmemeliydi gibi bir çıkarım yapmayın sakın.  :lol:
 
Dr.Nyber said:
Osmanlı herhalde o dönemde uyuyordu. Aslında o yoğun savaş döneminde bazı devletleri destekleyerek ve o devletlerin Avrupa'nın yükselen gücü olmasını sağlayarak kendine çıkar sağlayabilirdi.
Yalnız reform rönesans dönemlerinden bi 100 yıl kadar sonrasına kadar Osmanlı tüm Avrupa devletlerinden üstündü zaten. 1700lü yıllarda da bu üstünlük "yavaş yavaş" kaybolmaya başladı. Uyuması gibi bi olayın çok mevzubahis olduğunu sanmıyorum yani.
Konuyu görünce şöyle 5-6 yıl öncesine lise son sınıfa falan gittim.
 
Dr.Nyber said:
Osmanlı herhalde o dönemde uyuyordu. Aslında o yoğun savaş döneminde bazı devletleri destekleyerek ve o devletlerin Avrupa'nın yükselen gücü olmasını sağlayarak kendine çıkar sağlayabilirdi.
Yapmadığı şey değil. Kutsal Roma İmparatorluğu'nu zayıflatmak için Protestanları desteklemiş ve zaman zaman Avusturya'ya karşı Fransa ile ortak hareket etmiştir Osmanlı İmparatorluğu.

Rönesansa dönecek olursak eğer, Roma'nın yıkılışından sonra oluşan karanlık dönemde göz ardı edilen Antik Yunan bilim adamları ve filozofların çalışmalarının tekrar gün yüzüne çıkarılması, İtalya'daki özgür şehir devletlerinin sanata ve bilime destek olması ile yakalanan ivme Rönesans ortamının oluşmasındaki önemli sebeplerden bazıları. Etkileri ise çok fazla, tam anlamı ile günümüzdeki Batı dünyasının temelleri Rönesans ile atılmış, Roma'nın yıkılışından beri içinde bulunduğu karanlık dönemden kurtulmuştur.

Bunlar Google'da bir arama ile ulaşılacak konular aslında, biraz daha özel konular açılsa çok iyi olurdu.
 
Her ne kadar yükselme döneminde devletin hazinesinde para olsa bile ordu büyük olsa bile bu halkın zengin olduğu anlamına da gelmiyordu. Paralar ayanlarda mülk sahiplerindeydi. Zaten Yavuz zamanında çıkan ilk ekonomik tabanlı Celali isyanlarından devletin bilim ve halkın refahı için para harcamadığını görürsünüz. Ülkede enflasyon vardı. E yani böyle oluncada giderek zaman geçtikçe çağa ayak uyduramamamız gayet normal.
 
Osmanlı'nın ilk dönemlerinden beri göz ardı edilen sorunları iç sorunlar. Kimse zaten Osmanlı'yı dıştan yok edemezdi 18. yüzyıla kadar. Hızla genişleyen devlet kendi içindeki sorunları çözmekte yetersiz kalınca ve halkın bazı durumlarda istediğini yapmasına göz yumunca doğal olarak iç yıkım kaçınılmazdı. (Göz yummaktan kastettiğim her şeyi içine katabilirsiniz. Bilgili ve aristokrat kesimdeki yolsuzluklardan tut, taht kavgaları ve bir ton çıkar ilişkisi Osmanlı'yı sürekli boğmuştur. Buna rağmen Padişahlar kimi zaman kardeşlerini öldürerek, kimi zaman bu yolsuzlukları görmezden gelerek sanki bir sorun yokmuş gibi davranmıştır. Reformdan sonra gelişen Avrupa Devletleri ile arasındaki en büyük fark budur. İleride Milliyetçilik faktörü de işin içine girince Osmanlı zaten artık bunlara dayanamayacak bir hale gelecektir.)
 
Back
Top Bottom