Yazmakta olduğum kitap hakkında düşünceleriniz.

Birden fazla aynı anda gerçekleşen olaylar nasıl anlatılmalı ?

  • Tüm hikayeler sırayla bitmeli

    Votes: 1 7.7%
  • Hikayeler kesit kesit anlatılmalı

    Votes: 7 53.8%
  • Eğer hikayeleri ilişkilendiren en ufak bir detay varsa kesit kesit anlatılmalı yoksa teker teker anl

    Votes: 4 30.8%
  • Bir kitapta bir hikaye olmalı

    Votes: 1 7.7%

  • Total voters
    13

Users who are viewing this thread

Bir süredir uğraşamadım malum finaller geldi. Evrenin originin'den bir kesit yazdım. Herşeyin nasıl başladığıyla ilgili bir bölüm. Ayrıca ada hakkında birşeyler karaladım. Şuan 4 bölüm yazdım. Kitap 10 küsür bölümden oluşacak gibi .

Kitabın ilk iki bölümünden bazı kesitler;

Heringrad

Bir ada hayal edin, baştan uca dolaşabilen insanlar hakkında
yazılmış nice kitapları şehir kütüphanelerinde en başta duran,
büyüklüğü adına yazılan şiirler her yıl törenlerde ozanlar
tarafından okunan bir ada! Kuzeyinde uzun ağaçlı derin
ormanların bulunduğu, güneyi bodur palmiyelerle dolu ve
güneşin toprağı her bir parselinde aydınlattığı bir kara, Doğusu
deniz ikliminin iç kısımlara girmesini engelleyen dağlar
nedeniyle gündüzleri öylesine sıcak, gece ise bir o kadar
soğuk. Batısı ise engebenin çok yüksek olduğu soğukların hiç
bitmediği bir yer olarak bilinir. Başı karlı dağlar ve serin
yamaçları doğu ve batı arasında bir sınır çizgisi gibidir.
Batı’nın bu ....



Heringrad bir savaşçı için arena, maceraperestler için cennet
ancak kendini savunamayacak kadar güçsüzler için korkunç bir
kara parçası. Adada konuşulan tek dil olan İngradlum’da her
kan, ingrad ise ada anlamına gelir. Heringrad adası da Kanlı
Ada , yani bütün bu Erthlum’da(Yer yüzü) bilinen ve keşfedilen
tek kara parçası. Hiçlik Okyanusu’nun adı da bundan gelir.
Okyanusa açılanlar  .....



Bir Devrin Başlangıcı
Rivayetlere göre Athonkhul bu diyarda gözlerini açalı yaklaşık
4 bin yıl oldu.. Athonkhul ve ailesi bu adanın ilk yerlileridir.
Sorthgar sahillerinde uyanıp, adaya yayılmışlardı. Buraya nasıl
geldikleri yada buranın hangi gezegen olduğu hakkında bir
fikirleri olmasa da emin oldukları tek şey vardı ; Burası devasa
bir cennet.
 
Google drive dan kopyala yapıştır olarak attım boşluklar ondan dolayı. Times New Roman olacak  zaten kitapta. Bu attıklarım birer metin sadece.
Edit: kalınlığı kaldırdım.
 
Okudum yazını ve çok hoşuma gitti. Gerçekten. Bir de dediğim gibi dilinin iç yüzünü yansıtma; en fazla Türkçesini belirt. Yoksa benim gibi "-lı eki nerede???" diyecek dallamalar hem sanal hem de gerçek edebiyat ortamında başının etini yer. :lol:
 
Hop ben geldim. Kitaba bir hevesle başlasamda, projeler, finaller derken kenarda kaldı. Haftaya finallerin bitişiyle sıkıcı bir iş maratonu başlayacak. Bu sırada boş zamanımı bu kitaba ayırmak istiyorum. Uzun zamandır kafamda bu hikayeyi kurgulasam da bir türlü yazıya dökecek zamanı ayıramadım. Ama aklımda bir lore oluştu. Öncelikle hikayenin origini bir LOTR veya Star Wars gibi yapımların özentisi kesinlikle değil. Çok daha farklı bir köken düşündüm ve bunu kitabın (çıkarsa) başında vermek gibi bir niyetimde yok. Kitapta bir olay örgüsü olacak ancak gerçekliğin ne olduğu , kitaptaki dünyanın nerede, ne zaman geçtiği gibi konular yavaş yavaş sunulacak. Hiç bir zaman klişeye ve tahmin edebilirliğe yer vermeyi düşünmüyorum. Bu sebeple olayları iyi düşünerek ve bağlantılı olarak kurgulamak istiyorum. Kitabı yazdıkça takıldığım konuları buraya yazacağım. Tabi kitaptan spoiler olmayacak şekilde.

Şimdilik yeni bir anketle fikir edineyim :
Güçlü karakter mi ? Güçlenen karakter mi ?

Görüşmek üzere !
 
Bence güçlenen karakter. Okuyucuyla karakteri bağdaştırmak için bence ana karakter yavaş yavaş tecrübe kazanmalı ve yaptığı hatalardan ders çıkarmalı. Güçlenen karakter ise biraz klişe olacak ama yan karakterlerden biri olsa çok daha iyi olur bence. Kitabını yazmada sana başarılar dilerim. Ayrıca yaratacağın evreni şimdiden merak etmeye başladım. Ayrıca kalemini geliştirmek istiyorsan Döryol Hanı için hikaye yazabilirsin. Yarattığın evren ile ilgili değil basit bir hikaye bile olabilir, bu sayede hem eksiklerini diğer insanlar bulur ve bunları düzeltirsin hem de bir ön hazırlık olur.
 
Yorumun için teşekkür ederim. Ragnar ya da belki Walter White gibi elimizde büyüyen karakterler her zaman çok sevilmiştir. Karakter güçlendiğinde bu zamana kadar yaşanan olaylar insana huzur veriyor. Ancak böyle bir süreci çok ince detaylarla ve özenle yürütmek büyük bir sabır gerektirdiğinden biraz ürkütüyor beni. Hikayede birçok ana karakter olacağından hepsini farklı türde işlemek ve detaylıca anlatmak istiyorum. Ancak okuyucunun benimseyeceği o ana karakteri nasıl sunmalıyım o konuyu araştırmaktayım.
 
Acı bir geçmiş, güçlü karakter, zorlu olaylar, Azula gibi sonda karakter kırılması..
DentalUncommonIvorygull-size_restricted.gif
 
Tabiî bu yaratacağın evren ve ana hikaye gibi etmenler ile değişebilir. İnsanların tanıyacağı ve gerçek hayatta görebileceği özellikleri olan bir karakter olabilir. Etrafında gördüğün insanlardan veya tarihi karakterlerden esinlenebilirsin. Bir örnek vermek gerekirse, "Buz Ve Ateş Şarkısı" serisinin yazarı George R.R Martin tarihten gördüğü birçok olaydan yola çıkarak eseri yazmış.


 
Kesinlikle. Kitabın yalnızca bir macera hikayesi olmasını istemiyorum. Ufak mesajlar vermek ve bazı konuların felsefesini yapmak ama bunu asla okuyucunun gözüne sokmamak gibi düşüncelerim de var. Ayrıca direkt olarak birini rol model almak yerine birçok kişiden esinlendiğim özellikleri bir kişide birleştirmek de planlarım arasında.
 
Daha önceleri roman denemesi yazmış ama sonra küsüp bırakmış biri olarak, birkaç tavsiyede bulunabilirim. Karakter oluşumunu ve seçimini senin yazacağın şey belirler. Ne anlatmak istediğin, nasıl bir mesaj vermek istediğin önemlidir. Okuduğumuz her edebi eserin bir mesajı mutlaka vardır. Bazıları arkadaşlığı, bazıları toplum sorunlarını, bazıları yalnızlaşmayı anlatır; türü ne olursa olsun. Hatta çok daha derin ve felsefi şeyleri anlatan romanlar da vardır ki bunları anlamak uzun yıllar alır.

Öncelikle romanında neyi anlatmak istediğini iyice belirlemen, ardından romanın yapısını buna göre oluşturmaya başlaman gerekiyor. Burası yazmaya başlamaktan, bence, çok daha önemli. Sağlam bir iskelet oluşturmak elzem, yoksa tıpkı biz insanlardaki gibi, roman ayakta durmakta zorlanır, sık sık dengesini kaybeder. Okur bunu çok rahat anlar. Olay örgüsü, romanın konusu, kurgu vs. bunlar sanıldığı gibi önemli değil bence. Çünkü güçlü ve iz bırakmış eserleri incelediğimizde yukarıda bahsettiğim konu ön plana çıkıyor. Roman, edebi bir düşünce türüdür aslında. Yazarın dünya görüşünü birebir yansıtır.

Fazla uzatmadan karakter konusuna geleyim. Roman yazdığını göre birden fazla karakterin olacak. Ana karakter vermek istediğin mesajı, düşünceyi temsil edecek. Ana karakteri oluştururken bunu dikkate al. Yan karakterler onu destekleyecek ya da ona engel olmak isteyecek. Karakter hayatıyla, kişiliğiyle ters bir sorunla karşılaşmalı. Yüzüklerin Efendisi'nde Frodo'yu düşün. Sıradan bir Hobbit'ti. Birden hayatı değişti, çok önemli bir karaktere dönüştü ve yazarı tarafından fedakarlığı, dostluğu anlatan bir karakter oldu. Yusuf Atılgan'ın Aylak Adam'ını okuduysan, ana karakterin durumunu bilirsin. Yusuf Atılgan, bireyin iç dünyasını yansıtan romanlar yazmıştır. Karakterleri de buna uygun olarak yalnız, bunalmış, toplumdan uzak kimselerdir. Ancak Frodo gibi hayatları büyük oranda değişmez. Çünkü yazarın anlatmak istediği şey yalnızlık, içe dönük bir yaşamdır.

Yan karakterler de çok önemlidir. Ya ana karaktere yardımcı olurlar ya da engel.  Önce kötüyken sonra iyi olabilirler, veya tam tersi; bu, senin vermek istediğin mesajla ilgilidir. "Her kötü içinde bir iyilik barındırır" sözünü anlatmak istediğinde kötü karakterin iyi yanlarının da olduğunu gösterirsin. Karakter meselesi tamamen romanın yapısına bağlıdır. Gizemli bir karakter polisiye romanında çok iyi olur mesela. Çünkü romanın yapısı ve anlatmak istediği şey o kişiliğe çok uygun. Nasıl karakterler yaratacağına, romanını göz önüne alarak, sen karar vereceksin.

Sanırım bu konuda çok şey yazabilirim :grin: Ama bu kadarı yeterli bence. Sadece kendi tecrübelerime ve görüşlerime dayanarak yazdığımı belirteyim. Bol şanslar.
 
İstediğin kadar yazabilirsin, hepsini okuyorum :grin: . Kitapla ilgili yüzeysel şeyleri burda konuşacağım yalnızca. Asıl anlatmak istediğim şeyleri buraya yazarsam anlamı kalmaz. Anlatmak istediklerim kafamda hazır duruyor, o konuda bir sıkıntım yok,  ancak bunları hangi tekniklerle anlatsam diye düşünüyorum.

Okuyucunun gözüne bir ana karakter sokmak istemiyorum. Başka bir  evrende bir hikaye anlatacağım ve bu hikayede birçok kişi geçecek. Onları iyice tanıtacağım. İnsanlar kimi severse onu ana karakter olarak kabul edebilecek. Çünkü hikaye bir kişinin etrafında dönmeye başladığında karakter ölümsüz oluyor. Bu da her olaydan yırtmasına , zaten ana karaktere bişey olmaz düşüncelerine neden oluyor.
Ayrıca hiç bir olayda fanteziye başvurmak istemiyorum. İmkansız denen olaylar olmalı ancak herkes okuduktan sonra “tabii ya” demeli, yani her şey akla yatkın olmalı.
 
başarılar diliyorum, Türkiye'de yerli fantastik kitap sayısı ve fantastik kitaba duyulan ilgi çok az :sad: Umarım bu konuda bir şeyler değiştirirsiniz :wink:
 
Türkiye'de fantastik kitap demişken, Orkun Uçar'ın Derzulya serisi vardı. Asi'yi 9-10 sene önce okumuştum. Şimdi baktım, 2013'de 2. kitabını çıkartmış heralde. Okuyanınız var mı?
 
Aahh yazmak en sevdiğim şeylerden.
1- Burayı dinleme. Bu insanlar okuyacak, yazmayacaklar. Mümkünse yazılmış eserlerden fikir, öneri veya ilham bulmaya çalış.
2- Hayır okurum oo güzelmiş diyenlerin çoğu okuyamacak. Allah aşkına burada kaç kişi hayatında iki binden fazla kitap okumuş olabilir ki.


Onun dışında dönemin trendi Gelişme, sonuç, giriş ya da gelişme, giriş, sonuç diye giden hikaye değil sanırım ve güçlü karakterler. Yani hikayen yazdığın şekilde başlarsa bu önce bu evrenin ortasını vermiş oluyorsun. (Güçlenen karakter yaparsan zaten her şeyin en başını vermen gerecek yazdığın girişin aksine)

Ha birde, başta e-kitap/wattpad yaparsın 2 kişi okur onlarda yarısında falan bırakır, ümidini yitirme. Devam et yazmaya. Son olarak tüm hikayeyi, vereceğin, aklındaki fikir akımlarını sanki kitabı 4-5 defa okumuş, özümsemişsin gibi özet olarak yaz. Ve sonra başla kitabını yazmaya. Çünkü başladıktan çok sonra gelen fikirler aa şunu da ekleyem şunu da mesaj verem dediğin zaman patlıyor yazı. Özetin/taslağın hazırlandıktan sonra gelen fikirleri de ayrı bir yere yaz ki sonra yazacaklarına ön hazırlık olsun.

Kalemine, klavyene sağlık. Başarılar.
 
Selamlar !!
Bir anketin daha sonuna geldik ve kitabı şekillendirmeye devam ediyorum.

Şimdi sırada olay örgüsü var. Birkaç ufak hikayeyi kenara yazdım bunları detaylandırdıktan sonra bağlayacağım. Peki sizce birden fazla olay aynı anda gerçekleşiyorsa kesit kesit mi anlatılmalı (birbirinden bağımsız iken), yoksa her biri sırayla mı anlatılmalı ?
 
Back
Top Bottom