Yatırım

Users who are viewing this thread

MuroloCan

Master Knight
Arkadaşlar yatırım ile ilgili olayları konuşacak bir yer bulamadım. O zaman bence buradan konuşalım.

Mesela benim çevremden edindiğim tecrübelerime dayanarak, hisse senedi, faiz, altın yerine dövize yatırım yapmak daha uygun. Çünkü hisse senetlerinin ne zaman düşüp veya yükseleceğini tam olarak bilemeyiz. Altın da tabi ki dünya üzerindeki maden ocaklarına bağlı. Bu yüzden parayı dövize yatırmak bence daha uygun.

Benim yatırım yapma tekniğim yazın Türk lirasının değerinin artması yüzünden döviz almak ve onu kışın yükseldiğinde satmak. Varsa sizin de yatırım yapma tekniklerinizi öğrenmek isterim.

Bu sebeple size soracaklarım (eğer yapıyorsanız)
Ne zaman yatırım yaparsınız?
Nasıl yatırım yaparsınız?
Ne üzerine yatırım yaparsınız?
Sebebiniz nedir?
Gelecek için tahminleriniz neler?
 
Ben bu konuda ödev falan yaptım hesaplamalar yaptım. Sana kısa özet vereyim. Türkiye'de dolar uzun vadede her zaman artar. Aç yıllık grafikleri kendin incele. Yani geçen senelerde 7de dolar alanlar bile tutsun birkaç sene zarar etmez. Aynı fiyata yine satar. Altın da aynı şekilde sürekli yükselir Türkiye'de. Borsaya gireceksen şuna dikkat etmen lazım. Eğer herkesin diline düşüyorsa "borsa yükseliyor ya borsaya girelim" tarzı (ki yakın tarihte çok güzel örneği oldu. Hatta şuan bile görebilirsin Şubat ortalarından günümüze kadar bakarsan). Borsadan hemen çık çünkü çakılacaktır. Hisse senetleri falan bu mantıkta işler. Kriz dönemlerini bekleyeceksin borsa için. Ucuzdan toplayacaksın. Kısa vadede alım satım olayı Türkiye gibi bir ülkede her zaman riskli. Kısa vadede altın bile almak riskli çünkü gündemi bitmeyen bir ülke burası. O yüzden kısa vade yerine uzun vadeli yatırım yapmak daha mantıklı. Portföy çeşitlendirmesi falan istiyosan hisse senedi için o da 2 sene önceki hesapla hatırladığım kadarıyla 21 farklı hisse senedi ile minimize ediyordun riskini. 21in üstüne alacağın her farklı hisse senedi riskini etkilemiyordu. Ancak bu sayı şu karışık gündemde artmış olabilir.
 
Tarihte hep kriz anlarında bişeyler yapanlar krizden sonra getiri elde ediyorlar. Benim de şu sıralar kafamı kurcalayan bir soruydu nasıl yatırım yapsam bu kriz ortamında diye. Sanırım havayolu şirketlerinin hisseleri makul gibi ytd.
 
Piyasaların yüzünü güldürecek kadar bir adam ve kadro gelene kadar dolara sarılın..(piyasayı ve gündemi takip edip analiz etmeyi unutmayın) bunun dışında ki yatırım, borsa işlerini bilmiyorum ama ancak bu tarz işlerde büyük oyuncu değilseniz siz sadece kumar oynamış oluyorsunuz yatırım yapmış değil. borsa için falan çok eğitim alan ve kendisini bu iş için kendi kendini yetiştiren insanlar var.

ayriyeten yatırımı kendinize de yapabilirsiniz. en büyük yatırım bu.
 
Last edited:
Borsa, finans, yatırım gibi konularda içerik üreten kişiler, websitesi, youtube kanalı gibi önerileriniz var mı? Ya da piyasada bulunan yabancı/yerli kitaplar? Para var ama kafa mali işlere basmıyor; öğrenmem şart.
 
Öğrenme sürecinde yol haritası çizmemize yardım edecek bir Wall Street kurdu yok mudur ya... blogcuk gibi bir şey yapıştırsa buraya.. ekonomi konusunda da kendi kendimin öğretmeni olursam başbaşlara geleceğim
 
Hocam Türkiye özeline sorduysan elle tutulur kimse yok. Bir ara Mahfi Eğilmez vardı o da eskisi gibi analiz kasmıyor. Diğer ortada dolanan çürük çarık tayfadan bahsetmiyorum. 2018 papaz olayından sonra bayağı bir ekonomist türemişti. 2019'a kadar dolar 15 olacak şunu yapın bunu yapın diye ilgi çekenler dahi olmuştu. O yüzden bizim yerli cenahtan özellikle yatırım tavsiyesi veren ve sağlam olan herhangi bir kimseye yönlendiremem. Yine de Mahfi Eğilmez iyidir. Ekonomi öğrenmek istiyorum sadece diyorsan Mahfi Eğilmez. Borsayı görmek istiyorum diyor isen o zaman Mahfi Eğilmez.
 
Öğrenme sürecinde yol haritası çizmemize yardım edecek bir Wall Street kurdu yok mudur ya... blogcuk gibi bir şey yapıştırsa buraya.. ekonomi konusunda da kendi kendimin öğretmeni olursam başbaşlara geleceğim

Stock marketlerde teknik analiz var teknik analiz yapmayı öğrenmeye başla. Nasıl grafik yorumlanır nasıl trend çizilir vs. Arz talep ne demektir derinlemesine araştır ve dünyadaki ekonomik sistemin mekanizmasını idrak et. Ardından şirket bilançosu yorumlamayı öğren. Kap haberlerini takip et. Ama eğer öğrenciysen ve meslek olarak değil de yatırım yaparak para kazanmak istiyorsan kripto pazarına yönelmeni öneririm. Ama sonuçta uzun vadeli yatırım yapmadığın takdirde kumardan başka bişey değil.
 
Ben bu tarz yatırım ve finans işlerine yeni girmeyi planlayan biriyim. Ancak "nereden başlarım, nereden yaparım" gibi sorular hep aklımı kurcaladı. Bana önereceğiniz şeyler, rehber video veya yazılar varsa ve paylaşırsanız, sevinirim.
 
Bir miktar para kaybetmeden anlayamazsın ne olduğunu. En önce mum grafiklerini okumakla başla, zaten okumaya çalışırken bu neymiş o neymiş derken kendini bilgi derya denizinde buluyorsun.
 
Ben bu tarz yatırım ve finans işlerine yeni girmeyi planlayan biriyim. Ancak "nereden başlarım, nereden yaparım" gibi sorular hep aklımı kurcaladı. Bana önereceğiniz şeyler, rehber video veya yazılar varsa ve paylaşırsanız, sevinirim.

1. Arz-Talep mekanizmasına derinlemesine özümse iyice araştır.
2. Gündemdeki haberlerin arz talebe etkisini gözlemle ve arz talepte olan bu etkinin borsaya etkisini gözlemle.
3. Faizin piyasaya etkisini öğren.
4. Teknik analiz öğren.
5. Şirket bilançosu okumayı öğren.
 
Paranı enflasyona karşı korumak istersen altına, kısa veya uzun vadede kar etmek istersen hisse senedine yatır. Dolar-Euro enflasyonunun yükselişi darphane kararlarına bakar, bakarsın dolara-euro'ya yatırım yaptım, kazandım derken alım gücünden aslında kaybetmişsindir. Birikim için altın, kazanç için hisse senedi. Albert'ın yazdığı gibi hisse grafiklerinin oynamalarını anlamlandıracak seviyeye gelirsen hisse senedinden çoğu kişiden fazla kazanırsın ama bu da yoğun mesai ister.
 
Back
Top Bottom