Yabancı Dil Önerileri

Users who are viewing this thread

Kara Bey

Sergeant Knight at Arms
Hepimizin bildiği gibi dil öğrenmek yaşamın her anında insana artı bir değer katıyor hele ki Türkiye'de. Ben de "hangi dil neden öğrenilmeli, hangi diller daha kolaydır?" şeklinde bir yazıya rastladım. Hoşuma gitti ve paylaşma gereği duydum. Bu dillerin arasında İngilizce yok. Çünkü artık İngilizce olmazsa olmaz. Burada da diğer önemli diller İngilizce ile kıyaslanmış. İngilizce'den sonra en önemli diller de Fransızca, Almanca ve İspanyolca olarak sıralanmış. Ben buna Arapça, Çince ve Japonca'yı da dahil ediyorum. Ticarete atılmak isteyenler veya ticaret okuyanlar için bu 3 dil de sizi çok geliştirecektir araştırdığıma ve duyduklarıma göre. (Ben biliyor muyum tabi bu saydıklarımı? Hayır.)

Dillerin Zorlukları-Kolaylıkları
A) Kelime Dağarcığı Olarak:

Daha az zor, kelimelerin çoğu İngilizce´yle benzerlik gösterir.

Daha az zor, kelimelerin çoğu İngilizce´ye benzer.

Daha az zordur, daha çok fonetiktir. İngilizce'de yer almayan pek az ses İspanyolca´da bulunmaktadır.

B) Telaffuz Olarak:

Daha zor; kuralların yanında hayli istisna sözkonusudur, bazı sesler Türkçe´de de İngilizce´de de yer almazlar.

Bazı kısımları zordur, yazıldığı gibi okunur, bazı Almanca sesler İngilizce´de yoktur.

Daha az zordur, daha çok fonetiktir. İngilizce´de yer almayan pek az ses İspanyolca´da bulunmaktadır.
Fransızca'nın Önemi
Beş kıtada 43 ülkede 200 milyondan fazla insan tarafından konuşulur
Mutfak kültürünün, modanın, kişisel otomobil ürünlerinin, mimari, sanat, tiyatro ve dansın uluslar arası dilidir
Birleşmiş Milletler´in resmi ve hali hazırda kullanılan dilidir
İnternet´in ikinci dilidir
Dünyanın en geniş ticari bloklarından olan Avrupa Birliği´nin resmi dilidir
Kanada´da İngilizce ile birlikte ikinci dil olarak kullanılır
25´ten fazla Afrika ülkesinde ticaret ve iş hayatının resmi dilidir
Bütün İngilizce kelimelerin neredeyse yarısı (%40-50)si Fransızca´dan gelir
Dünya genelinde İspanyolca ve Almanca´ya göre daha fazla anlaşılır bir dildir
Fransa dünyanın en önemli turizm merkezlerinden birisidir.
İdeal Meslekler: Güzel sanatlar, mimarlık, sinema, mutfak kültürü, inşaat mühendisliği, dans, uluslar arası ilişkiler, moda, linguistik, edebiyat, tıp, müzik, felsefe, ilahiyat, bilim, uzay/hava bilimleri, telekomunikasyon ve tiyatro.

Almanca'nın Önemi
Avrupa´da yaygın olarak konuşulan bir dildir. Almanca, Avusturya, Lihtenştayn ve İsviçre´nin resmi dilidir ve Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Romanya, Rusya, Belçika ve Lüksemburg´ta da yaygın olarak konuşulmaktadır.
Avrupa Birliği´nin anahtar dilidir, merkezi ve doğu Avrupa pazarlarında kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır.
Almanya ABD´nin en büyük Avrupalı ticari partneridir
Avrupa, Rusya, ve Asyanın bir bölümünde, bilimsel ve ticari alanlarda yaygın olarak kullanılan bir dildir.
Fransızca ve İspanyolca´ya göre köken itibariyle Germanik bir dil olan İngilizce´ye daha yakındır.
Almanca konuşulan Avrupa ülkeleri ABD´li turistler için popüler turizm merkezlerindendir.
60 milyondan fazla ABD vatandaşı köken olarak Alman kültürüne aittir.
İdeal Meslekler: Astronomi, sanat tarihi, biyokimya, biyomedikal fizik, botanik, kimya, dizayn, mühendislik, film çalışmaları, genetik,linguistik, bilimsel metodoloji ve mantık, moleküler biyoloji, müzik, yakın doğu çalışmaları, felsefe, fizik, psikoloji, ilahiyat ve zooloji.

İspanyolca'nın Önemi
İspanya´nın, ABD vatandaşlarının pek çoğuyla birlikte Orta ve Güney Amerika ülkelerinin yaygın olarak kullanılan dilidir
Dünya genelinde 21 ülkede ve beş kıtada yüz milyonlarca insan İspanyolca kullanmaktadır
Dünyada 300 milyon insan tarafından kullanılan beşinci yaygın dildir
ABD nüfusunun yüzde onuna tekabül eden 17.5 milyon kişi İspanyolca konuşmaktadır
2020 yılı itibariyle, ABD vatandaşlarından 51 milyonunun İspanyolca konuşması beklenmektedir. Özellikle kuzey batı bölgelerinde yaşayan insanların
Dünyada sakinleri ispanyolca konuşan dördüncü büyük şehir Los Angeles´tir.
Meksika ve Güney Amerika´yı gezmeyi düşünenlerin İspanyolca bilmeleri büyük kolaylıklar sağlayacaktır
ABD´de okumayı ya da yaşamayı düşünen ve bunun için Kaliforniya, Nevada, Southwest, Florida ve New York gibi İsponyolca konuşan nüfusun yoğun olduğu yerleri seçenlerin İspanyolca bilmeleri işlerini büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.
İdeal Meslekler: Ziraat, bankacılık, işletme, iletişim, inşaat, kriminoloji, acil yardım servisleri, gazetecilik, tıp, öğretmenlik, seyahat endüstrisi.
 
Bence özellikle Türkiye'de yaşayanlar için Rusça büyük önem taşıyor. Genelde tırcıların geldiği dinlenme tesisinde çalışmıştım ve çok fazla Rus geliyordu. Özellikle Akdeniz bölgesinde yaşayanlar için önemli.
 
Almanca'nın neresi daha az zor oluyor kelime dağarcığı konusunda. Artikelleri geçtim abuk subuk uzun kelimeler var. Gereksiz uzun.

Onun dışında

italy-flag-waving-animated-gif-7.gif
 
Almanca'yı bilmem de Fransızca için kısmen doğru. Fransızca'nın da kelime olarak tek sıkıntısı 'le-la' takıları. Çok karıştırılabiliyor.
 
Çevirmenler için Fransızca birinci sırada olmalı. Eş anlamlı kelimesi olmayan bir dil çeviri işlerinde epey yardımcı olur. Avrupa'nın en önemli dili Almanca. Artikelleri dışında problem pek yok. Konuşarak zaten telafuz sıkıntınız kalmıyor bir kaç yılda.
 
Yazıldığı gibi okumaktan kastınız Türkçede olduğu gibiyse eğer, Almanca öyle bir lisan değil. Telaffuz kuralları epeyce mevcut.
 
Haa anladım.  Tonlamaları diyor o.  Onlardan da epeyce var ama birkaç ayda halledilebilecek bir şey. Hecesine göre mesela sesini yükseltip,  alçaltıyorsun. Ya da belli bir sesi uzatarak telaffuz ediyorsun yine heceye bağlı olarak. Pratik kazanma ile rayına oturtulabiliyor. Yani gene dümdüz okunmuyor Türkçedeki gibi. Türkçede var mı onlardan ya çok monoton geliyor Türkçe kulağa, herkes hızlı hızlı konuşuyor geçiyor
 
İngilizce'de kelime ezberleme tekniği var mı? İnternetten araştırdım ama tatmin etmedi pek, işe yaramadı aslında. Günde 10-12 kelime ezberleyebiliyorum ama okulda hocalar günde ortalama 25-30 kelime ezberlememiz gerektiğini söylüyor. 150 kelime barındıran fotokopiler verip bir hafta sonra o kelimelerden quiz yapıyorlar. Sınav notlarım berbat.

Kendiniz geliştirdiğiniz veya işe yaradığını düşündüğünüz teknikler var mı?
 
Kitap oku, film izle; her gördüğün kelimenin İngilizce sözlükten anlamına bak. Orada da yeni gördüğün kelime varsa onların da anlamlarına bak. Zamanla kelime dağarcığın genişler. Bunun sihirli bi yolu yok maalesef. Üşenmeyip İngilizce sözlükten anlamına bakacaksın. Freedictionary yi kullanabilirsin google dan aratıp.
 
Ben SAT calisirken flashcard hazirliyordum.
Internetten flashcard hazirlama sitelerini acacaksin, verilen listeyi flashcard yapacaksin. sonra durup durup hazirladigin desteye onlu arkali calisacaksin. 7 gunun 7sinde de yapacaksin bunu.

Bence senin durumunda zaman/cikti olarak en verimli yontem bu.
 
Flashcard deyince aklıma geldi. Quizlet diye bir uygulama var hem pc hem telefon için. O uygulama da çok etkili İngilizce için. Flashcard uygulaması da var.
 
Valla ben bildiğin deftere biriktirmiştim kelimeleri. Belli bir noktadan sonra da kelimelerin anlamlarını da İngilizce yazmaya başlamıştım. Hiçte ezberlemeye çalışmadım ama. Sadece yatmadan önce göz gezdirdim. Gün içinde de bir şekilde kendini İngilizce'ye maruz bırakabilirsen dizi olur, kitap olur, İngilizce bilen biri olur vs. zaten o kelimeler o sırada kafaya oturuyor.
 
Kara Bey said:
Flashcard deyince aklıma geldi. Quizlet diye bir uygulama var hem pc hem telefon için. O uygulama da çok etkili İngilizce için. Flashcard uygulaması da var.
Şu iletide anlam kayması olmuş gibi. Flashcard uygulaması da var derken Quizlet'te var yani. Yoksa ayrı bir flashcard uygulaması var anlamında demedim.
 
İngilizce'yi öğrenmeye çalışan arkadaşlara yönelik faydalı bir site. Dünyadan haberleri seviyelere ayırmışlar. Level yükseldikçe cümle kalıpları o oranda zorlaşıyor.

https://www.newsinlevels.com/
 
Back
Top Bottom