World Of Tanks

Users who are viewing this thread

emRHan

Sitesinde Türkçe dil seçeneği de var. Bence bu bir artı. Çünkü oyun beta. Sitesinden bazı bilgiler:


WORLD OF TANKS

World of Tanks 20.yy’ın ortasındaki zırhlı savaşları konu alan bir devasa online oyundur.Kendinizi efsanevi tankların içerisinde diğer çelik kovboylarla beraber omuz omuza dünyanın kontrolünü, üstün tank gücüyle ele geçirmeye çalışırken bulacaksınız.

TANKÇILAR,TOPLANIN!

Dünyayı ele geçirmeye hazır mısınız? Bizim bölgelere bölünmüş, arkadaşlarınız ve sizin tarafınızdan fethedilmeye hazır bekleyen dünya haritamızdan daha iyi birşey yok! Düşman topraklarını işgal edin; başka gruplarla ittifak kurarak düşmanlarınızı yok edin, ticaret ve müzakere imkanlarını kullanın.

ZENGİN HARİTA ÇEŞİTLİLİĞİ

Doğu Avrupa’nın uçsuz bucaksız açık arazilerinden, küçük Alman şehirlerinin dar sokaklarına, Kuzey Afrika’nın kızgın çöllerinden, İtalya’nın serin dağlarına - Savaş alanlarının çeşitliliği sadece etkileyici bir görsellik sunmuyor aynı zamanda değişen savaş koşullarıyla size taktiksel bir mücadele imkanı sağlıyor. 

ARAÇ ÇEŞİTLİLİĞİ

Emrinizde, kullanabileceğiniz 150’den fazla Alman, Sovyet ve Amerikan üretimi efsanevi II.Dünya Savaşı tankları ile savaş alanına hiç çıkmamış prototip tanklar bulunuyor.

Tankını seç ve savaşa katıl! Hemde Bedava!



Evet arkadaşlar, 1.8 GB indirme boyutu var. En kısa zamanda indirmeye çalışacağım.

Bu Türkçe dil seçeneği seçilmiş olarak site linki:

http://play.worldoftanks.eu/?lang=tr

Hadi kızlar oyuna! :mrgreen:

Operating system: Windows 2000/XP/Vista/7

Processor (CPU): 2.2 GHz

Memory(RAM): 1.5 GB for Windows 2000/XP, 2 GB for Windows Vista / 7

Videocard: GeForce 6600GT with 256 MB of RAM / ATI X800 with 256 MB RAM, DirectX 9.0c

Sound Card: DirectX 9.0c compatible

Free hard disk space: 3.5 GB

Internet connection speed: 128 Kbps

TANKLARA BURADAN BAKABİLİRSİNİZ!!

http://forum.worldoftanks.eu/index.php?/forum/166-in-game-vehicles/

http://forums.taleworlds.com/index.php?topic=170807.0

Ve bu konudan alınmış bilgiler:

http://www.youtube.com/watch?v=hJd9iCbpwuI

wot_screenshot_02.jpg

wot_screenshot_01.jpg

wot_screenshot_08.jpg

wot_screenshot_05.jpg

- Oyun, beta'daki haliyle, karşılıklı iki takımın bir harita üzerinde zırhlı araçlarla savaşması üzerine kurulu. Her takımda 15 oyuncu olmak üzere toplam 30 oyuncu vardır. Üstteki Battle tuşuna basınca, auto balance sistemi sizi, gücünüze uygun bir oyunun içine atar. Sürekli oynayan binlerce oyuncu bulunduğundan, günün her saati neredeyse hiç beklemeden girersiniz.
1 Eylül öncesinde Avrupa sunucuları vardı ve 70 civarı ping bile görüyorduk. 1 Eylül'de ABD sunucularına geçildiği için 180-220 civarı ping oluyor genelde ve lag da sıkabiliyor bazen. Ama Avrupa sunucuları tekrar açılacak, merak etmeyin :smile:
- Kullanabileceğiniz araçlar, 5 sınıftır: Light Tank, Medium Tank, Heavy Tank, Tank Destroyer ve SPG(self-propelled gun).
- Mevcut olarak, sadece Alman ve Sovyet araçları oyunda yer almakta(Sovyet kısmında Platinum olarak İngiliz tankları da var). Kasım 2010'da, Amerikan tankları da eklenecek. Ayrıca, Fransız ve Japon araçlarının gelmesi de konuşuluyor.
- Oyuna başladığınızda, elinizde Sovyet ve Almanların en güçsüz iki tankı, MS-1 ve LeichtTraktor(LoLTraktor :grin:) bulunur. Bunun yanında, bazı dönemlerde yeni üyelere özel tanklar da hediye edilebiliyor. Mesela bir süredir premium tanklardan Valentine de veriliyordu. Umarım hala veriliyordur)
- Oyunda para birimi olarak credit ve gold mevcuttur. Credit'i, yaptığınız savaşlardan veya elinizdeki gold'u dönüştürerek elde edersiniz. Gold ise, her gün 150 olarak hesabınıza eklenir. Gold satın alma, tam sürümde olacak. Gold ve credit, tüm işleriniz için kullanabileceğiniz ortak birimlerdir.
- Experience ise diğer önemli değer. Bunda da, standard experience ve free experience olmak üzere iki değer vardır. Standard experience, her aracınızın sadece kendisi için kullanabileceğiniz özel exp değeridir. Free ise, elinizdeki tüm araçlar için kullanabileceğiniz ortak experience'tir. Standard experience'i sadece savaşarak kazanabilirsiniz. Free ise, hem elinizdeki elite tankların(değineceğim) experience'lerini gold harcayıp free'ye dönüştürerek kazanılır, hem de girdiğiniz her savaşta free exp değeri de az da olsa artar.

- Para birimlerinin kullanım alanları:
Credit: Store kısmından araçlara yeni parçalar - belli özellikleri geliştiren özel parçalar satın almak, yeni araçlar satın almak, crew'inizin eğitim düzeyini geliştirmek için kullanılır.
gold: Elite tankların experience'lerini free exp'e dönüştürmek, araçlara belli özellikleri geliştiren özel parçalar almak, credit'le değiş-tokuş etmek, araçlar için yeni slot'lar açmak, crew için barracks'ta yeni slotlar açmak, crew'inizin eğitimini %100'e getirmek, crew'inizin adını değiştirmek için kullanılır.
Experience değerlerinin kullanım alanları:
- Standard exp: Sahibi olduğunuz tank üzerinden yapacağınız yeni parça, yeni araç geliştirmesi için kullanılır.
- Free exp: Üsttekinin tüm araçlarınızda kullanılabilen halidir.

Experience ile yeni özellikleri açarken-yeni araçlar açarken, ille o aracı almanız gerekli değildir. Tech tree'den, satın alma işlemi yapmadan geliştirme yapabilir, yeni araçları açabilirsiniz. Üstelik, araçlarınız kendi özel exp değerleri de, araçlarınızı satsanız bile kayıtlı kalır.
Bu sayede, zarar etmeden geliştirme yapabilirsiniz.


Crew(mürettebat):
Crew'inizin eğitim düzeyi, pek çok şeyi etkileyebilir. Mesela nişan başarısı, mermi doldurma hızı gibi. Bunun yanında, bir crew'iniz %100 olunca, yanında + simgesi çıkar. Buraya, firefight'ing(yangın söndürme), repair(onarım), camouflage(kamuflaj) olmak üzere 3 tane yetenekten birini seçebilirsiniz. Bu yetenekler de bir yüzde değerine sahiptir ve savaştıkça yüzdesi artar. %100 olunca sırayla diğer iki yeteneği de aynı crew'e verebilirsiniz.
Eğer rapid-training özelliğini seçersiniz, savaşlarda tankınız için kazanacağınız exp değerleri de crew'e gider, böylece crew özellikleri daha hızlı gelişir.

Crew konusunda önemli bir ayrıntı:

Bir tankta kullandığınız crew'i, başka bir tankta da kullanabilirsiniz. Ancak yeni tankta kullanabilmek için, o tanka göre tekrar eğitmeniz gerekir. Bu noktada önemli olan nokta, eğer farklı türde bir tank için eğitirseniz, eğitim durumları direkt default %50'ye düşer. Ancak aynı türdeki(üstte bahsettiğim 5 sınıf) başka bir tanka o crew'i yerleştirirseniz, o zaman eğitim seviyeleri çok daha az düşer. Mesela %100'den, %80'e gibi.
Yeni tank alırken "buy without crew" isimli bir seçeneğiniz de vardır. Barracks'te yer kalmamışsa, kullanabilirsiniz.


Elite araçlar: Elinizdeki aracın "research" kısmındaki tüm birimlerini (bir sonraki araç da dahil) geliştirdeyseniz(satın almanız gerekmez. Sadece geliştirme), o araç elite statüsüne gelir. Elite statüsündeki araçların exp'lerini, altın karşılığı free exp'e dönüştürebilirsiniz.

Premium araçlar: Bu araçlar sadece altınla alınabilir. Bu araçların olayı, duruma göre iyi para veya iyi experience getirmesi. Kazandığınız exp'i de gold karşılığı free exp'e dönüştürebilirsiniz.

Premium üyelik: Bu üyeliğe geçtiğinizde, savaş başına kazanacağınız exp ve credit miktarı %50 artar. Ayrıca, platoon'ları sadece premium üyeliği olanlar kurabilir. Bir günlük premium fiyatı 250 altın, haftalık fiyatı 1250 altın, aylık fiyatı 2500 altındır.

Platoon: Anlaştığınız 2 kişiyle beraber kurabileceğiniz 3 kişik gruplardır. Aynı platoon'da olduğunuz kişilerle aynı oyuna, aynı takımda düşersiniz. İstediğiniz türdeki araçlarla aynı platoon'da yer alabilirsiniz. Bir Maus'la bir loltraktor:smile: bile aynı platoon'da yer alabilir.
Dediğim gibi, sadece Premium üyeler platoon kurabilir. Ama platoon'a standart üyeler de katılabilir.


Oyundaki araçlar hakkında bazı bilgiler:

Öncelikle, beta'da bulunan - tam sürümde bulunacak tankların listesi:

Sovyet tankları - beta: http://downloads.worldoftanks.ru/wotru/a3jf8f/uploads/tech_trees/release_soviet_tree.jpg
Sovyet tankları - tam sürüm: http://downloads.worldoftanks.ru/wotru/a3jf8f/uploads/tech_trees/full_soviet_tree.jpg

Alman tankları - beta: http://downloads.worldoftanks.ru/wotru/a3jf8f/uploads/tech_trees/release_german_tree.jpg
Alman tankları - tam sürüm: http://downloads.worldoftanks.ru/wotru/a3jf8f/uploads/tech_trees/full_german_tree.jpg

Amerikan tankları - beta: http://downloads.worldoftanks.ru/wotru/a3jf8f/uploads/tech_trees/release_american_tree.jpg
Amerikan tankları - tam sürüm: http://downloads.worldoftanks.ru/wotru/a3jf8f/uploads/tech_trees/full_american_tree.jpg

İngiliz tankları: ?

Fransız tankları(0.7 sürümüyle gelecek): http://image.jeuxvideo.com/images/pc/w/o/world-of-tanks-pc-056.jpg

İtalyan tankları: ?

Japon tankları: ?


Not: yorumlar sadece oyun için. Her yorumdan tarihsel sonuç çıkmasın. Oyun sonuçta arcade sayılır. Mesela bir Tiger'in T-34'e karşı optik avantajlarını oyunda pek yaşayamazsınız.
Top mermilerinin yavaşlaması sonucu toplar arasındaki farklar uzak mesafede daha önemlidir, ama oyunda bu tarz farkları da yakalamak zor(ek: Aslında oyunda böyle bir şey var ve mermi açıklamalarında yazan değer aralıkları bunu ifade ediyor olmalı. Ama oyun etkileri konusunda düzgün bir gözlem yapmadım.)
Zırh kalitesinin etkileri oyunda yoktur.
Veya tarihsel anlamda, Alman tankçılarının eğitiminin çok sayıdaki Sovyet tankının mürettebatından daha iyi olması gerçeğini de yaşamanız olanaksız.
Ki HP denen bir olay var. Bu, medium'lar tarafından kuşatılan heavy'ler için oyunda ciddi bir dezavantaj. Normalde iyi bir yerden mermi yiyen bir medium'un hayati hasar görmesi beklenir ama oyunda her zaman görmeyebiliyor :smile:
Ayrıca, ilerde Almanlara E serisi ağır tankların da ekleneceğini belirtmek isterim. Olayı sadece Maus'la kalmayacak.


Light Tank: Adı üstünde :smile: Düşük zırhları, yüksek atış hızlı ama zayıf güçteki topları, buna karşın çok yüksek süratları vardır. Oyundaki en iyi kullanımı, scout'luk yapmaktır. Böylece, ortaya çıkardığınız düşmanlar, SPG'lerinize ve görüş mesafeleri yetiyorsa diğer tanklarınıza yem olurlar. Keşif görevi size ek experience de getirir.
Diğer bir kullanımıysa, düşman üssünü basıp SPG'lerini avlamaktır.
Bunun yanında, oyun başında base'te bekleyerek, sizin SPG'lerinize saldıracak light'ları avlamak da iyi bir yol.
Research kısmında, motor ve süspansiyon geliştirmesine öncelik verin derim.

Bu sınıfta, en iyiler Almanların Panzer 3 Ausf A ve Leopard'ları. Max hız olarak Sovyet'lerin A-20'si en iyi tank ama hızlanma ve manevrası yeterince iyi değil. Ayrıca, cüssesi de daha büyük ve bu nedenle vurulması daha kolay.
Amerikanların M5 Stuart'ı ise, 75mm'lik howitzer'i sayesinde SPG avlamak için birebir. Cüssesi de oldukça küçük. İyi kullanılırsa zevkli olacaktır.


Medium Tank: Görece yüksek ateş gücünü ve zırhı, iyi sürat ve iyi manevra kabiliyetiyle birleştiren tanklar. Günümüzün ana muharebe tanklarının ataları :smile:
Bu tanklar her göreve yatkın olduğundan, istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Şehir içinde tank savaşı da olur, scout'luk da olur (yeri geldiğinde SPG'le bile scout'luk yapmanız gerekebiliyor zaten), base basıp SPG ve Tank Destroyer avlamak da olur.
Özellikle Sovyet tarafındaki T-44, yüksek manevra kabiliyeti ve küçük yapısı sayesinde oldukça ölümcül. T-44, kanımca sadece en iyi medium tank değil, oyunun en iyi aracı. Bir de, tam sürümde T-54 de gelecek :smile:
T-44, rakibi Panther'e göre topun atış hızı, top nişan alma süresi, isabet başarısı ve zırh delme kabiliyeti olarak geri kalsa da, top patlayıcı gücü (damage), manevra kabiliyeti (traverse speed), taretin dönüş hızı (turret traverse speed), zırh ve düşük siluet konularında üstündür.
Amerikan tarafındaki T23 ise, karışık. Max hız, isabet başarısı, aim süresi, mermi doldurma hızı konularında T-44'ten iyi; hızlanma başarısı da daha kötü değil. Ama geri kalan konularda T-44 üstün.
Panther 2 de tam sürümle gelecek tanklardan ama T-44 ve T-54'e karşı ne yapabilir göreceğiz.


Heavy Tank: Oyunun canavarları.
Şehir savaşının kaçınılmaz galipleri :smile: Aslında yüksek hız gerektirmeyen her görevde neredeyse en iyiler diyebiliriz.
Sovyet ağır tanklarının özellikle IS ve sonrası son seviyelerinde, sürat avantajları öne çıkıyor(eğim sayesinde zırhları da geri değil). Yavaş KV serisiyse, zırh konusunda rakiplerine karşı iyi. Özellikle KV-3. Ateş gücündeyse, Sovyet heavy'leri her sınıfta üstün sayılırlar.
Amerikan tanklarıysa, diğer iki tarafın karışımı. Silahlarının isabet başarısı, mermi dolum hızı, aim hızı konularında Alman tanklarını andırıyorlar. Mobilite ve hit point olarak Alman-Sovyet arasılar. Taret zırhları ve top güçleri çok iyi.
Tier 9 ve tier 10 tanklarının en büyük sorunları, gövde zırhları. T29(tier 7), T34(tier 9) ve T30(tier 10)'un gövdelerinin ön kısmı 102 mm (bir tek T32'de 127 mm).
Eğim var ama sonuçta gövde konusunda, IS-4/7 ve Vk4502/Maus'a karşı çok zayıflar.

T32'yse, tier8 heavy'lerde liderliğe oynayabilecek bir tank. Gövde ön zırhı eğimli max 127 mm, taret ön zırhı 298 mm; top gücü Tiger 2 ve IS-3'ten zayıf olsa da fena olmayan mermi doldurma süresi ve 2 saniye aim alma süresi var.
Amerikan heavy'lerinin taret zırhları, uzak mesafe atışlarda ve burun buruna yapıştığınızda ciddi sorun. Gövdeye tutturmak uzak mesafede ve yüz yüzeyken zor olduğu için mermileriniz sekip duruyor.


Son seviyeler arasında en iyi heavy Tank, bence IS-7. Alman tarafındaki karşılığı Maus'un HP (hit point), aim süresi ve özellikle arka zırhtaki avantajına karşın, IS-7 çok daha hızlı giden(1050 hp motor ve 70 ton ağırlık. Maus 1750hp motor - 190 ton ağırlık. Maus max hızı da, sadece 20 km. IS-7 50 km) ve manevra kabiliyeti üstün olan, topu daha güçlü olan, tareti daha hızlı dönen, daha küçük bir tank. Üstelik, zırhı genel anlamda daha zayıf olsa da, zırh eğimi daha iyi. Böylece etkin zırh kalınlığı artıyor ve zırhın mermi sektirme olasılığı da yükseliyor.
T30 ise, ortalama 276 mm delip ortalama 750 damage vuran hayvani bir topa sahip, taret zırhı da çok güçlü ve mobilitesi IS-7 - Maus arası olan bir tank.
Ancak rezalet gövde zırhı, önemli bir dezavantaj.
Benim sıralamam IS-7 > T30 > Maus.

Heavy konusunda Sovyet tarafının bariz üstünlüğü var(her şey ideal seviyede bir araya getirilmiş); ama çoğu Alman ve Amerikan topunun(T30'un topu ve T34'ün son topu hariç) daha hızlı nişan alması ve daha isabetli vurması; T30'un canavar topu ve Maus'un hareketli bir kale olması, değişik tecrübeler yaşatabilir.

Not: Sovyet heavy'leri ve mediumları için, taret-tank hareketliyken aim'in bozulmasını %20 azaltan kit'i kesinlikle öneririm.

Tank Destroyer: Rollerine uygun kullanılırlarsa, oyunun diğer canavarları.
Bu arkadaşların en belirgin özelliği, dönen taretleri olmaması. Bunun getireceği avantaj ve dezavantajlarsa, aracı ne şekilde kullandığınıza bağlı.
Dönen taretleri olmadığı için, yapıları daha sağlam ve bu sayede aynı sınıftaki Tanklara göre daha güçlü topları, daha iyi aim hızları, daha isabetli atışlar yapmaları, auto aim'le hedef değiştirirken aim seviyesini koruma ve daha iyi mermi doldurma hızları gibi avantajlar söz konusu. Üstelik, özellikle light TD'lerin, mesela Hetzer'in silueti çok küçük olduğundan, görülebilirlikleri oldukça az(etrafınızda çalı varsa görülmeden burnunuzun dibine gelebilirler. SPG'ler dikkat etmeli). Ayrıca, hasar alacak bir taretleri de yok. Tankların tareti kötü vurulursa, top hiç dönemeyebiliyor. TD'de en azından belli ölçüde dönüyor.
Taret olmamasının dezavantajıysa, çok az dönüş açısına sahip bir topla savaşmanız demek. Topu ortalama 20 derecelik açının ötesinde döndürmek içinse aracı da döndürmeniz gerekiyor ki, bu da yakın mesafe savaşlarında tamamen etkisiz kalmanıza bile yol açabiliyor (size toslayıp yapışık kalarak dönmenizi engelleyen tanklar, mermi veya toslamayla parçalanabilecek palet sonucu dönememek vs. Veya, bina arkası vur kaç savaşları TD'yle nerdeyse olanaksız). Bunun yanında, topla beraber aracı döndürme gereksinimi, zırhınızın daha ince olduğu yan ve arka tarafınızı diğer düşman araçlarına vermenizi gerektirebiliyor. Tanklar gibi, düşmanın çok olduğu yere ön zırhı verip taretle diğerlerini avlama türü esneklikler yok.

En iyi TD ne derseniz: Amerikan TD'leri henüz eklenmedi(0.7 sürümünde gelecekler), o nedenle sadece iki tarafa göre yorumlar: Alman tarafında Ferdinand ve JagdTiger, zırh ve hit point konusunda Sovyetlerin ISU-152'sinden çok daha iyi. Öte yandan, her ne kadar daha düşük atış hızına-isabete-aim süresine sahip olsa da, zırh delme ve özellikle damage açısından ISU-152'nin son topu çok daha iyi. Bunun yanında, ISU'nun hız ve manevra kabiliyeti de daha iyi. Alman tarafındaki JagdPanther'se, yüksek manevra kabiliyeti-sürati ve fena olmayan atış gücünü birleştiren, hasar görünce yüksek maliyet de çıkarmayan ideal bir TD.
Not: ISU-152'nin üst bir versiyonu da eklenecek. O sürümün zırhı daha iyi olabilir.


SPG: Oyunun belaları :grin:

Kundağı motorlu top-obüs diyelim. Shift tuşuna basarak geçeceğiniz ana atış modu, oyunun SPG harici araçları için en sinir bozucu yanını oluşturuyor. Bu mod sayesinde, bir zeplinden bakarmış gibi, topunuzun menzilinin yettiği her yere mermi yağdırabiliyorsunuz (orbital strike gibi bir şey :grin:). Dost aracın keşfettiği her araç, radyo menziliniz dos araçla haberleşmeye yeterliyse, sizin etkinizde demektir.
Düşman için tek korunma yolu, ya iyi manevralar yapmak, ya da evlerin arkasına siper almak. Ki siper aldığı ev tahtaysa, mermi ya da tankların üzerinden geçmesiyle parçalanabiliyor bu evler.

En iyi SPG... Amerikan tarafını pek bilmiyoru8m, ama aşırı hızlı giden ve çok sayıda mermi alabilen SPG'ler olduğunu, menzil konusunda da fena olmadıklarını söyleyebilirim. Esas yorumlarım diğer iki taraf için olacak:
Alman tarafı, daha Grille'den itibaren top menzili ve manevra kabiliyeti avantajını koyuyor. Özellikle Hummel'in menzili ve hareket kabiliyeti, Sovyet tarafındaki SU-8'den daha fazla. Hatta ateş gücü de, SU-8'den daha iyi; en azından daha kötü değil (bu konuda yamayla değişim geldi sanırım. SU-8 eskiden daha güçlüydü sanki). Tankların kritik bölgelerinden vurursanız, ikinci topa sahip SU-8 veya Hummel'le tek atışta, eğer motor civarı veya kule üstü-arkası-yanı bölgeden vurursanız JagdPanther, KV-3, SU-152 gibi araçları alabilirsiniz.
Sovyet tarafının canavarları SU-14(Schoolbus :grin:) ve S-51 ise başlı başına bir olay. İkinci seviye topları çok yüksek damage veriyor ve top menzilleri de çok yüksek(ancak, son topları dakikada 2 mermi atabiliyor). Bu anlamda, en güçlü SPG'ler Sovyet tarafında. Ancak Almanların Hummel'i de, fena olmayan ateş gücünü iyi menzil, iyi mermi doldurma hızı ve yüksek manevra kabiliyetiyle birleştiriyor.
S-51 için KV üzerinden gitmeniz gerekiyor. S-51, SU-14'ten daha az hit point'e sahip olsa da, daha iyi zırha ve daha iyi manevra kabiliyetine-sürate sahip. SU-14 aşırı hantal. Ateş güçleri falansa aynı.

SPG'ler iyi credit getiriyor. O nedenle, paraya sıkışacağınız zamanlar için kenarda ille bir SPG tutun.


Oyun hakkında genel taktikler:

- Yeni bir tankı açabilmek için, research tree'de gördüğünüz dizilimi uygulamak yeterlidir. İlle her şeyi research etmek zorunda değilsiniz.
Öte yandan, bir tankta kullanabileceğiniz bir parça (motor, top vs. Veya tankın bir özelliğin geliştiren modüllerin bazıları), başka bir tankta da kullanılabilir. Geliştirirken bunu da göz önüne alın.
Oyuna ilk başladığınızda sahip olacağınız Leichttraktor ve MS-1'e fazla takılmayın. Bir an önce daha üst tanklara geçmeye çalışın.
Ne için ne gerektiğini, tech tree'den görebilirsiniz.

- Günlük veya haftalık premium üyelik alarak gold'unuzu heba etmeyin. Oyunu ilk açtığınızda, 16 gün kadar hiç gold harcamadan bekleyin(50'sini harcasanız da olur:d); 16 gün sonra elinizde 2550 gold olacak. Böylece 2500 gold karşılığı 1 aylık premium alabileceksiniz. Oysa 1 ay boyunca kazanacağınız altın 4500'dür. Yani hem sürekli premium olacaksınız, hem de günlük 67 altın civarı karınız olacak. Bu 67 altını, elite araçlarınızın exp'lerini free yapmada kullanın. Tabii çok sıkılırsanız, credit için de kullanabilirsiniz.
Günlük veya haftalık premium'la giderseniz, gold karı bir yanı, sürekli premium bile olamazsınız.

Muharebede dikkat etmeniz gerekenler:

--- Düşman tankının üzerine sağ tıklarsanız, auto aim moduna geçersiniz. Bu mod, özellikle uzak mesafedeki hareketsiz ve uzak mesafedeki yavaş hareket eden büyük birimlere karşı etkili. Uzakta ve yüksek hızda hareket edenlereyse, 0.6 yamasında auto aim iyice rezil edildiğinden ya manuel ateş edin ya da hiç etmeyin; size dikey konumdayken hareket etmelerini bekleyin.
Yakın mesafede ise, (hedef hareketliyse) hem auto aim hedefi yakalama konusunda başarısız olduğundan hem de auto aim genelde güçlü tarete doğru nişan aldığından, pek mantıklı değil. Yakın mesafede tankların gidiş yönüne doğru tareti hızlı çevirip, bekleyip uygun anda manuel ateşlemek doğru. Tankları nereden vurmanın mantıklı olduğunaysa, aşağıda değineceğim.
Bunun yanında, tankın bir kısmı veya tamamı bir engelin arkasında olsa dahi, auto aim gene aynı şekilde ortadan nişan alır. Bu durumda, manuel'e geçin ve tankın neresine gelince parlak bir şekilde siluetini görüyorsanzı oradan ateş edin. Silueti görmeniz, o noktayla aranızda engel yok demektir. Auto aim'le anca aradaki engeli vurursunuz o durumda :smile:

-- Ayrıca, alt tuşuna basılı tutarak dost tankların türünü - HP'sini - oyuncu ismini, düşman tanklarınsa türlerini görebilirsiniz. Bu, hangi türde düşmanın nerede olduğunu bir dağın arkasından bile öğrenmenizi sağlayan çok önemli bir özellik.
-- Ctrl'ye basılı tutarsanız mouse oku gözükür ve haritada dost tankların dikkatini çekmek için işaretle uyarı yapabilirsiniz.
-- Mouse sağ tuşa basılı tutarsanız, kamera kontrolüne geçersiniz. Yani taret veya tank sabitken mouse hareketinize göre dönmez, etrafı rahatça gözetleyebilirsiniz.
-- R ve F tuşlarıyla kademeli hız ayarı yapabilirsiniz. Özellikle topun nişan durumunun bozulmaması için düşük hızda hareket etmek önemli, vur-kaç savaşlarında :smile:

Kullanabileceğiniz diğer komutları, oyun içinde F1'e basarak görebilirsiniz.


--- Tanklarınıza belli özellikleri kalıcı veya geçici geliştiren modüller takabilirsiniz (ana ekranda, mermi türlerinin olduğu yerin sağındaki slotlardan seçebilirsiniz). Fiyatları yüksek ama değebiliyor. Mesela mermi hızını %10, nişan alma hızını %10 ve sabit dururken görülebilirliği %25 azaltan geliştirme, heavy SPG'ler için ideal üçlüdür. (Not: Bunların bazıları, alındıktan sonra satılamaz veya başka tanka takılamaz. Sadece yok edilebilir).
Geçici geliştirmeler de önemli. Mesela hasar görmüş bir parçanızı 2 dk boyunca veya tüm muharebe boyunca eski haline döndüren modül çok önemli. Onlar olmadan savaşa çıkmayın derim :d

--- Belli haritalarda kritik yolları bloklamak, oyunun gidişatına göre çok önemli. Özellikle şu üç tane köprünün olduğu karlı haritada kesinlikle. Tankı orada bırakırsanız, patlatılsa bile, oradan kaldırılamıyor, kimse geçemiyor.

--- Base'i ele geçirirken hasar görürseniz veya ele geçirene hasar verirseniz, hasar verme yüzdesiyle orantılı olarak, ele geçirme yüzdesi düşer. Bu çok önemlidir; sefil bir durumda olsanız bile ele geçirilmekte olan üssünüze gidip hasar vermeye çalışın. Bu sayede takımı kurtarabilirsiniz.

--- Base'i ele geçirmek yerine tüm tankları yok ederek oyunu kazanırsanız, daha çok exp almanız olası. O yüzden, takımınızın ezeceği belliyken base'i ele geçirmek gibi bir eşeklik yapmayın :grin:
Öte yandan, base'in ele geçirilmesinde payınız olursa veya base'nizi ele geçirenlere hasar verirseniz, bu istatistikinize işlenir ve sanırım alacağınız exp'i etkiler.

--- Bir light tankı patlatmak yerine güçlü bir heavy'ye hasar vermek, daha çok exp-para getirebilir.

--- HE mermilerin altta bahsedeceğim avantajı nedeniyle, Hetzer, Panzer 3, Panzer 4 tarzı düşük düzey tanklarla düşük zırh delme ama yüksek damage verme kabiliyetine sahip StuH42 tarzı toplar alıp onlarla HE kullanmak mantıklı olabilir. Yalnız bu topların isabet başarısı tanksavar toplardan daha düşüktür ve mermi doluş süreleri de uzundur.

--- Toplarınızın isabet başarısı, zemine göre değişebilir. Özellikle yamuk zemindeyseniz, isabet etkilenebilir.
Bunun yanında, aynı topun isabet başarısı ve mermi doldurma süresi, tanka, seçeceğiniz tarete, mürettebata ve aldığınız kitlere göre değişebilmekte.

--- Oyunda achievement sistemi vardır. Mesela çok sayıda mermi yerseniz "steel wall" alırsınız. Bu tür şeyler kazanacağınız exp'i arttırıyordu diye hatırlıyorum.

--- Radyo menzili oldukça önemli. Buradaki daire şeklinde iletişim menzilinizi düşünün. Yazan değer de dairenin yarıçapı oluyor. Dost tankın dairesiyle sizin daire kesişirse, dostunuzu ve onun o an görmekte olduğu düşmanları mini haritada görürsünüz.

--- Sahip olduğunuz tüm tankları ve bileşenleri satabilirsiniz. Buna bir tank için aldığınız ama artık kullanmadığınız motor, top, mermi falan da dahil. Depot kısmındaki listede hepsi var.

--- SPG iseniz, önceliğiniz düşman SPG'lerini avlamak olsun. Özellikle de, karşıda menzili sizi uzaktan vurmaya yetecek SPG'ler varsa. Bunun için, ille keşfedilmeleri gerekmez. SPG'lerin genelde pustukları yerlere kamerayla(shif'tle geçeceğiniz mod) bakın; SPG'yi görmeseniz de ateşledikleri merminin izini görürsünüz. Bu şekilde, mermi izinin başladığı yere ateş ederek görmeden indirmek kolaydır. Tabii bu taktiği SPG dışındaki araçlara karşı da kullanabilirsiniz ama SPG'ler HE ve büyük çaplı mermi kullandığı için mermi izleri büyük oluyor.
Bu taktik nedeniyle, SPG'yken her ateş edişinizden sonra hareket etmeye bakın. Başka SPG'lere yem olmak an meselesi olur yoksa :d

--- Bir aracı kendi görüş mesafenizle, ortam şartları gereği göremeseniz bile, başka araçlar düşman aracını keşfettiğinde, görüş menziliniz yetiyorsa görebilirsiniz. Böylece o aracı rahatça uzaklardan vurursunuz, o ne olduğunu anlamadan. Görüş mesafenizi sabitken %25, her türlü durumda %10 arttıran iki modül vardır. Bunlar özellikle tank destroyer'ler için oldukça önemli.
--- Kamuflaj, diğer çok önemli etken. Savaş alanında göreceğiniz çalılıklar, görülebilirliğinizi oldukça zorlaştırır. Mümkün olduğunca onların içinde ve hareketsiz kalın. Böylece, yaklaşan düşman sizi henüz görememişken siz ona mermi yağdırıyor olabilirsiniz.
Görülebilirliğinizi sabitken %25 azaltan modül, özellikle TD ve SPG'ler için çok önemli. Kesinlikle kullanın.

--- Team-kill yapan şerefsizleri, size ateş ediyor olsalar bile vurmayın, hele sakın patlatmayın. Oyunda team-kill elbette yasak, ama kendinizi korumak için bile olsa, team killer'a vurmak da yasak.
Team-kill yapanları ilgili e-posta adresinden mümkünse ss'lerle şikayet edin, gerekli ceza verilecektir.
Şu aşamada, team-killer'lara karşı yapılabilecek başka bir şey yok.
Ayrıca, birini yanlışlıkla vurursanız o kişiden özür dileyin ki, gidip de şikayet falan etmesin. Yanlışlıkla vurmanın bir cezası yok, ama siz vurduğunuz kişiden özür dilemeyi ihmal etmeyin :grin:

--- Çatışmada tankların nerelerine ateş edilmeli:

Bu özellikle yakın çatışmada bayağı önemli.
Tankların genelde, taret zırhları, gövde zırhından daha güçlü olur. O nedenle, gövdeye nişan almak mantıklı olabilir.
Eğer zırhını hiçbir yerden delemeyeceğiniz veya az hasar verebileceğiniz bir rakipse, paletlerine ateş edin(paletlerin üst kısmına doğru, özellikle. HP düşürme şansınız artar çünkü). Böylece bir süre hareketsiz kalacaktır(tabii elinde kit varsa hemen onarabilir de) ve düzeldiğinde de hareket kabiliyeti(dönme kabiliyeti) düşecektir. Tareti olmayan TD ve SPG'lere karşı bu taktik çok faydalı olur.
Aynı şekilde, tanka toslayarak hareket etmesini önlemek de mantıklı olur. Hem çarpma etkisiyle hasar da verirsiniz, hatta paletleri de uçabilir.
Bir diğer kritik yer, taretle gövdenin birleştiği yer. Buraya ateş edince, taretin bir süre hareketsiz kalması sağlanabilir. Bu olunca toplarının hareket açısı 0'a düşüyor, TD ve SPG'lerden bile beter oluyorlar
Motor, ammo rack, yakıt tankı gibi yerler veya kritik mürettebatın bulunduğu yerler de çok önemli ama denk getirmek zor.
Eğer ammo rack'i patlatırsanız en baba tankları bile bir kerede alırsınız. Ama çoğu zaman anca hasar verirsiniz ve bu da rakibin mermi doldurma hızının düşmesi demek (elinde modül varsa 2 dk'lığına veya süresiz onarabilir).
Özellikle yakıt tankı vurulunca yangın çıkabiliyor ve bazen bu yangın durdurulamıyor, her yere yayılıyor ve göz göre göre HP'nizin 0'a inmesini izliyorsunuz :d
Ammo rack ve yakıt tankını %50 sağlamlaştıran modüller mantıklı olabilir. Özellikle IS-7 tarzı bir aracınız varsa.

Tankların genelde en zayıf kısımları, paletleriyle gövdeleri arasındaki kısımdır. Bunun yanında, ön zırhlarında, gövdenin alt kısmı genelde en zayıf kısımdır. Mesela bir Tiger 2 ya da JagdTiger'le önden karşılaştığınızda, üst taraftan delmeniz zorsa, ön gövdenin alt kısmına ya da paletlerin üstüne vurun. Palet - gövde arasından vurursanız, tankı hem hareketsiz kılabilir hem de tanka ciddi hasar verirsiniz. Direk paletleri vurursanız, çoğu zaman tanka hasar vermeden sadece hareketsiz kılarsınız.
Bir JagdTiger'in kule ön zırhı az eğimli 250 mm, gövde ön üst zırhı daha çok eğimli 150 mm, gövde ön alt zırhı daha çok(kuleye göre) eğimli 100 mm'dir(eğim değerlerini ekleyeceğim). Oyunda da muhtemelen böyle ve oynarken bunu aklınızdan çıkarmayın.


Mermi türleri ve zırh hakkında bilgi:

Mermiler için iki ana değer var: Zırh delme kabiliyeti ve damage değeri. Ayrıca, alan etkisi değeri de özellikle SPG'ler için önemli.
Zırhlarda ise iki önemli olay var: Zırh kalınlığı ve zırh eğimi (başka deyişle, zırha hangi açıyla ateş ettiğiniz).

Mermi türleri, zırh delici (armour-piercing), "Composite rigid" zırh delici, HE (high-explosive), HEAT (high-explosive anti-tank) olmak üzere dört adet. Tabii birçok topun mermi modelleri ve fiyatları ayrı ayrı.

Zırh delici mermiler, tamamen zırhı delip delememesine bağlı olarak tanka hasar verir veya vermez. Bu noktada, karşıdaki rakibin zırh kalınlığı dışında dikkat edilmesi gereken iki şey: zırh eğimi ve tankın köşe bölgelerine ateş etmemek.
Zırh eğimi ne kadar çoksa, yani ne kadar düşük açıyla ateş ederseniz, hem o zırhın pratikteki kalınlığı artmış olur, hem de eğim sayesinde sektirme olasılığı artar. O nedenle, 120mm delen topunuzla atıyorum 80mm'lik zırha bir şey yapamadığınız çok olacak.
Köşe-kenar bölgelerine ateş etmeme olayıysa, hem pratikteki zırh kalınlığı katlanacağından, hem de zırhı delseniz bile arkasında tankla ilgili bir şey olmayabileceğinden, dikkat edilmesi gereken bişey.

Bunun yanında, mermilerin damage değerleri, zırhı delseniz bile tam etkili olmayabilir. Biraz da şansa bakan bir şey bu :smile:

HE mermiler hakkında, önemli:
Düşük zırh delme değerleri nedeniyle gereksizmiş gibi duran HE mermilerin güzel bir olayı, merminin zırh delme değeri yetmese bile, rakibe hasar verebiliyor olmanız(AP mermide ise ille zırh delme değeri yetmeli). Tabii ki HE merminin de damage değerini tam verebilmek için değerin yeteceği zırhlara vurmak gerekli, ama öbür türlü de fena vurmuyor. Bu özellikle düşük düzey tanklar için önemli. Mesela Hetzer gibi bir TD'ye tanksavar top yerine StuH42 gibi bir top takmak mantıklı olur. Böylece yüksek düzey tanklara da en azından hasar verirsiniz.

Unutmadan, mermilerin sayısını elle kendiniz de belirleyebilirsiniz, auto-resupply yerine. Ana ekranda, merminin üzerine tıklamak yeterli.

Tankın hızlanma değerleri ve süspansiyon sistemi hakkında:
Tankınızın max hızı zaten yazar. Hızlanma başarısını ise, tankın ağırlığı ve motor gücü belirler. Tankın kendi çevresinde dönme başarısı ve giderken döndüğünüzde ne kadar hız kaybedeceğiniyse, motor ve süspansiyon belirler.
Süspansiyon, tankın ne kadar ağırlık kaldırabileceğini de belirler. Tankınızın default ağırlığı ve süspansiyon sisteminin kapasitesi zaten yazar. Ona göre hesaplayıp, ağırlığı arttıracak bileşeni almadan önce süspansiyonu geliştirmeye gerek olup olmadığına bakarsınız.
Süspansiyon kapasitesini arttıran özel modül de vardır; ama pahalıdır ve sadece taşıma kapasitesini arttırır; manevra kabiliyetini en azından doğrudan etkilemez.

KANALIMIZ: Taleworlds Türkçe ŞİFRE: TWF
 
Ehehe en son üye olanlarda gördüm, arkadaş olarak ekledim.

Beyler konu açtım Türkçe forumun açılması için, destek verin!

http://forum.worldoftanks.eu/index.php?/topic/41420-turkhis-forum/

Sir_Lancelot_Bj said:
Sistem özellikleri ne acaba ben bulamadım?

Videolara bakarsan Call of Duty 2 kaldıran bir bilgisayar yeter. BFP4F kadar grafikleri var.
 
COD2 ha...
İyi indiriyorum rahat oynarım  :grin:

Edit: Buldum özellikleri;
Operating system: Windows 2000/XP/Vista/7

Processor (CPU): 2.2 GHz

Memory(RAM): 1.5 GB for Windows 2000/XP, 2 GB for Windows Vista / 7

Videocard: GeForce 6600GT with 256 MB of RAM / ATI X800 with 256 MB RAM, DirectX 9.0c

Sound Card: DirectX 9.0c compatible

Free hard disk space: 3.5 GB

Internet connection speed: 128 Kbps
 
Beyler, bir birlik seçiyoruz ve klan kuruyoruz. 20 dakika kaldı inmesine, herkes aynı ülke olsun. Şimdiden ülkeleri düşünmeye başlayın.
 
Öhömm. http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,170807.0.html

Konularla içli dışlı olunca Konu Dışının haritasını kafama kazıdım. :smile:
 
Hadi be. Ya görmemişim. Zaten adamın son online tarihi 16 mayıs. Buradan devam edelim?
 
10 dakika kaldı. 4 Mbit ile 600 kb çekiyorum :mrgreen:

Bakayım, her şey olabilir.
 
    Sonuna kadar Sovyet...

    Bir de bu oyun yaklaşık 6 yıl önce oynadığım 2 boyutlu atari oyununa benziyor.Birden maziye gittim.Atari hala dolapta ama oyunun CD'si bozuk.  :cry: :cry: :cry: :cry:
 
Buradan tanklara bakın:

http://forum.worldoftanks.eu/index.php?/forum/166-in-game-vehicles/
 
Back
Top Bottom