Warband Piyadenin Elkitabı - Warband Infantry Primer

Users who are viewing this thread

The Lich

Master Knight
Selamlar :grin:
Öncelikle söylemeliyim ki bu rehberi Reapy'nin piyade rehberine ve LordHasek'in düello rehberine ve benim kendi deneyimlerimin bir karışımı olacak. Yani iki rehberin anlatımlarınıı biraz harmanlayıp üzerime de büyük oranda kendi tecrübelerimi ve araştırmalarımı ekleyerek orjinallerinden biraz daha değişik ve her anlamda yetkin bir rehber yazmaya çalışacağım.
Reapy'nin rehberi için : http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,87133.0.html
LordHasek'in rehberi için : http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,118804.0.html


Referans ve teşekkür listesi:
-Reapy : Warband Infantry Primer rehberini yazdığı ve bilgilerini kullanmama izin verdiği için.
-LordHasek: Düello alanındaki rehberindeki bilgilerini kullanmama izin verdiği için.
-Ubsilon Xefor Cioss : Numpad ile silah değiştirme yöntemini açıkladığı için.
-Alhedras : Atlılara karşı mini rehber hazırladığı, bununla ilgili bir video çektiği için ve savurma yönleriyle ilgili bir yanlışı düzelttiği için, ayrıca krallıklara önerdiği eklentiler için :grin:
-Eski adıyla Knight, yeni adıyla Caliph : Ufaacıı....ık düzeltmesi için :smile:
-unknown57: Rodok mızrakları ile ilgili yanlışımı düzelttiği için.
-Multiplayerdaki adıyla LordNixy : Chamber blok konusunda küçük ama önemli bir detayı hatırlattığı için.
-RRush_theGuardian: Modellik yaptığı için.
-Dreadful Angel: O da modellik yaptı sağolsun.
-FatalWarrior: Gösterdiği güzel numaralar için.
-Demirci: Gösterdiği güzel bir numara için.

Uzunluk olarak epey uzun ve yer yer içerdiği cümleler olarak kelime yönünden epey kalabalık bir rehber olduğu için tek oturuşta okuması zor olabilir, kabul ediyorum. Hele bazı anlar tam psikopata bağlamışım şimdi farkediyorum da. Bu yüzden, size tavsiyem sabırlı olup rehberi kısım kısım okumanız. Böylece bir sürü bilgiyi üst üste yığmadan sindire sindire gitme imkanı da elde etmiş olursunuz. Umarım, aralara eklediğim ve hoşunuza gidebileceğinizi düşündüğüm bazı espriler rehberi okurken onun bu denli uzun olduğunu unutmanızı sağlar.

Ronin Productions Gururla Sunar:

Warband Piyadenin Elkitabı
mb195.jpg

Yararlı Olabilecek Videolar
İlk başa video koymayı uygun gördüm. Hem gözle görülen şeyler her zaman daha fazla akılda kalır diye düşünüyorum hem de okuyucuyu burdan tavlamayı düşünüyorum:

Tutorial - http://www.youtube.com/watch?v=L9jHcZjWw9U - bir çabuk eğitim. oyunun temellerini ve mekaniklerini öğrenmeniz için faydali olacaktır.
Bir aceminin yaptığı hataları gösteren bir video - http://www.youtube.com/watch?v=iZZnl09qBKM - yenilgiden öğrenmek derler ya. işte o yenilgiyi yaşamadan öğrenmenin yollarından biri.
Atlıl avı - http://www.metacafe.com/watch/6251058/mount_and_blade_warband_cav_hunt/ - Alhedras'ın hazırlamış olduğu kılıçla ve koltuklanmış kargıyla gelen atlıları avlamanın püf noktasını gösteren bir video. Alhedras'a teşekkürler.

videoların da reapy tarafından yapıldığını hatırlatırım. izlemek isteyen için reapy'nin daha bir sürü başka videosu var. İsterseniz bu bölüme başka videolar da önerebilirsiniz, buraya daha video eklemeyi düşünüyorum çünkü. hem ben de bir şeyler çekmeyi düşünüyorum. not: video çekme programı önerebilirseniz sevinirim. ayrıca eğitim videoları için yardımcı olmak isteyenler de bana pm ile steam nicklerini atabilirler.

ping üzerine bir not

eğer başka online oyunlar oynadıysanız warband'daki pinglerin biraz daha az olduğunu görürsünüz. Örneğin ben Garenada 100 pingle çok rahat warcraft oynayabiliyorken Warband'da 63 pingle 22nd siege server'da zaman zaman zor anlar geçirebiliyorum. Genel olarak 50'nin altı ping ile oynamak idealidir. Eğer roket gibi pingi olan bir oyuncu görürseniz ona dikkat edin çünkü  bir anda yanınızda bitip teberi kafanıza oturtabilir. yani ping her zaman bir dezavantaj da sayılmaz. Fakat bunlar yüksek pingin getirdiği geç tepki verme süresiyle kıyaslanamayacak kadar küçük faydalardır.

Yüksek ping ile oynamak her daim mümkündur, bazı oyuncular bunu nasıl  yapacakları konusunu çözmüş durumdadırlar ama her zaman daha az pingli bir oyuncudan daha zor anlar yaşarlar.

Kontroller
Bir sürü insan oynamanın hangi kontrollerle daha iyi olduğunu sormakta. Ben de klasik bir cevap olarak tabi ki "en rahat ettiğiniz" diyeceğim :smile:. ancak gene de öğrenmek isteyenler için benim hangi kontrolleri kullandığımı da söyleyeceğim. Sonuçta başarılı bir oyuncu sayılırım. Detaya inersek:

Şahsi fikrimce hangi yönden saldırı ve savunma yapacağımızı fare (mause) ile kontrol etmek şart. Ayrıca tekli oyuncu modu (single player) da unutulmamalı. Tekli oyuncu modu için yapacağıımız ayarlardan ise savunma yönünü manual (yani elle) yapmak bizi her zaman daha idmanli kılacaktır. Bu durumda zeka seviyesini falan da en üst seviyeye getirmek gerektiğini söylememe gerek yoktur umarım.

Fare hassasiyeti de oyununuzu oldukça etkileyecek bir faktördür, mausunuza ve kendinize göre ayarlamanız önemli. Özellikle ölüm-kalım gibi, oyunda 360 dereceden saldırı alabileceğiniz bir mod için yeterince hızlı dönebilmeli ve başınızı döndürmeyecek kadar da yavaş olmalıdır. Herkesin kendi tercihi.

Saldırı Temelleri
Bir yakın dövüş silahını savurmanız için en fazla dört yönünüz vardır. Çoğu silah yukarıdan, sağdan ve soldan saldırı yönlerinden saldırma olanağı tanır (pala gibi). bazı silahların ekstra olarak batırma fonksiyonu vardır. Uzun mızrakların ve kargıların ise sadece batırma ve yukarıdan savurma seçeneği mevcuttur.

Sağdan savurma
Sağdan saldırınızı başlatıp sol tarafınızda bitirirsiniz. Oldukça basit değil mi? Aynı zamanda rakibe en hızlı ulaşan saldırı metodudur. Karakterinizin sağlak olduğunu düşünürsek oldukça mantıklı. fakat arada milisaniyeler oynadığını düşünürseniz gerçekten hayati önem de taşımıyor. Tabi ki yukarıdan kaldırmayla arasında küçük ama önemli bir hız farkı var bu konuya çekiçler kısmında tekrar değineceğim. Soldan savurmaya göre 1-2 birim daha uzak mesafeye vurmaya da olanak tanır.

Soldan savurma
Soldan sağa doğru savurduğunz saldırı metodudur. Sağdan savurmaya göre milisaniye olarak biraz daha yavaştır ama rakibin kalkanı indirirken en önce açık verdiği taraf olduğu için kalkanlı oyunculara karşı biraz daha avantajlı olabilir. Tabi ki sağdan veya soldan saldırıyı uygularken rakibin size göre konumu çok çok daha önemlidir.

Yukarıdan savurma
Yukarıdan aşağıya doğru silahınızı savurursunuz. En yavaş ve rakibe oturtması en zor saldırı çeşidi olmasına rağmen bu saldırı metodu ile silahınızı genellikle rakibinizin kafasına geçirdiğiniz için en iyi hasarı verirsiniz, hatta maktulünüz bir miğfer giymiyorsa adamı şappadanak öldürebilirsiniz bile. Çekiçler ve ağır gürzler için ise ekstra sağladığı bir bonusu vardır.

Batırma
Silahınızı genelde sağ omzunuz üstünden gerip (mızraklar hariç tabi ki) rakibe batırırsıız. Bu saldırı metodu en uzak mesafeye kadar ulaşabilen saldırı metodudur. Iskalama şansınız, yukarıdan savurma metodunda olduğu gibi gene var olan bir risktir. Genelde bu saldırıyı uygularken ileri adım gitmenizi salık veririm, bu metod hız bonusunun en önemli olduğu saldırı metodudur.

Tekme
"E" tuşu ile yapılan bir hareket (ben de E kullanıyorum). Çok az menzili olan bir saldırı çeşididir. Rakibi tekmeleyebildiğiniz zaman onu biraz sersemletmeye yarar. Artık yeni patch ile birlikte isabet ettirmek artık eskisinden çok daha zor hale gelmiştir. Eskiden E'ye bastıktan sonra tekme atmadan önce tekme yönüyle istediğimiz gibi oynayabiliyorduk şu anda ise E'ye bastıktan sonra Karakter olduğu gibi kalıyor ve yaklaşık bir saniye sonra tekmeyi atıyor. Ancak buna rağmen atması imkansız değil ve atabilen atıyor (ben atıyorum siz de atın). Tekme ile ilgili diğer bir önemli husus ise tekme atarken yürüyemediğiniz, dönemediğimiz ve saldıramadığımız. Ancak tekme atarken saldırı bloklayabiliyorsunuz ancak eğer kalkan kullanmazsanız. Eğer tekme atarken kalkan kullanmazsanız, üst ve yan saldırıları bloklayabiliyorsunuz, ancak alt blok yapamıyorsunuz.

Fake veya Feint
Sol tuşla vurmaya hazırlanırken sağ tuşla geri çekip başka bir yerden saldırmanız. Rakibin savunmasını zamanlama ve yön olarak  bozmak için kullanılır. Fake atarken silahın biraz savrulmasına izin verip o "kwuu" benzeri sesi çıkardıktan sonra geri almanız, fakeinizi daha şaşırtıcı ve etkili kılar genelde.

Yumruklar
Eğer silahlarınız kınında ise veya silah falan taşımıyorsanız yumruklarınızı savurabilirsiniz. Gene dört yönden saldırı yapabilirsiniz ve tek bir blok çeşidiyle bütün kötü amaçlı yumrukları durdurabilirsiniz. Tuhaf bir şekilde yumruk kullanarak normal silahları da chamberlayabilirsiniz. Chamber ne mi? İlerde görüceksiniz.
Tabi insanlar yumrukları sadece eğlence için yumruk dövüşünde kullanırlar, yoksa savaş alanında hiç bir manyak yumrukla birine girişmez (manyaklar hariç).

Silah modunu değiştirme
"X" tuşu ile yapılan bir hareket (ben de X kullanmaktayım). Fırlatma silahlarınızı bu tuş ile savurma moduna geçirebilirsiniz. Ek olarak da büyük Nord baltalarını kullanırken gönderli silah modu veya çift elli silah modu arasında geçiş yapabilirsiniz. Gönderli silah modunda atları durdurmak için kullanışlı bir batırma saldırı fonksiyonu bulunur. Ancak Nord piyadelerinin gönderli silah becerilerinin 100, çift elli silah becerilerinin 135 olduğunu düşünürsek atları durdurup çift elli moduna geçip saldırmak daha iyi olabilir.

Depar
Dümdüz koşup da hiç bir şey yapmadığınız zaman depar moduna girmişsiniz demektir. Bir şey yapmamaktan kastım: silah değiştirmek, silah savurmak blok yapmak ve aklınıza gelebilecek her aksiyon.

Hızlı Merdiven Çıkma
Merdivenleri çıkarken devamlı sağ sol yaparsanız daha hızlı çıkarsınız.

Okçu Kıçı Tekmeleme
Diyelim ki düşman oklarını savuşturmak için kalkanınızın arkasına saklanmış sizi hedefleyen okçunun üzerine yürüyorsunuz, gittikçe yaklaştınız ve artık dibine geldiniz ancak adam hala elinde arbalet sizin kalkanı indirip silahınızı çekmenizi bekliyor, siz bunu yaptığınızda ise o oku kafanızda patlatacak. YOOOH öyle çahallıh, o eskidendi canım. Artık elinde menzilli bir silah tutan birine et ete değecek kadar yaklaştığınızda o kişi tekme yemiş gibi oluyor (ki buna kalkanla kullanılan ve yakın dövüş moduna geçerililmemiş fırlatmalık silahlar da dahildir).

Otomatik İlerleme
Pek bilmeyen yoktur ama yürürken chat barını açarsanız yürümeye devam edersiniz. Pek önemli değil oyun oynarken yemek yiyenler için bir vazgeçilmez tabi.

Savunma Temelleri
Savunma hayatta kalmanın ön koşuludur. Savunma olmadan en fazla bir iki kılıç sallar sonra da ölürsünüz (tekli oyuncu modundaki eğitmenlerden çaldım bu lafı ^^). O yüzden en önemli şey savunmadır. Savunma yapalım, yapmayanları uyaralım.

Otomatik Bloklama
Ancak tekli oyuncu modunda olabilecek bir şeydir. Hiç bir serverda otomatik seçeneğinin kullanıldığını görmedim ama server kurucuları isterse bloklamayı otomatik olarak ayarlayabilirler. Bu bloklama metodunda karşınızdaki rakip silahını vurmak için hazırladığında sağ tuşa basarsınız ve basılı tutarsınız, silahınız otomatik olarak saldırının geldiği yönden silahı savuşturmaya gider. Eğer rakibiniz silahı savurmaz da başka bir yönden gardını alırsa (fake veya feint) doğru yönden savunma için sağ klikten parmağınızı çekip tekrar basmalısınızdır. Hiç şüphesiz ki o gene doğru yönü bulur.

Manuel Bloklama
Eğer bloklama yönünü elle yapmayı ayarladıysanız tekli oyuncu modunda ve onun dışında genelde bütün multiplayer oyunlarında olan bloklama çeşididir. Bu da bir Multiplayer rehberi olduğundan manuel blokta ustalaşmak en önemli şeylerdern biri olacaktır tabi ki. Bu savunma metodunda bloklama yönünü siz belirlersiniz bu yüzden de otomatik bloklamadan ,takdir edersiniz ki, daha zordur.

Yönlerden bahsetmişken rakibinizle karşı karşıyayken normal bloklama yönünü zaten biliyorsunuz diye düşünüyorum. Örn: Adam kendi solundan savuruyorsa siz de kendi sağınızdan bloklarsınız gibi. Ancak bahsedilmesi gereken ekstrem bir durum daha var. Yanlış yönden blok almanıza karşın (sağ ve sol taraflar için geçerli) gene de saldırıyı bloklayabilirsiniz ama bunun için karakterinizin baktığı taraf önemli. Mesela adam sağdan savuruyor, siz de kendi sağınızdan bloklama yapıyorsunuz ama sizin baktığınız yön adamın kılıcı kaldırırken kılcının ucunun gösterdiği taraf, o halde adam neyi gösteriyordu da siz oraya bakıyordunuz. Aha da resimler, daha iyi anlayın:
mb205.jpg
mb200.jpg
mb199.jpg


Kalkanla Bloklama
Sol elinizde bir kalkan taşıyorsanız kısaca sağ tuşuna basarsınız ve saldırıları bloklarsınız. Kalkanla oklardan ve diğer uçan cisimlerden de korunabilirsiniz. çok yukarıdan veya ayağınıza gelecek oklardan korunmak için sağ tuşa basılı tutarak kalkanınızı aşağı veya yukarı kaldırıp-indirmeniz mümkündür. Aklınızda bulunsun Multiplayerda kalkanlar savunma durumundayken göründüklerinden daha geniş bir alanı kapsarlar. Genelde kalkanı bir yöne tuttuğunuz zaman o yönün tamamını kaplayacak kadar geniştir. Bunun Multiplayer ve Single playerda böyle farklılık göstermesinin sebebi okçuluğun yeteri kadar güçlü olduğunun düşünülmesidir. Tabi ki bazı kalkanlar savunma durumundayken vücudun her bölgesini korumayabilirler. Farkettiğim üzere ayaklarda iğne deliği kadar bir boşluk kalabiliyor. Ancak bu noktayı vurmak için oku atanın iyi okçuluktan ve bol şanstan güzel bir karışım tutturması lazım gelmektedir.

Ayrıca savunma durumunda değilken bile sol tarafınızdan kalkanınıza çarpan okları savuşturabilirsiniz veya bir şeyler fırlatırken de kalkanın kapsadığı alan sizi oklardan korur ancak kalkanınıza saplanan herhangi bir cisim sizin saldırınızı bozar. Kılıcı havaya kaldırdığınız veya tam balta fırlatacakken hedefe nişanlayıp ve tam bırakacağınız durumda gelen bir ok sizin karakterinizi tekrar normal duruş haline getirir. Not: bu bahsettiğim savunma otomatik gerçekleşir siz sağ tuşla kendinizi savunmazsınız, kalkan sizi kendiliğinden korur.

Chamber Blok İsmi tam çevirmememin nedeni kafa karışıklığına yol açmak istemememdendir. Hem bütün çeviriler de gayet komik kaçıyor :smile:
Chamber blok Saldırıya saldırıyla karşılık vermenin en keskin yoludur. Yapılması da en zor blok şeklidir ve en risklisidir. Rakibinizin size saldırdığı taraftan sizin de saldırmanızla yapılır (direk saldırı tuşu ile). Burda önemli olan zamanlamadır. Görüntü olarak sizin silahınızla rakibin silahı birbiriyle temas halindedir. Silah konumları olarak ise, rakibin silahı sizin dibinizde ve silahınızla tokuşmakta iken sizin silahınız ise saldırmak için gerilirken ve rakibin silahını savuşturmak için tokuşmaktadır. Anlatırken ter aktı valla. Yukarıda linkini verdiğim eğitim videosunda açıkça görülebilmektedir, lan ne uğraştırıyorsun!

Rakibiniz hangi tarafınızdan saldırıyorsa o taraftan saldırı yaparak Chamber blok'u gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca size batırılmaya çalışılan bir silahı yukardan saldırıyla da savurabilirsiniz. Bazı silahların batırma saldırısı olmadığı için konulmuş bir fonksiyon bu.

Dediğim üzre, kılıçların görüntü olarak birbirine değmesi chamber blok'un farzlarından biridir. Yani konum ve karakterlerin baktığı yön de önemli chamber blok'un gerçekleşmesi için.

Envanter Yönetimi
Warband'da dört tane silah slotunuz; kafa, gövde, ayak ve el olmak üzere de dört tane zırh slotunuz bulunmaktadır (burası piyade rehberi atlar dışarı). Paranızı en idareli şekilde kullanmalısınız ki maksimum potansiyelinizi ortaya dökebilesiniz. Tabi paranızı en ideal şekilde kullanmanız demek ille de potansiyelinizi maksimum şekilde kullanacaksınız demek değildir ama bunun bir ön koşuludur.

-Ola ki eğer ekipman alırken bütçenizi aşarsanız, bilgisayar yaptığınız seçimler doğrultusunda en uygun gördüğü şekilde ekipmanınızı ayarlayacaktır. genelde iyi seçimler yapar ama bu, kontrolü sizin elinizden biraz çıkarır. örneğin rodokların üç satırı da aynı slottadır ve paranız yetmediği halde siz çift elli olanı seçtiğinizde size gidip tek elli olanını verebilir (hatta bunu yapıyo ibne), halbuki siz zırhtan kısıp güzelim satırı gayet de alabilirdiniz.

-Ayrıca bütün eşyaların bir de ağırlığı olduğu dikkatinizi çekti mi? Üstünüzdeki ağırlık sizin yürüyüş hızınızı etkiler. O yüzden gereksiz eşya almamaya özen göstermeniz de tavsiye edilir.

-Yeni oyunculara yardımcı olmak babında bir slotu sağ klikle boşaltabildiğimizi de söyleyelim.

Oyun esnasında silahlarınız arasında geçiş yapabilmek için iki yöntem vardır.

Birincisi: Mausun ortasındaki tekerleği ileri sürerek silahlar arasında geçiş, geri kaydırarak da kalkanlar arasında geçiş yaparsınız. Bir örnek olarak iki elli kullanıp da tek elli olmadan bir kalkan aldığınız bir durumda fare tekerleğini geri döndürerek kalkanınıza hızlı bir geçiş yapabilirsiniz.

İkincisini ise:  numpad 1, 2, 3, 4 tuşları ile yapabilirsiniz. Bazen oyunda duyarsınız, arda arda yüzlerce kez silah çekme sesi gelir bir yerlerden. Genelde bunu bilmeyenler, bunu yapanlara fake'ci, hileci, glitchci gözüyle bakarlar. İşte o arkadaşlar bu tuşlardan faydalanmaktadırlar.

Bütün numpad tuşları sırasıyla silah slotlarındaki silahları seçmenizi sağlar. Böylelikle ikiden fazla silahınız varsa hızlı bir şekilde silah değiştirebilirsiniz. Bunun dışında yerinde ve zamanında bir silahı çekmeye başlarken aniden 2. veya 3. silaha geçebilirsiniz.


İsterseniz elinizdeki silahları bırakabilir veya yerdekileri alabilirsiniz. Genellikle fırlatmalık silahlar en çok alınanlardır. Bunlarla ilgili bilinmesi gereken bir husus, bir yere saplanmış olanları alamayacak oluşunuzdur (örn: kapıya, kafaya). Diğer bir husus ise, bir örnekle açıklarsak; ağır fırlatma baltaları aldığınızda her slot için 4 tane alırsınız bu demektir ki siz yerden beşinciyi aldığınızda o yeni bir slota geçer ve eğer yeriniz yoksa alamazsınız. Farklı olan silah türleri birbirleriyle uyuşmaz. Mesela toplam 16 ağır fırlatmalık balta alabilir fakat 1 hafif, 1 orta, 8 ağır fırlatma baltanız var iken dokuzuncu ağır baltayı alamazsınız. hani konumuz değil ama oklar için de aynısı geçerli (sadak halinde olanlar için söylüyorum). Okçulara burdan selam :smile:

Savaş Mekanikleri
Yanii At ve Kılıç fizik kuralları. Bir kilo balta mı daha ağırdır yoksa bir kilo şemşir mi?

Sersemletme-
Warband'da belli belirsiz çok hafif bir sersemletme (ya da bilinen adıyla stun) efekti vardır. Sersemlediğiniz zaman, saldırı komutlarınıza karakteriniz tepki vermez ancak bloklamanıza olanak tanır. Bir sersemleme efektinin oluşması için bir kaç durum vardır:

-Hafif bir silah ile ağır bir silahın saldırısını bloklamaya çalısırsanız sersemleme şansınız vardır. iki silah arasındaki büyüklük farkı ne kadar olursa o kadar yüksek bir şansta oluşur.

-Sol elinizde kalkan taşımaz iken, tekme attığınız zaman. Vücudunuzu çeviremediğiniz için arka tarafların saldırıya açık olduğunu da hatırlatalım.

-Attan inerken. Tabi ki gene yönünüzü değiştiremediğiniz için sadece belli bir yönde bloklarsınız.

-Batırma saldırınız bloklandığı zaman, rakibin hamlesine karşı chamber yapmanızı engelleyecek kadar küçük bir sersemleme yersiniz.

Sersemletme konusunda diğer hususlar arasında ise:

-Saldırmadan önce silahınızı biraz daha vurmaya hazır pozisyonda bekletmek sersemletme şansını artırır.

-Yukardan yapılan saldırılar en yüksek sersemletme şansına sahiptir.

Atları Durdurma
Gönderli silahlarla atlara önden saplama vuruşu uygularsanız (hasar çeşidi farketmez) Atlar oldukları yerde durup şaha kalkarlar. Bu atların yaklaşık 3-4 saniye oldukları yerde çakılı kalmalarına sebep olur. Atlar havada olsa bile. Atların şaha kalkıp birden durmalarını sağlayan diğer koşullar ise kayaya, duvara, merdivenlere hızlı bir şekilde toslayacakmış gibi girmeleridir veya binicileri tarafından bu komutu almalarındandır.

Felç Aralığı
Warband'da ne saldırı ne de savunma yapamadığınız bir aralık mevcuttur. Felç aralığının oluştuğu durumlar:

-Yere serildiğiniz zaman.

-Tekmeyi kıçınıza yediğiniz zaman.

-At size kafa attığı zaman.

-Darbe yedikten çok kısa bir süre sonra. Örnek olarak; kalkanla savunurken arkadan bir ok yediğiniz zaman savunmanızın bozulması. Sersemleme eşiği ise sanırım 4 hasar puanı (yani 4'ten az hasar alırsanız karakteriniz buna fiziksel tepki vermiyor, gerilemek veya ah demek gibi. Örnek olarak yumruk verilebilir veya full zırhlı birini en dandik ok ve yayla vurmak.) . Ki bu da agır zırhların yeri geldiginde ne kadar ofansif faydalar saglayabileceginin bir örnegidir.
Not: Mızraklarla yapıldığı zaman felç aralığı biraz daha uzun sürmekte. Ya da bayıltıcı silahlarla yapıldığında emin değilim.

-Oyun kitapçığında belirtildiği gibi kalkanıyla okları savuşturan birinin kalkanına bir sürü ok yağması sonucu savunmasını kaybetmesi. Şu ana kadar hiç denk gelmedim.

-Silahınızla saldırı yaparken bir noktaya kadar savurmanızı geri alabilirsiniz ki buna halk arasında "fake" denir. Ancak köprüden sonraki son çıkışı kaçırırsanız silahınızı geri alamayıp blok yapamadığınız bir aralığa girersiniz.

-Silah değiştirirken ve kalkanınızı sırtınıza takarken bir süre savunmasız olursunuz. O yüzden silah değiştirme işini düşman çok yakına geldiği zamana bırakmayın.

-Kalkan kullanırken tekme atarken kendinizi soktuğunuz durum da bu duruma örnek verilebilir. Daha önce de söylediğim gibi kendinizi savunmaktan aciz kalırsınız.

Cennetten inen kutsal yumruk
Gürzlerle ve çekiçlerle yapılan bu HARİKA şey yapması en eğlenceli şeylerden biridir, ki aslında bir o kadar da zor. Belki farketmişsinizdir çekiçlerin ve demir gürzün özelliklerinde blokla durdurulamayabilir yazar. Doğrudur Rhodoklarda bulunan çekiçler-tokmaklar, Rhodoklarda bulunan seher yıldızı ve Sarranidlerdeki demir gürzün böyle bir fonksiyonu vardır. Zannettiğim üzere çekiç-tokmak ağırlığının; darbeyi karşılayan silahın-kalkanın ağırlığının ve hız bonusunun hesaplanmasıyla bu hareket gerçekleşiyor ya da gerçekleşmiyor.

Yani karşılaştırılan silah ağırlıklarına göre belli bir alt hasar limitini aşmak suretiyle çekiçleri yukarıdan savurduğumuz zaman karşısında savunma falan dinlemeyip gene de rakibe hasar vermeyi başarıyor. Tabi ki normalde vereceği, YÜKSEK değerdeki hasarın biraz daha azını.
Not: Chamber blok da tıpkı normal blok gibi darbeyi engellemek için işe yaramıyor.

Yani çekiçli rakiplere karşı dikkatli olmak lazım. Peki bundan kurtulmanın yolu yok mu? Elbette var! İlerde düello bölümünde gene bu konuya değineceğim.

Savurma Zamanlaması

Silah savrulur savrulmaz bir şeye çarparsa genellikle rakibi sersemletmeye bile yetmeyecek kadar az hasar verir, tabi dayağı da yersiniz hemen sonrasında.

Silahı savrulduktan çok kısa bir süre sonra bir şeye çarparsa yaklaşık olarak normalin 1/3 katı hasar verir.

Ve nihayet, sonraki durumlar için normal hasarını verir.

Bunun böyle olmasının nedeni ani vuruşların yapılmasını önlemektir.

Hız Bonusu
Bir anlamda silahın hedefine ne kadar hızlı çarptığıdır. Silahı savuran ve darbeyi yiyenin birbirlerine göre olan hızları belirleyici unsurdur (mause'u hareket ettirme hızı hariç). Hız bonusunu kullanmak başarıya hızlı ulaşmanın önemli bir yoludur ki bu, silahları batırma saldırısıyla kullanmaya kalktığınızda hayati önem taşır. Tecrübesiz oyuncular geri adım kaçmaya çalısırlarken ellerindeki silahı rakibe batırmaya kalkarlarsa genelde rakibi sersemletmeye bile yetmeyecek kadar az hasar verip hüsranla yeri öperler.
Listelersek hız bonusunun hayati önem taşıdığı durumlar:

-Batırma saldırılarısını uygulamaya kalkarken.
-Hasar değeri düşük silahlar kullanırken.
-Ağır zırhlı rakiplerle oynaşırken.

Konum Hasarı
Yukardaki nedenler gibi, silahın nereye carptığı da hasar için belirleyici etkenlerden biridir. Mantıklı bir şekilde kafa en çok, gövde orta, ayaklar da en az hasar alınan yerlerdir. Kafa kısmı boynu kapsamamakta, sadece yukarsını kapsamaktadır.

Duvara Çarpma
Silahlar duvara çarptıklarında dururlar. Dar alanlarda çarpışırken dikkat edilmelidir. Ek olarak bütün silahlar yukardan savrulduklarında aslında ilk başta arkalarına da vururlar. Hasar olarak çok az olduğu için kaale almaya değmez ama duvara çarptırmaktan kaçınılması gerekir. Örneğin aşağıdaki resimde mızrak savrulduğu zaman arkadaki duvara çarpacaktır :
mb194.jpg
Ayrıyetten bazı uzun silahları kullanırken bulunduğunuz mekanın tavanın da dikkat etmelisiniz
mb192.jpg

Genel Kıstaslar ve Materyal Üstünlükler
Daha derinsel taktiklere geçmeden önce neyi nasıl kullandığımızı bilelim ki bunlar üzerine bir strateji inşa edelim. Unutmyın ki bilgi güçtür. Ben de size olabildiğince bilgi ve detay sunmaya yani nicel birikim yüklemeye çalışacağım ki nitel sıçramayı gerçekleştirebilesiniz.

Silahlar Ve Zırhlar
Evet gelgelelim silahlar ve zırhlara. Hangi silah daha iyi, hangi silah hangi durumlara uyar? Hangi özellikler daha işlevsel? Uzunluk mu, Hız mı yoksa hasar gücü mü? Bütün bu soruları burada cevaplamaya çalışacağım.

Sanırım silahların oyunda ne kadar önemli bir rolü üstlendiklerini herhalde farketmişsinizdir. O halde sanırım bütün oynayış stilinizi de silahlara ve zırhlara göre yapacağınız size mantıktan pek uzak gelmeyecektir. Oynarken nasıl bir stil izleyeceğinizi sizin ve rakibinizin elindeki silahlara göre planlayın ve hesaplayın. Bu kısım gerçekten çok önemli. Size bir Çinli filozof-savaşçının,i Sun-Tzu'nun bir lafını söylemek istiyorum, "eğer kendini ve düşmanı biliyorsan bütün savaşları kazarnırsın,eğer kendini biliyorsan düşmanı bilmiyorsan birini kazanır diğerini kaybedersin,eğer kendini ve düşmanı bilmiyorsan bütün savaşları kaybedersin". Bunu Warband'a da gayet uyarlayabiliriz:
Mesela elinizde küçük bir şemşir var, karşınızdan da başı hariç her tarafı ağır zırhlı elinde de teber olan bir adam geliyor. Teber şemşirden uzun olduğu için önce onun saldırmasına izin vermelisiniz. sonra silahınızın hafifliği yüzünden bazen sersemleme yiyip saldırılarını art arda bir kaç kez bloklamalı, onun vurabileceği ama sizin vuramayacağınız mesafeye kaçamasını önlemeli, tekme yemeyecek kadar tetikte olmalı ve kafası hafif zırhlı olduğu için de yukardan yukardan adama vurmaya çalışmalısınız. işte bahsettiğim böyle bir şey.
Genel bilgiler olarak stratejimizi bu lafın üzerine inşa etmeye çalışacağım.



Hasar Tipleri
Öncelikle işe hasar çeşitlerini söylerek başlamak sanırım mantıklı bir başlangıç olacaktır. Warband'da üç çeşit hasar çeşidi vardır. hangi silahın hangi çeşid hasar çeşidini kullandığını silah özelliklerinde kısaltmalarıyla görebilirsiniz:

Ezici (bayıltıcı) - b : Çekiçlerin, sopaların, gürzlerin ve sopa gibi kullanıldığı zaman mızrakların verdiği hasarlar bayıltıcı hasar çeşidine girer. Bayıltıcı silahların rakibe vurduğu zaman rakibi yere serme gibi bir şansları vardır, belli bir alt hasar limiti de önemli tabi ki. Ayrıca zırhlara karşı kesici silahlardan daha etkilidirler. Daha az bir yüzdeyle verdikleri hasar azalır. yumrukların, tekmelerin ve atların verdikleri hasarın da bu çeşide girdiğini söyleyelim. Extra olarak nordların çift elli baltaları gönderli silah modundayken batırıldıkları zaman bayıltıcı hasar verirler. yaptığım denemeler sonucunda zırhlardan yaklaşık %60 oranında etkilendiklerini gördüm. yani +10 zırhlı birine verdiğiniz bir saldırı 6 birim daha az hasar vercektir.
Ekleme notu: Bayıltıcı hasar veren silahların genelde hasar değeri hayati ölçüde düşüktür, o yüzden savururken hız bonusu hesaplanmazsa rakibi rahatsız etmeyen boş vuruşlar yapamamanız olası. Dikkatli kullanılmalı.

Delici - d : Batırılarak kullanılan silahlar (mızraklar, kılıçlar), nacaklar ve bütün menzilli silahlar (fırlatmalık baltalar hariç) delici hasar verirler. Delici hasarın da zırhlardan daha az etkilenme gibi bir özellikleri vardır. Yaptığım denemeler sonucunda bayıltıcı ile aynı yüzdede zırhlardan etkilendiğine ulaştım. yaklaşık %60

Kesici - k : Savrulan kılıçlar, baltalar, teberler ve fırlatmalık baltalar kesici hasar verirler. Kesici silahların hasar değerleri bayıtlıcı ve delici hasarlara göre daha yüksektir. En iyi hafif zırhlılara karşı etki gösterirler. Zırhlardan %100 etki görürler. Yani +10 zırhlı birine vurduğunuzda 10 birim az hasar görecektir.

Etkilenme yüzdeleri bilimsel olmayan bir şekilde denenmiştir. Eğer detatylı bir şekilde hesaplarsanız benimle paylaşabilirsiniz.

Silahlar
Genel olarak silahlar kullanım şekillerine göre ayrılmıştır. Farklı silah becerileri kullansalar da gönderli silahları ve çift elli silahları aynı başlıklar altında sundum. Ancak silahları alırken hangi silah becerisini kullandığını görebilirsiniz.

Tek elli silahlar - Tek elli silah demek, tek elle kullanılan silahlar demektir. Bu tarz silahlar istisnasız her krallığın cephanesinde bulunurlar. Tek elli silahlar beraberinde kalkan kullanımına izin verirler. Genelde hızları çift elli silahların hızlarından daha fazladır ama bu kalkansız kullanıldıklarında böyledir. Uunutlmamalı ki kalkan beraberinde kullanıldığı silahı yavaşlatır. Tek elli silahlar diğer silahlara göre daha kısadır o yüzden çift elli ve gönderli silahları olan rakiplerle çarıpışırken ilk olarak savunmalıdırlar ve düşmanın fazla uzaklaşmamasını sağlamaya çalışmalıdırlar. Kısalıkları ön önemli zayıflıklarıdır.

Tek elli silahlara hızlı bir genel bakış yapacak olursak:


Şekli düz kılıçlar - (Nord, Svadya, Sarranid) - Oldukça kullanışlı silahlardır. şekillerinin düz olması batırma saldırısına da olanak tanır. Kesici ve Delici hasar vermeye olanak tanırlar.

Şekli düz olmayan kılıçlar - (Vaegir, Rhodok, Khergit) - Şemşirler, satırlar ve palalar bu sınıfa girer. Batırma saldırıları yoktur. Satırlar yüksek değerde hasarlar verir, şemşirler hızlıdır, palalar isi ikisinin arasında bir yerdedir. Kesici hasar verirler.

Baltalar - (Nord, Khergit, Sarranid) - Diğer tek ellilere göre biraz yavaş olmalarına rağmen yüksek değerlerde hasar verirler. Kalkanlara bonus hasar verirler, dikkate alınmaya değer bir özelliktir. Kesici hasar verirler.

Topuzlar - (Sarranid, Vaegir) - Ortalamanın üstünde bir hızları vardır. ama tek elli silahlar arasında bile kısadırlar ve az değerde hasar verirler. Rakibi yere düşürme özellikleri ve bayıltıcı hasar verme özellikleri vardır.

Nacaklar ve çivili sopalar - (Vaegir, Rhodok) - Delici hasar verirler. ortalama hızda ve ortalama uzunlukları vardır.

Bıçaklar - (....) - Native modun multiplayer'ında bıçaklar olmaz. Bu silahları incelememin tek nedeni bazı modlarda olmaları yüzündendir (angry farmers mod, cRPG). Bıçaklar bloklanmak için kullanılamayacak kadar kısadırlar. Bıçak kullanan bir oyuncu kendini ya da chamber blok yaparak ya da tabanları yağlayarak koruyabilir. Buna rağmen de epey hızlı olmaları, kullanabilen için gerçekten iyi bir özellik olabilir. Özellikle cRPG'de yüksek tek elli beceriniz var ise vuruşlarınız neredeyse bloklanamaz bile olabilir. Ve bunu hafif zırhlı düşmanlarına karşı avantaj olarak kullanan birini gördüğüm için bıçakları kısaca bir tanıtayım dedim. Kısa menzilleri ve bloklama fonksiyonlarının olmaması sayesinde alt edilebilir. Not: bloklama işine yaramasa da sağ klik fake atma veya saldırıyı geri alma fonksiyonu sağlar.


Çift Elli ve Gönderli Silahlar - Çift elle kullanılan silahlardır. Çift elle kullanıldıkları için hızlıdırlar, Yüksek değerde hasar verirler, erimleri uzundur. Çoğunda "Dengesiz" yazar. Dengesizlik, savrulduktan sonra geri alması biraz daha fazla zaman alındıkları anlamına gelir (felç aralığı). Kullanmasını bilene önemli bir avantajdır. Chamber bloklara ve geri çekilip vurmalara karşı etkisiz kalabilirler.
kullanırken ne zaman saldırmanız veya geri çekilmenizi iyi belirlemeniz gerekir. Ayrıca çift elli oldukları için kalkanlarla beraber kullanılamazlar.

Çift elli silahlara kısa bir bakış atacak olursak:

İki Elli Kılıçlar - (Svadya) - Batırma fonksiyonu oldukça kullanışlı olan düz bir kılıçlardır. Uzun, hızlı ve keskindir. Düellocuların Favori silahıdır ve oyundaki en pahalı silahtlardır. Bunun böyle olmasının sebebi ayrıca dengesiz olmamalarıdır.

İki Elli Baltalar - (Nord, Sarranid, Vaegir) - Kalkan Parçalayıcı özelliklere sahip, dengesiz silahlardır. Düello için ideal sayılmazlar ama kalabalıkta öldürücü vuruşlara sebep olduklarından avantajlı olabilirler. Kesici hasar verirler. Yavaşlıklarından dolayı bloklanması ve chamberlanması kolay silahlardır. Buna rağmen Savrulmadan önce birazcık bekletip güç toplatılırsa tek elli silahları sersemletebilirler. Vaegirlerin ve nordların bazı baltaları çift ellidir bazıları gönderli silahtır. Nordlarda iki mod arasında geçiş yapılabilir silah modu değiştirme tuşu ile. ("X" tuşu)

Çift Elli Satır, Tırpan ve Uzun Saplı Pala - (Rhodok, Khergit) - Batırma fonksiyonu olmayan kılıçlardır. Kesici ve yüksek değerde hasar verirler. Bu yönleriyle kılıçtan çok bir baltanın özelliklerine sahiptirler ama baltadan daha hızlıdırlar, dengesiz değildirler ve kalkanlara ekstra hasar vermezler. Uzun saplı pala gönderli silah silah olsa da at üstünde çift elli gibi kullanılır.

Çekiçler - (Rhodok) - Kısa, yavaş ve dengesiz silahlardır. Yandan savrulan bir çekice chamber atmak kolaydır. Ama tüm bu kötü özelliklerine rağmen spesiyal bir özellik sayesinde elinde çekiç taşıyan bir savaşçı en büyük tehlikelerden biridir. Çekiçlerin hasarları yüksektir, bayıltıcı hasar verirler, bu nedenle rakibi yere serme şansları vardır ve ön önemlisi yukarıdan savrularak kullanıldıklarında blok kırmak gibi özelliklere sahiptirler. Genellikle elinde çekiç taşıyan birine fake atmak tavsiye edilmez.


Çift elli demir gürz - (Sarranid) - Ağır ve dengesiz bir silahtır. Her ne kadar blok kırmak konusunda bekleneni vaat etmese de (biri bana bu silahın ne zaman blok kırma mekanizmasını ne zaman devreye soktuğunu açıklarsa sevinirim) rakibi kolay yere sermesi ve yüksek bayıltıcı hasarı sayesinde kullanması zevkli bir silahtır. Hızı baltaların hızına yakındır. silah erimi kılıçlara göre biraz kısa olduğu için ve yakın mesafelerden rakibe sadece dokunacak kadar hasar verebilitesi yüzünden dikkatli kullanılması gereklidir. Ayrıca batırma saldırısı böyle bir silah için gördüğüm en ilginç saldırı metodlarından biridir. Hızla gelen bir atlıya karşı hız bonusu sayesinde güzel hasar verebilir veya menzili en uzun saldırı şekli olduğu için dövüşe giriş vuruşu olarak kullanılabilir.

Uzun Mızrak - (Rhodok) - Kalkanla beraber kullanılamayacak büyük bir mızrak olup silah erimi 245 birimdir. Svadyalıların kallavi şovalye kargısı dahil (240 birim) bütün kargılardan uzundur. Genelde atlılara karşı kullanılmak için tasarlanmıştır ama Düellolarda bile kullanılabilecek kadar hızlı bir silah olması kesinlikle unutulmamalıdır (blok yaptıktan sonra vurabilecek kadar hızlı). Zira yakın menzilde bu mızrağı küçümseyen çok eleman öldürmüşlüğüm vardır. Sadece batırma ve yukardan savurma saldırılarına izin verir. Gönderli silah onun tarzıdır.


Bir Buçuk Elli Silahlar - Bazı silahlar vardır ki hem tek elle hem de çift elle kullanılabilen silahlardır. Kalkan varken Tek elli, yokken de çift elli olarak kullanılırlar. Bastard (yani piç :smile:) diye de çağrılırlar. Svadya'lıların iki kılıcı ve hemen hemen bütün mızraklar ve kargılar bu sınıfa girer. Kalkanla beraber kullanıldıklarına çok daha yavaştırlar.

Rhodokların Sabah Şekeri, Dikenli Sopası ve Svadyalıların "Piç" Silahları - (Svadya) - Bu silahlar tek elli silahların hepsinden daha uzundurlar ama kalkanla beraber kullanıldıklarında hepsinden daha yavaştırlar. Ayrıca kalkanla kullanmak hasarlarını belli bir oranda azaltır. Genel olarak %35'lik bir verim kaybı söz konusu. Gene de uzunlukları sayesinde kalkanla beraber kullanıldıklarında uzunlukları sayesinde bazı avantajları beraberinde getirirler ve bu özellikleri kullanıldıkları takdirde avantaj sağlarlar. Ayrıca Rhodok'ların seher yıldızı kalkansız kullanıldığında demir gürz gibi küçük de olsa bazı savunmaları kırma özelliği vardır, delici hasar verir ve ayrıca dengesizdir.

Mızraklar ve kargılar - (Her ırk) - Genel olarak kısa mızraklar dört yönden de saldırmaya izin verirken, uzun olan mızrakların sadece batırma ve yukardan savurma olanakları vardır. Bütün Kalradya ırklarının kullanması mızrakların gerçekten ne kadar vazgeçilmez olduklarının göstergesidir. Gönderli silahların atları durdurma özellikleri dolayısıyla kullanılır genelde veya süvarinin hıznı kendi lehine çevirmek için. Her ırkın cephanesinde belli başlı mızraklar ve kargılar vardır. Bu tarz silahlar Irklara özel sayılmazlar. Örneğin savaş mızrağı hem Nordlarda hem de Rhodoklarda bulunur. Kargılar hemen hemen her ırkta aynıdır. Sadece Rhodokların Gürgen mızrağı ve Sarranidlerin Bambu mızrağı farklılık gösterirler. Özellikle Bambu mızrağı oldukça ilgi çekici bir silahtır. Düşük hasar verir ancak buna karşın ücretsizdir, Uzundur (190 civarı), uzunluğundan beklenmeyecek şekilde yanlardan da savurulabilir ve gerçekten uzunluğuna gçre çok hızlıdır. Kaçarak devamlı kullanılırsa rakip piyade size ulaşamadan en az 2-3 vuruş şansı elde edersiniz.
Not: Kısa mızrakların felce sokma aralıkları yüksek hızları ile birleşince durdurulması imkansız kombinasyonlar yaratılmasına olanak tanır.
 
Fırlatmalık Silahlar - Fırlatmalık silahlar piyadelerin de birazcık olsun menzilli takılabilmelerini sağlar. Paket başına sayıları, oka ve arbalete göre çok azdır ve ıskalama oranı çok daha yüksek olduklarından yakın mesafelerde kullanılır. Kalkanla beraber kullanılabilmeleri hatta bu silahları kullanırken kalkanların vücudun kafa ve ayak hariç gövde kısmını koruması önemli bir avantaj sağlar.  Gene de kalkanınıza gelen herhangi bir ok sizin fırlatış yapmanızı kısa bir süreliğine engeller. Yani kısa bir süreliğine savunma moduna girip sonra tekrar saldırı moduna geçersiniz. Silahı  fırlatmaya hazır bekletip görebilirsini. Yürürken de sapma oranı en az dağılan silahtır (hedef göstergesi daha az genişler) ve elde ne kadar bekletilirse bekletilsin hedef göstergesi genişlemez. Yani elde tutulunca yorulma gibi bir olayı yoktur, tıpkı arbalet gibi. Fırlatmalık silahlar da menzilli silahlara dahildir ve başka biri yanınıza geldiğinde tekme yemiş gibi olursunuz. (bkz: okçu kıçı tekmeleme)
Fırlatmalık baltalar fırlatılınca da savrulurken de kesici hasar verir ve kalkanlara bonus hasar verir, diğer cidalar ve bilimum dartlar delici hasar verirler.
Cida ve fırlatmalık baltalar silah modu değiştirme tuşuyla yakın menzilli silah olarak da kullanılabilir. Balta tek elli silah moduna, Cida ise yarım elli gönderli silah moduna geçer yani kalkanlı ve kalkansız iki kullanım şekli vardır ve batırma saldırısı hariç kesici hasar verir. Silah modu yakın silah moduna geçince yakınınıza bir düşman gelince tekme yemiş gibi dağılmazsınız.

Kalkanlar - Kalkanlar, çok kullanışlı aygıtlardır hiç şüphesiz. Menzilli silahlardan korunmanızı sağlar ve sizi manuel blok yapma zahmetinden kurtarır. Ancak Beraberinde kullanılan silahların hızını hayati olmayacak derecede azaltırlar. Her ırkın süvari birimlerinde, piyade birimlerinde ve bazı ırklarda olan arbaletçilerde bulunurlar (Rhodok, Svadya). Savunma tuşuna basılı tutularak kullanılırlar.
-Kalkanların menzilli saldırılardan koruma sağladığı tek durum savunma pozisyonu değildir. Olduğunuz yerde dururken veya oraya buraya koştururken de taşıyanın sağ taraflarının belli bir bölgesini korur. Kargı kullanırken veya oraya buraya bir şeyler fırlatırken de vücudun ön tarafında gövdeyi veya bir kısmına koruma sağlar. Ki sanırım bunu daha önce söylemiştim. neyse sabrınıza ve hoşgörünüze sığınıyorum bu seferlik.

-Sırta takılan bir kalkan arkadan gelen menzilli silahların vuruş değerini yaklaşık %50 oranında azaltır (arka gövde kısmı için). (bundan gerçekten emin sayılmam bunu deneyebilir ve bana gerçek durumu söyleyebilirsiniz)

-Kalkanlar için en iyisini almak gereklidir diyemem. Bütçenize göre işinize yarayacak kadar iyi bir kalkan almanız yeterlidir kanaatindeyim. En kötü kalkan bile bazen yeterli olabilir, seçimi siz yapın.

-Süvari kalkanları (sanırım yuvarlak olanlar) piyadeler için dizayn edilmemişlerdir. Süvari kalkanları, ayakları diğer kalkanların koruduğu kadar korumaz.

-Son bir not olarak : Kalkanlar, son darbe olarak bir arbalet okuyla kırıldıklarında arbalet silahının üstün fırlatma gücünden dolayı arbalet okundan gelen hasarın engelleyebildiği kadarını engeller ve kırılır; hasarın geri kalan kısmı arbalet okunu yiyene iletilir.


Zırhlar
Hangi zırh moda, hangi lord rüküş. Calradia'da moda haftası. Sancar han Mor gömleğinin altına giydiği kergit botuyla çok şık duruyor ve 10 üzerinden 8 alıyor. Emir Lakhem yeni bıyıklarıyla göz kamaştırıyor. Suno'da moda haftası, Leydi Isolla "ben de erkekler kadar güçlüyüm" adlı yeni single'ını çıkarttı...
İşi geyiğe bağlamamın sebebi zırh konusunda pek de söylenecek bir şey olmaması. Genel olarak daha fazlası daha iyidir çünkü hayatta kalma şansınızı artırır. Tabi bazen istisna durumlar olabilir. 3-4 piyade üstünüze geldiği zaman geri kaçmanız veya kaçarken savaşmanız gerekebiliyor. Özellikle ağır bir zırhınız varsa aralarından biri arkanıza geçip düzeninizi dağıtabiliyor. Veya Hızlı olunması gereken bir durumda yavaş kalmak gibi. Gene de kararı siz ve paranız versin.

Gövde zırhı en önemli zırhtır, sebebi genelde en fazla darbeyi gövde kısmından almanızdır. En fazla ağırlığı da gövde zırhı yapar.

Kafa zırhı, gövde zırhından hemen sonra gelir. Fazla pahalı ve ağır değillerdir, buna rağmen kağıt üstünde iyi koruma sağlar gibi görünseler de kafa en fazla hasar alınan yer olduğu için aslında göründükleri kadar da inanılmaz değillerdir. Çoğu kafanıza gelen bir darbeden veya oktan sonra ayakta kalmanızı sağlar niteliktedir. Ayrıca 5 veya 6 dinarlık çok ucuz kafa şapkaları veya sarıklar vardır ki fiyatına göre almaya değer eşyalardır.

Eldivenler, gövde bölgesine ek koruma sağlarlar. Pahalıdırlar ama hafiftirler. Genelde para harcayacak başka bir yer kalmadığı zaman alınır (ya da boks maçları için egzantiriklik olsun diye). Para azken deri eldiven kullanıma en uygunudur.

Ayak zırhı genelde sağladığı koruma değerine göre absürd oranlarda fiyat istermiş gibi gözükür. Ancak zaten ayak kısmı en az hasar alan bölge olduğu için aslında o değerler normaldir. Gene de ayak çok az darbe alınan bir yer olduğu için ilk ucuz botlardan almak daha mantıklıdır. Ya ayağınıza bir ok gelecek ya da rakiplerden biri size vururken mausu aşağı indirip ayaklarınıza vuracak. Ayak zırhı en çok konumuz olmayan atlılar için önemlidir ki en fazla çeşit de atlılardadır zaten. Not: eğer biri ağır zırh giyip de ayak zırhı çok düşükse rakibin ayaklarına çalışmak olumlu sonuç verebilir, denemek lazım

Siz ve Rakibin envanteri

Ne demişti Sun-Tzu, hatırladık mı? Güzeel, savaş modunda eşyalarımızı düşmana göre seçmek önemli. Düşmanı baz alırken genel çoğunluğa veya karşıdaki usta oyuncuların geçen eldeki yaptığı seçimlere göre davranabilirsiniz. Eğer ciddi bir oyundaysanız, devamlı taktiğinizi dolayısıyla eşyalarınızı değiştirmeniz önemli. Hatta ilerde rakibin sizin şu anki taktiğinize göre ne geliştireceğinizi tahmin edip gene önlerine bile geçebilirsiniz.


Menzilliler - Eh kalkana ihtiyaç duyacağınızı söylememe gerek yok herhalde :smile:
Düşmanın menziline girdiğiniz zaman havadan sürpriz yumurta yağmaya başlayacağını unutmayın. Daha önce de söylediğim gibi eğer manuel blokta iyiyseniz kalkana sadece menzilli saldırılardan korunmak için alacaksınızdır. Bu yüzden en iyi kalkanı almak zorunda değilsiniz, seçim size ait. Fırlatmalık silah almak ise akıllıca bir seçim olacaktır. Yakınına vardığınızda Kalkan ve fırlatmalık silahınızla bariz üstünlük kuracaksınızdır. Tabi ki devamlı sağ sol hareketleri yapmak koşuluyla yoksa kafanıza oku yersiniz.

Süvariler - Bir mızrak bulundurmak her zaman iyidir. Unutmayın ki piyadenin görevlerinden biri de okçuları süvarilere karşı korumaktır. Mızrağı rakibe bir kere bile saplamasanız bile aslında onu kullanmışsınızdır. Rakip süvariye "sigigit" mesajını vermek bile yeterlidir. Eğer iyi okçularınız varsa zaten süvariyi indireceklerdir. Gene de öoğu mızrağın süvari kargılarından kısa olduğunu unutmayın.
Fırlatmalık silahlar da bir avantaj sağlar. Yakından geçen süvarilerin atlarına hasar vermek için kullanabilirsiniz. Unutmayın Atsız süvari zayıf süvaridir. Atletik yeteneği avantajınızı kullanarak rakibe üstünlük kurarsınız. Süvarilerden biri sizi hedef alırsa da zıplayarak ve kalkanı kullanarak kaçabilirsiniz ya da eğer ustaysanız kalkanını indirmiş biniciyi direk hedef alabilirsiniz. Menzil avantajı sizde olsa bile aldığınızın riskli olduğunu unutmayın.
Çift elli silahlarla süvarilere karşı zor anlar yaşayabilirsiniz. Zira menzil avantajı süvarilerdedir ve genelde sadece ya dikkatsiz ya da deneyimsiz süvarilere vurmak için bir şansınız olacaktır.

Piyadeler - Askeriyede bir kural vardır: Her şeyin en büyük düşmanı kendisidir. Okları kalkanla savuşturabilirsiniz, Süvarilere bir şey yapamasanız da onlar da size bir şey yapamazlar ancak rakip piyadelerle direk çarpışmak zorundasınızıdır. Sizin için en büyük tehdidi düşman piyadeler oluşturur. O yüzden genel silah seçiminizi rakip piyadelere göre şekillendirmelisiniz. İki elli almak menzilli silahlara karşı zor anlar yaşamanızı sağlayabilir ancak eğer düşmanda fazla okçu yoksa iyi bir seçim olabilir. Fırlatmalık silahlardan kaçarım, manuel bloklamada da iyiyim diyorsanız dandik ucuz bir tek elli ve kalkan alıp çift elli silahın kralını almak düşünmeniz gereken seçenektir. Gene de etrafınız bir sürü düşmanla sarılı olursa tek elli silah ve kalkana dönüş yapmayı düşünebilirsiniz.

Ülkeler: Avantajlar-Dezavantajlar

Hangi ülkeyle ve hangi ülkeye karşı oynadığınızı bilmekte fayda var. Öncelikle Nerissa'nın rehberinde gördüğüm çok önemli bir bilgi kaynağınızı sizlerle paylaşacağım :
http://spreadsheets.google.com/pub?key=tlDgAVprN9gx_6WfOcJk0dA&gid=0

Bu kaynakta hangi birimin hangi yeteneklere sahip olduğunu görüyoruz. Hangi Piyadelerin hangi silahlarda ustalaştığını bilmek bize şüğhesiz bir avantaj sağlayacaktır. Ancak sadece piyadelere değil diğer birimlerin de özelliklerine bakarsak daha geniş bir bilgi arşivine sahip oluruz. Ki rakip olarak karşılaştığımızda veya yanımızda savaştığında neyi baz alarak düşünmemiz gerektiğini bilelim. Takım oyunu açısından da önemli. Biraz vakit ayırmakta fayda olabilir.

Tabi ki bir ırkın karakteristiklerini belirleyen sadece askerlerinin becerisi değil aynı zamanda cephanesidir de. Unutmayın ki her ırk diğer bir ırka üstünlük sağlayabilir. Hepsini detaylı bir şekilde incelemeyi arzuluyorum.

Svadya
Genel olarak en iyi zırha sahiptirler. Birimleri Fazla çevik ve manevra kabiliyetli değildir. Defansif yapıdadırlar. Süvarileri en öne çıkan birimleridir.
Piyadeleri Çift elli silahlarda daha ustadırlar. Çift elli hüneri > 130 , Göndermeli hüneri > 110
Avantajları
-Süvarileri oyundaki en iyi kargıya sahiptir. Kargılarının uzunluğu gerçekten diğer ırkların süvarilerinin boy ölçüşemeyeceği düzeydedir. Yüksek fiyatlarda iyi zırhları vardır.
-Süvarilerin sağladığı bu avataj sayesinde karşılarındaki hiç bir ırk süvariye dayalı bir oyun oynamayacağından diğer birimlerinin yükü hafifletir. Piyadelerin mızrak kullanmasına gerek kalmaz.
-Çift elli kılıç kesinlikle ama kesinlikle en iyi düello silahıdır. teke-tek'te rakibe avantaj sağlar.
-Yarım elli kılıçları oyundaki en uzun tek elli silahtır. Kullanmasını bilene iyi bir avantaj sağlayabilir.
-Arbaletçileri kalkan alabilir ve en yüksek kalkan yeteneğine sahiptirler.
-Arbaletçilerin ve Piyadelerin alabildiği kısa kılıçlar hız avantajı sağlayabilir.
-Kısa kılıçları da fena değildir ve arbaletçilere ücretsiz gelen silahtır.
-Atları iyidir. Hücum atı en yüksek hücuma sahip attır. Yüksek zırh ve can değeriyle de yaya ezmek için idealdir.

Svadya Piyadesi olarak göreviniz:
Genel olarak asıl işi sizin yapmanız gerekmemektedir daha çok dikkat dağıtıcı oyalayıcı amaçla oynamanız faydalı olacaktır kanaatindeyim. Dartlara da pek güvenmeyin derim. Ek olarak, zaten süvariler düşman süvarileri yeterince rahatsız ettiği ve korkuttuğu için mızrağa en az ihtiyaç duyacağınız ırktır. Zaten fazla bir takiğe de girmeye gerek yoktur, düz bir şekilde oynarsınız.

Dezavantajları
-Zırhlar arasındaki dengesizlik dikkati çeker. Ya çok ağır ve pahalı ya da hafif ve ucuz zırhları vardır.
-Fırlatma silahları en kötü ülke budur.
-Fazla yaratıcı bir oyun sunmazlar. Çok yönlü taktikler uygulanamaz. Biraz düz bir ırktır, manevra yetenekleri de çok iyi değildir. Ayrıca birimleri arasında biraz güç dengesizliği vardır. Bu da karşı taktikleri kolaylaştırır.
-Normal tek elli silahları diğer ırklarla karşılaştırıldıkları zaman biraz zayıf kalır. Ayrıca piyadelerin tek elli hünerleri de öyle.
-Kalkanları pek iyi değildir. Gene de şahsi kanaatimce çok önemli bir dezavantaj sayılmaz.
-Kalkanlara bonus hasar veren silahları bulunmaz

Svadyalılara karşı, piyade iken:
Öncelikle yarım elli kılıcı kalkanla beraber kullanan birini görürseniz ona hızlı bir silahla devamlı saldırırsanız size karşılık verecek kadar hızlı davranamayacağını unutmayın.
Svadyalıların en büyük zayıflıklarından biri olan kalkanlara bonus hasar veren silah yokluğunu kullanmak akıllıca olur. Kalkanla oynaması hem kolaydır hem de düşmanın kılıç ustalarını bezdirebilirsiniz. Raunt boyunca kalkanınızın parçalanabilmesi için koltuklanmış kargıyı bloklamış olmalısınız ya da ekstrem bir durum olmalı. Buna ek olarak, svadyalıların kalkanlarının zayıf kalkanlarını çabukça eritmek için baltalarınızı ve çekiçlerinizi almak da kötü bir seçim olmayacaktır. Svadyalıların zırh dengesizliklerini de kendi lehinize kullanabilirsiniz. Oyunun başında sadece kesici silahları alıp daha sonra da delici ve ezici silahlar kullanmak diğer ırklara karşı kullanıldığından oranla çok daha etkili olacaktır. Süvarilerden korunmak için mızraklara çok fazla güvenmeyin (rhodokların uzun kargıları da dahil) onları ofansif değil de sadece kargıcıları uzakta tutmak için defansif bir şekilde kullanın ve işi menzilli silahlara bırakın. Böyle bir durumda genel olarak en iyi kombinasyon: Kalkan, Tek elli balta, Mızrak, opsiyonel olarak da fırlatmalık silah olacaktır.


Sarranid
Çeviklikleriyle öne çıkan bir ırktır. Gerek hafif ve kullanışlı zırhları, gerek iyi manevra yeteneğine sahip süvarileriyle oynaması en eğlenceli ırklardan biridir. Birimleri spesifik özellikleriyle iyi dengelense de okçuları diğer okçular arasında biraz hafif kalabilir. Ayrıca değer yargıları diğer ırklara göre değişiktir.
Piyadeleri Gönderli silahta daha ustadırlar. Gönderli hüneri > 130, Çift elli hüneri > 100
Avantajları
-Zırhları hem ucuz, hem dengeli, hem hafif, hem dengeli, hem çeşitli, hem de sağlamdır. Var mı ötesi.
-Fırlatma silahlarında gerçekten iyidirler. Hatta bu alan için cirit adlı spesifik bir silahları vardır.
-Kalkanları parçalamak için tek elli ve çift elli baltaları vardır.
-Tek elli kılıçları iyidir. Sağlam hasar ve silah erimleriyle iyi dengelenmişlerdir.
-Tek elli silahlarda Kalradya'nın en zengin cephanelerinden birine sahiptirler. Kılıç, topuz, balta. Sana puanım dohuz kanka.
-Demir gürz bu ırktadır ve yeri geldiğinde güzel yere seren güzel bir silah abimizdir, saygı duyarız.
Kısa yayları ve fırlatma alanındaki hünerleri sayesinde hızlı şekilde art arda rakibi bombardıman altında tutabililrler.
-Dediğim gibi silahlara verdikleri değerler ilginçtir. Daha fazla hasar veren yay bedavadır, daha az hasar veren ama daha hızlı kullanılan yay daha pahalıdır veya uzun mızrak bedavadır, kısa olanı paralıdır gibi. Diğer ırklarda hep bunun tersi uygulanmaktadır. Bu da kimi zaman kolay alınan silahların da işlevselliğini arttırır.
-Atları iyidir. manevra açısından Kalradya'da birincidirler. zırhlı atlarını da unutmayalım hani.
-Sarranid penisi uzun diyolar.

Sarranid piyadesinin yapması gerekenler:
Zengin cephaneye sahip olmak demek zengin taktik olanaklarına sahip olmak demektir. Devamlı silah değiştirmek doğru kullanıldığında rakipten bir adım önde olmayı sağlar ki bu da taktiksel üstünlüktür kurmaktır zaten. Ucuz silahlardan büyük miktarlarda fayda sağlanabileceği unutulmamalıdır. Sarranid dengeli bir ırk olduğundan oyunu istediğiniz birimin üzerine kurabilirsiniz o yüzden piyadenin belli bir rolü yoktur rolü gelişmelere göre değişir. Yeri geldiğinde okçuları koruyarak destek sağlayabilir yeri geldiğinde darbeyi indirecek asıl kuvvet olabilirsiniz. Ek olarak, fırlatmalık silahlar da unutulmamalı yeri geldiğinde bu alandaki üstünlük kullanılmalıdır.

Dezavantajları
-Hiç bir olgunun veya materyalin en iyisi yoktur. Hem yüksek hasar verip de erimi uzun olan bir silahları yoktur mesela.
-Yayları kalın zırhlara karşı etkisizdir.
-Kalkanları çok sağlam değildir.
eh, az ve öz dezavantajları vardır diyebilirim.

Sarranidlerle, sıcak kumların üzerinde
Sarranidlere karşı oynarken rakip size her şekilde saldırabilir. Buna karşı pek de bir önlem alamazsınız zaten ama bu çok da önemli değildir. Çünkü Sarranidler böylece zaten hiç bir alanda iyi olmamaları dezavantajını dengelerler. Yapacağınız en mantıklı şey fazla bir karşı taktiğe gerek duymadan ama her duruma karşı da biraz hazırlıklı olarak savaşmaktır. Genel olarak kalkan almanız tavsiye edilir.


Nord
Kalradya Nord Olsun! Gerçekten sağlam bir ırk olduğunu söyleyebilirim. Öncelikle Nord=Balta'dır bir yerde. İki yerel biriminin de sağlam olmasına karşın süvarileri adından da anlaşılabileceği gibi gözcü kıvamındadır, ancak bence gözcü birimlerinin de zayıf olduğu söylenemez sadece diğer süvarilere göre biraz daha hafif kaçarlar. Genelde taktikleri piyade odaklı oldukları için bu rehber altında daha da detaylı incelenmesi icab eder.
Piyadeleri çift elli silahlarda daha ustadırlarlar. Çift elli hüneri > 135, Gönderli hüneri > 100
Avantajları
-Çift elli balta, tek elli balta, gönderli balta, fırlatmalık balta, balta, balta, balta, balta. Kalkanlar ağladı.
-Nord kılıçları da hiç öyle yabana atılacak silahlar değillerdir. Hem normal hem de kısa kılıçları vardır.
-Yuvarlak olan kalkanları gerçekten duvar gibidir. Kırılmaz, kırılamaz, kırılabilemez, kırılabileyazılamazlardır.
-Bazı uzun baltalarını kullanırken gönderli ve çift elli silah modu arasında geçiş yapılabilir. Gönderli modunda atlara karşı kullanışlı olan batırma saldırıları vardır, çift elli modunda ise nordların ilgili alandaki becerileri kullanılabilir. Ayrıca ikisi arasında devamlı geçiş yaparak rakibi güldürürerek dikkatini dağıtmanız da mümkündür.
-Gözcülerin bedavadan cida alabilmesi, ayrıca piyade mızraklarını alabilmeleri. (Kargılara göre kısa ama yüksek hasarı ve hızı sayesinde piyadelere karşı etkili olabilir) Hem gözcülerin binicilik becerisinin de khergit binicilerininkiyle yarışabilecek kadar iyi olduğunu unutmayalım (6)
-Ağır zırhlardaki zengin çeşitlilik.
-Okçılarının hem bedavadan oyundaki en hızlı yay olan kısa yayı alabilmesi hem de hasarı kuvvetli olan uzun yayı alabilmesi avantaj değildir de nedir a koçlar.
-Ayak zırhları default olarak çizmedir. (keşke defaultun türkçe karşılığı olsa idi)
-Technonord müzik için dans etmez, müzik Technonord için dans eder!

Odin'in oğulları olarak ne yapmalı
Nord ırkının olanaklarından sonuna kadar faydalanın. Rakip kalkan ağırlıklı gidiyorsa keyfinize göre bir balta kapın ve kalkansız kalan rakipleri okçularınıza bırakın. Fırlatmalık baltalar da her zaman iyi bir seçim olacaktır. Ancak fırlatmalık baltalarını isabet ettirmenin zor olduğunu o yüzden de epey yakın menzilde kullanmanın daha mantıklı olacağını aklınızdan çıkarmayın. Fırlatmalık baltalar konusuna ek olarak, fırlatmalık baltaların yakın dövüşte de etkili olduklarını ve onları alma yoluna gittiğiniz zaman başka yakın dövüş silahına ihtiyaç duymayacağınızı da belirtmeden geçmeyelim; sona bir tane bırakmak koşuluyla tabii ki. fırlatmalık balta, fırlatmalık balta, fırlatmalık balta, kalkan / Genel piyadeye göre önerebileceğim, alternatif bir seçimdir.

Dezavantajları
-Mızrakları biraz kısadır.
-Gözcülerin diğer süvariler karşısında biraz "küçük pipili" kalması.
-Kesici hariç diğer hasar çeşitlerinde biraz zayıflar.
-Atları rezalettir. Armağan bey buraya bir savaş atı koymayı bile çok görmüştür.
Yani diyebiliriz ki rakip süvariler karşısında ve zırhlar karşısında biraz zayıf kalıyorlar.

Vikinglerden korkmayan savaşçılar
Öncelikle ek kalkan almak iyi bir seçim olabilir çünkü illa ki karşıda birileri balta kullanacaktır, okçuların bile balta alabildiği bir ırktan bahsediyoruz burada. Genel olarak işi süvarilere bırakmak ve süvarilerin işlerini yapabilmeleri için rakip okçuların dikkatini üzerinize çekmeye çalılabilirsiniz. Paranızı ilk olarak zırhlara yöneltmeniz mantıklı bir seçim olacaktır çünkü nordlar kesici hasardan başka hasar çeşidi hemen hemen pek kullanmazlar. Ek olarak, düşman gözcülerini ise mızraklarla rahatça savüşturabilir hatta bir kaç kekliği zorlanmadan kesebilirsiniz bile.


Rhodok
Rhodoklar her daim en sağlam ırklardan biri olarak kalmıştır gözümde. Geniş kalkanları, ağır zırhları, arbaletleri, kalın mızrakları ve daha niceleriyle. Bütün asker birimleri oldukça sağlamdır.
Piyadeleri gönderli silahlarda daha ustadırlar. Gönderli hüneri > 140, Çift elli hüneri > 100
Avantajları
-Rhodokların ilk akla gelen silahları mızraklardır. Oyundaki piyadelerin cephanesinde bulunan en uzun mızrağa ve gürgen mızrak denilen güzel mızraklara ek olarak kısa ve hızlı mızraklara da sahiptirler. Kancalı teber de cabası.
-Kalkanlarının üstüne tanımam. Hem geniş hem sağlam. bu iyi kalkanlarla hızlı bir şekilde kullanılar kısa mızrak da cabası.
-Satırlar hem yüksek hasar verir hem de dengesiz silahlar değildirler.
-Çekiçler de bu güzel ırktadır. Arbaletçileri bile tokmak alma imkanına sahiptirler.
-Nacaklar ve oraklarla güzel delici hasar verilebilmesi, seher yıldızını da unutmayalım.
-Zırhları ağır olmalarına rağmen fena değildir.

Kalkanlar yukarı, Mızraklar ileri!
Genelde rhodok piyadeleri daha çok defansif yapıdadırlar. Adam öldürmekten çok arbaleletçileri korumak üzerine tasarlanmışlardır. Bunu anlamak için ağır zırhlarına, geniş kalkanlarına ve uzun mızraklarına bakmak yeterlidir. Ancak tabi ki bu saldırıda zayıf olduklarının göstergesi değildir. Sadece silahları az ve öz vurmak üzerine dizayn edilmişlerdir. Bu ırkın mızraklardaki üstünlüğünden faydalanmak ise her daim akıllıca olur. Genel olarak bir uzun silah (mızrak, çift elli satır), bir kısa silah, bir de kalkan iyi bir seçimdir. Fırlatma silahlarına ise ekstrem durumlarda başvurulmasını tavsiye ederim ki fazla ihtiyacınız da olmaz.

Dezavantajları
-Atlıları belki gene kullanışlı sayılır ama verdiğim linkteki ülke-birim becerileini incelerseniz rodok atlılarının en düşük binicilik seviyesine (4) sahip olduğunu göreceksiniz.
-Nispeten yavaş silahlar.
-Yavaş kullanılan kalkanlar. Ee hem geniş hem sağlam kalkanın da bir dezavantajı olmalı.
-Kalitesiz zırhlar. Hem değerlerine göre ağır olup hem de en pahalı zırhlarının diğer ülkelerinkine göre düşük değerde kalması. Ayrıca zırh çeşitliliği de azdır diyebiliriz.
-Grupta toplu halde hareket etmeyi bilmeyen biri oldu mu mızrak veya kalkan duvarının komple yalan olması. Bunun dışında bile genelde yalan olması.
-Düello silahı olarak çift elli satırın hızının svadya kılıçlarından daha yüksek hasar vermesi ama daha yavaş olması ve batırma saldırısının olmaması (sonra anlatacağım bazı teknikleri yapamama sebebi)
-Atları çok da iyi değildir.

Phalanx'ı cebimize koymak
Bir kere rodoklara karşı oynadığınız zaman atlılarınızın etkileri azalacaktır. Rodok savunmasının en temel özelliği mızrak + kalkan + arbalet tekniğine dayalıdır. Dediğim gibi kalkan duvarı genelde oklara karşı yalan oluyor, ki neden bilmiyorum ama oluyor işte. Bu savunmayı kırmanın yöntemi bol okçuyla rakibi sarmalayıp ok yağmuruna tutmaktır, mümkün olduğunca 3 taraftan. Atlılar ya düşman atlılarını oyalamalı eğer düşman atlısı yoksa ya da kalmamışsa da mızrak + kalkan savunması kırıldıktan sonra savaşa dahil olmalıdırlar veya savunmayı kırmak için kullanılacak son silah olarak bekletilmelidirler. Bu durumda piyade olarak size düşen görev ise "Ya Allah" diyip dalmaktır :lol:


Kergit
Moğollardan esinlenen ve bu yüzden bütün birimleri atlı olan bir ırk (belgeselde gördüm adamların erkekliğe geçiş sınavları at yarışı, 13 yaşındaki çocuklar birbirleriyle yarışıyorlar. çok da iyi biniyorlar hani.). Atlı okçuluk Online alemlerde pek sevilmediği için online oyunlarda en az popüler ırktır. Ya da insanlar çok güçlü olduklarını düşündüklerinden açmıyor olabilirler. Balans ve manevra gerçekten de iyi oturtulmuştur. İki biriminin de sağlam olduğunu söyleyebiliriz.
Kargıcılarının çift elli ve göndermeli silah becerileri eşittir. Gönderli hüneri > 115, Çift elli hüneri > 115  / Ayrıca çift elli silahları yoktur.
Avantajları
-Bir kere okçularının atlı olması müthiiiş bir avantajdır.
-Zırhları süperdir. Başlangıç zırhları çok iyidir, gövde zırhları sağlamdır, ayak zırhı çeşitliliği takdire şayandır, eldivenleri de oldukça iyidir.
-Silah çeşitliliği de yeterlidir. Baltaların, kılıçların ve topuzların alınabilmesi güzel.
-Silahlar demişken güzel bir düello silahı olabilecek uzun saplı pala oyundaki en istisnai silahlardan biridir. Kalkansız kullanılan göndermeli silah olup da at sırtında çift elli gibi kullanılmaktadır. Hatta  diğer bildiğin çift elle kullanılmaktadır. Bunu kergitlerin çok iyi at bindikleri için artık at sürerken ellerine ihtiyaç duymayabileceklerine bağlıyorum. Ayrıntılar olarak oyun bir kere daha gözümde yüceliyor.
Not: tabi savrulma hızı gene tek elle kullanılmışcasına yavaşlıyor. Ve diğer ülkelerin birimleri de eğer silahı bulup alırlarsa aynı şekilde kullanıyorlar. Eh o kadar da olsun.
-Bunca şeyden sonra atlarının iyi olduklarını söylemeye bilmem gerek var mı.

Atımız öldü napcaz
Eh etrafta yayan dolanan bir kergit görürseniz genellikle bu sebepten olacaktır. Bu arkadaşlar genellikle at üstünde testis kebabı yaptıkları için atletik becerileri diğer birimlere göre birazcık daha düşüktür (kergit > 5/3, diğer > 6/4-5). Tabi ki de bu yerel olarak kullanılmalarına bir engel değildir. Konumuz gereğince yerel takılan kergitleri incelersek, silahların aslında bazı silahların sadece piyadelere elverişli olduğunu görürüz. Topuzlar ve baltalar bir süvari için kısa silahlardır mesela.
Her neyse kergitlerde uygulanabilecek tek taktik atlı okçu taktiğidir ki taktikten çok bir savaşma yöntemi sayılır.

Dezavantajları
-Atsızken diğer ırklara göre dezavantajlı olmaları. Bazı haritalar var ki at kullanılması imkansız. Gerçi o haritalarda Kergit açılmaması lazım ya neyse
-Atlı okçuluğun oyundaki en ustalık gerektiren iş olması.
Eh aslında başka dezavantaj bulamadım. Sonuçta oyunun dengesiz kabul edilen bir ırkından söz ediyoruz burda.

1000 akıncı geliyor
Süvariye en rahat süvariyle cevap vermek yerinde bir seçim olacaktır. Şüphesiz Svadyaysanız eğer kargıcıları alt edebilirsiniz. Başa çıkmanın diğer bir yolu ise bol okçu olabilir. Ama unutmayın çık alandaki bir okçu her zaman bir atlı okçuya yem olmaya mahkumdur, okçu yoluna gidilirse eğer taş, duvar, harabe, kule, ev gibi yerlere sığınılmalı hiç olmadı bir ağacın dibine gitmelisiniz. Genelde ağaç yeterli koruma sağlamaz tabi. Piyade olmayı ise pek aklınızdan geçirmeyin gözünüzden iki damla yaş süzülür sonra.


Vaegir
İşteee assolist. belki de oyunun en iyi ırkı. Dengeli birimleriyle en dengesiz ırk.
Piyadeleri gönderli silahlarda daha ustadırlar. Gönderli hüneri > 130, Çift elli hüneri > 100
Avantajları
-Okçuları bence oyunun en iyi okçularıdır. Oyunun en yüksek hasar veren yayına sahiptirler ki kendisi Nordlar'ın uzun yayından daha da hızlıdır. Ayrıca diğer bütün okçuların germe becerisi 5 iken Vaegirler'inki 6 seviyesinde ikamet etmektedir.
-Zırhları iyidir. Çeşitlilikse çeşitlilik, yüksek korumaysa yüksek koruma.
-Cephanesi mük-kemmeldir. Sivri mızraklarının yanında hızlı ve kısa mızrakları da vardır. Elit pala ve şemşir oyundaki en hızlı silahlardandır ve elit pala sadece vaegirlerde bulunur. Topuzlarda çığır açacak kadar çeşitlilik vardır, göndermeli silah olarak kullanılan topuzları bile vardır. Ve Tebeeeeeeerrrrrrrrr.
-Birimleri arasındaki denge taktiksel çeşitliliğe olanak tanır. Cephane de bunu destekler niteliktedir.
-Okçuları beleşe şemşirle başlar.
-Vaegir kızları güzeldir.

Lezalit de disiplini de batsın
Çok yönlü taktik olayını fazla açmayacağım zira artık neler yapılabileceğini tahmin edebilirsiniz o yüzden direk konuya gireceğim. Piyade olarak yapacağınız mantıklı şeylerden biri oyunun başında şemşir veya elit pala alıp bu silahların hem keskinliği hem de inanılmaz hızı sayesinde rakibe üstünlük kurmaktır. Oyunun ilerleyen saatlerinde göndermeli silahlar ile (Topuzlar ve mızraklar ezici ve delici hasardan dolayı zırhlara karşı etkili, teber zaten her daim yüksek hasarıyla aşmış) rakibin zırhlarının üstesinden gelmeniz mümkündür. Fırlatmalık silahlar hoşgeldinle karşılanmalıdır. (The throwing weapons are welcome :grin:)

Dezavantajları
-Biliyorum topuz şeklinde olan göndermeli silahları avantajlar bölümüne koydum. İyi silah sayılırlar gene tabi ama bu silahların hasar değerleri pek de yüksek değillerdir. Sadece silah erimi ve hız dengesi olarak avantajlıdırlar.
-Bu ırkın da kalkanları pek iyidir denemez. Ayaklara dikkat.

Vaegirlerin sıcak denizlere inme planını engellemek
Öncelikle şemşirlenmeye hazır olun. Fake üstüne fake yemeniz olası bir durum fazla strese girmeyin. Mümkünse şemşirlerin yetişemediği ama sizin rakibe silah dokundurabileceğiniz bir mesafeden savaşmaya çalışın. Vaegir okçularına ise her zaman hazırlıklı olun. Bunun dışında fazla değişik bir durum olduğunu söyleyemeyiz.


Bölümün sonuna gelirken söyleyegelelim, bu bilgilerin çoğu az çok farklılık yaratan bilgilerdir ki ancak iki taraf eşit olmaya yakın olduğunda daha etkin rol oynar. Genelde kazanan taraf her zaman iyi oynayan taraf olur.

Bir üst gömlek olmanın sırrı

Evvet, demek sıralama tablosunun üst sıralarına geçmek istiyorsunuz. Tabi ki de burda anlatılanlar sadece ham bilgi ve ne yazık ki biraz aksiyondan kopuk, kuramsal bilgiler. Savaş mekaniklerini, avantajın nasıl elde edildiğini gerçekten anlamak için bunları kendiniz denemelisiniz. Deneye deneye daha iyi kavrar ve burda öğrendiğiniz bilgileri hayata geçirmiş olursunuz.

Hiç şüphesiz ki oyunun en kolay öğrenildiği mod ölüm-kalım modudur. Dirilme süreniz 3 ila 5 saniyedir çünkü. Devamlı aksiyon içinde olursunuz, ki zaten kaos ve telaş bu oyunlarda gırla gider. Ayrıca yenildikçe hatalarınız üzerine düşünmeye; neyi nerde yanlış yaptığınızı, rakibinizin nasıl sizi alt ettiğini idrak etmeye başlarsınız. Buna ek olarak, her silah ve yöntem da rahatça denenmeye müsaittir. Diyelim ki, fırlatmalık silahlarda bir türlü hedefi tutturamıyorsunuz. Girin bir ölüm-kalım'a basın parasını alın cidaları ve fırlatmaya başlayın. Paso dayak yeseniz de kafadan vurulsanız da hemen dirildiğiniz için sorun değil. Gittikçe o yöntemi ne zaman ve nasıl yapmanız uygulamanızın daha avantajlı olduğunu kavrayacaksınız. Tabi örneğe paralel olarak, fırlattıklarınızı yerden toplamayı da unutmayın.

Bundan sonra takım karşılaşması da iyi bir seçim olabilir çünkü ölüm kalıma ek olarak takım oyununu yavaş yavaş, farkında olmadan edinmeye başlarsınız. Ne yazık ki epeydir takım karşılaşması görmüyorum bu konuda biraz şanssız olabilirsiniz. Her neyse vazgeçilmez sayılmaz.

Bundan sonra meydan savaşı veya yık ve yoket modlarında biraz zaman harcamalısınız. Genelde bu tür oyunlarda oyun, önceki anlattıklarıma göre çok daha yavaş bir hızda ilerler ve takım olarak oynamanın önemi ön plana çıkar. Sizin yapacağınız en akıllıca şey kazanan veya kalabalık olan tarafa geçip oyun içindeki en kalabalık grubu takip etmenizdir. Oyun içinde ihtiyaçlarınızı karşılayacak dengeli bir ekipman da en mantıklı seçim olacaktır. Ayrıca bu tür oyunlarda kalkan bulundurmanın neredeyse gerekli olduğunu unutmayın.

Size yol gösterecek olan diğer önemli bir rehber ise sabırdır. Agresif oynamadan önce defansif oynamayı öğrenmelisiniz. Bir kaç kelle koparmadan önce her zaman kendi kıçınızı düşünmelisiniz.  Mesela, vurmak için harekete geçmeden önce rakibin saldırısını karşılayın, çünkü acemilik dolayısıyla silah erimlerini yeterince iyi hesaplayamayıp çuvallayabilirsiniz. Savaş ritminin hangi tonda çaldığını öğrenin. Gerekirse anlayana kadar devamlı bir kalkanın arkasında saklanın durun söz sizin, karar sizin. Kimse size kalkanını da al git diyemez. (Tayyip'i övdüm mü yerdim mi belli değil)



 
Birimlere Karşı tavırlar


Menzillile
Aslında kalkanınız olsa bile kalkanınızı daha uzun süre kullanmak istiyorsanız menzilli silahlardan kaçmak akıllıca olabilir (veya ayacıklarınız uf olmasın diye). Menzili silahlardan kaçmak için bir kaç tavsiye:
-Bütün menzilli silahların bir menzili vardır denebilir. Menzilden kastım; Okları veya Fırlatmalık silahları havadayken görüp de geldikleri yöne göre kaçabileceğiniz kadar zaman tanıyacak kadar mesafe olması. Menzil sıralaması: Arbalet > Ok ve Yay > Cida > Fırlatmalık Balta , şeklindedir.

-Menzillerine girdiğiniz zaman artık rakibi şaşırtmak zorundasınızdır. sağa veya sola kaçıp durun. Bir arkadaş başka bir başlıkta abuk subuk hareketler demişti. Hah işte abuk subuk hareketler yapın.
Yalnız hareketler ne kadar abuk subuk olursa rakibinizi o kadar iyi şaşırtırsınız. Bir sağ bir sol yapmayın, aynı ritmi uygulamayın. Mesela şöyle bir ayak hareketi daha işlevsel : Sağ - düz - Sağ - düz - Rakip tekrak tam sağ yapacağınızı düşündüğü anda Sol, Gibi. Tabi devamlı aynı şekilde de adamı kandırmaya çalışmayın devamlı değiştirin. Örnekler sizin o andaki yaratıcı zekanıza bağlı.

-Oklardan kaçarken ASLA zıplamayın. Bu taktiği anca acemilere yedirir, tecrübeli oyunculara ise yem olursunuz.

-Tabi ki kalkanla savunurken hızınız yavaşladığı için sağ sol yapmanız biraz daha yavaşlayacaktır ama gene de hızınız yeterince hızlı şekilde okları karşılamadan atlatmanıza yetecektir genel olarak.

-Okçuların ne zaman atış yapacağını oklarının çıkarttıkları seslerden de tanıyabilirsiniz. Ya da biraz okçu olarak oynamak rakibin ne zaman atış yapacağını tahmin etmeniz hakkında yardım edecektir.

-Eğer rakibinizde arbalet varsa; atışını yaptıktan sonra o doldurmakla uğraşırken siz yanına daha hızlı varmak için ona koşarken kalkanınızla savunma yapmayı kesin ve depar moduna geçin. Tekrar atış yapmaya hazır olduğunda siz de tekrar savunmaya geçin.

-Okçuya karşı avantaj sağlamak istiyorsanız da fırlatmalık silahları kullanabilirsiniz. Yeterince yakın menzile geldiğiniz kullanın. Kalkanınız sayesinde sizin onu vurmanız onun sizi vurmasından daha yüksek bir olasılıktır ancak sağ sol devamlı hareket edip şaşırtmazsanız kafanıza oku yemenizin daha olası olacağını da unutmayalım.

-Eğer okçunun yakınına geldiğinde okçu kaçmaya başlarsa ,eğer arada fazla bir yük farkı yoksa, onu yakalamanız olasıdır. Çünkü piyadelerin atletik becerileri okçularınkinden daha yüksektir.

-Ender olarak yapılabilecek diğer bir ali cengiz oyunu da mevcuttur. Kalkan elinizde ve ideal olarak sırtınızda uzun Rodok mızrağı bululnacak şekilde okçuya doğru ilerlerken mızrakla vurabilecek kadar okçunun yakınına gelince mızrağı sırtınızdan çıkarıp okçu hazırlıksız iken (genel olarak yakın menzil silahına geçerken) kafasına şappadanak mızrağı oturtmak. Tabi tam mızrağa geçerken okçunun sizi vuramayacağından emin olun.

-Bazen, kalkanı kullanmaz sırtınızda taşır iken yayını germiş bir okçu ile karşılıklı bakıştığınız durumlar oluyor. Bu tip durumlarda yapılan genel bir hata da: kalkanla beraber kullanılabilecek bir silah var ise, diyelim kılıç, farenin tekerleğini ileri sürerek kılıç kalkana geçilmeye çalışılmasıdır. Eğer okçu yeterince hızlı davranabilirse o ok genelde alnın ortasına yenilir. Halbu ki fare tekerleğini geri sürerek sadece kalkana (ve yumruğa) geçilseydi büyük ihtimalle o ok yeterince hızlı bir şekilde bloklanacaktı. Bundaki sebep kılıcı da kınından çıkartılırken harcanan zamandır. İlk oku karşıladıktan sonra karşınızdaki okçu yayını ikinci kez gerdiği zaman tek elli kılıcınızı elinize alabilirsiniz. Bu da aklınızın bir köşesinde olsun.


Atlıgele
Diğer bir senaryo ise yavan bir şekilde ortalıkta durmuş size doğru son sürat gelen bir ata doğru bakmakta olabileceğinizdir. Eğer rakibiniz svadya ise haritanın diğer bir ucundan battal bir kargı yemeniz olasıdır. Hem atlıların gerçekten çok hızlı yer değiştirdiğini düşünürseniz devamlı tetikte olmanın ve arkanızı periyodik aralıklarla kollamanın ne kadar önemli olduğunu bir kere daha hatırlatmak durumundayım. El mahkum, devamlı onu bunu hatırlatarak kafa şişirmek rehbercinin görevi.

Atlılarla baş etmenin yollarından biri duvarlardan veya duvar gibi diğer cisimlerden faydalanmak. Beyni çalışan hiç bir süvari arkasında duvar olan bir piyadeye saldırmaz kolay kolay.

Genelde atlıların en çok kullandığı silah mızrak olduğundan eğer mevcut bir kalkanınız yoksa ve bir atlıyı son anda farkettiyseniz, hızla ve düşünmeden aşağı yönden bloklama yapmanız en mantıklısıdır. Aşağı yönde blok batırma saldırılarını durdurduğu için tabi ki. Ayrıca atlılara karşı da chamber blok yapabildiğinizi de belirtelim. Ek olarak koocaman kargılar kullanan Svadya şovalyelerine chamber blok atıp vurmanız bile olası tabi ki sadece eğer kerizlik yapıp yakına gelmişlerse vuracak bir şansınız olabilir.

Koltuklanmış kargı vuruşunu silahlarla bloklayamadığınızı da belirtelim. Eğer size doğru uçan koltuklanmış bir kargı görürseniz ve kalkanınız yoksa mızrağın önünden kaçılın. Hem zaten isabet ettirmesi zor bir vuruştur. Durum gözünüze elverişli görünüyorsa mızraktan kaçıp atlıya sert bir darbe indirebilirsiniz.

Genelde iyi bir süvari asla sizin ona vurmanıza izin verecek kadar yaklaşmaz o yüzden karşınızdaki süvarinin tecrübeli olmadığını hissetmedikçe daha çok defansif oynamaya çalışmalısınız. İstisnai uzun Rodok mızrağı ve Sarranidlerin bambu mızrağı hariç süvari mızrakları piyade silahlarından her zaman uzundur (Ki Svadya kargıları her şeyden daha uzundur) . Silahı uzun olan önce vurur altın kuralını hatırlatalım.

Aklınızda bulundurmanız gereken diğer bir kural ise biniciye vurmadığınız sürece binicinin saldırmakta serbest olabildiğidir. Örnek olarak size gelen bir atlıyı atını mızrakla vurarak durdurdunuz, binici tam o anda size kargıyı saplayabilir (tabi ki at ölmezse). Bu konuda dikkatli olun.

Ancak yukarda belirttiğim iki duruma rağmen süvari kargılarından kaçarak süvarileri alt edebilme şansınız var. Çünkü bir at üstünde hedefi tutturmak daha zorlaşabiliyor. Ancak gene de kaçmanız gerektiğini ve süvarilerin yeterince yaklaşmalarını; yani artık onların hata yapmalarını beklemeniz gerektiğini unutmayın.

Fırlatmalık silahlar da atlılara karşı ideal çözüm olabiliyor. Şimdi fırlatmalık senaryolarla oluşturulalabilecek iki senaryo var. Ya atlı size saldıramayacak bir mesafedeyken atına atına çalışıp atını öldürebilirsiniz ki temkinli bir yöntem denebilir. Ya da  süvari tam kargısıyla size vurmaya hazırlanırken biniciyi hedef alabilirsiniz, biniciyi daha rahat vurmak için gerekirse zıplanabilir. Ancak bu yöntemin ustalık gerektirdiğini çünkü biniciyi vurmanın çok zor olduğunu söyleyelim. Tabi burda silah erimi avantajı sizde sayılır ama gene de riskli bir harekettir. Fırlatmalık silahlarda ustalaşmadan pek kalkışmayın derim.

Süvariler arkalarından saldırma veya savunma yapamazlar, arka kısım onların kör noktası sayılır. Fırsatını buldunuz mu acımayın.

Diyelim ki kalabalıkta bir süvariyi atından mahrum ettiniz. E çok güzel aferim, ama sakın biniciyi kesicem diye direk ona yönelmeyin. Arkasından gelebilecek diğer tehlikelere önce bir göz atın ve eğer başka bir süvari geliyorsa onla uğraşın. Tabi binicisiz kalmış süvariyi de sakın unutmayın. Ne kadar süre sonra size vurabilecek kadar yakına gelebileceğini hesaplayın, hamlenizi ona göre yapın.

Eehm diyelim ki, bir süvariyi mızrakla durdurdunuz veya öyle ya da böyle duran bir süvari buldunuz; vuruşu her zaman atına yapın çünkü eğer bir gram beyni varsa kalkanla kendini savunmaya geçecektir. Vuruşunuz boşuna gitsin istemeyiz, sonuçta süvariye vuruş şansı elde etmek zor bir iştir. Emekleriniz boşa harcanır sonra. Ek olarak, yukardan savurma da yapmamanızı tavsiye ederiz çünkü vuruşunuz genelde attan önce binicinin kalkanına çarpacaktır.

Mızrağınızla bir süvariyi durdurduktan sonra, hemen harekete geçmek koşuluyla, yakın menzilli silahınıza geçebilirsiniz (kılıç, balta vb). çünkü bu sefer vuracağınız şey durduğu için mızrakla yapılan ikinci vuruş çok fazla işe yaramayacaktır. Tabi mızrağınızın yeterince hızlı olduğunu düşünürseniz mızrakla saplama hareketi daha iyidir. Ancak bunu yaparken savurma zamanlamasını ve hız bonusunu hesaba katarak düzgün bir vuruş yapmazsanız o da işe yaramayacaktır. Mızrağı savururken, rakibe batırmadan önce ucunu başka bir yere tutarak savurmak ve tam vuracağınız anda tekrar hedefe doğrultmak daha elzem olur.

Bazı çakal oyuncular genelde elinde mızrak taşıyan bir piyadeye saldırmayabilirler, özellikle de başka tercihleri varsa. Mızraklı oyuncuları avlamak için genelde ya arkalarınız dönük olmalarını beklerler ya da başka bir süvariyle daha yeni boğuşmuş olmalarını beklerler (hemen arkasından saldırarak). Bu tür durumlarda dikkatli olun. Bu tğr durumlarda ilkini hakladıktan sonra toparlanacak kadar süreniz olmayacağını düşünüyorsanız ilkini sadece savunmayla sasvuşturup, ikinciye (veya sonuncuya) saldırı hamlenizi yapın.

Tabi o çakal oyuncuları avlamak için sizin de yapacağınız çakallıklar mevcut. Mızrağınızı sırtınıza takıp diğer silahla dolaşırken size saldırmak için gelen bir süvari yeterli olduğunu düşündüğünüz kadar yakına geldiğinde sırtınızdaki mızrağınızı çıkarıp süvariyi haklayabilirsiniz. Tabi rakip süvari bu tür durumlarda yönünü değiştiremez ve hazırlıksız yakaladığınız süvariye biraz hasar verme şansını elde edersiniz.

Yapılabilecek diğer bir çakallık ise salako'yu oynamaktır. Teçhizata bakma tuşuyla arkanıza farkettirmeden bakabilirsiniz ama onlar sizin onlara baktığınızı farkedemezler. Arkanızdan gelen bir süvariyi bu şekilde gördükten sonra hiç farketmemiş gibi yaparak yürüyüşünüze devam edip tam yeterli mesafeye girdiklerinde de bir anda arkanızı dönüp onu alt edebilirsiniz. Genelde süvari sizin bunu yapabileceğinizi düşünmemiş olduğu için yeterince hızlı tepki veremeyecek ve ayvayı yiyecektir. Tabi usta bir oyuncu size bu fırsatı da vermez genellikle.

Burada da Alhedras'ın yazmış olduğu faydalı bir ek var


Piyadeyele
Piyadeler genel olarak en çok uğraşacağınız asker birimi olacaktır. Piyadelerle savaşırken en önemli altın kurallardan biri silahınızı rakipten önce ona ulaştırmaktır. Örnek olarak, silahınızı sağdan savururken de rakibi solunuza almaya çalışırsanız silahınız normalden daha önce rakibe ulaşacaktır (Savurma zamanlamasını iyi ayarlayın gereğinden önce vurursanız da yeterince düzgün hasar veremezsiniz). Bu yöntem sayesinde rakibinizden geç harekete geçseniz bile onlardan hızlı vurabileceğinizi görürsünüz. Piyade savaşlarında konum gerçekten önemlidir.

Mızraklar toplu savaşlarda gruba en iyi destek sağlayan silahlardır. iki üç kişinin arasından düşmana uzaktan uzaktan vurabilirsiniz. Fazla yüksek hasar vermeseniz de onları kısa bir süre felç aralığına sokacak kadar yüksek hasar verdiğiniz için öndeki arkadaşlarınızın işini çok kolaylaştıracaksınız. Bu yöntem kalkanla beraber kullanılan mızrak şeklinde de yapılabilir, ancak biri size yakından saldırırsa başınız biraz belada demektir. Böylesi bir durumda alsa silah değiştirmeyin veya kalkanı sırtınıza kaldırmaya kalkışmayın, ya birinin sizi kurtarmasını bekleyin ya da kalkanın kırılmasını. Kalkan kırıldıktan sonra mızrağı yeterince hızlı kullanabildiğiniz için sorun da kalmayacaktır. (manuel blokta iyisiniz di mi)

Süvarilere yapılan "salako" taktiği burda da geçerlidir. Sizi kovalayan birini farkederseniz onunla hemen yüzleşmek yerine kendinizi biraz kovalattırıp bir anda arkanızı dönüp saldırarak işini bitirebiirsiniz. Bu tür durumlarda rakibin kalkanı yoksa doğru yönde bloklayabilmesi düşük bir olasılıktır. Aynı zamanda kimseyi de fazla kovalamamanız gerektiği dersini sanırım kendiniz de çıkarıyorsunuzdur burdan. Ya da en azından kovalarken arada biraz mesafe bırakmak gerektiğini.

Bu numaranın layıkıyla gerçekleşmesi için adamın sizin onu gördüğünüzü asla anlamaması gerekmektedir. Yani yüzünüzü ona dönüp kaçmaya başlarsanız tetikte olacaktır. Hoş ya usta oyuncular onlara bakmasanız bile tetikte olacaklardır.

Eğer aynı anda birden fazla kişiyle mücadele ediyorsanız devamlı geri kaçmak durumundasınızdır. Kalkan da işinizi genelde kolaylaştırır bu tür durumlarda. Çünkü bir sürü yönden birden bloklama yapmak pek bir imkansızdır. Bu tür durumlarda genellikle rakibini sizi bir kaç yönden sıkıştırmasına izin vermemek önemlidir. Konumunuzu korumayı başardıkça aynı anda birden fazla düşmanla uğraşmayı minimuma indirmiş olursunuz. Bir yandan saldırıları bloklarken de saldırı hamlesi yapabileceğiniz bir aralık yakalarsanız ise o ana kadar iyi iş çıkarmış olduğunuz anlamına gelir. Boş bir an yakaladığınızda saldırırsanız genelde tek odağı size saldırmak olan oyuncuları hazırlıksız yakalrsınız ve etrafınızdaki rakip sayısından bir kişiyi azaltabilirsiniz bile. Bu yöntem için ille de kalkana ihtiyaç yoktur hatta kimi zaman bir çift elli silah uzunluğu ve yüksek hasarı dolayısıyla agresif bir avantaj bile yaratabilir.

Yavaş silahlarla veya tecrübeli oyunculara karşı oynadığınızda bu teknik ne yazık ki sonuç vermez, bu tür durumlarda önce yardım beklemelisiniz. Yardım gelmesi mümkün değilse de denemek denememekten iyidir.


Düello ve 1v1 Durumlar
Bu kısımda 1v1 karşılaştığınız durumları inceleyeceğiz. Genellikle de düello olarak inceleyeceğim ancak herhangi bir yerde teke tek yapılan bütün kapışmaları da kapsayan bir bölüm olacak.

Öncelike belirteyim ki teke tek kapışmalarda mücadelenin genel akışı: "bir o vurur bir öteki" şeklinde olur. Bu kulağa çeliğin çeliğe yaptığı ritimli bir müzik gibi gelir. Tabi ritim her zaman düzgün akmaz ama genelde sistem böyledir. Bir savunma bir saldırı yaparsınız. Bu aslında bir düello sisteminin en temel sistemini oluşturur.


Silahlar
Öncelikle belirtelim, her silahla gayet de güzel düello yapılır. Heyhat, bazı silahlar düelloya çok daha güzel uymaktadırlar. Bu silahların sahip oldukları genel özellikleri dört yönden saldırma olanağı, iyi bir silah erimi ve en önemlisi hızdır. Aklıma gelen silahları sıralarsam : Çift elli ve yarım elli Svadya kılıçları, Satırlar, Tek elli Nord kılıçları, Dikenli sopa, Mızrak, Savaş mızrağı, palalar ve şemşirler. Hepsinin kesin bir ortak noktası vardır, o da hız. Yoksa yüksek hasar veren baltaları ve çekiçleri de yazabilirdim buraya, ancak onlar usta işi bir düelloda nispeten biraz daha etkisiz kalırlar (kolay chamber yapılabildiği için). Baltaların 1v1 durumlardaki kalkanlara sağladığı üstünlük hariç tabi ki. Demem odur ki düelloda silah seçerken en önemli kıstasınız hız olmalıdır hasar kuvveti değil.

Gene de hangi silahı alırsanız o silahın kuvvetli olduğu ve rakibinizin elindekinin kuvvetsiz olduğu tarafa yönelmeniz size avantaj sağlar. Örneğin: topuzlar ve gürzler hem yavaştır hem de az hasar verdiklerinden bazen bu silahların hız bonuslarını aşırı derecede azaltarak darbe yemek size ancak 1-2 hasar verir (çok iyi ayarlamanız lazım tabi bunu) ve rakibin saldırısını iplemeyip saldırarak avantaj sağlayabilirsiniz. Tabi bu ofansif bir oyun stiline girer ve böyle bir şeyi yaptığınız zaman darbe yemeyi de göze alabilmalisinız. Ancak hız bonusu kırpıldığı (yeteneğiniz biraz varsa) için ceza olarak da gene fazla bir şey kaybetmezsiniz. Canınızın %20'si falan gider en fazla. Bu bahsettiğim durumun oluşmasını biraz daha izah edersem rakibin sağ taraftan savurduğu bir darbeden kaçmanız için rakibin soluna yapışık olmanız falan gerek silah size geldiği zaman.

Çekiçler
Savunma yaptığınız halde bir tarafınıza yediğiniz çekiçlerden rahatsız mısınız dostlarım. Evet nihayet vakit geldi çattı. Bu ana kadar boş vaatler vermediğimi göreceksiniz.
Çekiçlerle başetmenin yolları
Öncelikle blok kırma saldırılarının bir kaç şeye bağlı olduğunu söylemiştik. Bunlardan en önemlisi silah ağırlığıydı. Sizin elinizdeki silah veya kalkan da ne kadar ağır olursa durumu o kadar dengelersiniz ve blok kırma saldırısının oluşma şansını o kadar azaltırsınız. En kolay olarak siz de elinize bir çekiç alırsanız üstten gelecek saldırıyı karşılayabilirsiniz.. Eğer krallık dolayısıyla çekiç alacak imkanınız yoksa Nordların baltaları veya onun gibi diğer ağır silahlar işe yarayabilir. Tabi çekici çekiçle bloklamak bile her zaman olan bir şey değil bu yöntem şimdi bahsedeceğim yöntemleri yapamayanlar için.
Rehberin başlarında yukarıdan yapılan saldırının en yavaş olan saldırı olduğunu söylemiştim, e çekiç de gerçekten çok yavaş bir silah. Bu ikisi birleşince, yani çekiçle yukarıdan savurma yapınca, aslında saldırı o kadar yavaş oluyor ki o arada saldırmaya kalkarsanız sizin silahınız rakibe daha önce ulaşıyor. Kısacası çekiçle sizi ezmeye çalışan biri varsa bloklama yapmak yerine saldırabilir ve bu sayede onun saldırmasına fırsat vermeden darbeyi indirebilirsiniz. Tabi bu dediğim sadece çekiçle yapılan yukardan saldırma için geçerli (yanlardan saldırılar bloklanmalı) ve siz de cevap olarak tepkinizi hızlı vermek için yukardan saldırmasanız daha iyi olur. Yani aslında hızlı silahlarla yapılabilir ancak biraz geç kaldığınız takdirde sonuç kötü olabilir.
O halde düzgün çekiç kullanımı:
Ne zaman saldırı ne zaman savunma yapılacağından emin olmakla başlar. Çünkü boşa savrulan bir çekicin telafisi olmayabilir. Bu yüzden rakibin yanına iyice yaklaşana kadar savunmada kalmayaı bilmeli ondan sonra saldırı yapılmalıdır. Yukarıdan saldırı yapılacağı zaman ise olası agresif hareketlere karşı her zaman tetikte olunmalı ve gerekirse saldır karşılanmalıdır. Bu, çekiçle chamber yapmaya kalkışırken de geçerli elbette. Atabilene chamber da her zaman iyi bir teknik olabilir, özellikle yukardan yapılabilirse.
Not: Eğer yapılabilirse yukarıdan saldırıldığı zaman zıplayıp da düşerken vurmak size hasar avantajı kazandıracaktır. Seher yıldızında ve Demir gürz'de kullanmak da işe yarayabilir.


Dikenli Sopa
Bu silahı da çok sevdiğimden bir bölüm ayırayım dedim. Zira hem bayıltıcı silah olup hem de bu kadar hızlı ve uzun olan pek başka bir silah olmadığından incelenmeyi hakediyor. Sonuçta rakibi yere serebildiği için düelloda oldukça kullanışlı bir silah. Bilmeyen acemiler için bir belirteyim dedim, denemeye değer.

Mızraklar
Mızraklar acemilerin doğru düzgün dikkat etmediği en tehlikeli silahlardır kanımca. Çünkü bir mızrak hem diğer silahlardan uzundur hem de oyundaki en hızlı silahlardandır. Ayrıca ve ayrıca gönderli silah oldukları için rakibe başarılı bir darbe indirildiği zaman en uzun felce sokan silahlardır. Eğer yeterince hızlı kullanılabilirse (iyi bir pozisyonda ve sağ saldırıyla) rakibe art arda birden fazla darbe indirmek mümkündür. Bunun dışında bayıltıcı hasar taşımasına rağmen rakibi yere serme özelliği yoktur.

Çift Elli Kılıçlar
Sanırım bir düello modunda en çok göreceğiniz silahlardır. Zaten görüntü itibariyle de oldukça estetik bir silahtır ve bir düellocunun eline en çok yakışan silahtır. Rakibi tek hamlede indirebilitesi vardır.

Kısa Kılıçlar
Bazı düellocular ise çift elli yerine tek elli kısa kılıçları tercih eder. Silah eriminden yapılan fedakarlık hızlarına yansımıştır. Şunun da belirtelim ki Nord ve Svadya cephanesinde silah erimi 73 olan kıpkısa kılıçlar da vardır. Bu silahlar ise düello için mükemmel olmasalar da hız itibariyle ekstra dikkat gerektiren silahlardır. Şüphesiz ki kısa kılıçların en başarılıları Nord kılıçlarıdır.


Düellodaki Genel Üstünlükler
Düelloda rakibi görüş alanında tutmak ve arkayı sağlama almak en önemli şeylerden biridir. Arkanızdaki birine saldıramazsınız, arkanızdaki birinin ne yaptığını göremezsiniz ve arkanızdaki birinin saldırılarına karşı kendinizi savunamazsınız. Bu durumun oluşmasını engellemek için rakibi karşınıza almaya çalışmalısınız ve mümkün mertebe rakiple aranızda sağlıklı bir mesafe bırakmalısınız. (şu anda vuruş sırasının rakipte olduğunu varsayıyoruz elbette. Sıra sizde iken rakibi zorlamak için ona yapışabilirsiniz veya şaşırtmak için bir anlık rakibe sırtınızı dönebilirsiniz.).

Saldırırken ise becerebilirseniz rakibin arkasına ya da genel olarak rakibin silahının ulaşıp da zarar veremeyeceği bir yere geçmeniz size avantaj ve öne geçme şansı sağlayacaktır.

Bir de şu nokta var ki o da stamina yani enerji olayı. Yorulduğunuz zaman bloklarınız ve olaylara vereceğiniz tepkiler yavaşlayacak, performansınız düşecektir. Elbette ki sizden bahsediyorum dangalaklar oyunda stamina sistemi mi var.
 
Hareketler ve Karşı Hareketleri ve Onların da Karşı Hareketleri
İşte şimdi gerçekten ileri tekniklere geçeceğimizi söyleyebilirim. Adından da anlaşılacağı üzre bu bölümde düello sırasında yapılabilecek hareketleri ve dahası bunlarla başa çıkmanın yollarını anlatacağım. Kendi icat ettiğim veya ordan burdan gördüğüm bazı hareketleri de eklemeyi unutmayacağom :wink:. Ama önce kullanacağım terimlerden çok kullanmayacağım terimleri bir söyleyeyim.


"Giriş Hamlesi"- Genelde dövüşe giriş hamlesi olarak kullanılmak için uygun hareketler veya kombinasyonları betimlemek için kullandım. Bu hareketler genelde ofansif hareketlerdir ve yapıldıkları zaman ya hareketi yapanın menzili, hareketi yiyenin menzilinden daha fazladır ya da ikisi eşittir. Aksi takdirde dövüşe savunmayla girmek daha aklı selim olur.
Yanında "[GH]" olan hareketler, anlayın ki giriş hamlesi olarak kullanılabilir demektir. Nam-ı diğer Initiator Move
"Teşebbüs-chamber"- Açıklaması ileride var.
"Geri Pedalcılık"- Bunu muhtemelen türk serverlarında duyamazsınız. Genelde düello sırasında devamlı ama devamlı geri kaçan, rakipten uzak kalmaya çalışan oyuncuların yaptığı için kullanılır. Hamleden geri kaçmak ile karıştırılmamalıdır. Bunu Lord Hasek kullanmamış ama ben kullanmayı uygun gördüm çünkü her ne kadar adice bir yöntem olsa da yeni nesil çok seviyor yapmayı. Bu yüzden uyanık olmak gerek.


"Spam"- Evet hepimiz bu terimle tanışığız. Meali muhtemelen yeni olan oyuncuların blok yapmadan kuduz köpekler gibi oraya buraya darbe savurması. Usta agresif oyuncuların yaptığı ise bundan daha farklıdır. İlerde değineceğiz.
"Spam (fake için kullanılan)"- Bu sadece deneyimsiz oyuncuların "Derin Fake"e verdikleri isim.

Not: Altı çizili olarak belirtilen "Tehlikeler" karşı yöntemin tehlikeleri anlamında kullanılmaktadır başlık altında incelenen hareketin değil. Yani karşı hamlenin olası karşı hamleleri gibi biraz.


Manuel Blok[GH]
Düelloda kalkan kullanmak mübah olmadığından manuel blok düellodaki kazanan tarafı belirleyen ana etmendir. Manuel blokta yeterince iyi değilseniz artık bundan sonraki satırları okumayın. Gidin size anlattığım araştırma gereçlerinden ve yöntemlerden faydalanın ve yeterince iyi bir manuel blokçu olun.

Dans Seremonisi
Bu dans seremonisi dediğim şey düellocuların birbirleriyle gerçek düelloya başlamadan önce yaptıkları her şeyi kapsayan bir şeydir. Selam verme, rakibi korkutmak için fake üstüne fake atma gibi. Bir nevi ön sevişme gibidir yani iki düellocuyu da düelloya hazırlar. Tabi benim buna dans seremonisi dememin asıl sebebi meydan savaşlarında düello hakkı verilen son bir adam kaldığında, o ve rakibinin aralarında yaklaşık yarım saatlik bir kolbastı oyununa başlamaları ve bunun dini bir ritüel gibi her tekrarlamasıdır. Tabi bu sırada ölü olarak bekleyen arkadaşların da pek tabii sabır taşlarını çatlatmalarıdır.

Saldırmadan Önce Beklemek
Saldırı sırası kendisinde olan kişi saldırmadan önce bekler. İki şekilde yapılabilir: İlkinde silah savrulmaya hazır bir şekilde bekletilir ama savrulmaz, ikincisinde ise önce biraz hiç bir şey yapmadan beklenir ve sonra saldırıya başlanır. Yerine göre ikisi de etkilidir, hatta ikisi beraber kullanılabilir bile. Bu metod oyuncuların savunma zamanlamasını bozmak için yapılır. Şaşırtıcı biçimde çok yaygın kullanılmaz. Tek başına kullanıldığında savunma kırmakta en etkili şaşırtma metodu değildir ama malzeme olarak doğru kullanıldığında ölümcül bir kombinasyon oluşturmak için kullanılabilir. Biraz ileride göreceksiniz ki bunlardan ayrı olarak gerçekten çok faydalı olduğu bir durum daha vardır.
Karşı Yöntem - Tek bir karşı yöntemi vardır o da dikkatli ve sabırlı olmaktır. ilerledikçe farkedeceksiniz ki doğru düzgün karşı koyma yöntemi olmayan tek metod budur.

Tehlikeler: Karşı yöntem olmadığına göre karşı yöntemin tehlikesinden de bahsedilemez.

Fake/Feint
mb153.jpg
Şimdi fake oldukça detaylı incelenmesi gereken bir konu. Fakeler savunmadakileri hem zaman hem de konum olarak şaşırtmak veya rakibi savunmaya zorlarken onu yormak amacıyla yapılır. Elbette ki rastgele fakeler atılabilir ancak LordHasek bunların çok daha etkili kombinasyonlarını bulmuş durumda. Bu formulleri daha sonra vereceğim. Ondan önce sizinle tanıştırmayı istediğim biki kavram var:
Derin Fake: Şimdi derin fake art arda 3'ten fazla yapılan rastgele fake'lere verilen addır. Bunun iki amacı olabilir: Ya düellonun başlangıcında, dans seremonisi kısmında, yapılacak olan ilk saldırının yönünü gizlemek için yapılır ya da savunma yapmayı çok seven arkadaşların dengesini bozmak için kullanılır.
Sığ Fake: sayısı 3'ü aşmayan fake'ler. Genelde en fazla bu kullanılır.

Karşı Yöntem - Şimdi fakelere karşı durmanın iki yolu vardır. Ya amele gibi her fake yapılan yönde savunmaya çalışabilirsiniz, ya da sanki fake attığı saldırı gerçekmiş gibi chamber yapmaya (teşebbüs-chamber) kalkışabilirsiniz. Chamber blokta usta bir oyuncu değilseniz bile üzülmeyin, çünkü rakibin ne zaman fake attığını ne zaman gerçekten vurduğunu iyi gözlemleyebilirseniz doğru zamanda yani rakibin fake attığı zamanda saldırıyı gerçekleştirebilirsiniz. ilşte bu yüzden fake atarken de hemen o anda gelebilecek teşebbüs-chamber'lara karşı uyanık olmalısınız ve mümkünse chamber seven oyunculara karşı fake atmamalısınız.
Tehlikeler: Eğer pinginiz yüksekse (60 üstü sanırım) rakibin fake'inden hemen sonra gelen gerçek saldırı sizin yaptığınız chamber'ın rakibe ulaşmasından önce size ulaşabilir. İkinci tehlike ise, aslında gerçek chamber yapmadığınız için sizin chamber yapma becerinizi yamultabilir, elinizi farklı alıştırabilir.



Chamber
Ustalaşması  şüphesiz en zor yetenek, genelde oyunlarda pek chamber yapan kişi görülmez. Genel oyuncu kitlesine bakacak olursak bunu yapan %50 ihtimalle şans eseri olarak yapar, %90 şans damgası yer. Elbette ki bilinçli olarak chamber blok yapan oyuncular da vardır ve size chamber'ı başarıyla gerçekleştiren oyuncular gerçekten büyük bir tehlike arz ederler. Rehberin üstlerinde chamber'ın nasıl yapıldığı konusunda bahsettim ama işin aslı bu teknik bir rehberden okunarak anlaşılacak bir şey değildir.
-Chamber ile ilgili bilinmesi gereken önemli bir nokta ise (sanıyorum) rakibin savuşturduğu bir batırma saldırısından sonra, sıra rakibinize geçtiği zaman sizin yediğiniz küçük sersemlemeden dolayı chamber atamayabileceğinizdir.
Daha iyi bir chamber atmanın bir püf noktası:
Chamber'ı tehlikeli yapan şey onun ani ve beklenmedik olmasıdır. Bu nedenle chamber atarken mümkün olduğunca konumunuzu chamber atar atmaz rakibe ulaştıracak şekilde ayarlamanız size ekstra avantaj sağlar. Yani chamber atarken rakibe bakış açınızı rakibe biraz daha çapraz ayarlayabilirseniz, chamber'ınızın ona daha hızlı ulaşmasını sağlamış olursunuz. Elbette bunu tam ayarında yapmalısınız, fazla kaçırırsanız da bu sefer darbeniz boşa gider. Eğer anlatamadıysam ilerde bir video da buraya konulacak merak etmeyin.

Teşebbüs-chamber ise: Fakelere karşı sanki fake gerçekmiş gibi chamber yapmaya çalışılarak uygulanan tekniktir. Yani yalanlık, chamber yapmaya çalışandan değil fake atanın kolpalığından kaynaklanmaktadır.
Karşı Yöntemler- Chamber bloğa karşı koymanın 5 yolu vardır:
1-Chamber yedikten hemen sonra o yönden blok yapmak. Bunun için ya çelik gibi reflekslere  sahip olmanız gerekmektedir ya da bir yönden saldırdırdıktan hemen sonra ölnem o yönden savunmaya geçmeyi deneyebilirsiniz. Ne yazık ki ikinci metod batırma saldırılarında %50 şans sağlar. Ayrıca iki yöntem de oyuncuyu yorar.
2-Chamber'a chamber'la karşılık vermek. Üstteki gibi aynı şekillerde yapılabilir.
3-2. yöntemle benzer bir şekilde vurmadan önde fake atmak, rakipten gelen teşebbüs-chamber'ını chamberlamak
4-Saldırınız chamberlanınca geri kaçmak. Sadece belli durumlarda olabilir.
5-İşte bu, chamber'a karşı en etkili teknik budur: Saldırıyı Bekletmek. Siz silahınızı saldırmak için kaldırırken chamber yapan kişinin hisleri uyanacak ve aklından tutturduğu ritme göre sizin saldırınızı chamber'lamayı aklından geçirecek ve buna kendini hazırlayacaktır. Tabi siz silahı onun kafasındaki ritimdeki gibi hemen savurmayacak yaklaşık yarım saniye daha sonra savuracaksınız ama chamber yapan bir kere o ritimde gittiği için sizin silahınız ona değdiğinde "chamber'cı pro" için artık çok geç olacaktır. Elbette ki aynı oyuncuya hep aynı sürede bekletirseniz bu sefer ritmini sizin ritminize ayarlayabilir o yüzden bekletme işini her defasında aynı sürede uygulamayın. En azından arada bir iki milisaniye oynasın. Nasılım :cool:
Tehlikeler: Zaten 5 yöntem için de yazmış bulunmaktayım.

Tekme
Tekmenin kullanıldığı kişiler: Tecrübesiz, agresif, kalkanlı oyunculardır. Tekme en çok da geçişin dar olduğu alanlarda kullanılır. Açık alanda tekme atmak imkanlı olsa da artık çok zordur. Tekme atacaksanız rakibinizin nereye gideceğini tahmin edebilmelisiniz. Bu rehberde anlatılabilecek bir şey değil sizin yeteneğinize veya karşıdakinin yeteneksizliğine bakar. Eğer tekmeyi etkin kullanmak istiyorsanız birilerini tekmelemeden önce havaya tekme atıp hemen arkasından vurma pratiğini oturtmanızdır. Çünkü tekme attıktan sonra farklı bir mekanizma işler onu düzgün oturtmadan birine tekme atabilseniz de bir işe yaramaz. Tekme konusundaki diğer bir husus da tekme attıktan sonra yukarıdan savurmanın en ideali olduğudur. Çünkü yukarıdan yapılan saldırı yapısı gereği rakibin kafasına iner ve kafa en çok hasar alınan yerdir. Vuruş şansınız varken en iyisini kullanmak en mantıklısıdır. Diğer bir husus da tekme'nin daha ender bir kullanımı vardır bu da rakibe vuruş yaptıktan hemen sonra tekme atmaktır. Bunu sadece bir iki çok usta oyuncunun kullandığını gördüm, oldukça tehlikelidir.
Karşı Yöntem- kişisel fikrime karşı yöntem ise bence tekme atmak kadar eğlencelidir. Öncelikle tekme yememeyi öğrenmelisiniz elbette. Daha sonra ise tekme atan kişinin belli bir müddet sağa sola dönememesinin büyük bir avantaj olduğunu ve tekme atan kişinin genelde iki rakip birbirine yakınken yapıldığını dikkate alırsak; mümkün olduğu kadar arkasına geçmeye çalışıp (büyük ihtimalle yanına geçebilirsiniz), savunamayacağı bir açıdan batırma saldırısıyla deşebilirsiniz. Ancak burdaki önemli nokta şudur: Yandan yapılan saldırılar bloklanabilir -daha önce anlattım nasıl olabileceğini- ve yukarıdan saldırı da yavaş kaçabilir o yüzden batırma saldırısı genelgeçer en iyisidir, yeter ki çok yakın olduğunuz için saldırıyı hemen yapmamaya dikkat edin (vuruş zamanlaması).
Diğer bir karşı yöntem ise tekme atanın tekmesinden kurtulup sizin ona tekmeyi yapıştırmanız şeklinde olabilir. Tekme atan oyuncu olduğu yerde durduğu için çok da zor olmayacaktır.
Üçüncü yöntem ise tekme atmayı seven oyunculara karşı daha çok batırma saldırılarıyla saldırmanız olacaktır.
Tehlikesi: Eh her zaman ilk başta tekme yeme olasılığınız vardır.

Geri Kaçmak
Genellikle elinde uzun silahı olanların kısa silahlalılara yaptığı en bariz tekniktir. Tekniği uygulayan kişi ustalaştıkça karşındakiyle aynı silah boyuna sahipken hatta onunkinden daha kısayken bile (çook büyük fark olmadıkça, yaklaşık 20 birim) uygulayabilir. Geri pedal yapmakla geri kaçmak arasında ince bir çizgi vardır.
Karşı Yöntem- Rakibe yapışmak.

Cüzzamlı Tekniği
Genellikle elinde kısa silah olanların rakiplerine uygulayadığı tekniklerdendir. Tekniği uygulayan kişi rakibinin dibine dibine sokulukça karşıdaki kişinin afallamasına, hele karşıdaki kişinin silahı uzunsa ,emin değilim ama sanırım, o kişinin saldırarak verdiği hasarın biraz azaltılmasına sebep olur. Uygulayan kişi ustalaştıkça rakibinin saldırı menzilinden çıkabilir, karşıdakinin bu hamlesinden rahatsız oyuncunun bunu savmak için yapacağı bir tekme hareketi ise yaptığı en büyük hata olur.
-Bu hareketin kalkanla yapılan versiyonunda ise rakibin saldırı menzilinden çıkmak yoktur ama rakibinin kalkanı yoksa rakibine zor anlar yaşatabilir onu yorabilir.
Bu hareketin içerdiği diğer bir olası teknik absorbe etme tekniğidir.
-Bu hareketi uygulamanın yöntemlerinden biri de fakelerden faydalanmaktır. Belli bir yönden fake atarak rakibin belli bir yöne dönmesini güçleştirmek olasıdır. Örnek olarak verirsek devamlı sağ fake atarak rakibin sol tarafına yaklaşmak verilebilir (veya sol fakelerle sağ tarafına yanaşmak). Bu tekniği başarılı yapan unsur, rakibe yanaşılması planlanan yönün zıt tarafından bloklama yaptırdığı için karakterinin bakış açısını o yöne atmasında gizlidir. Not: fakelerle dolanma tekniğini gösterdiği için Demirciye teşekkürler.
Karşı Yöntem- Her zaman arada mesafe bırakmak. Gerekirse mümkün mertebe geri kaçmak ve rakibi her daim karşıya almak. Gerçekten atabilirse tekme atmak.
Tehlikeler: Rakibin yapışma menzilinden bir türlü çıkamamak, ya da tekmeyi ıskalamak.

Absorbe Etme Tekniği (Veya Ying-Yang tekniği)
Bu tekniğin aynı zamanda ying-yang diye adlandırılmasının sebebi duruma yukardan bakıldığında (tabi sanatsal bir bakış açısıyla :razz:) iki bedenin ying ve yang'ımsı bir görünüm sergilemesidir.
ying-yang.jpg
Rakibin savurma yaptığı yönün tersine ilerlemek ve bu şekilde darbeyi hafifletmek. Bu elbette ki tekniği uygulayan kişinin blok yapmayacağı anlamına gelmiyor. Sadece bir önlem almaca. Ancak bu tekniğin diğer bir boyutu ise saldırıların, darbeyi yiyen kişiyi sarsmayacak (felce sokmayacak) kadar önemsiz olduklar zaman ise tekniği uygulayan kişinin savunma yapmayıp direk saldırması sonucundaki elde ettiği beleş vuruş şansı. Aklıma geldiği kadarıyla şu durumlarda oluşur: Cüzzamlı tekniğindeki gibi saldıran kişinin saldırma menzilinden çıkmaya yakın olmak (yanına geçerek), saldıran kişinin saldırısının zamanlamasını veya hızını iyi ayarlayamadığı zaman. Bunlardan ilki genelde hafif, ikincisi ise ağır zırhlarla yapılır.


Bundan sonraki teknikler büyük ihtimalle daha önce çok az tanık olduğunuz ya da hiç tanık olmadığınız teknikleri kapsayacak. Bunların hepsini ben uydurdum denemez -isimlerini ben uydurdum tabi-. Ama Spiral Architech ve Kürekçi tekniği tamamiyle benim keşfim. Fake chamber'i de ben uydurdum ama ona keşif demeye dilim varmıyor :razz:.



Spiral Architech
Fake atma temelli olan tekniğimiz şöyle gerçekleştirilir: Önce konum olarak sağ çaprazınızı rakibe dönersiniz ve sağ taraftan bir fake atarsınız, fake atarken de bir yandan olduğunuz yerlerde sol tarafa dönersiniz ve sol çaprazınız rakibe baktığı zaman da sol taraftan bu sefer gerçekt saldırıyı gerçekleştirirsiniz. Eğer eliniz varıyorsa sol taraftan da fake atarak bu saldırıyı uzatabilirsiniz. Tabi bu tekniğe iki yönden de başlayabilirsiniz ben anlatması kolay olsun diye öyle anlattım. Dönüş kısmında ise olduğunuz yerde dönmek yerine ileri giderek hareket edebilirsiniz de nasıl rahat ederseniz.
İsim için Kara Sabahattin'e ve Oğuz Özburun'a teşekkürler. (forum kullanıcısı değil bildiğimiz Black Sabbath he)
Karşı Yöntem- Olası bir teşebbüs-chamber atmak. Tehlikesi de yok.
Videoyla gösterim : GELECEK


Girdap
Bu teknik görünüş itibariyle inanılmaz biçimde girdapa benzemektedir. Bunun tek sebebi tekniği uygulayanın sadece 360 derece dönmesi değil dönerken kılıcıyla da ekseni etrafında döndüğü yeri kılcının ucuyla gösterirken girdapımsı bir görüntü kazanmasıdır. Şöyle anlatayım: Tekniği uygulayan kişi elindeki silahını batırma pozisyonda gererek geri geri giderek çemberler çizer ve bir kaç tur dönüşten sonra uygun gördüğü bir zamanda saldırır (batırma saldırısıyla).
Karşı Yöntem-
Videoyla gösterim: GELECEK

Yukarıdan Gelen Ölüm [GH]
Tekniği uygulayan ile rakibi arasında mesafe var iken uygulanır zaten bu konum genelde düellonun başında olduğu için bir giriş hamlesidir. Şöyle ki: Tekniği uygalayan kişi havaya sıçrar ve havada 360 derece döner ve silahını rakibin kafaya indirir. Silahın ne zaman gerilmeye başlaması ise farklı varyasyonlarını doğurur. tekniği uygulayan kişinin elindeki silahın rakibinkinden uzun olması ise önemli bir güvenlik meselesidir çünkü tekniği uygularken oldukça açık verilmektedir.
Karşı Yöntem- Hedef ulaşabileceğiniz ve güvenli bir mesafedeyse saldırmak. Olmazsa saldırıyı bloklamak.
Videoyla gösterim: GELECEK

Kürekçi Tekniği
Tekniği uygulaması aslında kolaydır. Vuruş yapmadan önce hedef olarak önce yeri hedeflemeniz (adını buradan alıyor) ardından silahın hedefini rakibe yöneltmeniz.
Karşı Yöntem- Geri çekilip batırma saldırısının menzilinden yararlanıp veya rakibin batırma saldırısından kaçıp uzaktan kılıcı batırmak.
SS'lerle gösterim:
Videoyla gösterim:


Kobra'nın Gözü (Ulan isim çok ciks oldu be :razz:)
Anlatması spiral architech'ten de zor olan bu hareket belki de bir manuel blocker'ı en çok şaşırtabilitesi olan hareket. Nice kılıç ustalarını zorlanmadan yere serdim bu hareket sayesinde. Ehem, neyse:
şöyle yapılıyor ki - (biraz aşağıdan ve sağ aşağı çaprazınızdan başlayacak bir yerden başlayıp) silahınızı batırmak için gererken bir yandan da karekterin baktığı yönü; (dolayısıyla kılıcın yönünü de) yatay eksende yaklaşık 80-90 derecelik açı tarayacak şekilde sağa döndürüyor, dikey eksende de aşağıdan yukarı doğru yaklaşık 35-40 derecelik açı tarıyorsunuz. Bu hareketin gerinme kısmıydı.
Bunları yaptıktan sonra;
Gerinme kısmını tamamladıktan sonra silahı hiç bekletmeden, yakın bir yoldan gerisingeri rakibe iletiyoruz (batırma saldırısıyla). Şimdi bunca aksiyonu yapmamızın bir sebebi var elbette. Bu hareket görünüş itibariyle sağ taraftan savurmaya çok benziyor. Bu da rakibin kafasını karıştırıyor. En iyisi biraz resimle durumu özetlemeye çalışalım:
mb169.jpg
mb166.jpg
mb168.jpg
mb167.jpg
mb164.jpg
mb163.jpg
Umarım aradaki bağlantıyı güzelce kurabilirsiniz. Biliyorum kusursuz olmadı ama.
Modellik yaptığı için KnightOfTemple'a (DreadfulAngel) teşekkürler.
Videoyla gösterim: GELECEK



Fake Chamber
İşte olası en kolpa teknik. Chamber attıktan sonra saldırıyı geri almak, fake atmak. Eminim ki bu teknik en kullanışsız tekniktir şu rehberdeki, çünkü chamber blok genelde en usta oyuncuları bile şaşırtır ve onları hazırlıksız yakalar. Chamber'ı tamamlamayıp geri almak büyük ihtimalle rakibe aslında hazırlanması için zaman tanımak, şans vermek olacaktır. Ancak ve ancak chamber'ları bile karşılayan ve aşırı konsantre oyuncuları şaşırtmak için kullanılabilir. Aşağıdaki kombinasyonlardan birinde de kullandım ancak öyle etkili olabilir sanırım.
Karşı Yöntem- Her fake'in ilacı chamberdır, ama genelde chambera chamber'la karşılık vermek zor olduğundan biraz zordur tabi.

Chamber Bekletmek (Fatalwarrior'a teşekkürler)
İşte size chamber'ın gırla gittiği oyunlarda kullanabileceğiniz süper bir teknik. Rakibinizin saldırısna chamber attığınız zaman saldırıyı hemen savurmayıp biraz beklettiğiniz zaman savunan kişinin afallaması, sonrasında da sinir krizlerine girmesi olasıdır. Chamber atmayı bilenler için yapması basit ama savunan taraf için savunması pek de basit olmayan bir tekniktir.





Formul:
Y = Yukarıdan saldırı
Sa = Sağdan saldırı
So = Solan saldırı
B = Batırma saldırısı
KG = Kobra'nın gözü saldırısı
FC = Fake Chamber
[X]f = X saldırı yönü olmak üzere o yönden atılmış fake/feint. Yf= Yukarıdan yapılmış taraftan fake, gibi
Sf = Sığ fake
Df = Derin fake.
{X1, X2 ... Xn} vs. {Y1, Y2 ... Yn} = Bu formulada sizin yapıtığınız saldırılar X ve rakibinizin yaptığı saldırılar Y olmak üzere iki tarafın karşı karşıyayken yaptığı saldırıların karşılaştırılması.

Feragatname: Düellolar her daim değişken ve akışkan, bu yöntemler LordHasek'in, benim ve saz arkadaşlarımın genel geçer olarak düello yaparken bulduğu(ve bulduğum) en etkili kombinasyonlar. Her duruma uymama ihtimali var.

Yf - Sa veya Yf - So : LordHasek bu saldırı metoduna "The Akmar" demeyi uygun görmüş (anlamını bilen varsa beri gelebilir mi). Her ne ise, bu saldırı metodunun başarılı olmasının sebebi rakibi yukarıdan ve hemen ardından yandan savunmaya zorlaması. Yukarı blok yapmanın etkisiyle hemen ardından gelen savunmanın daha çok aşağı bloğa kayması, bunun sebebi de yukarı blok yapmak doğası gereği insanların mause'unu genel bölgesinden çıkarması. Ayrıca bazı ping, konum ve silah hızı farkından dolayı olabilecek bazı avantajlarınız da var ise elinizde eğer, ekstra avantajlı bir metod. Şöyle ki. eğer rakibiniz ilk yukarıdan saldırınıza chamber yapmaya çalıştıysa hemen arkasından yukarıdan saldırının en yavaş saldırı metodu olmasının etkisiyle de sizin yandan gelen saldırınıza yetiştiremeyebilir ve ona ilk vuran siz olabilirsiniz.
Sof - Saf - B : Bu yöntem insanları genelde sağ - sol arasında gidip getirdiği için aşağıdan blok yapmayı biraz zorlaştırabilir.
Df - B - B veya Df - KG - B [GH] : İlk başta kullanılan derin fake'lerin saldırı yönünü gizlemesi, hemen ardından gelen batırma saldırısının ise hem en uzağa ulaşan saldırı olması hem de derin fake'lerden sonra batırma saldırısının veya Kobra'nın gözü saldırısının en gizlenik saldırı olması sayesinde ölümcül bir kombinasyon olabilir. Yapısı itibariyle güzel bir giriş saldırısıdır.
FC - Sf veya Fc - Df Chamberları bile karşılayan hatta kendi de chamber yapan oyunculara karşı kullanılabilir etkili bir tekninkir. Chamber atan usta oyunculara bile beklemedikleriden dolayı fake atma şansı elde edersiniz, ancak siz gene de chamber atanlara karşı Derin fake serisi atmaya kalkışmayın.
Saf-KG (Fatalwarrior'a teşekkürler) Kobranın gözünü kullanmanın etkili yollarından biridir bu kombo. Özellikle teknik uygulanırken devamlı sağ sol kıpraşılırsa daha da şaşırtıcı olur.
Ezici silah kombosu: Şöyle ki, ezici bir silah kullanırken rakibi yere serdiğiniz zaman önce yerdeki rakibinize bir tane geçirip, sonra da bir yandan yattığı yerin dibine gelip tam kalkarken de tekme atıp kafasına üçüncü bir darbe geçirebilirsiniz. Tüm bunlardan sonra, rakibiniz hala yaşıyorsa mutlaka elit zırhı olmalı.





Oyun Tarzları
Şimdi bu kısım oyuncular tarafından genelde boşverilir ama aslında oldukça önemlidir. Elbette ki usta bir düellocu düello sırasında birden fazla teknikten faydalanabilir ama oyuncuların genelde tek bir stili vardır. Bu onların karakteristiklerini belirler. Her şeye rağmen söyleyebiliriz ki hangi düello stilini kullanırsanız kullanın yapacağınız şeyler üç aşağı beş yukarı aynıdır. Biraz blok, bir iki savurma, biraz ayak hareketi, konum ayarlamaya çalışma gibi. Not: Agresif köpek tekniğindeki resimleri spoiler içine almamın sebebi insanın gözüne fena takılıyor olmaları



Kablumbağa tekniği
Touche_Turtle.jpg

Defansif oyun tekniğidir. Bu tarzdaki oyuncular diğerlerine nispeten:
1-Daha az saldırganlık örneği sergilerler.
2-Düeli bir an önce bitirmek gibi bir dertleri yoktur.
3-Fake fazla kullanmazlar, atsalar bile fazla abartmazlar.
4-Riskli hareketlere girmezler (fake). Ama chamber atan versiyonları da bulunur.
5-Düello yaparken pozisyonlarını iyi ayarlarlar. Yere sağlam basarlar.
6-İlk Saldırıyı rakiplerinin yapmalarını beklerler.
7-Bu tekniğin ustaları manuel blokta o kadar iyilerdir ki düello uzadıkça bir türlü rakibe vuramadıkça moraliniz bozulmaya başlar. Zaten stratejileri de budur.

Bu tekniği kullanan oyuncuların sevidği teknikler:
1-Manuel blok
2-Saldırıyı bekletme hareketi (opsiyonel)
3-Chamber blok (opsiyonel)
Fazla hareket sevmezler aslında. Bildiğin düz adamdırlar biraz. Ama sağlamdırlar.
Kaplumbağa tekniğinin genel karakteristiklerini göstermek için şu videoya bakabilirsiniz: GELECEK

Genel Silah Seçimleri
Her silah onlara uyar.

Karşı Teknikler
Eğer manuel blokta rakibinizden daha iyi olduğunuzu düşünmüyorsanız onun oyununu oynamamaya çalışın. Eğer karşıdaki chamber atmıyorsa rakibi fake'lerle yormayı deneyebilirsiniz, eğer ki chamber atmaya başladıysa bekletme silahından faydalanabilirsiniz. Olmadı kısa bir silahınız var ise rakibin dibine dibine girerek onun konumlamasını sarsmayı deneyebilirsiniz. Chamber atmayı da deneyebilirsiniz elbette ama bu tarz oyuncular genellikle chamber'a karşı hazırlıklı olurlar.



Kuduz Köpek Tekniği
72375_0.jpg

Agresif oyuncu tekniğidir. Bu tarzdaki oyuncular nispeten:
1-Savunmadan çok rakibe saldırmayı severler.
2-Düello boyunca napsam da rakibin ayağını bir an önce kaydırsam diye planlar kurarlar.
3-Ustalaştıkça daha zengin saldırı stillerinde ustalaşırlar. Hatta yeni icatlar bile yaparlar (ben :razz:)
4-Rakiplerinin konumlarını sarsmaya çalışırlar.
5-Fake atmayı severler.
6-İlk saldırıyı yapmaya çalışırlar, ve bu saldırılarını derin fake atarak gizlemeye çalışırlar genelde.
7-Savaşı kendi sahasından çok rakibin sahasında tutmaya çalışarak rakibi yorarken fazla efor sarfetmemeyi amaçlarlar.
8-Rakiplerinin üstüne üstüne gittiklerinden rakipleri geri geri giderken bunlar kovalar.

Bu tekniği kullanan oyuncuların sevidği teknikler:
72379_0.jpg
1-Cüzzamlı tekniği
2-Fake/Feint
3-Zıplayıp vurmak
4-Saldırmadan önce beklemek
5-Kobra'nın gözü
6-Spiral architect
7-Kürekçi
8-Tekme
9-Chamber blok
10-Girdap
11-Yukardan gelen ölüm
12-Absorbe Etme Tekniği
13-...
Hücum sevene teknik bol.
Kuduz köpek tekniğinin genel karakteristiklerini göstermek için şu videoya bakabilirsiniz: GELECEK

Genel Silah Seçimleri
Kısa silahlar (Tercihen Nord kılıçları, Çekiçler), Orta boyda silahlar (Çift elliler; Svadya, Rodok falan, Bazen de kısa mızraklar)

Karşı Teknikler
72381_0.jpg
Genelde bu tarz oyuncular blok sevmezler ve dikkateri kendi güvenliklerinden çok rakiplerinin üstündedir, fake atmayı da sevdiklerinden en iyi karşı yöntem chamber blok atmak olacaktır. Eğer silahı bekletme tekniğinden faydalanırlarsa düellonun temposu ister istemez düşecektir. Bu sayede saldırıları bloklamanız da daha kolay olacaktır. Eğer cüzzamlı tekniğinden faydalanmaya çalışıyorsa becerebilirseniz tekme kullanmaya çalışın derim ancak bunu yaparken çok dikkatli olmalısınız çünkü ıskalarsanız rakibe bir şans vermiş olursunuz. Rakipten daha uzun bir silaha sahipseniz mesafenizi korumaya çalışarak onu bloklamaya zorlamanız da iyi bir strateji olabilir.



Ayak Cambazı
dans.jpg

Agresif oyuncu tekniğidir. Bu tarzdaki oyuncular nispeten:
1-Savunma yapmayı fazla sevmezler veya beceremezler. Bu yüzden rakiplerinin saldırılarından kaçarak kurtulmaya çalışırlar. Tabi savunmada iyi olanları da vardır.
2-Düello boyunca geri kaçarlar.
3-Ustalaştıkça silah erimlerini hesaplamayı öğrenirler. Bu onlara menzil hesaplamada müthiş bir avantaj sağlar.
4-Menziller konusunda ustalaştıklarından ilk saldırıyı kendileri vurmayı severler. İlk saldırıyı olası en uzak mesafeden yapmaya çalışıp geri kaçarlar ve sırayı rakibe kaptırmadan tekrar durumu aynı konuma getirirler. Rakipleriyle menzil yarıştırmayı severler.
5-Rakiplerinin menzilinden çıkıp ama rakiplerini kendi menzillerinde tuttuklarında saldırırlar. Genelde acemi oyuncuları böyle avlarlar.
6-Devamlı kaçarak kendilerini kovalattırırlar ve bazen durup kendilerini kovalayanlara tekme atarlar. Uzaklaşmak için zaman kazanmak için de tekme atarlar.

Bu tekniği kullanan oyuncuların sevidği teknikler:
1-Geri kaçmak
2-Geri kaçmak
3-Geri kaçmak
4-Geri kaçmak
5-Tekme
Ayak cambazının genel karakteristiklerini göstermek için şu videoya bakabilirsiniz: GELECEK

Genel Silah Seçimleri
Orta boyda silahlar, Uzun silahlar (balçaklı mızrak, bambu mızrağı bile alırlar)

Karşı Teknikler
Dövüşe girişte eğer çok usta değilseniz ilk vuruşu karşılamanız tavsiye edilir. Bu tekniği uygulayana kaçış şansı verilmemelidir ve mümkün mertebe sıkıştırılmalıdır, tabi bir yandan olası tekmelere karşı da tetikte durulmalıdır. Genelde bu tarz oyuncular rakipleriyle yakın temastan kaçınırlar o yüzden yakın temas elde edilmeye çalışılmalıdır, mümkünse yapışmak olumlu sonuç verecektir.
Menzil meselesine de dikkat edilmelidir. Rakibe vurabilecek mesafeye gelindiğinden emin olunmadan saldırı yapılmamalıdır.


Çakal Tekniği
b-36537-çakal.jpg

Sinsi oyuncu tekniğidir. Bu tarzdaki oyuncular nispeten:
1-Her türlü çakallığa başvururlar. Rakiplerini kandırarak alt etmeyi severler.
2-Kendini kovalattırıp arkasını dönüp bir anda vurma gibi, veya geri pedal yapıp bir anda vurma gibi.
3-Arkadan vurma en sevdikleri şeylerdendir.
4-Geri pedal hariç bu teknikleri düelloda uygulama fırsatı bulamazlar. Meydan savaşlarında 1v1 durumlarda uygularlar bu taktiklerini

Bu tekniği kullanan oyuncuların sevdiği teknikler:
1-Geri pedal
2-Arkadan bıçaklama
3-Fake/Feint
4-Bir çıkıntıdan, çatıdan falan rakibinin üstüne atlama
5-Düelloda menzilli çıkartma.
6- ve Başka her türlü akla gelebilecek çakallık işte

Genel Silah Seçimleri
Daha çok ağır, tek darbede rakibi öldürebilen silahları tercih ederler (Baltalar, Çekiçler, Gürzler, Satırlar)

Karşı Teknikler
jackal_tb-6346.jpg
Uyanık olun ve onlar gibi düşünün. Ve menzilli silahlar için isterseniz sırtınıza bir kalkan alın veya admine falan şikayet edin.

------------------------------------------

Evet işte bir rehberin daha sonuna geldik. umarım yukarıdakileri faydalı bulursunuz ve dahası hoşunuza gider.
Haydi roket gibi esin kavurun ortalığı. RONIN LAUNCHED!
mb196.jpg
Son olarak hepinize hoşçakalın diyorum ve rehberimi bir şarkıyla bitiriyorum - http://www.youtube.com/watch?v=6IAPdycnKsM
 
Mükemmel olmuş. Eline sağlık. Nord Baltalarının bilmediğim bir özelliikleri varmış.  :grin: Çok iyi oldu bu.

Ayrıca Envanter Yönetiminde diğer türlü silah değiştirmeyi açıklayabilirim.

2. Seçenek ve alternatif olan bu silah seçme tekniğini NumPad'den yapıyoruz. 1 ve 3 tuşları silahlar arasında Hiper Düper bir silah değişimi yapıyor. Eğer yakınınızda düşman var ise milisaniyeden az bir zamanda defalarca kez silah değiştirebilirsiniz.

Bazen oyunda duyarsınız, arda arda yüzlerce kez silah çekme sesi gelir arkalardan. Genelde bunu bilmeyenler, bunu yapanlara fake'ci, hileci, glitchci gözüyle bakarlar.

Aslında yerinde ve zamanında kullanılırsa iyi bir strateji yaratabilir. Bir silahı çekmeye başlarken aniden 2. veya 3. silaha geçebilirsiniz.
 
Güzel bir rehber =) Ama başarılı bir piyadenin bunlardan fazlasını bilmesi gerekli =)
 
Ubsilon Xefor Cioss said:
Mükemmel olmuş. Eline sağlık. Nord Baltalarının bilmediğim bir özelliikleri varmış.  :grin: Çok iyi oldu bu.

Ayrıca Envanter Yönetiminde diğer türlü silah değiştirmeyi açıklayabilirim.

2. Seçenek ve alternatif olan bu silah seçme tekniğini NumPad'den yapıyoruz. 1 ve 3 tuşları silahlar arasında Hiper Düper bir silah değişimi yapıyor. Eğer yakınınızda düşman var ise milisaniyeden az bir zamanda defalarca kez silah değiştirebilirsiniz.

Bazen oyunda duyarsınız, arda arda yüzlerce kez silah çekme sesi gelir arkalardan. Genelde bunu bilmeyenler, bunu yapanlara fake'ci, hileci, glitchci gözüyle bakarlar.

Aslında yerinde ve zamanında kullanılırsa iyi bir strateji yaratabilir. Bir silahı çekmeye başlarken aniden 2. veya 3. silaha geçebilirsiniz.

bu yazı rehberde yerini sen de referanslar bölümünde yerini aldın :wink: , yorumlar için de teşekkürler. Fazla işim olmazsa dğer kısımları da fazla uzatmadan çıkarmayı düşünüyorum. Tabi tembel bir insan olduğumu da eklemek istiyorum :mrgreen:

Ava said:
Güzel bir rehber =) Ama başarılı bir piyadenin bunlardan fazlasını bilmesi gerekli =)
dostum bu sadece temeller kısmı, devamı gelecek. hiç değilse bir şeyler çıkarmış olayım dedim hem kendimi hem sizleri motive etmek için.

bu arada : 1.131 demişim, o 1.132 olacak editledim
 
Yabancı konuya baktımda, sanırım bazı bölümleri çevirebilirim. Mesela VS INFATERY, VS CALAVALRY, DUEL gibi.

Bunları bir mesajımda yazarım, sayfayada permasını koyarsın.
 
Yardım teklifin için teşekkürler ama kendim çevirmeyi tercih ederim çünkü birebir çeviri yapmak istemiyorum. Kendi bildiklerimi ve tecrübelerimle harmanlayıp farklı bir şekilde sunmaya çalışıyorum :smile:
zaten Reapy'ye de böyle yapacağımı söyledim o da keyfime bakmamı söyledi.
 
Bu yazı orjinal konudaki "Weapon Damage Types"ın çevirisidir. Çeviri, orjinalinin tıpkısı değildir. Üzerinde düzeltmeler yaparak anlatacağım.

Silahların Verdikleri Hasar Tipleri

Mount&Blade'de 3 çeşit silah hasarı sistemi vardır:

Kör(Bayıltıcı) - Tüm iki elli çekiçler, sopalar, ve diğer çekiçler bu hasar türüne girer. Tamamen şansa dayalı hasar verme sistemidir. Yukarıdan yapılan bir saldırıda rakibinizi ezer geçersiniz.

Delici - Herhangi bir kılıç ve mızrağı batırınca, bu hasar türüne girer. Genelde bu saldırı türünde hasar küçük olur, fakat rakiplerin zırhlarını görmezden gelemezsiniz.

Kesici - Keskin kılıçlar ve baltalar bu hasar türüne girer. Genelde bu saldırı türünde hasar büyük olur, fakat ağır zırhlı düşmanlara karşı daha az hasar verir; daha hafif zırhlı düşmanlara daha fazla hasar verir.
 
Bu yazı orjinal konudaki "Weapons and Armor"un çevirisidir. Çeviri, orjinalinin tıpkısı değildir. Üzerinde düzeltmeler yaparak anlatacağım.

Silahlar ve Zırh: 

Evet, bir oyun başlatın yada girin, favori krallığınızı seçin, ve baş döndürecek bir dizi zırh ve silah ile karşılaşın. Şİmdi ne yapacağız? Burada tüm silahların türlerini göreceksiniz, başlamanıza yardımcı olacak. (Ağırlık, hız, para, defans gücü...)

İlk olarak, istatistiklerinizi dikkate alacağız. ANA istatistiklerde silahınız hızına dikkat edin , ve uzunluğuna da. Daha çok hasar veren daha iyidir, fakat silahın hızı ve uzunluğu oynayışınızdaki çok önemli bir faktördür.
 
abicim gerçekten yapmana gerek yok oraları çevirdim bile ben. ikinci posta için hazırlanıyorum birden postlıycam hepsini. Ancak şu kısmı çevirebilirsen gerçekten makbule geçer. Henüz seviyem şu kısımı anlamaya yetmiyor:
Reapy said:
Most important now is 'chamber time'. When you hold the attack button down the swing stay cocked back, ready to be released. As you hold the button, you can see the sword come back, shift almost horizontally, and then sit in place. This small 'after shift' is your chamber time. It takes .6 sec to reach peak chamber bonus, and then falls down. At the peak of the chamber bonus, your stun effect will be 1.6 times normal. As you pass the peak, you will fall back down and stay at a 1.2 times stun effect bonus.

Alhedras said:
Yanılıyor olabilirim ama yanlış bilmiyorsam menzil açısından

saplama > sağdan savurma > soldan savurma

şeklinde olması lazım.
hmm pek emin değilim aslında ama soldan savurmanın sağdan savurmaya göre biraz daha yavaş olduğunu düşünürsek dengelesin diye ulaşma mesafesi olarak: sol > sağ daha mantıklı geliyor.
 
Tüh tam iştahlanmıştım ya, silahlara geçmiştim. Neyse amacım biran önce tamamlanmasını sağlamaktı.

Şu yazıyla ilgileniyorum şimdi. Bu mesaja editlerim sanırım.
 
Master Ronin said:
Alhedras said:
Yanılıyor olabilirim ama yanlış bilmiyorsam menzil açısından

saplama > sağdan savurma > soldan savurma

şeklinde olması lazım.
hmm pek emin değilim aslında ama soldan savurmanın sağdan savurmaya göre biraz daha yavaş olduğunu düşünürsek dengelesin diye ulaşma mesafesi olarak: sol > sağ daha mantıklı geliyor.

Yazıyı okuduktan sonra dün gece saman hedefler üzerinde denedim, sağ kesinlikle soldan daha uzun menzile sahip.

Sol'un avantajı kalkanın olmadığı taraftan vurması. Kalkan savunmadan çıkarken ilk olarak o tarafı açığa çıkartıyor. Yani soldan atağı bekletip adam tam kalkanı indirirken vurabilirsin.
 
Ubsilon Xefor Cioss said:
Tüh tam iştahlanmıştım ya, silahlara geçmiştim. Neyse amacım biran önce tamamlanmasını sağlamaktı.

Şu yazıyla ilgileniyorum şimdi. Bu mesaja editlerim sanırım.
Amacım hevesini kırmak değildi dostum :sad: ama farklı şeyler eklemeye başladım bile o yüzden. Bu aralar vaktim bol, rehber hızlı gidiyor merak etmeyin.

Alhedras said:
Master Ronin said:
Alhedras said:
Yanılıyor olabilirim ama yanlış bilmiyorsam menzil açısından

saplama > sağdan savurma > soldan savurma

şeklinde olması lazım.
hmm pek emin değilim aslında ama soldan savurmanın sağdan savurmaya göre biraz daha yavaş olduğunu düşünürsek dengelesin diye ulaşma mesafesi olarak: sol > sağ daha mantıklı geliyor.

Yazıyı okuduktan sonra dün gece saman hedefler üzerinde denedim, sağ kesinlikle soldan daha uzun menzile sahip.

Sol'un avantajı kalkanın olmadığı taraftan vurması. Kalkan savunmadan çıkarken ilk olarak o tarafı açığa çıkartıyor. Yani soldan atağı bekletip adam tam kalkanı indirirken vurabilirsin.
hmm öyle diyorsan hemen değiştiriyorum. referanslarda da kendi adını bulabilirsin :smile:

Lord Hasek izin verirse onun düello rehberini de bu rehberle birlikte sunmayı planlıyorum. Mesajı yolladım cevap bekliyorum.
edit : izin verdi heyo.
 
Senden de böyle bir rehber beklenirdi dostum =).Gerçekten çok güzel hazırlamışsın.Aralıksız okudum çoğu yerini.
 
Ubsilon Xefor Cioss said:
Bu yazı orjinal konudaki "Weapon Damage Types"ın çevirisidir. Çeviri, orjinalinin tıpkısı değildir. Üzerinde düzeltmeler yaparak anlatacağım.

Silahların Verdikleri Hasar Tipleri

Mount&Blade'de 3 çeşit silah hasarı sistemi vardır:

Kör(Bayıltıcı) - Tüm iki elli çekiçler, sopalar, ve diğer çekiçler bu hasar türüne girer. Tamamen şansa dayalı hasar verme sistemidir. Yukarıdan yapılan bir saldırıda rakibinizi ezer geçersiniz.

Delici - Herhangi bir kılıç ve mızrağı batırınca, bu hasar türüne girer. Genelde bu saldırı türünde hasar küçük olur, fakat rakiplerin zırhlarını görmezden gelemezsiniz.

Kesici - Keskin kılıçlar ve baltalar bu hasar türüne girer. Genelde bu saldırı türünde hasar büyük olur, fakat ağır zırhlı düşmanlara karşı daha az hasar verir; daha hafif zırhlı düşmanlara daha fazla hasar verir.

Xefor, izninle düzeltme yapacağım.

Orjinal metin:

Generally the damage numbers are smaller for these attacks, but they make up with it by ignoring more of the opponents armor.

Şöyle çevirebiliriz:

Delici silahlar'ın hasar değerleri düşüktür. Ancak rakibin (birçok çeşit) zırhını görmezden gelir.

Kısacası delici silahın karşıdakinin zırhı delip geçme şansı var. Şöyle örneklersek, ağır zırhlı bir düşmada aynı kılıç ile kesme ve saplama yapılırsa, bir ihtimal saplama daha fazla zarar verecektir.


 
Back
Top Bottom