Versay Antlaşması Gerçekten Dünya Barışı İçin mi Hazırlanmıştı?

Users who are viewing this thread

Öyle. Fransa'nın desteklediği Küçük Antant üyeleri (Romanya ve Çekoslovakya) harici Balkanlar'da gram huzur kalmamıştı zaten. Üçüncü, dördüncü Balkan savaşları çıkardı dünya savaşı çıkmasa.
 
Jacques Collin said:
  Yav ne nazizmi? Savaşta Hitler kadar İtilaf da suçlu. Batı ettiğini buldu. Kendi ayağına sıktı. Kabullenilmiyor bu durum.
Aylar geçmiş ama yazmadan edemedim. Versay Anlaşması diğer İttifak ülkeleriyle yapılan anlaşmalardan, veya Almanya'nın kendisinin Rusya'ya sunduğu Brest-Litvosk'tan daha ağır değildi. Kaldı ki, Almanya'yı düşmanlaştırmak istemeyen Birleşik Krallık, Fransa'nın karşı olmasına rağmen, Nazilerin bir bir anlaşma şartlarını ihlal etmesine göz yumdu. Eğer bir sorun varsa ortada, o da devletlerin anlaşma şartlarına bağlı kalınması konusundaki isteksizlikleriydi.

İtilaf devletleri de savaşın çıkması konusunda İttifak devletleri kadar suçluydu elbette, gönül isterdi ki milyonlarca insanı azınlık yapacak, yerinden yurdundan edecek anlaşmalar yapılmasaydı. Ama Versay bu konuda bir istisna değil, yapılan her barış anlaşması en az onun kadar sertti. Versay'ın Almanya'yı yok olmaya falan mahkum ettiği düşüncesi Nazi propagandasından başka bir şey değil.
 
Almanya gerek sanayisi gerek nüfusu ile daha büyük bir ülkeydi ama etkisi bundan büyük oldu, Avusturya-Macaristan gibi bir ülkeye kıyasla 4 kralı olsa bile daha birleşmiş bir devletti. Locarno ile Almanya Avrupa ilişkilerine geri katılana kadar bir dışlanma durumu da mevcuttu.
 
Lakin bilinmeyen pek mühim bir husus vardır ki; Almanların 2.Dünya Savaşından sonra aldıkları Marshall yardımları ve Doğu-Batı diye ayrışmaları tekrardan gerçekleşebilecek olası bir savaşı engelledi
 
Brest-Litvosk Antlaşması da ağırdır, aksini iddia edemem. İç savaşta olan bir ülke ile imzalandığı da eklenirse evet aşırı ezicidir. Ancak burada üzerinde durduğum nokta batının çakallığıdır. Almanya dünya barışı ağabeyliği yapıp ortaya bir Brest-Litvosk sunsaydı evet net olarak hak verebilirdim. Ama Almanya ve saldırganlığı zaten ortadaydı. Batının propagandaları göze alınırsa bu iki antlaşma arasında fark olduğunu düşünüyorum.
 
Back
Top Bottom