Versay Antlaşması Gerçekten Dünya Barışı İçin mi Hazırlanmıştı?

Users who are viewing this thread

Lalaitha

Sergeant Knight at Arms
I. Dünya Savaşı'nın sonunda savaşı kaybeden Almanya 1919'da Versay 'Barış' Anlaşmasını imzaladı. Versay 'Barış' Antlaşması, başta yeni bir savaşın çıkmaması ve dünya barışını sağlamak gibi sebeplerden ötürü Almanya'ya dayatıldı. Savaşın tüm sorumlusu Almanya ilan edildi. Almanya'nın bir daha savaş çıkaramaması için ağır şartlar belirlendi.

Kitaplarda, belgesellerde ve bunun gibi benzer kaynaklarda II. Dünya Savaşı'nın (Avrupa'daki savaşın) Hitler ve yayılmacılığı yüzünden çıktığı yazıyor ve anlatılıyor. Hitler'i kenara koyalım. Gerçekten Hitler manyağı yerine başkası gelse bu savaş çıkmayacak mıydı? Danzig koridoru mesela hangi mantıkla belirlendi. Sırf Polonya denize erişsin diye Alman toprakları ikiye bölündü. Hitler veya herhangi biri sanki birleştirmek için uğraşmayacak mıydı? Gerçekten Almanya'ya imza attırdıkları antlaşma, barış için miydi? Yoksa Almanya'yı sömürmek için miydi?

Herhangi bir kaynakta II. Dünya Savaşı'nın başlama sebebi, mihver güçlerin yayılmacı politikası ve bu devletlerin başındaki isimler olarak yazıyor. Bazı kaynaklar ise biraz daha tarafsız davranıp, I. Dünya Savaşı'nda imzalanan antlaşmalar maddesini de ekliyor. Ama batılı kaynakların veya belgesellerin çoğu geçmişi yok sayıp, suçu tamamen Mihver güçlerine yıkıyor. İtilaf'ın emperyalizmi göz ardı ediliyor.

Hitler'i savunmuyorum. Gerçekten Hitler gelmese bu savaş veya benzer bir savaş çıkmaz mıydı onu soruyorum. Almanya'nın başına gelecek yeni kişi hak iddia etmez miydi? Batı cidden bunu göremeyecek kadar kör müydü? II. Dünya Savaşı'nın çıkmasının bir sebebi de İtilaf'ın kendisi değil miydi?
 
Hitler yerine bir başkası olur o savaş yine olurdu. Hitler gibi yayılır mı, başarılı veya başarısız olur mu bilemeyiz. Batı dediğin şey herhalde Britanya? Adamlar kendi işine gelen imzayı attırdı. Yükselen Almanları düşürdü. Gerçek barış budur onlar için.
 
İşte onlar için barış olan, onların işine gelen şey neden dünya barışı gibi anlatılıyor? Almanya'da yerden yere vuruluyor tabii. Sanki Almanların durdurulması, İngilizlerin ve İtilaf'ın emperyalizmleriyle yükselmesi iyi bir şeymiş gibi empoze ediliyor. Almanlar tamamen haksızmış gibi gösteriliyor. İşte buna anlam veremiyorum ben hocam. Bir belgesel kanalı nasıl taraflı olabilir ki?

Bu arada batıdan kastım batılı ülkeler. Sadece Britanya değil. Mesela Fransa da buna dahil.
 
Versay'daki amaç İttifak Devletlerini güçsüz bir konuma sokup İtilaf Devletlerinin barışı sağlayacağı düşüncesiyle savaşın hesabının sorulmasıydı. İkinci Dünya Savaşı'nın ortaya çıkması daha çok Avrupa'daki ideolojik karmaşanın etkisi daha büyüktür. Liberal hükümetler dönemin sol hareketini engellemek amacıyla Faşizmin yükselişine göz yummuş, dolayısıyla kendi elleriyle tüm dünyayı bir kez daha sürüklemişlerdir ki bugün faşizme karşı alınan bu sert kararların arkasında bu tecrübe yatar.

Elbette işin bi ucunda İttifak Devletlerini zor duruma sokmak yatıyor ancak bu dönemle o dönem arasındaki anlayış arasında çok büyük bir fark var. O dönemde İtilaf tarafı bu anlaşmayı savaşın çıkmasına sebep olan tarafın cezası ve savaşta verilen kayıpların hesabı olarak gördükleri için böyle sert bir şekilde karar almışlardır. Faşizmin gerçek bir tehdit olarak görülmesi çok daha geç bir döneme sarkar. Hitler 1933'te resmen gücü eline geçirmiştir. Kaldı ki bundan önceki süreç de Hitler askeriyeden parti işine girişene kadar faşizmin varlığı daha çok paramiliter grupların sol parti üyeleriyle çatışmasından öteye gitmiyordu. İtilaf devletleri açısından ikinci bir savaşı ön görmek cidden çok zordu.
 
  İyi de hocam Almanya'yı kalkıp bölüyorlar. Sonra kafasını eziyorlar. Hitler hiç başa gelmeseydi, yerine başka biri gelseydi, ekonomiyi düzeltince yüksek olasılıkla Danzig için mücadele etmeyecek miydi? Yani İtilaf daha bu antlaşmayı ilk dayattığında bile bir gün Almanya'nın toparlanabileceği olasılığını reddetti. Hiç mi düşünmedi bu adamlar? Danzig için savaş çıkmasa bile, illaki Hitler yerine gelecek herhangi biri bunun için dünyayı gerip, Danzig'de hak iddia edebilirdi.

II. Dünya Savaşı'nın çıkmasında, İtilaf'ın göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir rol oynadığını düşünüyorum.
 
Almanya'nın bir gün tekrar ayağa kalkıp kalmayacağını düşünmeyecek kadar problemleri var adamların. Napolyon, Atatürk gibi Hitler Almanlar için piyango oldu. İşleri hızlandırdı. Kimse zaten bunları tam anlamıyla barış antlaşması olarak kabul etmiyor fakat resmi-gayrı resmi kaynaklarda elbette barış için yapıldı diyecekler. Savaşı kazanan bu adamlar.
 
İyide tarihi yazarken tarafsız olmak gerekmez mi? Yabancı kaynaklar hep Almanya'yı yerden yere vurup, suçu ona tümden ona yıkıp, İtilaf'ın hatasını göz ardı ediyor.
 
The Young Wolf's Daddy said:
İyide tarihi yazarken tarafsız olmak gerekmez mi? Yabancı kaynaklar hep Almanya'yı yerden yere vurup, suçu ona tümden ona yıkıp, İtilaf'ın hatasını göz ardı ediyor.

The Young Wolf's Daddy said:
İyide tarihi yazarken tarafsız olmak gerekmez mi?
The Young Wolf's Daddy said:
İyide tarihi yazarken tarafsız olmak gerekmez mi?

The Young Wolf's Daddy said:
İyide tarihi yazarken tarafsız olmak gerekmez mi?
:lol: :lol:

Basit bir şekilde Kıbrıs’taki olaylardan yola çıkıp cevaplayayım. Rumlar “1963’te Türkler kendi istekleriyle işlerine devam etmedi” der, Türkler “bizim işimize devam etmemiz engellendi” der. Rumlar “Türkiye adayı işgal etti” der, (bir kısım) Türkler “Türkiye bizi kurtardı” der.

Bu hep böyledir. Tarih hep taraflı olmuştur. Tartışacak yanı yok
 
The Young Wolf's Daddy said:
İyide tarihi yazarken tarafsız olmak gerekmez mi? Yabancı kaynaklar hep Almanya'yı yerden yere vurup, suçu ona tümden ona yıkıp, İtilaf'ın hatasını göz ardı ediyor.

Hitler kazansaydı savaşı dünya büyük ihtimal ABD ve İngiltere'yi yerden yere vuracaktı. Öyle bir şey yok.
 
Hitler zaten beyin yıkamayı, propagandayı son seviye yapıyordu. Kendine demokratik ve tarafsız diyen ülkelerin bunu yapması benim için şaşırtıcı.
 
Hayır. Ferdinand Foch'un da dediği gibi "Bu bir barış değil, 20 yıllık bir ateşkes" . Savaş sonrası ve savaş öncesi ilişkilerin hassasiyeti ve üstlerine kurulduğu ideallere bakınca batması doğal. O kadar uzun sürmesi bile mucize hatta. Barış konferansları sonrası doğan. Versay ve diğer ağır savaş anlaşmalarının genel olarak batmasının ana sebebi Milletler Cemiyetinin ve Wilson ilkelerinin takılmaması diyebilirim. Amerika Birinci Dünya Savaşı sırasında Rus'yanın yerini doldurarak batı cephesinde baskı uygulayarak savaşı bitirmiş ancak savaş katkıları uzun süre anlaşılmamıştır. Savaş sonrası Emperyalizmi ve eski intikamcı düşünceyi yıkamamışlar. Fransa ve İngiltere (özellikle Fransa, Ren bölgesini de istemişlerdir savaş sonrası, uluslararası komite yine Alsas-Loren muhabbetine dönmesin diye izin vermemişledir. Savaş sonrası borçlar ödenmediği için Belçika ile birlikte Ruhr bölgesi madenlerini işgal etmişler, bunun karşısında Alman işçiler iş bırakarak çalışmamış sivil direniş göstermiştir.) eski düşmanlarına ağır yaptırımlar uygulamışlardır. Bir ülke ne kadar sıkıntı çıkardıysa o kadar ağır yaptırım yemiştir. Macaristan Hırvat ve (yanılmıyorsam) Yugoslav birlikleri tarafından işgal edilerek savaş sonu barışa zorlanmışlardır. (Zaten Avusturya-Macaristan olarak sıkıntı çıkarmışlardı.) Savaş sonrası Macaristan ormanlarının %85ini, Şeker pancarlarının %86sını Topraklarının 3te2sini, Nüfusunun 3te2sini Endüstrisinin %80ini ve buğdayının %6sını kaybediyor. Bu anlaşmalara kim eyvallah çeker?

kaynak olarak:
https://www.idefix.com/Kitap/Fahir-Armaoglu-Seti-3-Kitap-Takim/Arastirma-Tarih/Tarih/Turk-Tarihi/urunno=0001778060001
Öneririm. Elimde 85 basımı var onu okuyorum ben.
 
ErkutErdem said:
Yok benim dediğim birinci dünya savaşı isyanı. Polonya'da İngiliz ve Fransız birlikleri de Sovyetlere karşı savaşmış mesela. Fazla bilinmeyen interwar zamanı.
Biliyorum dönemin karışıklığını. Macaristan mevzusu bir tanesi sadece.
 
Back
Top Bottom