TWForum - Olası 2020/2021-2 Erken Seçim Anketi - Seçim Tahminleriniz/Öngörüleriniz

Olası Erken Seçimde Seçilmesini İstediğiniz Aday Ve Partisi

  • AKP - Recep Tayyip ERDOĞAN

    Votes: 1 3.4%
  • AKP - Süleyman SOYLU / Berat ALBAYRAK

    Votes: 2 6.9%
  • CHP - Ekrem İMAMOĞLU / Mansur YAVAŞ

    Votes: 12 41.4%
  • CHP - Kemal KILIÇDAROĞLU / Muharrem İNCE

    Votes: 0 0.0%
  • DEVAP - Ali BABACAN

    Votes: 5 17.2%
  • Gelecek Partisi - Ahmet DAVUTOĞLU

    Votes: 0 0.0%
  • HDP - Mithat SANCAR / Selahattin DEMİRTAŞ

    Votes: 1 3.4%
  • İYİP - Meral AKŞENER

    Votes: 2 6.9%
  • MHP - Devlet BAHÇELİ

    Votes: 0 0.0%
  • Diğer

    Votes: 6 20.7%

  • Total voters
    29
  • Poll closed .

Users who are viewing this thread

Status
Not open for further replies.
Seçmen profili şu anki gibi olsun mecliste her 2 vekil 1 parti kursa da hiçbir önemi olmaz. Demokrasi seçime gidip oy vermekten ibaret değildir. Siyasi partilerde de genel başkana oy veriliyor zaten listeleri de genel başkan hazırlıyor. Parti içi önseçim uygulamaları olumlu hareketler tabi ama sorun parti sayısı ya da partilerde görev alan insanların iş bilirliği değil ki. Seçmen demokrasiyi 4 yılda bir sandığa gidip oy atmaktan ibaret sanıyor. Hakkını aramak, tepki göstermek, vatandaşlık haklarını savunmak, devlet işleyişini kavramak falan 3 beden fazla geliyor.

Bu ülkede seçmenin yarısı referandumda gidip ucube bi sisteme geçmek için evet oyu verdi. Üstüne adamlar istediklerini yapıyor hiç kimseden ses çıkmıyor aga siz hayırdır napıyorsunuz diyen yok. AKP %40 oy alacağına 40 tane parti %1'er oy alıp ittifak olsa daha demokratik olur muyduk? Hayır.
 
Bu ülkede seçmenin yarısı referandumda gidip ucube bi sisteme geçmek için evet oyu verdi.

Gelişimini tamamlayamamış bir toplum olarak yüzleştiğimiz öngörülen, öngörülebilecek problemler - hatalar (!) bunlar.

Bunlar, bu saydığın sonuçlar seçmenlerin yüzünden değil. Seçmenin 'hatalarını' söyleyerek türk seçmenleri gerçekten 'hatalı' eylemler yapıyor diyemeyiz. evet, tespit doğrudur ama gözleri, elleri bağlı bir boksörü ringte herhangi bir kısıtlaması olmayan başka bir boksör tarafından mağlup edildiğinde yenen boksör ne kadarda becerikli, iyidi ya! diyemiyorsan bunda da bu durum geçerli. türk seçmeni hatalı ya da seçmen profili kötü demek tam yerinde bir tespit değil. böyle bir tespit yapan insanların motivasyonlarını, insanları ve insan kitlelerini anlamamış.

'Evet' oyunun kazanması seçmenin hatası değildir. bütün ülkenin hatasıdır. herkes yapılan propagandalar doğrultusunda ve yaşadığı hayatınca kendisi için iyi olanı ve doğru olanı düşünerek referandumda oy kullandı. bu evet içinde hayır içinde geçerli. bu ucube sistemin başarısızlığının müsebbibi evetcilerdir. evet oyu verenler değil. bu ucube sistemin seçilmeden öncede ucube olmasına rağmen halka ulaşamayan ya da ulaşmayan hayır kanatı da bunun müsebbibidir.

toplum ve birey olarak gelişimimizi tamamladıktan sonra, gerekli devrimlerimizi ve atılımlarımızı gerçekleştirdikten sonra ancak o zaman demokrasiyi tam anlamıyla uygulayabiliriz. türk milleti olarak da bunun için önümüzde daha çok yol olduğundan da eminim. ve buna gidiş yolununda dogmatik fikirlerin, miladı dolmuş fikirlerin ya da 2019 öncesi herhangi bir türkiye içerisinde yer alan zihniyetlerinin hiçbiri ile gerçekleşemeyeceğininde farkındayım. umarım bu gelecek seçimlerde de herkes sağduyulu olur.
 
Last edited:
Seçmen ülkedir zaten. Seçenle seçilen arasına duvar öremezsin ki. Adolf Hitlerin yükselmesinde en büyük suçlu Almanya halkıydıydı tabi ki. Sonra da bu yükü güzelce sırtlarında taşıdılar.

Bizdeki AKP MHP seçmeni dinamiği çok daha farklı detaylı bir konu. Özellikle AKP seçmeni içinde bizim yok edilmemiz gerektiğini, onların vatanın evlatları bizim vatan haini olduğumuzu düşünen dev bir kesimi var. Sen hiçbir atılım yapamazsın böyle bir kitlesel güdülenmeye karşı.
 
Adolf hitler'in 'yükselmesindeki' en büyük suçlu almanya haklı değil. hitler'in girdiği ilk 4 seçime bakın hepsinin ortalaması nsdap'ın bütün eforlarına rağmen %9.5. yani buda ortalaması öyle düşünün takmıyorlardı hitleri. almanya halkı daha sonra elinde hiçbir şey kalmayınca, kendilerine yapılan zorbalıklardan halkça kafayı iyicene sıyırmaya başlayınca yapılması gerekeni yapmaya karar vermiş ve kafayı sıyırmış birisini seçmişler. yapılan propagandalar sonucunda da. girdiği 4.seçimde %18 daha sonraki seçimlerde de %30larda aldıktan sonra seçimleri kaldırmış zaten.

aynısı akp içinde geçerli.o dönemde gerçekten çok sıkıntılar çekiliyordu. bir kola takılan saat gibi, sadece başa takılan 'aksesuar' olan türbanı bile hazmedemeyen keyfi ezikler, zorbalar vardı.
" 1998 - 28 şubat sürecinde bütün üniversitelerde YÖK tarafından türbanlı öğrencilerin kampüs içinde dolaşmaları yasaklandı. Bu yasağı uygulamayan rektörler hakkında soruşturma açıldı. "
halk refleksi olarak önce uyarır. watch out der.

ama ben eminim ki akp nin başında karizmatik bir lider, kadrosunda çok nitelikli insanlar, yabancı ülkelerden aldığı destekler, fundingler, bir ideali,motivasyonu,disiplini olmasa, muhalefetin aşırı zayıflığı olmasa, merkez sağ siyaseti o zamanlarda çökmese, insanlar korkmasa, insanlara zorbalık yapılmasaydı seçilebileceğini, daha doğrusu meclisin %60 seviyelerinde kontrol ederek seçileceğini sanmazdım.

Özellikle AKP seçmeni içinde bizim yok edilmemiz gerektiğini, onların vatanın evlatları bizim vatan haini olduğumuzu düşünen dev bir kesimi var.
bunların hepsi propaganda,beyin yıkama ve endoktrinasyon. böyle düşünen insanların hiçbir suçu yok. tekrar söylüyorum benim ya da başka insanların bu sebepten 'yok olmasını' isteyen insanların suçu yok. muhalefet, bunun karşı propagandasını yapamıyorsan, halkını kucaklayamıyorsan muhalefette sıkıntı vardır. ülkenin kurumlarının işleyiş mekanizmasında, ülkenin liderlerinde, ülkenin zeki insanlarında sıkıntı vardır. orada ilerleme, ve gelişim yoktur. uyumayacaktın, tembellik yapmayacaktı.

Sen hiçbir atılım yapamazsın böyle bir kitlesel güdülenmeye karşı.
bu insanlara bile öyle bir atılım yapabilirsin ki şaşırırsın. evet ben yapamam. ama o yapabilir. ben yapmazsam, sen yapmazsan o yapar.

Osmanoğulları'ndan birini seçebilsek keşke :lol: Osmanlı Cumhuriyeti gang rise

şimdinin şehzadeleri stand upçı :grin:. türkçe konuşmayı bile bilmiyor çoğu. :/ türkçe bilenlerde sarayını geri istiyor. garibim.
 
Last edited:
Cevapsız Sorular, " halkını kucaklayamıyorsan muhalefette sıkıntı vardır. " cümlenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Siyasi partilerin amacı tüm halkı kucaklamak değildir. Her partinin kendisine ait bir ideolojisi ve o doğrultuda destekçisi vardır. Liberal bir parti gidip muhafazakar kesimi kucaklamaz. Seçmenin yönetilme isteği vardır, partilerin yönetme. Halkın çoğunluğu nasıl yönetilmek istiyorsa o doğrultu da bir parti seçimi kazanır. Ancak ekonomik durum, sosyolojik ve kültürel olaylar, savaş, işsizlik gibi durumlar bunu değiştirebilir. Mesela Türkiye'de ne zaman ekonomi kötüleşse halk huysuzlanmaya başlar. Muhalefet partilerinin halkı kucaklama adı altında belli kesimlere oynamaları sahtekarlıktır. Gençlere, eşcinsellere, etnik gruplara, işsizlere sözde kucak açıp, destek olup seçim kazanmaya çalışacaklar. Siyaset başlı başına bir yalandır. Değişkendir, dönektir. Bir partinin veya bir şahsın peşinden koşanlar derin bir uykuda.
 
Aynı şekilde düşünmüyorum. Anlam veremediğim için de nasıl cevap vereceğimi de bilmiyorum.

Siyasi partilerin amacı tüm halkı kucaklamak değildir. Her partinin kendisine ait bir ideolojisi ve o doğrultuda destekçisi vardır.

Halkın çoğunluğu nasıl yönetilmek istiyorsa o doğrultu da bir parti seçimi kazanır. Ancak ekonomik durum, sosyolojik ve kültürel olaylar, savaş, işsizlik gibi durumlar bunu değiştirebilir.

Siyaset başlı başına bir yalandır. Değişkendir, dönektir. Bir partinin veya bir şahsın peşinden koşanlar derin bir uykuda.

bunun dışında dediklerin hakkında bir şeyler söyleyebilecek kadar tecrübeli ya da mental olarak cevap verebilecek kadar kabiliyetli birisi değilim.bunların hepsinin bana yanlış olduğuna inanıyorum. belki bu farklılık kuşak farklılığından dolayıdır. geleceğimizde de hepsinin yok olacağına inanıyorum. gördüğümüz siyaset böyle olabilir ama hep böyle olarak kalacak diye bir şey yok. bunun içinde gerçeği bilmeliyiz ve ona göre çözüm üretmeliyiz.
 
Ütopik düşünmeye gerek yok. Siyasetin olduğu yerde hırs vardır. Hırsın olduğu yerde menfaat vardır. Menfaatin olduğu yerde ganimet sistemi vardır. Siyasetçilerin kahir ekseriyeti babasının hayrına siyaset yapmıyor. Hele demokrasinin en büyük açmazı iktidara ve muhalefete belirli bir süre vermesi. İktidara gelen, meclis koltuğuna oturan adam 5 senelik süre zarfında hizmetten çok kendi cebini düşünür. Nihayetinde bir sonraki seçimde aday gösterilmeme ihtimali vardır. Şartlar biraz iyileşebilir ama asla düzelmez. Buna emin olabilirsin.
 
gelecek kuşaklar bunu iyileştirmekle kalmayacak düzeltecek. tabi o zamanlara insanoğlu olarak birbirimizi yemezsek. siyaseti para ve hırs için değil kendini gerçekleştirmek için yaparsan sıkıntı yok. zaten neredeyse herkesin halinin vaktinin yerinde olduğu yerde bu tür "babasının hayrına siyaset yapmıyorlar" da kaybolur. şuan için ütopik geliyor ama ilerisi gelecek için gerçek bu. yoksa başka çıkış yolu yok ki.
 
Gelecek kuşaklara hangi kanıtla böyle güveniyorsun ki? Aşırı duygusal ve romantik hayallerin var. :smile:


dediklerin hakkında bir şeyler söyleyebilecek kadar tecrübeli ya da mental olarak cevap verebilecek kadar kabiliyetli birisi değilim.bunların hepsinin bana yanlış olduğuna inanıyorum. belki bu farklılık kuşak farklılığından dolayıdır. geleceğimizde de hepsinin yok olacağına inanıyorum. gördüğümüz siyaset böyle olabilir ama hep böyle olarak kalacak diye bir şey yok. bunun içinde gerçeği bilmeliyiz ve ona göre çözüm üretmeliyiz.
Kabiliyetle ilgisi yok bunun, siyaset bilimi 101. Belki de bu yüzden Z kuşağı dünyayı kurtaracak beklentisi var bilemedim. Çok keskin sonuçlara çok aşırı hızlı varmak hatalı olur özellikle o yaşlarda.

Bu konunun varlığına bence gerek yok özellikle siyasi tartışmalar için büyük konudan devam edilebilir. Forumda anket yapmanın bile tadı kalmamış.
 
Ben tecrübesiz ergen bir gencim. abi tabi duygusal, dramatik hayallerim olacak. :grin:

Şunun küçük bir ihtimalle gerçekleşebileceğini bilsem benimde çorbada tuzum olmasını isterim. dünyanın güzel bir yer olduğunu düşünen kaç kişi var dünyada? insanoğlu olarak hepimiz insanız diye hümanist edebiyatı yapmayacağım ama hepimiz gerçekten insanız ve biz seçmedik bu hayatları. ama dünyayı nasıl bir yer haline getirebileceğimizi biz seçebiliriz. en azından kendi dünyamızı. :grin: bu bizim nesillerle eğer dışarıdan büyük müdaheleler olmazsa olma ihtimali daha fazla çünkü zincirlerimiz daha gevşek ve mezhebimiz daha geniş. gerçekleşen son covid 19 vs gibi olaylarla da sistemin aslında fragile yanlarını da görüyoruz. :smile:

Dediğin doğru anket konusunu rahat bırakıyorum. üzgünüm.
 
Last edited:
İdealist olmak güzel bir şey sonra hayat törpülüyor o yanları. Yaş sadece bir sayıdır ama tecrübe apayrı bir konu tabi ki. Gençliğe Hitabe okuyup gaza geliyoruz falan ya da “Eğer ülkeni kurtaracak bir lider beklemekteysen, ben size hiçbir şey öğretememişim demektir.” ağırlığının altında eziliyoruz ama sonuçta hepimiz hem özeliz hem sıradanız. Özetle insanız, sınırlar belli. Hedef koyup ona ulaşmaya çalışmak örnek alınması gereken bir davranış ne kadar kulağa basit gelse de. Ama idealizmin pratik boyutu çoğu zaman sönük kalıyor. O yüzden gerçekçi hayaller, hedefler de koymak lazım.
 
İstanbullular Ekrem İmamoğlu için internette balon diyor ama bilemiyorum. Çok büyük hype'la gelmişti.
Benim hayatımda somut olarak iyiye giden şeyler:
1. Öğrenci akbili daha ucuz
2. Gece toplu ulaşım var
3. Şebeke suyu zamlanmadı bu sene
4. Halk ekmeğin pide ve ekmeği zamlanmadı.

AKP'nin de bu Kanal İstanbul meselesinde bileğini büktü. Bir de bu taksi plakası konusunda bileğini bükerse süper olacak. Taksicileri karşısına almaya kimse cesaret edemedi 60 yılda en sonunda birisi yeni plaka çıkarmaya cüret etti.

AKP'lilere kalsa çöp dağı olacak sular akmayacak falan diyolardı da öyle bir şey yaşamadım hiç. Hizmet kalitesi eski seyrinde. Apartmanda da belediyeden yardım kolisi alan iki aile biliyorum, eskiden almıyordu bunlar.
 
İmamoğlu' nun uçuk vaatleri yoktu diye biliyorum. Balon diye itham edenler zaten onun karşısında duranlardı. Adam Çorum' da yaşıyor ama İmamoğlu' na balon demekte tereddüt etmiyor. Tek sıkıntısı çok fazla siyasete alet olması bana göre. Mansur Yavaş bu konuda çok daha akıllı davranıyor. Bu nedenle Yavaş' a balon diyen biri görmedim. Yanlış zamanlarda yanlış hamleler yapması, İmamoğlu karşıtlarına koz verdi. İBB meclisi zaten taş koyuyor. Kısacası ona balon demek için çok erken olduğunu düşünüyorum ki adam İstanbul' u, New York yapacak değil ya. Şehri yıkıp baştan yapması lazım.
 
Benim hayatımda somut olarak iyiye giden şeyler:
1. Öğrenci akbili daha ucuz
2. Gece toplu ulaşım var
3. Şebeke suyu zamlanmadı bu sene
4. Halk ekmeğin pide ve ekmeği zamlanmadı.

AKP'nin de bu Kanal İstanbul meselesinde bileğini büktü. Bir de bu taksi plakası konusunda bileğini bükerse süper olacak. Taksicileri karşısına almaya kimse cesaret edemedi 60 yılda en sonunda birisi yeni plaka çıkarmaya cüret etti.

AKP'lilere kalsa çöp dağı olacak sular akmayacak falan diyolardı da öyle bir şey yaşamadım hiç. Hizmet kalitesi eski seyrinde. Apartmanda da belediyeden yardım kolisi alan iki aile biliyorum, eskiden almıyordu bunlar.

Anlamakta zorluk çekiyorum. istanbul seçimlerinde istanbuldaki akrabalarıma karşın ekrem imamoğlunu destekledim. şuan ki icraatlerini de takip edip destekliyorum. adam ne güzel işini yapıyor ancak kralın kendisini krallaştırmasından çok kralcılar çok. kalradya'nın bilgesinden bahsetmiyorum. olaya şu bakış açısıyla bakınca kısa süreliğine beyin felcine uğruyorum. şu sayılan 4 maddenin üzerine bir kaç madde daha ekleyip bir kaç kısmını düzeltince 94 98 arası uzun adamın 'icraatleri' ve söylemleri, popülerliğinin bir anda yükselmesi geliyor. ekrem imamoğlu'nun bizim mahalledeki abiden ne farkı var şimdi? chpli olması mı? çıkar kendi partisini kurur. abi, ikisini tanımasan, hayat hikayelerini okusan yemin ederim bunlar aynı kişi mi ikiz kardeş mi dersin. ikisi de futbolu bırakmak zorun kalmış. ikisi de karadenizli. ikisi de dindar. ikisi de popülist. takiyye yapıyorlar. ikisi de hayatlarının bir kısmında yoksulluk çekmiş/ kırsal alanda büyümüş, ikisi de siyasi kariyerlerinde 'zorluk' (!) yaşamış, birisi şiir okuduğu için hapse atılmış birisinin yolsuzlaşmış bir kurum tarafından mazbatası verilmemiş falan.

işin trajikomik yönü ise ali babacan'a siyasal islam diye iftira atanların ölümüne destekledikleri ekrem imamoğlu seçim dönemi elinde kuran ile bazı kesimlerce prı yapılırken, mansur baba ise geçmişte türk-islam sentezini benimseyen, aşırı sağcı ideolojik bir zümrenin üyeliğini yapmış daha sonra şuan ki 'chpden' ankara belediye başkanı. ikisi de şuanda sosyal devlet anlayışıyla çok güzel işler yapıyor. iyi ve sevdiğim insanlar ancak itaat toplumu olmamıza rağmen ben tekrar 2.bir uzun adam vakası olmaz, avrasyacılık,kralcılık zihniyetine daha yakınlaşmayız, toplumsal olarak bir şeyler değişir diye umuyordum şu sıralarda yaşadığımız travmalardan sonra.

hem meclis desteği yok, hem devlet kapıları kapatmış durumda. buna rağmen her gün altyapı çalışmaları, metro inşaatları, iski çalışmaları bütün hizmet birimlerini seferber etmiş durumda. sosyal yardımlar, 'Makarnalar' 'kömürler' peki bu bir yerden tanıdık geldi mi? ilk başta bilerek -belkide bilmeyerektir ?- boostlandı ve şimdide kanal istanbul gibi, rakip partilerinin kendi ayağına sıkmalarıyla mevzu bahis konularla feedleniyor birde. ya bu siyaset gerçekten pis bir şey gerçekten iyi bir insan şuan ki gibi bir siyasete neden atılarak siyasi kariyer yapar hele kökten bir şeyler değiştirmek istemeden diye düşünmeye başladım. :d bu emareleri göz ardı etmemek de lazım. daha sonra bunlar yavaş yavaş göze batmaya başlayınca hafiften ses çıkartmaya başlayanlara şuanda da olduğu gibi göz ardı etmesen bile göz ardı ettiriyorlar sana.

gözünü açıp kafasını yukarı kaldıran, eleştirip sesini çıkaranların kafasına yumruğu vurup susturtuyorlar şuanda... bugünlere tekrar getirtilmeyeceğimizin ekrem imamoğlu garantisini nasıl verebilir? şuan sadece bir belediye başkanı ama insanların kafasındaki yeri, konumu daha büyük. bu aşikar. bahsettiğim bu konu hakkında ise güven verebilir mi bunu sorguluyorum. sanırım bu cevapları verebilirse, bu soruları cevapsız bırakmazsa da oyum onun olur zaten.
 
Last edited:
Yazını okudum da bunun garantisini kimse veremez ki. ABB için o malum şahıs gitsin yerine kim gelirse gelsin daha iyi olur diyordum. Yerine yine kendi partisinden adam geldi ve en azından 7/24 ulaşımı sağladı Ankara'da. Gece bir yerden bir yere gitmeye sadece taksi çalışıyordu Ankara'da. Bu böyledir yani. Kim gelirse gelsin yerine bundan kötü olmaz. Biraz rahat olun bazı konularda.
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top Bottom