TWForum - Olası 2020/2021-2 Erken Seçim Anketi - Seçim Tahminleriniz/Öngörüleriniz

Olası Erken Seçimde Seçilmesini İstediğiniz Aday Ve Partisi

  • AKP - Recep Tayyip ERDOĞAN

    Votes: 1 3.4%
  • AKP - Süleyman SOYLU / Berat ALBAYRAK

    Votes: 2 6.9%
  • CHP - Ekrem İMAMOĞLU / Mansur YAVAŞ

    Votes: 12 41.4%
  • CHP - Kemal KILIÇDAROĞLU / Muharrem İNCE

    Votes: 0 0.0%
  • DEVAP - Ali BABACAN

    Votes: 5 17.2%
  • Gelecek Partisi - Ahmet DAVUTOĞLU

    Votes: 0 0.0%
  • HDP - Mithat SANCAR / Selahattin DEMİRTAŞ

    Votes: 1 3.4%
  • İYİP - Meral AKŞENER

    Votes: 2 6.9%
  • MHP - Devlet BAHÇELİ

    Votes: 0 0.0%
  • Diğer

    Votes: 6 20.7%

  • Total voters
    29
  • Poll closed .

Users who are viewing this thread

Status
Not open for further replies.
Meclis kulislerinde, çeşitli partilerden yeni kurulmuş partilere milletvekili transferi için dolaşan iddialara bağlı olarak ve TC 2023 seçiminde olası aday olan kişilerin söylemlerine dayanarak çok yüksek bir ihtimalle 2020 ya da 2021* senesinde erken seçim olması bekleniyor. Seçim tarihi Corona Virüsüne ve milletvekili transferlerine, bir çok farklı etkene bağlı bir değişken.

Olası erken seçimde en büyük sorunlar ekonomi, işsizlik, eğitim sistemi, düşünce ve basın özgürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti'nin dış politikaları, demokrasi ve başkanlık sistemi gibi duruyor. Aşağı yukarı 60 milyona yakın seçmen olacak ve katılım oranının en az %85 olması olası. Muhalefetin iktidarı ele geçirmesi sonucu eski sisteme / güçlendirilmiş bir parlamenter sisteme geri dönülmesi olası. Son zamanlarda Avrasya, KONDA, Metropoll araştırma şirketlerinin anketlerine göre iktidarın işi zor ve kararsızlar büyük ölçüde artmış durumda. AKP hükumetinin yeni kurulan partileri seçim dışı ve muhalefeti hazırsızlık yakalamak için baskın seçime gitmesi, dar bölge seçim sistemini getirmesi de bir ihtimal.

Benimle birlikte ilk defa seçimde oy kullanacak arkadaşların da fikirlerini ve görüşlerini çok merak ediyorum.
Umarım demokrasinin yanında olan ve doğru işler yapacak olanların, niyeti iyi olan insanların, cennet vatan Türkiye'nin hak ettiği kadroların kazanacağı bir seçim olur. Oy kullanacak herkese şimdiden sağduyu ( kesinlikle bir siyasi gönderme değil. :cool:) diliyorum. Nice güneşli, kuşların cıvıldamaktan çekinmediği güzel günlere. :smile:
 
Last edited:
Erken seçim beklentisi irrasyonel. Meclisten 360 oy çıkması lazım erken seçim için. Cumhur İttifakı yetmiyor buna. Muhalif kanattan ikna etmeleri gerekiyor erken seçim için ki niye böyle bir şey olur ayrı bir tartışma. Ülke çok karışırsa siyasi kızışmalar çoğalırsa ve yönetim sorunları varsa erken seçime gidilebilir ama bunların hepsinde muhalefet geride durur bile bile karşıya niye faydası olsun. Belki AKP yine cingözlük yapıp bakın pis cehape erken seçimden korkuyor kaçıyor gibi çamurlamaya falan girebilir. Ama sonuç olarak mantıklı bir sebep yok erken seçim için.

Erken seçimden ziyade reisin aday olup olamaması durumu daha kilit bence. Anayasayı bile iptal etmiş adamlardan her şey beklenir ama eğer hiçbir şey yapmazlarsa reisin tekrar aday olabilmesi için meclisin erken seçim kararı alması gerekiyor. Reis kendi yetkisiyle erken seçim kararı alırsa dönemini bitirdi sayılıp seçime giremeyecek. 2023'e kadar allah gibi yönetebilmek varken niye böyle bir şey yapsın 2 tane ex-AKP çıktı diye.
 
Bi ara yine böyle bir anket vardı da baya hesap açıp açıp oy veriyorlardı. Good old days.
İşsizlikte son nokta. allah analarına babalarına sabır versin.

Seçim beklentisinin irrasyonel olduğu doğru ancak bu ülkede rasyonel kaç tane adam akıllı olay gerçekleşiyoki? Ben tamamen sallamasyon bir şekilde 2021 en geç kasım ayına kadar seçim olacağına kesin gözüyle bakıyorum ve bu seçiminde tc tarihinin önemli seçimlerinden olacak bence.

Burası sessiz kalmasın, muhabbet olsun diye seçim hakkında bir kaç öngörüde bulunmak ve fikirlerimi açık bir şekilde belirtmek istiyorum. :smile: Benim ailem siyaset açısından karışık chp akp mhp karması var. ancak ben bu partilerin ve bu partilerinin temsil ettiği popüler adaylarının bir kaç kişi dışında birçoğunu desteklemiyorum, sevmiyorum. Ali Babacan ve kadrosundan çok ümitliyim. üşenmedim kurucu üyelerinin ve genel merkezin başkanlık kurulundaki kişilerin hepsini tek tek araştırdım. her birinde daha çok şaşırdım açıkçası. eğitim, ekonomi-finans hepsi birbirinden liyakat ve tecrübe, nitelik açısından çook iyi. Her bir bakanlık ve politika birimi için en iyi ve en uygun insanları bulmuşlar. ( vikipedi sayfasından sizde bakabilirsiniz ) mesela Eğitim Politikaları Başkanı Zehra Zeynep Dereli. Bu insan dışında kaç tane insan var türkiye sınırları içerisinde daha iyi, potansiyelini değerlendirebilecek, potansiyelini değerlendirebileceği ortam bulabilecek eğitimci? İbrahim Çanakçı. Ali Babacan'ın akp içindeki en sadık ve nitelikli, liyakat sahibi adamlarından birisiydi.https://eksisozluk.com/entry/44313141 ha keza abdurrahman bilgiç. bunlar çok değerli insanlar ve daha fazlası var deva partisinde. ali babacan'ı ve eğitim durumunu saymıyorum bile partisindeki adamlarda çok eğitimli. %30 kadın %20 genç kotası, engelli kotası gerçekten avrupaya yakışır hatta avrupa üstünde de bir siyasi oluşum.

Biraz iddialı olacak ama sözlerimi işaretleyin. gelecekte ali babacan 28. başbakan ve deva partisi meclis çoğunluğu ile iktidar olmazsa bende hayatımın sonuna kadar siyaset konuşmayı bırakıp münzevi bir hayat süreceğim. :smile: zaten şu sıralarda akp tabanından gelecek oya kesin gözüyle baktıkları için daha çok sosyal medyadaki yaptıkları prlar, paylaşımlar ile muhalefet ve gençleri hedef alıyorlar. örnek olarak ben bir z kuşaklı genç olarak 140journos videosuna düştüm. ailemden büyüğüm kim varsa laf arasında adamı bu videoyu izledikten sonra sordum, araştırdım. Bu yüzden yavaş hatta sinsice denilebilecek bir şekilde siyasi arenada büyük oyuncu olmak yolunda ilerliyorlar. Ve diğer oyuncuları yutacağına düşünüyorum. CB seçimlerinde rakibi olur mu bilmiyorum ama chp'nin olası seçimde adayları imamoğlu ya da muharrem ince olabilir. babacan dar koridor kitabını okuduğunu söyledikten sonra aynı zamanlarda imamoğlu'nunda dar koridor kitabını okuduğunu söylediğini gördüm. belki rakip olarak görmüş olabilir bilemiyorum.

Sizde kendi desteklediğiniz parti ve adayları anlatırsanız, karşılaştırırsanız iyi bir tartışma ortamı ortaya çıkabilir. ölü forumu biraz canlı tutalım lütfen. :smile:

şimdi için çok erken ama 2021 senesinde seçim olsaydı oy oranı tahminlerimi şimdiden bir sallayayım:
Oy verebileceğim ve vermek istediğim iki oluşumu karşılaştırayım :

CHP - DEVAP

DEVAP artıları-eksileri :
vizyonları ve amaçları açık açık belli, güvenilirler. ve kendi zihniyetlerinden dolayı her zaman sorgulanabilirler
Nitelikli kadro ve türkiyeye uygun demokrasi ortamını, ülkenin her alanını arşa getirebilecek, çıkartabilecek idealler.
Ali babacan'ın ekonomi artısı, kredibilitesi ve daha önce hiç yolsuzluğa bulaşmamış olması
sermaye arkasında denilebilir
sosyal liberalizm
pro avrupacılar ( benim için en önemlisi )
akp'nin uzun süren kesintisiz iktidar sonrası iktidarın muhalefete geçişinde chpye nazaran daha yumuşak bir geçiş olabilmesi
hem akpden hem muhalefetten oy alabilecek bir sürü fırsatı ve potansiyelinin çok yüksek olması
ekonomi kredibilitesi olması
piyasaları ve sektörleri güldürecek kapasiteye sahip olması


eksiler
muhalefetin bir kesimi için eski akpli diye lanetlenmeleri?
bazı akpliler için akpyi satması???
aklıma eksi bir noktaları gelmedi belki aşırı özgüven,biraz elit kaçması ve babacan'ın lider olmaktan daha çok parti organizatörü olması diyebilirim ama sizin aklınıza eksi bir şey geldiyse söyleyin eklerim


CHP artıları-eksileri
Ulusalcı eski gardaşlarım. (chp gençlik kollarına daha önce gittiğim doğrudur. :grin: bursalılar, nilüferde, gürsuda yaşayanlar göstersin kendini.)
artık popüler ve kuvvetli adaylarının olması
kılıçdaroğlu'nun parti içini zekice yönetmesi ve ileriye dönük satranç oynar gibi iyi hamleler yapması.
ilerici ittifak - sosyalist enternasyonel

eksileri
sosyalist entarnasyonelde yer alıp hdp ile bir bağı olduğu düşündüldüğü anda oy kaybedebilecek olması.
akp gibi tek adam ve oligarşik vari bir partiye dönüşebilme ihtimalinin olabilitesi olması. ülkeyi akpnin yaptığı gibi içeriye kapatma ihtimali olması. ekrem abi kusura bakma :sad:


aklıma başka bir şey gelmedi. şimdide oy verme ihtimalimin olduğu adayları karşılaştırayım kendimce.

Ali Babacan artıları - eksileri :
Çok iyi bir eğitim alması. Odtü endüstri mühendisliği birinciliği.
Hem seküler hem dindar bir kişiliği olması.
Tecrübe, tecrübe tecrübe. 250 milyar dolardan 950 milyar dolarlara. ( bu tartışılabilir tabi.)
akp'yi en iyi şekilde parçalayabilecek yegane kişi
cana yakın babacan birisi olması
avrupa birliğine girişin biletcisi olması


eksileri :
muhalefet için eski akpli olması???
bazı akpliler için akpyi satması???
bazı ucu açık ama yinede cevabı belli bazı suallerin, mevzuların babacanı istismar edebilecek, iftira, ad hominem ve sadece ortalama zekalı insanları kandırabilecek seviyede safsata eleştirilerinin bir şekilde önceden yapmış olduğu bazı şeylerden dolayı muhalefetten kendisine oy gitmesinin engellemesi ve bir nebze bunun başarılı olması. aynısı akp tarafında da geçerli. bunu sadece köy köy gezmeleri, teşkilatlanma çabalarının, televizyonda boy göstermelerinin, mitinglerin, sosyal medyadaki pr çalışmalarının, kitlelere ulaşabilmenin (kadın*, erkek, yaşlı,genç demeden) performansına bağlı olarak ekarte edebilirler.


İmamoğlu artıları - eksileri
Popülist olması. ve kitlelere duymak istediğini söyleyerek etkileyebilecek potansiyele sahip olması.
iyi bir belediye başkanlığı yapması ve düzenli, tertipli olması. ( beylikdüzü, istanbul dönemi)
eğer şanslı ve arkasında sağlam birisi olur ise tahmin ettiğim oy oranından daha yüksek bir oy oranını alarak 2.reis vakası olabilitesi olması. ( bu hem artı hem eksi )
garibanları önemsemesi

eksileri
Ali Babacan'ın kendisini outsmart etmesi ve hem kendisi hem kadro olarak çok daha üstün olması.
Müteahit olması. :/

sallama sonuçlarım ise :
meclis sonuçları DEVAP %35.26 CHP %30.4-%30.7-%27,4 ( chpden emin değilim adaya bağlı) geri kalan kısım diğer ve baraj altında kalanlar. ( 2002 seçimlerine ne kadarda benziyor. )

Cumhurbaşkanlığı 2.turda Ali Babacan %59,6 ( amma abarttık be? ) İmamson %40,4 Muharrem İnce olursa maks %38 alır. CHP ve adaylarının Türkiye gibi sağ tandansın ağır olduğu bir ülkede son dönemlerde artmasının sebebi chpnin içerisindeki adayların yerel seçimler ile popülaritelerini daha iyi arttırması kılıçdaroğlu'nun zekice uyguladığı politikların olduğunu düşünüyorum. ama bunlar bu ülkede iktidar olmayı kazandıracak kadar önemli şeyler değiller daha fazlasını yapmaları gerekiyordu. Eğer seçimlerde sadece benim oyumla kazananı seçecek olsaydım Ali Babacan ve DEVAP'ı seçerdim.

her halükarda spoiler içinde belirttiğim bu iki ismin ülkeyi yönetmesini canı gönülden istiyorum. :smile:
 
Last edited:
Ali Babacan'ı neden bu kadar çok seviyorsunuz? İnternette kültleşmiş bir övücülük görüyorum. Alabileceği oy en fazla %5 olan adam için sonraki Atatürk beklentisinin kaynağı nedir acaba çok enteresan.
 
Ali Babacan'ı neden bu kadar çok seviyorsunuz? İnternette kültleşmiş bir övücülük görüyorum. Alabileceği oy en fazla %5 olan adam için sonraki Atatürk beklentisinin kaynağı nedir acaba çok enteresan.

Whops. Mesajımı sen yazarken editliyordum. okursan sevinirim beklentimi anlaman açısından. %5 in en az 8-9 katını alacağını düşünüyorum bunu da kendimce spoiler kısmında açıkladım ama bu dediğimi zaman gösterecek. ayrıca abartılı ve çok ütopik biraz da boş düşündüğümün farkındayım. beni bu konuda mazur görün. bir kere konuşma fırsatı buldum mu duramıyorum. :smile:

benim için avrupa birliği dedin mi akan sular durur. rte bile abye bizi soksun ( ki istediğini yapsın beceremez ) ben ona da oy veririm ( türkiyeden kaçmak için.). aslında babacanı çok sevmemin bir sebebi bu. :smile:

tahminimde akp ve reis faktörlerini neredeyse yok saydım çünkü akpnin dağılacağını ve reisin genel başkanlığını berat albayrak ya da soyluya bırakacağını düşünüyorum. bu tabi düşük bir ihtimal. ama şuan normal zamanlarda yaşamıyoruz zaten değil mi?
 
Whops. Mesajımı sen yazarken editliyordum. okursan sevinirim beklentimi anlaman açısından. %5 in en az 8-9 katını alacağını düşünüyorum bunu da kendimce spoiler kısmında açıkladım ama bu dediğimi zaman gösterecek. ayrıca abartılı ve çok ütopik biraz da boş düşündüğümün farkındayım. beni bu konuda mazur görün. bir kere konuşma fırsatı buldum mu duramıyorum. :smile:

benim için avrupa birliği dedin mi akan sular durur. rte bile abye bizi soksun ( ki istediğini yapsın beceremez ) ben ona da oy veririm ( türkiyeden kaçmak için.). aslında babacanı çok sevmemin bir sebebi bu. :smile:

tahminimde akp ve reis faktörlerini neredeyse yok saydım çünkü akpnin dağılacağını ve reisin genel başkanlığını berat albayrak ya da soyluya bırakacağını düşünüyorum. bu tabi düşük bir ihtimal. ama şuan normal zamanlarda yaşamıyoruz zaten değil mi?
Sevmenin nedenini az da olsa anlıyorum fakat nesnel bir şekilde değerlendirdiğimizde Babacan'ın o kadar oy alması mümkün değil. Akp'nin yakın dönemde dağılması da keza öyle. %30'luk ne olursa olsun Akp'ye oy verecek ve ülkede olan bunca şeye göz yumacak olan birçok insan var, onlar dışında kalan kesim de genellikle sol tarafından yana tavır sergiliyor. Chp veya Akp'nin dışında kazanmasi muhtemel bir aday çıkarabilecek parti görmüyorum -ki 2. baraj olayı şu anki duruma göre ileride kalkabilir gibi duruyor. Eğer kalkarsa sağ ve solu temsil edecek büyük adaylar, Chp ve Akp bloğundan olabilir, dışında diğer partilerin kazanması kesinlikle mümkün değil. Baraj kalırsa ve herkes gönül rahatlığıyla desteklediği partiye oyunu verirse bile diğer partilerin yüksek oy ile işin içinden çıkması mümkün değil. Bu durumu 24 Haziran genel seçimlerinde çok somut bir şekilde gördük. İyi Parti'nin kazanması birçok kişi tarafından muhtemel görülürken aldığı oy %10'u geçemedi. Genel yorumlamayı bırakıp, şahsi fikrimi söyleyecek olursam orman tahribine son verecek, tarihi yapıları ata mirası değil de kültürel miras olarak kabul edip sonuna kadar koruyacak ve dış politikada güçlü, adalet bakımından hakkı teslim edecek olan bir aday/parti istiyorum. İşsizlik ve diğer sorunların çözülmesi için dış politika ve adaler şart, eğer bu koşullar sağlanırsa ülkenin geriye kalan problemleri çorap söküğü gibi gelecek ve düzelecektir. Ancak dış politikada düzgün bir tavır sergilenemezse halkı memmun etmek, adaletli gelir dağılımı yapmak maalesef ki mümkün değil. Özellikle adalet sağlanmadığı takdirde hiçbir isteğimizin gerçekleşmesi mümkün değil.
 
Last edited:
Sevmenin nedenini az da olsa anlıyorum fakat nesnel bir şekilde değerlendirdiğimizde Babacan'ın o kadar oy alması mümkün değil. Akp'nin yakın dönemde dağılması da keza öyle. %30'luk ne olursa olsun Akp'ye oy verecek ve ülkede olan bunca şeye göz yumacak olan birçok insan var, onlar dışında kalan kesim de genellikle sol tarafından yana tavır sergiliyor. Chp veya Akp'nin dışında kazanmasi muhtemel bir aday çıkarabilecek parti görmüyorum -ki 2. baraj olayı şu anki duruma göre ileride kalkabilir duruyor. Eğer kalkarsa sağ ve solu temsil edecek büyük adaylar, Chp ve Akp bloğundan olabilir, dışında diğer partilerin kazanması kesinlikle mümkün değil. Genel yorumlamayı bırakıp, şahsi fikrimi söyleyecek olursam orman tahribine son verecek, tarihi yapıları ata mirası değil de kültürel miras olarak kabul edip sonuna kadar koruyacak ve dış politikada güçlü, adalet bakımından haklı teslim edecek olan bir aday/parti istiyorum. İşsizlik ve diğer sorunların çözülmesi için dış politika şart, eğer bu koşullar sağlanırsa ülkenin geriye kalan problemleri çorap söküğü gibi gelecek ve düzelecektir. Ancak dış politikada düzgün bir tavır sergilenemezse halkı memmun etmek, adaletli gelir dağılımı yapmak maalesef ki mümkün değil. Özellikle adalet sağlanmadığı takdirde hiçbir isteğimizin gerçekleşmesi mümkün değil.
Okuduktan sonra anladım ki ben çok şey istiyorum galiba. umarım söylediğin, haklı olduğun konularda bu ülkenin vatandaşları olarak istediklerimiz gerçekleşir. her ne kadar şöyle bir bakınca gerçekten anlamsız bir şekilde babacan'ın kazanacağını düşündüğümü söylesem de bu biraz da benim duyduğum sempati ve öğrenilmiş çaresizliğe karşı bir baş kaldırı, birazcıkta inançtan kaynaklanıyor. ancak ben her şeyin çözüleceğine, her şeye rağmen her şeyin çok güzel olacağına suyun akıp yolunu bulacağına inanıyorum. esasında insanlarımız ve kendim için mutlu bir hayat istiyorum o kadar. bunu da bir gün alacağız inşallah. eğer ben alamazsam da mutlaka benim çocuğum alacak.
 
İyi Parti'nin kazanması birçok kişi tarafından muhtemel görülürken aldığı oy %10'u geçemedi.
Bu farklı bir durum. Kazanması derken tek başına iktidar olmaktan bahsediyorsak o seçimin bir kazananı yok zaten. İyi Parti kuruluş amacını fazlasıyla yerine getirdi. İyi Parti olmasaydı %9 gibi bir oy oranı muhalif saflara geçmezdi bu en fazla %2-3 aralığında kalırdı ki o da olabilecek maksimum. İyi Parti MHP'den oy aldı, MHP de AKP'den oy alarak yavru iktidar oldu. Sonuçta AKP'nin gücü azaldı. Üzerine İyi Parti CHP'nin söyleyemediği şeyleri söyleyip hitap edemediği kitleye hitap edebiliyor. Başarılı-başarısız sonucuna varılması için çok erken hala daha seçim anketlerinde %9-10 oy alıyor gözüküyor ki MHP-HDP çizgisinde bir oy alması bile başarıdır, önceki yazdıklarım haricinde bile.

Ulusalcı
Bu bitti yalnız. Ulusalcı kanat tasfiye edildi Kılıçdaroğlu ve ekibi tarafından. Y-CHP diye eleştirilen yeni, esasında daha kapsayıcı olan, Tuncelili solcu partisi var. Zaten Muharrem İnce'yi harcayarak da bunu açıkça belli ettiler.
 
Bu farklı bir durum. Kazanması derken tek başına iktidar olmaktan bahsediyorsak o seçimin bir kazananı yok zaten. İyi Parti kuruluş amacını fazlasıyla yerine getirdi. İyi Parti olmasaydı %9 gibi bir oy oranı muhalif saflara geçmezdi bu en fazla %2-3 aralığında kalırdı ki o da olabilecek maksimum. İyi Parti MHP'den oy aldı, MHP de AKP'den oy alarak yavru iktidar oldu. Sonuçta AKP'nin gücü azaldı. Üzerine İyi Parti CHP'nin söyleyemediği şeyleri söyleyip hitap edemediği kitleye hitap edebiliyor. Başarılı-başarısız sonucuna varılması için çok erken hala daha seçim anketlerinde %9-10 oy alıyor gözüküyor ki MHP-HDP çizgisinde bir oy alması bile başarıdır, önceki yazdıklarım haricinde bile.
Oradaki kastım başarılı olup olmadığı değil, Babacan'ın partisinin şu durumda o kadar yüksek oranda oy almasının mümkün olmaması. Yoksa kesinlikle sana katılıyorum, günümüz Türk siyasetinde kesinlikle gerekli ve uyarıcı bir parti İyi Parti.
 
"benim için avrupa birliği dedin mi akan sular durur. rte bile abye bizi soksun ( ki istediğini yapsın beceremez ) ben ona da oy veririm" şu cümlen aslında her şeyi anlatıyor. Ülkemizde genel seçmen profilini bu şekilde. Öncelikle Avrupa Birliğe'ne alınmamız mümkün değil, bunu unut. Avrupa Birliği ortak bir kimlik oluşturma amacını güder. Birlik üyelerine bakarsan, Sosyo-kültürel olarak birbirine benzeyen ülkelerin olduğunu görürsün. Hepsi Avrupa ülkesidir, vatandaşı Avrupalıdır. Biz Avrupalı değiliz ve Avrupa Birliği'nin oluşturmak istediği ortak kimliğe çok uzağız. Ama asıl sebep, o çok övündüğümüz jeopolitik konum. Avrupa Birliği, Orta Doğu bölgesiyle komşu olmak istemiyor. Nedenini açıklamaya gerek yok zaten. Bir başka sebep de nüfus. Avrupa Birliği bizim nüfusumuzu kaldıramaz.

Konunun asıl tartışması siyaset ve seçim meselesine gelelim. Ufukta seçim görünmüyor. İktidar, gençlerin oylarını alamayacağını bildiğinden bu konuda bir şeyler yapmaya çalışacaktır. Ali Babacan'ın partisi daha dün kuruldu. Nesini araştırdın da hemen destekçisi oldun? Körüne körüne bir siyasi partinin, şahsın, ideolojinin, kimliğin peşinden sürükleniyorsunuz. Bu ülkede hiç komünizmi görmediği, yaşamadığı halde destekçisi olanlar var. Sanki Sovyetler Birliğinde yaşadılar. Günümüz gençlerinin genel sorunu da bu. Bence nasıl yönetilmek istediğine karar ver, tüm partileri araştır.
 
Erken seçim yok. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi bir taraftan erken seçim saçmalığını bitirmek için de getirildi. Aynı zamanda darbeleri bitirmek için de. Fakat hem muhalefet hem iktidar "darbe, erken seçim" mefhumları üzerinden siyaseti ve toplum psikolojisini hâlâ daha dizayn ediyor biz de burada o senindi bu benimdi oyalanıyoruz.
 
Şimdi, bu ucube sistem hiçbir şeyi bitirmek için getirilmedi. Hiçbir şeyi başlatmak için de getirilmedi. Çünkü o kadar üzerine düşünülmüş, planlanmış, doğru düzgün tasarlanmış bir sistem değil. 50+1 muhabbeti bile elinde patladı AKP'nin. Referandum öncesi evet kampanyasının iddia ettiği vaatlerin benim bildiğim kadarıyla çoğusu gerçekleşmedi. Ekonomi parlamenter sistemin son dönemine göre daha kötü vaziyette. Demokratik haklar indirgenmiş. Tek adam rejiminin "hızlı karar alıyoruz moruq, bürokrasiye takılmıyoruz, pis cehape" söylemi yine elinde patladı. Her şeye karar veren tek kişi uygulaması resmen meritokrasi reklamı yapıyor. Darbeleri nasıl bitirecek sorusuna cevap yoktu, darbeler bitti mi sorusuna da cevap yok.

Özetle, Türk tipi başkanlık sistemi boktan bir sistemdir, hiçbir önemi yoktur.
 
Deva mi CHP mi cok onemli tartismalar degil. Bu baglamda benzerlikleri farkliliklarindan daha fazladir. Eger DEVA da millet ittifakina girerse tipini begendiginize oy atin yok eger DEVA ittifaklar disi olmazsa o zaman anketlere bakmak gerekir. Ama umarim millet ittifakina girmemek gibi bir aptallik yapmaz.
 
Getirilirken verilen taahhüt bu yöndeydi diyeyim o zaman. Görüldüğü gibi olmadı. Bir ülkede demokratik siyasi kültür oturmamışsa ve amaç demokrasiyle ülke yönetmekse sistem parlamenter de olsa başkanlık da olsa fark etmez.
@Cioss
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top Bottom