TW Forum - Mod Geliştirme Röportajları (Eski konu)

Users who are viewing this thread

Status
Not open for further replies.
Mod Röportajları, Bölüm 5

Bilgilendirme:

Evet arkadaşlar, herkese tekrardan merhaba.
Öncelikle şunu belirtmek isterim; şu ana kadar ki yapılan 4 röportajın soruları önceden hazırlanmıştı ve röportaj yapılacak kişilere gönderilmişti. Ancak bu ve bundan sonra ki röportajlarımızda daha farklı bir yol izleyerek, konuklarımızla canlı oturum yoluyla röportaj yapmayı deneyeceğiz. 5. röportajımız Battal Gazi 1.1 modunun sahibi Tüfekçi Başı ile oldu. Soruları oldukça çok tutmaya çalıştık. Biz canlı oturumdan sohbet aldık, umarım sizde okumaktan alırsınız. Keyifli okumalar.​



pmjV5J.png

Mod Röportajları, Bölüm 5



Mod Ekibi:

Tüfekçi Başı

*Ekibe alım yok.​



Röportaj:

S: Hoşgeldin, Tüfekçi Başı. Öncelikle bize kendini tanıtmanı istiyoruz, adın ne, yaşın kaç, hobilerin ve fobilerin nelerdir, okuyor musun yoksa iş sahibi misin, hayatından memnun musun? Gördüğün üzere gündelik yaşama ait sorular bunlar. Okuyucularımızın canını sıkmamak için bir çok soruyu es geçecek ve daha çok Battal Gazi 2.0 hakkında sohbet edeceğiz.

C: Hoşbulduk. Teşekkürler. Adım Kaan. Biraz yaşlıyım diğer arkadaşlara göre. Profilde yazdığı gibi 390 değil tabi. :smile: 39 da değil yok artık. Ama üniversiteyi bitireli çok oldu. Bu pek çok sorunun cevabı olabilir. :smile: Hobim modifikasyon. Evet ne kadar büyük sürpriz! Onun dışında oynayabildiğim sporlar hobim diyebilirim. Çoğu genç arkadaşıma teknolojik açıdan basit gelen şeyler ben onların yaşındayken hayal olduğu için durumumdan gayet memnunum. Ha sıkınıtılar var mı? Hayat film değil. :smile: Sıkıntısız insan tanımadım daha.

S: Evet Kaan, biliyoruz ki ülkemizde değil tüm dünyada WFaS'ın pabucu dama atılmış durumda. Ama sen, modunu WFaS üzerinden geliştiriyorsun, nedenini de konunda 'WFaS'a karşı bir yakınlık hissediyorum' gibi bir şekilde ifade etmiştin yanlış hatırlamıyorsam. S.S.S.'da cevabı olabilir ama ben yinede sormak istiyorum; neden WFaS, neden duraklama dönemi ve neden Battal Gazi?

C: WFaS'a yakınlık hissediyorum. Çünkü orada GrandTÜRK var. Dostlarım var. Karşılıklı oynadığım yerli yabancı arkadaşlarım var. Özellikle GrandTÜRK'teki dostlarım, iyi birer insan olmasının yanında orijinal insanlar. Kuşatma sunucularında birbirini tanımayan insanların kurduğu kardeşlik diyebilirim. (Diğer klanlar da öyle olabilir gerçekten bu konuda bir şey diyecek bilgi sahibi değilim.) Ayrıca siz kendiniz varsınız ve bir süre sonra katıldığınız rekabetin parçası oluyorsunuz. Sizi duyunca WFaS akıllara geliyor veya WFaS'ı duyunca siz de akla gelebiliyorsunuz. Özetle bunun bir parçası oluyorsunuz. Bir futbol taraftarı gibi önce yalnızca izleyici ve taraftar olursunuz. Ama sevdikçe ve bağlandıkça artık oranın bir parçası olursunuz.

Modu WFaS üzerinden geliştirmenin bazı teknik kolaylıkları ve zorlukları da var. Bazı kodlar WFaS modül sisteminde hazır. Mesela ateşli silahlar. Fakat modül sistemi güncellenmediği için Warband modül sistemindeki yeni operasyon kodları yok. Tamam. neler yapılabileceğinin sınırı önemli. Ama asıl önemli olan neleri yaptığınız. O yüzden ben yararlanabileceğim kısımlardan sonuna kadar yararlanıyorum. Yararlanmadığım kısımlarının da çevresinden dolaşmaya çalışıyorum.

Neden Duraklama Dönemi(Sokullu Mehmet Paşa'nın ölümü ile başlar benim bildiğim.)? Aslında oyun bu dönemde geçiyor. Zırhlar, silahlar, karakterler, hepsi hazır. Ayrıca herkes Fatih, Kanuni gibi dönemlerin peşinde. Kimse Duraklama Dönemine bakmıyor. Duraklama Döneminde devlet ağır bir yozlaşmaya düşmesine rağmen IV. Murat ve Köprülüler Dönemi görkemli dönemlerdir. Aslında eski dönemlerden daha zengin konu olarak. Ayrıca Osmanlı'ya sempati duyan insanlara Osmanlı'nın sadece "Fatih-Kanuni-yeniçeri-İstanbul'un fethi"'nden ibaret olmadığını göstermek lazım. Benim çalışma ile ilgili hissiyatım çok önemli. Ben bu konuları zevkle, keyifle takip ediyorum. Bunları yaparken öğreniyorum, ufkumu genişletiyorum. O döneme, 400 yıl öncesine, gidiyorum.

Neden Battal Gazi? Çünkü o Cüneyt Arkın. :smile: Bir kaç nesil o filmlerle büyüdü. Hala yeni insanlar takip ediyor. Çoğu kişi bazı sahnelerini komik geldiği için severek izliyor, doğru. :smile: Ama Battal Gazi'den öte Cüneyt Arkın bizim ortak değerimiz. Cüneyt abimiz. Biliyoruz trombolinden atladığını, fıçıyı motorsiklet gibi kullandığını veya başka abartı hareketler yapıtığını. Ama bizi biz yapanlardan birinin Cüneyt Arkın olduğunu da hepimiz biliyoruz. Bu büyüğümüzün bu değerimizin hatırasını yaşatmak için bir mod yapmışız, çok mu!


S: Duygulandırdın be. :smile: Her neyse, Battal Gazi 2.0'da bir senaryo, bir kurgu olacak mı? Nasıl desem, aynı buz'un yaptığı gibi bir ana görev üzerinden mi ilerleyecek oyun?

C: Kurgu var. Senaryo var. Hikâye var. :smile:
Bildiğiniz gibi(bilmiyor da olabilirsiniz) WFaS bir kitap yani bir hikâye üzerine kurulu. Kitap oyunda "Lehistan senaryosu" olarak geçiyor. Oyunun içindeki diğer senaryolar hangi kitaplardan alınmadır veya kitapla(WFaS) ne kadar ilintilidir(okumadım daha, çünkü filmini izlemiştim) tam bilemiyorum.
Moda gelirsek, şu an için bu 3  orijinal senaryo ayarında yeni bir senaryo kısmen eklendi, inşaatı sürüyor diyelim. Diğer senaryolarla bağlantıları yapılacak(diğer senaryolara bağlanmaya da bilir). Sonuçta ortaya tüm senaryoları içine alan dev bir hikâye çıkmasını istiyorum. O senaryoları birleştirip oluşturduğum dev hikâyeyi de kendi istediğim şekilde parçalamak ve oyuncuya sunmak amacındayım. Oyuncu da hikâyeyi istediği gibi tamamlayabilecek. Umarım çok karışık olmadı. :grin:


S: Birazda Battal Gazi hakkında konuşalım. Konuda oyuna Battal Gazi'ye has yetenekler eklediğini söyledin. Bunları biraz daha açabilir misin?

C: Mesela akrobatik hareketler. Havada taklalar atma, tek harekette pek çok düşmanı yere serme gibi. Bu akrobatik hareketlerin hepsinin bir değeri olacak. Hareketi her yaptığında o değer kadar yorulacaksın. Havada 3 takla yorucu bir hareketken olduğun yerde parande atmak daha az yorucu bir hareket olacak. Akrobasi yeteneği ve çeviklik özelliğiniz arttıkça daha çabuk dinlenebileceksiniz. Belki de daha az yorulacaksınız.
Kılık değiştirme düşündüm. Uygulamaya çalıştık ama şimdilik rafa kalktı diyebilirim. Tabi bu olmayacağı anlamına gelmez. Olma ihtimali %80 diyebilirim.
Haber alma diye bir özellik eklemeyi düşünüyorum. Etarfta olan biten bildirilecek. Ama olmaya da bilir. %50.
Aklıma daha başka şeyler gelirse onları da eklemekte mahsur yok. Tabi çok abartmadan.


S: Konu baya geniş çaplı olduğundan hepsini inceleme fırsatım olmadı. Muhtemelen duyurmadığın ve duyurmayı planladığın özellikler vardır. Belki bir kaçını buradan duyurmak istersin.

C: Ben de hangisini duyurdum hangisini duyurmadım tam olarak hatırlayamıyorum. :grin:
Unuttuklarım olabilir ama elimdeki notlardan bakıyorum. Özetle yeni senaryo veya senaryolar; mevcut senaryolara(Kara Gürz vb.) yeni özellikler eklenmesi; yeni ve yenilenmiş karakterler(tarih, film, roman vb.); haritada yeni gruplar(dost-düşman, ülkesine çalışan, kendine çalışan gibi); yeni yeteneklerden az önce bahsetmiştik; yeni animasyonlar; özel yetenek sistemi(yorulma olarak bashetmiştim demin ama isim bulamadığım için yorulma dedim sadece); "Olay" sistemi(en az %80 veya %90 bitmeden açıklayamam) var. Yeni arayüz de var bu arada ve unuttuklarım. :smile:
Modül sistemimde 750'den fazla işaretli nokta var. Şu yararlı, şu önemli, şu değişti, şu eklendi diye not almışım. Bu da belki bir fikir verir. :smile:


S: Modun özellikleri hakkında yaptığın açıklamalar gerçekten çok ilgi çekici. İnsanı merakta bırakıyor. Biraz açgözlülük yapacağım, kusura bakma. :grin: Modda ki askeri sistemden, Battal Gazi'nin yanında en fazla kaç fedainin savaşabileceğinden, oyuna yeni eklenen görevlerin bir kaçından, yoldaşlardan (özellikle Lagari Hasan Çelebi'den), varsa yeni eklenen seslerden, çok oyunculu modda herkesin Battal Gazi olmasının nasıl önüne geçeceğinden, çok oyunculu kısımda nasıl Battal Gazi olunacağından, bunun neye göre belirleneceğinden, Evliya Çelebi, Katip Çelebi ve buna benzer NPC'lerin modda nasıl bir rol oynayacağından, oyunda ki bilgeden, ne işe yaradığından, ve Battal Gazi'nin fedailerinden nasıl saygı göreceğinden bahsedebilir misin?

C: Madde madde yazmak isterim.
-Askeri Sistem ve Fedailer: O kısım 1-2 ufak kod olduğu için ayarlamadım henüz. Ama alabileceğiniz askerleriniz az olacak. Belki köy ve şehirlerden alınmayabilir. Hanlardan da 1-2 tane olabilir. Ama sağlam adamlar olur. Ordunuz değil, 15 en fazla 20-25 kişilik bir grubunuz olacak. Sağlam adamlar olacak. Daha söylenecekler var. Ama onlar sürpriz. Ayrıca Battal Gazi sadece feadilerden değil neredeyse herkesten saygı görecek.

-Yeni Eklenen Görevler: Dediğim gibi 1 ana senaryo ve onun parçaları. Onun dışında "mektup götür" gibi klasik görevlere yenilerini eklemedim şu an. Eklemeyi düşünüyorum ama ona gelmedi sıra diyelim. Aklıma da bir şey gelmiyor. :smile: Amma çok orijinal görevler var. Hatta bu görevleri bitiremezseniz oyunu kaybedebilirsiniz. Oyunu kaybetme işi zaten zor olan oyunu daha da zorlaştıracaktır. Bilmiyorum. Çok aşırı da zor olursa nasıl olur. :???:

-Yoldaşlar: Kodlar sayesinde klasik yoldaş sisteminden kurtuldum. Eski sistemi unutun. Ama klasik yoldaşlar var yine. Tabi farklı kişiler olarak.
Lagari Hasan Çelebi mucit. Şaka değil, roketle uçan ilk kişi(olması lazım). Oyuna yenilik ve renk katmak için bu tip karakterler şart.
Evliya Çelebi ve Kâtip Çelebi de önemli karakterler. Özellikle Evliya Çelebi baskın bir karakter olacaktır düşüncesindeyim. Tam ayarlamadım.
Oyundaki bilge olayı başlarda düşündüğüm sonra vazgeçtiğim bir olay. Ama oyunda bilge karakterler olacaktır. Kâhin de düşündüm ama ne kadar uyar, tereddütüm var.

-Sesler: Şimdi hatırlatma onu bana. :smile: Bulabildiğim sesleri ekleyeceğim. Ama açık kaynak kullanmayı düşünmüyorum.

-Çok oyunculu kısmını şimdilik dondurdum. Nerede takıldığım belli. Presentation olayını anlamaya başlıyorum. Oradan yürüyeceğim. Ama genişleyecek veya yenilenecek desem yalan olmaz. O kısmın da faal olmasını istiyorum.


S: Şu ana kadar moda eklerken en çok zorlandığın ve en çok zevk aldığın özellikler nelerdir?

C: Bilmediğiniz şeyde zorlanırsınız. Ülke ekleme ve animasyon yapma beni çok zorladı. Emek gerektiren şeyler de oldu. Harita ikonu yapmak gibi. 1 tane yaptım ama. :smile: Onların dışında çok oyunculu kısım zorladı. Zorluyor. Onu erteledim tabi şu an.
En zevk aldığım özellikler, hepsi. :smile: Ama kıyafet takımı oluşturunca hız artması gibi özellikler hoşuma gidiyor. Bunun dışında tek satırla eklediğim ama oyunu bambaşka boyuta taşyan bir kod var. Onu keşfetmek güzeldi. :smile:


S: Resmini de isteyeceğim ama haritadan kısaca bahsedebilir misin, mevcut olan harita mı uzatıldı yoksa yepyeni bir harita mı tasarlandı?

C: Resim vermek isterim ama kampanya haritamız yani dünya haritamız WFaS ile aynı. Battal Gazi, Doğu Avrupa'ya işleri toparlamaya gidiyor. Harita konusunda daha fazla konuşmak isterim ama... :grin:

S: 2.0 çıktıktan sonra yine modu geliştirmeye devam edecek misin, 1.1'den 2.0'a olduğu gibi başka 'Major Update' denilen büyük ve geniş çaplı güncellemelerde görecek miyiz?

C: Aslında 1.0 varken 1.1 mecburiyetten oldu. Aynı şekilde 2.0 üstünje gerek olursa yükseltilebilir. Bunun için hataların göze batması lazım. Eğer bir hata aniden oyundan atılmanıza sebep veriyorsa veya senaryoyu tıkıyorsa 2.1, 2.2 gibi düzeltmeler gelebilir(Olmaması için denemeler yapılacak.). Bunların dışında, genişleme paketi gibi büyük bir özellik olması için farklı şeyler lazım. Öncelikle zaman. Sonra ilgi. Sonra Banner Lord'un durumu.

S: Bu mod diğerlerinden farklı (zaten WFaS'ta bu kadar büyük, geniş çaplı ve bu kadar ilgi almış bir mod daha yok ama neyse) çünkü...

C: Farklı çünkü bütün modlar biribirinden farklıdır. :smile:
Benim farkım, açık kaynak kullanmayı sevmemem. Aldığım açık kaynakları da kendime göre düzenleyip öyle kullanıyorum. Onun dışındaki farkları oyuncular daha iyi değerlendirir. Benim yorum yapmam pek doğru olmaz.


S: Normalde 20 soru planlıyordum ancak zaten 7. soru, bir 5-10 soru değerinde oldu sanıyorsam. :grin: Geldik okuyucuların en beğendiği kısma, resim kısmı. Başta harita, animasyonlar, bilge, yeni Item'ler, çoklu ok atma ve senaryo olmak üzere senden 5-10 tane görüntü istiyorum. Tabii, birde video.

C: Evet 7. soru öyle oldu. :smile:
Videom yok şu an. :grin: Hala yok :grin: Ama olsa da Battal Gazi biraz at sürerdi yani. Ama video isteyeceğini düşünseydim bir tane çekebilirdim. :sad:
Resim konusunda da elimden fazla bir şey gelmez. Çünkü genellikle kodlarla uğraşıyorum ve paylaşabileceğim resmi hemen başlığa atıyorum. Yine de bir kaç tane çıkarmayı deneyeceğim.

XB1pk5.jpg




blXRDm.jpg




dndE3p.jpg




58lz75.jpg




076AnY.jpg

İki şey söyleyeceğim.

İlki bu orijinal fikri başarıyla gerçekleştiren Arkenhes arkadaşımıza hem Mod Geliştirme bölümü kullanıcısı olarak hem de ropörtaj yaparak gururlandırdığı bir naçizane modcu olarak teşekkürlerimi sunuyorum.

İkincisi de kullanıcı arkadaşlarıma. Burayı canlandıran sizler, küçük ya da büyük modlar yapan, bir şeyler öğretmeye çalışan ve daha önemlisi öğrenmeye çalışan sizlere de teşekkür ediyorum. Umarım beklediğiniz seviyeye ulaşırım hatta o seviyeyi geçerim. Aynı şeyleri sizler için de düşünüyorum. Umarım hep birlikte başarılı oluruz ve çıtayı yükseltiriz. Özenli çalışmalarımızda özellikle imlâ kurallarına özen göstermenizin, Türk dili açısından hayati değer taşıdığına dikkat çekerek, tekrardan hepinize başarılar dilerim.


S: Son olarak, neden Kurşun ve Ok?

C: Bir anda aklıma gelmişti. İçeriğe uygundu. Kullandım. :smile:



Röportajımız bu kadar sevgili mod severler. Bir daha ki sefere görüşmek üzere. :smile:
 
Resimler açılmıyor Arkenhes?

Bu arada röportaj çok iyi olmuş. WFaS oynamasam da mod konusunu niyeyse takip ediyorum :grin: Warband'a uyarlama mümkün mü acaba?
 
dragos said:
Resimler açılmıyor Arkenhes?

Bu arada röportaj çok iyi olmuş. WFaS oynamasam da mod konusunu niyeyse takip ediyorum :grin: Warband'a uyarlama mümkün mü acaba?

Uyarlayabilirim de uyarlamayabilirim de. Ama uyarlayana kadar Banner Lord ne durumda olacak ona bakmak lazım.
 
Röportajların belli aralıklarla düzenli olarak yapılması durumunda konunun sabitlenmesi gerektiğini düşünüyorum, Haziran ola hayrola.
 
Bakalım Yıldırım ya. Allah izin verirse Haziran gelince konu tasarımı değişecek ve mod röportajlarının çıkış süreleri belirlenecek dediğin gibi.
 
る¡ƿɊɦʝ said:
Bi mod hakkında 2 roportaj yapabiliyomusunuz ?

Öncelerden düşünmüşlüğüm var, hakkında 2 röportaj yapılacak modun diğer modlardan biraz daha çok ilgi çekici olması lazım, minimum 250 sayfa yorumu olmalı ve 1. röportajının üstünden baya bir süre geçmiş olması lazım. Ama genel olarak bakarsak bu fikre pek yanaşma taraftarı değilim.
 
Arkenhes said:
る¡ƿɊɦʝ said:
Bi mod hakkında 2 roportaj yapabiliyomusunuz ?

Öncelerden düşünmüşlüğüm var, hakkında 2 röportaj yapılacak modun diğer modlardan biraz daha çok ilgi çekici olması lazım, minimum 250 sayfa yorumu olmalı ve 1. röportajının üstünden baya bir süre geçmiş olması lazım. Ama genel olarak bakarsak bu fikre pek yanaşma taraftarı değilim.

250 sayfa evlatın bile yok ne yaptın sen :grin:
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top Bottom