TW Forum - Mod Geliştirme Röportajları (Eski konu)

Users who are viewing this thread

Status
Not open for further replies.

Arkenhes

Knight at Arms
taleworlds_logo.png


Mod Geliştirme Röportajları


Bu konu, Mount&Blade modülcüleri ile yapılan röportajları içerir. Röportajlar çıkacak ve güncellenecek olan modlar hakkında bilgi verir.
Bu sayede okuyucular, mod hakkında daha fazla bilgi edinebilir, mod hakkında daha önce hiç bir yerde paylaşılmamış röportaja özel görüntü ve videolara ulaşabilirler.
Yeni röportajların ne zaman çıkacağı hakkında belirli bir tarih yoktur. Bu süre 1 gün, 1 hafta veya 1 ay da olabilir. Lütfen bu tür sorular sormamaya özen gösteriniz.
Herhangi bir modun röportajı yapıldıktan sonra bu konu altından mod geliştiricisine (modülcüye) soru sorabileceğinizi ve mod hakkında sohbet edebileceğinizi de unutmayın.
Keyifli okumalar!​


[WB] Warband Modülü
[WFaS] Ateş ve Kılıç Modülü​


[Ç] Çıkmış modül​
[Ö] Ölü modül​





[WB] Mod Röportajları, Bölüm 1 (9 Şubat 2015)​


Bilgilendirme:[/s]
Merhaba, arkadaşlar.
Bundan sonra siz mod severler için mod yapımcıları ile röportaj yapıp, çıkacak ve güncellenecek modlar hakkında ki bilgileri sizlere aktaracağım. İlk röportajımız sevgili Ahmet (HyperCharge) ile oldu. Ben röportajı yaparken keyif aldım, umarım sizde okurken keyif alırsınız.
Keyifli okumalar.​





Qg1BDy.png


Mod Röportajları, Bölüm 1





Mod Ekibi:


HyperCharge
Propaganda
Bekoberk
Cevdet
Dragon Caliph


*Ekibe alım olup olmadığı hakkında herhangi bir bilgimiz yok. HyperCharge'e danışınız.​





Röportaj:


S: Merhaba, HyperCharge. Bildiğin üzere, bugün seninle üzerinde çalıştığın Anno Domini 1300 modu hakkında röportaj yapmak için buradayım. Öncelikle adın nedir, kaç yaşındasın, okulun/işin ve yaşamından bize kısaca bahsedebilir misin?


C: Merhaba.Adım Ahmet,15 yaşındayım.9.Sınıf öğrencisiyim.  :smile:


S: Peki, modlamayı nasıl, nereden ve neden öğrendin?


C:  modlamayı öğrenmek sabır,azim ve inanç gerektirir.Bir kısmını python yazılımını anlatan kitaplar ile(hatırlamıyorum ismini),diğer kısımı ise forumdan öğrendim,nedeni ise kimsenin büyük işlere kalkışmadığıydı.


S: Birazda moddan bahsedelim. Şu an mod hakkında bizlerin bildiği tek şey ismi. Anno Domini 1300, ilk bakıldığında bizlere DrTomas'ın Anno Domini 1257 isimli modunu hatırlatıyor. Neden Anno Domini, neden 1300?


C: moda bu ismi ilk koyduğumda 2013 ün aralık ile ocağıydı sanırım.ilk önce belirtmek isterim,bu mod kesinlikle 1257 den alıntı değildir,neden o ismi koyduğuma gelirsek,heyecan uyandıran,merak uyandıran bir isim seçmek istedim.Neden 1300,çünkü mod Osmanlı Devleti'nin kuruluşunu anlatacak.


S: Önceki konuşmamızda bana modun senaryolu olacağını söylemiştin. Senaryo ne hakkında olacak, spoiler vermeden kısaca bahsedebilir misin?


C: Senaryo Osman Gazi'nin Osmanlı beyliğini 1299 da(bazı tarihçiler 1300 de kurulduğunu söylüyor,Halil inalcık ise 1302 de koyunhisar savaşından sonra kurulduğunu söylüyor.Ben genel olarak ikisinin arasını yani 1300'ü tercih ettim.)kurduğundan ölümüne kadar,ayrıca modda yer alan bazı özellikler sayesinde "oyunun" ilerletilmiş tarihleriyle beraber yeni senaryolar da ayrıca yeni özellikler de ortaya çıkacaktır.


S: Senaryo görevleri dışında modda senaryoya bir etkisi olmayan yeni görevler görecek miyiz?


C: henüz modumuzun yapımcıları ile bu konu hakkında konuşacak kadar bilgi ve fikir toplamadım.Yani ne tür görevler olabilir bunları düşünüyorum.Fakat eklemek istiyorum.

S: Mod nerede geçiyor, taraflar hakkında bilgi verebilir misin?


C:  Mod Söğütün Domaniç ilçesine yerleştirildiğimiz yerde geçiyor.Anadolu da ki taraflar hakkında bilgi vereyim,Bizans var,Germiyanoğulları,İlhanlılar,karesioğulları,hamidoğulları,teke,menteşe ve aydın oğulları var.Beylikler orta asya kültürünü hissettirecek şekilde tasarlanıyor,Bizans da aynı şekilde o döneme göre tasarlanıyor.İlhanlılar moğolların temelini alacak.


S: Modda ki diğer yeniliklerin ve özelliklerin bazılarından kısaca bahsedebilir misin?


C:  Başlıca yeniliklerden birisi,kale kuşatmalarını hem mancınık hem de koçbaşları ile yapabileceksiniz,ayrıca oyunu çepeçevre saracak bir din sistemi.


S: Modda ki Troop sistemi hakkında bizlere ne söyleyebilirsin? Troop ağacı uzun mu, kısa mı; nasıl asker ediniyoruz; Warband Troop sistemi ile mi yoksa Anno Domini 1257 moduna benzer bir sistemle mi?

C:  Henüz krallıklara başlamadık(az kaldı başlamamıza).O yüzden asker eğitimi hakkında bir şey söyleyemeyeceğim,troop ağacını uzun tutmaya bakacağız.


S: Modda ki yoldaşlar hakkında kısaca bilgi verebilir misin?


C:  Moddaki yoldaşlar,senaryolar için kullanılacak büyük ihtimal,henüz isimlerini araştırmadık.Senaryonun gelişmesi ile birlikte onlara da bakılacak.


S: Modda, yeni animasyonlar görecek miyiz, göreceksek ne animasyonları (hareket, dövüş vb. - taverna animasyonu hariç)?


C:  taverna animasyonu dışında,tek elli kılıç ile yukarıdan vurduğumuzda,aşağıdan vurduğumuzda farklı şekillerde animasyonlar görebileceksiniz,onun dışında kalkan ile vurma olacak,ayrıca vertex animationlar görebileceksiniz.Fakat bu ilk sürümde olmayacak,çok uğraştım fakat yapamadım ilk sürüm için.Nedeni ise 1.165 modül sistemindeki değişiklikleri 1.158 modül sistemine geçirince oyun kırmızı yazılar veriyor.  :roll:


S: Modda hiç bir modda olmayan, tamamen senin tarafından kodlanmış bir özellik/özellikler var mı?


C: Teknoloji ağacı,Din sistemi,Liman sistemi ve de diğer bazı gerçeklikler(mesela partimizin gece olunca kamp moduna girmesi)ayrıca ,Değirmenlerin dönmesi ve bazı büyük nesneler ile yıkılabilen duvarlar.


S: Bu mod diğer modlardan farklı. Çünkü...


C:  bu kadar geniş bir tarihi konu alan başka bir mod yok.


S: Son olarak bir kaç oyun içi görüntü istiyor, modunda başarılar diliyoruz. :grin:


C:  teşekkür ederim.  :smile::


4LqNVJ.jpg
dq5alV.jpg
Dl6vnZ.jpg






Röportajımız bu kadar sevgili mod severler. Bir daha ki sefere görüşmek üzere. :smile:


[Ö] [WB] Mod Röportajları, Bölüm 2 (21 Şubat 2015)​


Bilgilendirme:[/s]
Merhaba, arkadaşlar.
Yeni bir röportaj ile sizlerleyiz. Bu röportajımızın konuğu sevgili Yıldırım (dragos) oldu. Bir kaza sonucunda mod hakkında ki tüm verilerini kaybetsede, Kardeş Kanı modunu iptal etmeyeceğini söyleyen Yıldırım'ın en az bu röportajımızda ki kadar güzel bir mod ortaya koyacağından en küçük bir şüphemiz dahi yok.​





ORLAXP.png


Mod Röportajları, Bölüm 2





Mod Ekibi:


dragos


*Ekibe alım var. dragos'a danışınız.​





Röportaj:


S: Merhaba, dragos. Bildiğin üzere, bugün seninle üzerinde çalıştığın Kardeş Kanı modu hakkında röportaj yapmak için buradayım. Öncelikle her röportajımızda yaptığımız/yapacağımız gibi mod hakkında soru sormadan önce seni biraz tanımak istiyoruz. Adın ne, kaç yaşındasın, okulun/işin ve yaşamından bizlere kısaca bahsedebilir misin?


C: Merhaba. Adım Yıldırım, 20 yaşındayım. Üniversite öğrencisiyim. Gayet normal bir yaşantım var, bahsetmeye değmez :smile:


S: Klasik bir soru daha; modlamayı nasıl, nereden ve neden öğrendin?


C: Modlamadan önce kodlamayı öğrendim, biraz ilgi biraz da dersler gereği. Zaten uzun zamandır Mount & Blade oynuyordum, Viking Conquest ile ilgili bir şeyler araştırırken de forumda bir moda denk geldim. Sonra forumda takılmaya başladım, tabi o zamanlar başka bir üyeliğim vardı :grin: Mod yapmaya heves ettim bende, önce hiç bir zaman yayınlamayacağım görev sayısını artıran bir paket yaptım kendime. Daha sonra beylikler dönemiyle ilgili hiçbir mod yayınlanmadığını görünce Kardeş Kanı'na başladım ama kodlamayla modlamanın çok farklı şeyler olduğunu o zaman anladım. Module system ayrı bir bilgi birikimi gerektiriyor.


S: Gelelim moda... Kardeş Kanı, neden mod için böyle bir isim tercih ettin, ayrıca Dracaena Marginata'nın anlamı nedir?


C: Dracaena marginata kardeş kanı manasına geliyor, latince bir bitki türü ismi. Moda başlamadan kısa bir süre önce tureng'de bir kelimeye bakarken denk gelmiştim. E senaryo beyliklerin birbirleriyle çatışması üzerine olunca uygun olur dedim.


S: Mod açıklamasından anladığımız üzere, oyunu bir bey olarak oynuyoruz. Hangi devletin beyi olacağımızı kendimiz seçebiliyor muyuz yoksa sadece belirli bir devletin beyi olarak mı oyuna başlangıcımızı yapıyoruz?


C: Şu an için belli bir beyliğin beyi olarak başlıyoruz. Beyliğin toprakları belli ama ismini biz seçeğiz.


S: Son zamanlarda oyuna yeni görevler ekleyen modların fazlalaştığını görmekteyiz. Peki bu olay sizin modunuz içinde geçerli mi?


C: Evet, oyunda yeni görevler olacak. Mesela başlangıç senaryosu yaklaşık 10 kadar görevi tamamlamamızı gerektirecek.


S: Konunda moda eklenmiş/eklenecek toplam 13 ulus ismi var. Bize bu uluslardan ve Troop Tree'lerinden kısaca bahsedebilir misin? Örneğin, hangi ulusun neyi meşhur?


C: Bu 13 devletten ilk 8'i (Bizans, Dulkadiroğulları, Germiyanoğulları, Hamitoğulları, Karamanoğulları, Karesi, Memlükler ve Osmanoğulları) diğer 5'ine göre daha güçlü. Diğer 5 devlet daha ziyade oyunu çeşitlendirmek adına eklediğim ve birkaç kalesi olan küçük şehir devletler diyebiliriz. Gelecek versiyonlarda bu değişecek tabii ki. Askerler konusunda da şunu söyleyebilirim, oyunda 3-4 çeşit kültür olacak. Çünkü beylikler Anadolu Selçuklu Devleti'nin devamı olduğu için kültürlerinde aşırı farklılıklar olmayacak. Mesela Bizans'ın yani Doğu Roma İmparatorluğu'nun piyadeleri güçlü olacak.


S: Konuya yazmadığın, mod çıkana kadar gizli kalsın dediğin bir özellik/özellikler var mı, eğer varsa burada bizlere bunu/bunları ifşa etmeni istiyoruz.


C: Türkçe konuyu henüz güncellemediğim için çok var, bazıları şunlar:
+Yeni Zırhlar, Silahlar, Atlar vs.
+Yeni Kamp Seçenekleri ve Sahnesi
+Camiler ve Kiliseler
+Hayat Kadınları
+Gezginler ve Haritalar
Gezginler ve haritaları biraz açmak istiyorum. Oyunda harita açık olmayacak, yani mekanları sadece belli bir mesafe yaklaşınca görebileceğiz. Bu oyuna gerçekçilik katacak. Mekanların yerlerini öğrenebilmek için ya çok gezmemiz ya da bazı şehirlerde bulunan gezginlere gidip harita almamız gerekecek.



S: Modda yeni animasyonlar görebilecek miyiz (taverna animasyonu hariç)?


C: Evet ama yukarıda da belirttiğim gibi, gelecek versiyonlarda inşallah.


S: Modun resmi konusunda paylaştığın videoda görüldüğü üzere modda şehir içi mimarisine hatrı sayılır derecede önem verilmiş. Ne gibi yapılar bizleri bekliyor olacak, ayrıca bu yapıları sen mi modelledin?


C: O videoyu çok erken çektim aslında, sadece 2 scene bitmişti. Şehirler, kaleler ve köyle tamamen yenilenmiş olacak. Scene konusuna önem veriyorum. Oyunda diğer modlardan izinli, osp ve birkaç tane de kendi yapımım olan yeni modeller olacak. Ancak Bizans sceneleri dışında bunları çok fazla görmeyeceğiz. Yeni ve kaliteli sceneler oluşturmak için yeni modeller eklemeniz gerekmiyor bazen. Bunu modu oynayanlar görecekler :smile:


S: Oyunda ki din sisteminden, işleyişinden ve oyunda ki ilerleyişe olan etkisinden kısaca bahsedebilir misin?


C: Beta versiyon için din ve milliyet sistemi basit bir şekilde kullanıldı. Seçtiğimiz din ve milliyete göre diğer devletlerle olan ilişkilerimiz değişecek. İlerleyen versiyonlarda geliştirilecek.


S: Hepimizin de bildiği üzere mod hem türkçe hemde ingilizce olarak karşımıza çıkacak. Hangi tarafa daha ağırlık veriyorsun, neden?


C: Açıkçası İngilizce'ye daha çok ağırlık veriyorum. Çünkü belli bir kalitede iş yaptığımı düşünüyorum ve tarihimizden esinlenen kaliteli bir modun bütün M&B oyuncuları tarafından oynanmasını istiyorum. Yani baktığınız zaman Türkçe forumda gerçekten kaliteli modlar var ama henüz dünya çapında adını duyuran bir modumuz yok. Ben Türkçe forumu Süper Lig'e benzetiyorum, kaliteli işler var ama yurtdışına açılamıyoruz. :grin: E böyle olunca da İngilizce forumdaki kaliteli modlarla değil, sadece kendi aramızda rekabet ediyoruz ve bu da kalite standartının yükselmesini engelliyor.


S: Cevapların için teşekkürler. Şimdi gelelim oyun içi görüntü kısmına. Konunda zaten resim paylaşıyorsun, bu yüzden senden modda ki can alıcı özelliklerin bir kaç fotoğrafını istiyoruz. Eh, bir videoda fena olmazdı tabii.


C: Bilsem 2. tanıtım videosunu röportaja yetiştirirdim, şimdilik birkaç fotoyla idare edeceğiz malesef. Görüntülerin devamı için Moddb sayfamızı ziyaret edebilirsiniz, Türkçe forumdaki konuyu bazen uzun süre güncelleyemediğim oluyor çünkü.
artwork.jpg
1.5.png
2.6.png
5.2.png
3.5.png
4.2.png

Modellemeye yeni başladığım için resimlerde ağırlık kullandığım izinli itemler ve osplerde. İlerleyen günlerde kendi yapımım modelleri daha çok görebiliriz. Zaten an itibariyle 100 küsür yeni item eklenmiş durumda ve bunların az bir kısmını betada göreceğimiz için yeni model yapımına gerek bile kalmayabilir.


Şunu da açıklayayım. Röportajın başından beri hep ilerleyen versiyonlar dedim çünkü şu anki çalışmayı gelecek versiyonlar için iyi bir altyapı oluşturmak adına yapıyorum. Böylelikle gelecek versiyonlarda hep bir üstüne koyarak ilerlemeyi ve sonunda iyi bir noktaya ulaşmayı hedefliyorum. İnşallah her şey planladığımız gibi gider :wink:


Hepinize teşekkür ediyorum, özellikle sana Arkenhes. Herkese iyi günler!





Röportajımız bu kadar sevgili mod severler. Bir daha ki sefere görüşmek üzere. :smile:
[WB] Mod Röportajları, Bölüm 3 (28 Şubat 2015)




Bilgilendirme:
[/s]
Herkese tekrardan merhaba!
Yeni bir röportaj ile sizlerleyiz. Bu sefer ki konuğumuz Osmanlı Senaryosu V2 modunun geliştiricilerinden Ahmet Aktaş oldu. Keyifli bir röportaj olduğunu düşünüyorum, umarım sizlerde öyle düşünürsünüz. Keyifli okumalar.






jvAN3G.png
Mod Röportajları, Bölüm 3






Mod Ekibi:
Ahmet Aktaş
Radamon
NAlperOT1
Ender Oguz
*Ekibe alım sadece alanında iyi olan kişilere açık. Ahmet Aktaş'a danışınız.






Röportaj:
S: Merhaba Ahmet! Genellikle röportajlarda ilk olarak konuklarımızın adını sorarız ancak sen zaten kullanıcı adınla hem adını hemde soyadını bizlerle paylaşmış oldun. Her neyse, bildiğin üzere Osmanlı Senaryosu V2 'Türkçe Forum' halkı tarafından en çok beklenilen ve merak edilen modlardan biri. Okurlarımızı bekletmemek için hemen yaşını soruyorum, okulun/işin ve hayatın hakkında kısa bir bilgi istiyorum, sonrada hemen mod hakkında ki sorulara geçiyoruz.


C: 16 yaşında ve 10.sınıf öğrencisiyim. Ankara da yaşıyorum. Ankara/Gölbaşılıyım.


S: Osmanlı Senaryosu V2 hakkında sorulacak onlarca soru var. Tabii, bir yerdende başlamak lazım. İlk olarak mod konusuna giriyoruz ve ilgimizi çeken ilk şey 'Derbentçi, Akıncı, Yeniçeri ve Denizci Olma' özelliği oluyor. Bu mesleklerin bize getireceği yararlar, varsada zararlar nedir?


C: Yeniçeri veya Akıncı olarak oynayacaksanız sizi bir görev dizisi bekliyor. Bunun yanında Akıncı veya Yeniçeri olmanın oyunu eğlenceli kılacak birkaç özelliği de bulunuyor.


Akıncılara katılmak için 8 level olmalı ve Osmanli ile ilişkinizin iyi olmasi gerekli. Ayrıca Aileye kan yada evlilik yoluyla bağlı olmanız gerekmektedir.
Yeniçeri olmak için ilk olarak 4.seviyede Acemi oğlanı olmalısınız. Ardından 15 levelde Yeniçeri okcusu yada Yeniçeri piyadesi olarak terfi edebileceksiniz.(Osmanli ile ilişkinizin iyi olmasi gerekli)
Derbentçiler bir meslek grubu. Derbentçi olarak haydutların pesine düşüp ticaret yollarını kötü niyetli eşkıyalardan temizleyebilirsiniz.
Denizci keza aynı şekilde bir meslek grubu.Hacıları esir alan korsanlara engel olabilir ve Deniz ticaretini engelleyen kefereleri kesebilirsiniz.


S: Konuda oyuna eklenen 30 ila 35 yeni görev olduğunu belirtmişsin. Bize bu görevlerden bir kaçını açıklayabilir misin? Ne tür görevler, kimden alınırlar hepsini bilmek istiyoruz. :smile:


C: Yeniçerilerde Osmanlının sırtına parazit olan bir grup korsan örgütün peşine düşüyoruz. Daha sonra olayların arkasında başka işlerin döndüğünü öğreneceksiniz. Görevler farklı npclerden alınacaktır.
Akıncılarda dönemin meşhur akıncılarından Malkoçoğlu Mehmet Bey'in safında savaşıyoruz ve Sırpların Siyasi ve Ekonomik istikrarını sarsıp böl,parçala,yönet taktiği uyguluyoruz. Görevler genel olarak Mehmet Bey'den alınacak.


S: Neredeyse artık çıkan her modda bir din sistemi görüyoruz. Ad aynı, işleyiş farklı. Sizin din sisteminizin modun içinde ki rolü nedir, kısaca bahsedebilir misin?


C: Din sisteminden ziyade biz daha çok ırk sistemi üzerine çalıstık. Seçtiğiniz ırka göre yetenekleriniz şekıllenecektir.


S: Konuda her milletin kendine has yetenekleri olduğunu söylemiştin. Örneğin ulusu Türk olan bir oyuncu, oyuna '10' Atlı Okçuluk ile başlayacak dedin. Peki, diğer uluslardan da bir kaç örnek verebilir misin?


C: Bunu daha sonra biz değiştirme kararı aldık. Çünkü bir nevi hileye dönüşüyordu bu özellik bazı milletlerde. Yenisi şu şekilde olacak;
Türkler: +20 okçuluk hüneri
Yahudiler: +3 ticaret
Sırplar: +20 Gönderli Silah hüneri gibi.




S: Evet, bir diğer ilgi çeken özellik ise 'Köprü Savaşları' denilen savaş türü. Bu savaş türü nasıl, nerede ve neden yapılacak? Detaylı bir anlatım istiyoruz. :smile:


C: Aslında bunun detaylı bir anlatımı yok :grin: Köprü üzerinde bir düşman parti ile karşılaştığınızda nativedeki gibi sıradan bir haritada değil, bir köprünün üzerinde savaşacaksınız. Bu da gerçekçilik adına önemlı tabiki :grin:


S: Deniz savaşlarından ve limanlardan kısaca bahsedebilir misin?


C: Deniz savaşlarında birkaç bölümde denizde gemiler hareket ederken savasacaksınız. Limanlardan gemi satın alabilecek, vazifeler üstlenebileceksiniz. Gemi seyahatini de düsünüyoruz tabi bu kesin değil.


S: Troop'larda mod hakkında 'en çok merak edilen özellikler' arasında. Troop Ağacı ile ilgili bir kaç bilgi ve resim paylaşabilir misin?


C:Karamanoğulları Atlı birlikleri :



Macar Okçuları ;



Ramazanoğulları Okçuları ;



Memlük piyadeleri :



S: Modda ki yoldaşlardan ve varsa yeni animasyonlardan kısaca bahsedebilir misin?


C: Selim ve Deli Osman ayrılmaz bir ikili olacak ve onları yeniçeri ocağında bulabileceksiniz. Grubunuza katılmaları için size bir görev verecekler.
Ayrıca Akıncılar ve Denizciler içinde yoldaş koyacagiz. Bunların isimleri daha kararlaştırılmadı.


S: Modda hiç bir modda olmayan tamamen sizin ekibiniz tarafından kodlanmış bir özellik veya özellikler var mı?


C: Karada ilerleyen partilerin adalara ulasmak için denizde gemi görünümü almasına sağlayan bir trigger sistemı.
Savaşın sonunda diger askerler gibi bizim yonettiğimiz karakterinde sevinmesi
Sahne icinde bir nesneyi hareket ettirebilmek
Duyduguma göre bunların bazıları başka modlarda da bulunuyormuş. Biz bu modların kodlarına bakarak hazirlamadik yukaridaki özellikleri. Türkçe forumdan birkaç arkadaşta yardimcı oldular yazdığımız özellikleri hazırlamada. Onlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum.



S: Bu mod diğer modlardan farklı. Çünkü...


C: Şu ana kadar yapılan Singleplayer "Ana Teması" Osmanlı olan üstünkörü modlara rağmen daha iyi bir iş çıkardiğımızı düşünuyoruz. Kullanıcıların artık tam anlamiyla bir Osmanlı modu oynayacaklarina eminim. İliklerinize kadar Osmanli havasını hissedeceksiniz.


S: Ve işte o kritik soru: Mod ne zaman çıkıyor?


C: Muhtemelen 2-3 haftaya biter. Test aşamasının ardından modu yayinlarız. Tabi bu bir tahmin özel bir durum olmadıkça aşaği yukarı bu tarihlerde modu yayınlamıs oluruz.






Röportajımız bu kadar sevgili mod severler. Bir daha ki sefere görüşmek üzere. :smile:
[Ç] [WB] Mod Röportajları, Bölüm 4 (12 Mart 2015)




Bilgilendirme:
[/s]
Tekrardan selamlar!
Mod Geliştirme Röportajları serisi tam gaz devam ediyor. Peki sırada hangi mod var? Anneciğim, Türkler! Türkçe Forum halkının en ilgi çekici modlarından biri olan Anneciğim, Türkler! eski adıyla Rise of Khaganates modunun geliştiricisi TurkicKhan, Mod Geliştirme Röportajları Bölüm 4'ün konuğu oluyor.






M0iOjmX.jpg
Mod Röportajları, Bölüm 4






Mod Ekibi:
TurkicKhan
Jusdwer
*Ekibe alım olup olmadığı hakkında herhangi bir bilgimiz yok. TurkicKhan'a danışınız.






Röportaj:
S: Karşınızda TurkicKhan! Yaptığı mod ve kişiliği ile Türkçe Forum'da büyük ilgi gördü. Ama biz onu sadece 'TurkicKhan' olarak tanıdık. Öncelikle hoş geldin TurkicKhan. Öncelikle her zaman yaptığım gibi mod sorularından önce kişiliğin hakkında bazı sorular soracağım. Adın ne, kaç yaşındasın, nerede yaşıyorsun, okul/işin nasıl ve hayatından memnun musun?


C: Merhaba. Adım Berk, 17 yaşındayım. Lise 2.sınıf öğrencisiyim , okul hayatım normal ne iyi ne kötü denebilir :smile:


S: Peki, modlamayı nasıl, nereden ve neden öğrendin?


C: Aklımda bir mod yapmak zaten vardı fakat yeterli bilgim ve zamanım yoktu. Forumda gezerken birkaç temel şeyi öğrendim, takıldığım yerleri arkadaşlara sordum ve çok yardımcı oldu herkes. Daha sonra kendimi geliştirerek şuan ki duruma geldim.


S: Geçelim moda. Hepimizin bildiği üzere Anneciğim, Türkler! adlı modu çoğu üye sabırsızlıkla beklemekte. Modun önceki adı Rise of Khaganates'di. Neden modun adını değiştirme gereksinimi duydun ve Anneciğim, Türkler! adında nasıl bir anlam gizli?


C: "Rise of Khaganates" biraz acele bulunmuş bir isimdi. Ve biliyorsunuz "Rise of..." diye çok fazla mod var. Ben Türk korkusunun yoğun yaşandığı 12-13. yüzyılda bizzat Avrupalıların bu korkuyu tasviri olan italyan atasözü "Mamma li Turchi!" yi seçmemin daha iyi olacağına karar verdim. Ayrıca oyun şu ana kadar çıkmış olan modlar arasından Türk Kültürünü en çok yansıtan mod bana kalırsa. Oyunda 2 Türk devleti var (Selçuklu & Harzemşah) fakat Moğollar ve Eyyubilerde bir şekilde Türklerle bağlantılı.


S: Mod konusunda ki açıklamadan da anlaşıldığı üzere bu modu oynayanlara 12. ve 13. yüzyıl havasını yaşatmak için yapıyorsun. Peki, 12. ve 13. yüzyıl havasını yaşatmak adına mod içinde bizlere neler sunuyorsun?


C: Oyunda oldukça fazla item var. Eklenmesini beklediğim item sayısı 600-700 civarında. Örneğin 20'den fazla Türk kılıcı modeli var. Ayrıca mesela Selçuklu şehirleri dönemin Türk mimarisine göre tasarlandı ve içinde o döneme ait saraylar camiler bulabileceksiniz. Yada Moğollar etrafı tahta surlarla çevrili çadırkentlerde yaşıyorlar ve modumda yaklaşık 15 kadar farklı çadır modeli var. Oyunda nativeden hiçbir sahne yada troop bırakmamaya çalışıyorum insanlar oynarken farklı bir mod olduğunu hissedecekler.


S: Oyun içinde ki senaryodan bahsedebilir misin?


C: Senaryo tarihsel. Doğuda tahta oturmuş taze ve acımasızlığıyla ünlü bir Kağan var. Sınır komşuları Ruslar ve Çinliler bu Kağana karşı direnmeye çalışıyorlar. Öte yandan, Anadoluda kalıcı olmaya ve Hristiyan egemenliği başlatmaya çalışan Haçlılar üstte Selçuklularla altta Kudüsü kuşatıp duran Eyyubilerle çatışma halinde. Selçuklu Devleti kadim düşmanı Bizans ile savaşıyor fakat doğusunda kurulmuş ve başka bir Türk devleti olan Harzemşahlarlada diplomasi sorunları yaşıyor. Tarihin nasıl şekilleneceği ise size bağlı. Bizans Selçukluyu topraklarından atıp Osmanlı Devletinin hiç varolmamasına da sebep olabilir, Harzemşahlar Moğolları Amuderya bölgesinde durdurup bir efsanenin hiç yaşanmamasınada.


S: Oyun içinde ki taraflar ve Troop'ları hakkında bilgi verebilir misin? Kimin neyi meşhur?


C: Oyun troop açısından oldukça zengin. Örneğin native'de Kergitlerden alınabilen 9 asker vardı. Moğol İmparatorluğunda ise 26 asker köyden alınabiliyor ve bunlar sürekli artıyor.


Moğollar: Atlı okçuları oldukça iyi ve hafif Ahal Tekeleri sayesinde rüzgar gibi gidiyorlar gerçekten yakalaması çok güç. Ayrıca süvari olarak dombıra videosundada bulunan Mangudailar var ve iyiler. (Gerçekten iyiler.)
Haçlılar: Ağır zırhları ve zırhlı atları sayesinde inanılmaz bir defansa sahipler. Bu özellik onları yavaşlatsada yakın dövüşte öldürmeyi çok zorlaştırıyor.
Selçuklu: Tüm trooplarının fiziksel kuvveti çok iyi. Laf yerindeyse vurduğunda oturtuyor acemileri bile. Fakat yine aynı şekilde atlı okçuları ve atlı süvarileri var oldukça güçlüler.
Ruslar: Atlı ağır süvarileri en güçlü birimleri. Kendilerine özel bir kargı taşıyorlar ve koltuklanmış kargı vuruşu yememek elde değil. Ayrıca atları özel bir beygir yanlızca Ruslar kullanıyor ve oldukça dayanıklı.
Eyyubiler: Oyundaki en ilginç askeri sistemlerden birine sahipler. Aldığınız eyyubi acemisini geliştirmek istediğinizde size İrani mi Arabi mi ? diye bir seçenek sunuluyor. İrani derseniz karşınıza Pers,Kürt,Peştun askerler, Arabi derseniz karşınıza Berberi,Zenci,Arap askerler çıkıyor. Memlükleri oldukça iyi fakat benim favorim göze çok hoş gözüktüğünden Develi Peştun Okçuları.
Bizans: Askerlerinin tümü yaya birliklerden oluşuyor. Yakın dövüşte iyiler fakat asıl vurucu silahları uzun mızrakları. Ve oldukça hoş desenli,sağlam kalkanları var. En güçlü birimleriyse Rus kökenli Varangian Muhafızları.
Çin: Askerlerinin yine tümü yaya ve genel olarak hafif zırhlılar. Yakın dövüşte tüm krallıklardan iyiler fakat yine bunlarında asıl silahı uzun mızraklar ve arbaletler. En güçlü troopları ise Maskeli Ejderha Savaşçıları.


S: Modda ki yeniliklerden ve özelliklerin bazılarından kısaca bahsedebilir misin? Şu ana kadar gizli kalsın dediğin bir özellik var mı?


C: Gizli kalsın dediğim pek bir özellik yok ben daha çok oyundaki atmosfer, trooplar ve sahnelerle şaşırtacağım insanları. Oyunun başında size bir din ve ırk seçmeniz söyleniyor ve oyuna giriş yapıyorsunuz. Seçtiğiniz ırk oyun içindeki senaryoyu etkilemiyor yanlızca başındaki puanları etkiliyor. Türkler daha iyi okçuluk binicilikle başlıyor mesela. Yada Avrupalılar daha zengin başlıyorlar.  Ayrıca her köyden 1-2 asker toplaya toplaya 20 adamı 3 günde toplama devride bitti. Tek köyden birkerede 1-35 arası gönüllü çıkabiliyor. Ayrıca oyunda sadece yeni zırh,kılıç ve şapka değil yeni kitaplarda var Kuran-ı Kerim gibi, Tevrat gibi , İncil gibi. Ayrıca  Yaban domuzu ve
çiğ domuz eti diye ayrı 2 domuz eti ve at eti var. Dediğim gibi item bakımından görebileceğiniz en kapsamlı modlardan birtanesi.


S: Modda ki yoldaşlar ve varsa yeni animasyonlar hakkında kısaca bilgi verebilir misin?


C: Animasyon şimdilik ekleyemedim biliyorsunuz modül sistemsiz yaptım modu. Ekleyebilirsem tahtta oturma, Müslüman sultanlarının bağdaş kurarak oturması gibi animasyonlar ekleyeceğim. Yoldaşlar ise yine tarihi yansıtacak yoldaşlar olacak fakat beta sürümüne yetişebilir mi bilmiyorum. Örneğin Ertuğrul Gazi'nin babası Süleyman Şah'ı yoldaş olarak alabileceğiz. (Tabiki yanında 10-15 kadar Türkmen askeri ile)


S: Modda hiç bir modda olmayan, tamamen senin tarafından kodlanmış bir özellik/özellikler var mı?


C: aşka bir modda vardır elbet fakat oyunda daha farklı bir hazine sistemi mevcut. Her yoldaş bir hazineyi temsil ediyor ve size ipuçları veriyor. Bu hazinelerden pazarlarda satabileceğiniz altından,elmasa eski imparatorluklardan kalma çok özel eşyalara ve oyun içinde ne bir troopta nede pazarda göremeyeceğiniz paha biçilmez kılıçlara zırhlara kadar itemler çıkabiliyor.


S: Bu mod diğer modlardan farklı. Çünkü...


C: Yalnızca Türk-İslam olarak değilde tüm Türk Kültürlerini aynı anda barındıran ve her kesimden oyuncuya  hitap eden seçenekler sunan bir mod.


S: Son olarak mod içinde ki özellikler hakkında 10 güzel görüntü ve temasını senin belirleyeceğin bir video istiyoruz ve röportajımızı bitiriyoruz.


C: Ekran görüntüleri:

bUW8NA2.jpg

q2TQkFB.jpg

xRVh73x.jpg

SEKAmdS.jpg

PXKaygS.jpg

k38yHfX.jpg

XFBIii3.png

r9Sv4Yi.png

b1MAWsS.png

Q11Sn5r.png

Xq8ioHa.jpg




Video:







Röportajımız bu kadar sevgili mod severler. Bir daha ki sefere görüşmek üzere. :smile:
[WFaS] Mod Röportajları, Bölüm 5 (22 Mart 2015)
 
Güzel bir röportaj olmuş ama ne zaman çıkacağını sormamışsın,ayıp etmişsin. :mrgreen:
 
Güzel fikir, güzel röportaj ve güzel bir mod. İkinizin de eline sağlık :wink:
 
Ahmet Aktaş said:
HyperCharge said:
Efe Karacar said:
nedeni ise kimsenin büyük işlere kalkışmadığıydı.

Ne?

bu güne kadar türkçe forumu temsil edecek adam gibi bir mod yapılmadı demek istedim.

Evlat var Aslında. Ama o senin Anno Domini 1300 projenden çooook sonra çıktığına göre dediğin doğru  :roll:

Evlat farklı kategori de yer alıyor.genelde tarihsel modlar yapıldığı için söyledim bunu.Yoksa Evlat modu dışında başka iyisi yok bence.
 
HyperCharge said:
Ahmet Aktaş said:
HyperCharge said:
Efe Karacar said:
nedeni ise kimsenin büyük işlere kalkışmadığıydı.

Ne?

bu güne kadar türkçe forumu temsil edecek adam gibi bir mod yapılmadı demek istedim.

Evlat var Aslında. Ama o senin Anno Domini 1300 projenden çooook sonra çıktığına göre dediğin doğru  :roll:

Evlat farklı kategori de yer alıyor.genelde tarihsel modlar yapıldığı için söyledim bunu.Yoksa Evlat modu dışında başka iyisi yok bence.

Bencede.
 
1,5 yıldır bu Forumdayım ,Hyper benim kiramadim cümleyi kurmuş burada mod yapanlar Hyper ınki kadar iyi mod yapamadıklarını kabul ettiklerini göre Hyper destek verip onun modunu bir an önce çıkması için ugrassak  daha iyi olmaz mı? Böylece Hyper ın liderliğindeki modla tüm foruma meydan okumuş oluruz  , daha mantıklı değil mi?

Mobil
 
Değerli yorumlarınız için teşekkürler. Direk bir çıkış tarihi sormadım, zaten verilen cevaplardan modun çıkışının çok yakında olduğunu söyleyemeyiz, ama görünen o ki modun yapılası zor kısımları bitmiş.
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top Bottom