WB Ticaret Üzerine Bir Tez [Rehber]

Users who are viewing this thread

Motun Han

Banned
~ Ticaret Üzerine Bir Tez ~
Warband Ticaret Rehberi


Merhaba, arkadaşlar. Özenle hazırladığım, detaylarına girmeye özen gösterdiğim "Ticaret Üzerine Bir Tez" rehberimi siz değerli arkadaşlarıma taktim ediyorum. Küçük bir özet geçecek olursak bu rehberde siz; "Ticari Atak", "Sağlam Ekonomi", "Kolay Yoldan Para Kazanımı", "Ticarete İlk Adım" gibi önemli kavramları öğreneceksiniz. Unutmayın, Kalradya sadece savaşların hakim olduğu basit bir diyar değildir, elbette ticarette vardır ve Kalradya tacına giden yolda size yardımcı olacak en büyük etkenlerden biridir.
~ Basit Kavramlar ~
# Kalradya'da Ekonominin Basitçe Anlatımı
  •   Kimimizin hor gördüğü, aşağıladığı, basit bir varlık olarak adlandırdığı, küçümsediğimiz çiftçiler, aslında ekonominin temelini oluşturan önemli bir gruptur. En önemli işi onlar yapar. Çiftçiler ürün yetiştirir, sığır besler, birkaç kişilik grupla birlikte şehre gidip ürünlerini pazara sunar. Pazarcı bu ürünlere bir miktar para verir ve şehirde satmaya başlar. Çiftçiler şehre ürünleri ilk getirdiği zaman fiyatları oldukça ucuzdur, ta ki kervanlar gelene kadar. Kervan gelir, uzaktan yeni gelen ürünlerle birlikte mevcut olanlar azalır ve kalanların fiyatı büyük oranda artış gösterir. Bu durum zincire benzetilebilir, bu zincirden bir halkası eksik olduğunda diğerleri tutunamaz. İşte, Kalradya'da ekonomi bu şekilde işler.

    • Çiftçi:Çiftçiler köylerinde tarlalarıyla uğraşır ve ekinlerini biçip ürünleri pazara sürer. Genelde 2 günde bir yakın bir şehre giderler.
       
    • Pazar:Çiftçilerin getirdiği ürünleri alırlar ve kâr sağlamak için daha yüksek bir miktarda satarlar. Çiftçi geldikten hemen sonra pazara uğrandığında ürünlerin çokta pahalı olmadığı gözlemlenir.
       
    • Kervan:Kervanlar başka bir şehirde olan ürünü olmayan şehre getirirler. Mesela A şehrinde bolca Demir var ise bunları alır ve B şehrine getirir. A ve B şehirlerinin Demir fiyatları artış gösterir, çünkü A şehrinde Demir sayısında eksilme olmuştur ve B şehrinde Demir ürününden fazla miktarda bulunmamıştır. Kervan girdiği şehre yeni ürün getirdiği gibi fazla fiyatlarda getirir.
       
    • Son Pazar:En pahalı ürünler bu pazarlarda bulunur. Kervan uğrayıp ayrıldıktan sonra fiyatlar tavan yapmış durumdadır ve her yönden cep yakarlar.

    # Tüccar Nedir?
    Tüccar, ticaretle uğraşan kişidir. Tüccarlık "Lort" ünvanı gibi birşey değildir, ayrı bir yeri yoktur. Ticaret yapan herkes tüccar kabul edilir.
    # Ticaret Bize Ne Kazandırır?
    Herkes cevabın "Para" olduğunu bilir, ancak sadece parayla sınırlı kalmaz. Kalradya'da ticaret hiçbir zaman kolay olmamıştır, olacak gibide görünmemektedir. Tüccarlık yapmak için sabıra ihtiyaç vardır, "Ol" denildiğinde olmaz; 10 günde halledilecek bir işte değildir. Yani kazandığımız diğer bir şey Sabır'dır.

    ~ Hazırlık ~
    # Ticarete İlk Adım
    Aslında sizi maceraya tüccar olarak başlamaya yöneltecektim fakat bunu tamamen kişinin isteğine bırakıyorum. Eğer siz genede tüccar olarak başlamak istiyorsanız burayı incelemenizde fayda var. / Tüccarlığa ilk adım yeteneğimizi Zeka ve Ticaret üzerine yönlendirmektir. Ticaretten anlamak için karakterimizi belli bir seviyede bilgilendirmemiz şarttır, bunun içinde çeşitli yollara başvurulur. Öncelikli olarak atladığınız her seviyede karakterinizin puanlarını "Ticaret" ve "Zeka" üzerine kullanın. Bunu Ticaret seviyesi 5 olana kadar yapın. Ticaret seviyesini 5 yaptıktan sonra farklı yollarla bir miktar para elde edip size ticaret becerisi ekleyecek olan "Nesnelerin Değeri Üzerine Bir Tez" isimli kitabı bulun. Kitabınızı alın ve bir yerde okuyup bitirin, Ticaret seviyesi 6'ya yükselmiş olacaktır. Şimdi kendinize farklı yöntemlerle para arayın. Bu yöntemler;
    • Yağma=Köyleri basarak para elde edebilirsiniz. Ancak asla tavsiye etmem, rehberin başlarında da yazdığı gibi bu köyler bize bir yerde mutlaka yardımcı olacaktır.
    • Görev=Lonca başkanı, lortlar veya köy yaşlıları gibi kişilerden görevler alarak para elde edebilirsiniz. Ancak Köy Yaşlıları size para yerine erzak verecektir.
    • Hırsızlık=Bir lordla veya kralla konuşun, size vergi toplama görevi verecektir. Vergileri toplayın fakat iade etmeyin, ayrıca görevi aldığınız kişiyede görünmemek oldukça iyi olur. İlişkiniz düşmeyecektir, görevin süre kısıtlaması yoktur.
    Yukarıda sıralı yöntemleri okudunuz, dahada fazla yöntem var fakat bunları yazmak istemedim. Turnuvalar gibi mesela... Önemli olan paranızı en az 5000 Dinar yapmaktır.

    # Güvenlik Önlemleri
    Ticaret zorlu bir iştir, bir o kadar da tehlikeli. Dışarıda gözü paradan başka birşey görmeyen, acımasız, kanun dışı birçok çapulcu vardır ve her zaman av peşindedirler. En ufak bir kokuda hemen boğazınıza saldırırlar ve neyiniz var neyiniz yok alıverirler. Ve siz zengin bir tüccar olacaksınız, yanınızda türlü erzak; eşya bulunacaktır. Bu durumda güvenliğinizde önemlidir. Şimdi bütçemizde 5000 dinar var, bu paranın 2000 dinarını güvenliğe harcayacağız. Haydutları kendinizden korkutmak için yanınıza arbalet kullanan birlikler alınız. Fiyatlarının düşüklüğüne mutlaka dikkat etmeniz gerekir. Size yeterli olacak asker sayısı 30'dur, Marnid'i de yanımıza alırsak 31 kişi eder. Şimdi... Eğer 2000 dinardan artan olursa bunu kendi kişisel güvenliğimize harcayalım. Genelde artan olmaz fakat eğer artarsa makûl bir fiyatta zırh işinizi görecektir. Şimdi 31 tane askerimiz var ve tüm güvenlik önlemlerini almış bulunmaktayız.

    ~ Başlangıç ~
    # Ticarete Başlıyoruz
    Evet, cebimizde 3000 dinar ve arkamızda da 31 kişilik bir ordu var. Hiç oyalanmadan işleri yürütmek zorundayız, çünkü askerlerimiz bedavaya hizmet etmiyor bize. Hemen bir şehir buluyoruz ve "Lonca Başkanı" ile görüşüp Kalradya'nın en zengin şehrini seçiyoruz. Ben örnek olarak Veluca'yı seçtim, şimdi hızla Veluca'ya yol almalıyız. Veluca Şehri'ne vardığımızda ilk işimiz pazar yerinden Erzaklara göz atmaktır, zengin şehirlerde çeşit bol olur, bu da kâr demektir. Elimizi çabuk tutarak tüccarların arasına karışıyor ve kâr sağlayacağımız ürünleri seçiyoruz. Misal, karşımıza şu ürünler çıktı;
    • Kadife -----------------> 800 Dinar | Satış Yeri= Sargoth
    • Demir -----------------> 600 Dinar | Satış Yeri= Rivacheg
    • Kürk -------------------> 200 Dinar | Satış Yeri= Ahmerrad
      > Ne Yapmalıyım? <
    Çok basit, kadifeyi alıp bize onu hangi şehirde satacağımızı söylediyse orada satmak! Aklımızı kullanırsak az önce söylediğimin ne kadar yanlış olduğunu farkedersiniz. Evet, Kadife başına 800 dinar oldukça iyi bir kâr ancak elimizde sadece 3000 dinar var ve biz bu parayla sadece 1, bilemedim 2 kadife alabiliriz. Bundan dolayı daha ucuz olan Demir'i seçiyoruz. Şimdi elinize bir kâğıt ve kalem alın. Sonra da hangi ürünü hangi şehirde satarsak ne kadar kâr sağlayacağımızı oraya yazın. Bu önemli, çünkü işimiz uzun sürebilir ve unutabiliriz. Pazardan erzak kısmına geliyor ve Demir'i arıyoruz. Ancak ya demir yoksa? Veluca'da demir fazla bulunmaz, ama bulunadabilir. Eğer varsa alın ve belirtilen şehre ulaşıp satın. Eğer yoksa işimiz uzun... Hemen Demir'in başkenti Ahmerrad'a gidin, burada istemediğiniz kadar Demir bulabilirsiniz. Oradan envanteriniz dolana kadar ya da paranız bitene kadar demir alın ve kâr edeceğiniz şehre gidip satın. 3000 dinar bitti, ama biz 6000 dinar kazandık. Burada kârımız 3000 dinar oluyor. Ve... Mutlu son, kâr yaptık! Evet, öncelikle yukarıdakilerin tamamen örnek olduğunu sakın unutmayın. Siz bu örneğe göre ticaretinizi yapacaksınız.

    > Not: Paranız 12.000 Dinar olana kadar aynı işlemleri tekrarlayın, eğer kazanabileceğinize inanıyorsanız sürekli turnuvalara katılın. Ancak bir şekilde 12.000 Dinar hazır olsun.<

    ~ Gelişim ~
    # Sermaye Kurmak
    - Paranızı 12.000 Dinar yapmadan bu kısma geçmeyiniz. - Evet, paramızı 12.000'e çıkarttık. Şimdi refahı yüksek olan bir şehir seçip burada kendi yerimizi kuracağız. Ben yine örnek olarak Veluca'yı alıyorum. Rodok topraklarında genelde Kadife üretilir, özellikle kadife Jelkala ve Veluca şehirlerinde bulunmaktadır. Kadife dükkanı açmanın fiyatı 10.000 Dinar'dır, öncelikle oraya gidin ve ne kadar kâr yapacağınızı öğrenip ona göre Kadife Dükkanı kurun. Mesela Kadife Dükkanı açarsak bize sağlayacağı kâr haftalık 500 dinar. Hemen hesaplayacak olursak 20 hafta içerisinde ödediğimiz 10.000 dinarı kapatacak, 20. haftanın sonralarında kâr yapmaya başlayacağız. Ancak şöyle bir durum var ki bu fiyat asla sabit kalmaz, ya artar, ya da azalır. Genelde azaldığı görünmüştür, sizin bunu engellemek için yapabileceğiniz en iyi şey Veluca civarında devriye yaparak haydutları öldürmektir. Bu ufak tedbir bile büyük bir düşüşü önleyecektir.
    # İşleri Genişletmek
    Şunu belirtmeliyim ki eğer zengin bir tüccar olacaksanız bu sadece 1 dükkanla olacak iş değildir. Kendinizi geliştirin, olabildiğince para kazanmaya uğraş gösterin. Sizlere bundan sonra belli bir para belirtmeme gerek kalmadı, çünkü artık ticaret için sağlam temellerimizi attık, şimdi ise devam ettirmek ya da ettirmemek bize kaldı. Tüccarların arasına karışıp sürekli kâr yapacağınız ürünleri arayın, kâr yapabileceğiniz dükkanlar açmaya özen gösterin.

    Not: Ticaretin sırrı barıştır, savaş her zaman ticareti bozmuştur. Bundan dolayı yapmamız gereken tek şey tarafsızlığımızı korumak, haydutlar dışında hiçbir düşman edinmemek; var ise barışı sağlamaktır.

    ~ Zirve ~
    # Sağlam Ekonomi
    Artık sizde zengin bir tüccarsınız. Ancak tedbir almak şarttır, yani sağlam bir ekonomi sağlayın. Çeşitli ticaret noktalarında sürekli dükkanlar açın, ancak sadece kâr yapacağınız dükkanlar açmaya özen gösterin. Tüm uluslarla barış içerisinde olun, nerede kâr varsa orada olun, bazen hammaddeyi siz alın ve dükkanın envanterine yerleştirin. Farkedeceksiniz ki sürekli para kazanıyorsunuz. Ufakda olsa zarar yaptığınız dükkanlar varsa bir süre daha bekleyin ve kâr elde edemezseniz dükkanları kapatın.
    # Ticari Atak
    Ticari Atak aslında benim uydurduğum bir terimdir. Önemli ticaret kentlerinde dükkan açıp kâr sağlamaya çalışmanız, ufak kârları önceden görüp gerçekleştirmek ve benzeri tüm para kazandıran işlemleri yapmaya Ticari Atak diyorum. Yani size düşen ufakta olsa kâr gördüğünüz yerde sermaye kurmak, ya da satış yapmaktır.

    ~ Önemli Ticaret Kentleri ~
    • Sargoth
    • Jelkala
    • Veluca
    • Uxkhal
    • Narra
    • Shariz
    • Ahmerrad
    # Yukarıda belirtilen şehirler genelde zengin olan şehirlerdir, ve çoğunda hammadde bulunur. Değişkendir, yani hiçbirinin garantisi yoktur.

    ~ Son ~
    Evet, artık iyi bir tüccar oldunuz. Eğer eklenmesini istediğiniz herhangi bir bilgi var ise Ö.M atmanız yeterlidir. Neyse, parmaklarım ağrımaya başladı, fazla uzatmadan; "umarım sizlere yardımcı olmuşumdur" diyor ve son noktayı koyuyorum.

    "Ticaret Üzerine Bir Tez" isimli rehberi izinsiz, kaynak belirtmeksizin kullanmak kesinlikle yasaktır, teşekkürler.



 
Teşekkürler, sorusu olan arkadaşlar yahut konuya eklenmesini istediği bazı şeyler var ise buraya yazabilirler. :razz:
 
Konu düzeni mükemmel, konu içeriği de çok faydalı olmuş. Ellerine sağlık ellerin dert görmesin.
 
Teşekkürler. :razz:
Konuda şöyle bir hata var, altta /list yazıyor ve kaldırmaya çalıştığımda listeler bozuluyor. Bu konuda görüntü rahatsızlığı verdiğim için özür dilerim, elimden geleni yapıyorum fakat olmuyor işte. :???:

    Düzeltebilecek olan var ise yardım ederse sevinirim. :smile:
 
Güzel Olmuş

Bu Arada Neden Bilmiyorum Ama Herkesten Vergi Görevi Aldım,Sonra Parayı Vermedim.10-20 Gün Sonra Bana Saldırdılar  :lol:
 
ya ben bu ticareti beceremiyorum aldıım mallar hep fiyatı artıyor mesela ilk demir 40 dinar misal 2 ciyi alırken 45 oluyor ne kadar cok alırsam okadar artıyor fiyatı satarkende 1 ciyi 50 den satıyorsam giderek fiyat düşüyor kadife dükkanı en iyi rivaceğden kar getiriyor bu aradfa başka yerde acmayın
 
bysazan2011 said:
ya ben bu ticareti beceremiyorum aldıım mallar hep fiyatı artıyor mesela ilk demir 40 dinar misal 2 ciyi alırken 45 oluyor ne kadar cok alırsam okadar artıyor fiyatı satarkende 1 ciyi 50 den satıyorsam giderek fiyat düşüyor kadife dükkanı en iyi rivaceğden kar getiriyor bu aradfa başka yerde acmayın
Ticaretin mantığı o zaten. Bir ürün azalırsa fiyat artar. Bir ürün artarsa fiyat azalır. Eğer birde yerde 40 ekmek varsa sen 20 tane alırsan fiyatları yarı yarıya artar, sen hiç ekmek olmayan bir yerde satarsan o yarıyı kar olarak elde edersin.
 
Köyden alın şehre satın. Köylerde tahıl 3-5 dinar olursa hemen alın. Sonra en yakın şehre gidip 30 dinar a satın. Eğer bunu Dhrimin oralarda yaparsanız köşeyi dönersiniz ama bu sefer aldığınız tahılları Wercheg e filan satın. Oralarda tahıl pahalı oluyor.
 
Back
Top Bottom