Türk Mitolojisinde Tanrılar ve Tek Tanrılı İnanış

Users who are viewing this thread

Türk inanışında Şamanların Tengri dışında Ak Ana, Kara-Han, Ülgen Bey ve Erlik Han gibi birçok tanrıya dua ettiğini biliyoruz. Benim anlamıdığım kısım bu tanrılara tapıyorken neden tek tanrılı inançları olduğu şeklinde öğreniyoruz  :roll: Mümkünse konuyla ilgisi olan ve mümkünse wikipedia dışında düzgün kaynak verecek kişiler yorum yapsın

Bazı Türk Tanrıları
%C3%BClgen+copy.jpg

Bay Ülgen göğün 16. katında Altın dağda ikamet eder ve altın bir taht üzerinde oturur. Tahtı ay ve güneşin ötesindedir. Ülgen, gök cisimlerini yönetir, yağmur yağdırır, gök gürültüsü ve yıldırımları da o gönderir. Tanrı Ülgen biri ak biri kara taşla gelerek ateşin nasıl yakılacağını insanlara öğretmiştir.

Eliade’ya göre gök gürültüsü ve şimşek tüm mitolojilerde gök tanrının silahıdır ve yıldırımıyla vurduğu yer kutsallık kazanır. Ülgen iyilik yapmayı sever. Ülgen’in kendisi, kızları ve oğulları insan şeklindedir.
erlikcopy.jpg
Erlik korkunç bir ihtiyardır. Gözleri ve kaşları kömür gibi kara, çatal sakalı dizlerine kadar uzamış, yaban domuzunun azı dişlerine benzeyen bıyığı kulakları üzerine yerleşmiş, çenesi tokmağa, boynuzları ağaç köklerine benzer. Saçları kapkara ve kıvırcıktır. Bir Şaman duasında: “bindiği kara küheylan, döşeği kara kunduz derisinden, beline kuşak yetişmez. Göz kapağı bir karış, bıyığı ve sakalı kara. Kovası kişi göğsünden, kadehi insan kafatasından, kılıcı yeşil demirden, kürek kemikleri yassı demirden, dizgini kara ipekten, kamçısı kara yılan” denmektedir. Beş oğlu iki kızı vardır. Kurban olarak koyu renkli at kesilir . İnsanlara kötülük eden bir yer altı tanrısıdır. Mitlerde Erlik tasvir edilirken körük, çekiç ve örs motifleri de birlikte geçer . Erliğin yer altında damı demirden, ocağı balçıktan yapılmış bir sarayı vardır. Bu sarayın önünde gümüşten bir tahtı vardır. Kılıcı yeşil demirden, kalkanı yassı demirden yapılmıştır. Eyerlenmiş dokuz boğası vardır .
k%C4%B1zagan+copy.jpg
Ülgen’in oğludur. Göğün 9. katında oturur. Çok kuvvetli tanrı anlamına da gelir. Roux’a göre 9. Kat Mars’ın konumlandırıldığı gök katıdır. Kızagan Tanrı, Banzarov’a göre, savaş tanrısıdır. Onlarca tehlikeli geçitlerde orduyu yönetmek ve düşmanı yenmekte, bu koruyucu ruhun yardımı olur. Altay Kamı göğe çıkarken Kızagan Tanrı’yı “kırmızı yularlı, kızıl erkek deve sırtında, gökkuşağı asalı baba!” diye çağırır. Buna bakarak, onun kırmızı renk ile simgelendiği sanılmaktadır.
 
İslam'dan önce birçok inanış biçimi görüldü Türklerde. En sonuncusuda Gök Tanrı inancı. Bu da okullarda böyle öğretiliyor. Yanlış birşey öğretildiğinide sanmıyorum.
 
Yanlış bir şey değil aslında ama en net ve yakın zamanda olan Gök Tanrı inancı olduğu için bu anlatılıyor ancak eksik oluyor. Sadece Gök Tanrı'ya inanılıyormuş gibi. Mitoloji ve çok tanrılı dine de inanılıyordu bazı kesimlerde.
 
Geçen gün, masonluğu çok derin araştırırken (2 gün boyunca), İngilizce bir sitede Allah'ın Tanrı'nın bir ismi olmadığı, İslam'ın falan pagan dinlerden olduğu ve benzeri şeyler yazıyordu, ne diyorsunuz?
 
Chake mate said:
Bildiğim kadarı ile birde Kurt'a tapınma vardır. Tengri dışında moğollar kurt'uda bir tanrı olarak görümüşlerdir. Bu'da sanırım çok tanrılı bir inanış biçimi oluyor. Bildiğim kadarı ile'de kurt sonradan sembol oldu.

Ama diğer konu hakkında net bilgim yok.

Daha çok tapma değil de yüceltme eğilimi vardı.
 
Zaten Bozkurt Türklüğün sembolü.



Konuya gelecek olursak, yanlış öğretiyorlar. Çok Tanrılı bir inanış biçimimiz var, Bayürgen de vardı o senin yazdıklarının dışında.(Ben öyle hatırlıyorum)

Öyle öğretilmesinin sebebi, Türklerin İslam'ı siyasi sebeplerden dolayı seçtiğini öğretmemek için bir taraflarını yırtmaları. Türklük ile İslamiyeti özdeşleştirmeleri.
 
Bertanx said:
Geçen gün, masonluğu çok derin araştırırken (2 gün boyunca), İngilizce bir sitede Allah'ın Tanrı'nın bir ismi olmadığı, İslam'ın falan pagan dinlerden olduğu ve benzeri şeyler yazıyordu, ne diyorsunuz?

Bunları yazanlar koyu Katolikler oluyor ^^ Onun için takma kafaya. Ve konuyu değiştirmesek diyorum.
 
Chake mate said:
Zaten Bozkurt Türklüğün sembolü.

Tamam bunu biliyorum. " Ama daha öncede bir tanrı gibi tapıyorlardı. Daha sonra sebolizm'e dökülmüştür," diyorum.

Kutsaldır aynı zamanda Kurt, kurttan türediğine inanan bir millet Kurta tapabilir.
 
Bozkurt birçok Türk destanında motif olarak geçiyor. İnternetten araştırın "Eski Türklerde bozkurtun önemi" diye. Edebiyat dersinde görmüştük kulağa gerçekten aşırı saçma gelen destanlar var ama bozkurt onlar için kutsalmış. Bu durum dine de yansımış olabilir.
 
Evet, Bozkurt bizim için Kutsal, bana hiçbiri saçma gelmiyor çünkü Destanlar öyle "Hadi lan abartalım hikaye oluşturalım" diye oluşmuyor.
 
Chake mate said:
@Tatar_han, lütfen bir daha benimle muhattap olma. Ne biçim bir egon var.

Hahahaha, diyene bak. :lol: İki dakikada herkesi egoist yapıyorsun, gayet zavallıca. Farkındasın değil mi? Sana ters bir şey mi söyledim? Sadece Vasilidean'ın yazdığına cevap verdim, sadece kendi fikirlerimle. Her şeyi sen bilemezsin, her şey senin bildiğin gibi değil. Ha ama bir daha seninle muhatap olmam, umurmda da değil.
 
  Bozkurta tapma olayı doğru olabilir normaldir yani o dönemki inanca göre.

  Son tanrı Gök Tengri olduğunu zan etmiyorum zira gök tengri dışında Türk Kültüründe Gök Tengri olduğu dönemde dahi bir sürü mitolojik obje ve tapılan şey var.Belki en yaygın inanış Gök Tengri inanışı olabilir bilemiyorum o dönemde ne olup bittiğini en ince ayrıntısına kadar bilemeyeceğimiz gibi bunu da tahmini olarak söylüyorum.Şimdi kaynak veririm bir sürü şeyin tanrısı var türklerde eskiden.Güzellik Tanrısı,İyilik Tanrısı,Savaş Tanrısı gibi.Bu aralar bilgisayarımda sorun var bu gün keşke daha çaplı yazabilseydim.Teşekkürler.
 
Beyler kurttan falan bahsetmiyorum bildiğin Yunan Tanrıları gibi tanrılar var zaten 3 aşşağı 5 yukarı benzer tanrılar (Hades-Erlik Han) (Bay Ülgen-Zeus) ve bunlar Gök Tengri inancının içinde kısacası o Gök Tanrı inancı öğretildiği gibi tek tanrılı değil.

Edit: Şimdilik 2 tanesini ilk mesaja ekledim devamını da koyarım.
 
Bir kısmı gök tanrıya bir kısmı Erlik hana falan inanıyordur bu da "tek tanrı ama herkes için farklı tanrı" olduğunu gösterir.

Tatar ayrıca asıl sen uyduruyorsun Dede korkut hikâyelerin de bile Gök Tanrı'dan başka bir tanrı geçmiyor.
Dede Korkut'ta mı İslam'ı siyaset yüzünden seçtiğimiz anlaşılmasın diye uğraşıyordu?
 
fatihistan said:
Bir kısmı gök tanrıya bir kısmı Erlik hana falan inanıyordur bu da "tek tanrı ama herkes için farklı tanrı" olduğunu gösterir.

Tatar ayrıca asıl sen uyduruyorsun Dede korkut hikâyelerin de bile Gök Tanrı'dan başka bir tanrı geçmiyor.
Dede Korkut'ta mı İslam'ı siyaset yüzünden seçtiğimiz anlaşılmasın diye uğraşıyordu?

Erlik Han yer altı Tengrisi, sen tabii Türk Mitolojisini bilmediğin için yorum yapamazsın.

Gök Tengri inancı dediğin gibi değil.
 
Ne alaka?Yer altı Tanrısına inanamazlar mı?Hem neden yorum yapamazmışım sen işine gelince atıp tutuyorsun.

Ayrıca dediğim gayet mantıklı bir 1o kişiden 5'i gök tanrı 5'i erlik hana inanıyorsa herkeste tek tanrı inancı vardır.
 
Anlatamadım, Erlik'e inanma yada Gök Tengri'ye inanma diye bir şey yok, bu dinin bütünü.

Anlayacağın şekilde açıklayayım: Sen Allah'a inanıyorsun, ama Şeytan'a ve Meleklere de inanıyorsun, değil mi? Yani Bay Ülgen ile Gök Tengri, Kayrak Han(Öyleydi galiba) veyahut diğer Tengriler bir bütünü oluşturuyor.
 
İyide senin anlattığın Yunanlılar gibi her işe bi tanrı usulü oluyor.Melek,şeytan dediğin Allah'ın yarattığı varlıklardır.Senin anlattığınla onların hiç bir alâkası yok.Tanrı'yla varlığı aynı kefeye mi koyuyorsun?
 
Back
Top Bottom