Türk Askeri Suriye'de

Users who are viewing this thread

Şu anlık ana odak sınırdaki Azez-Cerablus hattını birleştirmede yoğunlaştı. Güneye doğru inmek biraz daha meşakkatli olacaktır o yüzden zırhı ince M60 tanklarla direk güneye bir harekat yapılması pek uygun değil. Zaten son günlerde Leopard 2A4 ve M60 Sabra'lar sınıra intikal ettirildi, Menbiç ve El Bab'a yapılacak operasyonlarda bu tanklar kullanılacaktır.
 
2w371ox.png




Bu yazı hiçbir ırkçı amaç içermemektedir. Yorum yaparken de bu hususa dikkat etmenizi istiyorum.





Bildiğiniz gibi 24 Ağustos'ta Türk Ordusu Suriye'de Fırat Kalkanı Operasyonu'nu başlattı. Türk askerlerin doğrudan dahil olmayıp ÖSO'ya bağlı Arap ve Türkmen grupları desteklediği operasyonda Cerablus şehri ve çevre köyler ele geçirildi. Peki aylardır IŞİD ile mücadeleye hava desteği ile sınırlı kalan Türkiye uluslararası tepkiyi göze alıp neden böyle bir harekat başlattı?



Öncelikle Türkiye'nin Kürt haritasını inceleyelim, bu bölgeler etnik olarak Kürtlerin çoğunluk olduğu bölgeler:
2cco3m9.png


Şimdi de aynı şekilde Ortadoğu'nun genel Kürt haritasını inceleyelim.
osdhz4.png


Gördüğünüz gibi Kürtler; Türkiye, İran, Irak ve Suriye'de bazı bölgelerde çoğunluk durumdalar. Konuyu derinleştirmeden önce bu operasyonun uluslararası arenada getirdiği sesleri görmek için yabancı haber başlıklarına bakalım:
21m58v9.png



Şimdi, İngilizce bilenleriniz zaten okuduğunu anlayacaktır. Bilmeyenler için özetlemek gerekirse genel olarak başlıklar; "Türkiye'nin Suriye İşgali", "Türkiye IŞİD bahanesiyle Kürtleri öldürüyor", "Türk bombardımanında siviller öldü" şeklinde. Peki Batı neden Türkiye'ye karşı Kürtleri destekliyor? Bunun sebebini birkaç maddeyle özetlemek gerekirse:

1- Kürtler uzun süredir IŞİD ile çarpışıyor. Kürtlerin IŞİD'e karşı demokrasinin ve insanlığın savunucusu, son kalesi imajı Batı'nın desteğini kazanmalarına neden oldu. Oysa Kuzey Suriye'deki azınlıkların koruyucu rolünü üstlenen YPG ele geçirdiği bölgelerde etnik temizlik yapıp Suriye Kürdistan'ının temellerini attı. Tabii ki bu buzdağının görünen yüzü olmadı.

2- Türkiye'nin yanlış dış politikası Uluslararası kamuoyunda Türkiye'nin IŞİD'e ve diğer cihatçılara destek olduğu algısına sebep oldu. Türkiye, koruması altında bulunan Türkmenlerin bombalanması gibi meşru bir sebebi gerekçe gösterip Suriye'ye müdahale etmek yerine IŞİD'i bombalamaya giden Rus uçağını düşürdü. Şubat ve Mart 2016'da Ankara'da YPG ve TAK gibi ayrılıkçı Kürt örgütleri tarafından gerçekleştirilen intihar eylemleri gibi olayları kamuoyuna gerçek yüzüyle yansıtmayı ve imajını değiştirmeyi başaramadı ve sonuç olarak suçlu rolü Türkiye'ye kaldı. Üstüne bir de IŞİD ile petrol ticareti iddiaları ortaya atılınca Türkiye'nin imajı Dünya'da hiç olmadığı kadar kötü duruma geldi.

3- Kürtler din kökenli savaşların patlak verdiği Ortadoğu'da din için savaşmayan tek topluluk durumunda. IŞİD, ÖSO'nun büyük bölümü ve Esad'ın Şii yönetimi de dahil Suriye İç Savaşında Kürtler hariç her tarafın dini bir ayağı bulunuyor. Oysa ayrılıkçı Kürt gruplarının büyük bölümünün kurmak istediği devlet Marksist ve Komünist bir Kürdistan. Dolayısıyla Müslüman karşıtı ve İslamofobik Batı'da Kürtler bu yüzden de destekleniyor.

4- Basitçe Türk düşmanlığı. Batı'nın büyük bölümünün Türk karşıtı olduğu bir sır değil. Bunun tarihi, dini ve sosyolojik sebepleri konumuzun dışında, fakat bu sebepler de Kürtlerin Batı'da destek görmesini sağlıyor.

5- İdoloji çarpıtmaları. PKK ve YPG gibi silahlı Kürt grupları kendilerini Kürtlerin değil tüm "halkların" temsilcileri olarak gösteriyorlar. Ayrıca demokrasi, feminizm, hümanizm gibi Batı'nın sevdiği kelimeleri çokça kullanmaları da cabası. Kullandıkları bu yöntem onların imajlarını demokratik ve tarafsız olarak göstermesinin yanı sıra onların bu vaadlerine inanan Süryani, Türkmen, Yezidi gibi pek çok Suriyeli azınlığın da onların bünyesine katılmasına sebep oluyor. Hatta ve hatta onların bu tutumunu takdir eden Batılılar Amerika, Almanya, Fransa gibi ülkelerden gelip yabancı savaşçı ünvanlarıyla bu örgütlere katılıyorlar.


Şimdi 23 Ağustos sabahı (henüz Türkler müdahale etmemişken) Ortadoğu haritasına bir bakalım.
sdckxv.png

Şimdi bunu yazının başında gösterdiğim görüntüyle karşılaştıralım.
ev8268.png


Gördüğünüz gibi Kürdistan'ın Irak ve Suriye ayağı tamamlanmış durumda. Hatta ve hatta Suriye'de IŞİD'e karşı halkların koalisyonu bahanesi ile etnik olarak Kürt olmayan yerleri de ele geçirmiş durumdalar. Kürt kantonunun iki parça olduğunu görüyorsunuz ve birleşmek için çok küçük bir noktaları kalmış durumda.



Şimdi de Türk askeri müdahale ettikten sonra yani bugünkü (31 Ağustos)  haritaya bakalım.
2vai26x.png

Gördüğünüz kırmızı çizgi Fırat nehri. Çizginin sol tarafında kalan ve üstünde küçük yıldız bulunan mavimsi alan ise TSK'nın ele geçirdiği bölge, Cerablus. Peki bu nokta neden önemli ve operasyonun devamında ne hedefleniyor?

1- Kürtlerin Fırat nehrinin batısında kalan bölgesi olan Menbiç'in ele geçirilmesi halinde iki Kürt Kantonunun arasına bir Türk bariyeri girmiş olacak. Ayriyetten Fırat Nehri Kürt Kantonları arasında doğal bir sınır haline gelecek.


2- Hatay'ın yanında bulunan Küçük Kürt bölgesi olan Afrin tamamen yok edilecek, bölge Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)'ya bırakılacak.


3- Cerablus, Menbiç, Al-Bab ve Afrin'i kapsayan Hatay ile Fırat nehri arasındaki Bölge Türk kontrolünde ÖSO'ya bırakılarak güvenli bölge haline getirilecek. Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin bir kısmı bu güvenli bölgeye yerleştirilerek Suriye'ye geri gönderilecek.





Peki Türkiye aradan çekilirse ve harekat durursa ne olacak?

1- Kürt Kantonları birleşecek ve Irak-Suriye Kürdistanı tamamlanmış olacak.

2- İran Kürtleri zaten desteklediği için yeni oluşan Irak-Suriye Kürdistanı'nın tek hedefi Türkiye'deki Kürtleri provoke edip Türkiye'den toprak koparmak olacak

3- Amerika, Rusya ve Avrupa ülkeleri gibi pek çok ülkeden son teknoloji silah ve mühimmat yardımı almış olan Kürtler Suriye İç Savaşı bitiminde silahları iade etmeyecek, silahlar Türk sınırına taciz ateşi hatta belki yolcu veya askeri uçakları düşürmek için kullanılacak, Türkiye'nin Kürt nüfusu çoğunluk olan şehirleri işgal tehlikesiyle karşılaşacak. Bazı yerlerde halk muhtemelen işgali destekleyecek..

4- Kürtlerin denize açılmasına tek engel "Hatay" ili kalacak. Dolayısıyla Hatay yoğun bir Kürt göçü yaşayarak etnik değişime uğrayacak.

5- Türkiye bölünme tehlikesi yaşayacak.



Türkiye neden IŞİD yerine YPG ile savaşa öncelik vermelidir?

Çünkü IŞİD bir terör örgütüdür ve kalıcı değildir. Hiçbir devlet niteliğine sahip olmayıp tüm dünyayı karşısına almış cürretkar bir katil sürüsüdür. Ömürleri uzun olmayacak ve 5-10 yıl sonra isimleri birdaha anılmayacaktır. Fakat YPG yalnızca bir terör örgütü değildir. Aynı zamanda etnik açıdan ilerde büyük sorunlara sebep olacak hareketler yapmakta ve Ortadoğu'nun etnik haritasını değiştirmektedir. IŞİD asla Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin geleceğini tehdit edemez. Fakat YPG edebilir. Çünkü kendisi dünyanın en önemli devletlerinin desteklerini arkasına almış ve yıllardır son teknoloji silahlarla donatılmıştır. Aynı zamanda bu örgüt; Türkiye nüfusunun %12'sini oluşturan Kürtlerin temsilciliğini yaptığını iddia etmekte olan ve kurulacak olası bir Suriye Kürdistanı durumunda milyonlarca Türkiye Kürdü'nün aklını çelme potansiyeline sahip, görünenden çok daha fazla ciddiye alınması gereken bir oluşumdur.

Bu yüzden bu harekat sonuna kadar devam etmelidir. Hatta gerekirse Türk askeri doğrudan müdahil edilmelidir.


 
Hun said:
Gördüğünüz kırmızı çizgi Fırat nehri. Çizginin sol tarafında kalan ve üstünde küçük yıldız bulunan mavimsi alan ise TSK'nın ele geçirdiği bölge, Cerablus. Peki bu nokta neden önemli ve operasyonun devamında ne hedefleniyor?

2- Hatay'ın yanında bulunan Küçük Kürt bölgesi olan Afrin tamamen yok edilecek, bölge Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)'ya bırakılacak.


3- Cerablus, Menbiç, Al-Bab ve Afrin'i kapsayan Hatay ile Fırat nehri arasındaki Bölge Türk kontrolünde ÖSO'ya bırakılarak güvenli bölge haline getirilecek. Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin bir kısmı bu güvenli bölgeye yerleştirilerek Suriye'ye geri gönderilecek.
Kim diyo bunları
 
Devlet niteliğinden kastın ne biliyorum, ancak IŞİD bir devlettir, devlet olmak için tanınma şartı gerekmez, tanınsa bile failed state veya haydut devlet tabiri kullanılır.Ama dediğin doğru, IŞİD'in orada uzun vadede durma imkanı kesinlikle yok.
 
2- Hatay'ın yanında bulunan Küçük Kürt bölgesi olan Afrin tamamen yok edilecek,

1.Kaynak: AB Bakanı Ömer Çelik
http://aa.com.tr/tr/turkiye/ab-bakani-celik-firatin-batisinda-pyd-unsuru-varsa-mudahale-edilecektir/637524

2. Kaynak: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
http://www.dunyabulteni.net/haberler/375712/turkiyeden-pydye-firatin-batisi-uyarisi


Edit: Başlamış bile

https://twitter.com/mirokemal/status/771029963579461632


3- Cerablus, Menbiç, Al-Bab ve Afrin'i kapsayan Hatay ile Fırat nehri arasındaki Bölge Türk kontrolünde ÖSO'ya bırakılarak....

Kaynak: TSK Fırat Kalkanı Operasyonu Açıklaması (zaten insan gücü olarak ÖSO militanları kullanılıyor)



..... güvenli bölge haline getirilecek. Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin bir kısmı bu güvenli bölgeye yerleştirilerek Suriye'ye geri gönderilecek.


http://www.aksam.com.tr/siyaset/hedef-guvenli--bolge-c2kurmak/haber-544221

http://www.yenisafak.com/gundem/kurtulmus-guvenli-bolge-gozden-gecirilmeli-2516190

http://www.gunes.com/gundem/3-asamaguvenli-bolge-713753

http://www.hurriyet.com.tr/istikamet-guvenli-bolge-40211374

http://www.takvim.com.tr/guncel/2016/08/25/goce-karsi-guvenli-bolge

http://www.haberler.com/ozel-haber-turkiye-fiili-olarak-guvenli-bolge-8726369-haberi/
 
Bilmiyorum, attığın linklerde Afrin özel olarak denmemiş hiç, hep Fırat'ın batısı diyor. Bunda da Afrin kastediliyor mu emin değilim, çünkü güvenli bölge için attığın linklerde de genellikle Afrin'in doğusundan Fırat'a kadar falan diyor. Suriyelilerin geri gönderilmesi de bir linkte geçiyor onu da kim söylemiş belli değil.
 
Calradianın Bilgesi said:
Bilmiyorum, attığın linklerde Afrin özel olarak denmemiş hiç, hep Fırat'ın batısı diyor. Bunda da Afrin kastediliyor mu emin değilim, çünkü güvenli bölge için attığın linklerde de genellikle Afrin'in doğusundan Fırat'a kadar falan diyor. Suriyelilerin geri gönderilmesi de bir linkte geçiyor onu da kim söylemiş belli değil.


Afrin Fırat'ın batısında değil mi? Bugün bombalanmış zaten. Hedef oldukları çok açık. Suriyelilerin geri gönderilmesi konusunu ise haberleri takip ediyorsan bilirsin, bu Amerika ile uzun süredir planlanan bir konuydu. Güvenli bölgeye Suriyelilerin yerleştirilmesi. Bu haftanın haberlerinde olmaz yani bu, operasyonun amaçlarından biri zaten bu.

 
2- İran Kürtleri zaten desteklediği için yeni oluşan Irak-Suriye Kürdistanı'nın tek hedefi Türkiye'deki Kürtleri provoke edip Türkiye'den toprak koparmak olacak
E peki Suriye Irak ve Türkiyedeki Kürt bölgelerinden sonra İrana da sıra gelmeyecek mi? Neden İran sınırlarında bu kadar büyük bir Kürt devleti istesin? Ki büyük ihtimalle de bu Kürt devleti amerikaya bağlı olacağını düşünürsek.



Gözümden kaçmış orası benim hatam.
 
Kürtler ve Farslar, Türkmenler ve Türkler gibi. Bu yüzden radikal şekilde karşılarında durmaz hiçbir İranlı. Çıkar çatışması olmadığı sürece İran bölgede başka bir İrani devlete asla karşı çıkmaz.


Ek olarak İran'ı bölmek Türkiye'yi bölmekten daha zor. Türkiye'de soy birliği var fakat kültür birliği yok. İran'ın %55'i Fars, fakat ülkenin tüm kesimine İran kültürü hakim.
 
Al-Bab ve Menbiç'ten aşağısına tam olarak girmek yerine ÖSO nun ilerlemesini sağlayıp ÖSO ya lojistik destek sağlanabilir.Belki bazı kişilere saçma gelebilir.
 
Back
Top Bottom