Türkçe Forumun Bütün Önerileri..

Users who are viewing this thread

sarknk

Squire
Arkadaşlar ben düşündümde tüm öneriler bir konuda toparlanabilir, şimdilik 1. sayfada bulunan birçok öneriyi ekledim ama bazı saçma öneriler olmuş 2-3 tane onları eklemedim :smile: Umarım beğenirsinizki konunun yarısını benim önerilerim kaplıyor sanırım  :lol: Umarım bu konu oyun yapımcılarına ve mod yapımcılarına kolaylık sağlar.. Konuyu mümkün oldukça güncel tutmaya çalısacağım, parantez içinde ismi yazanlar önerinin sahibidir. Ayrıca eklemek istedikleriniz olursa yorum olarak yazarsanız sevinirim, ayrıca bunları düzene koymak için 1.30-2.00 saat çalıstım zaman nasıl geçti onu anlamadım ama :smile: Bir teşekkürü çok görmeyin ayrıca önerilerde olan yazım hataları veya bazı hatalı şeyler için beni kusurlu bulmazsanız sevinirim ben sadece bir araya getirmeye çalıstım..

Çok saçma, siz hiç savaşlardan kazandığı kişisel parası ile krallığını yöneten bir kral gördünüzmü, kesinlikte
saçma, bence şehirlerin kontlarının kazandığı verginin bi kısmı krallık hazinesi denen yere gitmeyi, şehirlere gelen kervanlar, hanlarda yolcuların içtiği içkiler, tüccarların kazançlarının bi kısmı vergi diye krallık hazinesine gelmeyi, krallık hazinesine ile alttaki önerimde dediğim Mali Danışman`dan ulaşılmayı, kesin yapın demiyorum ama böyle olmaması çok saçma gerçekten.

Mesela krallık hazinesi ile şunları yapabilmek çok hoş olurdu:

Asker maaşlarının ödenmesi.
Tımarlara bina inşa etme.
Asker toplama.
Esir kurtarma.
Barış için ödenen tazminat.

Kısaca krallık için olan ve krallığı güçlendirecek olan herşeyi krallık hazinesindeki paradan yapabilmek güzel olurdu.

Başlangıç benim sonu argon45`in.

Krallığımızı yönetirken bize yardım olabilecek danışmanlar hiç fena olmazdı.

Mali Danışman: Krallığımızın aylık harcamaları, gelirleri ve savaş gelir/gideri hakkında rapor tutan kişi.

Askeri Danışman: Krallığımızın ay boyunca yaptığı savaşlar, zaferler ve yenilgiler, kazançlar ve kayıplar, bütün savaşları rapor eden kişi.

Akıl Danışmanı: Ne yaparsak daha iyi olur, ne yaparsak daha kötü olur, krallığımızda kimler birbirine düşman, kimler barış yapmayı, bize çok yardımı dokunacak kişi.

Halkla İlişkiler Danışmanı: Hangi tımarımızda insanlar memnun değil, insanlar ne istiyorlar, kısaca bütün tımarların raporlarını bize veren kişi.

0.808 versiyonunda vardı ama sonra nedense kalktı, devriye ekipleri şehir etrafında gezinip yaklaşan düşmanlara saldırırlar haydutları temizlerler, ödemeleri krallık hazinesinden yapılır, yani oyuna ayrı bi renk katar mesela 30-50 kalabalığında krallığın düşük seviye askerleri devriye gezebilir, mesela svadya krallığı topraklarında Svadya Yayaları devriye gezebilir, tabi bizim krallığımızın şehirlerindede devriye gezmesi iyi olurdu, tabi devriye kurmak kolay olmayabilir.

Bence tımarlarımızın (kale hariç) bir nüfusu olması çok mantıklı olurdu, şehir vergisi nüfusa göre değişir, şehir zenginliğine göre nüfusta artışlar ve azalımlar olurdu, oyuna eklenmesi çok iyi olurdu.

Tımarlara çok az inşa yapılıyor. Bence daha çok olmalı, mesela...

KÖYLERE:
At çiftliği: Köyde at alım ve satımlarına izin verir, köy refahını ve köy gelirini %5 arttırır.
İnek Çiftliği: Köyde kesilip et yapılması için sığır üretir, köyün sığır ve et sayısını büyük ölçüde arttırır. Ayrıca köy refahını ve köy gelirini %5 arttırır.
Tarla: Köyde sebze ve meyve üretimlerini arttırır, köyün refahını ve köy gelirini %7 arttırır.
Su Kuyusu: Köyün refahını %10 arttırır.
Savaş Karakolu: Köylüler burada savaş için eğitim alırlar ve korucu sisteminde köylerini savunurlar, yağmalamalarda düşmanla savaşırlar.

KALELERE:
Talim Alanı: Kaledeki askerlerin günlük eğitim görmelerini sağlar.
Okçu Kulesi: Kaledeki okçuların isabetini ve gücünü %7 oranında arttırır.
Gözcü Kulesi: Kalenin yakınlarından kaç kişilik asker grubu geçtiğini ve grubun tarafını size iletir.

ŞEHİRLER:
Kervansaray: Şehre gelen kervanların rahat etmesini sağlar, şehre gelen kervan sayısı artar.
Ticaret Odası: Kervan yaratımına olanak sağlar, şehir tüccarlarından vergi alır.

Şehirlerde ve kalelerde demirciler olsa, burada kılıçlarımızı tamir edebilsek, güçlendirebilsek ve ismini kendi vereceğimiz itemler yaptırabilsekki bunlar çok çok normalin 5 katı filan fiyatına olabilir, ama bu eklentinin oyunda olmaması beni çok üzüyor :sad:

Neden kendimiz gidip köylerden asker toplamamız gerekiyor, yukarıda dediğim Askeri Danışman ile konuşup asker siparis etsek, parasını krallık hazinesinden veya kişisel paramızdan öderiz, askerlerin hangi tımara geleceğini veya kendi partimize gelmesini isteriz, tabi bu normalden daha pahalı olmalı.

Bir savaş alanında lord olarak orduyu biz komuta ediyoruz tamam, ama neden bize yardım edecek Yüzbaşı filan yok, general niye yok, gerçek hayattaki krallık savaşlarında her lordun bir generali oluyor niyese, bizim niye yok.

Hafif zırhları olan hızlı birimler, haber uçurtmada üzerlerine yoktur, tabi iz sürmede de uzmanlaşmıslardır, şehirlerin etrafında devriye gezerler, eğer devriye gezdiği şehre doğru hareket eden bir savaş grubu varsa bunu hemen size bildirirler, şimdi devriye var diceksiniz ama devriye yaklaşınca savaşıyor, izciler uzaktan onları fark edip size haber verecek böylece hazırlıklı olabilecek ve kuşatmayı görüp şoke olmicaksınız.

Şehirlere, kalelere ve köylere bina yapıyoruz ama bu binayı göremiyoruz, bir oyunda en önemli şeyler süreklilik ve görselliktir bence, şimdi okul yaptık, çocuklar olmasa bile okulu görmemiz görsel açıdan güzel olurdu, mesela inşa edilirken (1 hafta filan) tımara girince bir inşaat görebiliriz, inşaat görmesek bile bina inşa edilince binayı görmek çok hoş olurdu, zaten forumda çoğu kişi görünmesini istiyor.

Şimdi askerler yemek yiyorlar ama yemekleri kim yapıyor çok merak ediyorum, benmi yapıyorum, yoksa şövalyemmi yapıyor, yok yok köylüm yapıyor, kim yapıyor anlamış değilim, ben ne anlarım yemekten, e şövalye ne anlar, e köylümede zaten karısı yapıyordur yemeği, oda bilmediğine göre yemekleri düz yiyormuyuz biz, bi aşcı olsa, yemekler karıştırsa tatlandırsa, hem askerlerin yemek yeme oranı azalsa hemde ek moral kazansalar hiç fena olmazdı.

Sürekli aynı askerler ve bu askerleri bulmak bence çok kolay ve yeterince güçlü değiller, bence bir savaşa girdikmi en az 20 dakika savaş yapmamız gerekir, zorlu rakipler olsun karşımızda, tabi bizdede güçlü askerler olsun, kısaca Gladyatör veya Emekli Komutan gibi bulunması zor olan askerler olabilir, bu askerleri grubumuza sıradan asker olarak alabiliriz ama diğer askerlere göre daha güçlü olurlar, mantıklıda zaten, bir Gladyatör hergün hayatı için insanların önünde savaşır, bazıları yıllarca savaşıyorlar, yıllarca hergün, binden fazla savaş, artık kılıç ustası olmuşlardır ve tecrübeleri vardır, doğal olarak güçlü olmaları gerek, emekli komutan ise önceden bir lord gibi askerleri komuta eden, birçok savaşa giren kişi, biz gibi, grubunuzda lord kadar güçlü bir asker olmasını istemezmisiniz, zaten eski bir lord`un diğer lordlardan farkı ne, ama bu askerler çok pahalı olacak mesela Gladyatör 2000 Emekli Komutan 5000 dinar, ama baya güçlü olacaklar, tabi bunlara özel zırhlarda olabilir ve bunları bulmak çok zor olacak.

Etraflarda gezinen paralı asker grupları olsa, yani bi düşünün 300 kişilik bir şehir var, sizin 70 güçlü askeriniz var ve üzerinizde 12000 dinar var, şimdi şehri kusatınca alamicağınızı biliyorsunuz, daha fazla askerde alamıyorsunuz, krallığınız yok veya krallıktan yardım edende yok, bu durumda paralı askerlere gideceksiniz, 30-50 kişilik paralı asker gruplarını kiralicaksınız ve savaşta size eşlik edecekler, tabi bunlar ucuz olmamalı, paralı gruptaki asker başına 50 dinar uygun bir fiyat gibi, toplarız paralı askerleri dalalız şehre, bu paralı askerleri istediğiniz gibi kullanın, paralı askerler 1 hafta eşlik etseler yeter bence.

Biz evleniyoruzda, başka lordlar hiç evlenmiyormu, şahsen ben hiç lordlardan birinin evlendiği ve bizi düğününe davet ettiğini görmedim, lordlar evlense, bizi düğününe davet etse çok güzel olurdu gerçekten, hatda düğünler kız bulmak için şahane yerdir, orada kızda ayarlardık kendimiz.

Şimdi bizim bir kalemiz var, kalemizi kuşatıyorlar, bi şekilde giriyoruz kalemize, nöbetçilere gidiyoruz, durum ne diyoruz, adam herşey sakin diyor, ya bu nöbetçiler körmü koskaca kuşatmayı görmüyorlar, "Lordum, kale şu anda kuşatma altında, gözcülerimiz düşmanın ... askeri olduğunu tespit etti, bizimse sadece .. askerimiz var, düşmanın bize karşı ezici bir üstünlüğü var, destek gelmezse kaleyi ele geçilecekler" gibisinden şeyler söyleyebilir.

Ya şimdi biz bi kızdan hoşlanıyoruz ve onunla evleniyoruz, bide onun hayranı oluyoruz, şimdi bu aşık olup söylüyoruzda bu kızlar uzaylımı, birine aşık olunca ona yanaşmıyorlarmı, onlarla muhabbet edip görüşmek istemiyorlarmı, niye hep biz kız ayarlıyoruz, bi kerede onlar bizi ayarlasa nolacak demi.

Ne zamandır düşünüyorumda neden tek maceracı biziz? Aynı bizim gibi birçok kültürden asker alan, kale feth edip krallık kurabilen ve evlenebilen başka maceracılar neden olmasın, yapması biraz zor olabilir ama böyle olmadığındada oyun hiç güzel olmuyor bence, ayrıca saçma oluyor :smile: başka maceracılar bence şart

Belki bu biraz zor olacak ama mantıklı bir fikir, şimdi arkadaşlar bildiğiniz gibi biz üstünde çapulcu kıyafetleri ile oyuna başlayıp 1 ayda kral olan yüce bir kişiliğiz :smile: şaka bir yana gerçektende 1 ayda kral olabilen, hatda 1 haftada lord olanlar bile var bu ne saçmalıktır kardeşim ya o zaman köylüm çıksın maceracı olsun adam toplayıp lord olsun kral olsun saçmalığa bak dağdan geliyoz saraya yerleşiyoruz resmen :grin: yani lord, kral filan olmak için 365 gün geçse daha uygun olur ayrıca para kazanmak çok kolay 10 piyade topluyon gidiyon 1 hafta boyunca deniz yağmacısı kesiyon bi bakmısın woww 15000 dinar çok saçma :sad: para kazanmak, lord veya kral olmak çok çok daha zor olmalı bunlar oyunun heyecanını kaçırıyor hiç emek vermiyoz valla 1 saat oynayıp lord mord oluyoz uğraş vermeye gerek bile yok :sad: olsa bunlar çok daha zor olsa daha iyi olurki gelerim asıl konuya, para kazanmak zor olsaydı para kazanmak için işlerde çalısabilirdik, mesela karakter yerinde iş nitelikleri olurdu orada bulaşıkcılık filan, çeşitli yerlerde iş yapmak hoş olurdu, tabi görsel olarak yapmak iyi olurdu ama oyun motoru bunu kaldıramicağı için kamp gibi olabilir, mesela hanlarda 24 saat bulaşıkçılık yapıp 120 dinar kazanabilirim vede yeteneğim arttıkça kazancım artabilir :smile:

Arkadaşlar mesela hepimizin bildiği gibi birçok savaşcının kendine haz yetenekleri var, mesela bir okçu çift ok atabilir bu yetenek ve eğitim işidir ama, mesela yüzüklerin efendisi filminde legolasın çift ok attığını biryerlerden hatırlıyorum, aslında biraz zaman harcanırsa bu çift oku atma ya da bazı güzel kılıç hareketleri oyuna eklenebilir ancak bu hareketler için belki çeviklik, güç ve zeka gerekecek, bide bu yetenekleri sadece hanlarda çok ama çok zor bulunan eski bir savaş generalinden öğrenebilmez tıpku şairler gibi.

Arkadaşlar gerçekte bilindiği gibi şövalyelere her zaman saygı gösterilirdi, şövalyeler iyi savaşcılardı ve normal halk onlara her zaman saygı gösterirdi, ama bir sorun var, biz bu oyunda değil şövalye, değil kral, imparator bile olsak sokaktan geçen biriyle konuştuğumuzda bize saygı göstermiyor bu bizim başkentimiz bile olsa adamlar bizi tanımıyor varmı böyle bir saçmalık? Bence bu düzeltilmeli çünkü büyük bir boşluk.

Şimdi aradan 2 yıl geçiyor savaş var, 3 yıl geçiyor yine savaş var, 4 yıl 5 yıl 10 yıl ve ne kadar garip, yine savaş yine savaş sürekli savaş yenilik yok sadece savaş var bu çok anlamsız, bence zamana göre bazı yenilikler olmalı, mesela 500. günde çok iyi bir demirci olan Handuis yeni bir kılıç üretmis olsun 750. günde çok güçlü bir zırh üretilmiş olsun, 800. günde rodoklular yeni bir birlik üretmeye başlasın ne bilem bişiler olsun iste :smile:

Aslında düşünüyorumda oyun neden sadece Kalradya üzerinde sürüyor, ayrıca bu Kalradya diyarı oldukça küçük yani ben öyle oyuncular gördümki 400. günde heryeri ele geçiliyorlar bazıları dahada kısa sürüyor üstelik hilesiz, ya öyle bir oyun olsunki oynadıkça yeni şeyler öğrenerim, oyunu 5 senedir oynayan biri bile oyun hakkında yeni şeyler öğrenebilsin yenilikler hiç bitmesin daha güzel daha sürükleyici olur merak uyandırır, mesela Suidin Diyarı vardır bu diyarda isyancı güçler, Suid İmparatorluğu, göç etmiş olan çinli göçmenler filan olabilir.

Aslında oldukça mantıklı, birlikler, klanlar, loncalar gibi bağımsız olan askeri güçler oyuna eklenebilir, mesela Tapınak Şövalyeleri diye bir örgüt olur bunlar Nord dağlarında ki gizli sığınaklarında yaşıyorlardır çok güçlüdürler filan birçok bağımsız örgüt olabilir.

Öncelikle köylerin bu denli savunmasız olması daha doğrusu orayı savunmasız bırakmak zorunda kalmamız çok itici, köye kısıtlı sayıda asker bırakma imkanımız olmalı.

Köy halkına araba tahsis edip şehre gidişlerini kolaylaştırmak iyi olurdu.

Köy yaşlısından görev alarak köylünün mallarını bizim götürüp satmamız, veya kervanlara olduğu gibi köylülerimize eskortluk edebilmemiz.

Kalradya 'da yöneten kesimden olabilmek için bi krallığa katılmak yada illa bi krallığa düşman olarak kale fethetmek oyundaki özgürlüğü kısmen azaltıyor... Hilesiz ve zevkli bir oyun için köy kurma biraz abartı kaçsada en azından haydutların sığınakları gibi sığınaklar inşa etme imkanımız olmalı. (haritada seçtiğimiz bir yere)

Sadece NPC'lere değil krallık askerlerinede kolaçan et, haydut ara, köyün etrafında devriye gez diye görevler verilmeli, yada başlarına bir npc vererek bu tarz görevler yaptırılabilmeli...

Evlenmek için kale yada şehir sahibi olmak çok kısıtlayıcı, heleki daha köyünü alan çapkın bir lord karakteriysek, karımız başkentte bizi bekleyebilir (krala güvenen bıraksın artık :smile:, yada az önce söylediğim sığınağımızda yaşayabilir.....

Aldatma, boşanma, vakit geçirme gibi seçenekler evlilik konusuna dahil olursa, oyun keyfini katlayacağını düşünüyorm...

Savaş içersinde lordun kaçtığını görebilmeyi isterdim, önümüzde baygın yatarken kaşla göz arasında kaçmayı başarabilmesi mücizevi birşey, lakin lord bayılınca  4 veya 5 askerin onu taşıması(bu askerler abartılı derecede güçlü zırhlı ve iyi savaşan fedailer olması) yada bir atlının hızla gelip onu atın önüne yatırıp hızla kaçırması(bu atlıyı veya fedai askerleri öldürürsek lordu esir alabilmemiz) eklenirse, bi sebebe bağlanan lord esir alınması mantıksal açıdan oyuncuya doyum verecektir...

Lordlar gibi ölmeyen bi kaç haydut reisinin oyuna eklenmesi... bu npclerle dostluk kurma imkanı, yani haydutluğu tam anlamıyla seçmek...

Şehirlerde sağa sola ok atmanın suç olması, ilişki düşürmesi, han basma dükkan soyabilme seçenekleri, karanlık görevler almak (tüccar öldür vs)

Esirleri öldürebilmek, Tab tuşuna basmadan bi kaç genimet toplayabilmek...

Çiftçilik hayvancılığı yapabilmek, yada yaptırabilmek, köylere işyeri açabilmek.

Oyunda tüm haritayı hakimiyet altına aldığımızda , köylerde isyanlar çıkıyor sadece bir  köyde 100 haydut 50 köylü size itaat etmeyip savaşıyor.. aynı bunun gibi lordundan memnun olmayan köyle ilişkiyi tavan yaptığında , isyana teşvik etmek, bir bakıma krallık olmasada derebeylik  kurmak için kale almak yerine köy kandırmak ta işe yaramalı, köydeki isyanla başka bi krallığa bağlanma, krallıklar arasında savaşa sebep olma vb...

Lordlara hediye vererek yada yalakalık yaparak ilişki arttırma seçenekleri..  lord toplantıları.

Ve son olarak devriye gezen başlarında ''devriye başı'' adlı askerin bulunduğu 'devriye birlikleri'
bu birliklerin yakındaki savaşlara girme, haydutlarla savaşma, ve devriye gezdiği şehrin kalenin vs lordundan görev alma özellikleri olmalı...

SARKNK: Muhafız Lideri gibi olabilir aslında..

Klan sistemi bu sistemi kısaca özetleyecek olursam :
Her krallıkta 3 veye 4 (daha fazlada olabilir ancak harita küçük kalır) klanı olacak bu klanlar krala bağlı ancak isteğini yapabilecek(standart feodal yapı). Bu klanlar bir aileden oluşacak ve başka klanlarla(kendi krallığından olsa bile) bu sayede iç savaşlar çıkabilecek. Ayrıca bu klan sistemi kurulur ve oyuna çocuk eklenirse tadından yenmez olur. Ve diyeceksiniz ki bizim klanımıza kimleri alacağız bence npcler olmaz ama ilk çıktığında olabilir(ayrıca krallıkta da yadaşlarını güçlendirir)  ama mesela bir akrabamız çıkıp ben senin amcanın oğluyum klanımıza katılmaya geldim diyebilir bence bu fikir geliştirilerek oyuna sürülürse süper olur.

SARKNK: Bu benim "Bağımsız Örgütler" önerimle çakısıyor sanırım..

Bilmiyorum daha önce önerildimi ama ülkeleri vergiye bağlasak? Ülke eski gücünü toplayınca, devlete isyan etse ve tekrar özgür bir devlet olabilse. Bunun gibi birşey, fikir tutarsa dahada gelişecektir eminim.

Harita üzerinde kanunsuzların, herhangi bir grubun karargahı yada boş bizim değerlendire bileceğimiz bir terkedilmiş harabe olabilir diye düşünüyorum..

Bildiğiniz gibi oyunda bir savaşa girdiğimizde zaman duruyor ve bu bize çok büyük avantaj sağlıyor, aynı anda başlayan iki savaştan birisini bitirip diğerine gittiğimizde henüz savaş başlamamış oluyor. Dolayısıyla ikisinide kazanıyoruz. Önerim zamanın durdurulmamasına yönelik, iki yöntem izlenebilir;

A) 3 boyut mekanlara girildiğindede vakit geçsin. Fakat bunun yapımı çok zor gibi duruyor.

B) Rakip partiyle karşılaşıldığında çıkan menüye örneğin "savaşı simüle et" diye bir seçenek eklenebilir, bunu tıkladığımızda ordumuz yapay zeka kontrolündeki ordular gibi 3 boyuta geçmeden, harita üzerinde savaşır. Bu sayede zaman durmaz ve dost yada düşman ordular gelip savaşa dahil olabilir.

  Oyun aksiyon-strateji kategorisinde olsada ağırlıklı olarak bir aksiyon oyunu, bu seçenek strateji sevenlerin hoşuna gidecektir ve aksiyon/strateji dengesini kuracaktır.

Aynı zamanda b seçeneğinin yapılabilirliği hakkında kodlamadan anlayan arkadaşlardan yardım istiyorum. En küçük yardım - fikir bile beni çok sevindirir.

Kale menüsüne asker topla diye bi seçenek eklenebilir, bu işaretlendiğinde kalede kaldığımız süre boyunca partimize yeni askerler katılabilir, köy köy dolaşmayız, bildiğiniz gibi diğer lordlar kalede/şehirde beklerken yavaş yavaş asker topluyorlar, benzerini bizde yapabilsek fena olmaz.

Yenildiğimiz zaman illa esir düşmemiz oyunun genel akışıyla çelişkili, rakipler kaçabiliyorlar, yenildiğimiz bir savaştan sonra bazen "yenildin, fakat kaçmayı başardın" yazısını görsek fena olmaz.

En başta söyliyeyim bunu Native modu için söylüyorum.(Bazı modlarda olabilir bu durum)
Savaş meydanlarında sancak taşıyan herhangi bir birim yok veya öyle bir ekipman yok..
Savaşta düşünsenize en önde 1 atlı sırtında sizin sancakla saldırıyo  :wink:
Askerler coşuo  :cool:
Sadede geliyim..
1-Oyunda sancak taşıyan yeni bir birlik yapıla bilir her ülkede kendine göre
veya
2-Npclere gidip:
-Nizar bundan sonra sancak taşıyıcımız sen olucaksın.
Diyebilsek ve sırtında bir sopada sancağımız olsa
veya
3-Ekipman bölümüne yeni bir slot açılsa (9 tane var 10 tane olsa) 10'uncusu sancak takma kısmı olsa (npc ve kendimizde.krallık askerlerinde deil)

3. öneri en iyisi
1.si zor
2.sü kolay  :mrgreen:

Orijinal Native 'de, askerleri öldürünce kale ve şehirleri ele geçiriyorduk. Ama gerçek savaşları incelediğimizde surların üstüne sancak dikerek yavaş yavaş ele geçiriliyor. Böyle birşey yapılsa gerçekçilik bakımından çok daha güzel olur.

Şehir kuşatmalarinda, kalelere saldırı oldugunda, şehir içinde kaçısan sivil insanların, kucağında bebegi olan kadınlarn yannda sehirlerdeki halkın sizi sevp-sevmeme durumuna göre düşman birliklerine ya da sizin birliklerinize yardım etmesi söz konusu olamaz mı?
Oyuna küçük çocuklar ve soakk köpekleri gibi eklentirlerde oyunun kendine olan ilgisini dha da arttıracağı kesin..

Oyunda büyük şehirler olmamasının temeli, evlerde ve bitkilerde LOD sisteminin olmaması...

Bilmeyenler için, LOD sistemi bir objenin oyuncudan uzaklaştıkta texture ve poligon detayının düşmesi demek.

Yapılarda ve bitkilerde de LOD sistemi olmalı. Dev şehirler yapabilmeliyiz.

Oyundaki bir binayı 3.000 Poligon + 1024x1024 çözünürlükte bir texture olarak farz edersek, (multimeshten her objeye farklı bir texture yükleniyor,bu söylediğim çözünürlükten bile daha çok yer kaplayabilir)

20 tane binalı bir sahnede 60.000 poligon ve yaklaşık 3m x 3m piksellik bir texture birikimi oluyor.


LOD sisteminde düşünelim. 20 tane binayı 4 aşamada en kaliteliden en kalitesize doğru sıralıyorum,

1 bina için 3.000 poly --> 1.500 poly --> 750 poly --> 250 poly (en uzak aşama)
1 bina için 1024 pix --> 512 pix --> 256 pix --> 128 pix (en uzak aşama)

3 bina en yakında olacak, 9.000 poly + 3000x3000 pixel
6 bina hafif uzakta olacak, 9.000 poly + 3000x3000 pixel
9 bina uzakta olacak, 6750 poly + 2300x2300 pixel
en uzakta 25 bina bile olsa, 6250 poly + 3200x3200 pixel

eski sistemde 20 tane binalı bir sahnede 60.000 + 3milyon x 3milyon texture toplanması
söylediğim sistemde 43 tane binalı bir sahnede 31.000 poly ve çook daha düşük texture birikimi.

Bu söylediğim sistem ile özellikle şehir ve kalelerde oyun performans ve saniyedeki kare sayısı 2-3 kat arttırılabilir...

Teşekkürler,
WTF_knight

Bence yolculuk etmek savaştaki gibi RPG olsun.Yolculuk ederken oyuncunun gözünden yolculuk edelim.Mesela barriye'den Ahmerrad'a giderken savaşta olduğu gibi bir görüş açımız olsun.Düşünsenize uzun bir yolculuğa çıktık yolda kervanları başka lordları köyleri köylüleri falan görüyoruz uzun olur ama eğlenceli olur diyedüşünüyorum ben. Ya siz?

Kale savaşlarında, mancılık gibi aletler savaşa dahil( mühendislik becerisine göre) olsa surlara zarar verilebilse, kale alındıktan sonra vergi kaybı yerine kale zarar gördüğü için vergi kaybı olsa ve bunu önlemek için sadece mahkum kulesi gibi geliştirmelerin yanına sur duvarlarını güçlendir, duvarları tamir et vb. tablar olsa..
ve bunları geliştirdikçe vergi kaybı azalsa ve de kara geçilse, kuşatma süresi buna göre uzasa daha güzel olmaz mı?

Aklıma güzel bir fikir geldi ve bunu forumda paylaşayım dedim.Çoğu oyuncu SP modunda namını felan yükselttikten sonra kendi krallığını kurar.Buraya kadar çok güzel.Krallığın ismini koydunuz buda güzel.Kendi yanınıza birkaç lord çektiniz buda güzel.Ammmaaaa velaakinnn ne olursa olsun sizin lordlarınızın rütbesi "Lord" oluyor.(Bayaaa garip bi cümle oldu farkındayım.Çelişkili :grin:) Tam olarak ifade edemesemde herkez ne demek istediğimi anlamıştır diye düşünüyorum.Bu rütbeleri kendimiz belirlesek daha güzel olmaz mı?Yada oyun önümüze seçenekler sunsa? Mesela Kont-Lord-Noyan vb şeyler...

Saygılar...

Köyümüzü yağmalayan bir lord olursa yapıcağımız iki şey oluyor ; ya onunla savaşıp lordu durdurmak yada köyümüzün yanmasını izlemek.
Bunun yerine oyuna şöyle birşey eklense?Köyümüzü yağmalayan lord ile konuşup onu korkutabilsek yada ona dostça yaklaşıp onu köyümüzü yakmaması için ikna edebilsek nasıl olur? Bence süper olur.

Başka lordlardan görev alırken bir çok görev çeşidimiz oluyor ama kendi lordlarımıza bu çeşit görevler veremiyoruz.Bunun üstünde çalışılabilir.

Örnek1:Lordlarımızdan birini köy-kale-şehirlerimizden birine gönderip,vergimizi toplamasını isteyebiliriz?

Örnek2:Lordların bize verdiği görevlerden bir tanesi vardır ya hani"Bi adam başıma bela oldu falanca köyde saklanıyormuş onu bulup öldür" işte böyle bir görev verebiliriz.

Örnek3:Üstteki örnekten yola çıkarak bir örnek daha yazıcam.Eğer bir köy ile ilişkimiz düşerse veya köyün yağmalanmasına izin verirsek bir süre sonra oyun içinde dolandıktan sonra oyun dursa ve bize bir rapor iletilse.Raporda şuna benzer birşey yazabilir "--- Köyü'nde bir isyan çıktı ve köylüler çalışmayı bıraktı.Gidip olaya el atmanız lazım" yada "---Köyü'nden kendine --- --- diyen bir herif köydekileri kışkırtmaya çalışıyor.Eğer otoritenin sarsılmasını istemiyorsan o herifin işini bitir" gibisinden bişeyde olabilir

Örneğin 50 tane askerimiz var ve bunlari f1 f2 f3 basip emir verebiliyoruz mesela F1 3 e basip herkes saldirsin diyince HAAAAAAAAARRRRH!!! diye ses gelsin ve biz lideriz ya hani F1e basinca Sol Elimiz havaya kalksin ve başka bir emirde aşaya insin bu sayede daha gerçekci ve gercekci olur

1) Kapılar malesef çok komik, koca kaleye oturma odasının kapısı gibi yerden birkaç balta darbesiyle giriliyor, bence kapılar çok büyük olmalı ve aynı kuşatma kulesi gibi ilerletilebilen bir koçbaşı eklenerek askerler tarafından sürülüp kapı önüne getirilmeli, koçbaşı sonrasında askerler yanında olduğu sürece kapıyı kırmak için darbe yapmalı. Tabi 2. maddede ekleyeceğim gibi bu aletler kale üzerine inşa edilen dev arbaletler ile yok edilebilmeli.

2) Oyuna katapult eklemişsiniz, bunun ilerde kullanılacağını tahmin ediyorum. Katapult mesela 3-4 adamın görev almasıyla aktif olabilir. Katapult ile duvarı veya kuleyi yıkabilsek güzel olur. Bunun yanında kule tepelerine büyük oklar fırlatan araçlar eklenebilir. Bunlar katapultları yok etmede kullanılabilir. Hatta katapult vuruşları sonrasında kameranın sallanması çok çok güzel olur.

Okumuzun ucunu tutuşturarak atabiliriz. Bunun için küçük ateşliklerin üzerine getirmemiz yeterli olmalı. Ateşlenmiş ok katapult, kuşatma kulesi, koç başı gibi araçlara zarar verir ateşsizi zarar vermez. Ayrıca ateşli ok damagesi askere verdiği damage artmalı.

Etrafta fazla canlı yok, mesela "Delta Force - Land Warrior" oynunda etrafta uçan kuşlar vardı, bu yapılabilir. Kuşlar vurulabiliyordu

Askerlere çömelme özelliği eklenmeli, tabi at üstündeyken asker biraz daha eğilebilir. Özellikle oyun zorlaştıkça kullanıcı kalitesi artar. Bence oyuna çömelme olayı eklenmmeli ama savunma hareketleri kadar süratli değil. Birtakım tiplerin flood şeklinde bunu yapacağını tahmin edebiliyorum bu nedenle çömelmede yavaşlık ve gecikme olmalı.

Birlikler şu şekilde : Atlılar, yayalar, okçular. Bence bunlara bir de sıhhiye eklenmeli. Tedavi olayı olmayan tek oyun bu bence, bu düzeltilmeli.

Arkadaşlar Warbanda krallıgımızı kuruyoruz Cok guzel ama sonra neden bızım koylerımızde felan kendı acemı askerler cıkmıyor mesela "..... krallıqı Acemisi w.b." yani başka krallıkların askerleriyle savasmaktansa kendı krallıgmızın askerlerıyle daha guzel olurdu.

SARKNK: Sanırım öneri sahibinin Türkçe karakterlerden haberi yok :smile:

Oyun hikayesine göre biz başka bir diyardan gelen birisiyiz. Ama Kalradyayı avcumuzun içi gibi biliyoruz.  :mrgreen: Önerim haritada geçtiğimiz yerleri aklında tutarak görebilmemiz. Bunun içinde harita yeteneği gibi birşey grup yeteneklerine eklenip kullanılabilir. Yanımızdaki yoldaşların bilgisi doğrultusunda haritada onların gördüğü yerleride ekleyebiliriz. Kısacası bizim ve ya yoldaşlarımızın gördüğü yerleri haritada görerek ilerlersek daha ilginç olabilir. Fikrim bu yorumlarınızı bekliyorum.

Sadece kendimiz ve sancağımızı değil askerlerimizide arkamızda görebiliriz.

Kale ve şehirlerdeki sandıklarımıza para da bırakabilsek iyi olur. Esir alındığımızda ciddi şekilde zarara uğradığımız zamanlar oluyor. Zırh için para biriktiriyoruz. Sonra yeniliyoruz parasal açıdan çok büyük zarara uğruyoruz.

Şimdi köye malikane veya değirmen kurdum, yada şehire market. Bunlar büyütülüp işlevleri arttırılabilirse çok güzel olur.

Köyler çok savunmasız, bu durumda oraya malikane büyüklüğüyle orantılı olarak asker bırakabilmeliyiz. Mesela birinci seviyede beş asker, gibi. Ayrıca köyün giderleri için ticaretten anlayan bir yoldaş veya seçkin biri(başka yerlerden bulunabilir olacak), köylüleri Milis olarak eğitmek için(Milisler milletine göre silah alır. Kergitliler Göçer Kılıcı+Cida veya Göçer Kılıcı+Ok Yay, svadyalılar arabelet kısa kılıç gibi)talim becerisi yüksek yoldaş, işte liderliği yüksek olanı köyün asayişini sağlamak için atayabilmeliyiz. Böylece köy daha düzenli ve elbette daha korunaklı olur.

İki ülkede ayrı ayrı gemilerde savaşa başlayacak. Başlangıçta gemiler karşılıklı duracak ve birbirinden uzakta olacak. Daha sonra gemilerde bulunan kancalarla, gemiler birbirine bitiştirilebilecek. Kanca ise, aynı kale içerisinden kapıları açtığımız gibi sadece bir tuşa basarak harekete geçebilecek veya kale kuşatmasında kullanılan tekerlekli kuleler gibi çalışan bir sistem ile aktif hale geçebilecek şekilde tasarlanabilir diye düşünüyorum. Kancaları kullanan kişi sayısına göre gemilerin birbirine yaklaşma hızı artıp azalabilecek. Tabi gemiler bitişik hale gelene kadar, okçular arasında sağlam bir kapışma olacak. Okçulukta iyi olan oyuncular gemilerin bitişmesini istemediği için, kanca kullananları avlamaya çalışacak. Bitişmesini isteyenlerde kanca kullananları koruyacak. Gemiler dipdibe geldiğinde ise yakın mesafede iyi oynayan oyuncular devreye girecek. Tabi oyun içerisinde bir çok strateji geliştirilebilir. Oyun sonunda ise en çok öldüren taraf kazanacak. Bu oyun için en fazla 20 vs 20 ideal olur diye düşünüyorum.
Gemilerin birbirine yaklaşmasınıda gözünüzde büyütmeyin. Kancalar aktif hale geldiğinde, aynı kale kuşatmasında kullanılan tekerlekli kuleler nasıl hareket ediyorsa, gemilerde o şekilde hareket edebilir diye düşünüyorum.
Bu, önerinin hayal sınırları zorlanmamış biçimi. Birde diğer arkadaşların paylaştığı fikirlerle bütünleştirildiğinde, ortaya çok harika şeyler çıkıyor. Mesela gemilerde büyük arbaletlerin bulunması. Bu arbaletlerle, ( aynı kalelerdeki kapılara vurarak kapıyı kırdığımız gibi ) gemilere hasar verilerek geminin batırılması. ( gemiyi batıran oyunu kazanır ... ) Alevli oklarla bu arbaletlerin yıkılması vs vs. bir sürü güzel fikir bulunabilir.
Olayı gözünüzde canlandırabilmek için, konuyu biraz uzattım kusuruma bakmayın.

Bir ülke gemi(ler)de başlayacak. Diğer ülke ise bir kalede başlayacak. Tabiki kalenin önü deniz kıyısı olacak :smile: Gemiler aynı anlattığım sistemle hareket edecek ve kıyıya yanaşacak. Tabi kaleyi savunan okçular ile gemideki okçular arasında yine sağlam bir rekabet olacak. Gemiler kıyıya yanaştığında askerler gemiden inerek kaleye doğru ilerleyecekler. Kıyıda, gemiden inen askerlerin oklardan korunması için tahtadan barikatlar olacak ve tabiki kale kuşatmak için gerekli araçlar ( Tekerlekli kule, merdiven vs.) Koçbaşı fikri çok harika, yapılabilirse mükemmel olur.
Bu oyunda, kale kuşatma oyunu için ayrıca bir seçenek olarak tasarlanabilir.

Tek kişilik oyun içinde düşüncelerim var. Bildiğiniz gibi harita oldukça geniş ve farkettiyseniz köşelerde büyük boşluklar var. Vaegir, nord, svadya ve rodok krallıkları deniz kıyısında. Ancak sarranidler ve özellikle kergitler denize çok uzak. Yani şuanki harita, bütün ülkelerin denizden faydalanabileceği ve deniz yoluyla birbirine ulaşabileceği şekilde tasarlanabilise daha sonradan ortaya çok güzel sonuçlar çıkabilir.
Örneğin;
1. Deniz yoluyla ticaret
2. Deniz savaşları
3. Denizden gelen orduların ( denize kıyısı olan topraklara ) çıkartma yaparak sürpriz saldırılar düzenleyebilmesi.
4. Aynı karadaki haydutlar gibi, denizde korsanların bulunması.
5. Deniz mamülleri :smile:
Gibi bir çok yenilik getirilebilir. Düşündüğümüz zaman bu sistem hatasız bir şekilde tasarlanabilir. Tabi bunları söylemesi kolay ama yapması oldukça zor olur herhalde :smile: Ben işin içinde olmadığımdan dolayı bunları yapabilmek ne derece zor veya kolay bilmiyorum. Ancak tahminimce, tek kişilik oyunda denizin aktif hale getirilebilmesi için baya bi çalışma yapılması gerekir :smile:

Ben Kalradya Ada olsun, herkesin denize kıyısı olsun demiştim, deniz mamülleri ve Korsanlar iyi fikir.

Her ülkenin kendine has bir gemi birimi, genel olarak da üç gemi birimi olabilir. Mesela Svadya gemisi ağır zırhlı, çok yavaş ve silahları normal. Nordlar dengeli, vaegirlerin silahlar iyi zırh berbat hız orta seviye gibi.
 
Bütün önerilerin bir konu altında toplanması çok hoş olmuş doğrusu,bence önerileri bu sayfaya cevap olarak yazsın herkes.
Sen de yazanın ismiyle konuya ekle,en güzeli bu olur :smile:
 
NiceOne said:
Bütün önerilerin bir konu altında toplanması çok hoş olmuş doğrusu,bence önerileri bu sayfaya cevap olarak yazsın herkes.
Sen de yazanın ismiyle konuya ekle,en güzeli bu olur :smile:

Evet :smile: Ben boş zamanım oldukça önerilerin öteki sayfalarındaki popüler önerileride eklemeye çalısacam, bunlar dışında güzel bir öneri olan olursa konuya yorum olarak yazması daha uygun olur  :razz:
 
Senin bu dediklerinin hepsi olsa Oyun kac trabayt olur acaba :shock: :shock: :shock:

Saka saka guzel oneriler gercekden dediklerin olsa daha zevkli bir oyun olur
 
Chake_mate said:
Senin bu dediklerinin hepsi olsa Oyun kac trabayt olur acaba :shock: :shock: :shock:

Saka saka guzel oneriler gercekden dediklerin olsa daha zevkli bir oyun olur

Bi 20 GB olur heralde :grin: ama büyükleri değilde küçük ama zevkli olanları yapsak 2 GB ye muhteşem bir oyun çıkabilir ortaya :smile:
 
Aproxi Mente said:
Aslında bu işler genel olarak kodlarla yapılacağı için öyle 20 gb falan olmaz canım.

Önerilerin tamamını okursan sadece kod gerekmediğini anlarsın CANIM
 
sarknk said:
Aproxi Mente said:
Aslında bu işler genel olarak kodlarla yapılacağı için öyle 20 gb falan olmaz canım.

Önerilerin tamamını okursan sadece kod gerekmediğini anlarsın CANIM

Yok çoğu kod.  :grin:
Zaten kod olmayanlarda obje eklentisi yapılır. Objelerde oyunda zaten var.
 
rabbitstayla said:
sarknk said:
Aproxi Mente said:
Aslında bu işler genel olarak kodlarla yapılacağı için öyle 20 gb falan olmaz canım.

Önerilerin tamamını okursan sadece kod gerekmediğini anlarsın CANIM

Yok çoğu kod.  :grin:
Zaten kod olmayanlarda obje eklentisi yapılır. Objelerde oyunda zaten var.

Davşan haklı canım.
 
rabbitstayla said:
sarknk said:
Aproxi Mente said:
Aslında bu işler genel olarak kodlarla yapılacağı için öyle 20 gb falan olmaz canım.

Önerilerin tamamını okursan sadece kod gerekmediğini anlarsın CANIM

Yok çoğu kod.  :grin:
Zaten kod olmayanlarda obje eklentisi yapılır. Objelerde oyunda zaten var.

Önerilere bakınca yapılacaklar şöyle gidiyor... (Model olarak)

Sandık Modelleri
Yeni Birlikler
Yeni NPC'ler
Yeni İtemler
Yeni Yaşam Bölgeleri (Sığınaklar Filan)
İnşaat Modelleri
Yeni Hayvan Modelleri
Yeni Sancaklar
Yeni Bölgeler
Yeni Diyarlar
Mağara Modelleri
Yapı Modelleri
Çalısma Modelleri
Ayarlanabilir Birlik Oluşturma Modelleri
TÜM HARİTAYI RPG GEZECEBİLME ÖZELLİĞİ (TÜM HARİTAYI ÇİZMEK ÜZERLERİNE HAYVAN AĞAÇ FİLAN KOYMALARI GEREK SİZCE BU KAÇ GB EDER?)

Aklıma bunlar geldi bu önerilerden :smile:
 
Benim de birkaç  önerim var.

1-Paralı Asker Önerisi:

Paralı askerler belli başlı, ama hanlara girdiğimizde o milletten paralı asker alabilmek çok iyi olurdu.

Örnek: Tulga şehrine girdim, orada paralı Kergit avcıları var, alıyorum. Başka bir Handan Paralı Kergit atlısı, bir tanesinden de Paralı Atlı Okçu. Üç çeşit oldu, Sarranidlerde Fedai olabilir mesela.

2-Kuşatma Aletleri ve Silah Teknolojisi Önerileri:

Mancınık, Akrep, çok ileride Top gibi kuşatma silahlarıyla ilk saldırıda, surları vurabilmeliyiz. Bu durumda kulelerdeki askerler savunma yapacak. Mesela bende iki mancınık, on iki de gülle var. Bunları attım, iki yer çok yarıldı, bir kule hasar gördü. Yarılan iki yere merdiven koyuyoruz. Eğer çok vuramazsam, hatta sadece bir-iki taş düşerse o zaman kuşatma kulesi inşa edeceğiz. E tabii savunanların eli armut toplamıyor, ok atar, mancınıkla gülle atar, akreple veya sabit arabeletlerle (böyle ağır makineli tüfek gibi, ayağı var adı gelmedi aklıma) düşmanı vurur.

Silah teknolojisi ise, şimdi biz on yıl geçirdik(oyun zorlaşacak tabii) on yıl sonunda yeni mancınık bulunur, işte yeni yay, yeni kalkan zırh, daha iyi kılıçlar. Çok çok sonra barut bulunur, tabii barutla yeni askeri birimler gelir, çakmaklı tabanca ve top gelir.

3-Yeni Binalar Önerisi:

Şehirlere Market, köylere ağıl, çiftlik, kalelere savunma kulesi. Mesela Kuleler kuşatmalarda savunmayı arttıracak, ayrıca kuşatmanın sur vurma esnasında kulelerdeki askerler savunma yapacak.

4-Bina büyütme Önerisi:

Şimdi köye malikane veya değirmen kurdum, yada şehire market. Bunlar büyütülüp işlevleri arttırılabilirse çok güzel olur.

5-Köy Savunması Önerisi:

Köyler çok savunmasız, bu durumda oraya malikane büyüklüğüyle orantılı olarak asker bırakabilmeliyiz. Mesela birinci seviyede beş asker, gibi. Ayrıca köyün giderleri için ticaretten anlayan bir yoldaş veya seçkin biri(başka yerlerden bulunabilir olacak), köylüleri Milis olarak eğitmek için(Milisler milletine göre silah alır. Kergitliler Göçer Kılıcı+Cida veya Göçer Kılıcı+Ok Yay, svadyalılar arabelet kısa kılıç gibi)talim becerisi yüksek yoldaş, işte liderliği yüksek olanı köyün asayişini sağlamak için atayabilmeliyiz. Böylece köy daha düzenli ve elbette daha korunaklı olur.
 
TA_Tatar_Han said:
Benim de birkaç  önerim var.

1-Paralı Asker Önerisi:

Paralı askerler belli başlı, ama hanlara girdiğimizde o milletten paralı asker alabilmek çok iyi olurdu.

Örnek: Tulga şehrine girdim, orada paralı Kergit avcıları var, alıyorum. Başka bir Handan Paralı Kergit atlısı, bir tanesinden de Paralı Atlı Okçu. Üç çeşit oldu, Sarranidlerde Fedai olabilir mesela.

2-Kuşatma Aletleri ve Silah Teknolojisi Önerileri:

Mancınık, Akrep, çok ileride Top gibi kuşatma silahlarıyla ilk saldırıda, surları vurabilmeliyiz. Bu durumda kulelerdeki askerler savunma yapacak. Mesela bende iki mancınık, on iki de gülle var. Bunları attım, iki yer çok yarıldı, bir kule hasar gördü. Yarılan iki yere merdiven koyuyoruz. Eğer çok vuramazsam, hatta sadece bir-iki taş düşerse o zaman kuşatma kulesi inşa edeceğiz. E tabii savunanların eli armut toplamıyor, ok atar, mancınıkla gülle atar, akreple veya sabit arabeletlerle (böyle ağır makineli tüfek gibi, ayağı var adı gelmedi aklıma) düşmanı vurur.

Silah teknolojisi ise, şimdi biz on yıl geçirdik(oyun zorlaşacak tabii) on yıl sonunda yeni mancınık bulunur, işte yeni yay, yeni kalkan zırh, daha iyi kılıçlar. Çok çok sonra barut bulunur, tabii barutla yeni askeri birimler gelir, çakmaklı tabanca ve top gelir.

3-Yeni Binalar Önerisi:

Şehirlere Market, köylere ağıl, çiftlik, kalelere savunma kulesi. Mesela Kuleler kuşatmalarda savunmayı arttıracak, ayrıca kuşatmanın sur vurma esnasında kulelerdeki askerler savunma yapacak.

4-Bina büyütme Önerisi:

Şimdi köye malikane veya değirmen kurdum, yada şehire market. Bunlar büyütülüp işlevleri arttırılabilirse çok güzel olur.

5-Köy Savunması Önerisi:

Köyler çok savunmasız, bu durumda oraya malikane büyüklüğüyle orantılı olarak asker bırakabilmeliyiz. Mesela birinci seviyede beş asker, gibi. Ayrıca köyün giderleri için ticaretten anlayan bir yoldaş veya seçkin biri(başka yerlerden bulunabilir olacak), köylüleri Milis olarak eğitmek için(Milisler milletine göre silah alır. Kergitliler Göçer Kılıcı+Cida veya Göçer Kılıcı+Ok Yay, svadyalılar arabelet kısa kılıç gibi)talim becerisi yüksek yoldaş, işte liderliği yüksek olanı köyün asayişini sağlamak için atayabilmeliyiz. Böylece köy daha düzenli ve elbette daha korunaklı olur.

Bazıları zaten var, bazıları ise biraz düzenlenerek çok harika öneriler olur ama gerçekten hoşuma giden önerilerin oldu bu gece eklerim konuya :smile: Teşekkürler.
 
Arkadaşlar foruma göz attım ama şimdiye kadar deniz savaşlarıyla ilgili bir öneri göremedim. Eğer böyle bir öneri varsa gözümden kaçmış olabilir o bakımdan kusuruma bakmayın.

İlk önerim multiplayer oyunlar için. Ancak aklınıza karayip korsanları oyunundaki gibi aktif bir deniz savaşı gelmesin. Önerim gayet basit. Diyelimki iki ülke arasında bir deniz savaşı yapılacak. Mesela nordlar ve rodoklar...

1. Öneri
İki ülkede ayrı ayrı gemilerde savaşa başlayacak. Başlangıçta gemiler karşılıklı duracak ve birbirinden uzakta olacak. Daha sonra gemilerde bulunan kancalarla, gemiler birbirine bitiştirilebilecek. Kanca ise, aynı kale içerisinden kapıları açtığımız gibi sadece bir tuşa basarak harekete geçebilecek veya kale kuşatmasında kullanılan tekerlekli kuleler gibi çalışan bir sistem ile aktif hale geçebilecek şekilde tasarlanabilir diye düşünüyorum. Kancaları kullanan kişi sayısına göre gemilerin birbirine yaklaşma hızı artıp azalabilecek. Tabi gemiler bitişik hale gelene kadar, okçular arasında sağlam bir kapışma olacak. Okçulukta iyi olan oyuncular gemilerin bitişmesini istemediği için, kanca kullananları avlamaya çalışacak. Bitişmesini isteyenlerde kanca kullananları koruyacak. Gemiler dipdibe geldiğinde ise yakın mesafede iyi oynayan oyuncular devreye girecek. Tabi oyun içerisinde bir çok strateji geliştirilebilir. Oyun sonunda ise en çok öldüren taraf kazanacak. Bu oyun için en fazla 20 vs 20 ideal olur diye düşünüyorum.
Gemilerin birbirine yaklaşmasınıda gözünüzde büyütmeyin. Kancalar aktif hale geldiğinde, aynı kale kuşatmasında kullanılan tekerlekli kuleler nasıl hareket ediyorsa, gemilerde o şekilde hareket edebilir diye düşünüyorum.
Bu, önerinin hayal sınırları zorlanmamış biçimi. Birde diğer arkadaşların paylaştığı fikirlerle bütünleştirildiğinde, ortaya çok harika şeyler çıkıyor. Mesela gemilerde büyük arbaletlerin bulunması. Bu arbaletlerle, ( aynı kalelerdeki kapılara vurarak kapıyı kırdığımız gibi ) gemilere hasar verilerek geminin batırılması. ( gemiyi batıran oyunu kazanır ... ) Alevli oklarla bu arbaletlerin yıkılması vs vs. bir sürü güzel fikir bulunabilir.
Olayı gözünüzde canlandırabilmek için, konuyu biraz uzattım kusuruma bakmayın :smile:

2. Öneri
Bir ülke gemi(ler)de başlayacak. Diğer ülke ise bir kalede başlayacak. Tabiki kalenin önü deniz kıyısı olacak :smile: Gemiler aynı anlattığım sistemle hareket edecek ve kıyıya yanaşacak. Tabi kaleyi savunan okçular ile gemideki okçular arasında yine sağlam bir rekabet olacak. Gemiler kıyıya yanaştığında askerler gemiden inerek kaleye doğru ilerleyecekler. Kıyıda, gemiden inen askerlerin oklardan korunması için tahtadan barikatlar olacak ve tabiki kale kuşatmak için gerekli araçlar ( Tekerlekli kule, merdiven vs.) Koçbaşı fikri çok harika, yapılabilirse mükemmel olur.
Bu oyunda, kale kuşatma oyunu için ayrıca bir seçenek olarak tasarlanabilir. Umarım önerilerim abartılı değildir. Tabi bu önerilere ek olarak daha bir sürü öneri getirilebilir.

Tek kişilik oyun içinde düşüncelerim var. Bildiğiniz gibi harita oldukça geniş ve farkettiyseniz köşelerde büyük boşluklar var. Vaegir, nord, svadya ve rodok krallıkları deniz kıyısında. Ancak sarranidler ve özellikle kergitler denize çok uzak. Yani şuanki harita, bütün ülkelerin denizden faydalanabileceği ve deniz yoluyla birbirine ulaşabileceği şekilde tasarlanabilise daha sonradan ortaya çok güzel sonuçlar çıkabilir.
Örneğin;
1. Deniz yoluyla ticaret
2. Deniz savaşları
3. Denizden gelen orduların ( denize kıyısı olan topraklara ) çıkartma yaparak sürpriz saldırılar düzenleyebilmesi.
4. Aynı karadaki haydutlar gibi, denizde korsanların bulunması.
5. Deniz mamülleri :smile:
Gibi bir çok yenilik getirilebilir. Düşündüğümüz zaman bu sistem hatasız bir şekilde tasarlanabilir. Tabi bunları söylemesi kolay ama yapması oldukça zor olur herhalde :smile: Ben işin içinde olmadığımdan dolayı bunları yapabilmek ne derece zor veya kolay bilmiyorum. Ancak tahminimce, tek kişilik oyunda denizin aktif hale getirilebilmesi için baya bi çalışma yapılması gerekir :smile:

Ben önerilerimin bir kısmını yazdım. Yorumlarınıza göre bu konuyla ilgili diğer önerilerimi paylaşabilirim ( abartmış olabilirim o bakımdan ). Oyun şu haliyle bile gerçekten harika, birde denizi aktif hale getirirlerse bambaşka bir tat katar diye düşünüyorum.
Teşekkürler... 
 
Ben Kalradya Ada olsun, herkesin denize kıyısı olsun demiştim, deniz mamülleri ve Korsanlar iyi fikir.

Her ülkenin kendine has bir gemi birimi, genel olarak da üç gemi birimi olabilir. Mesela Svadya gemisi ağır zırhlı, çok yavaş ve silahları normal. Nordlar dengeli, vaegirlerin silahlar iyi zırh berbat hız orta seviye gibi.
 
Tatar_Han said:
Benim de birkaç  önerim var.

1-Paralı Asker Önerisi:

Paralı askerler belli başlı, ama hanlara girdiğimizde o milletten paralı asker alabilmek çok iyi olurdu.

Örnek: Tulga şehrine girdim, orada paralı Kergit avcıları var, alıyorum. Başka bir Handan Paralı Kergit atlısı, bir tanesinden de Paralı Atlı Okçu. Üç çeşit oldu, Sarranidlerde Fedai olabilir mesela.

2-Kuşatma Aletleri ve Silah Teknolojisi Önerileri:

Mancınık, Akrep, çok ileride Top gibi kuşatma silahlarıyla ilk saldırıda, surları vurabilmeliyiz. Bu durumda kulelerdeki askerler savunma yapacak. Mesela bende iki mancınık, on iki de gülle var. Bunları attım, iki yer çok yarıldı, bir kule hasar gördü. Yarılan iki yere merdiven koyuyoruz. Eğer çok vuramazsam, hatta sadece bir-iki taş düşerse o zaman kuşatma kulesi inşa edeceğiz. E tabii savunanların eli armut toplamıyor, ok atar, mancınıkla gülle atar, akreple veya sabit arabeletlerle (böyle ağır makineli tüfek gibi, ayağı var adı gelmedi aklıma) düşmanı vurur.

Silah teknolojisi ise, şimdi biz on yıl geçirdik(oyun zorlaşacak tabii) on yıl sonunda yeni mancınık bulunur, işte yeni yay, yeni kalkan zırh, daha iyi kılıçlar. Çok çok sonra barut bulunur, tabii barutla yeni askeri birimler gelir, çakmaklı tabanca ve top gelir.

3-Yeni Binalar Önerisi:

Şehirlere Market, köylere ağıl, çiftlik, kalelere savunma kulesi. Mesela Kuleler kuşatmalarda savunmayı arttıracak, ayrıca kuşatmanın sur vurma esnasında kulelerdeki askerler savunma yapacak.

4-Bina büyütme Önerisi:

Şimdi köye malikane veya değirmen kurdum, yada şehire market. Bunlar büyütülüp işlevleri arttırılabilirse çok güzel olur.

5-Köy Savunması Önerisi:

Köyler çok savunmasız, bu durumda oraya malikane büyüklüğüyle orantılı olarak asker bırakabilmeliyiz. Mesela birinci seviyede beş asker, gibi. Ayrıca köyün giderleri için ticaretten anlayan bir yoldaş veya seçkin biri(başka yerlerden bulunabilir olacak), köylüleri Milis olarak eğitmek için(Milisler milletine göre silah alır. Kergitliler Göçer Kılıcı+Cida veya Göçer Kılıcı+Ok Yay, svadyalılar arabelet kısa kılıç gibi)talim becerisi yüksek yoldaş, işte liderliği yüksek olanı köyün asayişini sağlamak için atayabilmeliyiz. Böylece köy daha düzenli ve elbette daha korunaklı olur.

1,2 ve 3. önerilerin benzeri zaten bulunuyor çok teşekkürler, 5. önerininde benzeri var ama tam olarak olmadığından ekledim ki 4. önerini daha önce hiç duymamıstım ama çok beğendim bence oyun yapımcılarıda dikkate almayı, malikanemizin 2. katını çıkarmak güzel olurdu :smile: Yaşasın Kaçak Kat  :twisted:

SinSly said:
Arkadaşlar foruma göz attım ama şimdiye kadar deniz savaşlarıyla ilgili bir öneri göremedim. Eğer böyle bir öneri varsa gözümden kaçmış olabilir o bakımdan kusuruma bakmayın.

İlk önerim multiplayer oyunlar için. Ancak aklınıza karayip korsanları oyunundaki gibi aktif bir deniz savaşı gelmesin. Önerim gayet basit. Diyelimki iki ülke arasında bir deniz savaşı yapılacak. Mesela nordlar ve rodoklar...

1. Öneri
İki ülkede ayrı ayrı gemilerde savaşa başlayacak. Başlangıçta gemiler karşılıklı duracak ve birbirinden uzakta olacak. Daha sonra gemilerde bulunan kancalarla, gemiler birbirine bitiştirilebilecek. Kanca ise, aynı kale içerisinden kapıları açtığımız gibi sadece bir tuşa basarak harekete geçebilecek veya kale kuşatmasında kullanılan tekerlekli kuleler gibi çalışan bir sistem ile aktif hale geçebilecek şekilde tasarlanabilir diye düşünüyorum. Kancaları kullanan kişi sayısına göre gemilerin birbirine yaklaşma hızı artıp azalabilecek. Tabi gemiler bitişik hale gelene kadar, okçular arasında sağlam bir kapışma olacak. Okçulukta iyi olan oyuncular gemilerin bitişmesini istemediği için, kanca kullananları avlamaya çalışacak. Bitişmesini isteyenlerde kanca kullananları koruyacak. Gemiler dipdibe geldiğinde ise yakın mesafede iyi oynayan oyuncular devreye girecek. Tabi oyun içerisinde bir çok strateji geliştirilebilir. Oyun sonunda ise en çok öldüren taraf kazanacak. Bu oyun için en fazla 20 vs 20 ideal olur diye düşünüyorum.
Gemilerin birbirine yaklaşmasınıda gözünüzde büyütmeyin. Kancalar aktif hale geldiğinde, aynı kale kuşatmasında kullanılan tekerlekli kuleler nasıl hareket ediyorsa, gemilerde o şekilde hareket edebilir diye düşünüyorum.
Bu, önerinin hayal sınırları zorlanmamış biçimi. Birde diğer arkadaşların paylaştığı fikirlerle bütünleştirildiğinde, ortaya çok harika şeyler çıkıyor. Mesela gemilerde büyük arbaletlerin bulunması. Bu arbaletlerle, ( aynı kalelerdeki kapılara vurarak kapıyı kırdığımız gibi ) gemilere hasar verilerek geminin batırılması. ( gemiyi batıran oyunu kazanır ... ) Alevli oklarla bu arbaletlerin yıkılması vs vs. bir sürü güzel fikir bulunabilir.
Olayı gözünüzde canlandırabilmek için, konuyu biraz uzattım kusuruma bakmayın :smile:

2. Öneri
Bir ülke gemi(ler)de başlayacak. Diğer ülke ise bir kalede başlayacak. Tabiki kalenin önü deniz kıyısı olacak :smile: Gemiler aynı anlattığım sistemle hareket edecek ve kıyıya yanaşacak. Tabi kaleyi savunan okçular ile gemideki okçular arasında yine sağlam bir rekabet olacak. Gemiler kıyıya yanaştığında askerler gemiden inerek kaleye doğru ilerleyecekler. Kıyıda, gemiden inen askerlerin oklardan korunması için tahtadan barikatlar olacak ve tabiki kale kuşatmak için gerekli araçlar ( Tekerlekli kule, merdiven vs.) Koçbaşı fikri çok harika, yapılabilirse mükemmel olur.
Bu oyunda, kale kuşatma oyunu için ayrıca bir seçenek olarak tasarlanabilir. Umarım önerilerim abartılı değildir. Tabi bu önerilere ek olarak daha bir sürü öneri getirilebilir.

Tek kişilik oyun içinde düşüncelerim var. Bildiğiniz gibi harita oldukça geniş ve farkettiyseniz köşelerde büyük boşluklar var. Vaegir, nord, svadya ve rodok krallıkları deniz kıyısında. Ancak sarranidler ve özellikle kergitler denize çok uzak. Yani şuanki harita, bütün ülkelerin denizden faydalanabileceği ve deniz yoluyla birbirine ulaşabileceği şekilde tasarlanabilise daha sonradan ortaya çok güzel sonuçlar çıkabilir.
Örneğin;
1. Deniz yoluyla ticaret
2. Deniz savaşları
3. Denizden gelen orduların ( denize kıyısı olan topraklara ) çıkartma yaparak sürpriz saldırılar düzenleyebilmesi.
4. Aynı karadaki haydutlar gibi, denizde korsanların bulunması.
5. Deniz mamülleri :smile:
Gibi bir çok yenilik getirilebilir. Düşündüğümüz zaman bu sistem hatasız bir şekilde tasarlanabilir. Tabi bunları söylemesi kolay ama yapması oldukça zor olur herhalde :smile: Ben işin içinde olmadığımdan dolayı bunları yapabilmek ne derece zor veya kolay bilmiyorum. Ancak tahminimce, tek kişilik oyunda denizin aktif hale getirilebilmesi için baya bi çalışma yapılması gerekir :smile:

Ben önerilerimin bir kısmını yazdım. Yorumlarınıza göre bu konuyla ilgili diğer önerilerimi paylaşabilirim ( abartmış olabilirim o bakımdan ). Oyun şu haliyle bile gerçekten harika, birde denizi aktif hale getirirlerse bambaşka bir tat katar diye düşünüyorum.
Teşekkürler...

Kardeş önerilerin oldukça hoş ekliyorum, teşekkür ederim, 5. önerin oldukça mantıklı ve güzel :smile:

Tatar_Han said:
Ben Kalradya Ada olsun, herkesin denize kıyısı olsun demiştim, deniz mamülleri ve Korsanlar iyi fikir.

Her ülkenin kendine has bir gemi birimi, genel olarak da üç gemi birimi olabilir. Mesela Svadya gemisi ağır zırhlı, çok yavaş ve silahları normal. Nordlar dengeli, vaegirlerin silahlar iyi zırh berbat hız orta seviye gibi.

Teşekkür ederim, yeni gemi yapıları olarka ilham alınabilir :smile: ekliyorum bu arada svadyanın gemisi iyiymis zırhlıları severim yok olmazlar kolay kolay :smile:
 
Bak, Kergit gemisinin zırhı en berbat zırh olacak ama hızlı ve güçlü vuracak, böylece ilk dalgada manevra yapabilecek, yani böyle gemiler iyi olur.

Bir de hiç önerildi mi bilmiyorum, Köye malikane kurduk. Malikaneye kaledeki kabul salonu gibi girebilsek çok güzel olurdu. Ayrıca büyütmek derken mesela, malikanemiz üçüncü seviyede oraya 15 asker koyabiliyoruz, öyle üç katın yanında yanlara odalar falan ekle ekle en sonunda kaçak elektrik çekecez değilse fatura kol gibi olur.
 
Çiftçiler de var, onlar da eğitilebilecek. Böylece köyleri 30 askerle yağmalamak zorlaşacak.
 
Back
Top Bottom