Tür Gözetmeksizin Ayarlanabilir Çokoyunculu Efsanevi Oynayışlar

Users who are viewing this thread

Aşağıda, spoiler içerisinde, çoğu bugüne kadar aklıma gelen/paylaştığım ve çokoyunculu oyunlara çok yakışacağını düşündüğüm bazı özellik fikirleri var. Bunlardan önce şunları da söylemek istiyorum:

-Ağaşıdaki özellikler MBII için istendiğinde ya "rekabetçiliğe aykırı" ya "yapılabilir değil" ya da "artık çok geç, sonraki oyuna" deniyor. Bence 60'a 60'lık sunucularda bunların hepsinin yapılamaması için bir engel yok, rekabetçilik de sunucu seçenekleri üzerinden ayarlanabilir olduğu sürece sadece dengelemelere bakan bir iş olduğundan bu karşı madde de kişisel bir "istemiyurumculuk"dan öte bir şey değil, esasen oyuna bu tarz özellikler çok lazım. Belki gerçekten MBII'ye yetişmez o ayrı..


Takım Yapısı

>İki takımda da olacak destekleyici birimler

-Ekran görseline yansıtmaya çalışmadım ve ilk bakışta alt tarafın anlaşılması zor olabilir fakat takımlar destekleyici birimlere ihtiyaç duyuyor, dikkatle inceleyiniz
Siege, battle veya benzeri oyun türlerinde bu destekleyici birimlerde bulunan tüm unsurlar kısmen veya tamamen oyun türüne göre aktif edilebilir olmalı. Her oyun türünde hepsi olmayabilir. Aynı, karakter boyu ve hızı arasında yapılacak bir ayarlamanın, rekabetçi maçlarda kapatılması, normal oyunlarda açık olması gibi tercihe bağlı şekilde bu birimler oyunda bulunabilir olmalı.


---TAKIM1

--Öncü Birimler

-Amir Oyuncular
Komutan (takım başı: komutan olduğu için farklı ve en canlı renkte takım içi görünürlük, ana saldırı hedefini belirleme, yakın bölgesine tüm takıma yönelik destek çağırma komutu vs)
Yetkili1 (squad başı: farklı renkte görünürlük, yakın bölgesinde geçici hedef bölgesi belirleme, yakın bölgesine destek çağırma)
Yetkili2 (//)

-Saha Oyuncuları
oyuncu1
oyuncu2
oyuncu3
..
oyuncu50


--Destekleyici Birimler

Oyuncu51 (Mühendis)
oyuncu52 (Tedarikçi)
..
oyuncu60 ...





Destekleyici Birim Unsurları:

Tedarikçi(Malzeme bulup getiren kişi. Ağaç keser, su doldurur vs; ham malzeme/kaynakları toplar)
Usta(Bazı ham malzemeleri ana malzemelere dönüştürür)
Mühendis (Birleştirici, nihai ürünü yapar ve/veya kullanıma sunar)

Doktor(Yaralıları büyük oranda iyileştirir(gıdalar çok az oranda iyileştirebilir yahut stamniayı arttırır)
Çeşnici(Hareket hızı ya da az miktarda can/stamnia tazeleyen yiyecekleri olumlu yada olumsuz olarak belli sürelerde etkiler)
Tuzakçı(Toprak zeminde, sur üstlerinde, tünel ve çukurlarda tuzak kurar. Birçok tuzak çeşidi vardır. Tuzakları mühendisin hazırlayıp bıraktığı alanlardan alır)
Çalgıcı
Ressam
Gözcü (Düşmanı belirleme ve takıma izlenebilir konum önerisi sunma)
Kazıcı(Tünel veya çukur kazar)

*Doktor: Doktor, sınırlama olmaksızın herkese(düşman dahil) yardım edebilen ayrıca maç içerisindeki altın kazandıran görevleri dolayısıyla, geri birimlerdeki unsurları(mancılık kullanan birimler, hammadde toplayan / dönüştüren-ler, balistacılar, çalgıcı/lar vs) yahut komutan veya yetkili diğer birimlerin hedeflediği konuma(doktor çağrısına) gidip komutanı/yetkiliyi/istenen özel bir birimi vs tedavi ettiğinde altın kazanabilen bir birimdir. Bu iyileştirme faatliyeti ile takımın belli hatlardaki dayanıklılığını sürdürmesine yardımcı olur, kazandığı görev altınıyla/dinarıyla da birimsel(doktor) gelişim unsurlarını alarak ölüp tekrar doğduğunda daha fonksiyonel bir doktor olur


Efsanevi Oynayış İçin Diğer Şeyler

-Sunucu ayarlarında aktif/deaktif edilebilen: Advanced takım yapısı(Yukarıda gösterildi)
-Sunucu ayarlarında aktif/deaktif edilebilen: Ustalaşma sistemi
-Gün dolaşımı: Çarpışma boyunca değişimler; gece-gündüz(ay güneş devri) ve hava durumu değişiklikleri(yağmurlu, güneşli, fırtınalı vs).
-Sunucu ayarlarında aktif/deaktif edilebilen: karakter boyutundaki muazzam özelleştirilebilirlik(savaş alanında cüce kalmış bir askeri veya 2m10cmlik dev gibi bir askeri görebilmek) ve buna bağlı oynayış değişiklikleri(dev gibi büyük karakterin daha yavaş hareket hızının olması vs).

-Bir hafta boyunca her gün farklı bir modun, o gün için "özel sunucular" sekmesinde yer alması. Toplamda 7 özel mod. Pazartesi biri, salı biri vs.
-Her yılın özel günlerinde, özel oynayış imkanı. Çılgın özelliklik arttırımları/azaltmalarıyla yahut başlı başına özel günler için tasarlanmış modların o günlerde dolaşıma sokulmasıyla.

-Oyun içinde bağırma, ıslık çalma(takıma yön tayini/düşmanı kışkırtma-çağırma vs için)(daha dar bir alanda bölgese duyum ve bekleme süresi ile), el ve vücud hareketleri yapma, bayrak sallama, silah/kalkanlı hareketler yapma.. Ayağında mesaj olan güvercin gönderme(düşmanı ayartıp kapı vs açtırmaya ikna şansını matematiksel bir oran içerisinde denemek için) gibi..

-Kancalı halat kullanıp yapılara tırmanabilme. Yağ kaynatabilme, dökebilme.. Ağaç parçalarını birleştirip yakarak duman perdesi oluşturma..vs

-Her bir modun resminde, iki takımı ve modun kendini de görebilmeliyiz. Şu anki resimlerde modlar direk belli olmuyor, ayrıca rassal iki takım da o betimleyici görsel içerisinde hep olmalı.

-Yapılabilir merdivenler(tamir edilemez), tamir edilebilir/başlangıç konumunda tekrar yapılabilir koçbaşı, tekrar yapılabilir tahta köprüler, tekrar yapılabilir sıcak hava balonu(havadan zemine atılarak sınırlı süreli zehir/ateş yayan maddeler vs atmak için)..

-Pike? uzun ama çok uzun mızraklar kullanımda olmalı, rekabetçilik ve denge adı altında bu özelleştiren unsur yok edilmemeli. X e basınca atı öldürmesin/veya parçalansın 3-4 kereden fazla kullanımda, ama oyunda olsun.

-Sahadaki ölü düşman bedenleriyle etkileşime girebilmeliyiz. Onları kalenin yüksek bölgelerinde kancalara asmak, kancada/zeminde yakmak, ileriye fırlatmak, kopabilir parçalarını kıpartıp fırmatmak gibi. Tüm bunları yapmak için: sadece düşman askerleri seçilebilir olmalı ve 30sn sonra ne olursa olsun yok olmalı bu ölü bedenler. Not: MK ve dead by daylight gibi oyunlar + medieval çağlardaki zulümler = böyle özellikleri başka oyunlarda da görülebilir kılıyor, evet.

-Yaralanan veya ölen askerler için daha fazla çığlık ve acı çekme seslendirmeleri eklenmeli.

-Zifiri karanlıkta/veya ay ışıgında savaşmanın da gerçekçi/tarihi olduğu hatırlanarak, maç içindeki gün dolaşımında karanlık anlar da bulunmalı, meşale ve ateşin değeri her savaşta hatırlanmalı.

-Oyun için daha fazla çevre/canlı sesi + müzikler

-Animated loading screens & launcher*

-Savaşma mekaniklerinde ustalaşma(mastery system)

-Oyun içinde çalınabilecek özel enstrumanlar. TW onaylı program ile notaları bire bir oyunda çalabilme yahut başkalarıyla birlikte senkronize de olabilen savaş alanında ritim tutma faaliyetleri(davulla vs).

-Akarsu ve gölleri sandal/tekne vbleri ile geçebilme.

-Harita içerisinde destekleyici birimler için özel bölgelerin olması(ustalar için malzeme dönüştürecekleri ocakların vs bulunduğu yerler, ressamlar için geniş görüş mesafesi olan yüksek bölgeler vs).

-Toprağı kazıp tuzak yerleştirme, geçici olarak bazı tüketilebilir nesneleri zehirleme(tüketen ekranında ve can göstergesinde özel zehirlenme animasyonları ile birlikte) vs.

-Class sistemi ile karışık özel kıyafet seçebilme(mühendis kıfayet seçemez, ona direk class sisteminde pre-defin kıyafet seti, normal askerlere ise kültürlerine ve seçimlerine bağlı sınırlandırılmış bir havuzdan özel kıyafet kombini seçebilme imkanı).

*bu maddenin diğerlerine göre öncelik sıralaması oldukça düşük ama bir ara gelse iyi olr:



Bunlar gibi efsanevi entertainment faktörleri aklınıza geliyorsa yorumlarda paylaşmaktan çekinmeyiniz. Yapılamaza değil, ne yapılsa güzel olura bakalım.

Düzeltme notu: Konu başlığındaki ciddi kelime hatası düzeltildi.. "Tür" olacaktı..
 
Last edited:
Destekleyici birim unsurlarında güncelleme yapıldı.

-Tünelci, kazıcı olarak yeniden isimlendirildi.
-Birim unsur tanımlamaları geliştirildi.
 
Doktor görev bilgilendirme notu ve UI eklemeleri eklendi:

"Doktor, sınırlama olmaksızın herkese(düşman dahil) yardım edebilen ayrıca maç içerisindeki altın kazandıran görevleri dolayısıyla, geri birimlerdeki unsurları(mancılık kullanan birimler, hammadde toplayan / dönüştüren-ler, balistacılar, çalgıcı/lar vs) yahut komutan veya yetkili diğer birimlerin hedeflediği konuma(doktor çağrısına) gidip komutanı/yetkiliyi/istenen özel bir birimi vs tedavi ettiğinde altın kazanabilen bir birimdir. Bu iyileştirme faatliyeti ile takımın belli hatlardaki dayanıklılığını sürdürmesine yardımcı olur, kazandığı görev altınıyla/dinarıyla da birimsel(doktor) gelişim unsurlarını alarak ölüp tekrar doğduğunda daha fonksiyonel bir doktor olur."


Yeni takım yapısı için geliştirilebilecek kullanıcı arayüzü önerileri:

04-iI.jpg

Bir kuşatma haritasına giriş ekranı.


AwBHP.jpg

Yerli takım seçim ekranı.

-00Tl.jpg

Modifiye takım seçim ekranı.

-Logoları üste çekip logo arkası ve altındaki tüm alana iki tip görselden biri yerleştirilebilir.
Tip1: Empire medeniyetinin saldıran askerler görseli
Tip2: Empire medeniyetinin savunan askerler görseli

Bu örnekteki resim için T1 Empire ve T2 Sturgiya görseli; bayrak içerisindeki logo arkası ve altındaki tüm alana renk içerisinde kısmen eklenebilir.



-HYA-.jpg

Birim seçimi, perk seçimi ve ekipman bilgisini sunan yerli ekran.


eXKqx.jpg

Modifiye/önerilen Birim, perk ve ekipman bilgisi ekranı.

1-Empire logosu ve saldıranların sembolü orta yukarıya alındı.

Buraya bir bayrak/flama tasarlanabilir. Yahut sağa ve sola doğru giden güzel mermerik uzantılarla orta-üst bölge(veya üç seçim ve bilgilendirme alanına) bağlantılanabilir. Görsel uyum için daha fazla süsleyici unsurlar eklenebilir.. Önerilen bu basit haliyle de devam edilebilir. Ufak geliştirmeler/iyileştirmeler yeterli bunun için.

1.1- Empire logosunun sağındaki ufak, saldıranları betimleyen sembol "mancılık" sol alta daha büyük bir boyutta konumlandırıldı. Aynı pencereciğin sağ altına savunan takım sembolü, kale benzer boyutta konumlandırıldı. Oyuncu hangi takımdaysa, o takımın sembolü renkli, diğeri renksiz olacak şekilde düşünüldü. Görsel bu haliyle güncellendi.

1.2 - Bir önceki seçim ekranında bulunan, bayrakların içine yerleştirilecek T1-T2 görselleri gene aynı şekilde takımın rolüne göre(savunan/saldıran), bu aşamada da ekranın üstüne yerleştirilebilir. Üst orta: sadece EMPIRE logosunu barındırır, ÜST SOL komple (ör) saldıran EMPIRE askerleri görselini ve yuvarlak içerisindeki mancılık sembolünü renkli bir şekilde barındırır. SAĞ ÜST üse savunan karşı takım askerlerini + yuvarlak içerisinde defans sembolü olan; kaleyi RENKSIZ olarak gösterir. Böylece saldıran/savunulan takım, hangi takımda oldugumuzu güzel bir görseller eşliğinde belirgin olarak görmüş oluruz, daha seçim yaparken.


2-Birim seçimi görseldeki gibi ekranın soluna alındı, ayrıca bu ekran perkleri karıştırmadan sadece ana ve tali yapılarıyla birlikte tamamen birim seçmeye odaklı bir ekran olarak düşünüldü. İsteyen öncü birimlerde bulunan sekmeden birim seçebilir yahut desteklyici birimlere yönelebilir.


3-Sağ pencere, sol pencerede "takım>ana/tali birim>birim" sıralamasıyla seçilen nihai birimin "sembolü + adı + görseli" ile başlıyor. Hemen altında perkler ile bölüm ve birimin ekipmanlarıyla ilgili bölümler yer alıyor. Bu bölümler perk seçimi ve ekipman bilgilerinden oluşmakta(4e bakınız)


4-Sağ pencereye alınan bu perkler için, buradaki perk bölgesinin hemen altına(bilgilendirici ekipman bölgesinden önce) perklerle ilgili de açıklayıcı bilgi bölümü oluşturulabilir.


5-Rekabetçi maçlar veya diğer modlar için "destekleyici birim" sekmesi istenildiğinde tıklanamaz halde tasarlanabilir, böyle rekabetçiliği öldürdüğü düşünülen bu destekleyici birimleri rahatça sunucuyu ayarlamak söz konusu olabilir. >-Rekabetçi maçlar için destekleyici birimler devre dışı- denebilir.




pxAUC.jpg

Oyun içi bilgilendirici tablo

6itfI.jpg

Yarısı modifiye edilmiş, önerilen bilgilendirici tablo.

-Empire, oyuncu sayısı, logo ve skor bölmüne ayrılan bölüm büyütüldü.
-Oyunculara ayrılan sınırsız alandan pay alınarak BİRİMLER arası geçiş için iki sekme oluşturuldu. Bu sayede oyunda ana ve tali birimlerde kimlerin oynadığı birer tık yardımıyla kolayca gözükebilir, takibi de rahat olur. Ayrıca rekabetçi oyunlarda tali sekme olan "destekleyici birimler" kısmı devre dışı bırakılabilir.


-Sekme altındaki başlıkların en başına "birim sembolü" için "Birim" başlığı eklendi. "İsim" başlığı "Oyuncu" başlığı ile yeniden adlandırıldı. "Skor" başlığı hariç geri kalan bu diğer başlıkların ("Leş", "Ölüm", "Asist", "Ping") alanları daraltıldı.

-Oyuncu satırında artık önce oyuncunun seçtiği "birimin sembolü" görülmekte.

-Oyuncunun özenle kazandığı "Rozet" büyütüldü, oyuncu steam sembolü küçültüldü ve oyuncu adının başına yerleştirildi. Birim sembolü ve oyuncu sembolü aynı boyutta, rozet ise onlardan daha büyük ve aralarında olacak şekilde konumlandırıldı.


DÜZENLEME: Modifiye

:unsure: ?
 
Last edited:
Takım yapısıyla ilgili, yahut kullanıcı arayüzleriyle ilgili bir şeyler eklemek isteyen çekinmesin, buyursun.


1.1 maddesi ile birlikte bir modifiye görsel hotadditiona uğradı.

1.2 maddesi eklendi. (17:16 23.09.2020)
 
Last edited:
Back
Top Bottom