SSD ?

Users who are viewing this thread

Status
Not open for further replies.

Coruscant

Grandmaster Knight
SSD( Solid State Disk ) nedir arkadaşlar ?
şimdi ben normal sabit disk alıp taksam üstüne birde bunu taksam ne gibi bir farklılıklar olur bir açıklayabilir misiniz bilen arkadaşlar. Bu yaza pc min Anakart İşlemci hariç diğer donanımlarını full değiştirmek istiyorum.

Yeni bir teknoloji bir çeşit sabit disk ancak düşük miktarlarda bulunuyor genelde (128gb-256gb) ve pahalı ayrıca. Sistemine bir tane 128 gb hard disk alıp işletim sistemini buraya kurarsan büyük miktarda bir hızlanmayı fark edersin yanında da bir hdd kullanırsın büyük boyutlu dosyaların için.

yani sistemi 120 gb lık bir ssd ye kursam oyunlar için de 1 tb hdd alsam ve buraya kursam olur değilmi ?
ayrıca bu ssd oyunun yada başka dosyaların yüklenmesini vs hızlandırır mı ?

Genelde kullanımı o yönde. Oyunların hızlanımı konusuna gelirsek, oyunu hdd'den okuyacağı için o konuda bir avantaj elde edemezsin ama gerek de yoktur bir hdd oyun çalıştırmak için yeterli hıza sahip zaten ki burada ramlar da devreye giriyor. Şöyle bir faydasını görebilirsin işletim sistemini hızlı çalıştıracağın için oyunun açılma ve yükleme ekranı kısımlarında kısalma söz konusu olacaktır.

Ortalama bir hdd'nin hızı 60-80 mb/sn iken ortalma bir ssd'nin ise 300-400 mb/sn dir.

Anladım saolasın. 120 gb bir ssd alıp işletim sistemini oraya kurarım. kafama takılan nokta şu: oyunu hdd ye kuracaksam açılma yüklenme vs nasıl hızlı olacak onu anlamadım

Findecáno Amandil said:
Genelde kullanımı o yönde. Oyunların hızlanımı konusuna gelirsek, oyunu hdd'den okuyacağı için o konuda bir avantaj elde edemezsin ama gerek de yoktur bir hdd oyun çalıştırmak için yeterli hıza sahip zaten ki burada ramlar da devreye giriyor. Şöyle bir faydasını görebilirsin işletim sistemini hızlı çalıştıracağın için oyunun açılma ve yükleme ekranı kısımlarında kısalma söz konusu olacaktır.

Ortalama bir hdd'nin hızı 60-80 mb/sn iken ortalma bir ssd'nin ise 300-400 mb/sn dir.
Dosya kopyalama hızına faydası olurmu peki?

Coruscant said:
Anladım saolasın. 120 gb bir ssd alıp işletim sistemini oraya kurarım. kafama takılan nokta şu: oyunu hdd ye kuracaksam açılma yüklenme vs nasıl hızlı olacak onu anlamadım

Sonuçta oyunu çalıştıran şey işletim sistemin. Ondaki bir hızlanma onun çalıştırdığı programlarda da hızlanma sağlayacaktır. SSD'nin farkını görmek istiyorsan windows açılma videoları filan var onlara bakabilirsin.

ß@LK€$ said:
Findecáno Amandil said:

Dosya kopyalama hızına faydası olurmu peki?

Dosya aldığın veya yazdırdığın kaynağın hızına göre değişir. bir hdd'den ssd'ye bir kopyalama yaparsan hddnin maksimum yazma hızına göre kopyalar burada pek değişen bir şey olmaz. SSD den SSD'ye kopyalamada görebilirsin bu hızı. Aynı şekilde herhangi bir taşınabilir hard diskde de bir hızlanma görmen pek mümkün değil o da maksimum hız olarak usb 3.0 hızına mahkum. Ancak ufak hızlanmalar elbette görülür çünkü en basitinden bir usb bellekten dosya alış verişi yaparken iki farklı bilgisayarda iki farklı hız okuma değeri görebilirsin. Bu da usb belleğin potansiyelini kullanabilmesinden kaynaklanır. SSD de hiç şüphesiz bunu daha iyi kullanacaktır. Maksimum yazma hızı 12 mb/sn olan bir belleğe hdd den dosya atarken 5 mb/sn hızla atabilirsin, başka bir bilgisayarda 7'ye, ssd'de ise 10 a çıkabilir.

SSD ile HDD tamamen farklı şeyler özünde. Solid State Disk, HDD gibi fiziksel disket kullanmıyor. Hani şu kalın dönen disketlerden kullanmıyor. Ufak, ince birşey yer işgal etmiyor, hafif aynı zamanda. Fiziksel olarak dönen parçası olmadığı için ne ses çıkartır ne titreşim yapar.

En basitinden oyunu SSDye yüklersen bölüm aralarındaki yüklemeden tut oyunun açılmasına ve hatta oyunun yüklenmesine kadar görebileceğin bütün sürelerin oldukça kısaldığını göreceksin.

Findecanonun da dediği gibi ssd ve hdd arasında bariz hız farkının işletim sistemine yansımasını videodan görebilirsin

Burada da oyun karşılaştırması var

Bir gaming bilgisayarı topluyorsan en temel parça SSD olmalı. SSD olmadan istediğin kadar RAM tak, en iyi ekran kartını koy, en iyi işlemciye sahip ol disk yazma hızı senin en büyük engelin olur.

Coruscant said:
tmm anladım. işletim sistemini ve oyunları ssd ye kurarsam daha hızlı olacak. geri kalan dosyalarıda hdd ye aktarırım.

İşletim sistemini SSD'ye kurup oyunlarını harddiske kursan bile bir hızlanma olur çünkü oynadığın oyun da zaman zaman işletim sisteminin öğelerini kullanıyor. İşletim sistemi bilgisayarın kalbidir.  Tavsiyem ssdnin yanına oyunlarınızı kurmak için en azından Western Digital Caviar Black gibi orta seviye bir harddisk almanız.Bir tane de depo olarak kullanılacak yavaş, ucuz ama yüksek boyutlu bir hard disk alırsanız tamamdır.

Paranız varsa Western Digital Velociraptor gibi bir üst düzey harddisk de alabilirsiniz ama fiyatı biraz tuzlu.  1 Terabayt modeli 863 TL.
http://www.vatanbilgisayar.com/35-1tb-velociraptor-sata-30-10000rpm-64mb-cache-harddisk.html

kardeş o fiyata ekran kartını alacağım naptın sen :grin: işletim sistemini ssd ye kurup geri kalanları hdd ye kurarım. olur biter dediğin gibi hızlanma olur yinede. Önemli olan sistemimde yapacağım okuma yazma işlemlerinin hızlı olması vs.

Coruscant said:
kardeş o fiyata ekran kartını alacağım naptın sen :grin: işletim sistemini ssd ye kurup geri kalanları hdd ye kurarım. olur biter dediğin gibi hızlanma olur yinede. Önemli olan sistemimde yapacağım okuma yazma işlemlerinin hızlı olması vs.

Önemli olan okuma yazmanın hızlı olması değil işte.  Önemli olan seek olayının ve çok küçük dosyaların okunup yazılması olayının hızlı olması. Bunun için dediğim gibi SSD yanında en azından Western Digital Caviar Black gibi orta düzey bir harddisk alman. 500GB modeli 180tl civarı. 1TB modeli 240TL civarı.

Status
Not open for further replies.
Back
Top Bottom