İlkbahar Lakırtısı

Users who are viewing this thread

Status
Not open for further replies.
Yeterince çalışırsanız siz de bir Jeff Bezos olabilirsiniz. :smile:
Bu bir tartışma başlatma topiğidir.
Ben ortalama bir insanın isterse dinini yaymaya çalışan bir peygamber kadar bile çalışsa orta sınıf engelini aşamayacağına inanıyorum.
Mutlaka spesifik bir aksiyon ya da özel bir durum gerekiyor.
Üst sınıf birinin sizi, kendini daha da üst sınıfa atacağını fark ederek yanına alması (o bezos seviyesine gelecek sizse üst sınıf),
ya da şans oyunlarında gerçekten şans eseri, sistemi aşıp kazanmanız,
hiç tanımadığınız bir akrabanızın ultra zengin olması ve vergiler düştükten sonra kalanı iyi kullanmanız,
ya da dev bir kredi çekip ya hep ya hiçe girmeniz vb aksiyonlar gerekiyor.
Bir mavi/beyaz yakalı olarak 30, 40, 50 yıl çalışmanın sizi yıllık maks 1 aylık tatilden öteye götüreceğini söylemek biraz iyimser olmaz mı?
Kendi işletmeni açsan bile böyledir olmalı bence. Şans eseri bir üst sınıfın radarına takılmazsanız, orta sınıfı keser besler doyurur durursun, ne aşağı kalırsın ne yukarı çıkarsın.
İnşaat vb sektörler içinde geçerlidir bu, insan olduğumuz için falan herhalde.
 
Yeterince Jeff Bezos değilseniz milyarder olmayı unutun derim.
Bezosu farklı kılan bir şey mi vardı ben mi farketmedim?

Bir takım şeyler söylemem gerekirse, sahip olduğu para efektif bir şekilde sistemin içinde harcansa ( teknolojik inovasyon, istihdam vsvs) insanlığın ve medeniyetimizin gelişimi açısından çok faydalı olmaz mıydı? Peki ya 'diger' insanlar.

Neyse bu bir çok zengin için geçerli. Harcayamayacak kadar çok paraları var. Peki bu paralar ne için kullaniliyor? İşlevi ne?sadece bir takım sayıyı ifade eden bir takım numaraları 'katlamak' arttırmak için yüzeysel sayılar mi?
 
Vergi kaçırmayı nasıl beceriyorlar ya? Mesela ben süt, ekmek, çikolata falan alırken vergi ödemek istemiyorum; ama her türlü fiyata yansıtıyorlar?

Merak ettiğim için sordum; yanlış anlaşılma olmasın
 
Sütten çikolatadan alınan vergiden kaçınmaktan ziyade şirketin devlete ödemesi gerektiği vergilerden kaçınılması olarak düşün. Çikolata alırken istesen de istemesen de dolaylı olarak vergiyi ödemiş oluyorsun, ama şirketler ödemeleri doğrudan kendileri yapıyor. Orada vergiden kaçınmak mümkün doğal olarak.

Onların yaptıkları vergi kaçırmaktan ziyade "vergiden kaçınmak" oluyor ki bu tamamen yasal. Ama normal bir vatandaşın kolayca yapamayacağı bir şey çünkü elli tane hukuki boşluk bulman, parayı farklı yerlerden dolandırman gibi süreçleri gerektiyor. Sadece kendi ülkenin değil, parayı gezdireceğin ülkelerin de yasalarından haberin olması gerekiyor. Facebook, Amazon gibi şirketlerin de doğal olarak en iyi hukukçuları, mali müşavirleri vs. olduğu için bu tarz oyunlara girmeleri sıradan birine göre daha olası oluyor. Ana fikir bu.
 
Vergi kaçırmayı nasıl beceriyorlar ya? Mesela ben süt, ekmek, çikolata falan alırken vergi ödemek istemiyorum; ama her türlü fiyata yansıtıyorlar?

Merak ettiğim için sordum; yanlış anlaşılma olmasın
Senin bir şirketin var, adı da A olsun. Bu şirketin Amerika'da kurulu yani Amerikan vergi kanununa bağlı. Ancak sen başka bir B şirketi açıyorsun, bu B şirketi de vergi cenneti olan ülkelerden birinde. A şirketini B şirketine bağlıyorsun. A şirketi çılgınlar gibi kar ediyor ancak B şirketi A şirketinin sahibi olduğu için karlar B şirketine akıtılıyor. Bu sebepten ötürü senin A şirketin, kar etmemiş gibi oluyor ve B şirketin de vergi cenneti bir ülkenin vergi kanunlarına bağlı olduğu için vergi ödemiyorsun veya çok çok az ödüyorsun. Yargılanmamak için de bazı politikacılarla iyi ilişkiler kuruyorsun.
 
Muhasebe dersinde hoca anlatmıştı, Aralık ayında şirkete araba alıp yılbaşından sonra satıyorsun. Araba sende 1 ay kadar durduğu halde 1 yıllık amortisman gideri yazılıyor, net gelirini düşük gösteriyorsun. Yasaklandı ama o herhalde, araba için aylık amortisman hesabı yapılıyor.
 
196449.jpg
 
bannerlord hayal kırıklığıydı arkadaşlar, bunu kabullenip gerçekle yüzleşmemiz lazım. ben hep bannerlord çıkınca buralar yine dolar taşar eski warband günlerine döner zannediyordum ancak ebediyen böyle kalacak gibi
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top Bottom