Siyasi İdeoloji ve Gündem Tartışma

Cumhurbaşkanı Adayım

  • Recep Tayyip Erdoğan

    Votes: 0 0.0%
  • Muharrem İnce

    Votes: 1 7.1%
  • Kemal Kılıçdaroğlu

    Votes: 9 64.3%
  • Sinan Oğan

    Votes: 4 28.6%

  • Total voters
    14
  • Poll closed .

Users who are viewing this thread

Neden mümkün değilmiş bu bilgili arkadaşlar açıklasaymış.

https://multeciler.org.tr/turkiyedeki-suriyeli-sayisi/
Türk vatandaşlığı alan 80k kişi var. Hadi bunları göndermek zor. Diğerleri mülteci statüsünde. Göndermesi çok basit. Boş yapmanın anlamı yok. Karar alabilecek bir iktidar geldiği sürece başa her türlü gönderilirler.. Ayrıca kimin haklı olduğu zerre umrumda değil. Kimsenin de umrunda değil. Bu tarz şeyler hak olayına bakılarak yapılsaydı Kıbrısta Türkler adanın ekonomik olarak güçlü bölgelerini ele geçirmezdi. Ya da parasını öderdi vs. Hükümet hata yaptı diye halk acısını çekmek zorunda da değil. Kimsenin gözünün yaşına bakmadan da halk kurtulur bu beladan ve kimse de bir şey diyemez. Sonuçta ülke halka ait. AB, Polonya'yı zorladı mülteci almaya halk yok dedikten sonra AB birşey yapamadı. İtalya'da da aynı durumda şuan. Kimse umursamıyor. Kimse de niye böyle yapıyorsunuz diyemez..
 
https://odatv.com/mhplilerden-iyi-partililere-dayak-videolari-26071912.html

Bunların ülkede şu an söz sahibi olması ne kadar acı. HDP'den daha tehlikeliler çünkü devlet destekli mafyavari takılıyorlar. Siyaset bu değil. Adam MHP'den İyi Parti'ye geçti diye hain ilan edip dayak atıyor karşıdaki terslemiyor bile ben MHP'ye geri dönüyorum yarın diyor dönemezsin hainler MHPye dönemez diyor angut.

MHP'ye oy veren kitle bu ve benzeri tiplerle dolu olduğunu bilmiyor mu? Böyle yalan bir partinin böyle oy alması, başındaki dönek zatın hala daha utanmadan sağa sola sataşması falan hakikaten simülasyon gibi ülke ya.
 
Boris Johnson güzel anlatmış. Zamanında insanları kötülemek için ortaya atılan bu vatan hainiydi, bizim yok olmamızı istiyordu retoriğine sarılan tayfa anlamaz fakat Halide Edip gibi, Ali Kemal gibi kişilere hiç kötü bakamıyorum. Kimse o dönem keyfinden şunun mandası olalım, şunu yapalım demiyordu, ülkenin kurtuluşunu onda gördüğü için yapıyordu. Atatürk şapkadan tavşan çıkardı ve mücadeleyi kazandı ama gidip de her yer işgal altındayken başka çözüm arayanları suçlamak da komik.
 
Abartmaya gerek yok adam anti-İttihatçı ve milli mücadeleyi de İttihatçıların devamı olarak görüyor o yüzden karşı çıkıyor. Ama tabi Damat Ferit hükümetinde ne arıyormuş, hele Dahiliyeye nasıl gelmiş bilemiyorum. Ama püü vatan haini denilmese de temiz biri de denilemez.
 
İttihatçılar yüzünden milletin başı çok yandı, yapacak bir şey yok. Ben vatan haini diyemiyorum onlara Şeyh Saide, Derviş Mehmed'e filan dediğim gibi.
 
Şeyh Saidle kulvar farkı var ama sonuçta bu adamın Dahiliye Nazırı olmasını, bu görevde yaptıklarını falan değiştirmiyor. Bugün AKP'den olmayıp da onların yanında duran yandaşlık yapan çeşitli bürokrat, hakim savcı polis vs.den daha kötü.
 
Aynısı değil, o dönem Milli Mücadele var ama nasıl biteceğini kimse bilmiyor. Bunların anlayışına göre ülke Yunana geçeceğine İngiliz mandası olsun, sonra bir şekilde kurtuluruz şeklinde. Aynı şekilde Amerikan heyeti de geliyor, onlara da manda olma teklifi iletiliyor.
 
İyi olmuş her türlü. Nihayetinde adam ittihatçılarla çatışıyor ve Mustafa Kemal de bu ekipten gelen biri olunca yine ittihatçılar olay çıkarıyor diye düşünüyor. Ama karşı durması, yakalama kararları ve bu dönemin içişleri bakanı olması temiz biri olmadığı anlamına geliyor.


Reis konuşuyor iş başkanları toplantısında. Savaşı kazanmışız lan ilk seçim oyum akpye.
 
Pentagram said:
gidip de her yer işgal altındayken başka çözüm arayanları suçlamak da komik.

Kesinlikle katılmıyorum. Eğer birisi kalkıp dağınık meşaleleri toplamaya kalktıysa gerçekten ülkenin iyiliğini isteyen herkes buna destek vermeliydi. Yok Ingilizler bizi koruyacak falan fasa fiso. Atatürk'e destek vermeyenlerin bir kısmı işine gelmediği için desteklemedi. Sonra kalkıp utanmadan cumhuriyet dönemi ayaklandılar ve cezalarını çektiler. Şeyh Sait ve benzerleri, başka şeyhlerin hepsi net vatan hainidir. Doğudaki ağalıkları tehlikeye düştüğü için bu adamlar isyan etti. Devlete karşı yürümenin cezası ölümdür. Farz edelim İngiliz mandası olduk, bunun ne demek olduğunu biliyor musun abim? Yok Türk kanı ile İngiliz kanı bir midir vs vs. Manda olmayı savunmak ile milli mücadeleyi desteklemek arasında uçurum kadar fark vardır. Kimse kusura bakmasın ama bir mandacı ile bir kurtuluş savaşı gazisi veya şehidi asla ve asla denk olmayacak. Mandacılara tekrar dönersek, milli mücadeleye karşı çıkanları hainlerdir. Çıkmayanlar ise kahraman veya hain olmasa bile zihniyetleri sebebiyle asla bir gazi veya şehit kadar saygı görmeyeceklerdir.
 
Eger Ataturk yenilseydi, ki kazanmasi dusuk ihtimal gorulen bir seydi o zaman, yunanlar megali ideayi gerceklestirmek icin samsuna kadar isgale giderdi. Bu durumda manda altina girip toprak butunlugunun bir kismini kurtarmayi dusunmek mantiksiz degil. Ibneligine olusmadi mandacilik.
 
Manda olsak toprak bütünlüğümüzün bir önemi kalmayacaktı. Bu herifler sömürdükleri çoğu ülkeyi böldü. Herifler bize bağımsızlık verseydi bile giderken al eline nur topu gibi bir Kürdistan. İstanbul muhtemelen bir daha bizim bile olmayacaktı. Başarama gibi bir ihtimali saymıyoruz. Ya istiklal ya ölüm.
 
Jacques Collin said:
Manda olsak toprak bütünlüğümüzün bir önemi kalmayacaktı. Bu herifler sömürdükleri çoğu ülkeyi böldü. Herifler bize bağımsızlık verseydi bile giderken al eline nur topu gibi bir Kürdistan. İstanbul muhtemelen bir daha bizim bile olmayacaktı. Başarama gibi bir ihtimali saymıyoruz. Ya istiklal ya ölüm.
Bu adamlar Milli Mücadelenin başarılı olacağını bildiği halde mandacı olmadılar, hatta Milli Mücadelenin başarısız olma ihtimali daha fazlaydı. O yüzden Yunanların Anadoluyu ele geçirip tüm insanları doğuya sürmesi yerine yabancıların koruması altındaki manda yönetiminin, kısmi toprak kayıpları olsa bile daha faydalı olacağını düşündüler. Halide Edip olsun, Ali Kemal olsun sonradan yazıyorlar zaten Milli Mücadelenin böyle sonuçlanacağını bilmiyorduk diye. Neden destek olmadılar dersen de daha önce de yazıldığı gibi Milli Mücadele, İttihatçıların devamı olarak görülüyor. İttihatçılar da sonradan yaptıklarıyla, toplumca nefret edilen Abdülhamide bile rahmet okutmuş adamlar.

Ayrıca Sivas Kongresinde Amerika'nın mandası olup olunmayacağı tartışılıyor ve bildiğim kadarıyla mektup bile gönderiliyor. Yani öyle peşin hükümlerle hain damgası vurmak çok yanlış, o dönemde tartışılan fikirlerdi bunlar.
https://www.dunyabulteni.net/tarihten-olaylar/sivas-kongresinde-amerikan-mandasi-karari-mi-alindi-h229552.html
 
İngiliz desteği ve yönergesiyle hareket eden Yumanlara karşı İngiliz mandasına sığınmak bana pek akıllıca gelmedi. Aynı şekilde Kürtlere ve Ermenilere ülke vermeyi savunacak olan Amerikan mandası da mantıklı gelmiyor. Ülke gitmesin diye himaye altına girmeden ziyade kukla devlet olalım bizi büyükler yönetsin ama kukla devletin yönetiminde de biz olalım anlayışı daha hakim gibi geliyor.

Ali Kemal net karşı duruş sergilemiş ve bu yönde adımlar atmış ama sonrasında yanıldım falan da demiş o yüzden vatan haini demek fazla olur ancak yine de karşıda durup talimat çıkarmış. O yakalama kararları iş görseydi ya da kalan devletin Mustafa Kemal ve ekibini bastıracak gücü olsaydı bugün çok farklı olabilirdi her şey. Osmanlı'nın son içişleri bakanı adam yani küçümsememek lazım.

Manda olsaydık Avustralya-Yeni Zelanda gibi olurduk sanan varsa büyük yanılıyor. Hindistan-Pakistan' ı al, sömürge kısmını çık, üstüne Kürt ve Ermeni sorununu ekle sana cillop gibi manda ve himaye.

Bu ve benzeri fikirlerin hepsinin ortak yanı Sevr anlaşmasında var açıp tekrar tekrar bakabiliriz o haritaya, şartlara.
 
Ali Kemal ile Halide Edip’i aynı düzlemde görmek pek normal değil gibi görmek pek normal değil gibi.

 
Back
Top Bottom