WB Savaş alanı taktikleri...

Users who are viewing this thread

Tatura

Bu rehber oyunda fazla tecrübesi olmayan arkadaşlar için savaş alanında yapılması gerekenleri aktaran bir rehberdir (meydan savaşı). Sp için.

Çin savaş stratejistleri özellikle bu konuyu belirtirler. Düşmanınızı kendi çöplüğünüze çekin.

Süvarili ordular (Kergitler hariç);

Öncelikle düşmanla savaşa girecekseniz onu sizin zaferinizi kolaylaştıracak bir araziye çekmelisiniz.
Rodoklarla savaşan süvarisi çok bir svadya ordusu mümkün mertebe dağlara yakın alanlarda saldırıya geçmemeli. haritada açık yeşil noktalar genelde düzlük alanları ifade eder.  düşman sizi kovalıyorsa açık yeşil bir alana gidip ortasında durun. şayet siz kovalıyorsanız açık yeşil bir alana doğru kovalayın.

Savaş alanı açıldığı anda disiplini elden bırakmamak için hemen f1+f2 tuşuna basıp ordunuzun sizi takip etmesini emredin. bazen özellikle atlılar hatta kergitler çok ileri gidip ölüyorlar bunu engellemek için f1+f2 emrinden sonra ateş kes emri verin. f3+f1 3 sn sonra f3+f2 emri vererek atış serbest emri verin. 3 emri de duyunca ileri gitmekten vazgeçecektir.

Süvarili orduların en çok kayıp vereceği noktalar dağlık alanlardır. bundan sonra nehirli alanlar çok kayıp verilen yerlerdir. özellikle nehirlerin düz duvar gibi yamaçları varsa kesinlikle nehirden uzak savaşın varsa sığ bir yerden karşı kıyıya geçin. süvarilere kendinizi takip ettirin. başı boş hareket etmesinler.

Düz alanlarda süvariler düşman süvarileri ile temasa gireceklerse eğer süvariler için f2+f5 komutu verin. süvari savaşında atı ölen süvari hemen düşman atına atlayacak savaşa devam edecektir.

Süvarilerinizi ağır zırhlı ve hafif zırhlılar olarak gruplayın.

Gruplandırma;  1- piyadeler , 2- okçular , 3-süvariler

Warband ın bize sağladığı en güzel yönlerden biri gruplandırmaları artırabiliyoruz.
Örneğin ; Ben sarranidlerle oynarken 4 numaralı gruba hafif süvarileri yazarım. bu sayede şöyle bir taktik uygulayabilirim. Bir nevi kurt kapanı...


Sarranid memlük(3)____________________________Sarranid atlıları(4)
_______________________Piyadelerim(1)_______________________
________________________ okçularım(2) _______________________


Savaşın başında okçuların gerisinde sağ ve sol kanatta bekletirim bir süre. sonra sağa ve sola açılarak düşmanın yan hizasına gelirler. o anda sarranid memlüklülerine saldırı emri veririm. memlük atları zırhlı olduğundan sarranid atlısına göre yavaştır.bu sebeple önce memlükler harekete geçer. ayrıca düşmanın süvarisi varsa memlüklülerin tarafında olduğundan dolayı direk düşman süvarilerine saldıracaklardır.

Sarranid atlılarıyla piyadelerimi düşmana eş zamanlı ulaşacak şekilde saldırıya yollarım. bu sayede hem atlılar hem piyadeler birlikte savaşmaya başlarlar. ayrıca takip işini sarranid atlılarına bırakırım.
Gruplandırmalara göre sizde kendi kafanıza göre taktikler uygulayabilirsiniz. Ama ne olursa olsun ağır zırhlılarınızı ordunuzun sol tarafında tutmayı unutmayın düşmanın süvarilerini karşılamak üzere.

Sarranid memlük= svadya şövalyesi=vaegir şövalyesi  (ağır zırhlı)
Sarranid atlısı = Svadya atlısı = Vaegir atlısı  (hafif zırhlı daha hızlı)

Süvarileriniz bazen yeni gelen düşman ordusuna tek başlarına saldırıp ölebilirler. backspace tuşundan bakarak ordunuzu renklerinden takip edin ve ayrılıp kalabalık düşmana saldıran süvarilerinizi geri çekin.
Amaç mümkün mertebe pisi pisine süvari kaybetmemekte.

Ayrıca dikkat ettim bir çok oyuncu hatta uzun zaman bende hafif zırhlı bir süvari rütbe atladığı zaman mutlaka üst sınıfa geçiriyoruz. aslında bizim ağır süvari kadar hafif süvariye de ihtiyacımız var. Ağır zırhlı süvarilerimiz düşman süvarileri ile savaşırken ve onları oyalarken piyadelerimizle eş zamanlı olarak düşman piyade ve okçularına saldıracak ,düşmanı yıpratacak ve takip işlerini halledecek hızlı hafif zırhlı süvarilerde bize gereklidir.

Yalnızca Süvarilerden oluşan bir grubunuz varsa karga tulumba saldırıya geçmeyin. sol kanada ağır zırhlıları sağ kanada hafif zırhlıları alıp savaş alanında düz bir hat oluşturup hafif bir tepe üzerinde bekleyin. tepeden hızla aşşağı saldıran süvarilerin kargıları daha etkili olacaktır. Charge (koltuklanmış kargı vuruşu) yaparak düşmana ilk anda darbe indireceklerdir.

Karşınızda kalabalık bir okçu grubu varsa eğer ağır zırhlıları tam ok menziline kadar yanaştırıp sağ veya sol kanattan süvarileri düşmanın arkasına sızdırabilirsiniz.Hafif atlılar düşmanın kısa bir an olsun ok atışını durdurmalarını sağlar. aynı anda ağır zırhlı süvarileriniz sahneye çıkabilir. Özellikle rodok ve vaegir okçularına karşı.

Kergitler;

Kergitler full atlı olduklarından savaş alanında hızla düşmana doğru akarlar. bu konuda kaytıp vermemek için daha önce söylediğim ates kes ateş serbest yöntemini uygulayabilirsiniz.

Ne olursa olsun kergitleri haritada yayın ki düşmanda yayılsın. toplu savaşan piyade ordusu atlı askerleriniz için en büyük tehdittir. Ve asla zafer ışığı görünmeden atlı okçuları başı boş bırakmayın .

Kergitleri gruplandırmazsanız hepsi süvariler grubunda olurlar ve taktik kurmak oldukça zor olacaktır. özellikle kergit atlı okçusu ve kıdemli kergit atlı okçusunu okçular sınıfına alın ve sağ kanadınıza konuşlandırın. düşmanın sağından saat yönünün ters istikamette düşmanın etrafında dolaştırın. bunu harita üzerinde (backspace) yapabilirsiniz. Düşmanın etrafında kızılderili misali tur atarken düşmana rahatlıkla ok atabilecek aynı zamanda toplu duran düşman birliklerinin dağılıp haritaya yayılmalarını sağlayacaksınız.
Düşmanın haritada yayıldığını gördüğünüz anda iş artık kargıcılara kalmıştır.Düz bir kat halinde en geri de beklettiğiniz kargıcılara hücum emri verebilirsiniz veya biraz daha yaymak için grubunuzda varsa kergit atlısı ve avcısı piyade grubuna alıp düşmana saldırtabilir bu sayede düşmanı iyice bozabilirsiniz.

Unutmamanız gereken nokta yeni düşman grupları geldiği anda sizin tekrar ordunuza yeni düzen aldırmanızdır.Ne olursa olsun savaş alanını kontrol eden siz olmalısınır.

Süvariler için geçerli olan arazi konuları burdada geçerlidir.

Süvarili ordulara karşı süvarili ordu ile savaşıyorsanız mutlaka f2+f5 (at bin) yapın. arazi yapısı bozuk değilse. Atından düşmüş ,atı ölmüş asker hemen yakın atlara binmeye çalışacaktır.

Süvarisi olmayan ordular;
Nordlar veya Rodoklarla oynuyorsanız şayet sizin için en büyük tehdit süvarilerdir.
Savaş alanı açılır açılmaz yine f1+f2 tuşuna basıp askerlerinize sizi takip etmelerini emredin. akabinde hemen etrafınıza bakın haritayı çözmeye çalışın 3-4 sn. Sonra backspace tuşuna bakıp düşmanın hareketini inceleyin.

Haritada 10-15 kırmızı nokta hızla size doğru geliyorsa bunlar düşmanın süvarileridir. Acilen tedbir almalısınız.
2 (okçular) tuşuna basıp f1+f1 komutuyla burda durun diyecek ardından 1 (piyade) tuşuna basıp 2 kez f2+f1 (on adım ilerle) diyerek 20 adım ilerlemeleri emri vermelisiniz. hemen peşinden de 2 kez f2+f4 diyecek ve yanaşık düzene geçmelerini emredeceksiniz. bu sayede 2 li hatta 3 lü hat kurarak düşman süvarisini karşılamaya hazırlanacaklardır.düşman süvarisini gördüğünüz zaman piyadelerinize 10 adım yaklaşmalarını bekleyin ve hemen f1+f3 komutu ile düşmana hücum ettirin. toplu haldeki piyade ordunuz düşman süvarilerinin bir anda etrafında yoğunlaşacak okçu desteğiyle süvarileri devireceklerdir.

Süvariler devrildikten sonra hemen piyadeleri geri çekin. Amacımız piyadelerimizi okçu desteği ile savaştırmaktır.piyadeler savaşırken okçular onlara yardım edeceklerdir. şayet süvarilerden sonra piyadeler okçuların atış menzilinden çıkar veya çıkmasa bile uzaklaşırlarsa bu hiç işimize gelmez. piyadeyi ilerletecekseniz eğer okçuda arkasından 20 adım farkla ilerlemeli ve piyadenin savaşını görecek bir mevkide konuşlanmalıdır.

Okçularınızı özellikle araziye hakim bir yükselti,tepe veya nehir kenarında hat kurdurup savaşı net görmelerini sağlamalısınız.şayet savaş alanında nehir varsa bu çok büyük bir kozdur. özellikle süvarisi olan düşman için. nehre 10 adım mesafede okçuları konuşlandırın. düşman süvarisi nehre girer girmez piyadelerinizin saldırması gerekir. ona göre yakın bir noktada bulunsunlar nehrin tam kıyısı olabilir. Nehirde hızı kesilen süvariler okçu atış desteği ile piyadelerinizin avı olacaklardır. Ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta düşman süvarisini yendikten sonra piyadelerinizin karşı kıyıya geçip hızla düşman kuvvetlerine saldırmasıdır.Etkili ok menzilinde kalmalılar her zaman.Nehre geri çekin.

Savaşın her noktasında insiyatif,kontrol sizin elinizde olmalıdır.Ordunuz dağılmaya meyillidir. dağılmalarına izin vermeyin. 50 kişi kaçan bir askerin peşinden giderken sizin okçularınız korumasız kalabilir.

Bazen okçularınızı önde 5 adım geridede piyadeleri tutabilirsiniz. bu durumda okçularınıza yayılın emri verin ki düşman yanaştığı zaman hemen piyadeler arkadan zıplasınlar.

Savaş alanı komutlarını zamanla ezberlersiniz zaten. Savaştan zevk almak istiyorsanız şayet taktik uygulayın.

Düşman ordusu adım adım ilerlerken genelde sağa doğru kayarak ilerler bu durumda piyadelerinizi okçuların biraz sol tarafına kaydırmanızda fayda vardır.Önüne soluna.Ayrıca düşman süvarisi düşman ordusunun en sağında olduğundan düşman süvarisini karşılamada da faydalı olacaktır.

_____DÜŞMAN_____________

_____Piyadeler_____________

__________Okçular_________


Düşman ordusuna saldırı emri vermek için ne acele edin ne de geç kalın.burnunuzun dibine girmelerine izin vermeyin. Okçuları boş bırakmayın. okçuları düşman süvarilerine karşı siz koruyun.

Müttefik kuvvetlerle birlikte savaşa gireceğiniz zaman;

Müttefikler bazen direk saldırı yapar bazense taktik uygular. taktik uygularken düşmanın sağına doğru kayarak ilerler. bu anda sizde dost lordlarının yanına gidip ordunuza sizi takip etmelerini söyleyebilirsiniz. bu durumda siz ve ordunuz  müttefik ordunun sağ kanadından ilerlersiniz ve düşmanla ilk temasa siz girmezsiniz. Özellikle düşman süvarisi ile. temas anını takip edip hücum emri verip savaşın keyfini çıkarın.

Edit: Düzeltme...


 
Çok güzel bir rehber olmuş. Benim gibi bilmeyenlere çok yararlı olacağından eminim. Fakat merak ettim, senin oynadığın zorluk seviyesi kaç ? (Ben şahsen %90 zorlukta oynuyorum ve bana gerçekten zor geliyor)
 
aykans90 said:
Çok güzel bir rehber olmuş. Benim gibi bilmeyenlere çok yararlı olacağından eminim. Fakat merak ettim, senin oynadığın zorluk seviyesi kaç ? (Ben şahsen %90 zorlukta oynuyorum ve bana gerçekten zor geliyor)

90-107 arası değişiyor.
 
MumaKiLL said:
Gerçekten güzel olmuş eline sağlık. Sun Tzu'nun "Savaş Sanatı" kitabını okudun mu acaba? Öyle bir hava sezdim yazdıklarından.

Evet Sun tzu, Cao cao ve bir çok Çin stratejistin kitaplarını okudum. Ayrıca erkek kardeşim yüzbaşı onun getirdiği bir çok kitabı da okudum.

Teşekkürler  , beğendiğinize sevindim.
 
Rehberin güzel,özellikle benim gibi Memlükler ile beş dakikada savaş kazanmaktan sıkılanlar için  :razz:
 
Şimdi okudum, okuması çok zevkli bir rehber olmuş ellerine sağlık. Ancak iki önerim var ki birincisi da karma ordularla yapılabilecek taktikleri de eklemendir. İkincisi de hafif süvarilere de ihtiyaç var demişsin ve bu yüzden bazı süvarilere rütbe atlatmayalım demişsin. Bu kullanışlı olabilir elbette ancak yanlış hatırlamıyorsam kergit süvarileri en son rütbede de hızlı atlar kullanıyorlar. Hafif süvari olarak kergit süvarileri kullanılamaz mı? Ki bu da karma orduya giriyor zaten.
 
Kergitler kargıcı olduklarında ağır zırh giyiyorlar diye  biliyorum.ki Kergitlerde yaysız tek birim de kargıcılar olmalı.
 
Neredeyse 1.5 yıldır bu oyunu oynuyorum açıkçası anlattıklarının hepsinin doğruluğu %85 oyun zorluğundan itibaren anlaşılıyor bu taktik gerçekten çok iyi olmuş ancak olayı sadece birkaç saniye için düşünmemek lazım eğer gerçekten güçlü bir orduyla karşı karşıyaysan saldırılar dalga halinde geliyor. senin kurduğun sitem onde okçular arkada piyadeler vs. Oyunun başı için çok gerçekçi ve çok iyi bir taktik olmuş. Ancak bir süre sonra okçular yeterince süvariyi atınan ettikten sonra geri çekilmeyi bilmeli ve yerini piyadelere bırakmalı. Ardından süvarileri ve piyadeleri senin dediğin gibi kontrol etmek daha yararlı olur.
 
Master Ronin said:
Şimdi okudum, okuması çok zevkli bir rehber olmuş ellerine sağlık. Ancak iki önerim var ki birincisi da karma ordularla yapılabilecek taktikleri de eklemendir. İkincisi de hafif süvarilere de ihtiyaç var demişsin ve bu yüzden bazı süvarilere rütbe atlatmayalım demişsin. Bu kullanışlı olabilir elbette ancak yanlış hatırlamıyorsam kergit süvarileri en son rütbede de hızlı atlar kullanıyorlar. Hafif süvari olarak kergit süvarileri kullanılamaz mı? Ki bu da karma orduya giriyor zaten.

Kergitler için geçerli değil. zaten kergitleri ayrıca yazdım.Kergitler diğer süvarili ordularla farklılar.
Bu konuyu forumdaçok sık taktik soran tecrübesi az arkadaşlar için hazırlamıştım. Bu noktadan sonra zaten herkes kendi kafasına göre taktikler kurmaya başlayacaktır. ben temeli attım sadece.

cnmx6 said:
Kergitler kargıcı olduklarında ağır zırh giyiyorlar diye  biliyorum.ki Kergitlerde yaysız tek birim de kargıcılar olmalı.

Kergit kargıcıları hem ağır hem hafif sınıfına dahil olabiliyor. ağır zırhlı atlara binen ağır zırhlılarıda var hızlı ata binen hafif zırhlılarıda.

mukoaslan said:
Neredeyse 1.5 yıldır bu oyunu oynuyorum açıkçası anlattıklarının hepsinin doğruluğu %85 oyun zorluğundan itibaren anlaşılıyor bu taktik gerçekten çok iyi olmuş ancak olayı sadece birkaç saniye için düşünmemek lazım eğer gerçekten güçlü bir orduyla karşı karşıyaysan saldırılar dalga halinde geliyor. senin kurduğun sitem onde okçular arkada piyadeler vs. Oyunun başı için çok gerçekçi ve çok iyi bir taktik olmuş. Ancak bir süre sonra okçular yeterince süvariyi atınan ettikten sonra geri çekilmeyi bilmeli ve yerini piyadelere bırakmalı. Ardından süvarileri ve piyadeleri senin dediğin gibi kontrol etmek daha yararlı olur.

Şahsen ben Rodoklarla oynadığım için oku bittiğinde veya ihtiyaç halinde okçularıma ateş kes diyerek savaş alanına sürebiliyorum. Neticede tek el silahı ve kalkanı mevcut. Kergitlerle savaşırken özellikle okçulara genelde ateş kes diyerek piyadeye katıyorum.
 
aslında arbaletçiler piyade olarak fena iş görmüyorlar ancak okçular konusunda kesinlikle katılıyorum.
 
Sanırım bir anlatım hatası yaptım. normalde bende okçuları geride kullanıyorum. İstenirse önde de kullanılabileceğini ama bu durumda okçuların 1 yada 2 kez açılmalarını ve ihtiyaç halinde piyadelerin öne çıkmaları için yol bırakmaları gerektiğini yazmıştım. Okçuları geri çekmekten kastınız bu mu yoksa savaş alanından çekmeyi mi kastediyorsunuz?

Sarranid memlük ve atlılarının olduğu şekile bakarsanız okçular en geride. zaten sürekli kontrol sizin elinizde olacağı için okçuları da istediğiniz zaman kaçırabilirsiniz.

Ben çok ihtiyaç olmadan okçuyu piyadeye katmam ama kalabalık bir düşmanla ölüm kalım savaşı veriyorsam o durumda katabilirim. neticede piyade biterse ister istemez okçu savaşacak.
 
Tatura, yine başarılı bir rehber olmuş bazı rehberleri okurken canım sıkılıyor gözlerim ağrıyor fakat seninkinde başka daha çok okumak istiyorum ellerine sağlık.
 
Thracian said:
Tatura, yine başarılı bir rehber olmuş bazı rehberleri okurken canım sıkılıyor gözlerim ağrıyor fakat seninkinde başka daha çok okumak istiyorum ellerine sağlık.

Eyvallah , Sağolasın  :wink:
 
Bende bir taktik ekliyim çok kısa bişe.

Düz ve Büyük bir Bozkır
Ordunu Kergit kargıcıları ve okcularından oluşuyorsa,
Oyuna başladıgınızda kargıcılara yerinde kalma emri verin,atlı okculara kendinizi takip etmenizi,görsel olarak anlatmaya çalışayım :grin:(çizgilerle gösterdiğim yol güzargah)
Düşmanlar kargıcıları 30 metre gibi yaklaştıgında kargıcılara saldırma emri verin uzaktan saldırırlarsa daha etkili olur,kergit atlı okçularınıda kargıcılar saldırırken düşmana arkadan saldırmasını icin
yol gösterin bozkırda okçular düşmanların arkasına geçerken hem firariyi azaltır hem düşmanlar arada kaldıgı icin savaş daha kolay olabilir hemde atlı okçular kargıcılara asist yapabilir.


Kergit Kargıcıları >>>>>>>>>>>>>>>>>>>                                  Düşmanlar      < < < < < < < <
Kergit Atlı Okçuları,Siz                                                                                                                    ^
              |                                                                                                                                      ^
              |                                                                                                                                      ^
              |                                                                                                                                      ^
              |>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

"Tatura" umarım açık olmuştur bu kez  :oops:
 
Narj kardeşim  mesajından hiç bişi anlamadım karışık olmuş düzenlesene onu.
 
Tatura Şöle demek İstiyo Galiba  :???: önden bi birlik gönderiyor düşmanları oyalamaya çalışıyor Sonra Aşağıdan bir Birlik daha gönderiyor İlk birlik düşmanları oyalıyor ikinci Birlik ise  arkadan gelio Ve Düşmanı Sıkıştırıyo Doğrumu Narj öylemi
 
Back
Top Bottom