Oyunla ilgili kötü olan her şey, bir nevi(Sadece Multiplayer)

Users who are viewing this thread

Bu konu, uluslararası forumda açtığım konunun Türkçe'ye çevrilmiş halidir.

Bu konuda oyunla ilgili kötü olduğunu düşündüğüm her bir şeyi tartışacağım. Bunu yapmadan önce kendimi tanıtmak ve neden bu konu hakkında konuşmayı hak ettiğimi düşündüğümü açıklamak istiyorum.

Önceki oyun olan Warband'i tam olarak 2674 saat oynadım. Bütün dlc'leri, çoğu bilinen multiplayer ve singleplayer modları ve ana modül olan native'i oynadım. Bannerlord çıktığından beri yaklaşık 130 saatimi oyuna gömdüm ve bu saatlerin hepsini multiplayerda harcadım.Yaklaşık 150 multiplayer winim var ve bunların sadece ikisi captain battle, yani sadece skirmish oynadığımı söyleyebiliriz. Warband'in savaş mekaniklerinin çok sıkı hayranıydım ve Bannerlord'un çıkışını bu forumdaki herkes gibi çok büyük bir hevesle bekledim. Bu yazdıklarım size neden böyle bir konu oluşturmak istediğim hakkında bir fikir verecektir. Bu oyunun iyi ve eğlenceli olmasını istiyorum.

Şuana kadar tahmin edebildiğiniz gibi yazacaklarım oyunun Multiplayer kısmı ile ilgili olacak ve sadece kendi fikirlerimi sunacağım.

Oynanış Problemleri
Bu başlıkta oynanış ile ilgili problemleri tartışacağım.

Denge
Bu oyundaki denge unsuru oyunun savaş mekanikleri, sınıf sistemi, haritalar ve atlar(bu kendi konusunu hak ediyor) gibi çeşitli mekanikler tarafından etkilenmektedir. Bu sistemleri önceki oyunun yardımıyla tartışacağım, çünkü Bannerlord Warband'in bir nevi halefi durumda.

Savaş sistemi:
-Çok hantal hissettiriyor, ne yeteri kadar hafif ne de yeteri kadar hızlı. Animasyonlar güzel gözüküyor ama sadece güzel gözükmekten ibaretler, oynanış açısından sıkıntıları var.
-Hasar hesaplamaları cidden çok bozuk. Bazen saldırımı yeni başlatmışken vurabileceğim maksimum hasarı vuruyorum, bazen de tam saldırının zirve noktasında çok az hasar vuruyorum. Bu hesaplamanın saldırı hızının hesaplanmasıyla ilgili bir sıkıntıdan böyle olduğunu düşünüyorum. Saldırı hızı hesaplaması düzeltilmeli.
-Animasyonlar gerçekten güzel gözüküyor, ama oyunu oynarken çoğu zaman animasyonlar tarafından kandırılıyorum. Daha net vuruş animasyonlarının yapılması gerek.
-Fırlatma silahları gereksiz fazla hasar vuruyorlar. Tarihsel ve mantıksal olarak verdikleri hasar verdikleri hasarın normal olduğunu düşünebilirsiniz ama bazen fırlatıldıkları hızlar o kadar yavaş oluyor ki gerçek hayatta olsa bir yere takılmazlar bile. Bu gereksiz hasarın sebebinin önceden konuştuğum saldırı hızı sisteminin bozukluğundan kaynaklandığını düşünüyorum. Fırlatma silahlarının hasarları hesaplanırken hız daha çok denkleme katılmalı.
-Sistemin kökünde birkaç oyun bozucu bug var ve bunlar yaşandığında çok sinir bozucu oluyorlar. Bazen chain attack yaparken ya da fake atmaya çalışırken ikinci saldırı %30 ihtimalle başlamıyor ve karakterin eli havada kalıyor. Birkaç tane daha bilinen bug var ve eminim ki bunların listesi yapılmıştır, o yüzden onları burada listelemeyeceğim.
-Bazı silahların göründüklerinden daha az erimi var ve bazılarının göründüklerinden daha fazla erimi var, bu da karışıklıklara yol açıyor.

Savaş sistemi hakkında daha fazla konuşabilirdim ama konu çok uzar, o yüzden sorunlarımı tek bir cümle ile özetleyeceğim. Warband'ın sistemi kadar akıcı değil.

Bu adam savaş sistemi parametrelerini daha iyi hale getirmiş, bu konuya bir göz atmanızı öneririm https://forums.taleworlds.com/index.php?threads/modified-combat-parameters.394857/


Sınıf sistemi:
Bu konu ile ilgili konuşmadan önce şunu söylemek istiyorum; sınıf sistemini günahım kadar bile sevmiyorum. Warband'ın eşya sistemi şu anki sistemden çok çok daha iyiydi. Bu konu önceden de çok tartışıldı ve hala tartışılmaya devam ediyor, bu yüzden burada tartışmayı çok gerekli görmüyorum ve önceden tartışıldığı konuların bir tanesini linkini koyuyorum. https://forums.taleworlds.com/index.php?threads/premade-classes-discussion.387018/
Yapımcılar geçmişte sürekli sınıf sisteminin değişmeyeceğini belirttiler, o yüzden ben de sınıf sistemini eleştireceğim. Eşya sisteminin geri gelmesinin ekmek kırığı kadar ihtimali olsaydı vaktimi sınıf sistemini eleştirmekle harcamazdım.

Bütün ülkeler tek tek tartışılacaktır.
İmparatorluk: Genel olarak gayet dengeli bir ülke. İyi bir piyadesi var, bir çift elli sınıfı var, gayet dengeli okçuları var ve süvarileri de iyi. Taleworlds'e bu ülke için helal olsun demek istiyorum!
Vlandia: Bu ülke diğer ülkelere göre fazla güçlü. Birlikleri hem ucuz hem güçlü. Piyadeleri güçlü, çift elli sınıfları var ve köylüleri oyundaki en ucuz birlikler. Arbaletçilerinde hem oyundaki en büyük kalkan hem de oyundaki en güçlü arbalet var, 110 altınlık arbaletçi bile oyundaki bütün yaylardan daha fazla hasar vuruyor. Süvarileri oyundaki olabilecek en fazla zırha sahip, iyi bir atı var, kargısı ve büyük bir kalkanı var. Bütün bu özellikler Vlandiyayı aşırı güçlü yapıyor.
Battania: Bir sürü avantajları olmasına rağmen güçlü bir süvarilerinin olmaması bu ülkeyi dengeliyor. Gayet dengeli bir ülke olduğunu düşünüyorum.
Sturgia: İyi bir okçuları olmamasına rağmen bu ülkenin güçlü olduğunu düşünüyorum. Piyadeleri 48 zırha kadar çıkabiliyor ve baltaları kılıçlarından hem daha güçlü hem de daha hızlı(perk'te yazana inanmayın!). Bana inanmıyorsanız, size karşılaştırmalı bir ekran görüntüsü göstereyim:
ScjfYh.jpg
Genel olarak Sturgianın dengeli bir ülke olduğunu düşünmüyorum.
Khuzait: Khuzait konusunda çok emin olduğumu söyleyemem açıkçası. Piyadeleri ucuz ve Aserai gibi çöp değil. Okçuları gayet iyi. Süvarileri gayet dengeli, ne en iyiler ne de en kötü. Diğer bütün ülkelerin aksine atlı okçu birimleri var! Bunların hepsini düşündüğümüzde Khuzaitlerin dengeli bir ülke olduğunu düşünüyorum. En azından Khuzait karşısında oynarken Vlandia ya da Sturgia karşısında oynarken korktuğum gibi korkmuyorum.
Aserai: Net olacağım, Aserai hem çöp hem de güçlü. Oynanabilir bir piyadeleri yok ama fırlatmalı birlikleri tam bir baş ağrısı. Okçuları bile doğru perklerle piyadelerinden daha iyi yakın dövüş sergileyebiliyor. Süvarileri en hızlı ata sahip. Aserai tamamen oyuncularına bağlı, skirmisher spam'e denk gelirseniz size geçmiş olsun derim, ama bana göre Aserai en güçsüz ülke.


Haritalar:
Şuanda sadece 3 tane skirmish haritası var, ki bu başlı başına bir sorun çünkü hep aynı haritaları tekrar tekrar oynamak çabucak tekrara sarıyor ve sıkıcı oluyor. Ama daha da kötüsü, bu haritalarının hepsinin kendine özgü problemleri olması. Kaptan savaşı oyuncusu olmadığım için o haritaları saymayacağım ve sadece skirmish haritaları hakkında konuşacağım. Harita uzmanı olmadığımdan bu bölüm sadece yüzeysel bir eleştiri yapacağım

Xauna: Bu haritanın önceki hali birkaç glitch dışında gayet güzeldi. Taleworlds bu glitcleri haritayı baştan sona değiştirerek düzeltmeye karar verdi. Açıkçası eski halini yeni haline tercih ederim. Şu anki hali renk açısından çok depresif ve nasıl bir harita olacağına karar verememiş gibi bir hali var.
Town Outskirts: Bu harita süvarilere çok avantaj sağlıyor çünkü bir süvarinin saklanabileceği ve istediği zaman çıkıp okçulara ve piyadelere koltuklanmış kargı atabileceği bir sürü alan var. Bu haritanın temel krokisi ve atların çok güçlü olması bu haritada okçu ve piyade oynamak isteyenler için bu haritayı çöp hale getiriyor. Bu yeterli değilmiş gibi takılıp kalabileceğiniz bir sürü alan, belirli açılardan yaklaşınca çıkamayacağınız bir sürü merdiven var. Xauna'ya yapılan elden geçirmenin bu haritaya yapılmış olması gerektiğini düşünüyorum.
Trading Post: Genel olarak bu harita en dengeli harita ama aynı zamanda performans açısından en kötü harita. A bayrağında çok fazla FPS düşüşü oluyor ve genel olarak düşük performanslı bir harita. Kendine özel bir bugu var, bazen karakterler veya binalar birden siliniyor ve hiçbir şey göremez hale geliyorsunuz(ben ve birkaç arkadaşım bu bug'ı yaşadık ama her şey kaybolduğundan ekran görüntüsü alınacak bir bug değil, o yüzden tam olarak nasıl olduğunu size gösteremem).


Atlar:
Atlar hakkında neden alt başlık açtığımı merak ediyor olabilirsiniz, ama şuan atlar tamamen oyunu bozduğu için gerekli olduğunu düşünüyorum.
-Brüt özellik bakımından güçlüler. Normalde bu bir problem olmazdı, çünkü atlar gerçek hayatta da dayanıklı hayvanlar, ama diğer sıkıntılar ile birleşince özellikleri atları daha da OP yapıyor.
-Atlar çoğu zaman durdurulamıyor. Bazen tam hız dümdüz bana koşarlarken mızrağımla vurduğum halde durmuyorlar ve üzerinize koşmaya devam ediyorlar. Elimde iki metrelik mızrak varken ve at bana tam hız dümdüz koşarken ata 105 vurduğumu ve buna rağmen atın durmadığını hatırlıyorum. Amatörce çizdiğim, atların mızrakla vurunca durduğu açıları sizinle paylaşmak istiyorum:
ScpS0A.png
-Koltuklanmış kargı vuruşunda hiçbir bekleme süresi yok ve kullanması aşırı kolay. Biraz hızlanıp elinizde kargı varken X'e bastığında skor tahtasında yüksek bir pozisyonu garantilemiş oluyorsunuz.
-Çoğu at fazla büyük, bu yüzden binicilerine vurmak çok zor oluyor.

Teknik Problemler
Bu oyundan zevk almamın büyük bir kaynağı teknik problemlerden kaynaklanıyor. bu problemleri detaylıca açıklamak isterdim ama bu konularda pek bir bilgim yok, o yüzden size bu problemlerin en basit hatlarını çizeceğim.

Optimizasyon:
Sadece şunu söyleyeceğim: Oyunun şu anki optimizasyonu çöp. Oyunda düzeltilmesi gereken ilk şey bu olmalı.

Topluluk sunucuları:
Şuanda oyunda topluluk sunucusu açılamıyor ve bu durum da oyunun tekrar oynanılabilirliğini önemli ölçüde düşürüyor. Warband'daki topluluk sunucuları çok değişik konspetlerde açılabiliyordu, bu da oyuncuların oyunda hep farklı şeyler bulmasını sağlıyordu. Bannerlord'da şuan sadece Kaptan Savaşı, Skirmish ve Takım Ölüm Oyunu modları var(Duello modunu saymıyorum çünkü onun için oyun modu yapmaya bile uğraşamadılar). Topluluk sunucuları Warband'a o kadar saat gömmemin başlıca sebebiydi ve dolaylı yoldan oyunu arkadaşlarıma aldırmama sebep oldu. Eğer insanlar oyunu daha çok oynarsa, matchmaking sorunu da çözülebilir. Açıkçası şuan arkama bakıp oyuna gömdüğüm 2600 saati aşkın zamanımdan pişman olmadığımı söyleyebilirim, çünkü o saatlerde çok eğleniyordum.

Geliştirme Süreci
Bu konu hakkında bir şeyler yazmadan önce bir şeyi belirtmek istiyorum. Yapımcılara yaptıkları iş için çok derin bir saygı duyuyorum ve ortaya koydukları işten bir Türk olarak gurur duyuyorum. Ama herkesin eleştiriyi hak ettiğini düşünüyorum.

-Oyun afla aşamasının son kısımlarındayken, Bannerlord forumu herkese açık hale getirildi, önceden sadece alfa oyuncularına açıktı. Forum açıldıktan sonra oyunu çok büyük bir hevesle beklediğim için açılan her konuyu okuyup takip etmeye başladım çünkü oyun hakkında daha çok bilgi sahibi olmak istiyordum. İlk gözlemlerim yapımcıların oyuncuların fikirlerini pek takmadıkları yönündeydi. Oyuncular bir şikayet konusu oluşturduklarında yapımcılar ya hiçbir şey söylemiyor, ya da yaptıkları işle çok gurur duydukları için oyunun hatalarını görmezden geliyorlardı. İşte sınıf sistemi ile ilgili yapılan eleştirilere yapımcıların verdikleri yanıtlar:
fevy.jpg
Oyun resmi olarak yayınlanana kadar her iki günde bir yeni açılan konuları okuyordum ve yapımcıların üzerimde bıraktığı izlenim hep aynı kaldı.
-Oyunun yayınlandığı ilk haftalarda sürekli güncelleme geliyordu ve her geldiğinde seviniyor ve oyunun çok daha iyi olacağı konusunda ümitleniyordum. Ama şuan birkaç haftadır hiçbir güncelleme gelmedi. Pandeminin bir problem olmadığını biliyorum çünkü geçmiş geliştirici bloglarında evden çalışarak gayet yeterli bir şekilde sorunları hallettiklerini belirtmişlerdi. Ne oldu bilmiyorum ama erken erişim bir oyunda haftalardır güncelleme olmuyorsa gelecek güncellemenin çooook büyük bir güncelleme olacağını beklemek geliyor içimden.


Eğlence
Oyunla ilgili konuşmak istediğim son konu oyunun eğlence faktörü. Yukarıda konuştuğum bütün sebeplerden ötürü şuan oyunu eğlenceli değil. Oyunu oynarken yük taşıyormuş gibi oluyorum. Eğlenmiyorsam neden oynadığımı sorabilirsiniz ama bu soruya daha önceden yanıt verdim, bu oyunun iyi ve eğlenceli olmasını istiyorum.

Sonuç
Başta da söylediğim gibi, bütün eleştirilerimin kaynağı kişisel tecrübelerimdir. Eğer eklemek istediğiniz veya katılmadığınız bir konu olursa yazmaktan çekinmeyin. Her eleştiri iyi eleştiridir.

Konunun orijinali: https://forums.taleworlds.com/index...out-the-game-sort-of-multiplayer-only.427651/
 
Gayet mantıklı ve ortamın ihtiyaç duyduğu detaylı bir konu olmuş ellerine sağlık. Ayrıca bunlar hakkında yapılan açıklamalar oldukça buraya eklenirse daha güzel olur.
 
Herkesin üşenmeden okuması gereken bir konu. Adam ingilizcesini yazmış üstüne biz de okuyabilelim diye türkçeye çevirmiş helal olsun valla türkiyede bannerlord üzerine bu kadar detaylı bir tartışma konusu bulunmuyor
 
benim icin, en büyük hayal kirikligi, ne EA olmasi, ne hatalari, nede yavascana gelen güncelmeler ve gelismeler

ama TW'sun, oyuncularin, klanlarin ve modcularin kendi serverlerini acma ve modifiye etme imkanlarinin vermemesi.

bannerlordun betasinda bu mümkündü ve hala mümkün. musade edilse, modcular bile haledecek ama niyese, bilinmeyen ve anlatinilmayan nedenlerden dolayi, buna musade edilmiyor??? niye? bir ise yaramaz, cs go gibi bir competitiv, sistem yapmak icinmi?
 
Back
Top Bottom