Oyun Geliştiriciliği

Users who are viewing this thread

Status
Not open for further replies.
    Bu konuda Oyun geliştiriciliği hakkında bazı yazılar yazmayı planlıyorum. Yeni başlayacak kişilere yardımcı olacaktır. Forumda modelleme, kodlama veya animasyon konusunda bilgi sahibi olan arkadaşlar da bir şeyler yazarsa çok güzel olur bence. Yazıları spoiler içine ekleyeceğim, konusunun yanı sıra yazarının da ismi spoiler butonunda yer alacak.

Bilgisayar oyunları oynayan birçok kimse, oynadıkları oyunların nasıl yapıldığını merak etmiştir. Hatta birçok kimse : "Ben de oyun yapsam fena mı olur?" sorusunu kendisine sormuştur ve kendi oyununu üretmek istemiştir. Fakat nereden başlayacağını bilemez. Bu yazı tam da bu kişiler için hazırlandı.

Oyun yapımına başlamadan önce severek oynadığınız oyunların dosyalarını karıştırın, biraz da olsa inceleyin. Hatta bu işe sağlam temeller altında girmek istiyorsanız modlanabilir oyunlara ufak modlar hazırlayın. Emin olun bu size büyük bir tecrübe kazandıracaktır.

Kendinizi yeterli görüyorsanız oyun yapımına başlayabilirsiniz. Zaten birçok kimse bu işe başladıktan sonra tecrübe kazanır. Yani öncesinde çok yoğun bir çalışma yapmanıza gerek yok.

Amatör bir şekilde bu işlere başlayacağınız için bir oyun motoruna ihtiyacınız var. Peki oyun motoru nedir? Oyun motoru yapacağımız oyunu kodlarkenki karışıklığı en aza indirmeyi amaçlayan ve kütüphanelerden oluşan, oyunumuza görsel bir platform hazırlayan yapıdır. Büyük şirketler genelde oyun motorlarını kendileri yazar. Fakat küçük gruplar ve şirketler hazır bir oyun motoruna ihtiyaç duyarlar. Oyun motorlarına örnek olarak Unity 3D, Gamemaker ve Unreal Engine gösterilebilir. Daha birçok oyun motoru olmasına karşın tavsiyem bu üçünden birini kullanmanızdır.

Oyun motorunu indirdikten sonra isterseniz açın ve biraz kurcalayın, isterseniz de hemen ilgili dersleri izlemeye başlayın. Birçok kimsenin bu noktadan sonra hevesi kırılıyor çünkü bu işin zorluğunu farkediyor. Fakat size şuan çok zor görünen bu yapı uzun süreli çalışma sonucunda size çok basit gelecek.

Oyun yapımının detaylarını öğrendikçe kendi başınıza büyük bir oyun yapamayacağınızı anlayacaksınız. Bunun için büyük oyunlar yüzlerce kişilik ekipler tarafından yapılıyor. Bir ekibe katılmanız veya kendi ekibinizi kurmanız gerekiyor fakat ikisi için de bir alanda uzmanlaşmanız şart.

1)Kodlama yapmak : Size kodlamanın tanımından çok kodlama ile neler yapabileceğinizi aktaracağım çünkü zaten internette bununla ilgili onlarca tanım bulabilirsiniz. Eğer kendinizi kodlama alanında geliştirirseniz öğrendiğiniz yazılım dillerine bağlı olarak farklı alanlarda çalışmalar yapabilirsiniz. Örneğin C# bilirseniz oyun yapımının yanı sıra kendi programlarınızı yazabilir ve birçok projede yer alabirsiniz. Veya Arduino öğrenerek kendi robotlarınızı yapabilir, biraz da donanım bilgisi ile yapabileceklerinize hayal gücünüzün karar vermesini sağlayabilirsiniz. Eğer sadece oyun yapmak için kodlama öğreneceğim diyorsanız kullandığınız oyun motorundaki kod yapısını iyi bir şekilde kavramanız gerekiyor. Bunun için de o oyun motoru ile ilgili yüzlerce bölümlük ders videosu izlemeniz ve pratik yapmanız gerekmekte. Fakat internetten izlediğiniz videoların size büyük ihtimalle yeterli gelmeyeceğini belirteyim. Bu durumda kullanacağınız oyun motoru ile ilgili kitap almanız size çok yardımcı olacaktır.


2)Tasarım yapmak : Eğer nesneleri 3 boyutlu hayal edebildiğinizi düşünüyorsanız ve hayal gücünüz genişse tasarım işine girmeniz sizin için daha yararlı olacaktır. Ayrıca yapacağınız tasarım türüne bağlı olarak farklı alanlarda çalışabilirsiniz. Örneğin erken yaşlarda edineceğiniz tasarım bilgisi size mimarlığın yolunu açabilir çünkü artık mimarlar da oyun yapımcıları gibi tasarımlarını bilgisayarlar üzerinden yapıyorlar. Veya kendinizi animasyon konusunda geliştirirseniz film sektöründe kendinize yer edinebilirsiniz. Bu açıdan tasarım öğrenirseniz çalışma alanınızın daha geniş olacağını söyleyebilirim. Peki tasarımcılar oyun yapımı sırasında ne yaparlar ve kendilerini nasıl geliştirebilirler? Kodlar bir oyunun beynini oluştururken yapacağınız tasarımlar bu kodların çalışacağı yer olan zemini hazırlar yani bir bakıma vücut olarak nitelendirebiliriz. Eğer tasarımcı olmak istiyorsanız kendinizi öncelikle 3D modelleme konusunda geliştirmenizi öneririm. Kendinize uygun olan bir modelleme programı seçin ve başlayın. Yeni başlayanlar için daha çok Wings ve Blender programları önerilir. Kendinizi geliştirdikten sonra ise Autodesk uygulamaları ile devam edebilirsiniz. Tabiki sizin tercihinize kalmış. 3D modelleme konusunda kendinizi geliştirmeniz için size ilk olarak programı tanımak adına kurduğunuz program ile ilgili bazı ders videoları izlemeniz ve size aktarılan bilgileri kullanarak bol bol pratik yapmanız. Yeni şeyler deneyin ve sürekli kendinizine yeni şeyler katın.

3)Animasyon yapmak : Öncelikle şunu belirteyim, animasyon yapmaya geçmeden önce size 3D modelleme konusunda kendinizi geliştirmenizi öneriyorum. Bu aşamaya geçtiğiniz zaman zaten birçok şeyi kapmış olacaksınız bunun için size daha çok animasyonların oyunlarda nasıl bir yer tuttuğunu aktaracağım. Yapılan modeller animasyonlar olmadan size sadece bir görüntü sunar. Düşünsenize oyun oynarken karakterinizin sabit bir şekilde beklediğini ve hiçbir uzvunun kımıldamadığını. Bazı şeyleri ne kadar iyi tasarlarsanız tasarlayın animasyonlar olmadan hiçbir işe yaramazlar. Bunun için oyun yapımı sırasında animasyoncuya da ihtiyaç vardır.

Kendinize en uygun olduğunu düşündüğünüz alanda çalışmaya başlayın. Eğer yeteri kadar gayret gösterirseniz neden hayalinizdeki oyunu yapamayasınız?
 
Teşekkürler, aslında bu iş  heves ve zaman ayırmaya bakıyor. İlk başta çok zor gelen şey zamanla gözüne basit geliyor insansın. Kararını verince bana özelden yazarsın sana öneride bulunurum.
 
Arkadaşlar bu konuyu Amatör Oyun Yapımcıları konusuna taşımaya karar verdik. Oradan ulaşabilirsiniz. Yazılarınızı oraya gönderirseniz daha iyi olur.
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top Bottom