Okul Meseleleri

Users who are viewing this thread

Aslında çok zor değil ama çeldiriciliğin dibine vuruyorlar her sene. Mantık sorularından şikayetçi olanlar var. Bence gayet makuldu mantık soruları. Fakat paragraftaki şıklarda birbirine benzer çok şık vardı. Zaman da kısıtlı hâliyle "kriz yönetimi" gibi bir durumla karşılaşıyorsun sınav esnasında. Yani kaza yapacaksın ağaca mı vurayım duvara mı durumu gibi bir şey. Bu zorluyor.

Ha şunu ekleyeyim bu sınavların amacı o zaten. Muhakeme yeteneğini ölçmek. Kolay olsun demiyoruz tabiki de.
 
Sonuçta liseye giriş değil akademisyenlik sınavı bu, bir zahmet mantık soruları zor olsun, burası tamam. Yalnız ben girdiğim sene çalışmayı bırak örnek soru bile bakmamıştım, 5 senedir de bölümü İngilizce okuduğumdan dolayı Türkçe soru çözme nedir unutmuştum. Ona rağmen 38/40 yapmıştım Türkçe'den, yani Türkçe cidden kolaydı, çeldirici falan değildi eskiden. En zor olması gereken sınav ALES'ken bildiğin Türkçe'si zorluktan baya uzaktı. Ama son 2 senedir Türkçe zorlaştı, üniversiteye yüksek puanla girip birincilikle bitiren arkadaşım bile zordu diyor. Türkçe sorularının zorluğundan ve çeldiriciliğinden dolayı Matematik sorularına vakit kalmadığını söyleyen kişi sayısı baya fazla. Zorluktan kastım çözümünün fazla vakit alması, şıkların benzerlikten dolayı düşündürmesi falan, muhtemelen bu kısımda hemfikirizdir.
 
Kesinlikle. Ben de çalışmadan girdim. Şu sınava sağlam çalışan biri 85'ten aşağı almaz gibi en bilgisizi bile sıfırdan başlasa. Şöyle de bir durum var, akıl yürütme odaklı olduğu için Matematik için konuşuyorum, kafan yerinde değilse en ufak bir dikkatsizlikte sorular çok çabuk kaçıyor. Öyle YGS filan yanında halt etmiş. Türkçe içinse sadece deneme kitapları veya yazıları okuyan birisi hiç soru çözmeden o paragraf sorularını ne kadar çeldirici olursa olsun ayırt eder. Ben üniversite sınavına hazırlanırkenki paragraf altyapımla girdim sınava aradan seneler geçmiş. Yine de performansım iyiydi. Arada duvara toslattıran sorular oldu tabi. Deneme sınavı çözmek de çok önemli zaman açısından. Haftada 1 ALES denemesi çözen adam çok çok yüksek alırdı şu sınavdan. Az biraz temeli varsa. Herkesin gönlüne göre olsun ne diyelim...
 
Back
Top Bottom