Netflix's The Witcher

Users who are viewing this thread

Calradianın Bilgesi said:
kardes siz beyaz bile sayilmiyosunuz bu kadar triggered olusunuz niye
Senden beklemediğim derecede kötü bir bakış açısı.  :lol: Bu meselenin beyaz ya da siyahi olmayla alakası yok. SJWler mutlu olsun diye her yapıma siyahi, asyalı, latin sokmanın anlamı yok. Hiç siyahi Ciri mi olur lan?  :neutral:

Ne bogaziniza sokmasi ya zorla mi izliyorsunuz diziyi. Bu kadar da entitled olmayin kimsenin bogaziniza bir sey soktugu yok. Bir ureticinin urununu tuketim aliskanliklarina gore duzenlemesi var. Ben Witcher'i okumadim, ama genellikle cogu kurguda karakterlerin beyaz olmasi hikaye akisina o kadar etki eden bir sey olmuyor. Ne biliyim plot'taki cok onemli noktalarda beyazlik kilit rol oynuyorsa(tam yakalanacaklar olmeye en yakin olduklari noktada beyaz tenden oturu kamufle olamiyor, dikkat cekiyor ve yakalanmalarina neden oluyor gibi) o zaman bir sey diyemem ama oyle bir durum yoksa kizil sacli, mavi gozlu vb. birini oynatmaktan cok farkli olmamasi lazim. Belki ilk tercihiniz degildir kizil sacli(veya siyah tenli) olmasi ama bu verilen tepki kizil sacli birini oynatmaya verilen tepki gibi bir tepki degil. Sanki haksizliga ugramissiniz gibi tepki veriyorsunuz muhtemelen cok da onemi olmayan bir sey icin. Salin biraz.

Fantastik eserin yazıldığı yer belli, içinde yazanlar belli, oyunu belli. Bu yapımdaki karakterlerin çoğunu fanları içselleştirmiş şekilde ve içselleştirdikleri gibi olmalarını istiyorlar. Kimse siyahilerin yapımlarda yer almasına karşı değil ama zırt pırt önümüze atılmasına da gerek yok bakın ayrımcılık yapmıyoruz diyerek. Zaten bu diziyi bekleyen her 10 kişiden 9u için şu karar saçmalık ötesiyken kime göre alındı bu karar?  Kusura bakma ama az savunmak için savunuyor gibisin, pek temel koyamadın. Her şeyde kasıntı aramaya gerek yok, şu yapılan tipi adı belli olan Fatih Sultan Mehmeti bir siyahinin canlandırmasına benziyor.

Bu gidişle Silmarillion filan da çekilirse Elfleri siyahi olarak görürüz herhalde.

Ne bogaziniza sokmasi ya zorla mi izliyorsunuz diziyi. Bu kadar da entitled olmayin kimsenin bogaziniza bir sey soktugu yok. Bir ureticinin urununu tuketim aliskanliklarina gore duzenlemesi var.
Birisi Atatürk ile alay edici bir dizi yapsa. Buna sessiz mi kalalım? Herkes tepki gösterir. Yapımcısı da "izlemeyin o zaman, zorla mı izletiyoruz" desin. Bu nasıl mantık ya. Fanlarından birisi miyim? Evet. O zaman benim tepki göstermem en doğal hakkım. O zaman çıkalım "Metacritic" veya "Rotten Tomatoes" gibi siteleri kapatalım. Steam Review sistemi de kalksın. (BF V yapımcısı da "ya kabul edin ya da satın almayın" dedi. Millet satın almadı. Sonra kovdular adamı.)

Ciri beyaz olsa herhangi bir zencinin çıkıp "bu niye beyaz olmuş" diyeceği yok. Ama zenci olunca o kadar kitabını okumuş, oyununu oynamış fanlara "piss off" diyorlar resmen. Böyle saçmalık olmaz. Ana materyale saygı olmak zorunda.
Ben Witcher'i okumadim, ama genellikle cogu kurguda karakterlerin beyaz olmasi hikaye akisina o kadar etki eden bir sey olmuyor. Ne biliyim plot'taki cok onemli noktalarda beyazlik kilit rol oynuyorsa(tam yakalanacaklar olmeye en yakin olduklari noktada beyaz tenden oturu kamufle olamiyor, dikkat cekiyor ve yakalanmalarina neden oluyor gibi) o zaman bir sey diyemem ama oyle bir durum yoksa kizil sacli, mavi gozlu vb. birini oynatmaktan cok farkli olmamasi lazim.
Okuman önemli değil. Oyununu oynasan da anlarsın. Ama kitapta da beyaz tenli olduğu söyleniyor.Ayrıca önemli olan kısım ise kitapta ırkçılığı elfler ve cüceler üzerinden anlatılması. Yani zenci yok diye bu seri beyaz üstünlüğünü savunmuyor. Klasik zenci veya asyalı diye yapılan, ırkçılığı anlatan filmler gibi anlatmıyor. Fantastik ırklar üzerinden anlatıyor. Gayet de güzel işliyor. Kitapta Zerrikanianlar hariç koyu tenli insan yok. Dünya bu şekilde. Yani çıkıp bi Zerrikanian savaşçısını alıp hikayede öne koysalar tamam kabul. Ama Ciri gibi önemli bir karakteri bu şekilde değiştiremezler. Geralt'ın Ciri'yi sevmesindeki en önemli etkenlerden biri ona benziyor olması. Beyaz saç, aynı soluk beyaz ten ve değişik gözlerinin olması. Kendi kızı gibi görüyor. O yüzden diğer çocuklar yerine Ciri'ye sahip çıkıyor. Ciri'nin başta kim olduğunu dahi bilmiyor. Ciri'de kendisini Geralt'a benzettiğinden dolayı ona daha yakın hissediyor. Aralarındaki baba-kız ilişkisi böyle başlıyor. O yüzden önemli. Zaten Reddit'e baksan insanlar açıklamış. Onu geçtim zenci olan insanlar bile kızıyor böyle bir olaya. Şimdi çıkıp eşcinsel Geralt neden olmasın da dersin? Böyle olmaz. Hikaye bazı temellere kurulu. Geralt eşcinsel olsa Yen ve Triss üçgeni yokolur. Ciri'nin olayıda aynı.
Belki ilk tercihiniz degildir kizil sacli(veya siyah tenli) olmasi ama bu verilen tepki kizil sacli birini oynatmaya verilen tepki gibi bir tepki degil. Sanki haksizliga ugramissiniz gibi tepki veriyorsunuz muhtemelen cok da onemi olmayan bir sey icin. Salin biraz.
Kızıl saçlı birisi de oynasa aynı tepkiyi veririz. Niye vermeyelim. Çünkü kitapta olan şeyi gereksiz yere değiştiriyorlar. Beyaz olmalı saçı. Yukarıda saydığım sebeplerden ötürü. Ayrıca yapımcısı olan Lauren de kitaba bağlı kalacağını söyledi. Hatta özellikle bu konu hakkında yazmış. "...cultural heritage, ethnic makeup or gender..." Bunları söyleyip üstüne böyle BAME olayı çıkınca insanlar tabii triggerlanır.

İnsanlar bu seriyi böyle sevdi. Bu şekilde popüler oldu CDPR. Deli gibi de satış yaptı adamlar. Buna hiç gerek yoktu. Ayrıca Polonyalılara resmen hakaret ediyorlar.

Şimdi koskoca The White Flame Dancing on the Grave of his Foes (Ciri'nin babası Emhyr var Emreis'in lakabı) bile artık The Black Flame Dancing on the Grave of his Foes mu olacak?  :lol: Seri 2 dkda nasıl çöp edilir rehberi.

Ne bogaziniza sokmasi ya zorla mi izliyorsunuz diziyi. Bu kadar da entitled olmayin kimsenin bogaziniza bir sey soktugu yok. Bir ureticinin urununu tuketim aliskanliklarina gore duzenlemesi var. Ben Witcher'i okumadim, ama genellikle cogu kurguda karakterlerin beyaz olmasi hikaye akisina o kadar etki eden bir sey olmuyor. Ne biliyim plot'taki cok onemli noktalarda beyazlik kilit rol oynuyorsa(tam yakalanacaklar olmeye en yakin olduklari noktada beyaz tenden oturu kamufle olamiyor, dikkat cekiyor ve yakalanmalarina neden oluyor gibi) o zaman bir sey diyemem ama oyle bir durum yoksa kizil sacli, mavi gozlu vb. birini oynatmaktan cok farkli olmamasi lazim. Belki ilk tercihiniz degildir kizil sacli(veya siyah tenli) olmasi ama bu verilen tepki kizil sacli birini oynatmaya verilen tepki gibi bir tepki degil. Sanki haksizliga ugramissiniz gibi tepki veriyorsunuz muhtemelen cok da onemi olmayan bir sey icin. Salin biraz.
Hiçbir eseri eleştirmeyelim ya, nasıl olsa zorla mı izletiyorlar/okutuyorlar/oynatıyorlar/dinletiyorlar vb.

Ben ciri'nin o kadar çok "Ashen hair" olarak tasvirini gördüm ki, hani başka bir şekilde vermeleri Harry Potter'i yara izsiz, yuvarlak gözlüksüz yapmaları gibi bir şey olur. Belki karakter olarak sıkıntı olmaz ama yeni bir harry potter'ın çekilip ikonik gözlüklerinin olmaması bir sürü insan tarafından yadırganır. Oynayan kişiyi "Harry Potter" olarak bağlayamazlar kafalarında. Bu da onun gibi. Kitapları okuyan ve oyunu oynayan binlerce kişi için oturmuş bir algısı var Ciri'nin. Bunların yanı sıra özellikle kadın karakterler için saç renkleri sembolist yaklaşımlara da sahip. Mesela yine ciri için konuşursak kendisinin ashen hair olması Yen ve Geralt tarafından evlat edinildikten sonra Geralt gibi beyaz fakat Yen'den de tonlar taşımasını istediği için özel güçleri sayesinde farkına varmadan ashen yani kül rengi olarak ortaya çıkıyor. Yine buradan anlaşılacağı üzere Geralt ve Yen'in saç renkleri yine aralarındaki zıtlığın sembolizmi. Beyaz saçlı bir zenci kadın mı oynatacaklar? Bu tür detaylara dikkat edilmeyecekse ortaya iyi bir şey çıkmasını beklemek anlmasız olur. Ben de eleştiririm.

Abi bu dizi biz kitabı baz alacağız demedi mi? Ciri'nin kitapta soyağacı falan belli değil mi? Belli.
Erozbey said:
7DnLJa.png
Burada da yazdığı üzere Ciri'yi kitapta olduğu üzere Kraliçe Calanthe'nin torunu olarak alıyorlar. Ciri annesi ve büyükannesiyle aynı fiziksel özelliklere sahip. Hatta Ciri elf kanı taşıdığı için, bazı fiziksel özelliklerinin de elflerden geldiği yazıyor kitapta. Elfler de mi siyahi olacak? Bu kız açık sarı saçlı, yeşil gözlü abi nokta işte ne karıştırıyorsun ortalığı. Böyle savunma yapanları da anlamıyorum bir türlü. Zenci Gandalf görün de aklınız başınıza gelsin.
Finde said:
Bunların yanı sıra özellikle kadın karakterler için saç renkleri sembolist yaklaşımlara da sahip.
Buna da kesinlikle katılıyorum. Ben önce oyunları, sonra kitapları okumuş biri olarak söylemeliyim ki Triss'i kitapta kumral olarak görünce biraz afalladım. Fiziksel özellikleri de hemen hemen hiç uymuyordu. Oyundaki Triss ile kitabı okudukça gözümün önüne gelen Triss aynı kişi değil çünkü. Bir yerden sonra oyunu sallayıp kitaptaki betimlemelere göre Triss'i kurguladım aklımda. Bir türlü odaklanamıyorum çünkü, benim gibi takıntıları veya her neyse olanlar var mı bilmiyorum ama kitap okurken o sahne gözümün önüne gelmeli benim için. Böyle bir durumda da okuduğum kitaptan bir şey anlamıyordum. Dizi de de böyle bir şey işte.

Kitapta verilen betimlemeler doğrultusunda internette arattığım zaman çıkan görseller arasında, aklımda aşağı yukarı böyle bir şey oluşuyor:
76244240188530a2dc46fb2874ce935e.jpg
witcher_3___triss_by_leonkaonka-d8ztp94-9086.jpg

Ve ben bu ikisi arasındaki farkta bile rahatsız oluyorsam, dizinin hazır sahnelenmiş halinde siyahi bir Ciri görmek beni çileden çıkartırdı. Bir hayran olarak bunu dile getirmek benim en doğal hakkım. Böyle yaparak çok güzel bir fantastik eseri berbat ediyorlar.

Hiçbir eseri eleştirmeyelim ya, nasıl olsa zorla mı izletiyorlar/okutuyorlar/oynatıyorlar/dinletiyorlar vb.
bu bir straw man. erkuterdem acikca bogazimizdan zorla sokulmasi yazmis. benim postum da acik bir sekilde bunun cevabi. zorla izletmiyorlar o halde bogaza zorla sokma gibi bir durum yok.

Ben zenci oyuncu oynatilmasi en iyi karardir demiyorum. Dedigim birkac sey var:

A. Tuketici zevkleri icin orjinale bagliliktan fedakarlik edilebilir.

Bu iddianin zaten cok da tartismali bir sey oldugunu dusunmuyorum. Yoksa dizide sadece Polonyali oyuncular oynatip, Lehce diyaloglari aynen tutmak falan gerekirdi. Ama boyle seylerle ugrasmiyoruz cunku tuketici zevki icin orjinallige bagliliktan fedakarliklar yapiliyor.

B. Fiziksel ozellikler cogu zaman kurguda onemli bir yer edinmiyor ve onemli bir yer edinmedikleri zaman aslina sadik kalmamak bir sorun degil.

Harry Potter'in yara izi kurguda onemli bir yer edinen fiziksel ozellik. Ama film ve kitaplardaki onca fiziksel ozellik arasindan onemli yer edinen bir tek o var. Yoksa saci dalgali olmus duz olmus, goz rengi degismis, kafasi yuvarlakmis uzunmus vs. vs. bunlar fasa fiso.

Tabi ki biz belli bir Harry Potter tipine alistik ve mavi gozlu bir harry potter gorsek alistigimizdan farkli olur basta garipseriz. Ama o kadar da ustune gitmeye deger bir mevzu degil.

Simdi ten renginin kurguda onemli rol oynadigina dair denen seyler neler:

-Kitap'ta 'white complexion' denmis.
Ben hala yapisal onemi olmayan fiziksel ozelliklerin o kadar da muhim olmadigini dusunuyorum. Ama bir de su var, 'white complexion' illa beyaz demek degil. Pek cok guneydogu asyalinin teni pek cok Avrupali beyazdan daha White Complexion. Bu arguman bir japonun oynamasina engel degil.

-Saci beyaz ve sacinin beyaz olmasi kurguda onemli bir yer ediniyor.
Zencilerin de saci beyaz oluyo zaten bu niye celiski olsun ki. Evet yaslaninca beyazliyor genellikle ama beyazlar icin de oyle. Beyaz insanlar da beyaz sacli dogmuyor yaslaninca beyazliyor.

-The White Flame Dancing on the Grave of his Foes denmis bi akrabasina
Eee saci beyaz diye denmistir eger onun da saci beyazsa. Veya o akraba da beyazdir. Ana babanin beyaz olup cocugun zenci olmasi mumkun bir sey neticede.

-Geralt beyaz ve kizi da kendine benzedigi icin seviyor
Yagni bu bence biraz gecerli bir sebep olabilir. Ama anladigim kadariyla saclarin beyazligi teninin beyazligindan daha one cikan bir faktor. Saci beyaz tutarlarsa bu baglanti hala saglanabilir kurgu icinde.

Benim gordugum kadariyla kizin ten rengi kurguda onemli bir dugum noktasi veya baglanti olusturmuyor. Bundan oturu ten rengi degisse kurgu sekteye ugramayacak gibi.

Boyle durumlarda da biraz acik olmak lazim bence. Bir seyin orjinale daha sadik olmasi onu daha guzel yapmiyor. Tarihi filmler eger aslinda %100 sadik olsalardi cok sikici olurlardi. Hicbir uyarlama filmdeki karakterler kitaptakileri %100 yansitmaz. Mumkun bir sey degil cunku. Hatta bazen yonetmen kasitli olarak aslindan cikar evreni kendi kafasina gore uyarlamak icin. Bu bazen iyi olur bazen kotu olur. Ama benim dedigim su ki her zaman kotu olmaz. Bir degisiklik olmasi sirf aslindan farkli diye kotu oldugu anlamina gelmiyor.

C. Sanki haksizliga ugramis gibi tepki veriyorsunuz ve ortada bir haksizliga ugrama durumu yok.

Yani kizil sac simdi kotu bir ornek olmus cunku beyaz sac hakkaten kurguda onem tasiyor, ama demek istedigimi anladiniz. Kurguda beyaz ten(beyaz saca oranla) anlattigim gibi cok da onem tasimiyor. Benzer miktarda onem tasiyan baska bir fiziksel ozellik degisse bu kadar kiyamet koparmazdiniz. Dizide de kitaptan 5 milyon noktada sapacaklar ben simdiden soyleyeyim cogu da sizi rahatsiz etmeyecek. Ama siyah ten olunca vovovovo oluyonuz.

Calradia ne yazık ki sende ilk defa görüyorum bunu ama bilmediğin bir konu hakkında konuşuyorsun. Evren ile az biraz ilgin olsa bunun ne kadar saçma bir şey olduğunu görürsün ama anlamadığım bir şekilde SJWlik yapıyorsun. Olmuyor, yakışmıyor oldukça itici bir davranış.

SJW'lik de var da sirf SJW'likten degil ben bu 'hoooo orjinalini bozdular' muhabbetlerine genel olarak kil oluyorum sebeplerini de saydim. Madem beyaz olmasi bu kadar onemli acip doksunler.

Ki muhtemelen bu 'beyaz olsunnn' israri aslina bagliliktan bile degil. Kitapta 'white complexion' falan gecmeseydi de insanlar beyaz olmamasini istemezdi. Oyunlarda bir kere alismislar belli bir tipe, illa onu gorecekler. Ama oyun da 'asil' olan sey degil halbuki.

Klasik muzikte de var bir tipler. Bir eserin unlu ve eski bir kaydi oluyor cok onemli bir piyanist tarafindan. Bu kaydi iyice ilahlastiriyorlar, sonra birisi farkli sekilde calinca 'Cop olmus iyrenc olmus gercekten rezalet' diye saydirmaya basliyorlar. Veya bazen icraci kendisi farkliliklar yapiyor eserde, score'a uymuyor. Aslinda guzel de degisiklikler oluyor. Ama purist tayfa 'bu beethoven degil, boyle calinmaz' vs. diye basliyor hemen. Degisiklikler sirf degisiklik olduklari icin kinanmamali. Bir yoruma saplanip kalip sonra ondan farkli olan her seye dusman kesilmek yanlis.

A-
Şahsi düşünceme göre bir eser televizyon veya sinemaya aktarılacağı zaman eserin orjinaline bağlı kalması benim için artıdır.Elbette değişikler yapılacaktır ama yapılacak değişiklikler mantık çerçevesinde olmalıdır ve eserin orjinaline bir nebze uymalıdır.Ayrıca eminim ki Witcher hayran kitlesinin çoğu bu tarz bir beklentiye girmez.Tahminim Witcherın takipçi kitlesi %2-3 ten fazla siyahi değildir.Hayran kitlesinden böyle bir beklenti yok bu tamamen içi boş liberal,medyaya şirin gözükme amaçlı,yersiz bir ilan.Gelen tepkilerden de bunu anlayabilirsin.Slav kültüründen beslenen bir eserde insanlar siyahi bir Afrikalıyı özellikle beyazlığı ile bilenen bir karakteri oynamasını istememesi gayet doğal bir tepkidir.Bu tarz saçma politikaları eleştirince hemen ırkçı vs. damgası yeniliyor.Yakında çıkacak olan Lotr dizisinde Vodoo büyüsü yapan Gandaf,travesti Gimli falan çıkarsa hiç şaşırmam.

İyi de hem yukarıda hem de reddit gibi ortamlarda insanlar Cirinin özelliklerinden bahsetmişler, fanları kendisini bu şekilde içselleştirmiş ne yapsınlar birileri kendilerini tatmin edecek diye bu saçmalığa mı maruz kalsınlar? Sen olayı kasıtlı olarak siyahi düşmanlığına getirmeye çalışıyorsun ama kimsenin öyle bir düşmanlığı yok. İnsanların oyundaki Ciri karakterini içselleştirme sebepleri de oyunun bu karakteri çok iyi yansıtmasından ötürü. Anladığım kadarıyla sen evrene çok hakim değilsin, yazmak için yazıyorsun ve bu da oldukça olumsuz bir davranış.

Az bilinen efsane duyarlar konusu açıldığında bu konunun linkini atacağım artık yani o reddeye geldik.  :lol:

Bu memeyi atmandaki amaç neydi? Siyahi düşmanısın sanırım MİMLENDİN.

Bu netflix denen boş platform Death Note filminde de L'yi zenci yapmıştı.Daha da beteri Kira rölünü de Enes Batur çakması bi velete vermişlerdi.Tahminim Ciri'nin zenci olması en ufak yamukları olacak.

Oyle duyar yaptigim bir durum yok. Ben tam aksine irk o kadar da onemli degil diyenim. Karsi taraf 'rezil olmus, sacmalik, yapilmamali' vs. gibi daha duyar kelimeleri kullaniyor ben daha chill'im genel olarak. Tartismayi da da ilginc buluyorum ama 8 farkli kisiye karsi da ayni anda tartisacak kadar master debater da degilim o yuzden cekiliyorum. Ama hala kizin beyazliginin onemli rol oynadigina ve beyazlik cikarilinca kurgunun ilerleyisinde aksakliklar olacagina ikna olmadim acikcasi.

Ciri'nin zenci olması ne diziyi mahveder, ne de iyi etkiler. Benim şahsi olarak seyir zevkimi zerre etkilemeyecek. Eğer oynayan aktris iyi ise, ırkı kökeni benim çok umrumda olmaz. Bu kadar goygoy yapılmasını da gereksiz buluyorum. Dua edelim senaryosu iyi olsun, oyunculuklar iyi olsun, kitaptan bağımsız olarak yönetmenin kıçından sallayıp diziye koyduğu saçma sapan şeyler görmeyelim izlerken, kafi.

Back
Top Bottom