Mount & Blade II: Bannerlord - Tartışma Konusu

Users who are viewing this thread

Güncelleme bekleyenler varsa eğer; bu hafta herhangi bir güncelleme gelmeyeceği için Ağustos'a kadar da gelmeyecek, haftaya bayram tatili başlayacağı ve neredeyse ay sonuna kadar süreceği için. Bu arada son kez tekrarlayayım: bu oyun mucizevi bir şekilde tam sürüme çıktığında (2021 sonuna yetişmez, TW'nin verdiği tarihlere güvenmeyin artık bir zahmet) EA'nın başındaki halinden farklı olmayacak; içerik/özellik vb. beklemeyin "keep battles" dışında, "finished" hali bu oyunun.

Oyuna yeni güncelleme gelmeyecek derken 1.6.1'den bahsediyoruz değil mi? 1.6.0 Betası live olarak yayınlanır herhalde 2-3 güne. Değil mi?
 
oyundan daha önceleri ekstra şeyler bekliyordum. ancak artık tüm beklentileri indirdim
şuan sadece adına imparatorluk dedikleri patladığında 3 parça ardıl kalan bir devlet var bir sürü farklı zincir görevler ile imparatorluk birleştirilmeli, tahta oturulmalı, başkası oturtulabilmeli, görev zinciri ile lord veya lordun klanında bir birey olunabilmeli falan filan. görev kısmı boş. köye git 50 kişiyle 20 çapulcu öldür bilmem ne abidik gubidik mario da bile daha iyileri vardı. aynı şekilde imparatorluktan bahsediyoruz 6 şar dan 18 şehir ile imparatorluk mu olur olsa olsa beylik gibi bişey olur.
ordan geçelim ana haritaya karlı buzlu sturgia toplumunun yaşadığı bambaşka diyardan çöldeki aserai ye kadar arada sadece imparatorluk kültürü var. yani çok büyük bir iklim üzerine neredeyse hiç devlet yok. hadi onu anladık zor geldi devlet yapması oyunu kasar snowball abidik gubidik oyuncuyu ilgilendirmeyen basit sorunlardan es geçtiniz diyelim koskoca şehirlerde 2şer tane köy var... karlı dağların olduğu diyardan çöle uzanan haritada kuzeyden güneye 3-5 oyun gününde 2 dağ 1 dere geçerek varıyoruz.
savaş alanına girelim 500 e 500 savaştık diyelim 3-5 dk da savaş bitiyor. yav hiç mi asker ölmeyi düşünmez, ölene kadar elindeki kılıç, mızrak, sopa neyse sallamaya devam eder? iki ordunun kapıştığı alanda hiç bi boşluk olmaz, askerler silahlarını savurmak için kendine alan ayırmaya çalışmaz? 2., 3. sıradaki askerler öndekileri arkadan desteklemez, yer değişimi yapmaz... ha bir de ne mızraklı birimleri ayırabiliyoruz ne de çiftellileri. ana haritada ayırdığımızda işte 1 de piyade 1-1 de mızrak 1-2 kılıç gibi bir menü dahi koyulmamış. çift eli 5 e alıyorum mızrak alacak bir yer yok. süvariyi hafif ağır gibi ayıramıyorum. vur kaç yaptıramıyorum, komut verip ağır süvariyi düşmanın atlısını oyalamaya, hafif süvariyi okçusuna dalmaya gönderemiyorum gibi gibi gibi...
ekonomi, şehir yönetimi ve köyler konusunda zaten hiç konuşmak dahi istemiyorum.
pubg yi kılıçla oynar gibi savaşan ai den nefret geldi !
bunu her savaşı yeniyorum diye söylemiyorum zaten durum böyle olduğu ve askerlerin silahları çok fazla hasar verdiği için 1.-2.-3. seviyeden oluşan 600 kişilik ordu 3.-4.-5. seviyeden oluşan 400 kişilik orduyu neredeyse her defasında perte ayırıyor...

oyundan artık sadece mantık çerçevesinde bir oyunda olması gereken gerçeklikleri bekliyorum. daha önce hiç görmediğim benzeri tarzda bir oyunda dahi bekleyeceğim şeyler...
 
Abartmadan konuşuyorum, satın aldığım hiçbir oyundan pişmanlık duymadım ta ki Bannerlord'a kadar. Oyun kelimenin tam anlamıyla bomboş... Karakter etkileşimi-diyalog sıfır, çevredeki canlılık sıfır, politika-diplomasi sıfır, savaş alanında strateji imkanları sıfır. Oyun şuan para kasıp asker toplamaktan ve haritada lord-haydut kovalamaktan başka bir şey sunmuyor. Düz savaş oyunu desek yapay zeka vasat, kuşatmalarda kaleyi savunan okçular duvar engelliyor diye okunu fırlatamıyor. Saldıran taraf nizamdan yoksun biçimde sur diplerinde birikip merdivenlere çıkmak için mücadele veriyor. Meydan savaşına giriyorsun, iki vasat yapay zekanın yine düzenden yoksun biçimde dümdüz birbirine girip doğraşmasını izliyorsun. Savaş alanında iki düzenli ordu değil de, zombi gibi yığın halinde birbirine giren adamlar var(Demek istediğimi Total War oynayan arkadaşlar iyi anlar). Dur askerlerimi birliklere böleyim de ona göre emirler vereyim belki bir şeye benzer diyorsun, o da yok. Birlikleri okçu, süvari, atlı okçu ve piyade dışında istediğim hiçbir konuma atayamıyorum. Lordlar desen zaten rambo gibi, en iyi yaptıkları şey, askerlerinden önce tek başına hücuma kalkıp kendilerini öldürtmeleri. 8 sene bekleyip hayal etmesi, cidden oyunun kendisinden daha zevkliydi.
 
Forumda oyunun şuan ki durumunu eleştiren ve eksikliğini söyleyenlerin çoğunu oyun çıkmadan öncede forumda görüyordum .Buradaki çoğu kişi bu oyunun fanı diyebilirim .Warband 'ı severek oynamış ve yeni oyundan Warband'a kıyasla yeni özellikler ,ekstra içerikler beklemesi de normal .Steam sayfasına bakınca çoğu kişinin olumlu yorumunu görüyorum .TW kesinlikle genel kitleye oynadı .İlk kez MB oynayan insanlar nasıl bir oyun beklemesi gerektikleri hakkında bir fikirleri yok .Onlar için bu oyun yeterde artar bile ama Warband a saatlerini gömmüş ve forumda gelişmeleri takip eden adamı bu oyun doyurmaz .TW de bağımsız bir firma olarak kendi ekonomisini yönetmekle de yükümlü aynı zamanda o yüzden 3-5 tane fan için ekstra içeriğe zaman harcayacaklarını sanmam arkadaşın dediği gibi yeni oyuna başlamış olmaları mümkün .
TW'de işin memnuniyetinden çok ticareti ağır bastı her şirkette olduğu gibi. "Ne kadar daha fazla para kazanırız" diyerekten genele oynadıklarına eminiz artık. Sadeleştirmeye çalıştıklarını da biliyoruz. Oyun strateji janrası oyuncularına oynamıyor, her türlü kulvara beğendirmeye çalışıyor.
 
Çok doğru, rakip yok. FIFA gibi düşünün işte, her yıl önceki oyunun aynısını çıkarıyorlar hiç bir şey yapmadan sonraki oyuna geçiyorlar rakipleri olmadığı için. TW hala EA kadar kötü değil ama yine rakipleri olmadığı için rahatlar, başka firmaların birebir veya çok yakın bir konseptte oyun çıkarmaları lazım.
Yanlış bir örnek. FIFA nın asıl oyuncuları hallerinden sonuna kadar memnunlar ve oyun çıkışından yenisi gelene kadar eklenti gelip duruyor. FIFA sadece kariyer ve PC oyuncularını memnun edemiyor ki ihtiyaçları yok. MB ne temel oyuncularını nede yenilerini memnun edecek bir oyun değil, şu anki hali ile hayal kurarak RPG yapabilen arkadaşlar hariç onlar çok keyif alıyorlar haydut vs olurken.
 
Yanlış bir örnek. FIFA nın asıl oyuncuları hallerinden sonuna kadar memnunlar ve oyun çıkışından yenisi gelene kadar eklenti gelip duruyor. FIFA sadece kariyer ve PC oyuncularını memnun edemiyor ki ihtiyaçları yok. MB ne temel oyuncularını nede yenilerini memnun edecek bir oyun değil, şu anki hali ile hayal kurarak RPG yapabilen arkadaşlar hariç onlar çok keyif alıyorlar haydut vs olurken.
Hayır ikisi tamamen aynı şey. Eski fifa oyuncuları yenilerinin kötülüğünden ve sadece para tuzağı olduğunu kabul eder ve şikayet eder, yeni fifa oyuncularının çoğu zevk alır. Bannerlord için de aynı. Yeni oyuncuların çoğu zevk alıyor, forumdakilerin çoğu eski oyuncu ama forumda bile oyunu bu kadar savunan kişi var. Steam oylarına bakın, erken erişim incelemelerine bakın hepsi olumlu maalesef.
 
Ama tamam da sonuçta sonuçta oyunun bir ismi var. İnsanlar Warband oynadıkları için bu oyunu satın aldı. Oyunu tamamlamadan dlc sızıntısı vermek çok büyük hatalı şirketin geleceği açısından. İnsanlar bu oynu "aa EA/Ubisoft bir oyun yapmış nasılmış bir deneyelim" diye almıyor. Eğer Bannerlord'a ticari amaçla bakılır ve oyun güzelleştirilmezse M&B serisinin havası düşer, karizması çizilir. Şu an çok kişi tam sürümün nasıl olacağını bekliyor. Bu zamana kadar erken erişim iyi yönetilemedi. Şu an geldiğimiz noktada o kadar patch almış bir oyuna hala bomboş diyorsak ilk erken erişime çıktığındaki içerik boşluğuna bakın. Şunu diyebilirim, eğer tam sürüm insanları tatmin etmezse ileride insanlar M&B ismini gördüğünde oyunu satın almaz. Oyuna bilmem "new scene" diye bilmem kaç tane şehir getiriyorlar. Kimse demiyor mu oyuncular boş boş şehrin içerisinde niye gezsin manzara desen outher mesh'lerden ibaret. Yap abicim şu bir evi 10bin dinara satın alabiliyorsun diye. Yap ana haritada küçük bir yer koy ismini bilmemne malikanesi 100bin dinara satın alınabiliyor de. Yani hiç mi kafanızı ilginçliğe çalıştırmıyorsunuz. Warband'da kitap okuma tarzı bir şey vardı koy mesela onu içine 10 sayfa yazı yaz eski Kalradya tarihi diye çok bir şey istemiyor. Hayır bunları yapmak zor desen adamlar onlarca şehri yapıyor level 1,2,3 ayrı ayrı, kuşatmalarda ayrı, mevsimlerde de ayrı ayrı tasarlıyorlar. Şehrin içine oyuncu girmiyorsa bunun mantığı ne?
 
Yanlış bir örnek. FIFA nın asıl oyuncuları hallerinden sonuna kadar memnunlar ve oyun çıkışından yenisi gelene kadar eklenti gelip duruyor. FIFA sadece kariyer ve PC oyuncularını memnun edemiyor ki ihtiyaçları yok. MB ne temel oyuncularını nede yenilerini memnun edecek bir oyun değil, şu anki hali ile hayal kurarak RPG yapabilen arkadaşlar hariç onlar çok keyif alıyorlar haydut vs olurken.
İşte o şikayet eden kısım asıl oyuncular değil kariyer ve PC oyuncuları. FIFA cı bir çok insan tanıyorum yerli yabancı her sene FIFA sını ön sipariş eder tek şikayette duymam kendisinden ve ben kariyerci olarak sevdiğim kadar nefret ediyorum FIFA dan hiç bir gelişme AI iğrenç seviyede kötü tam bir robotik zeka. Her maç uzaklardan plase gol atıyor vs. Vs. Örnek vereyim Enis kirazoğlunu tanıyorsundur o bir kariyer oyuncusu ve FIFA dan hep şikayet ediyor. Castro diye bir yayıncı var tam bir ultimate team ci ve çocuk her sene aynı heyecan ile oynuyor. daha da açamam :grin:.
 
Last edited:
Bayram diye bütün oyunlar ek paket çıkartır yeni içerik yayınlar millet tatilde oynasın diye, bizimkilerde bayram tatiline 15 gün erken çıkmış pişkin pişkin bayram öncesi yama beklemeyin diyorlar he :grin:
Yok hani bişey bekleyen de yok, gelecek yamada yeni 3 beygir, hiç bir birliğin kullanmadığı 2 miğfer 2 zırh gelecek güneşe basınca kendimizi bulduğumuz saçmalıklar sayfalarca anlatılacak ama bu kadarını da beklemeyin demek gerçekten pişkinlik...
Bu oyunda gg, firma da gg, foruma da zaten artık giren çıkan da yok o da gg...
 
Bu oyunda gg, firma da gg
Bunlara katılmıyorum açıkcası, oyunun yaşayacağını düşünmekteyim. TW bıraksa bile modcular bırakmaz, tabi bazı modcular mod yapmayı bıraktı Bloc gibi ama çoğunluk hala duruyor gözlemlediğim kadarıyla. Hatırlarsın Bannerlord Online modu çıkmıştı 8 bin kişi falan oynuyordu bir ara modu, şu an o mod biraz öldü çünkü tam bir co-op modu değildi ve hiç içerik yoktu ama gerçek co-op modları geliştiriliyor onlar çıkınca oyunun bayağı bir daha canlanacağını düşünüyorum. Diğer singleplayer modlar tuzu biberi olur.

Firma olarakta dediğim gibi mücadele yok bu tarz oyunlar konusunda, ileride bir gün canımız Mount & Blade tarzı bir oyun oynamak istese dönüp dolaşıp TaleWorlds'e döneceğiz. Zaten gördüğümüz kadarıyla çoğu oyuncu Bannerlorddan bayağı bir memnun.
 
Bayram diye bütün oyunlar ek paket çıkartır yeni içerik yayınlar millet tatilde oynasın diye, bizimkilerde bayram tatiline 15 gün erken çıkmış pişkin pişkin bayram öncesi yama beklemeyin diyorlar he :grin:
Yok hani bişey bekleyen de yok, gelecek yamada yeni 3 beygir, hiç bir birliğin kullanmadığı 2 miğfer 2 zırh gelecek güneşe basınca kendimizi bulduğumuz saçmalıklar sayfalarca anlatılacak ama bu kadarını da beklemeyin demek gerçekten pişkinlik...
Bu oyunda gg, firma da gg, foruma da zaten artık giren çıkan da yok o da gg...
bayram tatiline çıkmalarının bir kaybı olmaz oyuna, zaten tatil yapmadıkları zaman dilimlerinde ortaya çıkan ürün ortada. hatta salsınlar şöyle bir sene falan bir tatil yapsınlar. bu süreçte çok yoruldular, gelen harika güncellemelerden sonra buna ihtiyaçları var diye düşünüyorum.
 
bayram tatiline çıkmalarının bir kaybı olmaz oyuna, zaten tatil yapmadıkları zaman dilimlerinde ortaya çıkan ürün ortada. hatta salsınlar şöyle bir sene falan bir tatil yapsınlar. bu süreçte çok yoruldular, gelen harika güncellemelerden sonra buna ihtiyaçları var diye düşünüyorum.
puahahahaahha bence de
 
bayram tatiline çıkmalarının bir kaybı olmaz oyuna, zaten tatil yapmadıkları zaman dilimlerinde ortaya çıkan ürün ortada. hatta salsınlar şöyle bir sene falan bir tatil yapsınlar. bu süreçte çok yoruldular, gelen harika güncellemelerden sonra buna ihtiyaçları var diye düşünüyorum.
haha bu çok iyiydi :iamamoron:
 
Back
Top Bottom