Mount & Blade II: Bannerlord - Tartışma Konusu

Users who are viewing this thread

Hocam haklısın yani buraya gelip adam almamızı önerdiler deyip harekete geçmezler. Bilmediğimiz bir çok şey vardır elbet ama umarım bir şekilde toparlanır her şey. Ancak nasıl olursa olsun güncellemeleri bir şekilde hızlandırmalarının(üstünkörü olması dışında tabii :smile: ) ve dolu özellikler getirmelerinin gerek olduğunu düşünüyorum ki süreci sorunsuz tamamlasınlar, hem bizim için hem de onlar için.
Aynen öyle hocam, aynı düşüncedeyim
 
bana deseler ki "kardeşim bak biz 1 yıl dedik şu süre zarfında şunu şunu yapabildik, tahmini bir süre daha böyle olacak. Fakat bak bunları bunları planladık, şunların yapım aşamasında bu durumdayız, 1 yıla yetiştiremeyebiliriz ama bütün önerilerinizi bakın şöyle uyguluyoruz".
Toplulukla iletişim bu boyuta bir gelse zaten herkes yumuşar. Şu konuda 6-7 kişi kendimiz çalıp kendimiz oynuyoruz :smile:
 
Modlama araçlarıyla ilgili beklentileriniz neler? Daha araçların ilk sürümü gelecek ama siz gene tam sürümmüş gibi beklentinizi yazar mısınız?

Ben şöyle ufak bir kaç bir şey yazacağım:

Modlama araçlarında toprağı kazabilcez mi?
Devasa haritalar yapabilecez mi?
Haritalarımızı oyunda herhangi bir SP haritası yerine kullanabilecez mi?
Mp+Sp için herhangi bir harita yapıp steam atölyesinde paylaşabilecek miyiz?
Herhangi bir .obj vs dosyasını haritamıza ekleyip bu haliye haritayı SP da kullanabilecez mi?
Herhangi bir modelleme kaynağından(UE blender vs) alınacak herhangi bir model sorunsuz import edilebilcek mi?
Öğretici türkçe video serisi olacak mı? ( TR dökümanyasyon haricinde)
Modlama araçlarıyla ilgili gamescom için bir canlı yayın yapmışlardı. Merak ettiklerinin yarısı konuşuldu ve gösterildi diye hatırlıyorum, yine de bak derim;
 
Modlama araçlarıyla ilgili gamescom için bir canlı yayın yapmışlardı. Merak ettiklerinin yarısı konuşuldu ve gösterildi diye hatırlıyorum, yine de bak derim;


Şu an HT izliyorum yayının yarısından fazlasını izlemiştim, beklentilerimizi paylaşalım istedim sadece. Mesela benim sorularıma kıyasla başka bir beklentin var mı, araçlar gelmeden önce keşke şunlar olsa dediğin?
 
Şu an HT izliyorum yayının yarısından fazlasını izlemiştim, beklentilerimizi paylaşalım istedim sadece. Mesela benim sorularıma kıyasla başka bir beklentin var mı, araçlar gelmeden önce keşke şunlar olsa dediğin?
Valla dostum benim ilk sürümünde pek bir beklentim yok. Pekte anlamam bu modlama işlerinden ama sanıyorum ki düzgün işler pek çıkmayacak gibi. Bir ara Arda başkan araçları bakalım ne zaman patlatıcaklar demişti. Yani bekleyip göreceğiz bakalım nasıl olacak.

Edit: Öğretici videoların olması iyi olabilir gibi, zira bende merak salmak isterim bu işlere. Benim gibi ufak tefek bişeyler modlayabilmek falan isteyen vardır. Böyle bir video serisinin gelmesini umuyorum. Yeni hotfix patch geldi bu arada: https://steamdb.info/patchnotes/5579573/
 
Last edited:
Bende çok dahil olmak istiyorum modlama işlerine hatta modelleme öğrenmek istiyorum özellikle . İşlerin rayına girmesiyle güzel çalışmalar çıkıcak bundan eminim warbandde aynısı oldu.
 
Bu aşağıdaki parlak kaplama ve güzel el zırhı ne zaman oyuna eklendi bilen va mı? Hoş gözüküyorlar. Böyle yenilikleri/çeşitleri görmek hoş oluyor.

W9DJp.jpg


7s4Dh.jpg
 
Modlama araçlarıyla ilgili gamescom için bir canlı yayın yapmışlardı. Merak ettiklerinin yarısı konuşuldu ve gösterildi diye hatırlıyorum, yine de bak derim;


Aşağıda tüm yayında bahsedilenlerin büyük bir kısmını, ingilizcem yettiği kadarıyla kısmen-TR-çevirisi, kısmen özet vs yaparak yazıya döktüm. Yanılma payımı göz ardı etmeden yayını türkçe arayanlar bu çevirimsiden faydalanabilir.

Olumsuz yanıtlar, soruları tam karşılamayan veya alternatif ile çözüm sunan cevaplar, yahut anlaşılmayan yerler ya da eklediğim yorumları KIRMIZI ile işaretlenmeye çalıştım..:

YAYINDA BAHSEDİLENLERLE İLGİLİ ALINTI/ÖZET/YORUMLAR:

Herşeyden önce Murat adının bir mahlas olduğunu düşünüyorum(gerek 32:03 deki konuşma tarzı, gerekse çağrışım yapan ses, beni bu kanıya tekrar itti).



-"Sınırsız alan oluşturulabilir ama bir şeye? dikkat etmek lazım."

-Scene terraininin tamamını, bu gelmekte olan gelişime tabi editor ile yapmayı tavsiye etmezmişler. Detaylarıyla birlikte daha güzel olması için, ücretsiz başka yazılımlarda terraini şekillendirip editöre import etmeyi tavsiye ederlermiş(houdini & world machine - 3rd part free? tools)

-Referans olarak "adam" boyu kullanılabilirmiş.

-Import Heightmap ile basit ve gerçekçi dağlar için yükseltiler hızlıca eklenebiliyormuş.

-Slope filter yardımı ile belirlediğimiz yükseltiler arasına kaplama atılabiliyor(taşlık bölgeler vs oluşturmak için).

-Taşlık bölgelerin(Rock kaplaması) çok tekrarlayı görüntüsünü kırmak için(zaten oynanabilir alan dışında kaldıklarından), Size U larını 5den 25e çekebilirmişiz.

-Taşlık renklendirmesi mümkünmüş.

-Slope filter yardımıyla alçak alanlara hızlıca çimen ekleme/renklendirme.

-Terrain consist of notes/nodes??. Bunun üstünde birden fazla terrain katmanını oluşturabilirmişiz. 4-5 katmandan fazlasına eklemeler yapmak performansı kötü etkilermiş.

-Releasing of the modding tools?: "tahminimce birkaç hafta içerisinde hazır olacak"

-Height mapları import edebildiğimiz gibi, export da edebiliyormuşuz, diğer programlarla düzenlemek/detay vermek istenirse, mümkün.

-Scene editör tam performanslı kullanmak için oyunda istenen sistem gereksinimlerinden biraz daha fazlası lazımmış.

-Oyundaki tüm haritalar(zaman zaman 3rd partda detay verilse de) bu scene edötürümüz ile yapılmış.

-Flora eklerken densityi 60 civarı yüksek tutarsak çalılar etrafı güzel kaplar imiş, ama performansa dikkat etmek gerekmiş. Otlar da çok uzun olursa vahşi hayvan saldırına uğrayabilir oyuncular otları kısaltmak münkün.

-Flora terrain meshes vs hepsinin renkleri değiştirilebilirmiş.

-Modların oyuna yüklenme şekliyle ilgili bir değişiklik olmayacakmış.

-Ana menüde E ye basınca mod ekranı gelicekmiş.

-Eğer topluca normalinden biraz daha küçük ağaçları uzaktaki dağların dibine eklersek, bu numara dağların daha büyük olduğu izlenimini uyandırmamıza yardım edermiş.

-Terrain çoook uzaklarda devam ediyormuş gibi bir ilizyon için, dağların arkasına nodes/enttities/meshes tipi şeyler konabiliyormuş. Bu uzaktaki ilizyonik dağlardan birkaç tane birden eklenebiliyormuş. Bu yapay dağları esas terrain içeriğiyle daha bir uyumlu göstermek için, yapay dağlara yapay ağaçları "bilboard"? olarak hazırlayarak ekleyebiliyormuşuz. Fakat bu yapay ağaçları scene editör vasıtasıyla renklendiremiyormuşuz, gene haricen "bilboard" olayına dönerek orada istenen formatı/rengi verip eklemek gerekmiş.

-Eklenen birimleri rahatça hareket ettirmek/detaylarla bazı kolaylıklarla uğraşmak mümkünmüş. Zaman kazandıran kısayollar varimiş.

-(Çokpoints kesin checkpoints değildir acaba bu hangi kelime?)

-"Çizerek? duvarları şekilini belirlemek mümkün mü?" tarzı bir soruya, çizimle? değil ama script ile eklenen mesh_bender sayesinde duvarlara istenen eğim, dolayısıyla kısmen şekli vermek mümkün cevabı var.

-Yaptığımız mekanı, oyuniçinde karakteri kullandığımız gibi test edebiliyormuşuz. Etrafta yürüme/dolaşma vs.

-Objelere custom texture ekleyebilirmiyiz sorusu olumlu yanıt alıyor.

-Modlama araçlarından scene editor haricinde bazı yerlerde bazı şeyler için de texture ile ilgili bir şeyler varmış. Mesh meterial texture workflow tarzı import edilebilir şeylerle ilgili.. Ayrıca texture of the meshi bir şeyin içinde değiştirebiliyormuşuz.


-Örneğin; bir evin texturelarını her birini tek tek değiştirebiliyormuşuz.


-Bir scene yaparken bir şeyleri değiştirdiğimizde otomatik kaydoluyormuş oraya, aynı sceneyi tekrar yüklerken sorunsuz geliyormuş, ama ayrıca bir yere bir şey kaydekmek için haricen prosedör izlenmeliymiş.

-(38:50 ile 38:03 burada sorulan soruyu anlayamadım. Cevap da biraz hızlı geçtiğinden fazla anlamadım, detayların/sıklığın performansla ilişkisi anlatılıyordu. Önemliydi neyse gelince görürüz.)

-Çok büyük sayıda geri almalar yapmadıkça, detayda, geri alma/aldığını geri koyma özelliği mevcut ve sorunsuzmuş.

-Detail flora painting tool ile detay çalışması mümkünmüş.

-Terrain layer tool ile topluca ağaç vs eklemek ve renklerini vs de topluca değiştirmek mümkünmüş. Fakat detail flora painting tool da ise sonradan renk değişimi vs olmuyormuş. Tek tek, daha detay, önceden belirlenmiş işler için uygunmuş.

-Decals.. Add decal menüsünden kan izi, su birikintisi vs eklenebilirmiş. Scriptle texture üstü rassal eklenebilen decaller de varmış.

-4 farklı mevsimi kolayca aynı sceneye uyarlayabilirken, ayrıca hangi sezon nelerin gözüküp gözükmeyeceğini de belirlemek mümkün olacakmış.

-Scene editörün ötesinde hangi araçları sağlayacaksınız diye soruluyor. Yeni assetslerle?(meshes, materials, textures, skeletons, animations) ilgili modifiye edici araçların olacağı, model ön-izleme aracının sunulacağı, cloth editör, particle editor, risizing? edötür ve flora editörün modculara yayımlanacağı söyleniyor. Bu araçların hepsiyle ilgili uzun videolar hazırlamayı da düşünüyorlarmış.

-Terrainin physics materialını belirleyerek yolda yürürken veya bir yere kılıç vurduğunuzda nasıl bir sesin çıkacağını vs belirlemek mümkünmüş.

-Scene içinde kale vb yapıların daha gelişmiş formları seviyelere dökülmüş(levels) ve tek tıkla ulaşılabilir kılınmış. En basit formasyondan en gelişmiş haline sceneyi ayarlayıp geçişkenlik sağlanır bir şekilde tasarım yapmışlar.. Ayrıca benzer şekilde/mevsimlerdeki geçişkenlik gibi yerleşkenin savaşta olup olmamasına vs göre şekillenebilen bir yapılaşma geçişkenlik imkanı(level) da var (Buralarda ifade edilen kelime çokpoint mi checkpoint mi shockpoint mi nedir hangi kelime bilen yazsın plz) . Bu scene geçişkenliği/seviyeleriyle ilgili bir konuda modcular script de kullanabilirmiş.

-Botların pozisyon alması ve hareket biçimleriyle ilgili açıklamalar var. (Yaparken öğrenmeye bırakıyorum bu kısmı) (Bir de konuyla ilgili bir şeyler söylemek istiyorum..Bugün özel savaşta, savunan takımın komutanı olarak surlardan atlayıp koçbaşını iten botların arkasına gittim, aramızda 2 adım mesafe var, sağa sola ileri bakarak defanslanıp koçbaşı itmekten; biri dönüp "yakındaki bana" bakmadı bile. Oysa hepsi birlikte beni öldürüp tekrar koçbaşı itme formasyonuna girmeliydiler..)

-Nagivation mesh ve AI hareketleriyle ile ilgili yaptıkları iyileştirmelerle birlikte bazı bilgilendirici ifadelerden söz ediliyor. Moddcular için önce komple yüzeyi bu mesh ile kaplama ve sonra özel yapılar için bunlarla olan bağlantılama işlemlerini yapma gibi öneriler ifade ediliyor.

-Bazı sorulara yanıtlarda bahisler: Scene içerisindeki gelişimsel geçişler(levels) çok fazla sayıda olabilir ve oyun da bu geçiş içeriği hazırsa istenen geçiş seviyesini kullanır/run. Bir kuşatma scenesini testler öncesi tamamen bitirmek 10-15 gün alıyor, ama sonrasında özellikle kuşatma ve AI dolayısıyla çok fazla test yapılması gerekiyor, en baştan en sona testlerle birlikte 1 ay kadar sürüyor.

-Göl ve akarsu yapmak için birçok yol varmış. En kolay yolu gösterirken açılan çukur birikintisi "outer"? adlı bir şey ile boşaltıldı, tüm haritada su seviyesi yükseltilerek bu boşlukta nehir yapıldı.

-Önemli sorular: " yaptığımız haritayı oyuna nasıl ekleyebiliriz" + " eklediğimiz haritanın nerede spawn olacağını nasıl tanımlarız"

Yanıtlar: Yeni harita kaydedip town olarak settlement's exime?de düzenleyebilirmişiz. Veya olan scenenin adıyla düzenleyip üstüne yazılabilirmiş.
Spawn tanımlaması için de battle terrain exime? varmış. Hangi alanı hangi oranla göreceğimizi vs buradan tanımlayabiliyormuşuz, bazı sceneler/terrainler sadece bazı yerleşkeler için pre-defined atanmış, başka scenelerin oransal olarak buralara gidip açılma şansı yokmuş, battle scenes/settlement ayrımı varmış burada.


-Scenede farklı düzeylerde yamur/kar yağdırma, üstü kapalı alanların ıslanmaması gibi durumlar mümkünmüş.

-"Scenede AIyi test edebiliyor muyuz yoksa oyuna girmemiz mi gerekiyor" sorusuna cevap: Start mission sekmesi ile editör içinde bunu yapmak mümkünmüş.

-Meshblend: Terraini boyarken meshin de bir kısmını boyayabilmek mümkünmüş, böylece meshleri güzel bir şekilde terrainle uyumlu hale getirilebiliyormuş.

Not: 1.5-2 saatte anca bitti. TR çevirişi işi yapan arkadaşlara selam olsun.




Modlama araçlarından neler bekliyorum VERSUS sadece bu yayında bulduklarımı karpıştırınca, tam cevap alınamayanlar:

Modlama araçlarında toprağı kazabilcez mi?
Devasa haritalar yapabilecez mi?

Mp+Sp için herhangi bir harita yapıp steam atölyesinde paylaşabilecek miyiz?
Herhangi bir .obj vs dosyasını haritamıza ekleyip bu haliye haritayı SP da kullanabilecez mi?
Herhangi bir modelleme kaynağından(UE blender vs) alınacak herhangi bir model sorunsuz import edilebilcek mi?
Öğretici türkçe video serisi olacak mı? ( TR dökümanyasyon haricinde)
-Bilgisayarımızı zorlayacak kadar çok model/entry eklenebilecek mi? Yoksa 20 tane model eklediğimizde bizi durduracak kötü bir sınırlama olacak mı?
-Düzinelerce ekleme yapılmış bir harita ne kadar optimize olacak?


Tam anlamıyla sadece 1 sorum düştü :roll:
 
Last edited:
Sınırsız alan oluşturulabilir ama bir şeye? dikkat etmek lazım.
Dikkat et dediği şey eğer çok büyütürseniz dokuların bozulmaya başlayacak olması.
Çokpoints kesin checkpoints değildir acaba bu hangi kelime?
Chokepoint yani dargeçit.
Xml dosyalarından bahsediyor.
Çizerek?
Çizmekten kastettiği mouse ile basılı tutarak duvar örmek.
Terrain consist of notes/nodes??
Nodes yani sanırım o gördüğümüz haritayı bölen kareler.
 
Modlama araçlarıyla ilgili gamescom için bir canlı yayın yapmışlardı. Merak ettiklerinin yarısı konuşuldu ve gösterildi diye hatırlıyorum, yine de bak derim;

Beni gayet tatmin etti. Tools konusun da iyi yatırım yaptıklarını düşünüyorum. Oyunu buraya getirenen en büyük etken topluluk merkezi ve modlar.
 
Artık güncelleme de gelmez oldu xD Kesin mod araçlarıyla yine önemsiz bir güncellemenin üstünü örtecekler. Çok fena vibe alıyorum kesin böyle olacak. Sonra bir iki ay daha bekleriz güncelleme için.
 
Erken erişim sürecinin "planlanma göre" ne zaman biteceğini bilen var mı? Tabii ki ertelenicek ona hiç şüphe yok fakat suanki verdikleri söz nedir?
 
Erken erişim sürecinin "planlanma göre" ne zaman biteceğini bilen var mı? Tabii ki ertelenicek ona hiç şüphe yok fakat suanki verdikleri söz nedir?
kalan 6-7 ay da bu hız da toparlanmaz bu oyun net ertelenecek.
 
Steam açıklamasında 1 yıl diyor yani 6-7 ay civarı bir süre kaldı.Ama tabiki ertelenecek henüz insanların beklediği özellikleri geçtim kendilerinin ekleyeceğiz dediği iç savaş isyanlar vs hiç bir şey eklenmedi.
 

Mod araçlarını getirsinler de şu adamları mutlu etsinler. Bana kalırsa ne kadar erken getirirlerse o kadar iyi zira ea bitene kadar modlar olmadan oynayan kalacak mı belli değil.
 
Steam açıklamasında 1 yıl diyor yani 6-7 ay civarı bir süre kaldı.Ama tabiki ertelenecek henüz insanların beklediği özellikleri geçtim kendilerinin ekleyeceğiz dediği iç savaş isyanlar vs hiç bir şey eklenmedi.
Özellik eklemeyi geç halen oyunun stabilitesi yerlerde sürünüyor. Kaç ay olmuş halen adamlara yükleme mesafesi sorunları ile ilgili video atıyorum, halen köye girdiğimde insanlar ışık hızında yürüyor felan. Özelliklerden ümidimi keseli çok oldu şu oyunu oynanılabilir yapsalar yeter.
 
Bence temel sorun oyuncu kitlesi ile iletişim eksikliği olmaya devam ediyor. Tabi ki şirketin şu anda gözbebeği olan ve dünya çapında ses getiren oyununa ilişkin detaylı planlamaları, çalışma takvimi v.s. vardır. Aksini düşünmek mümkün değil. Ancak şirketin (tahminimce anladığı ama) görmezden geldiği konu şu: Bu süreçleri merak ediyoruz.

Oyuna eklenecek içerikler, teknik güncellemeler ve bunlara ilişkin çalışma süreçlerini oyunun temel oyuncu kitlesini oluşturan bu forumun yerli/yabancı kullanıcıları ile belli ölçülerde paylaşmak amiyane tabirle "gazımızı alacaktır". Örneğin haziran ayında (yanlış hatırlamıyorsam) bir duyuru yapılmıştı. 1.4.3'ün gelmesi çok uzun sürdüğü için şirket böyle bir duyuru yaptı. İyi de oldu. Şu an ise artık kitlenin temel beklentisi "güncelleme" değil. Ne yapacaksınız? sorusunun yanıtı. Yaşayan bir açık dünyada gerçek bir RPG deneyimine imkan sağlayacak keyifli ve sevdiğimiz bir oyun betası var elimizde. Ancak içi büyük oranda boş. Bu oyunun içi nasıl doldurulacak? Veya doldurulacak mı? Birkaç ekleme yapıp teknik ayağı çözdükten sonra "alın oyun bu" mu denilecek, yoksa, her şehri, her köyü, her npc'si ile verdiği görevleri ile, evliliği, turnuvası, ava çıkması, kervansarayları, kampları, iklimlerin mevsimlerin oyun üzerindeki etkisi ile, yeni asker ağaçları oluşturma imkanları, ele geçirilen sığınakların üs yapılıp oyuncunun aktif bir haydut kampı kurmasına izin veren dinamikleri ile (ve aklıma gelmeyen daha nice olasılık) benzersiz bir oyun mu sunulacak.

Ya da başka bir fikri varsa şirketin nedir o fikir?

Şirket bu oyunun gelişimine dair ne düşünüyor/planlıyor? Soru bu. Yanıt ise vergi dairesi duvarı griliğinde bir umursamazlık. E hocam vallahi ayıboluyor billahi ayboluyor, aybolu, ay, a...

Edit: Bir de şöyle bir ekleme yapayım, Şirket yöneticilerinin bence kavrayamadığı veya hesaba katmadıkları bir şey var, o da değişen kuşak. Şirket yöneticileri geçmişte de tüm oyunlarının erken erişim olarak çıktığını ve oyuncu kitlesinin de kollektif katkıları ile oyunların nihai halini aldığını söylüyor. Evet bu geçmişte böyleydi ancak son çıkardığınız oyunun tarihi 2010 warband. O tarihte daha akıllı telefonlar herkesin cebinde değildi, telefonlarda internet neredeyse yoktu, internet hayatın her alanında bu kadar etkin değildi. Şimdi açıkça görüyoruz ki bir çağın değişimine tanıklık ediyoruz. Sosyal medya uygulamaları ile devasa gündemler bir anlık olarak tüketilebilir vaziyette. İnsanların bekleme, bir konuyu sürekli takip etme eşikleri inanılmaz düşmüş durumda hele Z kuşağı için hayatın dinamizmi normalin 3 katı işliyor. Şirket belki 15-20 yıllık alışkanlıkları ile devam ediyor ama hayat artık öyle işlemiyor. Bence üzerine düşünmeleri gereken bir nokta da bu.
 
Last edited:
Back
Top Bottom