Users who are viewing this thread

Mount & Blade, Armağan Yavuz ve İpek Yavuz tarafından yaratılan, Türk oyun firması TaleWorlds tarafından geliştirilen ve ilk oyunu 2008'de piyasaya sürülen, Orta Çağ temalı açık dünya, aksiyon-rol yapma video oyunu serisi.

İçindekiler​

Gelişim[değiştir | kaynağı değiştir]​

İlk olarak 2004'te "Warrider" adı altında indirilebilir bir sürümü yayınlanan oyun, daha sonraları Mount & Blade adını aldı ve 2008'e kadar geliştirilmeye devam edildi. 2008'de ise tam sürümü yayınlandı.[1] 2009'da Mount & Blade için Warband adında bir genişleme paketi duyuruldu. 2010'da da piyasaya sürüldü. 2011'de Sich Studios, TaleWorlds ile anlaşmış ve TaleWorlds'ün yayımcılığınla Ateş ve Kılıç romanını Mount & Blade'ye uyarlamıştır. TaleWorlds 2012'de de aynı şekilde Flying Squirrel Entertainment ile anlaşmış ve Warband için Napolyon Savaşları indirilebilir içeriğini piyasaya sürmüştür. 2014'de ise TaleWorlds bir mod geliştiricisi ile anlaştı. Warband için bir indirilebilir içerik olarak Viking Conquest piyasaya sürülmüş, 2015'te var olan hataların çözümü için içeriğin yeniden yapılmış hali olan Viking Conquest Reforged Edition sürümü yayınlanmıştır. 2012'de duyurulmuş olan serinin son oyunu Bannerlord ise Erken Erişim olarak Mart 2020'de piyasaya sürüldü.

Ana seri[değiştir | kaynağı değiştir]​

2020 itibarıyla seri on milyonu aşkın kopya satmıştır.[2]

Mount & Blade[değiştir | kaynağı değiştir]​

Ana madde: Mount & Blade (video oyunu)
İlk versiyonu 2004'te yayınlanan[1] ve 2008'de tam sürüm olarak yayınlanan Mount & Blade, Kalradya isimli hayali bir evrende 5 krallığın (Warband sürümünde 6) savaşını ve çekişmelerini konu alır. Oyuncu, ismini ve hikâyesini kendi belirlediği bir ana karakter ile bir gezgin olarak geldiği bu evrende kendi kaderini belirleyecektir.

Mount & Blade: Warband[değiştir | kaynağı değiştir]​

Ana madde: Mount & Blade: Warband
Mount & Blade için bir genişleme paketi niteliğinde olan Warband, Aralık 2009'da duyurulmuş ve Mart 2010'da piyasaya sürülmüştür. Yeni eklenen birçok özelliğin yanı sıra çok oyunculu mod da eklenmiştir. Harita değiştirilmiş, hikâye kısmen düzenlenmiştir.

Mount & Blade II: Bannerlord[değiştir | kaynağı değiştir]​

Ana madde: Mount & Blade II: Bannerlord
Ana serinin ikinci oyunu olan Bannerlord; ilk oyundan 200 sene öncesini, Kalradya İmparatorluğunun çöküşünü konu almaktadır. İlk olarak 2012'de duyurulmuş, 2020'de erken erişim olarak piyasaya sürülmüş ve hala geliştirmesi devam etmektedir.

İndirilebilir içerikler ve yan oyunlar[değiştir | kaynağı değiştir]​

Mount & Blade: Ateş ve Kılıç[değiştir | kaynağı değiştir]​

Ana madde: Mount & Blade: Ateş ve Kılıç
TaleWorlds'ün izniyle Sich Studios ismindeki bir Rus firması tarafından geliştirilmiş olan oyun, esasen 2008 senesinde yayımlanan Mount & Blade oyununa ait bağımsız bir genişleme paketidir. Paradox Interactive tarafından 3 Mayıs 2011 tarihinde tüm dünyada satışa sunulmuştur. 17. yüzyıl Avrupa'sında geçen hikâyede bazı karakterler, Nobel ödüllü yazar Henryk Sienkiewicz'ın Ateş ve Kılıç isimli kitabından birebir alınmıştır. Kalradya evreninde geçen ana serinin aksine bir romanı konu almaktadır.

Mount & Blade: Warband - Napolyon Savaşları[değiştir | kaynağı değiştir]​

19. yüzyıldaki Napolyon Savaşları'nı konu alan ek paket 19 Nisan 2012'de yayınlanmıştır. Hızlı savaş ve eğitim modları haricinde sadece çok oyunculu oynanabilir. Birleşik Krallık, Fransız İmparatorluğu, Prusya Krallığı, Rus İmparatorluğu ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu olmak üzere oynanabilir 5 ülke vardır.

Mount & Blade: Warband - Viking Conquest[değiştir | kaynağı değiştir]​

İskandinavya ve Britanya coğrafyasında geçen ek paket, Viking İstilası'nı anlatır. 11 Aralık 2014'te yayımlanmıştır.

Teşekkürler:

wikipedia.org
 
Last edited:
Back
Top Bottom