Mod Yapmak İsteyenler İçin Giriş Rehberi

Users who are viewing this thread

Steam Rehber Sayfası

Herkese iyi günler. Bu konuyu açmamın iki sebebi var. Birincisi modlamaya yeni başlayan kardeşlerimize neyi nasıl yapmalarını anlatmak, ikincisi ise –kimse alınmasın- daha tamamlanmamış ve çok işi olan projeleri erkenden sunarak eksi puan alan arkadaşlarımıza neyin doğru olduğunu göstermektir. Eğer yazdığım yazıda bir eksik, düzeltme varsa lütfen profesyonel modcu arkadaşlarımız hatamı bana bildirsin.

Modlamaya Giriş
Öncelikle, “mod” tabirinin ne olduğunu öğrenelim. modifiye etmek, modifikasyon gibi tabirlerden yola çıkarak kısaca mod dediğimiz bu projeleri çoğu oyuna yapabilme imkânımız vardır. Başta Half-Life, Age of Empires gibi oyunlarda olduğu gibi, Taleworlds bize Mount&Blade serisine de mod yapmamıza imkân vermiştir.

Mod Yapmak İstiyorum
O zaman her şeye en baştan başlayalım. Öncelikle şunu bilmelisiniz ki oyunlarda olduğu gibi mod yaparken de üç önemli unsur vardır.

ckr3.png

Mod yapmak istiyorsanız bu üç aşamayı da tamamlamanız gerekmektedir. Herkesin yeteneği, alanı farklıdır. Kimi modcu harita tasarımında daha tecrübeliyken kod yazılımına becerisi yoktur. En güzeli eğer zamanınız varsa üçünde ustalaşmanızdır. Eğer vaktiniz ve ilginiz yoksa yeteneğinize uygun olan tarafa yönelmenizi öneririm. Çoğu mod, oluşturulan ekipler tarafından yayınlanır ve bazı modlar fazlasıyla oynanmışsa firmalar tarafından değerlendirilir. Fakat bu dediğim ile gaza gelip zengin ve ünlü olma hayallerine kapılmayın. Dediğim gibi, eğer bir mod yapmak istiyorsanız ekip kurmanızı şiddetle öneririm. Fakat bunların öncesinde, bir fikriniz varsa bunları kâğıda veya bilgisayarda Word ‘e dökmek en iyisidir.

Kafamda Bir Proje Var
Çoğu insanın kafasında canlandırdığı hayali dünyalar, karakterler olur. Yeteneğine güvenenler ise bunları mod olarak oyuncuların önüne sunar. Peki, kafanızdaki projeyi nasıl kâğıda dökersiniz? Herkesin yöntemi farklıdır. Kimi modcu projesini kâğıda döker, çizer ve planlar. Kimi modcu ise bilgisayarında verileri toplayarak projesini belirler.

cstu.png

Projenizi oluştururken, örnek vermek gerekirse “Anadolu Beylikleri” adlı bir projenizin olduğunu varsayalım. O tarih ile ilgili bulabileceğiniz tonlarca doküman mevcuttur. Bulduğunuz adresleri, fotoğrafları, bilgileri klasörleştirerek saklayabilirsiniz.

Projeme Başlamaya Hazırım
Eğer tasarladığınız proje boyunuzu aşıyorsa, öncelikle yapacağınız iş bir ekip oluşturmaktır. Bunu ise çeşitli yollarla sağlayabilirsiniz. Eğer yeteneğine güvendiğiniz bir modcu varsa, ikili diyaloğunuzun iyi olması veya projenizin sağlıklı ve sağlam olduğuna inandırırsanız ekibinizi oluşturmak daha kolay ve hızlı olacaktır. Eğer yeteneğinizden çok daha büyük bir projeyi modcuya sunarsanız teklifinizi reddetme olasılığı çok yüksektir. Bunu aklınızdan çıkartmayın. Ekibinizi topladığınızı varsayarak modu sunmanın üç aşamasına geçelim.

1- Kod Yazılımı
Öncelikle şunu bilmeliyiz ki her oyunun kodlama sistemi farklıdır. Mount&Blade serisinde Phyton dili kullanılıyor. Kesinlikle unutmayın ki Phyton ‘un her sürümü işe yaramıyor. Modcular tarafından kullanılan sürüm 2,7 ‘dir. Kodları yazmak için ise Taleworlds ‘ün ana sayfasından Modül Sistemi indirmeniz gerekecek.

Phyton İndirdim, Kurdum. Ne Yapacağım?
Windows 7 için:
Bilgisayar ikonuna sağ klik > Özellikler > Gelişmiş Sistem Ayarları > Gelişmiş > Ortam Değişkenleri
Orada bizi ilgilendiren tek şey Path. Path ‘e tıkladıktan düzenleye tıklayın. Daha sonra klasör dizininde yazılanları silip yerine C:\Python27 yazmanız gerekmektedir.

Buraya Kadar Her şey Tamam. Sırada Ne Var?
Modumuzun klasörünü oluşturacağız. Yapacağımız işlem oldukça basit. Mount&Blade: Warband ‘i kurduğunuz klasöre eriştikten sonra Modules klasörüne girin. Oyunun orijinal modülü Native ‘dir. Biz ise ana oyuna bir şey yapmamak için kendi modülümüzü oluşturacağız. Öncelikle yeni bir klasör oluşturun. Bu klasörün adına projeniz için düşündüğünüz bir isim, eğer düşünmediyseniz kısaca Proje koyabilirsiniz. Daha sonra Native klasörünün içindeki bütün dosyaları kopyalayıp Proje klasörünün içine yapıştırın.

9b83.png

Modül Sistemi
Buraya kadar her şeyi kusursuz bir şekilde yaptıysak yavaşça Modül Sistemine giriş yapalım. Hayallerinizi gerçekleştireceğiniz yer burası. Çift kılıç, gemi yolculukları, uçan develer, Nazgüller, her şey buradan yapılır dostlar. Eğer yaptığımız bir modu insan bedeni olarak düşünürsek, Kodlama kısmı vücudumuzun beyni ile eşdeğerdir. Yürüme, koşma, saldırma, komutlar, görevler, kısacası oyunu oyun yapan her şey buradan yapılıyor. Modül sistemini Not defteri ile veya çoğu kodcunun kullandığı Notepad++ programı ile düzenlemeniz mümkündür. Modül sistemini indirdikten sonra ilk olarak module_info.py dosyasını bulun. Çift tıklamayacaksınız, bunu unutmayın. Eğer çift tıklarsanız, Phyton kendi programında derlemeye çalışacak, yani bir işe yaramayacak. Sağ klik ile aç dedikten sonra Not defteri veya Notepad++, hangisi sizin hoşunuza gidiyorsa onu seçin. Açıldıktan sonra karşınızda böyle bir şey göreceksiniz.
Code:
# Point export_dir to the folder you will be keeping your module
# Make sure you use forward slashes (/) and NOT backward slashes (\)

export_dir = "../WOTS/Modules/Native/"
#export_dir = "C:/Program Files/Mount&Blade/Modules/Native/"
Burada değiştireceğimiz kısım export_dir olacak. Neden? Modumuzu tanıttığımız kısım burası. Modülünüzün dizinini oraya yapıştırın. Örnek vermek gerekirse:

74u6.png

Klasör dizinlerinin arasında “\” olduğunu fark edeceksiniz. Onları “/” ile değiştirin. Bu işlemden sonra modüle_info.py ‘yi kapatabilirsiniz. En başta build_module.bat göreceksiniz. Eğer atladığınız bir yer yoksa hata vermeyecek ve derleme işlemi tamamlanacaktır. İşlem bitince şu sonuç çıkacaktır.

5q369.gif

Zor olanı başardınız. Tebrikler! Çayınızdan bir yudum alın, devam ediyoruz.

Derlemeyi Yaptık, Ama Burada Tanımadığım Abiler Var
header_*.py = Bunu kullanmanız pek önerilmez. Kullanabileceğiniz tüm bilgiler header_operations.py ‘de yer almaktadır.
ID_*.py = İleride anlatılacak.
module_*.py = Bütün işiniz aslında burada. Ekleyeceğiniz objeler, silahlar, sahneler hep buradan ayarlanacak.
process_*.py = İleride anlatılacak. Fakat yeniyseniz bu işte dokunmanız önerilmez.

2- Modelleme
Modelleme kategorisinde bilmemiz gereken üç şey var. Birincisi model, ikincisi animasyon ve üçüncüsü kaplama. Haritamızda çevreyi süsleyecek vazolar, binalar, silahlar, hatta insanların modellerini yaparsınız, gerektiğinde animasyon eklersiniz. Böylece modunuz daha şık, daha göze batan bir proje olarak öne çıkar. Model yapmak için oldukça fazla opsiyonunuz var fakat Mount&Blade modcuları çoğunlukla 3ds Max veya Wings 3D programlarını kullanırlar. Animasyon yapmak için genellikle kullanılan program 3ds Max ‘tir. Kaplama yapmak isteyenler için yine birden fazla program mevcuttur. Öne çıkanlar Photoshop ve GIMP programlarıdır. Taleworlds oyunlarının kullandığı kaplama formatı .DDS ‘tir. Photoshop kullanıyorsanız, DDS plugini kurmanız gerekmektedir.

kraken.jpg

Model Yaptım, Nasıl Aktaracağım?
OpenBRF programı sayesinde modellerinizi, kaplamalarınızı ve animasyonları ekleyebilirsiniz.

3- Tasarım
Modumuzun tasarım kısmı, kolay görüldüğü kadar aslında en zor kısımlarından birisidir. Çoğu kişi harita yapmayı, 3-5 ağaç ekleyip üstüne birkaç yükselti yapmak zannediyorlar. Fakat kesinlikle öyle değildir. Özellikle Çoklu Oyuncu haritalarını tasarlarken iki takımın konumları, şehrin veya nereyi yapıyorsanız oranın taslağı, yolları, bayrak noktaları gibi düşünmeniz gereken pek çok konu vardır. Kimi haritalar standart şehir boyutundayken, kimi modlarda şehirler en geniş sınırlar üzerine yapılmıştır.

qvii.png

Tek Kişilik Oyunda Nasıl Tasarım Yapmalıyım?
Eğer takılıyorsanız, en basit çözümü internetten referans resimler bularak yaptığınız şehre devam etmektir. İkinci alternatif ise otomatik şehir tasarlayan siteler. Benim hazırladığım bu adres işinize yarayacaktır.
Unutmayın ki harita yapmak bu işin en karman çorban işlerinden birisidir. Yeteneği olan birisi modeli kolayca yapabilir, bir veya iki haftada sağlıklı bir modeli size sunar fakat bir zorluğu elbette vardır. Harita yapmakta böyledir. Sürekli kendinizi geliştirmek adına yeni haritalar yapın. Yaptığınız haritaları bittiğine inandığınızda insanlar ile paylaşın. Olumlu-olumsuz yönlendirmeler ile haritanızı güncelleyebilirsiniz.

5q2iw.gif
5q2jt.gif
5q2kx.gif

Peki, Kampanya Haritası Nasıl Yapacağım?
Thorgrim Map Editor işinizi görecektir. Kullanışı oldukça basittir. Verebileceğim en büyük tavsiye sıklıkla kaydetmeniz olacaktır.

p362.png

Peki, Bundan Sonra Ne Yapacağım?
Her şey sizin hızınıza, bilginize kalmış. Eğer sağlam ve birbirine güven veren bir ekip kurarsanız, amacınıza o kadar hızlı ulaşırsınız. Mod yapmak, sağdan soldan modelleri yerleştirip ve Kalradya haritasında Osmanlının olması değildir. Evet, bir çabanın içerisindesiniz fakat bu sadece kendinizi geliştirme yolunda denediğiniz bir projedir. Mod olarak sunmanız emin olun ki size eksi puandan öte bir şey kazandırmayacaktır. Sabırlı olun, sürekli öğrenmeye, bir şeyler vermeye aç olun.
 
Redstone Knight said:
Konu çok oldu bitti olmuş. Bunla şunu yap, şunla ekle tamam sıradaki adım. Kimse demiyor ki bunu nasıl yapacağız ?

Hiç bilmeyenler için -kendi tecrübesinden de katarak- izleyecekleri yolu göstermiş. Aslında forumu biraz karıştırmak lazım neyi nasıl yapacağını görmek için.
 
Back
Top Bottom