WB Menzilli Savaşçı Rehberi

Users who are viewing this thread

The Lich

Master Knight
Yeni bir rehber ile karşınızdayım. Önceklikle belirtmek isterim ki bu rehber CrimsonShroud'un okçu rehberi baz alınarak yazılmıştır. O yüzden çevirirken olabildiğince orjinaline sadık kalmaya çalışacağım ancak tabi ki okçulukta bir eski kurt olan kişinin; yani kendimin tecrübelerimi de ekleyeceğim. Ayrıca bu kadar geç çıkarttığım bütün ahaliye ve diğer okçuluk rehberlerinin üzerine getirdiğim için de onlardan ayrıca özür diliyorum. Orjinal rehber:
http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,104123.0.html

Girizgah
Warband'ın gittikçe daha fazla oyuncusu oluyor, zaten forumda gittikçe daha fazla kullanıcı olmaya başladı. İşte bu rehberi kaleme almamın sebebi de yeni oyunculara yardımcı olmak ve eski oyuncuların da kendilerince nasiplenmesini sağlamak. Elbette ki Warband'dan önce de okçuluk Mount and Blade'de vardı ve mekanikleri Warband'dakiyle tamamen aynı idi, ancak hedefiniz kodlanmış hareketleri olan bir bilgisayar değil de beyniyle düşünebilen bir canlı olduğu zaman taktikler de epey değişmekte ve karmaşıklaşmakta. Daha fazla öngörülemeyen haraketlere karşı kalınmakta.

Ben okçu olarak oynarken kendimi hep bir yardımcı birim gibi hissediyorum. Hem kendime hem takım arkadaşlarıma karşı gelebilecek olası tehlikeleri arkadan engellemek ve rakiplere tehdit oluşturmak benim misyonum oluyor. Bunu çöyle açıklayayım ki --> Attığınız her okta rakibi seremeseniz bile, dost birimle kapışan rakibe bir veya iki ok sıktığınızda mücadeleyi takım arkadaşınız için oldukça kolay getirirsiniz. Yaraladığınız 4-5 kişinin başkaları tarafından katledilmesi de aynı şekilde veya son vuruşları sizin almanız. Ancak diyeceğim odur ki; rakipler takır takır düştükçe işler yolunda demektir.  Okçuluğun en tatmin edici yanlarından biri takım arkadaşınızla kapışmakta olan bir rakibi oklamak (sektelemek) ve takım arkadaşımızın işini bitirmesini izlemektir benim zevklerime sorarsanız eğer. Belki de biz hiç ok sıkmamış olsaydık rakip eleman bizim elemanı doğrayacaktı sonra da gelip bizi doğrayacaktı. Ama biz naaptık, adamı bir anda sersepelek hale geitrdik ve arkadaşımıza servis ettik.

Okçunun diğer bir konumu olarak, okçular genelde yükselti avantajı bulunan yerlere geçtiklerinden savaş alanına daha hakim bir bakış açısına sahip olurlar. Bu sayede savaş alanındaki son gelişmeleri, düşmanların ne yöne hareket ettikleri gibi, takımına haber veren bir gözcü görevini üstlenebilirler. Kale savaşlarında ise takviye kuvvet gerektiren yerleri bildirebilirler.

Bir not olarak belirteyim ki, ben genelde daha dikkatli ve hesaplayıcı bir oyuncu olmaya çalışıyorum ki özellikle okçu olarak oynarken. Bu şu anlama geliyor ki, sadece skor tablomu doldurmak için gereksiz riskler almaktan kaçınıyorum. Özellikle Kuşatma oyunlarında respawn süresi daha uzun olan savunmadaysam. Elbette ki riskli oynanması gereken zamanlar olacaktır, bayrak tehdit edildiği zaman dikkatleri dağıtmak için yerini belirtmek veya az süre kaldığında bayrağı ele geçirmeye çalışmak gibi, veya veya  dört kişinin arasına dalıp üçünü beraberinde götürmek gibi (aslında hepsini siz almıyorsunuz onlar da katkıda bulunuyorlar). Ancak şunu söyleyebilirim ki dikkatli ve sağlamcı olarak oynadıkça bu beceride ustalaşmanız daha hızlı oluyor. Yani daha çok hayatta kalma temalı bir rehber hazırladım.


Aşağıdaki liste bir okçunun oynarken kafasından en çok geçirmesi gereken noktaları içermekte. Bu prensipleri ilerde detaya inerek inceleyeceğim ancak bunlar kabaca:
- Hedef önceliğini seçmek (hangi adamlara nişan almalı)
- Avantajlı noktaları değerlendirme (hangi noktadan ok sallamalı)
- Hayatta kalma becerileri (nereye kaçmalı, napmalı)
- Arbede ortamına ne zaman ve nasıl ok atılmalı (aman salla gitsin. tutarsa senindir, tutmazsa hiç senin olmamıştır. /değil tabi ki :smile:)

Temeller
Aşağıdakiler okçuluğun temel bilgileridir, bu temelleri anlamak iyi bir okçu olmak için ilk ve temel basamaklardır.

Crosshair
Menzilli silah kullandığınızda ekrana gelen belirtece "crosshair" denmektedir ve bu imleçlerin arasındaki alan okun/cidanın/baltanın gidecebileceği yerleri belirtir. Yani ok attığınızda o imleçlerin arasındaki alandan herhangi bir yere rastgele gider gönderdiğiniz cisim. Bu yüzden bu çember ,çok şanslı olduğunuz durumlar dışında, ne kadar dar olursa o kadar iyidir. OK ve Yay kullanırken eğer belli bir süre oku bekletirseniz çemberin gittikçe açıldığını görürsünüz. Bu durumun sebebi adamınız yayı gererken yorulması ve yaya hakimiyetini kaybetmesi yüzündendir. Arbalette ise süreye bağlı kalmaksızın sabit olur. Elbette yürümek veya zıplamak gibi hareketler de çemberin açılmasına yol açar. Crosshair'in yürüme gibi hareketlere bağlı açılma oranını ise büyükten küçüğe sıralarsak --> Ok, Arbalet, Fırlatmalık silah şeklindedir.
Ayrıca Ok ve Yay kullanırken nişan aldığınız yaya göre de yayı etkin tutabilme süresi ve normal nişan alırkenki aralık farklılık göstermektedir. Genelde daha ağır yaylarda (ve daha fazla hasar veren yaylar) bu aralık daha geniş olmaya yatkındır.

Nişan Almak
Genel bir kural olarak, rakibi vurmak için nişan almanız gerekir. Okçuluğun temelini de bu kural oluşturur. Ancak nişan alırken kullandığınız şeyin ne kadar hızlı gittiği, hedefle aranızdaki uzaklık, kullandığınız silaha göre nişan almak için ne kadar sürenizin olduğu, rakibin nereye hamle yapacağı gibi faktörleri hesaplamanız gerekir. (aşağıda daha detaylı incelendi)

Saldırıyı İptal Etmek
Eğer birini hedeflemişsiniz ama hedeflediğiniz kişi ölmüşse, veya yayı gereğinden fazla bekletmişseniz ve crosshair dağılmışsa, vb, gibi durumlarda saldırınızı iptal etmek için farenizin sağ tuşuna basarak saldırınızı iptal edebilirsiniz. Bu sizi hem zaman kaybından hem de gereksiz cephane kaybından kurtaracaktır.

Yayı Germeye başla, Yana Adım At, Ateşle!
Karşıdaki okçuları şaşırtmak için güzel bir genel taktiktir. Sizin yayı germeye başladığınızı gören okçular bulunduğunuz yere muhtemelen ok yağdıracaklardır, ve bu sayede ıskalayacaklardır.

Yakınlaştırma
Nişan alırken veya almazken farketmeksizin, ama genellikle nişan alırken, görüntüyü yakınlaştırıp "zoom" yapabilirsiniz. Hedefi vurmanızı kolaylaştırır. Shift ile yapılır ama ben nedense shift ile rahat edemeyip Q'ya aldım bu hareketi.

Birinci Kişi Görünümü
Ben birinci kişi görünümü çevresel faktörler etkeninde uygulamaktayım. Bazen bir duvar, bir çalılık, hatta kendi kafam bile hedefi görmemi engellediğinde kullanmayı faydalı buluyorum. Ancak bazı deneyimli okçuların da rakiplerini kafadan daha kolay vurabilmek için birinci kişi görünümüne geçtiklerini duymadım değil. Tabi söylenti midir bilemiyorum.

Nişan Alırken Hareket Etmek
Nişan alırken yapacağınız olası bir yürümek, at sürmek, veya zıplamak (fırlatmalıklar, arbalet) hareketinde bulunduğunuzda ise oluşacak sapma oranını da dikkate almak da işin bir parçası . Bu durumda olabildiğince hedefinizi çerçevenin içine almak durumundasınız, ve rakiple sizin aranızdaki mesafe doğrultusunda işinizi biraz şansa almış olmaktasınız. Rakibiniz dibinize yaklaştıkça şans faktörü de sıfıra yakınsar. Rakip epey bir yakınınızda olduğunda şans faktörü göz ardı edilecek kadar az olur. Bu konu silah türlerinde daha detaylı olarak incelenecektir.

Mermi Hızı
Menzilli silahların mermi hızları birbirlerinden değişiklik gösterirler. Bu birim sürede aldıkları yol farkı ve yerçekiminden ne kadar etkilendikleri gibi faktörlere etki eder. Tahmin edeceğiniz gibi hızlı olan birim sürede daha fazla yol katederken, yerçekiminden daha az etkilenir (aslında varacağı yere daha hızlı vardığı için daha az yerçekimine maruz kalır. yoksa yerçekimini kuvveti hep aynıdır.) Bunların sıralamasını yaparsak : Arbalet > ok > cida, dart, vb > atmalık balta, bıçak, hançer, taş vb. şeklindedir. Ağır yaylarla hafif yaylar, kuvvetli arbaletle zayıf arbalet, vb gibi şeylerde de farklılıklar mevcuttur. Bunu farklı yaylarla veya arbaletlerle uzak mesafelere ateş ederek test edebilirsiniz. Garanti ederim ki farklı uzaklıklara gidecekler (Hmm aslında arbaletlerden emin değilim ama yaylar bariz farklı). Silah cinsine ek olarak, mermi hızına etkiyen diğer bir faktör ise karakterinizin germe kuvveti veya fırlatma kuvveti. Multiplayer'de pek farkettirmiyor ama Singleplayer'da bunun farkına varabiiyorsunuz, veya native ile başka bir mod karşılaştırıldığı zaman. Vikingr'de ok atın, okların ne kadar yerçekiminden etkilendiklerini gördüğünüzde anlayacaksınız dediğimi.


Hedefi Tutturmak
Nişan alırken dikkat etmeniz gereken şey ok attığınız yere ulaştığında vurmayı planladığınız hedefin nerede olacağıdır. Örneğin at sırtında dıgıdık dıgıdık giden bir adamı vurmak istiyorsanız onun 3 saniye sonra nerede olacağını tahmin edip, oku o bölgeye üç saniye sonra ulaşacak şekilde atmalısınız. Diyagramla gösterirsek:
o'= okçu
--> = ok
I = hedef süvari (kurban)
I = hedefin x süre sonra bulunması planlanan nokta
--I> = Burda artık hedef oku yemiş bulunmaktadır. Okun bir ucu hedefin diğer yanından çıkmış.


Diyagram 1:
Okçu, okunu attığı zamanki okun yolculuğu.

0'ıncı saniye:            0.1'inci saniye:                0.2'inci saniye:              0.3'üncü saniye:              x'inci saniye:
o'                              o'->                                o'-->                            o' -->                              o'                    -->



Diyagram 2:
Okçunun atlıyı vurmayı planlaması.

o'                    I (atlının x süre sonra geleceği konum)







                      I (atlının şimdiki konumu)

Diyagram 3: Okçunun atlıyı (nihayet) vurması.

o' --> --> --> --> --I>



Dikkate alınması gereken faktörler: Uzaklık,  Hedef atlının hızı, Gönderdiğiniz Okun-Cidanın-vb. hedefe varma hızı, atlının (yavan asker de olabilir) gerçekten o konuma gidip gitmeyeceği; bunun için insanların hangi koşullar altında nasıl hareket ettiklerini gözlemlemeniz gerekiyor (sizi gördü mü, görmedi mi gibi). Üstelik diyagram iki boyutlu olduğu için yerçekimini hesaba katamadık.  Bütün bunlar ve hedefin ne kadar yukarısına ok sıkacağınızı pratik yapa yapa geliştireceksiniz. Okları gelişigüzel sallamamaya ve yaptığınız işe özen gösterdiğiniz müddetçe, gelişeceğinizi bizzat garanti ederim.


Konum Yüksekliğine Göre Nişanlama
Yukardaki hedefleri vurmak için onların üstüne nişan almanız gerekirken, sizden aşağıdakilere nişan alırken ise bulunan açıya ve kamera açısına göre onların aşağısına veya doğrudan üstlerine nişan almanız gerekir. Bunu fazla anlatamayacağım en iyisi oynayarak öğrenmek.

Iskaladıktan Sonra
Okçuluk tamamiyle bir antrenman ve konsantrasyon işidir. O yüzden bir atış kaçırdıktan sonra moral bozmadan, gönderdiğiniz okun hedeften ne kadar saptığını düşünerek sonraki atışınızı ona göre yapmanız en mantıklısıdır. Oka geçtiğiniz ilk zaman fırlattığınız ilk oku ıskalamanız, veya bir öncekinde başka bir menzilli silahtan başka bir tanesine geçtiyseniz bu oldukça doğal bir şeydir, çünkü aralarında hedefinizi tutturmanızda önemli rol oynayan hız farkları mevcuttur. Unutmayın ki okçuluk çalışırken, yolladığınız oklarınız sizin en iyi hocalarınızdır.


Silah Kullanım Hızı
Gördüğüm kadarıyla daha fazla hasar veren silahlar daha yavaş kullanılan silahlardır. Yaylarda yayı germe hızını, arbaletlerde arbaleti doldurma hızını belirler. Fırlatma silahlarında ise iki fırlatma arasındaki hızı belirler. Bu özellik en fazla yaylarda önemli iken, diğer silahlarda etkisi yok denecek kadar azdır. Rakip takımdaki okçuları hafif yay kullanıyorlarsa veya rakip takımdaki okçu sayısı fazlasya hafif yaya geçmek mantıklı olabilir. Öteki taraftan, rakip takımda ağır zırhlılar fazlaysa ağır yaylara geçmek mantıklı bir seçim olabilir. Ancak hem işlev hem fiyat açısından bakıldığında:
kısa yay > uzun yay
diyebiliriz.

Menzilli Silah Çeşitleri
Menzilli silahları 4 kategoriye ayırdım. Ve benim kişisel görüşüme göre kullanım açısından bakcak olursak her biri, diğer birinden daha kolay veya daha zor değildir. Hepsi öğrenmek için iyi bir başlangıç olabilir.

Arbalet
Arbaletler tek atışta sağlam hasar verebilme kapasitesine sahip menzilli silahlardır. Buna rağmen doldurma süresinin uzunluğu devamlı kullanılmalarına engel olur. Diğer menzilli silahlar gibi hasarlarını arttırıcı bir beceri yoktur (germe, fırlatma). Swadialılar ve Rhodoklular kullanır. Silah becerisi (proficiency), arbaleti doldurma süresine ve crosshair genişliğine etki eder.

Avantajları
-Oyundaki en hızlı giden mermiye sahiptirler. Dolayısıyla menzilleri de çok geniştir.
-Tek atışta sağlam hasar verirler. (çıplak birini gövdeden tek atışta öldürebilecek kadar)
-Ekipmanlarında kalkan bulunur.
-Nişan alırken ok ve yayda olduğu gibi bekledikçe karakteriniz yorulmaz, yani crosshair genişlemez. İstediğiniz kadar bekletebilirsiniz.
-Delici hasar.
-Zıplama ve yürüme gibi hareketlerden fazla etkilenmezler. Yakınınıza düşman bir piyade geldiği zaman zıplayıp onu kalkanının üstünden vurabilirsiniz.
-Yavaş doldurma süresinden dolayı daha az cephaneye (1 sadak) ihtiyaç duyarlar. İşin bu kısmı biraz yanıltma gibi olsa da bu böyledir.
-Küçük bir avantaj olarak; arbalet alındığında içinde bir bolt ile servis edilir. Yani bir arbalet ve 1 sadak bolt, 1+27=28 bolt eder.

Dezavantajlar
-Bir atış yaptıktan sonra ikinci bir atış için tekrar doldurmanız gerekliliği, ciddi bir zaman kaybına yol açar.
-Bu sebeple, bir atışı boşa kaçırdıktan sonra (ıskalandığında, rakip kalkanıyla blokladığında) güvenli bir noktada değilseniz arbaleti kullanamamanıza sebep olur.
-At sırtında doldurulamazlar.


Ok ve Yay
Uzak mesafelere, art arda etkili atışlar yapılmasına olanak veren menzilli silah türü. Atışları çok kuvvetli değildir ama kısa zamanda uzun mesafeye tekrar tekrar atış yapılabildiği için çeşitli avantajları vardır. Buna rağmen bir yayı oka takarken, hazır kurulu arbaleti ateşlemek ya da eldeki hazır baltayı fırlatmak için gereken zamandan daha fazla zaman gerekir. Khergit okçuları hariç 2 sadak ok almak genelde daha mantıklıdır. Nordlar, Sarranidler, Khergitler ve Vaegirler kullanır. Silah becerisi (proficiency); yayı germe hızına ve crosshair genişliğine etki eder. Germe kuvveti ise (Power Draw); verilen hasara, gönderilen okun hızına, yaya bağlı olarak crosshair genişliğine ve yaya bağlı olarak yayı germe süresine etki eder.

İki ayak üstünde incelersek:
Avantajları
-Hızlı bir şekilde kullanılabilir.
-Arbaletten sonra en hızlı giden mermiye sahiptir. Ki aralarında aşırı belirgin bir fark yoktur.
-En iyi yay demek her zaman en ağır yay demek olmadığından, işinizi daha ucuza halledip zırha harcayacak paranız daha fazla olur.
-Delici hasar.

Dezavantajları
-Okçunun yayı gererken yorulması ve zamanla hedef göstergesinin genişlemesi.
-Yayı gererken geçen süre.
-Khergitleri saymazsak ekipmanlarında kalkanın bulunmaması. Ki khergit kalkanları da biraz küçük kalkanlar.
-Hasarı arttırmanın, hızdan fedakarlık istemesi.

Cida, dart, savaş dartı, cirit, fırlatmalık mızrak vb.
Delici hasar veren fırlatmalı silahlar. Mermi gidiş hızına göre 3. sıradadırlar. Fırlatma baltalarına göre daha hızlı giderler. Ancak birbirleri aralarında belirgin bir hız farkı yoktur (sanırım hepsi aynı hıza sahip) Buna nazaran hasar arttıkça art arda atış hızlarında sıralama dart>savaş dartı>cida>cirit>fırlatmalık mızraktır. Ancak bu sıralama pek de önemlidir denemez. Bu tarz fırlatmalık silahlarla ilgili diğer bir husus da sadaklarının farklı olmasıdır. Dart ve savaş dartı 7 sadak, cirit 5 sadak, cirit ve fırlatmalık mızrak ise 4'erlik sadaklar halinde satılır. Şahsen ben rakibin canını azaltmaktan çok rahatsız etmek için alıyorsam tercihimi daha ucuz olan dart'tan yana kullanıyorum. Okçular güçlü fırlatma yetenekleri olmadığından kullanamazlar. Cida, cirit ve mızrak yakın menzilde kullanılabilir ancak iyi bir silah sayılmazlar. Esktra not: Sarranidlerde olan cirit'in hızı, nord gözcülerinde olan fırlatmalık mızrak'tan birazcık daha iyidir ve cirit 45 delici hasarı verirken, fırlatmalık mızrak 44 delici hasarı verir.

Avantajları
-Yanında kalkan kullanımına da izin verir. Atış yaparken kalkanınız genelde en çok ok alan yeriniz olan gövdenizi korur, kafanızla ayacıklarınızı açık bırakır.
-Delici hasar olduğu için zırhlara karşı diğer fırlatmalık silahlardan daha etkilidir denebilir mi, eh biraz.
-Art arda seri bir şekilde fırlatılabilir Ok ve yaya göre. Arbaletle ise karşılaştırmıyorum bile.
-Kısa süre içinde yerden alınıp, direkman atılabilir. Iskaladığınız cidaları mümkünse almanız yararınıza olacaktır.
-Piyadelerin at indirmesi için idealdir. Tabi atlılar için de gayet kullanışlıdır.

Dezavantajları
-Uzak menzilde hiç işe yaramaz.
-Sadak sayısı ok-yay ve arbalete göre azdır. Fazla atış şansınız yoktur. Uzaktan ya tutarsa şeklinde attığınız atışlar %99 tutmaz ve bu sayede rakibe bedavadan cida vermiş olursunuz.


Fırlatmalık Balta, taş, bıçak, hançer vb.
En yavaş hızda yol alan menzilli silahlardır. Multiplayer'da sadece nordlarda olan fırlatmalık balta çeşitleri vardır. Ki bence keşke diğerleri de olsundur. Neyse şimdi konumuz o değil. Multiplayer'da sadece fırlatmalık baltalar olduğu için onlardan bahsedeceğim. Bunlar sadak başına 4 tanedir. Ağır kesici hasar vermelerinin yanı sıra diğer balta arkadaşları gibi kalkanlara bonus hasar verirler. Biraz kısa olsalar da yakın menzilde de gayet güzel iş görürler, yakın menzil silahı olarak hızlıdırlar da. At indirmek için iyidirler. Yüksek hasarları sayesinde zırhlı zırhsız gayet güzel iş görürler. Tabi zırhsızları tek atışta alabilecek kadar sağlam hasar verirler. Avantajlarını ve dezavantajlarını ise incelemeye gerek görmedim. Çünkü bu pros-cons bir iki bahsettiğim farklılık dışında diğer fırlatmalık familyasınınkiyle aynıdır.




Devamı fazla bekletmeden (inşallah) gelecektir.

 
Güzel olmuş, ama yay fazla gerilince gücü azalır ve o yüzden oyunda da nişangah genişler. Yorulma ile alakası yok.
 
Tatar_Han said:
Güzel olmuş, ama yay fazla gerilince gücü azalır ve o yüzden oyunda da nişangah genişler. Yorulma ile alakası yok.

Bildiğim kadarıyla yay fazla gerilince potansiyeli arttığından gücü de artar, ben de yorulma yüzünden genişlediğini düşünenlerdenim.

Edit: Yay esnekliğinin bozulmasını kastediyorsan ondan sonra zaten yay olarak kullanamazsın.
 
DJM@NY@K said:
Tatar_Han said:
Güzel olmuş, ama yay fazla gerilince gücü azalır ve o yüzden oyunda da nişangah genişler. Yorulma ile alakası yok.

Bildiğim kadarıyla yay fazla gerilince potansiyeli arttığından gücü de artar, ben de yorulma yüzünden genişlediğini düşünenlerdenim.

Edit: Yay esnekliğinin bozulmasını kastediyorsan ondan sonra zaten yay olarak kullanamazsın.

Yanlış. Düşünme değil bu böyle. Bir okçu yayı kulağına kadar germeli. Böyle 15-20 saniye bekleyince yayın gücü azalır. Sonra kirişi sıkıştırıp tekrar kullanır. Güç artmaz.
 
Tatar_Han said:
DJM@NY@K said:
Tatar_Han said:
Güzel olmuş, ama yay fazla gerilince gücü azalır ve o yüzden oyunda da nişangah genişler. Yorulma ile alakası yok.

Bildiğim kadarıyla yay fazla gerilince potansiyeli arttığından gücü de artar, ben de yorulma yüzünden genişlediğini düşünenlerdenim.

Edit: Yay esnekliğinin bozulmasını kastediyorsan ondan sonra zaten yay olarak kullanamazsın.

Yanlış. Düşünme değil bu böyle. Bir okçu yayı kulağına kadar germeli. Böyle 15-20 saniye bekleyince yayın gücü azalır. Sonra kirişi sıkıştırıp tekrar kullanır. Güç artmaz.

Kırk yıl kölenim. :smile:
 
Süper, keep on guiding. Klan antremanlarının antremanı kalmadı, çıkardığın rehberleri okusalar bir kaç gün oyunda takılsalar adamlar zaten iyi oluyor. (Çok mu övdüm? -Yok yok iyidir.)
 
Tatar_Han said:
DJM@NY@K said:
Tatar_Han said:
Güzel olmuş, ama yay fazla gerilince gücü azalır ve o yüzden oyunda da nişangah genişler. Yorulma ile alakası yok.

Bildiğim kadarıyla yay fazla gerilince potansiyeli arttığından gücü de artar, ben de yorulma yüzünden genişlediğini düşünenlerdenim.

Edit: Yay esnekliğinin bozulmasını kastediyorsan ondan sonra zaten yay olarak kullanamazsın.

Yanlış. Düşünme değil bu böyle. Bir okçu yayı kulağına kadar germeli. Böyle 15-20 saniye bekleyince yayın gücü azalır. Sonra kirişi sıkıştırıp tekrar kullanır. Güç artmaz.
Tamam şunu biraz araştırayım, doğrusunu yazarım ama şimdi uykum var tekmil yatmak istiyorum

@Mawi
Rehberler kısmına da eklemişsin kardeşim eyvallah, Bununla ilgili de bir video çekeriz artık bir ara :smile:
 
Master Ronin said:
Tatar_Han said:
DJM@NY@K said:
Tatar_Han said:
Güzel olmuş, ama yay fazla gerilince gücü azalır ve o yüzden oyunda da nişangah genişler. Yorulma ile alakası yok.

Bildiğim kadarıyla yay fazla gerilince potansiyeli arttığından gücü de artar, ben de yorulma yüzünden genişlediğini düşünenlerdenim.

Edit: Yay esnekliğinin bozulmasını kastediyorsan ondan sonra zaten yay olarak kullanamazsın.

Yanlış. Düşünme değil bu böyle. Bir okçu yayı kulağına kadar germeli. Böyle 15-20 saniye bekleyince yayın gücü azalır. Sonra kirişi sıkıştırıp tekrar kullanır. Güç artmaz.
Tamam şunu biraz araştırayım, doğrusunu yazarım ama şimdi uykum var tekmil yatmak istiyorum

@Mawi
Rehberler kısmına da eklemişsin kardeşim eyvallah, Bununla ilgili de bir video çekeriz artık bir ara :smile:

Çekeriz tabii sorun olmaz, ama o videoları editlemesi asıl problem. Gerçe o da problem değilde aldıkları zaman çok fazla, bu haftasonuna kadar veya haftasonu yapmaya çalışacağım. Çok da güzel olmuşlardı heba olmasınlar.  :cool:
 
Hızlar da çok fark ediyor. Kısa yay daha hızlı geriliyor, ama oklar daha yavaş gidiyor. Uzun yayda ise zıpkın gibi. Fırrrr.
 
Master Ronin said:
Mermi Hızı
Menzilli silahların mermi hızları birbirlerinden değişiklik gösterirler. Bu birim sürede aldıkları yol farkı ve yerçekiminden ne kadar etkilendikleri gibi faktörlere etki eder. Tahmin edeceğiniz gibi hızlı olan birim sürede daha fazla yol katederken, yerçekiminden daha az etkilenir (aslında varacağı yere daha hızlı vardığı için daha az yerçekimine maruz kalır. yoksa yerçekimini kuvveti hep aynıdır.) Bunların sıralamasını yaparsak : Arbalet > ok > cida, dart, vb > atmalık balta, bıçak, hançer, taş vb. şeklindedir. Ağır yaylarla hafif yaylar, kuvvetli arbaletle zayıf arbalet, vb gibi şeylerde de farklılıklar mevcuttur. Bunu farklı yaylarla veya arbaletlerle uzak mesafelere ateş ederek test edebilirsiniz. Garanti ederim ki farklı uzaklıklara gidecekler (Hmm aslında arbaletlerden emin değilim ama yaylar bariz farklı). Silah cinsine ek olarak, mermi hızına etkiyen diğer bir faktör ise karakterinizin germe kuvveti veya fırlatma kuvveti. Multiplayer'de pek farkettirmiyor ama Singleplayer'da bunun farkına varabiiyorsunuz, veya native ile başka bir mod karşılaştırıldığı zaman. Vikingr'de ok atın, okların ne kadar yerçekiminden etkilendiklerini gördüğünüzde anlayacaksınız dediğimi.
 
Yaylar ile ilgili söylediğin şeyi araştıracağım hala. Ancak madem dediğin gibiyse oradaki crosshair'in zamanla genişlemesi olayı neden yayı germe kuvveti ile yayın istediği germe kuvveti arasındaki farka göre değişiyor.
 
Master Ronin said:
Yaylar ile ilgili söylediğin şeyi araştıracağım hala. Ancak madem dediğin gibiyse oradaki crosshair'in zamanla genişlemesi olayı neden yayı germe kuvveti ile yayın istediği germe kuvveti arasındaki farka göre değişiyor.

Gerçekte öyle oluyor, gevşiyor kirişler o yüzden. Oyunda mantığı tam çözemedim ama deneme yaptım. Sonuç:

Gerip bekleyin, ve nişangah açılsın. Daha az vuracak.
 
Koşan bir atlıya atış yapılırken 2 faktöre dikkat etmek gerekir.
1- (hıza bağlı)ne kadar önüne atış yapıcaz.
2- (uzaklığa bağlı) Ne kadar üstüne.

0=hedef aflı
+=nişan alınması gereken nokta


____________+

____0_______

Yaya okçu iken normal (40) hızda koşan bir atlının atının tam burnunun üstüne doğru ok atın.hatta az burnunun önüne adamın gövde hizasının üstüne (uzaklığa göre) diyebilirim.
 
Çok kaliteli bir anlatıma sahip, güzel bir rehber, ellerinize sağlık teşekkürler.
 
Tatura said:
Koşan bir atlıya atış yapılırken 2 faktöre dikkat etmek gerekir.
1- (hıza bağlı)ne kadar önüne atış yapıcaz.
2- (uzaklığa bağlı) Ne kadar üstüne.

0=hedef aflı
+=nişan alınması gereken nokta


____________+

____0_______

Yaya okçu iken normal (40) hızda koşan bir atlının atının tam burnunun üstüne doğru ok atın.hatta az burnunun önüne adamın gövde hizasının üstüne (uzaklığa göre) diyebilirim.

Yani her şeyin formülü çıkartılabilir elbette ama okçunun atlıyı veya başka herhangi bir hedefi bir süre gözlemlemesi ve onun hızına gözünü alıştırıp ona göre nişan alması daha kolay olacaktır diye tahmin ediyorum. Ayrıca hiç bir atlı acemi değilse düz bir şekilde ilerlemez. Okçunun gene tahmin becerisini konuşturmasına kalmış iş.
 
Alıştırma yapa yapa yetenek gelişir. Misal özel harekat timleri binlerce mermi sıkar ve ustalaşır.
 
Back
Top Bottom