Machinima(Dizi/Film) Üzerine Tüyolar

Users who are viewing this thread

Merhabalar. Homeros hikâyeler ile ilgili konuları açınca Dörtyol Hanı için benim de bir katkım olsun düşüncesiyle dizi/film çekimi ile ilgili bir konu açmak istedim. Yurtdışında çok yaygın olan bu videolara machinima diyoruz. Pek çok oyun için çekilmiş machinima bulabilirsiniz.

Eğer ben bir machinima yapacağım diyorsanız:
- Film kurallarını az çok öğrenmeli,
- Senaryo yazmalı,
- Çekim ve düzenleme için programlar edinmeli,
- SABIR göstermelisiniz.

Bunların hepsi için tabi uzun uzun anlatıp uykunuzu getirmeyeceğim. Fakat bilmelisiniz ki bu dörtlüyü uygulamazsanız olmaz. Şu an elimde kısa yoldan size en basit örnek verebileceğim benim Witcher projem var. Vakit bulduğum zaman yapmaya özen gösteriyorum.

PROGRAMLAR
Sizin tercihinize kalmıştır. Ben oyun içi çekimleri yaparken Fraps, görsel efektler için After Effects, videoları birleştirip altyazıları eklemek için ise Adobe Premiere veya Camtasia programlarını kullanıyorum. Siz tercih ettiğiniz programı kullanabilirsiniz.

FİLM KURALLARI AZ ÇOK ÖĞRENMELİ ve SENARYO YAZMALI
Dörtyol Hanında hikâye yazarken olduğu gibi bir video filmi çekerken de senaryo, kurgu önemlidir, fakat ekstra olarak bir de sinematografiyi bilmeniz gerekiyor. Bunlarla ilgili bir videom var. Yayın sırasında kendim anlatıyordum. Siz isterseniz başka videolar veya kitaplar vasıtasıyla bilgi edinebilirsiniz.

SENARYO YAZARKEN UYMANIZ GEREKEN BİR TAKIM KURALLAR
İlk olarak, senaryo yazmanın belli başlı kuralları vardır. Senaryo yazılırken ilk önce mekan, hava, saat vb. durumlar yazılır. Hikayenizi yazdıktan sonra çekimlerden önce belirlediğiniz mekanları belirlemek için hangi oyuna machinima çekecekseniz o oyunda gözlemler yaparsınız.

Q2B77G.jpg

Yukarıdaki fotoğrafta yazdığım bir senaryoyu görmektesiniz. Mekanın adı, saat ve hava durumu yazmaktadır. Ekstra olarak saatten sonra İÇ veya DIŞ yazılır. Bu da çekim iç mekanda mı yoksa dış mekanda mı yazılır bunu belirtir. Ben yazma gereği duymadım. Olabildiğince detay anlatmanız önemlidir.

ÇEKİMLER
Senaryonuzu yazdınız, kafanızda veya kağıda kurguları çizdiniz/yazdınız ve çekimlere hazırsınız. Çekimler sırasında bazen istediğiniz gibi gitmeyen durumlar olabiliyor. Baştan çekmeniz, ekstra sahne çekmeniz gerekebiliyor. Bunlar bu işin bir parçası! Bu durum bazen insanların canını sıkabiliyor. Fakat unutmayın ki hem bu işin bir parçası hem de yeniden çekimler, ekstra çekimler yaptığınız işi daha da tatlı hale getirecektir. Kendinize günlük çekim kotası koyabilirsiniz.

ÖZEL EFEKTLER
Yukarıda belirttiğim gibi, özel efektler kullanacaksanız kendinize program bulmalısınız. Ben After Effects kullanıyorum. Kullanmak zorunda değilsiniz, fakat kullanırsanız yaptığınız işin kalitesi de artacaktır.

b6DGG0.jpg
X6kXXj.jpg

VİDEOLARI BİRLEŞTİRME
İşin en sevdiğim kısım burası! Çünkü yazılar, çekimler ve efektler sizi yorduktan sonra bunları birleştirip emeğinizin harmanlandığı yer burası. Burada yönetmen sizsiniz. Çekimler, senaryo sizin isteğinize göre yazıldı çizildi ve yönetmen olarak parçaları birleştirirken sizin sanatınızı konuşturma vaktiniz geliyor demektir. Videoları birleştirirken eksik gördüğünüz yerler olabilir, üşenmeden o sahneleri de çekin.

JDAlZE.jpg
 
Eline sağlık. Gerekli bir konuydu. Ayrıca Skyrim için machinima çekecek arkadaşlar bu videoları izleyebilirler.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLSQy26v7VIxT_3fC_EtTIdiZ4fZoLn-JV
 
Machinima ile ilgili paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Burada ilginç bir oyun sitesi var. Bu konuda bilgi sahibi olmak isteyenler için çok faydalı bir içerik olmuş. Özellikle senaryo yazma ve çekim aşamaları hakkındaki bilgiler çok açıklayıcı olmuş.
 
Last edited:
Back
Top Bottom