WB MB M&B | İlişki Rehberi

Users who are viewing this thread

Yiit

Sergeant Knight
iliskirehberi.png

Mawi'den diğer rehberler
Oluşum Rehberi




M&B hepimizin bildiği gibi kapsamlı bir oyun ve bu oyunun özelliklerinden biri de NPC olarak adlandırdığımız bilgisayar tarafından yönetilen karakterlerle olan ilişkilerimizin varlığıdır. İlişkilerimiz davranışlarımıza göre şekillenir ve her NPC için farklı ilişkilere sahip olma olanağımız var. Bir karakterle olan konuşmalarımız, savaşlarımız, antlaşmalarımız onlarla aramızdaki ilişkiyi düzenler. Örnek veriyorum, bir kral'a karşı savaş vermişseniz, o kral ile ilişkiniz eksi durumuna düşerken, bir kralın yanında omuz omuza savaşmışsanız onunla ilişkiniz artmış olacaktır. Aynı zamanda, karakterlerle olan ilişkilerin yanında, bir de factionlarla olan ilişkilerimiz var olmakta(Bu factionlar: Nord, Sarranid, Vaegir..vb). Aynı krallarda olduğu gibi, hangi faction'ın yanında savaşırsanız onunla yakınlaşırken karşı karşıya savaştığınız faction ile ilişkiniz düşecektir. (-)'ye inmiş ilişkileriniz barış antlaşmaları ile sıfırlamanızda mümkün. Şimdi biraz ayrıntıya girelim...

*Başta şunu söylemeliyim ki, geliştirdiğimiz ilişkilerimiz veya düşen ilişkilerimiz zaman geçtikçe kendilerini sıfıra çekerler. Misal, +20lik bir ilişkiniz ile bir süre ilgilenmezseniz, +19, +18, +17 olarak sıfıra doğru düşecektir. Aynı zamanda -20 olan ilişkide 0'a yükselecektir. Sonuç olarak bu sistem hem iyi, hem kötü. Kendinizi bu durumlara göre ayarlayın, çok fazla bağınız olursa kontrol etmek zor olacaktır. Hiçbirşey eskisi gibi kalmıyor, malum :smile:

Krallar ile olan ilişkilerinizi arttırmanın birkaç yolu var, bunlar;
• Krallar tarafından size verilmiş görevleri kabul edin, fakat şunu bilin ki görevleri başarı ile tamamlamazsanız (-)ilişki puanı alacaksınız bu yüzden görevleri başarıyla bitirmek hedefiniz olmalı. Aynı zamanda, bir kale veya şehir ele geçirdikten sonra krallar ile konusmanız size +1 ila +2 arası ilişki puanı kazandıracaktır.
• Herhangi bir krala karşı verdiğimiz savaşta galip geldiğimiz zaman kralları rehine olarak alma seçeneğimiz mevcut, rehine olarak yanımıza aldığımız kralları serbest bırakırsak onur ve ilişki puanı kazanacağız. Bu ilişki puanı +5 olacak ve 1-3 onur puanı. (Eğer ona saldırırsak -1 ilişki puanı alacağız; yani eğer elinizden kralı kaçırırsanız, negatif bir ilişki bonusunuz olacak).

Görevler ilişki puanı arttırma yolunda iyi bir seçim, aynı zamanda tamamlayacağınız görevin zorluk derecesine göre daha fazla veya daha az ilişki puanı kazanacaksınız.
Puan Sistemleri;
• Eğer aracılık yapıp, güvercin gibi mesaj teslim görevlerini yaparsanız +1 ilişki puanı kazanırsınız.
• Eğer düşman kralı yakalarsanız +5 ila +6 arası ilişki puanı alırsınız.
• Aynı zamanda yenilmek üzere olan hatta ölüm'e çok yakın olan bir kralı kurtarırsanız kazanabileceğiniz en fazla ilişki puanını kazanabilirsiniz. Yani genel olarak, kurtardığınız kral ne kadar kötü dayak yemişse siz o kadar iyi ilişki puanı alacaksınız.

Tüm bunları anlattık fakat şimdi felsefemizi değiştirip olaya farklı bir açıdan bakacağız. Aslına bakarsanız bu işin püf noktası, yani ilişki arttırmanın meslek sırrı bir faction'a katılmaktır. Bir kale veya şehir kazanın, evlenin ve kilerinizi yemek, bira, şarap, baharat ve yağ ile doldurun. (Bu sistem M&B'in can alıcı noktası, eğer bu şekilde ilişki kasmadan başka yöntemlere girerseniz ömür boyu sürecektir ilişki puanı çalışmalarınız.) Belirli aralıklar ile festivaller düzenleyin, aynı zamanda moralinizin yüksek olduğuna emin olun! Bu yöntemi tüm krallar ile barışta olduğumuz zaman uygulamak daha zekice, bunun da nedeni şudur ki festivalimize daha çok kral çağırabilme olasılığımız doğuyor. Bu sayede umduğumuzdan fazla kral ile ilişkilerimiz iyi olacak.(Bu işi kısaca yarıladık, gayet iyi gidiyoruz.) Bu yöntemi eğer, Marshal campaign oynamıyorsanız, her zaman uygulayabilirsiniz.

• Krallar kalenize veya şehirinize giriş yaptığında, onları selamlayın en azından +1 veyahut +2 ilişki puanı kapabilirsiniz. Çok fazla click yapmanız gerekecek, festivale katılacak kral sayısı fazla olacak, fakat sonunda tüm bu yaptıklarınız kazandığınız ilişki puanlarına değecek! Eğer gelen krallar festival sonuna kadar sizinle kalırsa +3 ilişki puanıda kazanacaksınız. (Aynı zamanda 20-30 puan şöhret kazanmanızda gayet mümkün!)

Realistik olmayan oyun oynuyorsanız(Yani kaydetmeden oyundan çıkamıyorsanız.), kralları zindanlardan kurtararak çok iyi ilişki puanları kapabilirsiniz. (Realistik oyunda da bunu yapmak elbette mümkün, fakat baya riskli.) Eğer dandik bir sopa ile beş zırhlı korumayı tek başınıza tek seferde alabilme yeteneğiniz var ise, ve aynı zamanda zindan gardiyanını 3-4 hızlı vuruş ile indirebilirseniz(Bunlar başınıza gelebilecek olasılıklar.), siz bu işi başarabilirsiniz. Eğer bu iş için 300Dinar bayılmaya razı iseniz, yakınlarda olan bir köye gidin ve onlara gece yarısında bir ateş yakmaları gerektiğini söyleyin, siz girmeden önce tabii ki. İçeri girdiğinizde daha az gardiyanla karşı karşıya kalacaksınız, bu gerçekten iyi bir yardım.(Ayrıca zindandan kurtardığımız kişilere bir takım emirler verebiliyoruz; kılıç kuşanmalarını veya zindanda beklemelerini emredebiliyoruz. Kılıç kuşanırlarsa, bize katılmış sayılıyorlar.)

Eğer etrafda dolaşarak tüccar şeklinde oynuyorsanız, ekranın alt tarafında gözüken hatırlatmaları her zaman takip edin, özellikle kral kaçırılmalarını. Eğer kaçıranlar çok uzakta değillerse, onları kralları sakladıkları zindanlara kadar takip edin(İzlerini sürün.). Eğer onları başarılı bir şekilde kurtarırsanız, +5 ila +8 arasında bir ilişki puanı alacaksınız, biraz onur puanı, ve tabii ki +3 faction ilişki puanı. Bu işi daha da kolaylaştırmak istiyorsanız tutsak eden faction'ı ile barış içinde olun, bu sayede içeri sızmak zorunda kalmıyacaksınız hatta içeri tüm zırhınız ile girebilirsiniz.

Sonuç olarak birkaç ekleme daha yaparsak; köylerdeki haydutları öldürün, veya ‘Suçluyu Yakala’ görevini tamamlayıp parayı kabul etmeyin, bu size onur puanı kazandıracaktır. Eğer aşırı derecede onur puanına sahipseniz, onurlu krallar sizinle iyi bir ilişkiye sahip olacaktır, onlarla görüşmeden bile en iyi arkadaş olabilirsiniz!

**Ün/Şöhret/Nam- Eğer yazmış olduğum son paragrafı okumuşsanız, ün kazanmanın en iyi yolunun festival vermek olduğunu zaten biliyorsunuz. Her hafta düzenli olarak en az bir festival verin, kalenizde olmasanız bile festival vermeye tam yol devam... Aynı zamanda deniz yağmacıları ve tundra haydutları savaşlarındanda ün puanı alabilirsiniz, +20 ila +30 arası olacaktır diye tahmin ediyorum. Bir kişiye karşı otuz kişi(1versus30) olan savaşalarda +29 ün kazanmanız olasılıklı. Turnuvalara katılın, onlarda ün kazanma yolunca önemli bir adımdır. Yaklaşık olarak +16 ila +29 arası turnuva başına onur puanı kazanıyoruz aynı zamanda kendi üstümüze para yatırarak bu işten karlı olarak sıyrılabiliriz...

Umarım yardımcı olabilmişimdir, ilk hazırladığım rehber olduğu için hatalar ile karşılaşabilirsiniz, lütfen beni uyarın. Eklememi istediğiniz eksik bir bilgi var ise söylemeniz yeterli. :smile:





*Bu rehber Warband Türkiye tarafından hazırlanmıştır.
 
Teşekkürler, böyle bir rehberin olmadığını görünce bende şaşırdım. Oyunun en can alıcı özelliklerinden biri halbuki :smile:
 
Ubsilon Xefor Cioss said:
Birde
Realistik (Yani kaydetmeden oyundan çıkabiliyorsanız)
kısmı çıkamıyorsanız olması gerekiyor.

Güzel konu.

Haklısın düzelttim, teşekkürler. :smile:

The Holy said:
Eline sağlık. Bir şey dikkatimi çekti kral yazan yerlere lord yazsan biraz daha iyi olabilirdi. Sanırım oyunun İngilizce? :razz:

Bilerek kral olarak yazdım, Lord tabirini bilmeyen arkadaslarımız olabilir.
 
Back
Top Bottom