Legion y520 Ekran Kartı Tamiri

Users who are viewing this thread

Herkese selamlar. Söz konusu model bilgisayarım için ekran kartı tamiri gerekiyor. Yazılımsal olarak her şeyi denememe rağmen oyunlarda Nvidia Geforce GTX 1050ti ekran kartına geçiş yapmadığı için oyun oynayamıyordum yaklaşık 3 aydır sanırım. Ve elbette garantisi bozulmadan birkaç ay evvel bitmişti. BDH denilen lanet, resmi teknik servisi olduğu için bunlarla iletişime geçtim. Hani işinin ehlidir, ne yaptıklarını biliyorlardır falan. Yarım saat hatta beklemeler, 2-3 defa telefonun yüzüme kapanmalar vesaire ardından ilk eleman dedi ki sürücü yüklenirken masaüstüne sağ tık yaptığında Nvidia denetim masası çıkmıyormuş, sıkıntı ondanmış. Seri numarası vesaire ile geri yükleme medyası oluşturduk, bilgisayarı aldığım ilk günkü haline getirdim ama fayda etmedi. İkinci kez bağlanabildiğim eleman ile konuşmamız esnasında Windows çöktü ortada sadece fare imleci dolanıyordu, masaüstüne dair bir şey yoktu "explorer.exe" falan ile kurtaramadım, o da dedi ki yine geri yükleme yap. Üçüncü elemanımız bir bayandı, güncellemeler falan sil yükle vesaire bir şeyler yaptı yine olmadı, en son Windows güncellemeleri tam değilmiş ondanmış dedi. Onları da güncelleyip yine aradım bu sefer halden anlayan bir eleman çıktı karşıma, hiç uğraştırmadan teknik servise gönderilmeli dedi gerekeni yaptı.

Bu laleler bu şekilde bir hafta oyaladı beni. Denediğim tüm formülleri prosedür gereği tekrar uyguladılar. Bunu anlatmama rağmen sıkıntının yazılımsal değil donanımsal olduğunu defalarca anlatmama rağmen perişan ettiler beni. Her neyse, kargoladım bilgisayarı güzelce yolladım bunlara. Haftasonunu hesaba katmazsak 3 gün içerisinde döndüler bana hemen, bu ne hız falan derken bir teklif göndermişler, 4000 lira. Arıza neymiş, anakart. Ulan çatır çatır çalışan bilgisayarın anakartı nasıl arızalı olabilir? Sadece Nvidia ekran kartı aygıt yöneticisinde gözükse de kullanılamaz durumda.

Mantıken ekran kartının değişimi yeterli olacakken neden anakartı kökten değiştiriyorlar? Tak-çıkar bir parça değil elbette fakat bu BGA denilen icatlar bu iş için değil mi? Ulaşmaya çalışıyorum dakikalarca telefon çalıp kapanıyor sadece. Öncelik şunu öğreneceğim, ekran kartı arızası nasıl oluyor da anakarta mâl ediliyor? Yoksa ekran kartı sağlam da anakart mı arızalı?

Derdimi kısa tutmaya çalıştım ama olmadı sanırım. Bu fiyata BDH tarafına onarımı yaptırmalı mıyım? Güvenilir işini bilen alternatif bir tamirci bulabilir miyim? Kararımı kesinleştirmek için 3 günüm kaldı.
 
Ekran kartı yanlış anlamadıysam anakarta gömülü; haliyle anakart değişimi demek direkt olarak ekran kartının da değişimi oluyor eğer durum buysa. Aynı şeyi 1 yıl kadar önce ben de yaşadım, tamire gönderdim fakat geldikten 3 gün sonra tekrar gitti çöpe ekran kartı; o zamandan beri de hd 4000 ile idare ediyorum. Ekran kartın yanmış olabilir bir ihtimal; böyle durumlarda ya tamir edelim önerisi yapıyorlar (ki genelde tamir işe yaramıyormuş öğrenmiş oldum bizzat) ya da komple değiştirelim anakartı diyorlar. 4000 lira değişime vermek yerine biraz daha üzerine ekleyip yeni pc alınır diyecektim ki laptop fiyatlarını hatırladım...
 
Özellik olarak ekran kartı hariç, HDD, SSD, bellek, ekran genişliği vesaire baktığım çoğu cihaz benimkinin yarısına anca sahip. Yeni bir bilgisayar alabilirim ama bunu da bir kenara atmak canımı sıkıyor açıkçası.

İadesini istedim. Bu saatten sonra umudumu kestim birkaç samimi arkadaşım aracılığıyla tamir ettirebilir miyim bakacağım. Öteki türlü foruma girerim, Netflix, Youtube, Nexus falan iş görür fazlasıyla.
 
Back
Top Bottom