Adım adım:
Tepki süresi: 5 ms ile 2ms arasındaki farkı anlayamazsın. 8 ms'den yukarı çıkma o yeterli.
Düz kare/geniş ekran: Aslında düz kare değil, düz kare diye geçenlerin oranı 4:3 ve 5:4, geniş ekran olanların da 16:10 ve 16:9. İkisinin de birbirine göre üstünlükleri var.
Normalde "düz kare" ile geniş ekranı karşılaştırırsan aynı boyutlu iki ekrandan düz kare olanı daha fazla alan sunar (niye? çünkü 17" 19" diye ölçtüğmüz uzunluklar diyagonal, o yüzden kenarların birbirine uzunlukları yakınlaştıkça aynı diyagonal uzunluk için kullanılabilir alan artar). Yani düz kare 19" ekran aslında 19" 'geniş ekran'dan daha geniştir

Bu tabii ki bir avantaj.
Geniş ekranlar film ve dizi izlerken çok iyi, o zaman elde edilen görüntü düz ekranda aldığın görüntüden daha büyük. Ama windows ortamında çalışırken iş tersine dönüyor çünkü alıştığımız program yapısı menüleri, toolbarları hep yata eksene yerleştiriyor. Atıyorum internette gezinirken görüntülediğiniz sayfa sizin browserınızın üstteki menülerinden ve alttaki durum çubuğu ile taskbardan arta kalan yer. Internet sayfaları vs. de hep aşağıdan yukarıya hazırlandığı için geniş ekranlarda bol bol kaydırma yapıyorsunuz, görüntüleyebildiğiniz satır sayısı azalıyor. Benim şahsen hem nette gezinirken hem de kod yazmak gibi metin tabanlı işler yaparken hiç hoşlaşmadığım bir durum. Hele monitör 16:10 değil de 16:9 ise durum daha da vahim.
Oyunlara gelelim, artık neredeyse güncel bütün oyunlarda geniş ekranlara uygun çözünürlükler var. Bu çözünürlükler olduğu sürece gerisi tercih meselesi. Kimi FPS tarzı oyunlarda "daha geniş görüş açısına kavuştuğunu" söyleyerek severek kullanıyor bu özelliği ama tabii oyun motoru destekliyorsa field of vision'ı değiştirerek düz kare ekranla da daha geniş bir alanı görebilmek mümkün (tabi oyunun geometrisi bozuluyor o ayrı). Kimisi de alışamıyor, eskisi gibi kareye yakın görmek istiyor, dediğim gibi tercih meselesi.
Eski oyunlarda geniş ekran çözünürlük desteği yoktur ama, bunlara meraklıysan ya "şişman" versiyonlarıyla yetineceksin ya da ekran kartın destekliyorsa geniş ekranın ortasında kareye yakın bir alanda normal çözünürlükle oynayacaksın. Tabii bu durumda ekranın sağ ve sol yanında siyah bantlar çıkacak (düz kare ekranlarda nasıl film izlerken altta ve üstte bantlar çıkıyorsa bunda da tam tersi yani).
Alınacak yer: Hepsiburada'yı ben bu tarz alışverişler için pek tercih etmem, fiyatları ortalamanın üstünde çünkü. Çok nadiren bazı ürünlerde uygun fiyat oluyor, onları da yakalamak şans işi. Aklında marka model varsa araştırma yapmak için
TeknoFiyat'ı kullan, çok yararlı.
Ankara'da da yer olarak Nova Bilgisayar'ı tavsiye ederim, fiyatlarını da bir karşılaştır (verdiğin modele baktım mesela, büyük fark var). Zaten çok kötü ve güvenilmez bir yerden almadığın sürece sorun yaşamazsın, herhangi bir arıza durumunda alakadar olduğun yer satın aldığın dükkan değil distribütör veya varsa markanın kendi Türkiye ofisidir. Samsung'un monitörlerini bu açıdan üstüne basarak tavsiye ediyorum, çünkü kendim örneğini yaşadım. Bozulan monitörümü hiçbir fatura, garanti belgesi istemeden, sadece seri numarası sorgusuyla onayladıktan sonra benim belirlediğim saatte evimden aldılar adam gönderip. Problem ciddiydi, monitörün paneli tümden değişti ve gene bana uygun bir saatte gelip monitörü evime kadar bıraktılar.
Bu kadar sanırım, terazime tıkla pls.