LCD monitör

Users who are viewing this thread

Arkadaşlar benim 17" crt monitörüm hem çok fazla yer kaplıyor hem de görüntü kalitesi kötü. Artık değiştirmenin vakti geldi diye düşündüm ve lcd monitör almaya karar verdim. Ama karar veremedim hangisini alacağıma. Sizin önerdiğiniz birşey var mı?

samsung t190 sync master alacaktım 19" fakat çoğu yerde pahalı ve hepsiburada.com'da kampanyası bitmiş.

Not : Elimde 350-370 tl arası bir para var.

Inca tercih etmeni önermem, monitörleri kaliteli değildir, o yüzden söylediğin 3 seçenekten birini tavsiye edemiyorum maalesef.

Ufak bir hatırlatma: LCD'ye geçiyorsun, unutma ki LCDlerin doğal çözünürlüğünden düşük çözünürlüklerde görüntü kalitesi berbattır. O yüzden sisteminin performasına göre büyüklük tercihi yap. Mesela ekran kartın oyunlarda 1680x105'yi0 kaldıramayacaksa doğal çözünürlüğü o olan bir monitör almak sıkıntı yaratır.

ativan'ında dediği gibi ekran kartına bağlı eğer 20" arıyorsan ve ekran kartın kötüyse görüntü kalitesi çok kötü olur 19" al bence ama ekran kartım iyi diyorsan sana şunu önerebilirim tabi 19" çünkü 2ms'den yüksek almalısın ve 20" 2ms olan iyi monitorler 400 civarı
http://www.hepsiburada.com/philips-190cw9fb-19-2ms-wide-screen-lcd-monitor-parlak-siyah/productDetails.aspx?categoryid=986&productid=bd52558

koyurtang. LG marka 22' LCD monitör. 1680x1050 çözünürlük. tepki süresi 5 ms. şiddetle tavsiyemdir. fiyatı da uygun. tabi iyi de bi ekran kartın varsa süper olur.

Ekran kartım pek iyi değil ama 1-2 sene içerisinde kasayı komple yenileyeceğim için uzun süre kullanacağım güzel bir monitör arıyorum.

@Maximum pain : O ekranın da yenileme hızı çok düşükmüş hacım. 60 hz baş ağrısı yapıyor.

Metehannica said:
Hiç zarara girme, 1-2 sene daha idare ederdim yerinde olsam.Ekran kartın kötüyse monitör alma derim ben.Önce ekran kartını yenile sonra al.
Hocam ekran kartı slotum agp. Bilgisayarın rami en fazla 1 gb olabiliyor. Ben de düşündüm ekran kartı alayım diye ama alsam da boşa gidecek, sistemi görüyorsun. Bu yüzden kalıcı birşey alayım istiyorum.

1 sene içinde kasayı yenileyeceksen benim dediğim monitörü al.
sonra tekrar monitör alma gereksinimi duyma.
zaten o bilgisayarla yeni oyunları oynayamayacağın için ekran kartı farketmeyecek monitör için.
ekran kartını sordum çünkü çözünürlüğünü oyunlarda ona göre ayarlayabilecek seviyede olup olmadığını öğrenmek için.
e zaten oyun oynanmıyacak bi bilgisayar. al dediğim monitörü. 1 sene sonra bilgisayar aldığında paşalar gibi oynarsın.
dediğim monitörün fiyatı da iyi 270 liraya civarında felan.

Koyurtang said:
Ekran kartım pek iyi değil ama 1-2 sene içerisinde kasayı komple yenileyeceğim için uzun süre kullanacağım güzel bir monitör arıyorum.

@Maximum pain : O ekranın da yenileme hızı çok düşükmüş hacım. 60 hz baş ağrısı yapıyor.

60Hz konusunda için rahat olsun, o CRT monitörler için geçerli. LCD'de renk hücreleri hep yanık kaldığı için gözleri rahatsız etmez, zaten 60Hz neredeyse standart.

Bu arada linklerden birini görünce aklıma geldi, biraz kişisel bir tercih tabii ama bence parlak ekranlardan uzak dur. Göze çok hoş gözükse de güneşli ortamlarda ekranda sadece kendi yansımanı görüyorsun, çok can sıkıcı. O yüzden tercihini mat kaplamalı modellerden yana kullan, aldığın monitörün de DVI çıkışı olsun bu arada (madem geleceğe yönelik olsun diyorsun).

Evet DVI olayına dikkat ettim ve 19" samsung t190 vardı, onu alacaktım ama onun kampanyası bitti. Her siteye de güvenemiyorum işin özü. O inca'yı da o yüzden yazdım yukarı. Ama almayacağım vazgeçtim, servis bulamazsın zart zurt bir sürü iş.

Arkadaşlar monitör fikrimi değiştirdim, markası güzel, analog+dvi birşey arıyorum. Buyurun bir buna bakın

http://www.hepsiburada.com/philips-190s9fb-19-5ms-analogdvi-duz-kare-lcd-monitor/productDetails.aspx?categoryid=986&productid=bd53260

Ama bunun 5 ms olması beni endişelendiriyor. Aslında samsung syncmaster 19" istiyorum. Ama hepsiburada'da bitmiş :( o hem 2 ms hem 3" daha küçük. Alabileceğim bir elektro market vs. biliyor musunuz Ankara'da?

Bir de düz kare mi iyidir sizce yoksa geniş mi?

Adım adım:

Tepki süresi: 5 ms ile 2ms arasındaki farkı anlayamazsın. 8 ms'den yukarı çıkma o yeterli.

Düz kare/geniş ekran
: Aslında düz kare değil, düz kare diye geçenlerin oranı 4:3 ve 5:4, geniş ekran olanların da 16:10 ve 16:9. İkisinin de birbirine göre üstünlükleri var.

Normalde "düz kare" ile geniş ekranı karşılaştırırsan aynı boyutlu iki ekrandan düz kare olanı daha fazla alan sunar (niye? çünkü 17" 19" diye ölçtüğmüz uzunluklar diyagonal, o yüzden kenarların birbirine uzunlukları yakınlaştıkça aynı diyagonal uzunluk için kullanılabilir alan artar). Yani düz kare 19" ekran aslında 19" 'geniş ekran'dan daha geniştir :) Bu tabii ki bir avantaj.

Geniş ekranlar film ve dizi izlerken çok iyi, o zaman elde edilen görüntü düz ekranda aldığın görüntüden daha büyük. Ama windows ortamında çalışırken iş tersine dönüyor çünkü alıştığımız program yapısı menüleri, toolbarları hep yata eksene yerleştiriyor. Atıyorum internette gezinirken görüntülediğiniz sayfa sizin browserınızın üstteki menülerinden ve alttaki durum çubuğu ile taskbardan arta kalan yer. Internet sayfaları vs. de hep aşağıdan yukarıya hazırlandığı için geniş ekranlarda bol bol kaydırma yapıyorsunuz, görüntüleyebildiğiniz satır sayısı azalıyor. Benim şahsen hem nette gezinirken hem de kod yazmak gibi metin tabanlı işler yaparken hiç hoşlaşmadığım bir durum. Hele monitör 16:10 değil de 16:9 ise durum daha da vahim.

Oyunlara gelelim, artık neredeyse güncel bütün oyunlarda geniş ekranlara uygun çözünürlükler var. Bu çözünürlükler olduğu sürece gerisi tercih meselesi. Kimi FPS tarzı oyunlarda "daha geniş görüş açısına kavuştuğunu" söyleyerek severek kullanıyor bu özelliği ama tabii oyun motoru destekliyorsa field of vision'ı değiştirerek düz kare ekranla da daha geniş bir alanı görebilmek mümkün (tabi oyunun geometrisi bozuluyor o ayrı). Kimisi de alışamıyor, eskisi gibi kareye yakın görmek istiyor, dediğim gibi tercih meselesi.

Eski oyunlarda geniş ekran çözünürlük desteği yoktur ama, bunlara meraklıysan ya "şişman" versiyonlarıyla yetineceksin ya da ekran kartın destekliyorsa geniş ekranın ortasında kareye yakın bir alanda normal çözünürlükle oynayacaksın. Tabii bu durumda ekranın sağ ve sol yanında siyah bantlar çıkacak (düz kare ekranlarda nasıl film izlerken altta ve üstte bantlar çıkıyorsa bunda da tam tersi yani).

Alınacak yer: Hepsiburada'yı ben bu tarz alışverişler için pek tercih etmem, fiyatları ortalamanın üstünde çünkü. Çok nadiren bazı ürünlerde uygun fiyat oluyor, onları da yakalamak şans işi. Aklında marka model varsa araştırma yapmak için TeknoFiyat'ı kullan, çok yararlı.

Ankara'da da yer olarak Nova Bilgisayar'ı tavsiye ederim, fiyatlarını da bir karşılaştır (verdiğin modele baktım mesela, büyük fark var). Zaten çok kötü ve güvenilmez bir yerden almadığın sürece sorun yaşamazsın, herhangi bir arıza durumunda alakadar olduğun yer satın aldığın dükkan değil distribütör veya varsa markanın kendi Türkiye ofisidir. Samsung'un monitörlerini bu açıdan üstüne basarak tavsiye ediyorum, çünkü kendim örneğini yaşadım. Bozulan monitörümü hiçbir fatura, garanti belgesi istemeden, sadece seri numarası sorgusuyla onayladıktan sonra benim belirlediğim saatte evimden aldılar adam gönderip. Problem ciddiydi, monitörün paneli tümden değişti ve gene bana uygun bir saatte gelip monitörü evime kadar bıraktılar.

Bu kadar sanırım, terazime tıkla pls.

Çok sağol Ativan, hakikaten bu bilgisayar konusunda bana en çok sen yardımcı oldun, gerek bu konuda gerek diğer konularda. Kafamda aşağı yukarı bir monitör taslağı oluştu diyebilirim. Aklımda da o yazdığım samsung 19" t190 syncmaster monitör var. Nova bilgisayar da zaten karanfildeymiş, oradan alırım herhalde. Hem yakın hem de sabit bir yerde olması iyi. Gerçekten çok yardımcı oldun bana, teşekkür ediyorum.

Tam istediğim gibi ekran boyutu, dvi girişi falan var bu monitörde. Ekran parlaklığı da parlak ekran/mat ekran olarak ayarlanabiliyormuş sanırım.

+rep :)

Koyurtang said:
Tam istediğim gibi ekran boyutu, dvi girişi falan var bu monitörde. Ekran parlaklığı da parlak ekran/mat ekran olarak ayarlanabiliyormuş sanırım.

Dikkat, onu kastetmedim! Ekranlarda kaplama maddesi oluyor, artistlik olsun güzel görünsün diye yeni bir çok monitörü çok matahmış gibi parlak mazlemeyle kaplamaya başladılar. Sonuçta kapalıyken şık duran ama güneş varken açınca sinir bozan bir monitör türü çıktı ortaya, onlardan uzak durmak lazım. Dediğin model hangi sınıfa giriyor bilmiyorum.

Bir de son mesele, monitörü elden almak önemli, en azından internetten bile sipariş vereceksen başka bir mağazadan görmek iyi olur (LCD TV falan için de geçerli bu). Hem dediğim gibi parlak mıymış, yansıma yapar mıymış onu görürsün hem de yerine göre değişmekle birlikte ölü piksel testi yapabilirsin.

Ölü piksel muhabbeti can sıkıcı açıkçası, her firmanın kendine göre kriterleri var (kimisi şu boyda 4'e kadar, şu boyda 5'e kadar değişim yapmayız der, kimisi 0 ölü piksel garantisi verir). Alacağın monitörü önceden test etme şansın olursa rahatsız edici şeylerle karşılaşma imkanın azalır.

Bu koyduğum inca falan ölü piksel garantisi veriyordu. Tercih sebeplerimden biri de buydu.

Direk kendim gidip görücem ama ölü piksel için orada bakıp test etmem mümkün olur mu ki? Sinir bozan birşey çünkü biliyorum, bir internet cafede rastladım. Gidip öğrenirim en yakın zaman içinde.

Samsung'un ölü piksel politikası :
19" Monitörler
Aydınlık noktalar:

Rastgele 4 veya daha az aydınlık piksel
Yan yana duran 2 aydınlık piksel sayısı 1
olması durumunda monitör değiştirilmiyor.

Ancak:

Rastgele 5 veya daha fazla aydınlık piksel
Yan yana duran 2 tane aydınlık piksel sayısı 2 veya daha fazla
olduğunda monitör garanti prosedürü dahilinde yenisiyle değiştiriliyor.

--------------------------------------------------------------------------------

Karanlık noktalar:

Rastgele 7 veya daha az karanlık piksel
Yan yana duran 2 karanlık piksel sayısı 1

Ancak:

Rastgele 6 veya daha fazla karanlık piksel varsa
Yan yana duran 2 karanlık piksel sayısı 2 veya daha fazla ise
monitör garanti prosedürü dahilinde yenisiyle değiştiriliyor.

--------------------------------------------------------------------------------

Toplamdaki ölü piksel sayısı:

Toplam aydınlık ve karanlık piksel sayısı 7 veya daha az olması
Aydınlık noktalar arasındaki uzaklık 5mm veya daha fazla olması
Karanlık noktalar arasındaki uzaklık 15mm veya daha fazla olması
normal.

Eğer yukarıda belirtilen ölü piksel sayısı aşıldığında veya ölü pikseller arasındaki mesafe azaldığında, ürün garanti prosedürü dahilinde yenisiyle değiştiriliyor..

Kafam karıştı biraz. Gidip bir sorsam daha iyi olur sanırım.

Gidip sormak tabiki daha iyi internetten aramaktan...adamla yüzyüzşe görüşünce,"kardeşim bu ne ya kakaladın bana" diyebiliyorsun :D

Bu arada,nova bilgisayar için,mail adreslerini dene.Adamlar aynı gün içinde cevap atabiliyorlar...

<knight> said:
Hacı ativan amca,şu matlık-parlaklık konusunda,önerebileceğin bir marka varmı?

Direkt olarak yok din kardeşim, mücahidim, andam, habibim. Çünkü çoğu marka değişik modellerinde hem parlak hem de mat kaplama kullanıyorlar, ben de tek tek bilmiyorum hangisi nasıl diye, özelliklerinden bakmak lazım.

Koyurtang said:
Bu koyduğum inca falan ölü piksel garantisi veriyordu. Tercih sebeplerimden biri de buydu.

Direk kendim gidip görücem ama ölü piksel için orada bakıp test etmem mümkün olur mu ki? Sinir bozan birşey çünkü biliyorum, bir internet cafede rastladım. Gidip öğrenirim en yakın zaman içinde.

Samsung'un ölü piksel politikası :
19" Monitörler
Aydınlık noktalar:

Rastgele 4 veya daha az aydınlık piksel
Yan yana duran 2 aydınlık piksel sayısı 1

Ancak:

Rastgele 5 veya daha fazla aydınlık piksel
Yan yana duran 2 tane aydınlık piksel sayısı 2 veya daha fazla
olduğunda monitör garanti prosedürü dahilinde yenisiyle değiştiriliyor.

Karanlık noktalar:

Rastgele 7 veya daha az karanlık piksel
Yan yana duran 2 karanlık piksel sayısı 1

Ancak:

Rastgele 6 veya daha fazla karanlık piksel varsa
Yan yana duran 2 karanlık piksel sayısı 2 veya daha fazla ise
monitör garanti prosedürü dahilinde yenisiyle değiştiriliyor.

Toplamdaki ölü piksel sayısı:

Toplam aydınlık ve karanlık piksel sayısı 7 veya daha az olması
Aydınlık noktalar arasındaki uzaklık 5mm veya daha fazla olması
Karanlık noktalar arasındaki uzaklık 15mm veya daha fazla olması
normal.

Eğer yukarıda belirtilen ölü piksel sayısı aşıldığında veya ölü pikseller arasındaki mesafe azaldığında, ürün garanti prosedürü dahilinde yenisiyle değiştiriliyor..

Kafam karıştı biraz. Gidip bir sorsam daha iyi olur sanırım.
Bir markanın sıfır ölü piksel garantisi vermesi hakikaten güzel bir şey de, kalite sadece ölü piksele bağlı değil. Ölü piksel denen nane de aslında 1-2 tane olunca öyle çok rahatsız edici değil, benim kullandığım monitörde var birkaç tane mesela ama kullanırken fark etmiyorum bile. Ancak özellikle ararsam buluyorum. Ama işte sayısı çok olursa, ya da birbirlerine çok yakın olurlarsa rahatsız edici oluyorlar.

Bir de farkettiğin gibi "aydınlık piksel" var, o daha rahatsız edici. Ölü piksel ışık veremeyen piksel demek, o yüzden göze de batmıyor. Ama aydınlık piksel demek sürekli aynı renk ışık vermek demek. Sony PSP'imde bir tane var, rengi de kırmızı ve ekranın ortasında olduğu için at skinde kelebek gibi duruyor ama elden gelen bir şey yok  :mrgreen:

Samsung mesela, monitörleri çok kaliteli ama ölü piksel konusunda kıçını bile oynatmayan bir firma. O yüzden mümkünse test edip almak önemli. Bazı satıcılar "abi ben bu monitörü trink diye parasını bastırıp alıcam ama önceden bi çalıştırma şansımız var mı bi görelim" dediğinde zorluk çıkartmadan dediğini yapıyorlar (trink para kısmı önemli :)).

Gerçekten ölüyse değil, aslında doğal bir üretim hatası.

Bir de "stuck pixel" var, yani takılmış. Daha çok renkliler stuck oluyorlar, onları da "zorlayarak" açmak mümkün diyorlar, başarıyla açabildiğini söyleyen baya adam var nette. Bunun için videolar falan var, paso ekranda renk değişimleri yaptıran şeyler. Bunları alıp stuck pixelli alette birkaç saat oynatıyorsun, şanslıysan normale dönüyor. Ben gaza gelip PSP'imde 2 gün oynattım bana mısın demedi ama :P

Back
Top Bottom