[Kuşatma Araçları, Konumları ve İşlevleri] hakkında

Users who are viewing this thread

3 ekran alıntısı üzerinden mümkün olsa hoş olacağını düşündüğüm birkaç şeyden bahsetmek istiyorum:

1. alıntı
_JysC.jpg

>Trebuchetlere, onagerlere ve ballistalara -muhtemel isabet alanının- göstergeleri eklenmeli.
Bu muhtemel isabet alan göstergeleri, meslek seçimine göre git gide daha dar bir alanı gösterecek şekilde tasarlanmalı. Böylece meslek seçiminde ustalaştıkça, daha isabetli atışlar mümkün olmalı. Mesleği seçmemiş oyuncular ise ilk basamaktaki en geniş muhtemel isabet alanı göstergesiyle bu araçları kullanmalı.
>Şu an bir trebucheti kurmak 10sn, taş yüklemek 10sn, çok kaba ve rastgele nişan alıp ateşleme ise 5sn kadar sürüyor. Bu toplam 25sn içerisindeki, 10sn lik kurum süresi en üst seviye kuşatma araçları kullanıcısının(meslekte en üst seviye ustalaşanın) süresi olmalı. Normal bir oyuncu, meslek sahibi değilse ör. 25sn de kurmalı bu aracı + ek diğer sürelerle daha uzun saldırı süresi olmalı.
-Her türlü kuşatma aracında bu tarz, muhtemel isabet alanı gösterge aşamaları ve kurma süresinde değişkenlik vs ayarlanmalı, mesleklerle birlikteç


>Yeşil renkteki dikdörtgende görünen bölgede, düşman askerleri haricinde her türlü yıkılabilir yapıya hasar verilebilmeli. Hedeflenen bölge bu olmalı. Fakat ayrıca, kırmızı dikey çizgilerin bulunduğu konumda olacak, savunmacıların kuşatma-defans araçlarına, Trebutchetlerle saldırılabilmeliyiz. Saldıranlar, onagerler ve ballistalar bu kırmızı konumlara ulaşamamalı.
Onagerler mümkün olduğunca yakın menzilde ve düşük yükseltilere karşı kullanılabilmeli(kapı, duvar, düşman barikatı, düşman askeri vs). Sabit ballistalar ise menzilleri içerisinde tüm yükseltilerde, fakat gene savunma-araçlarının ana konumlarına(dikey kırmızı bölgeler) ulaşamayacak şekilde kullanılabilir olmalı.


2ve3. alıntı
vhWfu.jpg

(Bir sonraki alıntıdaki ana savunma kulelerine konacaklar haricinde) bayrağa en yakın ve görüşü en açık bu yüksek kulede bir adet Trebuchet tarzı kuşatma aracı olmalı.
>Bu araç, düşmanın ana saldırı istikametinin tamamına dönebilmeli(yeşil yarım daire boyunca).
>Kırmızı dikey çizgilerin gösterdiği düşman trebuchetleri de dahil, uzun menzildeki her türlü düşman hedefine saldırılabilmeli buradan, bu araç vasıtasıyla.
>Bu araç(ve haritadaki tüm kuşatma araçları) tamir edilebilir olmalı. Düşman tarafından yıkıldığında tekrar yapacak bir meslek oyuncusu bulunulabilmeli.
>Bu kuledeki Trebucheti korumak için; ufak barikatlar yapılabilmeli. Yahut bir savunma oyuncusu gelen saldırıya karşı kendisini siper edip feda edebilmeli. Yahut çok saglam kalkan ve canı ile bir başka savunma oyuncusu perti çıksa da hayatta kalacak şekilde gelen saldırıyı engelleyebilmeli(yere yatıp kalkar geri düşük bir canla, eğer kuleden yere düşmezse tabi)
>Bu bayraga en yakın ve en yüksek kuledeki trebuchetin yanına çıkmak için, kule merdivenli olacak şekilde yeniden yapılabilir;merdiveni kullanabiliriz veya aşağıda olacak kapıya E(ya da F) tuşuna basılı tutularak yukarıya ışınlanabiliriz(warband modlarındaki gibi).

gVEwX.jpg

Bayraklı ve yeşil dönüş halkalı trebuchet kulesi haricinde, bu alıntıdaki 3 mavi alana/kulelere, seri cida atan tarzda kuşatma araçları eklenebilir. Bolca ballista da kunabilir. Amacı, arka surlarda ve düşmanın ana saldırı istikameti dışındaki yerleri biraz daha sağlan savunma, bayrak bölgesine arkadan geçişi olabildiğince zorlaştırma(imkansız kılmadan).
>3 maviye bölgeye savunma araçları ile arka bölgenin güvenliğini artırma yapılabilir.
>Açık kırmızı istikametteki düşmanın ana saldırı istikameti haricinde, koyu kırmızı renkteki ok istikametlerinden gelebilecek tali düşman saldırılarına da (mavi alanlardaki yüksek koruma sayesinde) imkan tanınmalı. Düşman askerleri, koyu kırmızı istikametlerden, arka kapı veya merdiven kullanarak kaleye girebilmeli. (fakat çok sayıda kuşatma savunma aracı ve düşmanla temasları olacak şekilde. Ayrıca direk bayrağa da gitmeden içeri girmeleri sağlanabilir).

-Bir ekleme daha yapayım; stronghold crusader gibi, zehir salan inekler yahut çuvallar vs fırlatan, kısa menzilli ama yüksek açıları hedef alan(surları aşacak atımlar yapabilen) onegar tarzı yeni bir kuşatma aracı da dahil olmak üzere, saldırana veya savunana özel yahut direk mesleklere özel; yeni kuşatma araçlarına da sahip olmalıyız.


Burada yazdıklarıma benzer şeylerin, şahsen mp kuşatmalarını olumlu etkileyeceğini düşünüyorum. Tabi, biraz düzenleme ve eklemeye ihtiyaç duyuyor bunların hayata geçmesi.. Yazdıklarımdan çok daha da iyi şekilde bu tarz şeylerin yapılmasını görmek isterdim.

Bunlara benzer düşünceleri olan var mı? Mp kuşatmalarını daha da iyileştirmeye yönelik düşüncesi olan? Veya yazdıklarımın bazı yerlerine katılmayan? Katılmadığınız yerleri de yazın, beraber düşünelim.
 
Last edited:
Konuya ekleme yapıyorum.
Muhtemel isabet alanı görünümleri(istenirse yanıp sönen tarzda yapılabilir) ile takip yayları, ayrıca aşamalara bağlı değişimi ekliyorum:

1. seviye(herkesin, herhangi bir mesleğe girmeksizin kullanabileceği muhtemel isabet alan görünümü):
iCAgW.gif


3.(en gelişmiş) seviye (sadece meslekte ilerleyenler bu muhtemel isabet alanı görünümünü /isabet oranını/ elde eder):
ktCob.gif


>Görseller aynı fırlatma gücü örnek alınarak, farklı seviyelerdeki 3 farklı noktanın gösterimini içermektedir. Fırlatma gücü değiştirilerek daha berideki yahut ötedeki noktalara ulaşılabilir.
 
Kuşatmayla ilgili renk katacak birkaç fikir daha eklemek istiyorum.

Acaba diyorum:

# Düşman ana-saldırı-istikametinden yahut tali güzergahlardan(merdiven+arka kapı/tüneller vs) kaleye giriyorken.. biz savunan takımda bulunduğumuzda, kalenin bölümlerinde düşman olup olmadıgını ALT'a basıt görebilsek mi? Yani atıyorum 8 bölüme ayrıldı kale içi(surlar ve tüneller dahil).. Eğer bir bölge temiz yani hiç düşman askeri o bölgede yoksa; ALT'a basılınca yeşil gözüksün bölgeyi ifade eden rakam/sembol... Yok 1 tane bile düşman varsa kırmızı gözüksün. Böylece savunulan, kuşatılmış kalenin(yerleşimin) hangi bölgelerinde o an düşman bulunuyor görebiliriz ve ona göre o bölgeleri temizlemeye gidebiliriz(savunan taraf oyuncusu olarak). Tabi bu savunanların, ana hedeflerine ulaşmak için(son bayrağı düşürmeden kaleyi savunmak) yapabileceği bir şey. Birçok şey yapılabilir bu hedefe doğrudan veya dolaylı olarak yardımcı olacak..

Bir diğer şey de şunlar da olsa iyiydi sanki:

# Kalede ilk alınabilir bayrak olarak atanan bayrak (ör A) alınmadan diğeri alınamamalı. A bayrağı alınmadan, B C D .. G alınamamalı asla. A alınınca B alıma açılmalı. B alınınca C.. En son G(zilli son-ana bayrak). Bunu iki takımın sürekli bir noktada keskin bir biçimde çarpışması için gerekli görüyorum şahsen. Aynı anda farklı bayrakların alınması daha gerçekçi ve mantıklı olsa da eglenceli değil ve kesişimi dagıtıyor. Oyuncu isterse kaleye arkadan merdivenle girer 3-5 kişi öldürür, barikatları kırar kapıları açar, bu sayede o atanmış A bayragını almaya gitmese bile kendi takımına dolaylı yardım eder. Yahut direk ana-saldırı-güzergahında A bayragına ilerler o bayragı almaya çalışır. Olması gereken bu bence. Hem A yı hem B yi hem C yi almaya calısmak(veya farklı durumlarda 2sini farklı durumlarda 1ini vs) olmuyor. Ana çarpışma akışını dağıtıyor. Dolayısıyla, Sırayla, tek tek alım olmalı.

Peki bitti mi? Hayır. Savunan oyuncular, A bayragını kaybettikten sonra, Byi de kaybetti diyelim. Cyi tam kaybedecekken tutmayı başardılar ve (dolumu bekleyip) B ye geri dönüp bayragı geri aldılar. Sonra Aya gidip Ayı da geri aldılar.. Eee? Eee si, sırayla bayrak alma dışında tamir de gerek.Barikatları tekrar yapma, kırılan sur kapısını(ana geçit) tamir edip tekrar saga saglam kullanma, diğer kapıları-kuşatma araçlarını tamir etme, surları tamir vs derken.. Sürekli bir "ana noktada"(X bağragında) ana eksende çarpışma imkanı ve savunan takımın da gücünün yetmesi durumunda düşmanı kaleden tamamen atabilmesi, ilk anki kadar güçlü kalabilmesine olanak sağlanabilmesi lazım.

İçeri girseler bile geri atılan düşman askerlerini düşünün. Dışarı atılıyorlar(savunan takım tarafından) ve kapılar, surlar vs yavaş yavaş tamir ediliyor. Dk 25 oluyor, kale dışarı edilmiş düşman. Yahut her yer talen edilmiş, bayraklar tek tek, sırayla alınmış, kuşatma saldıranlar için başarıyla sonuçlanmış... Bize bu lazım, diğer şeylerle birlikte..


Özetle;

>Savunma alanının bölgelere ayrılması ve ALT tuşuna basınca bölgelerin yeşil veya kırmızı olarak görünebilmeli(bölgede düşman varlığı var[kırmızı] veya yok[yeşil] )

>Tek tek, sırasıyla alınabilecek bayrak düzenine gecilmeli(tek tek sırayla savunun takım tarafından geri alınabilir şekilde)(farklı yollarla düşmanın ana-saldırı-akışını zayıflatma var, ama aynı anda birden çok bayrağın alımını açalarak ana-saldırı-akışını dağıtma yok. Aynı anda sadece bir bayrak saldırı altında-savunma altında olabilir)

>Her türlü yıkılabilir nesne, tekrar tamir edilebilmeli.


Bu 3ü siege için ilaç.
 
Last edited:
Back
Top Bottom