Klanlar, Küçük Krallıklar ve Kalradya'ya hükmetmek için fikirler.

Users who are viewing this thread

*Hakanlı*

Recruit
Yeni bir yazı yazı ile başlığımın mutat hortlamasını gerçekleştirmiş bulunuyorum. Çok giremiyorum hoş görürsünüz artık :smile:
Daha alt taraftaki yazılarımın da bir hayli ilgi çekici olduğunu düşündüğüm için bu şekilde hareket ettim.
En altta yazdığımı hemen yapıştırıyorum "tırnak içerisinde".

" Merhabalar yeniden arkadaşlar. Oyun ile ilgili bir fikir aklım geldi, dayanamadım yazayım dedim yine.

Oyun, karakter ölüp çocuklara kraliyet geçmeden bitiyor genelde. "Liderliği bırak" seçeneği tıklandığında krallığı başka bir klana devretmek dışında kendi klanından soyluların da yer alması gibi bir opsiyonla yön verebileceğimiz değişik çalışmalar vardır belki ama benim aklıma gelen:
Birlik kumanda edebilecek genç çocuğumuzu (ve kardeşlerimiz gibi birinci dereceden akrabalarımıza bir miktar kraliyet yetkisi ile beraber olabilir) yönetme seçeneği gelmesi lazım. II. Muradın yaptığı gibi Fatih Sultan Mehmed'e komutayı verebilmeliyiz. Ya yine birlik yönetir ya da bir yerleşkede vali olarak durabiliriz mesela.

Bu özelliğin oyun içinde hangi koşullar altında gerçekleşeceğine (yasa onayı ile, oylama ile vs ) oyun akışını belirleyen yapımcı karar verecektir tabii ki ama başlangıçta karakterlerin yetişmesi için o karakterlerin yönetiminde statlarına puan vermekten öteye giderek, birlik oluşturma zamanı geldiğinde birinci elden yönetimleri ile alakalı uygulamalara gidilebilir bu şekilde bazı özellikler katarak.
Tabii bu geniş yönetim özellikleri birinci derece aile fertlerine uygulananlar olabilir. Karakterin yönetiminin tercihine dair bir genel paslaşma platformu oluşturulabileceği gibi, eğitim safhasında kimi zaman turnuvalara katılıp yönetilmesine yönelik uygulamalar da geliştirilebilir.

Bir önceki mesajımda yer alan vassalların yönetiminde normalin ötesinde, birlik oluşturma seçeneğine ilişkin:
Birlik oluşturma seçeneğini tıkladığımızda, birlik komutanı olacak kişi şayet kendi birliğimiz içerisinde ise hemen ekrana askerlerimizin transferi için bir sayfa açılıyor.
Bu sayfa sol tarafta, seçtiğimiz birlik komutanına nakledeceğimiz birimlere ait iken, sağ tarafta hali hazırda bulunan kendi birimlerimiz bulunuyor malum. Garnizonlardan asker alışverişi yapacağımız zaman da tam tersi.
Burada dikkati çekmek istediğim asıl mesele ise; birlik oluşturmak istediğimiz kişinin kendi birliğimizde olmasa dâhi, şayet bize ait bir yerleşkede bulunuyor ise (mesela vali atama yolu ile gönderebileceğimiz veyahut hali hazırda bulunuyor ise), birlik oluşturma emrini verdiğimiz anda bizim garnizondan birlik alışverişi yapma sayfasının bu kişiye açılması ve oradan bu kişinin birlik oluşturmasını yönetebilmemiz.
Bu şekilde bir kolaylık yapılacak olursa şayet, savaş esnasında sınır yerleşkelerde savaşırken gidipte asker alamayacağımız iç bölgelerde bulunan yerleşkelerimizin garnizonlarından asker almamız mümkün olabilecektir. Bu meselenin oyuna uygulanmasının kolay olacağını ve önem arz ettiğini düşünüyorum.

Güncelleme ile ölümün açık ve kapalı olması yönünde bir çok seçenek gelmiş, çok teşekkür ederim, böyle daha oynanabilir olmuş.
Ölüm açıldıktan sonra oyuna ara vermiştim. Belki ileride bir alternatif olur da eğittiğimiz vassallar kardeşler ölüp emeğimizin boşa gitmez diye.
Vassalları birlik içerisinde özel numaralara atayıp çapulcu savaşlarından başlayarak tek tek yanımda eğitimlerine yön veriyordum.
Ölüm açıldıktan sonra çok zaman bu eğitimler heba olmuştu. Şimdi isteyen ölümü tamamen kapatabiliyor tercihe göre.
Vassallar ölse bile yenisini alınır artık ama birinci derece aile fertleri ölürse en başından beri yapılan bu çalışmaların geri alınamaz. Bu sebeple özellikle birinci dereceden aile fertlerinin ana karakter gibi değerlendirilip ölmemesi taraftarıyım.
Şu an oyundan takip edebildiğimi de söyleyemem ama Ramazan ayı geliyor ve en azından mutat hale gelmiş youtuberlerden izlerim nasipse."

Sondan bir önceki mesajım da en alt tarafta (*)
............................................................................................................................................................................................................................
Önceki yazılarıma bazı eklemeler yapıp bir başlıkta derlemeye çalıştım. Umarım , henüz gelişme aşamasındaki oyunumuzda , tüm Kalradya'ya hâkim olmak için yola çıkan , daha 6. seviye klanın ne olduğunu , ne işe yaradığını anlayamadan oyunu tamamlamaktan dert yanan arkadaşlar için , oyunun gelişimine katkısı olur.

(Bu yazı yapım aşamasındaki oyunumuza kurgulanmış öneriler içermektedir. Güncel bilgiler değildir.)

Oyunumuzda klan liderliği , paralı askerlik , vassallık ve krallık unsurları yer alıyor. Bu unsurların bazılarında gerek şart olarak sunulan klan derecelendirilmelerinden yola çıkarak vassallık ile krallık arasında küçük devlet krallığını eklemek istedim. Bu durumda ; vassallıktan sonra küçük krallık , daha sonra krallık (belki imparatorluk ) şeklinde sıralamaya girebilir.

Senaryo işleyişine geçmeden önce temel yapı taşı olan klan seviyelerinin , (Krallıkların fetihlerle ilerlemesi için gerekli sınırlamalarını da içeren) kurgumuzda rol oynaması için tasarladığımız bazı işlevleri hakkında fikirlerimizi sunalım:

1. Seviye klan ; klan ve karakter gelişimi için , çapulcular ile savaşıp turnuvalara katılarak , ticaret ve demircilik yaparak ilerlemesi mümkün olabilir. Bir yerleşkeye sahip olamaz.

2. Seviye klan ; bir adet kale sahibi olabilir. ( Krallıklarda 2. seviye klanlara rastlanması , oyuncular için geçerli değil)

3. Seviye klan ; bir adet birlik oluşturabilir. Yerleşke sahibi değil ise, paralı askerlik yapabilir. Bir şehir ve bir adet kale sahibi olabilir.

4. Seviye klan ; iki adet birlik oluşturabilir. Bir krallığa vassal olarak katılabilir . İki Şehir , iki kale veya Bir şehir dört kale sahibi olabilir.

5. Seviye klan ; üç adet birlik oluşturabilir. Küçük devlet modeli oluşturabilir (Ordu oluşturur , ittifak kurar, devletine lord alamaz, iki klan paralı asker kiralayabilir) . Üç şehir üç kale sahibi olabilir.

6. Seviye klan; dört adet birlik oluşturabilir. Klanına dört şehir dört kale alabilir. (Krallık içerisinde bulunan klanların seviyelerine göre yerleşke dağıtımı yapılabilir.)

( Fethedilerek veya üç yüz ticaret puanı "Her Şeyin Bir Bedeli Var" perki ile satın alınmış yerleşkeler bu sınırlamalar içerisinde kalır.)



KÜÇÜK DEVLET OLUŞUMU:

Adeta oyunda var olup hayata geçirilmemiş bir unsur olarak yerini almayı beklemekte olan küçük devlet yapılanmasının , klan seviyelerinde doldurduğu yerin yanı sıra senaryo ilerleyişine ve oyunda bulunan veya bulunabilecek başka birçok özelliğe uyum sağlayabileceğini düşünüyorum.

Harita üzerinde krallıkların dağılımı için yapılan güncellemelerden sonra daha uzun bir oynanış ortamı hazırlanması ile beraber, ulaşmayı istediğimiz bazı seviyeleri (ticaret , kendimizin , kardeşlerimizin ve yoldaşlarımızın karakter gelişimleri vs ) göz önüne alarak senaryonun devreye girmemesi için "Neretzes'in Budalalığını Araştır" görevini tamamlamadan ilerlemeyi tercih edebiliyoruz. (küçük devlet kurma aşamasına gelince ön şartlardan biri olarak senaryo işleyişi eklenebilir. Şu an 800 gün civarı olan görev süresi 5. seviye klan olmak için yeterli bir zaman.)

Senaryonun işlevsellik kazanması ile beraber süregelen durumların ittifak ile ilişkilendirilmesi , küçük devlet oluşumu ile rahat bir şekilde hayata geçirilebilir:

İttifak kurduğumuz devletin diplomasisine bağlı olarak , ortak düşmanlar ile mücadele edebileceğimiz gibi , savaş ilan edeceğimiz veya bize savaş ilan eden devletlere karşı müttefikimizden para , nüfuz gibi unsurları kullanarak diplomasi birliği talebinde bulunabiliriz. Bunu daha köklü bir hale getirmek için evlilikler de yapılabilir:

Vassallığa nazaran , küçük devlet olmanın avantajlarından istifade edip ; yerleşke , asker ve nüfuz sıkıntılarından kurtulup , istenirse bir krallık ile ittifakı evlilik yoluyla perçinledikten sonra. 5. seviye klan olarak devam edebilmek , tekrar (veya ilk defa) vassal olabilmek , 6. Seviye klan olduktan sonra dilersek kendi imparatorluğumuzu kurmamız ve tüm kalradya'ya hâkim olmamıza kadar uzanan bir serüven tasarlanabilir.


[Daha önce , kendi krallığımızı kurmadan devam etmenin yolunu , krallıktan ayrılmadan , vassallıktan krallığa taşımamız ile alakalı bir teoride ; desteklediğimiz krallığa sancağı verdikten sonra krallığın bize daha fazla yerleşke vermesi gibi vesileler ile nüfuz ve asker sıkıntılarımız bir nebze daha rahatlayıp ,yönetiminin getirdiği idari sorumluluktan uzak bir şekilde daha uzun bir oyun oynayışı ile krallık bünyesinde devam ederek klanımızı 6.seviyeye kadar çıkarmamız durumunda ,sancağı veren klan olarak krallığı devralma hakkına sahip olmamız gibi senaryolar kurgulanabileceğinden bahsetmiştim. Burada küçük devlet oluşumu, kurgumuzu gerçekleştirmemiz için kullanacağımız alternatif bir öğe olabilir.

Ayrıca ; karakterin ölümünden sonra oyuna devam etmek için , krallığımız içerisinde bulunan veya daha önce evlilik yolu ile ittifak kurduğumuz bir krallıkta bulunan aile üyesi ile yeniden vassal olarak yola devam etmeyi seçebileceğimiz yol ayrımlarında , krallığımızın müttefik krallık ile , kalradia sancağı altında birleşmesi ve kral olarak (erkek) varisimizin başa geçmesi gibi gelişecek olaylar kurgulanabilir. Krallıklar arası ittifakın ve kalradia sancağının önemini arttırmak için yapılacak bunun gibi kurgular ; oyunu senaryoya göre oynayarak elde edilecek avantajları ortaya çıkarabilir şeklinde varsayımlarda bulunmuştum.]

*= Başlığa eklenen sondan bir önceki mesajım:

Selam millet bir sene olmuş yazmayalı. Bir çok şey değişmiş oyunda haliyle. Youtube den oynayanları izliyorum arada.
Bir zamanlar çılgınlar gibi oynayıp garip garip projelerle forumda paylaşımlarda bulunuyordum. Çılgın projeler klosöründe sakladığım bu balığın linkini kullanarak bir selam etmek istedim.
Tabi bir proje yazacağım için uğradım esesen. Youtube oyuncularından şehir garnizonları görerek aklıma geldi bir şekilde. İç kesimlerde artık güvende kalan şehirlerin garnizonlarında biriken askerlerin, dış cephelerde savaşın yoğun yaşandığı yerleşkelerin garnizonlarına kaydırılması ile ilgili bir mekanik geliştirilebilir belki diye düşündüm. Zira savaş esnasında iç kesime gidip garnizondan asker çekerek dış kesime taşımaya pek imkan yok çünkü bu esnadan aldığımız yerleşkeler elden gidiyorlar.
Bu işlem yerleşkeler arasında bir transfer mekaniği ile gerçekleşeceği gibi, alternatif bir seçenek te yoldaşlarımıza kurduracağımız birlikleri, vali atamasında olduğu gibi uzaktan garnizonlardan askerleri seçebilerek oluşturmak ve yoldaşlarımıza oluşturduğumuz bu birlikleri ordumuza çağırabilmemizle neticelenecek. Böylece bir türlü barış ortamı bulamasak bile boşu boşuna garnizondaki askerlere para vermiş olmayacağız. Garnizon gelirini kısıp vs dengelenebilir belki ama bizim savaş için asker gereksinimimizi de bir yandan karşılayabileceğimiz alternatifimiz olsun.

Uzun süre aradan sonra yazmış olduğum bir paragrafım daha oldu. Hem eskileri yad etmiş olayım dedim. Ölüm açıldıktan sonra, yoldaşlarımı boşuna yetiştimiş olduğumdan ara vermiştim oyuna. Bir miktar takıntı yapmış olabilirim gerçi ama personelimi yetiştirmek için çok fazla gayret gösterdikten sonra ölüp emeklerin boşa gitmesi gibi bir durumu kabullenemedim. Belki ileride bir mod gelir yahut oyun başlangıcında yaptığımız seçeneklere bir kutucuk eklenip (oynanış ile alakalı bazı perklerin iptali falan gerekirse otomatik değebilirde) bu duruma bir çözüm olur mu bilmem
ama ileride yine görüşürüz belki. Kolay gelsin arkadaşlar.
 
Last edited:
Forumda post kaydetme gibi bir şey var mı? Şimdi okuyup spoiler yemek istemiyorum ama ileride oyunun içinden geçtikten sonra senin postlarını okumak iyi gelir diye düşünmüştüm.
 
Başta yazmış olduğum parantez içindeki uyarı ; okuyanlar oyun ile akalı güncel bilgiler sanmasın diye. Spoiler kısmında yazdığım yazılar da konuya ilişkin kurguladığım önceki fikirler. Rahatça okuyabilirsin. İleride benzer güncellemeler gelirse isabet etmiş ya da yapımcılar tarafından bu kurgular değerlendirilmiş demektir. :smile:

Yeniden merhaba Abdullah,

Geri bildirimleriniz tasarım ekibimize iletildi.

Paylaşmış olduğunuz değerli öneriler ve Bannerlord 'a gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz.

Saygılarımızla

TaleWorlds Support Team
 
Sancak görevini yapıp , sancağı bir krala teslim etmek veya krallığımızı kurduktan sonra Arzagos'a haber verip resmi , mazbatasını almış bir kral olmamız için 840 gün süremiz var. (Aksilik çıkmaması için biraz daha evvelinde ayarlamalarımızı yapmamızda fayda var.) Bu süre bitince görev başarısız oluyor. Bu süre , küçük devletimizi kurmamız için yeterli. (Not: Bağlı olduğumuz krallıktan çıkmamıza yarayan krallık sekmesindeki butonun aktif olması için bir ordu kurmuş olmamamız gerekiyor. Önceden aktifti. Krallığı terk edince ordu otomatik dağılıyordu. Askerleri zayi olacak korkusu ile devamlı ordu kurup birliklerimi yanımda gezdirdiğim için , buton aktif olmayınca paniğe kapılıp foruma , senaryo ilerleyişinde hata şeklinde başlık açmışlığım var :smile: . Zamanla ,imlec butonun üzerine gelince çıkan uyarı açıklamaları eklenebilir.)

Oyunda yer almamasına rağmen küçük devlet oluşumuna uyarladığım kaydımı , güncellemeler ile gelişen ( perk düzenlemeleri ) sebelerden dolayı askıya almıştım.

Araç olarak kullandığım en önemli unsurlardan biri olan "Her Şeyin Bir Bedeli Var" perkini kullanmıştım.
 
Last edited:
(Kendini gerçekleştiren kehanet çalışmalarında :smile: ) küçük krallık modelinde belirttiğim 6.Seviyeye gelince oluşabilecek parti sayısına 250 liderlik becerisi ile gelen perk ile ulaşmış oldum.

Bu , küçük krallık modeli deneme kaydının geldiği noktada ,6. Seviye klan olduktan sonrası için tek bir resim ile özetlemeye çalıştım:

 
Haftada bir hortlatıyormuş gibi görünse de yazacağım bilgi konu ile alakalı.
Klanı 6. seviyeye çıkardım. Birlik sayıları parti başı 180 lere dayandı ama bir sorun var.
Kurduğum ordudan ayırıp kendi başlarına bırakınca birlik komutanları yiyecek yetiştiremiyorlar ve birliklerindeki askerler yaralı pozisyona geliyor.
İzciliklerini geliştirip hızlarını arttırsam da düşmana yakalanıp askerleri zayi etmelerinden korkarak yapay zekalarına güvenmediğim için devamlı kurduğum ordu ile gezdirdiğim birlik komutanlarım darecilik puanları gayet yüksek olmalarına rağmen askerlerini doyurabilmeleri için başka yöntemlere veya güncellemelere ihtiyaç duyuyorlar anlaşılan.(Finansman zorluğu aşabilmek için evi arabayı hanımın üstüne yapmak gibi şehir veya köylerin gelirlerinden akrabalara taksim edebilsek iyiydi. )
Daha önce tüm askerleri ile birlikte yaralı olarak dönen bir birliğimi , savaşta yaralanıp geri çekildiler falan heralde diye yorumladığımı yazmıştım. Meğer açlıktanmış :smile: ( Bu durumu sağlıkçımın sağlık skilini geliştirmekte kullanabilir miyim acaba diye düşündüm ama çok riskli , ele geçirilebilir :smile: Adamın idarecilik puanı 250 ye vurdu ama 10 odak puan ve full sağlıkçı özelliğini idareciliğine oranla onda bir geliştiremedim.)
 
Selam millet bir sene olmuş yazmayalı. Bir çok şey değişmiş oyunda haliyle. Youtube den oynayanları izliyorum arada.
Bir zamanlar çılgınlar gibi oynayıp garip garip projelerle forumda paylaşımlarda bulunuyordum. Çılgın projeler klosöründe sakladığım bu balığın linkini kullanarak bir selam etmek istedim.
Tabi bir proje yazacağım için uğradım esesen. Youtube oyuncularından şehir garnizonları görerek aklıma geldi bir şekilde. İç kesimlerde artık güvende kalan şehirlerin garnizonlarında biriken askerlerin, dış cephelerde savaşın yoğun yaşandığı yerleşkelerin garnizonlarına kaydırılması ile ilgili bir mekanik geliştirilebilir belki diye düşündüm. Zira savaş esnasında iç kesime gidip garnizondan asker çekerek dış kesime taşımaya pek imkan yok çünkü bu esnadan aldığımız yerleşkeler elden gidiyorlar.
Bu işlem yerleşkeler arasında bir transfer mekaniği ile gerçekleşeceği gibi, alternatif bir seçenek te yoldaşlarımıza kurduracağımız birlikleri, vali atamasında olduğu gibi uzaktan garnizonlardan askerleri seçebilerek oluşturmak ve yoldaşlarımıza oluşturduğumuz bu birlikleri ordumuza çağırabilmemizle neticelenecek. Böylece bir türlü barış ortamı bulamasak bile boşu boşuna garnizondaki askerlere para vermiş olmayacağız. Garnizon gelirini kısıp vs dengelenebilir belki ama bizim savaş için asker gereksinimimizi de bir yandan karşılayabileceğimiz alternatifimiz olsun.

Uzun süre aradan sonra yazmış olduğum bir paragrafım daha oldu. Hem eskileri yad etmiş olayım dedim. Ölüm açıldıktan sonra, yoldaşlarımı boşuna yetiştimiş olduğumdan ara vermiştim oyuna. Bir miktar takıntı yapmış olabilirim gerçi ama personelimi yetiştirmek için çok fazla gayret gösterdikten sonra ölüp emeklerin boşa gitmesi gibi bir durumu kabullenemedim. Belki ileride bir mod gelir yahut oyun başlangıcında yaptığımız seçeneklere bir kutucuk eklenip (oynanış ile alakalı bazı perklerin iptali falan gerekirse otomatik değebilirde) bu duruma bir çözüm olur mu bilmem
ama ileride yine görüşürüz belki. Kolay gelsin arkadaşlar.
 
Başta yazmış olduğum parantez içindeki uyarı ; okuyanlar oyun ile akalı güncel bilgiler sanmasın diye. Spoiler kısmında yazdığım yazılar da konuya ilişkin kurguladığım önceki fikirler. Rahatça okuyabilirsin. İleride benzer güncellemeler gelirse isabet etmiş ya da yapımcılar tarafından bu kurgular değerlendirilmiş demektir. :smile:

Yeniden merhaba Abdullah,

Geri bildirimleriniz tasarım ekibimize iletildi.

Paylaşmış olduğunuz değerli öneriler ve Bannerlord 'a gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz.

Saygılarımızla

TaleWorlds Support Team
Çok iyidi :grin:
 
Merhabalar yeniden arkadaşlar. Oyun ile ilgili bir fikir aklım geldi, dayanamadım yazayım dedim yine.

Oyun, karakter ölüp çocuklara kraliyet geçmeden bitiyor genelde. "Liderliği bırak" seçeneği tıklandığında krallığı başka bir klana devretmek dışında kendi klanından soyluların da yer alması gibi bir opsiyonla yön verebileceğimiz değişik çalışmalar vardır belki ama benim aklıma gelen:
Birlik kumanda edebilecek genç çocuğumuzu (ve kardeşlerimiz gibi birinci dereceden akrabalarımıza bir miktar kraliyet yetkisi ile beraber olabilir) yönetme seçeneği gelmesi lazım. II. Muradın yaptığı gibi Fatih Sultan Mehmed'e komutayı verebilmeliyiz. Ya yine birlik yönetir ya da bir yerleşkede vali olarak durabiliriz mesela.
Bu özelliğin oyun içinde hangi koşullar altında gerçekleşeceğine (yasa onayı ile, oylama ile vs ) oyun akışını belirleyen yapımcı karar verecektir tabii ki ama başlangıçta karakterlerin yetişmesi için o karakterlerin yönetiminde statlarına puan vermekten öteye giderek, birlik oluşturma zamanı geldiğinde birinci elden yönetimleri ile alakalı uygulamalara gidilebilir bu şekilde bazı özellikler katarak.
Tabii bu geniş yönetim özellikleri birinci derece aile fertlerine uygulananlar olabilir. Karakterin yönetiminin tercihine dair bir genel paslaşma platformu oluşturulabileceği gibi, eğitim safhasında kimi zaman turnuvalara katılıp yönetilmesine yönelik uygulamalar da geliştirilebilir.

Birlik oluşturma seçeneğini tıkladığımızda, birlik komutanı olacak kişi şayet kendi birliğimiz içerisinde ise hemen ekrana askerlerimizin transferi için bir sayfa açılıyor.
Bu sayfa sol tarafta, seçtiğimiz birlik komutanına nakledeceğimiz birimlere ait iken, sağ tarafta hali hazırda bulunan kendi birimlerimiz bulunuyor malum. Garnizonlardan asker alışverişi yapacağımız zaman da tam tersi.
Burada dikkati çekmek istediğim asıl mesele ise; birlik oluşturmak istediğimiz kişinin kendi birliğimizde olmasa dâhi, şayet bize ait bir yerleşkede bulunuyor ise (mesela vali atama yolu ile gönderebileceğimiz veyahut hali hazırda bulunuyor ise), birlik oluşturma emrini verdiğimiz anda bizim garnizondan birlik alışverişi yapma sayfasının bu kişiye açılması ve oradan bu kişinin birlik oluşturmasını yönetebilmemiz.
Bu şekilde bir kolaylık yapılacak olursa şayet, savaş esnasında sınır yerleşkelerde savaşırken gidipte asker alamayacağımız iç bölgelerde bulunan yerleşkelerimizin garnizonlarından asker almamız mümkün olabilecektir. Bu meselenin oyuna uygulanmasının kolay olacağını ve önem arz ettiğini düşünüyorum.

Ölüm açıldıktan sonra oyuna ara vermiştim. Belki ileride bir alternatif olur da eğittiğimiz vassallar kardeşler ölüp emeğimizin boşa gitmez diye.
Vassalları birlik içerisinde özel numaralara atayıp çapulcu savaşlarından başlayarak tek tek yanımda eğitimlerine yön veriyordum. Ölüm açıldıktan sonra çok zaman bu eğitimler hebâ olmuştu. Vassallar ölse bile yenisini alınır artık ama birinci derece aile fertleri ölürse en başından beri yapılan bu çalışmaların geri alınamaz. Bu sebeple özellikle birinci dereceden aile fertlerinin ana karakter gibi değerlendirilip ölmemesi taraftarıyım.
Şu an oyundan takip edebildiğimi de söyleyemem ama Ramazan ayı geliyor ve en azından mutat hale gelmiş youtuberlerden izlerim nasible.
 
Last edited:
Oyuna gelen yeniliklerin göz doldurduğunu gözlemliyorum youtube de oynayan arkadaşlardan izlediğim kadarı ile. Hatta bir ara yerleşkeye yoldaş gönderme diye bir seçenek dikkatimi çekti. Dedim acaba yukarıda yazdığım, yerleşkeye vali atama vs ile, birlik kurması gönderdiğimiz birlik komutanının konuşlanması gibi bir seçenek mi bu? Aklın yolu bir, belki tutturmuşuzdur, ama malesef değilmiş, yerleşkede bulunan bir yoldaşa birlik kur emri verildi ama garnizon ve komutan arasında birlik transferine dair bir sayfa açılmadı. Olsun, bir güncellemeyle ona da rastlarız ileride münasip görülürse. Bu şekilde kolaylıklar sağlanırken bir yandan da oyunun zorluğunu dengelemek lazım şöyle ki:

Bununla beraber belirtmek istediğim; youtube de oynayan arkadaşlardan gözlemlediğim, belki ayrı bir başlıkta değerlendirmenin de mümkün olacağı ama başlığın üste çıkması için buraya yazdığım bir husus şudur:

Oyunda senaryo gereği ilerlendiğinde imparatorluk içinden veya imparatorluk dışından yerleşke sahibi olmak için gerekli şartlar gereği bir krallığa katılarak yerleşke sahibi olunabilmesi mevzu bahis. Bunu bir şekilde aşıp istenilen yerlerden yerleşke sahibi olmak mümkün ama bu çokta kolay olmamalı. Ordu oluşturamasa bile (ki bunun sebebi kendi başına yerleşke alamaması olduğunu düşünüyorum) bir klan oluşturup isyan etmiş bir yerleşkeye kuşatma kurduktan sonra o yerleşkenin garnizonunun açlıktan erimesini bekleyerek kolayca ele geçirmenin önüne geçmek için, bir yerleşkeyi kuşatmayı koşula bağlamak gerekebilir. Bu da bir krallığa bağlı olmadan kuşatma kurulamaması olabilir, hatta ticaret ile bile yerleşke sahibi olmak için bir krallığa girmiş olmak veya krallık sahibi olunması şartı getirilmesi gerekebilir.
Ayrıca bir oyuncunun aşırı fazla yerleşke sahibi olmaması için yukarıda yazmış olduğum bir takım şartlara tabi tutulması taraftarıyım. Bu şartları yapıştırıyorum yine hemen. Bu veya bunun benzeri uygulamalar ile sınırlandırmak mümkün.

Alıntı yaptığım yukarıdaki paragrafım:
1. Seviye klan ; klan ve karakter gelişimi için , çapulcular ile savaşıp turnuvalara katılarak , ticaret ve demircilik yaparak ilerlemesi mümkün olabilir. Bir yerleşkeye sahip olamaz.

2. Seviye klan ; bir adet kale sahibi olabilir. ( Krallıklarda 2. seviye klanlara rastlanması , oyuncular için geçerli değil)

3. Seviye klan ; bir adet birlik oluşturabilir. Yerleşke sahibi değil ise, paralı askerlik yapabilir. Bir şehir ve bir adet kale sahibi olabilir.

4. Seviye klan ; iki adet birlik oluşturabilir. Bir krallığa vassal olarak katılabilir . İki Şehir , iki kale veya Bir şehir dört kale sahibi olabilir.

5. Seviye klan ; üç adet birlik oluşturabilir. Küçük devlet modeli oluşturabilir (Ordu oluşturur , ittifak kurar, devletine lord alamaz, iki klan paralı asker kiralayabilir) . Üç şehir üç kale sahibi olabilir.

6. Seviye klan; dört adet birlik oluşturabilir. Klanına dört şehir dört kale alabilir. (Krallık içerisinde bulunan klanların seviyelerine göre yerleşke dağıtımı yapılabilir.)

( Fethedilerek veya üç yüz ticaret puanı "Her Şeyin Bir Bedeli Var" perki ile satın alınmış yerleşkeler bu sınırlamalar içerisinde kalır.)
 
Last edited:
Oyuna gelen yeniliklerin göz doldurduğunu gözlemliyorum youtube de oynayan arkadaşlardan izlediğim kadarı ile. Hatta bir ara yerleşkeye yoldaş gönderme diye bir seçenek dikkatimi çekti. Dedim acaba yukarıda yazdığım, yerleşkeye vali atama vs ile, birlik kurması gönderdiğimiz birlik komutanının konuşlanması gibi bir seçenek mi bu? Aklın yolu bir, belki tutturmuşuzdur, ama malesef değilmiş, yerleşkede bulunan bir yoldaşa birlik kur emri verildi ama garnizon ve komutan arasında birlik transferine dair bir sayfa açılmadı. Olsun, bir güncellemeyle ona da rastlarız ileride münasip görülürse.

Bununla beraber belirtmek istediğim, youtube de oynayan arkadaşlardan gözlemlediğim, belki ayrı bir başlıkta değerlendirmenin de mümkün olacağı ama başlığın üste çıkması için buraya yazdığım bir husus şudur:

Oyunda senaryo gereği ilerlendiğinde imparatorluk içinden veya imparatorluk dışından yerleşke sahibi olmak için gerekli şartlar gereği bir krallığa katılarak yerleşke sahibi olunabilmesi mevzu bahis. Bunu bir şekilde aşıp istenilen yerlerden yerleşke sahibi olmak mümkün ama bu çokta kolay olmamalı. Ordu oluşturamasa bile (ki bunun sebebi kendi başına yerleşke alamaması olduğunu düşünüyorum) bir klan oluşturup isyan etmiş bir yerleşkeye kuşatma kurduktan sonra o yerleşkenin garnizonunun açlıktan erimesini bekleyerek kolayca ele geçirmenin önüne geçmek için, bir yerleşkeyi kuşatmayı koşula bağlamak gerekebilir. Bu da bir krallığa bağlı olmadan kuşatma kurulamaması olabilir, hatta ticaret ile bile yerleşke sahibi olmak için bir krallığa girmiş olmak veya krallık sahibi olunması şartı getirilmesi gerekebilir.
Ayrıca bir oyuncunun aşırı fazla yerleşke sahibi olmaması için yukarıda yazmış olduğum bir takım şartlara tabi tutulması taraftarıyım. Bu şartları yapıştırıyorum yine hemen. Bu veya bunun benzeri uygulamalar ile sınırlandırmak mümkün.

Alıntı yaptığım yukarıdaki paragrafım:
1. Seviye klan ; klan ve karakter gelişimi için , çapulcular ile savaşıp turnuvalara katılarak , ticaret ve demircilik yaparak ilerlemesi mümkün olabilir. Bir yerleşkeye sahip olamaz.

2. Seviye klan ; bir adet kale sahibi olabilir. ( Krallıklarda 2. seviye klanlara rastlanması , oyuncular için geçerli değil)

3. Seviye klan ; bir adet birlik oluşturabilir. Yerleşke sahibi değil ise, paralı askerlik yapabilir. Bir şehir ve bir adet kale sahibi olabilir.

4. Seviye klan ; iki adet birlik oluşturabilir. Bir krallığa vassal olarak katılabilir . İki Şehir , iki kale veya Bir şehir dört kale sahibi olabilir.

5. Seviye klan ; üç adet birlik oluşturabilir. Küçük devlet modeli oluşturabilir (Ordu oluşturur , ittifak kurar, devletine lord alamaz, iki klan paralı asker kiralayabilir) . Üç şehir üç kale sahibi olabilir.

6. Seviye klan; dört adet birlik oluşturabilir. Klanına dört şehir dört kale alabilir. (Krallık içerisinde bulunan klanların seviyelerine göre yerleşke dağıtımı yapılabilir.)

( Fethedilerek veya üç yüz ticaret puanı "Her Şeyin Bir Bedeli Var" perki ile satın alınmış yerleşkeler bu sınırlamalar içerisinde kalır.)
Klan level farkları çoktan gelmeliydi ama öyle bir adım yok olmayacakta.
 
Oyuna gelen yeniliklerin göz doldurduğunu gözlemliyorum youtube de oynayan arkadaşlardan izlediğim kadarı ile. Hatta bir ara yerleşkeye yoldaş gönderme diye bir seçenek dikkatimi çekti. Dedim acaba yukarıda yazdığım, yerleşkeye vali atama vs ile, birlik kurması gönderdiğimiz birlik komutanının konuşlanması gibi bir seçenek mi bu? Aklın yolu bir, belki tutturmuşuzdur, ama malesef değilmiş, yerleşkede bulunan bir yoldaşa birlik kur emri verildi ama garnizon ve komutan arasında birlik transferine dair bir sayfa açılmadı. Olsun, bir güncellemeyle ona da rastlarız ileride münasip görülürse.

Bununla beraber belirtmek istediğim, youtube de oynayan arkadaşlardan gözlemlediğim, belki ayrı bir başlıkta değerlendirmenin de mümkün olacağı ama başlığın üste çıkması için buraya yazdığım bir husus şudur:

Oyunda senaryo gereği ilerlendiğinde imparatorluk içinden veya imparatorluk dışından yerleşke sahibi olmak için gerekli şartlar gereği bir krallığa katılarak yerleşke sahibi olunabilmesi mevzu bahis. Bunu bir şekilde aşıp istenilen yerlerden yerleşke sahibi olmak mümkün ama bu çokta kolay olmamalı. Ordu oluşturamasa bile (ki bunun sebebi kendi başına yerleşke alamaması olduğunu düşünüyorum) bir klan oluşturup isyan etmiş bir yerleşkeye kuşatma kurduktan sonra o yerleşkenin garnizonunun açlıktan erimesini bekleyerek kolayca ele geçirmenin önüne geçmek için, bir yerleşkeyi kuşatmayı koşula bağlamak gerekebilir. Bu da bir krallığa bağlı olmadan kuşatma kurulamaması olabilir, hatta ticaret ile bile yerleşke sahibi olmak için bir krallığa girmiş olmak veya krallık sahibi olunması şartı getirilmesi gerekebilir.
Ayrıca bir oyuncunun aşırı fazla yerleşke sahibi olmaması için yukarıda yazmış olduğum bir takım şartlara tabi tutulması taraftarıyım. Bu şartları yapıştırıyorum yine hemen. Bu veya bunun benzeri uygulamalar ile sınırlandırmak mümkün.

Alıntı yaptığım yukarıdaki paragrafım:
1. Seviye klan ; klan ve karakter gelişimi için , çapulcular ile savaşıp turnuvalara katılarak , ticaret ve demircilik yaparak ilerlemesi mümkün olabilir. Bir yerleşkeye sahip olamaz.

2. Seviye klan ; bir adet kale sahibi olabilir. ( Krallıklarda 2. seviye klanlara rastlanması , oyuncular için geçerli değil)

3. Seviye klan ; bir adet birlik oluşturabilir. Yerleşke sahibi değil ise, paralı askerlik yapabilir. Bir şehir ve bir adet kale sahibi olabilir.

4. Seviye klan ; iki adet birlik oluşturabilir. Bir krallığa vassal olarak katılabilir . İki Şehir , iki kale veya Bir şehir dört kale sahibi olabilir.

5. Seviye klan ; üç adet birlik oluşturabilir. Küçük devlet modeli oluşturabilir (Ordu oluşturur , ittifak kurar, devletine lord alamaz, iki klan paralı asker kiralayabilir) . Üç şehir üç kale sahibi olabilir.

6. Seviye klan; dört adet birlik oluşturabilir. Klanına dört şehir dört kale alabilir. (Krallık içerisinde bulunan klanların seviyelerine göre yerleşke dağıtımı yapılabilir.)

( Fethedilerek veya üç yüz ticaret puanı "Her Şeyin Bir Bedeli Var" perki ile satın alınmış yerleşkeler bu sınırlamalar içerisinde kalır.)
Ben şu anki klan sisteminden memnunum. ayrıca farkında msınız bilmiyorum klan sisteminiz kendi içinde o kadar çelişiyor ki ?
öncelikle şunu sormak istiyorum vassal olmadan( yani sizin klan seviyesi programınıza göre bu 4. seviyede oluyor) veya paralı asker olmadan ( size göre bu 3. seviyede oluyor) nasıl yerleşke yada kale sahibi olabilir( bu sizin klan programınıza göre 2. seviyede yer alıyor.)

şöyle anlatayım = normalde paralı asker olursun, sonra vassal olursun sonra yerleşke sahibi olursun.
sizin programınıza göre önce yerleşke sahibi olursun( bu yerleşkeyi bize kim verecek yada oyun başı bir yerleşke alacak parayı nereden alacağız yada oyun başında ticaret direk 300 mü başlayacak orası ayrı sorun), sonra paralı asker olursun, sonrada vassal olursun. sizcede burada bir tutarsızlık yok mu?

ayrıca küçük devlet büyük devlet ayrımı yapmışsınız. devletin küçük yada büyük olmasına oyun değil; oyuncunun güttüğü politikalar, siyaset, savaşlar, ekonomik durum, yanına çekilen klanların komutanlarının becerisi belirlesin.

Son olarak Klan seviyesine göre değil; klanların yerleşkedeki tüccar veya köy büyüklerinin arasındaki ilişkiye göre veya klan gücüne göre veya klanların medeniyetine göre yerleşke dağıtmak en iyisi. zira daha az yerleşke isyan eder. iç sorunla uğraşmazsınız.
 
Ben şu anki klan sisteminden memnunum. ayrıca farkında msınız bilmiyorum klan sisteminiz kendi içinde o kadar çelişiyor ki ?
öncelikle şunu sormak istiyorum vassal olmadan( yani sizin klan seviyesi programınıza göre bu 4. seviyede oluyor) veya paralı asker olmadan ( size göre bu 3. seviyede oluyor) nasıl yerleşke yada kale sahibi olabilir( bu sizin klan programınıza göre 2. seviyede yer alıyor.)

şöyle anlatayım = normalde paralı asker olursun, sonra vassal olursun sonra yerleşke sahibi olursun.
sizin programınıza göre önce yerleşke sahibi olursun( bu yerleşkeyi bize kim verecek yada oyun başı bir yerleşke alacak parayı nereden alacağız yada oyun başında ticaret direk 300 mü başlayacak orası ayrı sorun), sonra paralı asker olursun, sonrada vassal olursun. sizcede burada bir tutarsızlık yok mu?

ayrıca küçük devlet büyük devlet ayrımı yapmışsınız. devletin küçük yada büyük olmasına oyun değil; oyuncunun güttüğü politikalar, siyaset, savaşlar, ekonomik durum, yanına çekilen klanların komutanlarının becerisi belirlesin.

Son olarak Klan seviyesine göre değil; klanların yerleşkedeki tüccar veya köy büyüklerinin arasındaki ilişkiye göre veya klan gücüne göre veya klanların medeniyetine göre yerleşke dağıtmak en iyisi. zira daha az yerleşke isyan eder. iç sorunla uğraşmazsınız.
Parantez içinde "krallıklarda 2. seviye klanlara rastlanması, oyuncu için geçerli değil" yazmışım. Ben oynadığım zamanda krallıkta 2. seviye olan liyakatsız bir klan bir ordu kurmuş birlikleri düşman bölgesinde gezdiriyor ve yakayı ele verip hepsini öldürtüyordu.
Esasen 2. seviyeye yerleşke falan da verilmemesi lazım ama şimdi vassalı lord yapıp birde üzerine yerleşke veriyoruz, başka bir yerleşke ele geçirince hala o yeni lord olmuş, 2. seviye klan sahibi eski vassal, yerleşke paylaşımı için çıkan listede adı çıkıyor, bunun sistematik olarak sınırlandırılması taraftarıyım.
Yine de normal oyuncuya göre paralı askerlik bile yapamayacağı seviyede lord oluyor yine torpilli sayılır :smile:. Her önüne gelen liyakatsız vassalın da lord yapılamaması lazım ayrıca. 2. seviye klan olan bir lordun birliğini devamlı oluşturduğumuz orduya katıp yanımızda seviye atlamasında yardımcı mı olunur bilemiyorum artık ama yerleşke sahibi olmasından ordu kurabilmesine kadar belirli şartlara uygun hale getirilmesi gerekli bence. Artık ölüm kapalı mı oynar oyuncu, vassalın lord yapılması sıkıntılı bir süreç gibi görünüyor.
Klana alınacak lordların klan seviyelerine dikkat ederek alım yapılmalı bu sebeplerden ötürü. Bu sınrlamalar oyunun zorluk derecesine göre de ayarlanabilir.
Bu listelemeyi yaptığım sırada oyuncular forumda 5. seviye klan olmadan oyunu bitiriyorum diye yazı yazıyorlardı.
Daha 6. seviyenin ne olduğuna dair fikir sahibi olmadan oyuna tam hakim olamayacakları şekilde yönlendirilmesi gerekiyor oyuncunun.

En son yaptığım yorumda, bu klan seviyeleri ile alakalı yazıdan alıntılanan kısmın üzerindeki paragrafı okursan, senin yazmış olduğun; paralı asker, vassal ve yerleşke sahibi olma silsilesini, isyan eden bir yerleşkeyi aç bırakarak, bir nevi hile yaparak alıp direkt yerleşke sahibi olunmasının önüne geçilmesini içeriyor.
Benim yukarıda yaptığım program önce yerleşke sahibi olmaya dayanmıyor. Bir krallık içerisinde yerleşke sahibi olmayı sınırlandırmak ile alakalı. Ayrıca ilave ettiğim ticaret ile yerleşke alımı yolu ile bile bu sınırlandırılmanın aşılamaması gerektiğini ima ediyorum.

Küçük devlet projesi, yerleşkeleri ticaretle satın alıp, lord sahibi olmadan vassallarımı ve klanımı geliştirip krallığın tadına vardığım deneysel bir oyun kaydımdı. Senaryodan bağımsız ama bölgede güçlü bir etkiye sahip bu deneysel çalışmalarım esnasında bu proje ile alakalı yazdığım yazıda eski bir sürü teferruat var, oyunu oynayıp youtube de paylaşanlardan, oyundaki asker upgrade sisteminin geliştirilmesi, yoldaşların lord yapılması vs etkenlerden senaryolu veya senaryosuz olarak kolaylıkla gerçekleştirdiklerine şahit oluyoruz. Aynı zamanda küçük devlete dönüşen fırsatçı sayılabilecek yapılanmanın klan levelleri ile alakalı yerleşke alım vs sınırlamaları bir nebze dizginlenmesi mümkün olacaktır.
Senaryo dışında ayrı bir yok tutmak isteyenler için bir yol izlenilmesi söz konusu olursa bilemem ama benim o yorumumdan zaman geçti, gelişmeler ışığında değerlendirmek gerekir yazılanları.

Daha sonra yapmış olduğum yorumlardan da bazılarını alıntı yapıp başlığa yapıştırdım. Garnizondan oluşturulacak birliklere asker çekmeye bir adım kalmış gibi görünüyor. Varis olacak hanedan üyesinin geliştrilmesinde kullanılabilecek krallığın varise devredilmesi ile ilgili kısma ait yorumum inziva güncellemesi yakın düşmüş görülüyor. Ben daha çok, yönetimin paslaşılması şeklinde daha mobil bir uyarlama yapmışım ama hiç yoktan iyi bir seçenek inziva yine.
 
Last edited:
Sezon başlangıcı olarak gördüğüm Ramazan ayı, sahur gecelerine kadar takibe ara vermeden önce foruma yazdığım son yorumumdan kendi başlığıma alıntı yaparak not düşmek isterim.

- Garnizondan birliklerimize asker çektirmek. Krallığa mensup diğer lortların yerleşke garnizonlarında asker sayıları lordların ve vassallarının asker çekmelerinden dolayı azalmış olarak listeden görebiliyoruz.
Bu normal bir şey diyoruz, gitmişler asker çekmişler garnizonu azalmış, ama biz nedense vassallarımıza yerleşkelerden asker çektirtemiyoruz.

En başından beri vassalların asker çekmede kontrolsüz davranarak yerleşkeyi sıkıntıya sokmaları gibi bir gerekçe ile uygulanmamıştır diyoruz, ama halbuki vassalları her hangi bir yerleşkeye gönderebilmek gibi bir özellik gelmiş oyuna, belki de garnizondan asker çekerler oradan birlik kurduklarında diyoruz ama işlevi yok (şimdilik, başka bir sebepten de bu özellik gelmiş olabilir tabii ki). Halbuki kontrollü bir şekilde birlik kurdurmak çok basit olacak bu özellikle:

Birliğimizde olan seçtiğimiz birlik komutanına açılan birlik için asker aktarma penceresinin aynısı yerleşke içerisinde seçtiğimiz birlik komutanına yerleşke garnizonundan açılacak o kadar. Yumurta gelmiş kapıya dayanmış derler ya, o kadar yaklaşmış.
- Oyunun aslında veya modlamasında bir seçenek olarak düşünülebilecek olan, oyuncunun tercihine göre zaman akışının kesilmemesi; İstenildiği zaman duraklatma olmakla beraber harita üzerinde ve savaş alanında olay akışının belli orantıda devam etmesi. Kaçtığımız güçlü bir ordunun bizim ordumuza yetişip yakalaması için önden saldırı yapan birlikler ile asker göndererek yaptığımız hızlı geçen (similatör yönetimi yeteneğimiz sipetinde) simüle çatışmalar esnasında, kovalayan ordunun harita üzerinde bize yaklaşmasını takip edebildiğimiz gibi, normal savaşa girdiğimizde her ne kadar gerçek zamanlıda olsa harita üzerinde yaklaşım hızının görülebildiği ve istenildiğinde oyun pause edilip icabında bir kısım asker bırakıp geri çekilme veya geriye oyalamak için birlik bırakma veya savaştan zarar görmesini istemediğimiz bir birliği özel bir komut ile (istediğimiz askeri birimleri naklederek mesela) önden gönderip geride kalma gibi seçeneklerimizin olması. Zaman akışı ile alakalı bu gibi çalışmalar multi oyun seçeneğine doğru bir kapı aralayabilir.
Yerleşkeden birliğe asker aktarmak kadar kolay olabilecek te oyuncunun tercihine göre oyun akışının kesilmemesi.
Alıntıladığım yazımdaki gibi inceden inceye uygulanmasa bile, tercihe göre en azından similatör üzerinde haritada ilerleyişin durmaması bile güzel bir gelişme olacaktır.
Similatör üzerinde haritadan takip ettiğimizde birlik hareketleri durmayacak, similatörü durdurup normal saldırı emri verdiğimizde haritadaki birliklerin ilerleyişleri dursa da olabilir mesela.
Hem bu şekilde oyun similatörden ibaret oluyor bir süre sonra şikayetlerine cevaben, simüle olmayan gerçek savaşa teşvik olmuş olur.
Tabii, küçük birliklerin yetişip, büyük birlikleri yakalamaya yönelik olarak da yapay zekanın hareketleri, aynen eskisi gibi oyuncunun lehine olmasına öncelik vermek gerekebilir yinede.
 
Last edited:
Boşluk bırakmamak adına açtığım bir başlığımın akabinde:
Dünyada ve memleketimizde yaşanan üzücü hadiseler karşısında kalbimiz mahsun olmakla beraber Mübarek Ramazan ayına kavuşmak nasip oldu.
Aktif olarak oynayamasamda, daha önce de sezon başlangıcı olarak gördüğümü ifade ettiğim Ramazan ayında Bannerlord oyuncularını izliyor ve yenilikleri gözlemliyorum.
Geçen sezonlardan esinlenerek bazı fikirlerimi başlığımda paylaşma fırsatım olmuştu. İllaki eksik gördüğümüz kısımlar ve yeni fikirlerimiz olabilir ama benim şahsi sezonumun artık kapanma vaktinin artık geldiğine karar verdim.
Yerli yapımımız olması hasebiyle Bannerlordu çok sevdik ve sevmeye devam edeceğiz.
Karanlığın en koyu anı aydınlığa en yakın zamandır, gerek dünyada gerekse memleketimizde aydınlık günlere selametle kavuşmamızı diliyorum.
Başlığımdan veda ederken, oyun yapımcılarımız ve mod yapımcılarımıza çalışmalarında kolaylıklar dilerim, Allaha emanet olun.
 
Back
Top Bottom