*Hakanlı*
Recruit
Yeni bir yazı yazı ile başlığımın mutat hortlamasını gerçekleştirmiş bulunuyorum. Çok giremiyorum hoş görürsünüz artık
Daha alt taraftaki yazılarımın da bir hayli ilgi çekici olduğunu düşündüğüm için bu şekilde hareket ettim.
En altta yazdığımı hemen yapıştırıyorum "tırnak içerisinde".
" Merhabalar yeniden arkadaşlar. Oyun ile ilgili bir fikir aklım geldi, dayanamadım yazayım dedim yine.
Oyun, karakter ölüp çocuklara kraliyet geçmeden bitiyor genelde. "Liderliği bırak" seçeneği tıklandığında krallığı başka bir klana devretmek dışında kendi klanından soyluların da yer alması gibi bir opsiyonla yön verebileceğimiz değişik çalışmalar vardır belki ama benim aklıma gelen:
Birlik kumanda edebilecek genç çocuğumuzu (ve kardeşlerimiz gibi birinci dereceden akrabalarımıza bir miktar kraliyet yetkisi ile beraber olabilir) yönetme seçeneği gelmesi lazım. II. Muradın yaptığı gibi Fatih Sultan Mehmed'e komutayı verebilmeliyiz. Ya yine birlik yönetir ya da bir yerleşkede vali olarak durabiliriz mesela.
Bu özelliğin oyun içinde hangi koşullar altında gerçekleşeceğine (yasa onayı ile, oylama ile vs ) oyun akışını belirleyen yapımcı karar verecektir tabii ki ama başlangıçta karakterlerin yetişmesi için o karakterlerin yönetiminde statlarına puan vermekten öteye giderek, birlik oluşturma zamanı geldiğinde birinci elden yönetimleri ile alakalı uygulamalara gidilebilir bu şekilde bazı özellikler katarak.
Tabii bu geniş yönetim özellikleri birinci derece aile fertlerine uygulananlar olabilir. Karakterin yönetiminin tercihine dair bir genel paslaşma platformu oluşturulabileceği gibi, eğitim safhasında kimi zaman turnuvalara katılıp yönetilmesine yönelik uygulamalar da geliştirilebilir.
Bir önceki mesajımda yer alan vassalların yönetiminde normalin ötesinde, birlik oluşturma seçeneğine ilişkin:
Birlik oluşturma seçeneğini tıkladığımızda, birlik komutanı olacak kişi şayet kendi birliğimiz içerisinde ise hemen ekrana askerlerimizin transferi için bir sayfa açılıyor.
Bu sayfa sol tarafta, seçtiğimiz birlik komutanına nakledeceğimiz birimlere ait iken, sağ tarafta hali hazırda bulunan kendi birimlerimiz bulunuyor malum. Garnizonlardan asker alışverişi yapacağımız zaman da tam tersi.
Burada dikkati çekmek istediğim asıl mesele ise; birlik oluşturmak istediğimiz kişinin kendi birliğimizde olmasa dâhi, şayet bize ait bir yerleşkede bulunuyor ise (mesela vali atama yolu ile gönderebileceğimiz veyahut hali hazırda bulunuyor ise), birlik oluşturma emrini verdiğimiz anda bizim garnizondan birlik alışverişi yapma sayfasının bu kişiye açılması ve oradan bu kişinin birlik oluşturmasını yönetebilmemiz.
Bu şekilde bir kolaylık yapılacak olursa şayet, savaş esnasında sınır yerleşkelerde savaşırken gidipte asker alamayacağımız iç bölgelerde bulunan yerleşkelerimizin garnizonlarından asker almamız mümkün olabilecektir. Bu meselenin oyuna uygulanmasının kolay olacağını ve önem arz ettiğini düşünüyorum.
Güncelleme ile ölümün açık ve kapalı olması yönünde bir çok seçenek gelmiş, çok teşekkür ederim, böyle daha oynanabilir olmuş.
Ölüm açıldıktan sonra oyuna ara vermiştim. Belki ileride bir alternatif olur da eğittiğimiz vassallar kardeşler ölüp emeğimizin boşa gitmez diye.
Vassalları birlik içerisinde özel numaralara atayıp çapulcu savaşlarından başlayarak tek tek yanımda eğitimlerine yön veriyordum.
Ölüm açıldıktan sonra çok zaman bu eğitimler heba olmuştu. Şimdi isteyen ölümü tamamen kapatabiliyor tercihe göre.
Vassallar ölse bile yenisini alınır artık ama birinci derece aile fertleri ölürse en başından beri yapılan bu çalışmaların geri alınamaz. Bu sebeple özellikle birinci dereceden aile fertlerinin ana karakter gibi değerlendirilip ölmemesi taraftarıyım.
Şu an oyundan takip edebildiğimi de söyleyemem ama Ramazan ayı geliyor ve en azından mutat hale gelmiş youtuberlerden izlerim nasipse."
Sondan bir önceki mesajım da en alt tarafta (*)
............................................................................................................................................................................................................................
Önceki yazılarıma bazı eklemeler yapıp bir başlıkta derlemeye çalıştım. Umarım , henüz gelişme aşamasındaki oyunumuzda , tüm Kalradya'ya hâkim olmak için yola çıkan , daha 6. seviye klanın ne olduğunu , ne işe yaradığını anlayamadan oyunu tamamlamaktan dert yanan arkadaşlar için , oyunun gelişimine katkısı olur.
(Bu yazı yapım aşamasındaki oyunumuza kurgulanmış öneriler içermektedir. Güncel bilgiler değildir.)
Oyunumuzda klan liderliği , paralı askerlik , vassallık ve krallık unsurları yer alıyor. Bu unsurların bazılarında gerek şart olarak sunulan klan derecelendirilmelerinden yola çıkarak vassallık ile krallık arasında küçük devlet krallığını eklemek istedim. Bu durumda ; vassallıktan sonra küçük krallık , daha sonra krallık (belki imparatorluk ) şeklinde sıralamaya girebilir.
Senaryo işleyişine geçmeden önce temel yapı taşı olan klan seviyelerinin , (Krallıkların fetihlerle ilerlemesi için gerekli sınırlamalarını da içeren) kurgumuzda rol oynaması için tasarladığımız bazı işlevleri hakkında fikirlerimizi sunalım:
1. Seviye klan ; klan ve karakter gelişimi için , çapulcular ile savaşıp turnuvalara katılarak , ticaret ve demircilik yaparak ilerlemesi mümkün olabilir. Bir yerleşkeye sahip olamaz.
2. Seviye klan ; bir adet kale sahibi olabilir. ( Krallıklarda 2. seviye klanlara rastlanması , oyuncular için geçerli değil)
3. Seviye klan ; bir adet birlik oluşturabilir. Yerleşke sahibi değil ise, paralı askerlik yapabilir. Bir şehir ve bir adet kale sahibi olabilir.
4. Seviye klan ; iki adet birlik oluşturabilir. Bir krallığa vassal olarak katılabilir . İki Şehir , iki kale veya Bir şehir dört kale sahibi olabilir.
5. Seviye klan ; üç adet birlik oluşturabilir. Küçük devlet modeli oluşturabilir (Ordu oluşturur , ittifak kurar, devletine lord alamaz, iki klan paralı asker kiralayabilir) . Üç şehir üç kale sahibi olabilir.
6. Seviye klan; dört adet birlik oluşturabilir. Klanına dört şehir dört kale alabilir. (Krallık içerisinde bulunan klanların seviyelerine göre yerleşke dağıtımı yapılabilir.)
( Fethedilerek veya üç yüz ticaret puanı "Her Şeyin Bir Bedeli Var" perki ile satın alınmış yerleşkeler bu sınırlamalar içerisinde kalır.)
KÜÇÜK DEVLET OLUŞUMU:
Adeta oyunda var olup hayata geçirilmemiş bir unsur olarak yerini almayı beklemekte olan küçük devlet yapılanmasının , klan seviyelerinde doldurduğu yerin yanı sıra senaryo ilerleyişine ve oyunda bulunan veya bulunabilecek başka birçok özelliğe uyum sağlayabileceğini düşünüyorum.
Harita üzerinde krallıkların dağılımı için yapılan güncellemelerden sonra daha uzun bir oynanış ortamı hazırlanması ile beraber, ulaşmayı istediğimiz bazı seviyeleri (ticaret , kendimizin , kardeşlerimizin ve yoldaşlarımızın karakter gelişimleri vs ) göz önüne alarak senaryonun devreye girmemesi için "Neretzes'in Budalalığını Araştır" görevini tamamlamadan ilerlemeyi tercih edebiliyoruz. (küçük devlet kurma aşamasına gelince ön şartlardan biri olarak senaryo işleyişi eklenebilir. Şu an 800 gün civarı olan görev süresi 5. seviye klan olmak için yeterli bir zaman.)
Senaryonun işlevsellik kazanması ile beraber süregelen durumların ittifak ile ilişkilendirilmesi , küçük devlet oluşumu ile rahat bir şekilde hayata geçirilebilir:
İttifak kurduğumuz devletin diplomasisine bağlı olarak , ortak düşmanlar ile mücadele edebileceğimiz gibi , savaş ilan edeceğimiz veya bize savaş ilan eden devletlere karşı müttefikimizden para , nüfuz gibi unsurları kullanarak diplomasi birliği talebinde bulunabiliriz. Bunu daha köklü bir hale getirmek için evlilikler de yapılabilir:
Vassallığa nazaran , küçük devlet olmanın avantajlarından istifade edip ; yerleşke , asker ve nüfuz sıkıntılarından kurtulup , istenirse bir krallık ile ittifakı evlilik yoluyla perçinledikten sonra. 5. seviye klan olarak devam edebilmek , tekrar (veya ilk defa) vassal olabilmek , 6. Seviye klan olduktan sonra dilersek kendi imparatorluğumuzu kurmamız ve tüm kalradya'ya hâkim olmamıza kadar uzanan bir serüven tasarlanabilir.
*= Başlığa eklenen sondan bir önceki mesajım:
Selam millet bir sene olmuş yazmayalı. Bir çok şey değişmiş oyunda haliyle. Youtube den oynayanları izliyorum arada.
Bir zamanlar çılgınlar gibi oynayıp garip garip projelerle forumda paylaşımlarda bulunuyordum. Çılgın projeler klosöründe sakladığım bu balığın linkini kullanarak bir selam etmek istedim.
Tabi bir proje yazacağım için uğradım esesen. Youtube oyuncularından şehir garnizonları görerek aklıma geldi bir şekilde. İç kesimlerde artık güvende kalan şehirlerin garnizonlarında biriken askerlerin, dış cephelerde savaşın yoğun yaşandığı yerleşkelerin garnizonlarına kaydırılması ile ilgili bir mekanik geliştirilebilir belki diye düşündüm. Zira savaş esnasında iç kesime gidip garnizondan asker çekerek dış kesime taşımaya pek imkan yok çünkü bu esnadan aldığımız yerleşkeler elden gidiyorlar.
Bu işlem yerleşkeler arasında bir transfer mekaniği ile gerçekleşeceği gibi, alternatif bir seçenek te yoldaşlarımıza kurduracağımız birlikleri, vali atamasında olduğu gibi uzaktan garnizonlardan askerleri seçebilerek oluşturmak ve yoldaşlarımıza oluşturduğumuz bu birlikleri ordumuza çağırabilmemizle neticelenecek. Böylece bir türlü barış ortamı bulamasak bile boşu boşuna garnizondaki askerlere para vermiş olmayacağız. Garnizon gelirini kısıp vs dengelenebilir belki ama bizim savaş için asker gereksinimimizi de bir yandan karşılayabileceğimiz alternatifimiz olsun.
Uzun süre aradan sonra yazmış olduğum bir paragrafım daha oldu. Hem eskileri yad etmiş olayım dedim. Ölüm açıldıktan sonra, yoldaşlarımı boşuna yetiştimiş olduğumdan ara vermiştim oyuna. Bir miktar takıntı yapmış olabilirim gerçi ama personelimi yetiştirmek için çok fazla gayret gösterdikten sonra ölüp emeklerin boşa gitmesi gibi bir durumu kabullenemedim. Belki ileride bir mod gelir yahut oyun başlangıcında yaptığımız seçeneklere bir kutucuk eklenip (oynanış ile alakalı bazı perklerin iptali falan gerekirse otomatik değebilirde) bu duruma bir çözüm olur mu bilmem
ama ileride yine görüşürüz belki. Kolay gelsin arkadaşlar.
Daha alt taraftaki yazılarımın da bir hayli ilgi çekici olduğunu düşündüğüm için bu şekilde hareket ettim.
En altta yazdığımı hemen yapıştırıyorum "tırnak içerisinde".
" Merhabalar yeniden arkadaşlar. Oyun ile ilgili bir fikir aklım geldi, dayanamadım yazayım dedim yine.
Oyun, karakter ölüp çocuklara kraliyet geçmeden bitiyor genelde. "Liderliği bırak" seçeneği tıklandığında krallığı başka bir klana devretmek dışında kendi klanından soyluların da yer alması gibi bir opsiyonla yön verebileceğimiz değişik çalışmalar vardır belki ama benim aklıma gelen:
Birlik kumanda edebilecek genç çocuğumuzu (ve kardeşlerimiz gibi birinci dereceden akrabalarımıza bir miktar kraliyet yetkisi ile beraber olabilir) yönetme seçeneği gelmesi lazım. II. Muradın yaptığı gibi Fatih Sultan Mehmed'e komutayı verebilmeliyiz. Ya yine birlik yönetir ya da bir yerleşkede vali olarak durabiliriz mesela.
Bu özelliğin oyun içinde hangi koşullar altında gerçekleşeceğine (yasa onayı ile, oylama ile vs ) oyun akışını belirleyen yapımcı karar verecektir tabii ki ama başlangıçta karakterlerin yetişmesi için o karakterlerin yönetiminde statlarına puan vermekten öteye giderek, birlik oluşturma zamanı geldiğinde birinci elden yönetimleri ile alakalı uygulamalara gidilebilir bu şekilde bazı özellikler katarak.
Tabii bu geniş yönetim özellikleri birinci derece aile fertlerine uygulananlar olabilir. Karakterin yönetiminin tercihine dair bir genel paslaşma platformu oluşturulabileceği gibi, eğitim safhasında kimi zaman turnuvalara katılıp yönetilmesine yönelik uygulamalar da geliştirilebilir.
Bir önceki mesajımda yer alan vassalların yönetiminde normalin ötesinde, birlik oluşturma seçeneğine ilişkin:
Birlik oluşturma seçeneğini tıkladığımızda, birlik komutanı olacak kişi şayet kendi birliğimiz içerisinde ise hemen ekrana askerlerimizin transferi için bir sayfa açılıyor.
Bu sayfa sol tarafta, seçtiğimiz birlik komutanına nakledeceğimiz birimlere ait iken, sağ tarafta hali hazırda bulunan kendi birimlerimiz bulunuyor malum. Garnizonlardan asker alışverişi yapacağımız zaman da tam tersi.
Burada dikkati çekmek istediğim asıl mesele ise; birlik oluşturmak istediğimiz kişinin kendi birliğimizde olmasa dâhi, şayet bize ait bir yerleşkede bulunuyor ise (mesela vali atama yolu ile gönderebileceğimiz veyahut hali hazırda bulunuyor ise), birlik oluşturma emrini verdiğimiz anda bizim garnizondan birlik alışverişi yapma sayfasının bu kişiye açılması ve oradan bu kişinin birlik oluşturmasını yönetebilmemiz.
Bu şekilde bir kolaylık yapılacak olursa şayet, savaş esnasında sınır yerleşkelerde savaşırken gidipte asker alamayacağımız iç bölgelerde bulunan yerleşkelerimizin garnizonlarından asker almamız mümkün olabilecektir. Bu meselenin oyuna uygulanmasının kolay olacağını ve önem arz ettiğini düşünüyorum.
Güncelleme ile ölümün açık ve kapalı olması yönünde bir çok seçenek gelmiş, çok teşekkür ederim, böyle daha oynanabilir olmuş.
Ölüm açıldıktan sonra oyuna ara vermiştim. Belki ileride bir alternatif olur da eğittiğimiz vassallar kardeşler ölüp emeğimizin boşa gitmez diye.
Vassalları birlik içerisinde özel numaralara atayıp çapulcu savaşlarından başlayarak tek tek yanımda eğitimlerine yön veriyordum.
Ölüm açıldıktan sonra çok zaman bu eğitimler heba olmuştu. Şimdi isteyen ölümü tamamen kapatabiliyor tercihe göre.
Vassallar ölse bile yenisini alınır artık ama birinci derece aile fertleri ölürse en başından beri yapılan bu çalışmaların geri alınamaz. Bu sebeple özellikle birinci dereceden aile fertlerinin ana karakter gibi değerlendirilip ölmemesi taraftarıyım.
Şu an oyundan takip edebildiğimi de söyleyemem ama Ramazan ayı geliyor ve en azından mutat hale gelmiş youtuberlerden izlerim nasipse."
Sondan bir önceki mesajım da en alt tarafta (*)
............................................................................................................................................................................................................................
Önceki yazılarıma bazı eklemeler yapıp bir başlıkta derlemeye çalıştım. Umarım , henüz gelişme aşamasındaki oyunumuzda , tüm Kalradya'ya hâkim olmak için yola çıkan , daha 6. seviye klanın ne olduğunu , ne işe yaradığını anlayamadan oyunu tamamlamaktan dert yanan arkadaşlar için , oyunun gelişimine katkısı olur.
(Bu yazı yapım aşamasındaki oyunumuza kurgulanmış öneriler içermektedir. Güncel bilgiler değildir.)
Oyunumuzda klan liderliği , paralı askerlik , vassallık ve krallık unsurları yer alıyor. Bu unsurların bazılarında gerek şart olarak sunulan klan derecelendirilmelerinden yola çıkarak vassallık ile krallık arasında küçük devlet krallığını eklemek istedim. Bu durumda ; vassallıktan sonra küçük krallık , daha sonra krallık (belki imparatorluk ) şeklinde sıralamaya girebilir.
Senaryo işleyişine geçmeden önce temel yapı taşı olan klan seviyelerinin , (Krallıkların fetihlerle ilerlemesi için gerekli sınırlamalarını da içeren) kurgumuzda rol oynaması için tasarladığımız bazı işlevleri hakkında fikirlerimizi sunalım:
1. Seviye klan ; klan ve karakter gelişimi için , çapulcular ile savaşıp turnuvalara katılarak , ticaret ve demircilik yaparak ilerlemesi mümkün olabilir. Bir yerleşkeye sahip olamaz.
2. Seviye klan ; bir adet kale sahibi olabilir. ( Krallıklarda 2. seviye klanlara rastlanması , oyuncular için geçerli değil)
3. Seviye klan ; bir adet birlik oluşturabilir. Yerleşke sahibi değil ise, paralı askerlik yapabilir. Bir şehir ve bir adet kale sahibi olabilir.
4. Seviye klan ; iki adet birlik oluşturabilir. Bir krallığa vassal olarak katılabilir . İki Şehir , iki kale veya Bir şehir dört kale sahibi olabilir.
5. Seviye klan ; üç adet birlik oluşturabilir. Küçük devlet modeli oluşturabilir (Ordu oluşturur , ittifak kurar, devletine lord alamaz, iki klan paralı asker kiralayabilir) . Üç şehir üç kale sahibi olabilir.
6. Seviye klan; dört adet birlik oluşturabilir. Klanına dört şehir dört kale alabilir. (Krallık içerisinde bulunan klanların seviyelerine göre yerleşke dağıtımı yapılabilir.)
( Fethedilerek veya üç yüz ticaret puanı "Her Şeyin Bir Bedeli Var" perki ile satın alınmış yerleşkeler bu sınırlamalar içerisinde kalır.)
KÜÇÜK DEVLET OLUŞUMU:
Adeta oyunda var olup hayata geçirilmemiş bir unsur olarak yerini almayı beklemekte olan küçük devlet yapılanmasının , klan seviyelerinde doldurduğu yerin yanı sıra senaryo ilerleyişine ve oyunda bulunan veya bulunabilecek başka birçok özelliğe uyum sağlayabileceğini düşünüyorum.
Harita üzerinde krallıkların dağılımı için yapılan güncellemelerden sonra daha uzun bir oynanış ortamı hazırlanması ile beraber, ulaşmayı istediğimiz bazı seviyeleri (ticaret , kendimizin , kardeşlerimizin ve yoldaşlarımızın karakter gelişimleri vs ) göz önüne alarak senaryonun devreye girmemesi için "Neretzes'in Budalalığını Araştır" görevini tamamlamadan ilerlemeyi tercih edebiliyoruz. (küçük devlet kurma aşamasına gelince ön şartlardan biri olarak senaryo işleyişi eklenebilir. Şu an 800 gün civarı olan görev süresi 5. seviye klan olmak için yeterli bir zaman.)
Senaryonun işlevsellik kazanması ile beraber süregelen durumların ittifak ile ilişkilendirilmesi , küçük devlet oluşumu ile rahat bir şekilde hayata geçirilebilir:
İttifak kurduğumuz devletin diplomasisine bağlı olarak , ortak düşmanlar ile mücadele edebileceğimiz gibi , savaş ilan edeceğimiz veya bize savaş ilan eden devletlere karşı müttefikimizden para , nüfuz gibi unsurları kullanarak diplomasi birliği talebinde bulunabiliriz. Bunu daha köklü bir hale getirmek için evlilikler de yapılabilir:
Vassallığa nazaran , küçük devlet olmanın avantajlarından istifade edip ; yerleşke , asker ve nüfuz sıkıntılarından kurtulup , istenirse bir krallık ile ittifakı evlilik yoluyla perçinledikten sonra. 5. seviye klan olarak devam edebilmek , tekrar (veya ilk defa) vassal olabilmek , 6. Seviye klan olduktan sonra dilersek kendi imparatorluğumuzu kurmamız ve tüm kalradya'ya hâkim olmamıza kadar uzanan bir serüven tasarlanabilir.
[Daha önce , kendi krallığımızı kurmadan devam etmenin yolunu , krallıktan ayrılmadan , vassallıktan krallığa taşımamız ile alakalı bir teoride ; desteklediğimiz krallığa sancağı verdikten sonra krallığın bize daha fazla yerleşke vermesi gibi vesileler ile nüfuz ve asker sıkıntılarımız bir nebze daha rahatlayıp ,yönetiminin getirdiği idari sorumluluktan uzak bir şekilde daha uzun bir oyun oynayışı ile krallık bünyesinde devam ederek klanımızı 6.seviyeye kadar çıkarmamız durumunda ,sancağı veren klan olarak krallığı devralma hakkına sahip olmamız gibi senaryolar kurgulanabileceğinden bahsetmiştim. Burada küçük devlet oluşumu, kurgumuzu gerçekleştirmemiz için kullanacağımız alternatif bir öğe olabilir.
Ayrıca ; karakterin ölümünden sonra oyuna devam etmek için , krallığımız içerisinde bulunan veya daha önce evlilik yolu ile ittifak kurduğumuz bir krallıkta bulunan aile üyesi ile yeniden vassal olarak yola devam etmeyi seçebileceğimiz yol ayrımlarında , krallığımızın müttefik krallık ile , kalradia sancağı altında birleşmesi ve kral olarak (erkek) varisimizin başa geçmesi gibi gelişecek olaylar kurgulanabilir. Krallıklar arası ittifakın ve kalradia sancağının önemini arttırmak için yapılacak bunun gibi kurgular ; oyunu senaryoya göre oynayarak elde edilecek avantajları ortaya çıkarabilir şeklinde varsayımlarda bulunmuştum.]
Ayrıca ; karakterin ölümünden sonra oyuna devam etmek için , krallığımız içerisinde bulunan veya daha önce evlilik yolu ile ittifak kurduğumuz bir krallıkta bulunan aile üyesi ile yeniden vassal olarak yola devam etmeyi seçebileceğimiz yol ayrımlarında , krallığımızın müttefik krallık ile , kalradia sancağı altında birleşmesi ve kral olarak (erkek) varisimizin başa geçmesi gibi gelişecek olaylar kurgulanabilir. Krallıklar arası ittifakın ve kalradia sancağının önemini arttırmak için yapılacak bunun gibi kurgular ; oyunu senaryoya göre oynayarak elde edilecek avantajları ortaya çıkarabilir şeklinde varsayımlarda bulunmuştum.]
*= Başlığa eklenen sondan bir önceki mesajım:
Selam millet bir sene olmuş yazmayalı. Bir çok şey değişmiş oyunda haliyle. Youtube den oynayanları izliyorum arada.
Bir zamanlar çılgınlar gibi oynayıp garip garip projelerle forumda paylaşımlarda bulunuyordum. Çılgın projeler klosöründe sakladığım bu balığın linkini kullanarak bir selam etmek istedim.
Tabi bir proje yazacağım için uğradım esesen. Youtube oyuncularından şehir garnizonları görerek aklıma geldi bir şekilde. İç kesimlerde artık güvende kalan şehirlerin garnizonlarında biriken askerlerin, dış cephelerde savaşın yoğun yaşandığı yerleşkelerin garnizonlarına kaydırılması ile ilgili bir mekanik geliştirilebilir belki diye düşündüm. Zira savaş esnasında iç kesime gidip garnizondan asker çekerek dış kesime taşımaya pek imkan yok çünkü bu esnadan aldığımız yerleşkeler elden gidiyorlar.
Bu işlem yerleşkeler arasında bir transfer mekaniği ile gerçekleşeceği gibi, alternatif bir seçenek te yoldaşlarımıza kurduracağımız birlikleri, vali atamasında olduğu gibi uzaktan garnizonlardan askerleri seçebilerek oluşturmak ve yoldaşlarımıza oluşturduğumuz bu birlikleri ordumuza çağırabilmemizle neticelenecek. Böylece bir türlü barış ortamı bulamasak bile boşu boşuna garnizondaki askerlere para vermiş olmayacağız. Garnizon gelirini kısıp vs dengelenebilir belki ama bizim savaş için asker gereksinimimizi de bir yandan karşılayabileceğimiz alternatifimiz olsun.
Uzun süre aradan sonra yazmış olduğum bir paragrafım daha oldu. Hem eskileri yad etmiş olayım dedim. Ölüm açıldıktan sonra, yoldaşlarımı boşuna yetiştimiş olduğumdan ara vermiştim oyuna. Bir miktar takıntı yapmış olabilirim gerçi ama personelimi yetiştirmek için çok fazla gayret gösterdikten sonra ölüp emeklerin boşa gitmesi gibi bir durumu kabullenemedim. Belki ileride bir mod gelir yahut oyun başlangıcında yaptığımız seçeneklere bir kutucuk eklenip (oynanış ile alakalı bazı perklerin iptali falan gerekirse otomatik değebilirde) bu duruma bir çözüm olur mu bilmem
ama ileride yine görüşürüz belki. Kolay gelsin arkadaşlar.
Last edited: