Klan ve Nüfus Sisteminin Oyuna Etkisi

Users who are viewing this thread

Confidente

Recruit
Herkese merhaba,

Bannerlord'a eklenen klan ve nüfus sisteminin oyuna çok kötü etki ettiği düşüncesindeyim. Şuanda oynanışı baltalayan en önemli sorun olan snowball effect en çok bu iki yenilik yüzünden ortaya çıkıyor. Önüne gelen lord nüfusu sayesinde ordu oluşturabiliyor, bu da haritanın her yerinde düzensiz gelişen savaşlara sebep oluyor. Warband'da aşırı keyifli olan mareşallik sistemi neden kaldırıldı gerçekten anlamış değilim. Mareşallik sistemiyle ordular toplandığında odaklanacak tek bir nokta olurdu ve saçma sapan haritanın her yerinde anlamsız savaşlar olmazdı. Savaşlar bittiğinde ziyafetler verilir, tüm lordlar toplanır, yanlarında evlilik adayı leydiler de gelir, şehirlerde turnuvalar olur ve turnuva kazanıp bir leydiye bile armağan edebilirdik. Bunlar o kadar küçük ama zevkli detaylardı ki. Bu ne abi şimdi zırt pırt her yerde sürekli savaş sürekli birileri ordu topluyor kim oldukları da belli değil gerçekten baydı 2 günde oyun. Eski mareşallik sistemi üzerinden geliştirme yapılmaya devam edilse ne bileyim en fazla 2 mareşal seçilip yine oyunun temelleri bunun üzerine kurulsa bu snowball effect asla yaşanmazdı diye düşünüyorum.

Yapacağınız tek bir şey vardı gerçekten. Elinizde mükemmel bir alt yapıya sahip olan bir oyun var. Eski sistemi "bozmadan" geliştirip, bir sürü yenilik ekleyip günümüz grafikleriyle de bunu süsleyip bize sunmak. Kusura bakmayın ama 9 yılda sadece çalışan sistemi bozmaya uğraşmışsınız gerçekten.

Ayrıca "uyum" diye eklenen yenilik de tamamen saçma durumların oluşmasına sebep oluyor. Kaç defa bir kuşatmanın ortasında sırf ordu uyumu bitti diye orduların dağıldığına şahit oldum. Koskoca kral orduyu çağırmış, bu ordunun yanında boş boş dolaşan, orduya katılmayan lordlar görüyorum. Abi ne güzeldi bu Warband'de. Mareşal emri verirdi ve hemen hemen her lord gider o mareşalin ordusuna katılırdı. Bu nedir böyle? Gerçekten savaşlar çok boş ve anlamsız geçiyor. Ne zaman bir orduya katılsam ya da kendim ordu toplasam gözüm sürekli sağ altta ordunun uyumunda oluyor. Çok önemli bir anda o uyum bitiyor ve tüm lordlar dımdızlak ortada kalıyor bir anda.

Nüfusun ne kadar çoksa krallıkta o kadar sözün geçiyor tamam bu güzel bir yenilik. Ama şu yukarıda saydıklarım aşırı anlamsız gerçekten. Hiç bir zaman tüm orduyu bir arada bir kuşatma yaparken ya da bir savunma yaparken göremedim. Çünkü sürekli birileri ordu toplamakla meşgul, 5 lord bi tarafta 10 lord bi tarafta. Kalanlar zaten savaştan yeni çıkmış 20-30 kişi geziyorlar.

Bunların dışında değineceğim rahatsız edici diğer başka noktalar da var. Bunlar illaki bu şekilde kalmayacaktır ve iyileştirme yapılacaktır diye düşünüyorum ama bir yandan da oyunun ana dinamikleri olduğu için şuanda oynarken çok rahatsız oluyorum. Gelen güncellemelerden birinde artık kale veya şehir kuşattığımızda o kalenin veya şehrin sahibiyle anında ilişkimiz bozuluyor. E kendi krallığımızı kurduğumuz zaman biz nasıl genişleteceğiz bu topraklarımızı? Adamın canını kurtarıyorum, savaşta kaybettiğini görüp yardım ediyorum. Zamanında yetiştin hadi eyvallah diyip geçiyor. Abi adamın "canını" kurtarmışım. Bunun sonucunda bana minnettar olması lazımken ilişkimiz +1 bile artmıyor böyle bir saçmalık mı var? Ama savaş halinde olduğum bir krallıktan kale kuşatınca beyefendiler hemen trip atma peşindeler.

Bir diğer büyük sorun da oyundaki "önemli bildirimlerin" hızlıca geçmesi ve gözden kaçması. Adamlar kalemi kuşatıyor ve bu bildirim sol alttan yazıp geçiyor. Abi sürekli benim gözüm sol altta olamaz ki şunu daha belirgin bi şekilde gözüme soksanıza. Sonuçta oyun içinde zamanı hızlandırdığımızda sol alttaki bildirimler de akıp geçiyor. Ortalıkta dolanırken bir bakıyorum kalem gitmiş. Ya da birilerini esir alıp kalemdeki zindana atıyorum, esir 3 gün sonra krallığı tarafından fidyesi ödenip alınıyor. Abi ben kabul etmiyorum belki o fidyeyi? Belki zindanda adamın hayatını çürüteceğim? Ya kıçı kırık lordlar bizim tarafımıza geçmek için dünyaları istiyor ben neden esir tuttuğum adamın fiyatı için pazarlık yapamıyorum?

Köylerin refah durumunu da anlayamıyorum. Hepsi yakılmış yıkılmış, hepsi fakir. Daha karşıma bir tane bile zengin durumda olan köy çıkmadı arkadaş.

Haritanın bir ucundaki krallık taa diğer ucundaki krallığa savaş açıyor bir de üşenmeden kuşatma yapmaya gidiyorlar. Ya sizin birbirinizle ne sorununuz olabilir? Ne yapacaksınız o mesafeden nükleer mi atacaksınız?

Vallahi yazmaya başladım yine duramadım neyse susuyorum artık devam etsem kitap olacak... Lütfen rica ediyorum şimdi birileri çıkıp "ama henüz erken erişim" demesin gözünüzü seveyim. Erken erişimde bug olur, optimizasyon sorunu olur, eklenmeyen yenilikler olur eyvallah. Ya bunlar direk mantık hatası, bunlar direk oyunun ana mekanikleri ve başlı başına her şey eksik. Oyunun böyle çıkması tamamen saçmalık. Bu yüzden rica ediyorum "daha erken erişim, bu dediklerin eklenir"ci tayfa bu konuya yorum yapmasınlar. Ben öyle gecenin 4'ünde kendi kendime içimi dökmek istedim.

Haydi selametle...
 
Kesinlikle katılıyorum oyunda ilk defa ordu kuruldu bildirimi geldiğimde heyecanlanıp gitmiştim bir süre sonra ise tepki vermemeye başladım orduların ne yaptığı da belirsiz sağa sola rastgele gidiyor. 300 kişi kuşatmaya gidiyoruz kampın yanında 200 düşman askeri bekliyor eee niye bekliyor bunlar savaş oluyor bitiyor kaleyi alıyoruz hop dağılıyor düşman askerleri. Buraya çok basit bir mekanik eklenebilirdi. Warbandda olan özellik gibi kuşatma esnasında kaleden öncü birlikler saldırırdı aynı zamanda o dışarıdaki 200 kişi saldırırdı bu kadar yani. Ordular dediğin gibi düzene sokulması gerekiyor gerçekçi de değil tek krallıkla savaşırken hangi devlet tarihte 3 tane orduyla aynı anda farklı kaleleri almayı denemiş ?
 
Maalesef şu an oyunda diplomasi, dünyayla etkileşim vs. sıfır. Tam sürüme kadar ne kadar yenilik gelebilir diye düşünüyorum içimi karalar bağlıyor.

Ordu sistemi zaten felaket. Kuşatmanın ortasında kuşatmayı kaldırıp köy köy dolaşmaya başlıyor ordu.
 
Uyumu ordu toplama ekranından +10 ar şekilde arttırabilirsin nüfuz karşılığı. Diğer dediklerine katılıyorum
 
Back
Top Bottom