WB MB Kalabalık Savaşlarda Hayatta Kalma Rehberi

Users who are viewing this thread

Alhedras

Grandmaster Knight
Kalabalık Savaşlarda Hayatta Kalma Rehberi

Forumda onlarca rehber yazıldı, çizildi. Ancak bunların hemen hemen tamamı birebir dövüşlerde veya az sayıda rakip ile karşılaşıldığında kullanılacak taktikleri içeriyor. Bu rehberdeki amacım ise daha kalabalık savaşlarda (80-100 ve daha fazla oyuncunun olduğu durumlarda) nasıl hayatta kalınacağını ve listelerde üst sıralara çıkılacağını göstermek.


Avantajlar - Güzellikler

Neden kalabalık oyunları tercih edelim?

- Daha gerçekçi savaş ortamları.
Gerçek hayatta bir kaleyi 15 kişinin savunması, 15 kişinin de almaya çalışması biraz komik kaçmaz mı? Oysa oyuncu sayısı 100+ olduğunda ölümler ve respawn'lar ile birlikte oyunda aynı anda deredeyse 70-80 kişi olur ki bu da oyuna gerçekçilik katar.

- Daha detaylı taktik uygulanabilir.
5 kişiyle yapılan bir kalkan duvarının hiçbir anlamı yoktur. Ancak 30 Rhodok askeri ile bir koridora kalkan duvarı attığınızda kimse orayı geçemez. Benzer şekilde 5 okçu, sadece çok yetenekliyseler, düşmanı durdurabilirler. Ancak acemi bile olsa 30 okçu bir girişi atış altına aldığında, çok az kişi zarar almadan oradan geçebilir. Oyuncu sayısına paralel olarak uygulanabilecek taktikler de artacaktır.

- Daha fazla "Epic Moments".
Yani "oha lan aynı film gibi oldu" sahnelerinin daha çok yaşanması. Örneğin yanyana giden 20 süvarinin piyadeleri ezip geçmesi yada 20 mızraklı rhodok askerinin süvarileri kevgire çevirmesi gibi...

- Daha az şahsi yetenek ile başarı sağlanabilmesi.
Kalabalık ortamlarda şahsi yeteneğiniz az olsa bile takım oyunu ile veya sadece az biraz şans ile listede üst sıralara yükselebilirsiniz.


Dezavantajlar - Çirkinlikler

Kalabalık oyunlarda can sıkan detaylar:

- Team kill sayısının artması:
Buna aşağıda da deyineceğiz. Oyuncu sayısına paralel olarak kaçınılmaz olarak team kill sayısı da artacaktır. Moralinizi bozmayın, size team kill atana karşılık vermek oyunu daha da berbat etmekten başka bir işe yaramaz. Team kill yeseniz bile karşılık vermeyin, siz işinize bakın.

- Noobs!
Oyun acemi oyuncular ile dolu olacak, önünüze atlayacaklar, pozisyonunuzu bozacaklar, taktiği darma duman edecekler... Kızmayın, böyle böyle öğrenecekler. Siz işinize bakarsanız sorun olmaz. Hatta aşağıda vereceğim taktikler ile bu oyuncuları yararınıza bile kullanabilirsiniz.

- Okçu sayısının artması:
Oyuncu sayısının fazla olması okçu sayısının da fazla olması demek. Bu da savunması iyi olmayan oyuncuların okçular tarafından hemen öldürülmesi demek. Bu oyuncular bir iki ölümün ardından, "yaaa piyadeyle / süvariyle olmuyo bu iş habire ölüyom." diyerek okçuya geçerler. Haliyle oyun sırasında okçu sayısı devamlı bir artış gösterir.

- Spawn süvarileri:
Rakip takımdan bir veya birkaç süvari mutlaka ama mutlaka spawn alanınıza dadanacak, yeni spawn olmuş biçare tüyü bitmemiş yiğitleri kargılayıp kargılayıp duracaktır. Takım arkadaşlarınız da hemen süvari seçerek o atlıların peşinde koşmaya başlayacaklardır. Siz sakın böyle yapmayın, kasmayın, bırakın koşan koşsun siz işinize bakın. Akıl sağlığınız ve sinirlerinizi harap etmeye değmez.


Server seçimi

100+ oyuncuya ulaşılabilecek çok fazla sunucu yok. 22nd battalion dışındaki server'ların ping durumları oldukça kötü. Bu nedenle bu rehberi aynı zamanda "22nd battalion server'larında hayatta kalma rehberi" olarak ta isimlendirebiliriz.


Düşmanını Tanı

Kalabalık savaşlardaki en büyük düşmanınızı açıklıyorum: kendi takım arkadaşlarınız... Bu doğru, kalabalık ortamlarda, özellikle de piyade oynuyorsanız ölümlerinizin aşağı yukarı %20-30'u takım arkadaşlarınızın ellerinden olacak. Takım arkadaşlarınızın darbeleri sizi öldürmese bile ya kalkanınıza zarar verip olmadık bir anda kırılmasına, ya da canınızı azaltıp normalde öldürmeyecek bir darbenin sizi öldürmesine sebep olacak.

Bu rehberin bir diğer önemli amacı da, bu abartılı sayılardaki team kill'lerden nasıl kaçınacağınızı göstermektir.


Haritayı Tanı

Kalabalık ortam demek, bol miktarda Noob demek. Yani oyunu çok iyi oynayamayan oyuncu demek. Bu oyuncuların rakiplerini öldürmek için kolaya kaçmaları kaçınılmaz. Bunun anlamı şu: sotede bekleyen, door-slash yapan, haritadaki bug'ları kullanan, spawn alanlarında saklanıp yeni çıkanları kesen vs.. vs.. bol miktarda oyuncu olacak. Haritalardaki bu tür noktaları bilmeniz oralardan "gol yememeniz" için mutlak gerekli.


Oyunu İyi Okuma

Çok fazla oyuncunun olması, oyuncu türlerinin devamlı değişken olması demek. Rakip takım oyuna piyade ağırlıklı başlamışken ilk ölümlerin ardından birden süvariye veya okçuya dönebilir. Bu da devamlı oyunu izlemenizi ve taktiğinizi gerekli durumlarda yeniden belirlemenizi gerektiriyor.


Genel bilgileri verdiğimize göre şimdi bazı teknikleri açıklamaya başlayabiliriz:

En önemli Kural: Daima kalabalığa yakın kalın, ancak hep onların bir adım uzağında olun.

Ne kadar kalabalık olursa hayatta kalma şansınız o kadar artar. Çünkü rakip için seçilecek çok hedef vardır. Ancak kalabalığın içinde olursanız hem rakibin sizi seçme ihtimali artar, hem de kalabalıkta team kill yeme ihtimaliniz yükselir.

Ayrıca şunu unutmayın, siz hem av hem de avcısınız. Yani grubunuz ile düşmandan sakındığınız kadar kendinize de kurban arıyorsunuz. Grubunuzun biraz dışında kalarak savaş alanını izleyin ve sadece ama sadece en uygun anı bulduğunuzda saldırın.

Silaha boşu boşuna para vermeyin: Paranızı zırha yatırın. Burası kalabalık bir mekan, merak etmeyin az sonra ortalık ölmüş kişilerden düşen silah ve kalkanlar ile dolacak. Yerden uygun bir tane bulursunuz.


Piyadeyseniz

- Kendinize kalabalık bir grup tespit edin ve onları takip edin. Ancak yukarıdaki kural gereği, onlarla birlikte hareket edin ancak aralarına girmeyin.

- Düşman ile karşılaştığınızda sakın ola ilk saldıran olmayın. Grubunuzdaki herkes aynı şeyi yapacak ve rakibe ilaveten muhtemelen bir veya birkaç team kill olacaktır. Grubunuzun dışında bekleyin. Rakip hemen ölmezse, grubunuzun içinde savunma amacı ile hareket edecektir. Bu sırada rakibi izleyin ve yine grubun dışında kalarak arkasına geçmeye çalışın. Rakibin arkasına geçtiğinizde son darbeyi vurup tekrar gruptan uzaklaşın. Geri çekilirken özellikle savunmanızı sağlama alın, zira boşa silahını sallayan bir çok takım arkadaşınız olacak.

- Düşman süvariler üzerinize hücum ediyorsa hemen savunmaya geçip grubunuza yaklaşın. Bu sırada süvariyi izleyin. Kalabalık bir gruba dalan süvarinin atı genellikle ilerleyemez ve durur. Bu aşamada grubunuzdaki takım arkadaşlarınızın büyük çoğunluğu ata ve rakibin bacaklarına vurmaya çalışıyor olacak. Eğer süvarinin arkasındaysanız zıplayarak kafasına vurabilir ve aşağıdakiler boşu boşuna beklerken +1 alabilirsiniz. Eğer at ölüp süvari yere düşerse sakın ola yaklaşmayın, takım arkadaşlarınız birazdan orasını hallaç pamuğu gibi atacaklar...

- Okçulara doğru ilerliyorsanız iki seçeneğiniz var: Gruba yakın durarak onların vücutlarını kalkan olarak kullanabilirsiniz. Diğer seçenek ise sağa sola manevra yaparak okçuları şaşırtmak olacaktır. Rakip okçu sizi zor bir hedef olarak görünce daha kolay bir hedef olan gruptaki diğer oyunculara dönecektir.

- Kapı, koridor vs.. bir yerden giriş yapacaksanız tek tabanca girmeyin. İlk olarak içeri bir veya birkaç atlının girmesine izin verin. Atlıların hemen arkasından girerek onların vücutlarını kalkan olarak kullanın. Aynı zamanda görsel olarak ta engelleyici olacaklardır. Girer girmez savunmaya geçin ve sağa veya sola kaçarak hızla girişteki kalabalıktan uzaklaşın. Şansınız var ise rakiplerinizin büyük çoğunluğu o hengamede sizi görmemiş olacak. Şimdi arkalarına geçtiniz, affetmeyin...

- Silah seçimi olarak çift elli silahları seviyor olabilirsiniz. Ancak şunu unutmayın, biz rakipten daha çok, habersiz darbe indiren kendi dostlarımızdan korunuyoruz. Bu nedenle kolay koruma sağlayan kalkan + tek elli bir silah veya mızrak daha uygun bir seçim olacaktır. Olmazsa uygun durumlarda kullanılmak üzere yerden istediğiniz bir çift elli alırsınız. Fırlatma silahları da (eğer düzgün kullanabiliyorsanız) uygun olacaktır.

- Kuşatmalarda kapı kırılacak ise, baktınız kalabalık var yaklaşmayın. Bu hem silahını abuk sabuk sallayan takım arkadaşlarınızdan darbe almanıza engel olur, hem de kalabalığı hedef seçmiş düşman okçularından korunmanızı sağlar.

- Kapı, koridor, merdiven gibi girişlerde çift elli silahlar ile bekleyip gireni kesmek size bol miktarda + puan olarak geri dönecektir. Ancak kalabalık oyunlarda bu oyuncuların ölümü büyük oranda kendi takım arkadaşlarının elinden olmaktadır. Eğer "öldürdüklerimin sayısı fazla olacaksa umrumda değil" diyorsanız buyrun bekleyin. Yok, ölmeyecem diyorsanız bu rol size uygun değildir.


Okçuysanız

- Oyuncu sayısı çok... yani ne kadar yetenekli bir okçu olursanız olun, tüm düşmanı bitiremeyeceksiniz. Mutlaka hayatta kalan birileri olacak. Bunun anlamı, düşmanın dibine girip okçuluk yaparsanız eninde sonunda birileri gelip sizi kesecektir. Yani kalabalık oyunlarda tek tabanca düşmana yaklaşmak mantıklı bir hareket değildir.

- Arkanızı daima kollayın veya kollayan birilerinin olduğundan emin olun. Rakip takımdan mutlaka ama mutlaka birkaç çakal çıkıp, okçulara arkadan pusu atmaya çalışacaktır.

- Kuşatmalarda savunmadaysanız, her kalenin birden fazla girişi olduğunu unutmayın. Arkanıza dikkat edin.

- Kapı girişi, koridor, merdiven gibi rakibin toplandığı yerler size bol miktarda + puan olarak geri dönecektir. (Bir keresinde 30 saniyede 9-10 head-shot attığım oldu) Ancak unutmayın, ava giden avlanır. Rakip takımın bazı deneyimli okçuları da bu şekilde avlanan okçuları izliyor olacak. Durduğunuz yerin korumasından emin olun veya sık sık yer değiştirin.

- Bir elin nesi var, iki elin sesi var demişler. Okçular kalabalık olarak daha etkindir. Ancak daha fazla dikkat çeker. Grup olarak takılın ancak topuklamaya da hazır olun. Düşman yaklaştığında ilk olarak en yakın okçu grubuna girişecektir.

- Piyade olan takım arkadaşlarınız bir grup ile savaşıyor ise sakın ola aralarına ok atmayın. (bunu heryerde söylüyoruz ama dinleyen yok ki...)


Süvariyseniz

- Piyade olan takım arkadaşlarınıza fazla yaklaşmayın, devamlı önünüzü kesip ilerlemenize engel olacaklar. Süvari olarak mümkün olduğu kadar savaşınızı başka yerde yapın.

- Eğer bir süvariyi kovalıyorsanız ve o süvari takım arkadaşlarınızın arasına dalarsa sakın ola takip etmeyin. Okçular, mızraklılar... hepsi silahını savuruyor olacak. Atınıza yazık olur.

- Eğer bir süvariyi kovalıyorsanız ve duvar dibinde sıkıştırmışsanız hazırlıklı olun. Zira her an bir piyade zıplayıp rakibinize vurmaya çalışabilir. Arada siz de kaynamayın. Saldırmadığınız anlarda mutlaka kalkanınızı savunmada tutun.

- Kalabalık olarak saldırmak etkilidir. Ancak unutmayın karşı taraf ta kalabalık. İki tur sonra mızraklı piyadelerin koruduğu onlarca okçu bulursunuz karşınızda. Daha yaklaşamadan atlarınız heba olur. Grup yapın ama abartmayın.

- Okçulara fazla yaklaşmayın. Okçu sayısına paralel olarak ok sayısı da artacak. Daha ne olduğunu anlayamadan atınız ölüverir.

- Kuşatmalarda süvari olacaksanız:

a) Savunmadaysanız sağlam zırhlı bir at alın ve dörtnala rakibin spawn alanına gidin. Spawn kill yapın bol bol. Eninde sonunda öleceksiniz, ancak öldürdükleriniz daha fazla olacak. (ben aslında bundan nefret ediyorum ama nedense taktik olarak yazıyorum :smile: )

b) Saldıran tarafsanız başlarda spawn'a dalan süvarileri öldürmeye çalışın. Kapılar açılıp bayrak ortaya çıktığında dalın, terör estirin. Bayrağın etrafına piyade yaklaştırmayın.


Şimdilik bu kadar... aklıma yeni bir şeyler gelirse ilave ederim.

NOT: Rehberlere taşınması için başvuruyu yaptım, lütfen konuya rehberlere taşınsın diye yazmayın.

 
Önerilere yazıp sonra taşıttırsaydın rehberlere.Eline Sağlık.  :smile:
 
Kalabalık savaşlarda en iyisi okçu olmak bence verdiğin püf noktaları değerlendiren okçular yüzünden hiçbir piyade hayatta kalamayacak :grin: :grin: :grin:
 
- Piyade olan takım arkadaşlarınız bir grup ile savaşıyor ise sakın ola aralarına ok atmayın. (bunu heryerde söylüyoruz ama dinleyen yok ki...)

Bu olay doğru değil. Senin atacağın ok isabet ederse piyade sersemlemiş olan adamı tek darbede alabiliyor. Tabi acemi iseniz olay değişir. Doğru anı kollayıp atmanız gerek oku. Yoksa aynı olay takım arkadaşınızın başına gelir. Genelde düşmanın size sırtı size tam dönük iken attığınız ok güvenli oluyor.
 
rabbitstayla said:
- Piyade olan takım arkadaşlarınız bir grup ile savaşıyor ise sakın ola aralarına ok atmayın. (bunu heryerde söylüyoruz ama dinleyen yok ki...)

Bu olay doğru değil. Senin atacağın ok isabet ederse piyade sersemlemiş olan adamı tek darbede alabiliyor. Tabi acemi iseniz olay değişir. Doğru anı kollayıp atmanız gerek oku. Yoksa aynı olay takım arkadaşınızın başına gelir. Genelde düşmanın size sırtı size tam dönük iken attığınız ok güvenli oluyor.

Senin dediğin az sayıda kişi için geçerli. Kalabalık savaşlarda o ok %90 ihtimalle gider takım arkadaşının sırtına girer. Daha doğrusu, %90 ihtimalle takım arkadaşın okun önüne çıkar. Ha süper ötesi bir okçusundur, uçan kuşu gözünden vurursun tamam o kabul, ancak 100+ bir oyunda öyle bir lag olur ki o yeteneğin de bir anlamı kalmaz.
 
OO ellerine sağlık çok güzel olmuş rehber. Ancak kanımca en önemli olan şeylerden bir kaçını atlamışsın sanırım:
-Silahı olabildiğince sağdan ve soldan değil de, yukarıdan ve batırma olarak kullanmak. Hiç değilse kalabalık arasındayken.
-Asla ama asla çift elli ve uzun bir silahı olan bir takım arkadaşının fazla yakınına sokulmamak.
-Bazı haritalarda saldıran taraftayken süvari olmanın özellikle rush yapmak için işe yaraması. (siegede elbette ki)
 
Master Ronin said:
OO ellerine sağlık çok güzel olmuş rehber. Ancak kanımca en önemli olan şeylerden bir kaçını atlamışsın sanırım:
-Silahı olabildiğince sağdan ve soldan değil de, yukarıdan ve batırma olarak kullanmak. Hiç değilse kalabalık arasındayken.
-Asla ama asla çift elli ve uzun bir silahı olan bir takım arkadaşının fazla yakınına sokulmamak.

haklısın, ancak rehberdeki taktiklerin çoğu mümkün olduğu kadar kalabalığın dışında kalma üzerine. Kalabalığa girdiğinde sonu genellikle kötü bitiyor :smile: Bununla ilgili yakında birkaç video atmayı düşünüyorum.
 
Eline sağlık.Ayrıca atlıda kurt gibi arkadan da vurmak da bir taktik.Herkes savaşırken çöp toplar gibi arkadan dalıp okçuları piyadeleri hatta
atlıları bile alabiliriz.Joker gibi.


 
Back
Top Bottom