Köy, Kale ve Şehir Kurma

Users who are viewing this thread

Forumda çok önerildi benimde aklımda vardı ben de bir konu açıp kendi fikirlerimi de yazayım dedim d(aha düzenli olması için spoilerlar içine yazacağım.)

Bu sayede hiçbir krallığa savaş açmadan krallık kurabilirsiniz aynı zamanda bir krallığa bağlı iken de gelirimizi artırabiliriz veya asker toplamak için de yapabiliriz ayrıca bu yerleşim yeri bizim olmak zorunda değil yerleşim yeri tamamlandığında aynı kale yada şehir fethettiğimizde çıkan yazı gibi bir yazı çıkıyor tek fark bundan önce krallık kurduğumuzda çıkan gibi bir yazı çıkıyor ve yerleşim yerinin adını koyuyoruz.

O kadar kolay değil;
1) Bu kurulum uzun sürecek.
2) Ucuz olmasını bekleyenler gitsin köyden acemi toplayıp çapulcu kessin :grin: :grin:.
3) Kurarken inşaat işleri için bir mühendis çalıştırmalı veya bir yoldaşı (mesela Artimmner) da atayabiliriz
4) Bu esnada yardım etmesi için birkaç adam tutmalısınız adamları mühendis bulabilir ayrıca maaşlarını da iletir
5) Eğer inşaatı koruması için hiç asker bırakmazsanız çapulcular inşaata saldırabilir eğer az asker bırakırsanız düşman lordlar saldırabilir ve herhangi bir saldırı olur ve ordularınız durduramazsa düşman inşaatı aynı köy yağmalar gibi yıkar. (İnşaatta çalışanlar işle meşgul olduğu ve hazırlıksız yakalandıkları için düşmana tepki veremezler ancak onları korumak için bıraktığınız askerler verebilir.
6) İnşaata yemek alınması için para ödersiniz.
7) Yerleşim yerine insanlar kendileri kolay kolay gitmez bunun daha kolay olması için köylere veya şehirlere gidip oradakileri ikna etmeliyiz
Tabii ki bu da kolay değil(ne de olsa adamları bir yabancı için evlerini terk etmeye ikna ediyorsunuz)
1) Yerleşim yerinin inşasına başlamadan kimseye böyle bir teklifte bulunamazsınız (eğer aynı anda birden fazla yerleşim yeri inşa ediyorsanız onları köy İnşası 5, Şehir İnşası 1, Kale inşası 2 gibi adlarından ayırt edebilirsiniz ama tabiki bu adları inşaat tamamlanınca değiştireceksiniz çünkü sonunda şehri kalesi köyü vb. yazması zorunlu bu yüzden o kısım değişmiyor).
2) Eğer bir yerleşim yerinden fazla köylü/şehirli toplarsanız o yerleşim yeri ile ve onun sahibi ile ilişkiniz düşer (ne de olsa aynı zamanda vergiyi de azaltıyorsunuz) eğer kaynak yerleşim yeri size aitse düşen tek şey vergi olur (kendimizle ilişkimiz düşecek değil  :grin: ).
3) İkna yeteneğiniz yüksek olmalı.
4) Kaynak yerleşim yeri ile ilişkiniz yüksek olmalı.
5) Namınız ve onurunuz yüksek olmalı.
6) Bir krallığa bağlı değilseniz ikna etmek iyice zorlaşır.
Ayrıca aynı yerden toplamanıza rağmen bazıları gelip bazıları gelmeyebilir.
1. Önce yerleşim yerini kuracağınız yeri belirleyip orda kamp kurun.
2.  Kamp menüsünde yerleşim yeri kur diye bir seçenek çıkacak o seçeneğe tıklayınca hangi yerleşim yerini kurmak istediğiniz sorulacaktır
3. Tıkladığınız yerleşim yeri biçimini kurmak için gerekli şartlar çıkacak.
4. Eğer şartları karşılayabilirseniz yerleşim yerini kurabilirsiniz eğer karşılayamazsanız haydut kesmeye devam.
5. Yeni yerleşim yeri ile ilgili işleri mühendis ile konuşup halledebilirsiniz.
Mount&Blade serisinin en önemli özelliği de oyunun Orta Çağı hiçbir büyü canavar...vb. eklemeden gerçekçi bi şekilde yansıtmasıdır peki bu yerleşim yeri kurmanın gerçekle ne alakası var? Cevap basit; göç. İnsanları göç edip birlik olarak yeni bir yerleşim yeri kurmaya ikna ediyoruz.
Bazı bilgiler ise konuların dışında kaldı:
1) Yeni kurulan yerleşim yerinde ki sokakta dolaşan köylüler/şehirliler ve köyden toplanan acemi köyde en çok bulunan köylü/şehirliye göre belirlenir eğer hepsi eşitse ( ya da tembellik yapıp oraya hiç köylü/şehirli çağırmamışsanız) yerleşim yerinin bulunduğu yere göre değişir.
2) Köyün refahı çok fakir olarak başlar ama çok kişi çağırırsanız kolay artar.
3) Diğer lordlar ve krallar da yerleşim yeri kurabilir ( ve siz de onları da yıkabilirsiniz :grin: ).
1) Şimdi fark ettim biraz rehber gibi yazmışım ama böyle bir şey bildiğim kadarıyla yok (maalesef) ayrıca emir verir gibi de anlamayınız daha iyi dursun (her fiil -meli -malı ile biterse iyi durmaz) diye böyle yazdım  :smile: .
2) Bu ilk konum ayrıca o kadar yazdım fikrin kendisini sunumumu veya başka birşeyi beğenmemiş olabilirsiniz ama lütfen Emeğe saygı!
Bazı fikirlerim pek iyi değil (kabul ediyorum) ama onlar yerine bazı önerilerim var (bana niye kötü olan fikirlerini siliyorsun diye sorabilirsiniz onları silmiyorum çünkü hem buraya yazacağım hem de yukarda yazdığım önerilerin ikisi de iyi sayılır kısacası göreceli diyeyim). Aklıma çok fikir gelmedi geldiği kadar ( şimdilik 1) yazacağım.
1) Şehir kurmak yerine kaleleri büyütebiliriz (surları büyütüp birkaç ev ekleyip bir de pazar kurarak) .
 
Dikkate alınmaya değer öneriler, arada sırada Developer'ların buraya gelip konuları incelediğini görmüş bir insanım, belki bu yada buna benzer birşeyi oyunda görürüz.
 
Aslında bir ara benim de vardı böyle bir düşüncem gayet başarılı anlatmışsın.

Eklemek istediğim bir iki şey; bunları da katkı olarak düşünebilirsin. Haritanın köylerle dolmaması için:

Bence her lordun kurabileceği yerleşim yerinin sınırı olmalı örneğin 3 tane ve bu kurulabilecek yerleşim yerleri sizin en yakın köyünüze, kalenize, şehrinize belli uzaklıkta olmalı eğer yoksa aranızın iyi olduğu bir lordla konuşup bununun için izin isteyebilirsiniz(Köyünüzü kuracağınız bölgedeki krallığın kralından da bir izin gerekebilir.). Ve köyünüzü düşman veya aranızın kötü olduğu krallığın sınırları içerisine koymak yasak olmalı.
 
Öneri güzel lakin, M&B gibi gerçekçi bir oyuna böyle birşey eklenemez, sonuçta bir kale veya şehir inşa etmek kolay birşey değil, yıllar gerekiyor, adam 800-900 gün inşaatı bekleyeceğine ordu kurulup ele geçilir daha mantıklı, yani önerin M&B ye eklenmesi olanaksız gibi, mantığına aykırı, ancak ileri karakol gibi, askeri yerleşimler kurulabilir, ama köy, kale, şehir çok uzak bir ihtimal, ama olmaz mı ? Elbette olur ama olacaksa Custom Settlement gibi bir mod olarak olmalı, aslına bakarsan orjinal oyunda ana senaryonun yanına custom settlement gibi herşeyi sıfırdan başlatan, mesela bir göç hikayesini anlatan yeni bir senaryo yapılabilir, yani bi diyar Kalradya'da geçerken, başka bir diyar daha eklenecek, ancak bu diyar bomboş olacak ve dıştan göç edenler burada yerleşimlerini kurarak gelişmeye çalısacak, isteyen istediğini oynayabilir, veya isteyen birini bitirine diğerine başlayıp bitirir :smile: (bitirmekten kastım heryeri feth edip tüm düşmanları yenmek, diğer türlü oyunun sonu yok zaten :grin:)
 
Zaten bu da aşırı gerçeklik arayanlar için olabilir. O sürelerin filan ayarlaması yapılır bence çok zor bir şey değil. Warband'da göremeyiz ama inşallah Bannerlord'da görürüz.
 
Arkadaşlar koca bir şehirin kurulmasının zorluğunun farkında mısınız? Basit bir değirmen için kaç hafta bekliyoruz, bir şehrin kurulması yıllar alır. Malesef bana çok gerçek dışı geldi.

Fakat karakol, küçük bir kale, sığınak veyahut kervansarayımsı bir şey kurulması çok mantıklı olurdu. Arkadaşın dediği gibi bir inşaat ve kurulum sistemi olursa oyun tadından yenmez :grin:
 
Köy kurma mantıklı. Kale kurmak da bir nebze mantıklı. Ama şehir kurmak mantıksız bence. Koca şehir sonuçta bu.

-Köy kurulabilir. Beş hane yaparak başlarsın sonra çoğalır gider.
-Kale kurulabilir. İlk başta bir tahtayla çevirirsin ıssız bir yeri sonra yavaş yavaş tahkimat yaparsın. Olabilir.

Bunların yanı sıra karargah kurmak olmalı ki bu zaten çok söylenen bir şey ve olacağına inanıyorum zaten.
 
Findecáno Amandil said:
Aslında bir ara benim de vardı böyle bir düşüncem gayet başarılı anlatmışsın.

Eklemek istediğim bir iki şey; bunları da katkı olarak düşünebilirsin. Haritanın köylerle dolmaması için:

Bence her lordun kurabileceği yerleşim yerinin sınırı olmalı örneğin 3 tane ve bu kurulabilecek.

Bir süre sonra köylülerin gelme isteği her seferinde azalırsa bu sorun çözülebilir.
Findecáno Amandil said:
yerleşim yerleri sizin en yakın köyünüze, kalenize, şehrinize belli uzaklıkta olmalı eğer yoksa aranızın iyi olduğu bir lordla konuşup bununun için izin isteyebilirsiniz(Köyünüzü kuracağınız bölgedeki krallığın kralından da bir izin gerekebilir.).
Lord kendi otoritesini sarsmayı pilanladığını düşünüp  ilişki düşebilir eğer lord izin vermezse para teklif edebiliriz. Hala olmadıysa krallığımızdan  saygı duyulan bir lordla konuşup onun izin istemesini isteyebiliriz.
Findecáno Amandil said:
Ve köyünüzü düşman veya aranızın kötü olduğu krallığın sınırları içerisine koymak yasak olmalı.
İnşaat halinde ki bir yerleşim yerini yağmalamak köy yağmalamaktan kolay olursa bu sorun da çözülebilir.
 
Bence kale köy ve şehir kurmak sadece krala mahsus olmalı ve yapılışı çok zor olmalı dediğin gibi savaşmadan krallık kurmak hem adaletsiz hem de zevksiz olur.
 
Bende aynen bu konuyu açıcaktım önerilere illa bir kalemizin şehrimizin veya köyümüzün olması için fethetmekmi gerek köylerden çalışıcak usta toplarız yapım aşamasında bir köyümüz veya kalemiz mevcut olur aynı zamanda o köye mensup kendi halkımızın olması başka köylerin askerleri orduları yerine kendi özel gönüllü ordunu kurabilme imkanın doğacaktır.
 
Sabaku no Gaara said:
Bence kale köy ve şehir kurmak sadece krala mahsus olmalı ve yapılışı çok zor olmalı dediğin gibi savaşmadan krallık kurmak hem adaletsiz hem de zevksiz olur.

Aslında savaşıp kale köy fethetmek için önce karşıdaki bir krala savaş açman gerekiyor ve tek kişilik bir ordun oluyor genelde 150 kişilik bir kaleyi 100 kişilik bir orduyla yenmek saçma oluyor aynı zamanda durduk yere adama savaş açıyorsun onurun vs zedeleniyor onur zedelenmeden bir kale veya şehir alamıyorsun bence zevksiz olmaz tabiki yapılması da zor olması gereklidir ayrıca kendi köyünden kendi askerlerini şehrini düzenini ayarlamak kesinlikle çok daha zevkli olur...

Edit : konuşmaya başlayınca durduramıyorum kendimi ayrıca bu köy ve şehirlerin üretimi de şehir içersinde görülmesi yani demircinin çalışması çiftçinin çalışması vs daha mantıklı olur diye düşünüyorum.
 
tabii düşmanlarda uyumamalı 0'dan köy ile krallık kurarsak yeri az olan bir krallık savaş açıp köyü ablukaya almalı ve bize "O kaleyi ver bize dostum yoksa seni ve adamlarını sonsuz bir uykuya yatırırız" :grin: :grin:
 
heroere said:
tabii düşmanlarda uyumamalı 0'dan köy ile krallık kurarsak yeri az olan bir krallık savaş açıp köyü ablukaya almalı ve bize "O kaleyi ver bize dostum yoksa seni ve adamlarını sonsuz bir uykuya yatırırız" :grin: :grin:

:smile: iyi fikir bir krallıkla ilişkimiz çoksa o krallığın yanına kurabilir veya  yanına koyduğumuz krallık bize savaş açrsa bizi korurular vb.
 
fikir çok güzel.
boş vaktim olsa arar - tarar öğrenir, bir şeyler yapmaya çalışırdım.
modlama bilen arkadaşlar uğraşırlarsa çok iyi olur.
köy kurma 45 bin dinar, kale kurma 75 bin dinar, şehir kurma 135 bin dinar olabilir.
3 köy kurulduktan sonra 1 kale, 5 köy kurulduktan sonra 1 şehir yapılması gibi sınırlamalar da getirilir.
şimdi düşününce heyecenlandım bak (:
 
Back
Top Bottom