Hümanistlik

Users who are viewing this thread

Balamir

Knight at Arms
Old Guard
        Arkadaşlar bugün sıra arkadaşımla gündem hakkında konuşurken daha önceden bildiğim ama günümüzde buna inanan kimseyi tanımadağım bir düşünceyi yakından öğrenme fırsatını yakaladım.Sohbetimizde Osmanlı dedik Türkiye dedik Ergenekon dedik en son Darwinde bitti olay ve orda Müslüman olmadığını, Hümanistlik denilen bir inanca sahip olduğunu söyledi. Hümanistlik hakkında uzun uzun konuştuk arkadaşımla. Ona birçok soru sordum şimdi araştırma da yaptım ama bir de forumda bizzat hümanist biri, veya hümanistliği iyi bilen birisi var mı merak ettim. Bu sorularım onlara,

Hümanistlik tam olarak nedir ?
Esasları nelerdir ?

Bana verdiği cevaplar şöyleydi:
      Hümanistlik, Allah'ı, melekleri, kıyameti, cenneti, cehennemi kabul eder. Fakat dinlerin hiçbirini kabul etmez; buna rağmen hümanistler dinlere inanlara saygılarından dolayı peygamberlere yalancı demezler ve tüm peygamberleri kabul ederler. Onlara göre Allah'ın tek bakacağı Dünya'da iyilik mi kötülük mü yaptığıdır. Kural yoktur. Yani boy abdestli dolaşmak namaz kılmak gibi gerekleri yoktur.

Arkadaşım dinini değiştirmiş Müslümanken bazı şeyler ona saçma gelmiş bu yüzden bu inanca girdiğini söyledi. Neler saçma geldi dedim ben de. O da cünüpken dolaşamamak, namaz kılmak yaratılış hikayesi bana çok saçma geliyor dedi. Düşüncelerinizi yazabilir misiniz ?

Not : Lütfen tartışma çıkarmayın arkadaşlar. Kızdığınız zaman cevap yazmayın en azından yoksa konuyu kapatacağım. Cevaplarınızı bekliyorum...

Yaratılış Konusu Bence de Saçma;

Müslümanlık'a göre hepimiz Adem ve Havva dan gelmişiz. Adem ve Havva, sonra onların çocukları daha sonra onlarında çocukları birbirleriyle çiftleşerek Bugünkü İnsan Topluluğu oluşmuş...

Fakat burda bir çelişki mevcut.

-Kardeşin kardeşle yatması hem ahlaki açıdan hemde Kur'an da yasak.
-Bilimsel olarak akraba evliğinden doğan çocuklar genellikle zihinsel ve bedensel engelli olarak doğmaktadırlar.

Bu tezlere göre Bizim Adem ve Havvadan gelmemiz bence mümkün değil...

Yanlışım varsa beni aydınlatın...

Tanrı inancıyla alakasını bilmiyordum. Hümanizm konusunda çok şey okumadım ama bana göre rayban'in yeni çıkan rengârenk gözlükleri var ya, onlardan takmaktır.

Bu dediğin deizmin yamulmuş bir versiyonu sanırım, hümanizm human'dan gelir human da insan demek, yani herşey insan için, insanı insan olduğu için sevmek gibi bir düşünce olması lazım, esaslarını bilmiyorum.

Deizm de Allah'ı kabul eder ama kıyamet ve melekleri kabul etmez. Cennet ve cehennemi deistlerin bir kısmı kabul ederken bir kısmı kabul etmemektedir. Ben de deistim (kendi çapımda :)). Ama arkadaşının saçma bulduğu şeyler çok basit şeyler bana göre, ve İslam'a göre bunları açıklayıp onu yeniden müslüman bile yapabilirim diye düşünüyorum, ama bana İslam'da çelişki dolu ve saçma gelen şeyleri daha mantıklıca açıklayan kimseyi bulamadım, din hocama da sormak istemedim işin gerçeği. Dediğim gibi hümanistliğin Tanrıyla pek alakası olduğunu düşünmüyorum. (Deizm de bir din değil aslında, bir inanç, yani belli yazılı kuralları yok ve deizm peygamberleri reddeder.)

arkadaşın acayip sıkmış, yanlış anlama...  vaktim yok anlatamıcam ne demek hümanizm ama adem-i merkeziyetçilik desem biraz kafanızda birşeyler canlanmalı.  ortaçağın göklerinden, yeryüzünün insanına inmek.  merkezin değişmesi yani...

metodolojik hümanizm ise (ki böyle adlandırıldığını sanmıyorum, ben uydurdum), tarihi, toplumu incelerken sosyal yapı lardansa insan iradesini gözetmek falandır.

aman neyse çıkmam gerek.

7 Day Theory said:
Yaratılış Konusu Bence de Saçma;

Müslümanlık'a göre hepimiz Adem ve Havva dan gelmişiz. Adem ve Havva, sonra onların çocukları daha sonra onlarında çocukları birbirleriyle çiftleşerek Bugünkü İnsan Topluluğu oluşmuş...

Fakat burda bir çelişki mevcut.

-Kardeşin kardeşle yatması hem ahlaki açıdan hemde Kur'an da yasak.
-Bilimsel olarak akraba evliğinden doğan çocuklar genellikle zihinsel ve bedensel engelli olarak doğmaktadırlar.

Bu tezlere göre Bizim Adem ve Havvadan gelmemiz bence mümkün değil...

Yanlışım varsa beni aydınlatın...

Hz. Âdem’in çocuklarının birbirleriyle evlenmelerinin dindeki yerine gelince; Hz. Âdem’den Peygamber Efendimize gelinceye kadar bütün peygamberler hak dini tebliğ etmişlerdir. Dinin temeli olan îman esasları hep aynı kalmıştır. Fakat şeriat dediğimiz, ibadet ve dünyaya ait işlerde Hz. Âdem’den Peygamberimize kadar her devrin icaplarına, insanların ihtiyaçlarına göre bazı hükümler değişerek gelmiştir.

Cenab-ı Hak her devrin insanının yaşayışını ve menfaatini gözeterek her ümmete ayrı bir şeriat göndermiştir. Mâide Sûresinin 48. âyetinde bu hususta, “Sizin her biriniz için Biz bir şeriat ve açık bir yol tayin ettik” buyurulur.

Bediüzzaman da bu meseleyi şöyle izah eder:

“Asırlara göre şeriatlar değişir. Belki bir asırda kavimlere göre ayrı ayrı şeriatlar, peygamberler gelebilir ve gelmiştir. Hâtemü’l-Enbiya’dan (a.s.m.) sonra şeriat-ı kübrası (büyük şeriatı) her asırda, her kavme kâfi geldiğinden muhtelif şeriatlara ihtiyaç kalmamıştır.” (2)

Meselâ, Yahudiler ancak havralarda, sinagoglarda, Hıristiyanlar sadece kiliselerde ibadet edebilirlerken, biz Müslümanlar her yerde namaz kılabiliyoruz. Yine sığır ve koyun gibi hayvanların iç yağları Hz. Musa’nın şeriatında haramken, bizim dinimizde helâldir. Hz. Âdem ise ilk insan ve ilk peygamberdir. Allah ona da bir din ve bir şeriat göndermiş ve öğretmişti. O da Allah’ın kendisine gösterdiği şekilde hareket ediyordu. Cenab-ı Hak, Hz. Âdem’in çocuklarının birbirleriyle evlenmesini de bir zaruretten dolayı helâl kılmıştı. Çünkü insan neslinin artması gerekiyordu.

Başka insan da olmadığına göre, bir zaruret olarak kardeşlerin birbirleriyle evlenmesi gerekiyordu. Bu âdet bir süre devam etti, fakat insanlar çoğalınca böyle bir evliliğe ihtiyaç ve zaruret kalmadı ve bu tatbikat da kalkmış oldu. (alıntı)
Allah'ı peygamberleri, kıyameti ,melekleri,cenneti cehennemi kabul edip te dini kabul etmemek ilginç.

adem ile havvanın çocukları hep çift (kız-erkek) doğarlar, ve başka batında doğanlarla evlenirler.

habil ile kabil hikayesi buradandır.  kabil kendi kız ikizine aşık olur ama o habil ile evlendirilecektir, kıskanır falan filan.  işte çocuklar görüyoruz ki, ilk cinayet manita davasına işlenmiştir...

dalai pasha said:
arkadaşın acayip sıkmış, yanlış anlama...  vaktim yok anlatamıcam ne demek hümanizm ama adem-i merkeziyetçilik desem biraz kafanızda birşeyler canlanmalı.  ortaçağın göklerinden, yeryüzünün insanına inmek.  merkezin değişmesi yani...

metodolojik hümanizm ise (ki böyle adlandırıldığını sanmıyorum, ben uydurdum), tarihi, toplumu incelerken sosyal yapı lardansa insan iradesini gözetmek falandır.

aman neyse çıkmam gerek.

Abi adam cenabet olduktan sonra abdest alman gerekiyor dedim burda patladı :mrgreen: Dinin kurallarına uymak istemediği için böyle bir kılıf bulmuş :?:

Allegro said:
devrin icapları mı? kardeşini sikiyosun lan ne icabı
1000 kişi yaratsaymış kardeşim o zaman, manası mı bitmiş

Bence O senden daha iyi bilir ;)

bence hümanizm çok saçma bir düşüncedir.nedir peki hümanizm; insanı sadece insan olduğu için sevmektir..bir faşisti,karısını döven alkolik bi kocayı,çocuk tacizcilerini vs. ne kadar sevebiliriz ki insan oldukları için(gerçi bu saydıklarımın ne kadar insan oldukları da tartışılır)

can yücel'in de hümanizmle ilgili bi dörtlüğü vardı onu da yazmadan olmaz  :P

marx'ın da pek sevdiği bir latin sözünü anımsıyorum
nihil humanum mihi alienum est
bu sözün altına ben de imzamı basıyorum
insana ilişkin ne varsa kabulüm
şu hümanistler hariç

Şimdiye kadar en güzel açıklamayı dalai pasha yapmış, ben de bir iki şey söyleyeyim.

Hümanizm söz konusu arkadaşın salladığı gibi deistlikle falan alakası olmayan bir kavram. Aynen dalai pasha'nın dediği gibi ortaçağ'ın göklerinden yeryüzünün insanına inen bir düşünce biçiminden bahsediyoruz, o yüzden "Allah, melek, peygamber" ile alakası olamaz hümanizmin, hatta buna karşı. Çünkü kendisi materyalist bir felsefe aslında, yalancı bilime (pseudo-science), doğaüstü olaylara, metafiziğe karşı çıkıyor. Bu yüzden de deistlikle değil, ateizm ve agnostisizm ile göbekten bağlı.

Tabii ki bu her ateist ya da agnostik aynı zamanda hümanist demek falan değil, bunları kapsayan bir yapısı yok. Tek başına bir "inanç sistemi"ni de tanımlamıyor. Her neyse sonuçta deistlik olmadığı gibi, olsaydı da kusura bakmayın ama "Allah" gibi kavramları tanımında içeremezdi. Ne bu, lokal bir felsefe mi müslümanlığın kol kanat gerdiği?

XeRo'ya hitaben: Hümanizm çoğu kişinin zannettiği üzere el ele tutuşup kırlarda insan sevgisi üzerine şarkı söyleyip hoplamak demek değil. Genel anlamda bireyi öne çıkaran (birey mutlu olmalı/gelişmeli ki toplum da aynı ilerlemeyi kaydetsin), merkezi insan olan bir felsefe. Örnek: "Kahrolsun insan hakları" diye slogan atıp birilerinin kafasını gözünü patlatan adamın da başına bir şey geldiğinde onu savunuyorsanız ve hatta küfrettiği insan haklarının onun için de işlemesini sağlamaya çalışıyorsanız bu o kişiyi sevdiğinizden falan değildir. İnsan hakları gibi bir kavrama her insanın ihtiyacı olduğundan ve bu haklar ne olursa olsun her insan için geçerli olduğundandır. Bunun tek tek "insanları sevmek" ile farklı olduğunu snaırım herkes anlayabilir.

Katılmıyorum adem-i merkeziyetçilik ile hümanistlik aynı şey olamaz.Hümanizmi budizm gibi bir inanış bir din olarak kabul ediyorlar.Adem-i merkeziyetçilik ise bir siyasi görüştür.(bakın prens Sebahadin Bey)
Bu yüzden bunlardan birini açıklarken diğerini örnek veremezsin.

Birkaç kişiye zarar verip öldüren gasb eden vb... birisinin de ne kadar insan hakkı olduğu tartışılır.

alpaslanli said:
Katılmıyorum adem-i merkeziyetçilik ile hümanistlik aynı şey olamaz.Hümanizmi budizm gibi bir inanış bir din olarak kabul ediyorlar.Adem-i merkeziyetçilik ise bir siyasi görüştür.(bakın prens Sebahadin Bey)
Bu yüzden bunlardan birini açıklarken diğerini örnek veremezsin.

hümanizm, insanı ilgilendiren durumların, insani bakış açılarıyla açıklanacağını söyler.  ortaçağ felsefesindeki gibi tanrının düzenini (ve varlıkların hierarşisini) açıklamaya çalışmaz.  evrensel bir "insanlık"  kavramı kurar, aklı merkeze koyar, ahlakı bazen koşullara, bazen ise yine "evrenselliğe" dayandırır (insan hakları) ama kesinlikle fundemantal açıklamaları kabul etmez.  gerçekliğin bulunmasını/doğrulanmasını yine akıl ve insani değerlere havale eder.

yani hümanizm, adem-i merkeziyetçiliktir.  elbette bunun hem dini (ateizm, deizm), hem de politik sonuçları (milliyetçilik, insan hakları vs.) vardır.

alpaslanli said:
Birkaç kişiye zarar verip öldüren gasb eden vb... birisinin de ne kadar insan hakkı olduğu tartışılır.

bravo.  esfeli safilin tayin kurulu başkanı alpaslanlı konuştu...

Arkadaşlar herşey iyi güzelde... konu açmadan önce biraz kendimiz araştırma yapsak(Klişe) ... Hadi Kitap okumuyoruz da, google' da mı bilmiyoruz... Gözünü sevdiğimin Wikipediası klavyeye sıkışmış bekliyorken... (Ayrıyeten Humanizme bir dinmiş gibi inanmak son derece komik...) Aklıma Charles Bukowski'nin  Factotum'u geldi...  :idea: 

Back
Top Bottom